Okrakrant december 2023

ADVENT

Zoektocht van de mens

naar ruimte om  te  LEVEN …

 

OKRA NODIGT UIT

 U bent weer allemaal uitgenodigd op ons volgend eindejaarsfeest. En het zal een feest worden! Donderdag 7 december is er ons traditioneel eindejaarsfeest. U wordt met z’n allen verwacht om 11u30 in het PC. En gelieve aub op tijd te komen, want het programma zit nogal vol.

Trouwens ook op de normale donderdag wil ik vragen om tijdig naar het PC te komen. We zouden altijd moeten kunnen starten om 14u, nu is het soms bijna halfdrie voor iedereen aan tafel zit. Afspraak dus: altijd tijdig komen aub.

We starten het feest met een glaasje en aperitiefhapjes. Het ziet er veelbelovend uit. Daarna is er lekkere soep en een voorgerecht. Het water kwam mij al in de mond toen onze kok Michel vertelde wat hij zinnens was. Er zal muziek zijn in afwachting van het hoofdgerecht. U kan eventjes de beentjes strekken en meezingen totdat onze kookploeg klaar is met het hoofdgerecht. Daarna is er terug muziek tot aan het dessert.

Als je dat allemaal kan meepikken voor 35 euro, drank inbegrepen, moet je wel jezelf gelukkig prijzen. We vragen wel beleefd maar absoluut noodzakelijk om zeer duidelijk in te schrijven en op voorhand te betalen. Er hebben al meer dan 50 mensen ingeschreven en betaald voor hert feestdinerr. De overigen betalen liefst aan de wijkmeester bij het overhandigen van dit boekje of schrijven over op BE 94 0682 4779 49148 van Okra-Hoegaarden. Laat het duidelijk wezen dat wie niet uitdrukkelijk is ingeschreven op uiterlijk dinsdag 28 november niet verwacht wordt. Er mogen geen lege plaatsen aan de feesttafel zijn, er mogen geen onnodige aankopen gedaan worden.

En ho ja, ieder lid ontvangt ook nog een nieuwjaarscadeauke. Jaja, we zijn nog altijd goed bezig in Okra Hoegaarden. En dat is alleen mogelijk als er zo’n goed gemotiveerd bestuur is. De planning voor 2024 is al opgesteld. Als je ziet en hoort hoe er vergaderd werd over dit feest, dan krijg je het er warm van. Bedankt Mia, Andre, Andree, Marc, Michel. Bedankt aan de meewerkende echtgenoten, aan Nicole T. ook natuurlijk. Bedankt aan wie zal komen helpen koken: Ivan, Gilbert, Danny en hun madammen. Bedankt aan iedereen die weer zeer gedreven zal helpen opdienen en vooral bedankt aan iedereen die na het feest helpt opruimen en afwassen. 

Hebt ge gezien welke prachtige ploeg er gewerkt heeft op het ontbijtbuffet? Wel het zullen weer dezelfde mensen zijn die van ons eindejaarsfeest een succes zullen maken. Bedankt dus iedereen die van Okra Hoegaarden zo iets speciaals maakt.

BIJ ONZE OKRA BEN JE ZEKER THUIS

Een fantastisch ontbijtbuffet achter de rug. Voor mij was het de 13de keer dat ik spek en eieren mocht serveren, en ik heb er weer veel blije en goedgezinde mensen mogen ontmoeten. ’t Was druk, plezant , heel tof en gezellig.

Wijle bij Okra zitten niet stil  … nu komt dat mooie en sfeervolle kerstfeest er ook aan. Het Okra-bestuur, keukenchef Michel en zijn ploeg zijn dabber bezig met de voorbereidingen van dat gerenommeerde feest. Enfin, het zal weer chic en lekker zijn, dat garandeer ik jullie. Dus … dames en heren, pers dat kostuum maar ferm in de plooi en strijk dat bloesje of kleedje nog maar eens extra. En … vergeet de dansschoentjes niet, want twee uitgeweken Hoegaardiers spelen ten dans 

Tijdens het feest verkoop ik engeltjes die je in de kerstboom kan hangen of met Kerst als tafelversiering kan gebruiken. De engeltjes werden allemaal door ons Céline Logist gemaakt waarvoor mijn allerbeste dank. De opbrengst van die verkoop gaat naar B.O.M. in Tienen.

Nu is het ook het geschikte moment om jullie, lezers van dees gazet, te danken om maandelijks mijn schrijfsels veelvuldig te lezen en te becommentariëren. Merci!

Met mijn warme gedachten en wensen voor een ZALIG KERSTFEEST voor jullie allemaal !

