Okrakrant september 2020

September    2020  

 

Klein ,viesvirusje,  

watdoe jij in mijn land ?  

Jij houdt al mijn familie weg  

engaat van hand tot hand.  

Hoelang ga jij nog blijven?  

Ik kan het niet meeraan.  

Klein, vies virusje,  

gahier maar snel vandaan.  

CORONA-KRANT V

We vertellen toch niks nieuws zeker als we hier schrijven dat Corona onze wereld grondig verpest. Wij kunnen, mogen en durven nog steeds geen koffietafel organiseren. Vorige maand moesten we zelfs de wandelingen en fietstochten schrappen om de tweede golf haar kop opstak. Gelukkig dalen de cijfers langzaam en herstartten we deze activiteiten. Meer hierover vindt u verder in dit boekje. 

Als de plaag verder afneemt kunnen we overwegen om in een beperkte groep terug samen te komen, bijvoorbeeld twee keer vergaderen met maximum 50 mensen? We zullen uitkijken wat september geeft. Laat aan uw wijkverantwoordelijke misschien eens weten of je bijvoorbeeld zo’n alternatief eindejaarsfeest ziet zitten.   

Ondertussen blijven alle busuitstappen en dergelijke uit den boze. Gelukkig hebben we ons krantje nog om een beetje met elkaar in contact te blijven.  

Want vergaderen in het PC is ook nog altijd niet mogelijk. De nieuwe zaal zal groot genoeg zijn om de afstand van 1,5 m te respecteren. Als u dit boekje leest zullen onze vrienden Ivan en Fernand de vloer afgewerkt hebben. We kunnen starten met de bouw van een nieuwe toog. Maar zal de brandweer toestemming geven om te openen als de bovenverdieping niet snel verder afgewerkt wordt?   

Waarschijnlijk eindigt na september het fietsseizoen 2020. We zullen op 18 september beslissen of er nog tochten volgen. Misschien nog eentje per maand? Want afhankelijk van de evolutie van het corona-virus denken we eraan om vanaf oktober terug te bowlen. Ik ga in de loop van september eens binnen in de bowlingzaal kijken om te kijken of het doenbaar en gezellig is. Info hierover vindt u in het volgend boekje.  

OKRA KAART

Het moet de bedoeling wezen om in oktober met paar tafels te kunnen kaarten in ons Parochiecentrum. Maar voor september is dit zeker onmogelijk.  Daarom stellen we voor om met diegene die durven samen te komen in deze Corona-tijden op de derde vrijdag van september, 21 septemberdus, samen te komen bij café Odette in Meldert.  
Als het daar te druk is trekken we naar de overkant van de straat. Als Corona nog altijd woedt moet we opnieuw uitstellen.  

BIJ OKRA BEN JE NU ZEKER THUIS!

Allé se, al in september beland. Altijd hetzelfde nieuws, corona, corona, en het zal nog wel een hele poos corona blijven denk ik als ge Madame Wilmès hoort klappen.   

Hoegaarden kreeg de laatste tijd weer bakken water en tonnen modder cadeau. De natuur was erg ongenadig voor ons dorp, en kwam daar nog die erge gier/meststank bovenop, die voor velen oog-en ademhalingsproblemen zorgde. Nu maar duimen voor een zachte en normale herfst, zonder storm of onweer als het kan!  

Van de maskes van Café Tricot heb ik geen speciaal nieuws te melden. Ik hoop dat ze thuis toch nog blijven breien voor Congo of voor B.O.M.. Nicole Ruyts en Sonia brachten bij de maskes een kaartje met lieve groeten en een zakje fijn geurende lavendel. Célineke Logist zorgde voor de nodige mooie zakjes, waarvoor mijn dank.  

Graag nog meegeven dat er tot einde september nog enige mondmaskers te koop zijn aan 1€ per stuk bij Nicole Paulus, nadien is de verkoop definitief gedaan.  

In al mijn paperassen vond ik begot nog eens de 10 Geboden terug, meer bepaald  de “10 Geboden voor in tijden van Corona”. Ik geef ze jullie graag mee !  