(Nicole Paulus )

Mededeling van Andre over lidgeld 2024

Gelieve pas te betalen op de koffietafel van januari.. Er is voorlopig te betalen voor ontbijt en voor eindejaarsfeest

Desnoods overschrijven op BE94 0682 4779 49148

            Individueel lid                          30 €

            2de lid van zelfde gezin          20 €

            Lid van WZC                             12 €

            Hoofdlid in ander trefpunt    10 €

            Sportverzekering                     10 €

 

PROOST op het leven , op elkaar,
en op een geweldig NIEUW JAAR !

PAAR BEELDEN VAN KOFFIETAFEL VAN NOVEMER

 

 

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS HEEL GOED NA

Op het juiste moment doof zijn is een gave.

Geduld is een schone zaak, maar je moet er geduld voor hebben.

Als ik gemekker wil koop ik wel een geit.

Ben je gezond, dan heb je 1 000 wensen. Ben je ziek … dan heb je er maar één.

Alcohol lost geen problemen op , water of melk ook niet.

OKRA KALENDER VOOR DECEMBER

01/12   – 13u30
Wandelen in en rond Orsmaal.
Vertrek aan de parking (frituur) tegenover Café Transport, Sint-Truidensesteenweg 198, 3350 Orsmaal.  
Afstand 7,5 km.  Gids Albert Vandermeulen 0477 13 28 39.

06/12   – 14u
Breicafé
WZC Villa Hugardis

07/12   – 11u30 tot 18u:
Eindejaarsfeest met animatie en muziek, Parochiecentrum

08/12   – 14u
Bowling
Acro, Leuvenselaan 472, Tienen

11/12
Daguitstap naar de Kerstshow
Kaasboerin, zie info “Met Okra op stap”

15/12   – 13u30
Wandelen
Meer info volgt nog

20/12   – 14u
Breicafé
Villa Hugardis

20/12   – 19u
Kaarten
Café De Brug

Data om te noteren:

16 januari 2024 om 14u30 Nieuwjaarsconcert met receptie
Den Egger Scherpenheuvel. 30 euro leden, 35 euro niet-leden.

06 maart 2024 14u
Shownamiddag met Muzikantenstadorkest terug naar de Rock & Roll, Stadsfeestzaal Aarschot. Leden 32 euro, niet leden 37 euro. Broodjes en koffie inbegrepen.

(Mia)

RAAR MAAR WAAR

 

OKRA’ BESTE MAATJES

Ongelooflijk maar waar! Hier de Heilige Drievuldigheid ! Alle gekheid op een stokje … het zijn onze Willy Beullekens, zijn Rachel en ons Yvonneke. Al meer dan een halve eeuw zijn het trouwe en gezworen kameraden, door dik en dun. Houden zo, lieve vrienden uit Meldert en Hoksem !

Olala … twee schoon taterende dames ! Zij vonden een warme vriendschap bij onze Okra tijdens de vele wandelingen en koffienamiddagen. Liesbeth een graag gezien koorlid in  de kerk en Léonce een fantastische danseres en keukenprinses

 

WEERSPREUKEN VOOR DECEMBER

Als Sinte-Barbara wil valt de vriezeman stil.

Als de Advent het wil, is ’t een bittere pil.

In december veel mollen, winter laat met zich sollen.

December zeer zacht, een winter waar men om lacht.

December mist, goud in de kist.

Op Sint Nicolaas regen is zeker geen zegen.

Met Lucia’s komst lengen de dagen een vlooien sprong.

Groene Kerst, witte Pasen.

VOOR WIE ER SOMS NOOD AAN HEEFT

Je hoeft niet veel te spreken

wanneer je naar de kerststal gaat.

Weet dat je de vrede vindt,

als je dit Kind naar binnen laat.

Je hoeft geen schatten mee te dragen,

wanneer je naar de kerststal gaat.

Weet dat voor dit Kind,

een klein gebaar volstaat.

Je hoeft niet lang te blijven,

wanneer je naar de kerststal gaat.

Als je maar begrepen hebt,

wat dit Kind te wachten staat.

Je hoeft niet bang te zijn,

wanneer je naar de kerststal gaat.

Dit Kind legt weer de rust

op jouw vermoeid gelaat.

Je hoeft niet veel te wensen,

wanneer je naar de kersstal gaat.

Weet dat in het nieuwe jaar,

dit Kind je nooit verlaat !

PAAR VERSLAGJES VAN OKRA SPORTACTIVITEITEN

Fietstocht 13 oktober nar Beauvechain onder leiding Hugo
Met 10 fietsers stonden we klaar aan het PC voor een tocht van om en bij de 38 km naar Beauvechain via Vlaams-Brabantse wegen en terug via Waals-Brabant. De weersvoorspellingen waren vrij gunstig, al stond er een stevige zuidwestenwind. We vertrokken langs de vroegere Carroussel richting Marollenkapel, sloegen af naar Hoksem. Vandaar ging de tocht bergop richting Kumtich. Daar reden we voorbij het Sint-Bararakapelletje richting het terrassenlandschap van Kumtich en via het Medekersveld richting Willebringen. Hier moesten we over enkele onverharde stukken weg en ook enkele kassiestroken, maar we hielden toch een goed tempo aan ondanks de strakke zijwind. We reden dan verder onder Neervelp door naar Opvelp en vandaar via de Waverse steenweg naar Beauvechain.
Aangekomen in Beauvechain begonnen hier en daar wat regendruppels te vallen en werd er gestopt om de regenjassen aan te trekken. Gelukkig bleef het maar met enkele druppels, en konden we in De Renaissance te Beauvechain even verpozen op het terras. Nadat het vochtverlies van onze inspanningen tijdens de heenrit gecompenseerd was, reden we voorbij het vliegveld en de luchtmachtbasis naar La Bruyère. Na een venijnige klim met wind op kop bereikten we vervolgens Sclimpré. Daarna ging het echter bergaf via Mélin naar Jodoigne. We doorkruisten Jodoigne via kleine straatjes doorheen de Quartier Saint-Lambert en de Quartier Saint-Médart naar Ravel aan de zuidkant van Jodoigne. Vandaar ging het gezwind met de wind vanachter terug naar Hoegaarden.

Verslag wandeling in Oplinter op 3 november 2023 olv Albert
Na de doortocht van de storm “Ciaran” op donderdag was er grote twijfel om de geplande wandeling op vrijdag in Oplinter te laten doorgaan.  Vele enthousiastelingen hakten de knoop door. Er wordt gewandeld
Aan de start waren we met 25 deelnemers, goed hè. We vertrokken in groep en na 2 km kwam de splitsing van de 4 km. De rest ging via de militaire begraafplaats (waar we even stil stonden bij de talrijke oorlogssituaties in de wereld), Tiensveld, Lindeveld, Kummenbaan verder om na 7 km aan te komen aan de  vertrekplaats. De kleine afstand werd gelet op het zonnetje en op algemene vraag ook uitgebreid naar 6 km. Dit kan allemaal bij Okra Hoegaarden, afdeling wandelen. Voldaan van de inspanning volgde een aangename après in de tenniscafetaria van de Grand Slam in Tienen.

MET OKRA OP STAP

Woensdag 29 november Kerstmarkt Valkenburg
We vertrekken om 10u op het gemeenteplein!
Opgepast het uur van vertrek is vervroegd.

Dinsdag 11 december Kerstshow Kaasboerin
Er zijn nog twee personen die dit moeten betalen gelieve dan ook over te schrijven op rekeningnummer BE 28 7360 3772 8620
Kostprijs: 65 euro.  Uur van vertrek: 9u20 Gemeenteplein Hoegaarden!

Hierna een voorlopig overzicht van de uitstappen in 2024. Alle uitstappen dienen betaald te worden op het volgende rekeningnummer: BE 28 7360 3772 8620. Wie zeker wil zijn van een plaats mag al gerust betalen met de mededeling over welke uitstap het gaat.   

 • 27 april: Koninklijke Serres
  Avondnocturne
 • 1 mei: Wonderlijke molens
  Op deze dag worden we ontvangen met een kop koffie/thee met een heerlijk stuk appelgebak. Dan stappen we in de autocar met onze gids voor een tocht door Alblassenwaard. Na deze rondrit komen we terug aan in het restaurant te Kinderdijk. Daar gaan we genieten van een drie gangen diner. In de namiddag gaan we varen langs de wereldberoemde molens van KInderdijk. Dit is dus een uitstap voor jong en oud… er moet niet gewandeld worden en is dus echt een aanrader voor iedereen! Kostprijs 90 euro!
 • 4 mei: Brugge
  In de voormiddag bezoeken we Brugge, er is op zaterdag markt in Brugge. In de namiddag gaan we richting Sluis en kan iedereen hier rustig rondwandelen en/of iets gaan eten. Om 18 u keren we terug naar huis. Kostprijs 20 euro!
 • 1 juni: Havendagen Tholen
  Het is een dag vol activiteiten voor jong en oud; gezellige jaarmarkt, optredens bekende artiesten, food- en visplein en verschillende rondvaarten zijn eveneens mogelijk. Kostprijs 30 euro!
 • 31 augustus: Operette Donkmeer
  Voorlopig heb ik hier nog niet veel nieuws over te vertellen, maar dit is een prachtig evenement op het Meer van Overmere Donk. Zodra ik meer nieuws heb dan laat ik het u zeker weten!
 • 24 oktober: onze jaarlijkse uitstap naar Scherpenheuvel!