 • Bovenal, blijf liefst in uw kot.
 • Nies niet ijdel, hoest noch spot.
 • Heilig steeds het zeepje smeren.
 • Handen geven zult gij weren.
 • Kus niet en geef ook geen “kiss”.
 • Doe nooit wat onhygiënisch is.
 • Vlucht het knuffelen en ‘tbevliegen .
 • Ook het aaien en het wiegen.
 • Wees steeds kuis in uw gedachten.
 • Dusals het kriebelt, best evenwachten 

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS GOED NA

 • Zou het kunnen zijn … dat terwijl wij ziek worden, de aarde kan helen? Dat nu van alles verandert en stopt, de natuur weer door kan gaan?  
 • Zou het kunnen zijn … dat nu de wereld vertraagt, de liefde kan versnellen, dat druk zijn en naar buiten racen en vliegen de rust vinden en naar binnen keren wordt?  
 • Zou het kunnen … dat als we thuis moeten blijven, we weer kunnen ervaren van wie we houden. Dat nu de maatschappij zo leunt op zorg, we beseffen hoe ontzettend belangrijk dat is?  
 • Zou het kunnen … dat we nu samen strijden tegen hetzelfde, de eenheid in de verschillen kan worden gevonden. Dat als we elkaar nodig hebben, herontdekken hoe samenhorigheid voelt?  
 • Zou het kunnen … dat na de chaos en strijd van deze tijd een nieuwe wereld wordt geboren. Dat na angst en onzekerheid de liefde en waardering voor elkaar en de aarde terugkeert?  
 • Zou het kunnen zijn … dat het zo moet zijn, opdat de liefde wederkeert?  

( Bron : Katholieke dialoogschool)  

OKRA WEERSPREUKEN VOOR SEPTEMBER

 • Septemberregen komt de druiven ongelegen.  
 • Sint-Egidius heet, ’t geeft schone herfst met veel zweet.  
 • Regen op Sint-Gorgoon, oktober wordt een demoon.  
 • Sint-Mattheus helder en klaar, vele stormen verwacht u maar.  
 • Acht dagen zonneschijn brengt Michiel om wel te zijn.  
 • Komen er pluimen aan het riet, bedenk het is nazomer en geniet.  
 • Vallen de bladeren vroeg, dan wordt de herfst niet oud.  

OKRA WENST PROFICIAT  

Iemand verraadde ons dat Pierre Ottenburg uit Meldert, lid bij ons omwille van de bowling(?) en stuwend bestuurslid van Davidsfonds vorige maand 60 jaar gerouwd vierde. Okra Hoegaarden biedt welgemeende proficiat aan.    

PS: Er zijn mogelijk nog vele mensen die iets speciaals te vieren hebben. Maar iemand moet ons dat melden, dan kunnen wij het schrijven in ons krantje. Dikke merci 

OKRA ROUWT

Op 9 augustus overleed Simone Janssens in WZC Hugardis. Na een leven van hard werken in de beenhouwerij, woonde zij samen met haar man Paul de laatste jaren in Villa Hugardis.

Wij bij Okra  

hopen dat er een mooie plaats bestaat, 

een hemel of hoe noem je dat, 

waar jij, Simone,   

heel rustig over Paul   

en de kinderen kan waken.  

 

Rust zacht Simone.  

EEN OPKIKKERTJE!

Aan allen die ziek zijn, een operatie ondergingen, eenzaam en verdrietig zijn: veel goede moed gewenst en een dikke, dikke klapkus van OKRA Hoegaarden 

OKRA EN DE KLEINKINDEREN

 • Lientje vindt het niet fijn dat de zon te fel schijnt, want: ” De zon is te pikant in mijn ogen ” zegt ze 
 • Toen Oma Ria haar kleinzoontje Floris slaap wel wenste, zei ze hem dat het tijd was om maar dromenland te gaan. Floris schrok en zei: “Oma, ik wil helemaal niet naar dromenland, ik wil thuisblijven” !  
 • In de Delhaize winkel roept stoere Tim: ” Mama, vergeet de CUT koekjes niet, hé! “  
  (Tim eet zeer graag TUC koekjes, vandaar … ) 
 • “Opa, kijk daar” riep Stien, “daar hangen allemaal coronavirusjes aan de boom “. Stien bedoelde de bolsters van de kastanje natuurlijk.

DE TIJD VAN TOEN , HERINNERINGEN

Holalaaa! Qu’elle est belle !! Een Outgaardse schone met al bijna 103 jaar lang ***ster***allures, altijd opgewekt en blij: ons aller Rosalieke! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toen een ietwat verlegen blik en bolle wangen, een moederskindje misschien… nu een spraakwaterval, guitige Diepenbekenaar, onze enige echte flitsende Wasily!  

 

 

 

 

 

 

 

Al staat de torenklok van de Sint-Ermelindiskerk stil … dit lief en leergierig bijtje daar op die Meldertse schoolbank….tjaaa   groeide met de tijd uit tot een charmante madame, en die noemt … Rachel ! 

 

 

 

 

Op z’n paasbest, coupe à la brosse, nooit een telraam nodig, alles nauwgezet, tot in de puntjes in het oog houdend. Dames en Heren , hier André, de penningmeester van Okra Hoegaarden !  

 

 

 

 

 

 

 

 

Een archiefbeeld van de gepensioneerdenbond van het PC uit 1970, met dank aan Raymond Billen. Het betrof toen een wedstrijd waarbij de ‘moeder van het jaar’ gezocht werd door middel van enkele spelproeven. Ik herken diverse van de kinderen uit mijn Chirotijd. 

VOOR WIE ER MISSCHIEN NOG NOOD AAN HEEFT 

Geef elkander hoop,  

dangaat alles goed,  

geefelkander hoop,  

alsj’elkaarontmoet .  

Niet met dure woorden,  

eenrede of een preek,  

nee, zo maar bij de slager,  

ofin de apotheek.  

Op een caféterrasje,  

ofin de bioscoop,  

alis het nog zo vluchtig,  

maargeef elkander hoop.                  

 

Een tekstje ons bezorgd door Rachel .  

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Lang zullen ze leven, lang zullen ze leven in de gloria, in de gloria, in de gloria!  
Hieperdepieper … H O E RA !  

 

We tellen slechts 9 jarigen deze maand, maar het zijn er negen goei.  

 

Julie Hendrickx verjaart op de eerste. Was dat vroeger niet erg Julie, verjaren op de dag dat de school herbegon?  

Julien Verstaete, straks overgrootvader, is jarig op 5 september.  

Ook de andere Julien, Julien Cuyvers verjaart op 5 september.  

Jeanne Vansumpsen, Jeanneke voor de vrienden, feest op 9 september.  

Pierre Ottenbourg uit Vissenaken drinkt een pintje extra op 12 september.  

Stefan Vanlaenen uit Kumtich doet er een jaartje bij op 13 september. Telkens ik Stefan ontmoet vraagt hij: ‘Awel, nog altijd gene Okra?’ We gaan ons best doen Stefan. 

Marthe Finoulst zet de Vroente op stelten per 14 september. 

Rita Vanherwegen, fervent wandelaarster, eet een taartje per 20 september.  

En heel trouw lid Yvette Dehoux sluit deze mooie rij af per 28 september. Proficiat Yvette en ook alle anderen. 

OKRA LEKKER ACTIEF  –WANDELEN

Verslag wandeling 21 augustus in Orsmaal  

Wij vertrokken met 19 wandelaars  aan het gemeentehuis van Linter voor +/- 8 km. Het weer was ideaal, strakke zuidwestenwind, blauwe lucht, volle zon en redelijk warm.  

Wij doorkruisten de gedeeltelijk kale velden, enkele perenplantages, het bosje van Walsbergen, ( waar de naam van het gekende bier ontleend werd) en een wijngaard met sappige druiven. Spijtig genoeg waren de druiven te zuur en het Walsbergenbier nergens te bespeuren. Plots liep er een reetje op een afgereden vlasveld, toch altijd leuk om te zien. 

Half uitgedroogd rond 16u30 terug aan de auto’s om naar huis !!! te keren. Maar wat dachten jullie? Inderdaad, in café Transport was Rodenbach van het vat. En anderen probeerden een sangria, een Duvel. Jongens het leven kan mooi zijn.

Volgende wandelingen  

Voor vrijdag 4 september 2020 plannen wij een wandeling in Zoutleeuw. Samenkomst om 14u aan de kerk op de grote markt. Deze wandeling is in 2 delen uitgewerkt, een eerste deel van +- 4 km als vestenwandeling (veelal smalle paadjes) en een tweede deel +/- 4 km langs de kleine Gete en het kerkje van Bos (Helen-Bos). Het eind van het eerste deel is tevens het vertrek van het tweede deel. Wie dus na 4 km wil afhaken. 

Vrijdag 11 september verzamelen de wandelaars om 14u aan de Toontuinen in Hoegaarden. Onze gidsen staan klaar om terug  een korte en een rustige wandeling  te begeleiden in het dorp en het park. Nadien kunnen we bijbabbelen op het terras van het Kapittelhuys. De wandelaars van de iets langere tocht (5 km uitgebreid tot 7 km) worden eveneens verwacht om 14u aan de Toontuinen.   

Vrijdag 25 september vertrekken de wandelaars om 14u op de parking van de Feestzaal De Vogelzang, Leuvenselaan 534, Tienen.  
Georges Gevers en Josée Vandenbroeck zullen ons gidsen in Kumtich en omgeving.  

OKRA LEKKER ACTIEF  – FIETSEN

Verslag laatste fietstocht  

Onder leiding van Jan fietsten we via La Bruyère en Beauvechain naar Bierbeek. Aan de kerk van La Bruyère moesten we schuilen voor fikse regenbui, maar even later zaten we gezellig op het terras van ‘De Molen’. Terug aan PC hadden we weeral een dikke dertig km op de teller, maar vooral een mooie namiddag meegemaakt. Voor herhaling vatbaar, dus..  

Op dinsdag 8 september verzamelen de fietsers om 13u30 aan het Parochiecentrum van Hoegaarden. Er is nog geen rit uitgestippeld, maar dat komt wel in orde. Liefhebbers om tocht te begeleiden?  

Op 18 september doen we een daguitstap naar het Schulensmeer.
Velen hebben reeds toegezegd voor deze vlakke rit langs ongekende wegen naar een verborgen schat het Schulensmeer. Ga je ook mee?  

Het meer is 2,8 km lang en ongeveer 180 m breed. Gelegen in Schulen, tussen de gemeentes Lummen en Herk-De-Stad, mag het zich het grootste binnenwater in Vlaanderen noemen. Wist je dat het water van de Gete en de Velpe vloeien naar het Schulensmeer. Maar ook de Zwarte Beek en de Herk voeden het meer. Kom je dit alles mee ontdekken?  

Praktisch: dagfietstocht van ongeveer 65 km  

Vertrek 10u Parochiecentrum Hoegaarden, terug:+/- 17u  

We fietsen van de Getevallei naar de Velpevallei langs o.a. het natuurgebied Heidebos om de Velpe te kruisen aan de molen in Kersbeek. Daarna slingeren we tussen de fruitplantages tot aan onze verdiende rustplaats voor een koffietje of andere behoefte. De Velpe verder volgend langs de herinneringen aan de Slag Der Zilveren Helmen bereiken we snel de beboste omgeving van het Schulensmeer. Rond 130u hopen we op het terras te zitten in volle natuur met zicht op het meer. Brasserie ‘t Vloot, Demerstraat 60, 3560 Lummen.  

Je kan de fietstocht eventueel stoppen aan het meer en jezelf en je fiets laten ophalen. Je kan met de fiets op de wagen naar het meer komen en met ons verder fietsen. Natuurlijk moet je later zien je wagen thuis te krijgen. Alles kan, zelfs gewoon met de wagen komen en samen met ons iets eten en drinken in de brasserie… 

We verwachten jullie inschrijving uiterlijk 17 september 2020 via mail aan vandebroeck.mia@skynet.be

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils  

Altenaken 80A  

3321 Hoegaarden

 

Okra koopt altijd Hoegaards, deze mensen helpen ons maandelijks en geven ons een mooi percentje korting. Merci Edwin. Merci Sven.  

 

PATISSERIE SVEN  

DOELSTRAAT 47  

3320 HOEGAARDEN  

MET OKRA OP STAP – Musical Daens – 4 oktober 2020

 

Tot onze grote spijt hebben we recent een mail ontvangen van Studio 100 met het minder goede nieuws dat onze datum geschrapt wordt en dat we zullen geïnformeerd worden wanneer er meer nieuws is.  

Het spreekt voor zich dat de volksgezondheid op de eerste plaats komt en wij dus achter de maatregelen staan die de overheid ons oplegt. Toch is het met pijn in het hart dat we u ook vandaag nog niet kunnen vertellen wanneer we naar Daens kunnen gaan.  

Als dat moment is aangebroken zullen we u uiteraard onmiddellijk contacteren en een artikel in ons krantje schrijven.  

Ik zal dan op gepaste tijd iedereen persoonlijk contacteren om na te gaan of deze datum past voor alle deelnemers.  

Tot dan, en hou het veilig en verzorg u goed!  

 

De geplande regio daguitstap naar Turnhout op 17 september 2020 zal niet doorgaan.  

 

Deze moeilijke periode zal voorbijgaan. 
Hou jekloek ,bewaar afstand en kalmte. 
Blijfvertrouwen !  

Behoefte aan een telefoontje? Hulp nodig? Bel gerust eens iemand van de bestuursleden op, het is een beetje hun plicht om tijd voor u te maken  

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen 0475-35 00 67  

Fille Andre, Br Loriersstraat 40       0475-91 52 55  

Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar     0478-98 41 43  

Marc Finoulst, Beukenlaan 6        016-76 71 27  

Dodion Moniek, Stationstraat 22         0498-82 71 94  

Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert  0498-56 69 04    

Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2     016-76 72 33   

Laeremans Sonia, H. Dotremotstraat 15/1          0497-25 56 05   

Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1     016-76 57 17  

Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                  016-76 64 83  

Lea Kustermans, J Lowetlaan 4              016-76 76 18        0499-23 23 74  

Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen  0497-18 77 19   

Willy Bamps, Heelblok 44  Tienen   0472 -57 0429        

Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever 0498-30 71 54    

Andree Pierlet, Diestsesteenweg 25 Tienen     0495-468 484  

Dikke merci aan al wie mee hielp dit krantje weer aangenaam te vullen, dikke merci aan al wie initiatief toonde om een wandeling of fietstocht te begeleiden.  We laten ons niet kisten, Okra Hoegaarden doet wat toegelaten en mogelijk is. Hopelijk tot zeer spoedig!!