De regio uitstappen worden later medegedeeld. 

Heb jezelf nog een voorstel, dan hoor ik het graag!              

(Andree)

OKRA-JARIGEN VOOR NOVEMBER

OKRA feliciteert alle jarigen van de maand december en wenst hen nog een dik pak mooie momenten ! En een ferm 2024 natuurlijk…

Deze lijst is maar kort voor de maand december, maar daarom niet minder belangrijk. Kijkt u maar …

We openen direct op 1 december, dan verjaart Godelieve Vandevin uit Oorbeek. Hele gelukkige verjaardag gewenst Godelieve. En we hopen dat u trouw blijft komen zoals de laatste maanden.

Ook Nicole Janssens uit Overlaar verjaart op 1 december. Ik denk dat ik u van iedereen een goed gezond 2024 mag wensen.

Guido Gilis, fervent kaarter, is jarig op 6 december. Moge de nieuwe ‘bierboek’ u, en mij ook, heel veel plezier brengen in de nabije toekomst.

Gaby Vandenbosch uit de Walestraat is jarig op 10 december. En ook hier willen wij een gezond en onbezorgd 2024 wensen. Goe bezig Gaby.

Erna Vanex is dan weer jarig op 16 december. Wij hopen u en uw echtgenoot en uw vrienden van de wandelclub ook op onze koffietafels te mogen ontmoeten volgend jaar. Dat zou pas leuk zijn.

Sarah Van Roy, nog een inwoonster uit Tienen, viert feest op 21 december. Moge 2024 u veel geluk en vriendschap brengen.

En mijn naamgenote Fourie, Christianne met de voornaam, doet er een cijfertje bij op 30 december. Bedankt om zoveel te helpen tijdens onze vergaderingen en de voorbereiding ervan Christianne, en houden zo.

En op 31 december, Sint-Sylvesterdag, is onze Willy Beullekens uit Meldert  jarig ! Hieperdepieper  HOERA ! Wij wensen hem samen met Rachel een fijn verjaardagfeest  en een ferme maar veilige roetsj naar het nieuwe jaar !

En we gaan het nog eens herhalen.  Wie niet graag heeft dat er identiteitsgegevens van hem/haar in onze correspondentie verschijnt moet het melden. We proberen er dan rekening mee te houden. Maar tot nog toe is er niemand boos op ons.  Houden zo. En wie een e-mailadres heeft en van Okra geen info krijgt op de computer: melden aub.

 

PROOST op het leven ,
op elkaar, en op een geweldig NIEUW JAAR !

EEN GOUDEN RAAD VAN OKRA

GEEF GRIEP EN COVID GEEN KANS !

Laat je spoedig vaccineren, covid en griep kunnen ons erg ziek maken.

Was dagelijks veelvuldig je handen met water en zeep. Zeker niet vergeten je slaapkamer en woonkamer te verluchten. Voel je je niet zo best, blijf dan zeker thuis en raadpleeg je huisarts.

INFO FILM

Door onvoorziene omstandigheden kan de plusfilm  “De Zonen van Van As“ niet vertoond worden op maandag 11 december 2023.

Als alternatief voorzien we ‘Good Luck to You, Leo Grande. 

Geef de organisatoren een seintje indien ze de tickets mogen herboeken naar de nieuwe filmvoorstelling. Indien u graag het reeds betaalde bedrag terug wenst te krijgen op uw rekening, bezorg ze dan uw rekeningnummer en ze zorgen voor een terugbetaling. Hun excuses alvast en hopelijk tot snel!

Bubbels in je hand,

confetti in je haar,

kom maar op

met dat nieuwe jaar !

OKRA KAART EN BOWLT

Het kaarten ging zoals verder in deze winter door in café De Brug. Hier worden we altijd warm ontvangen, is de drank erg verzorgd.  En de verliezer van de avond: deze jongen. Jongens wat kan je slechte kaarten krijgen op een bepaalde avond. In bijlage stuur ik een uitnodiging voor een cursus bridgen die in ons PC zal gegeven worden vanaf januari. Inschrijven bij Stefan: stefan.allacker@skynet.be of 0472/96.58.02.

En bowlen doen we in de winter ook 1 keer per maand, zie overzicht van ons Mia. Hier mogen gerust meer liefhebbers opdagen, want het is best plezant als we elkaar eens uitdagen en soms ook uitlachen. Winnaar hier was Georges, maar deze keer was deze jongen een fiere tweede. Wij willen ook u graag eens zien opdagen.

ADRESSEN VOOR INSCHRIJVINGEN-AFMELDINGEN

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen 0475-35 00 67

Fille Andre, Br Loriersstraat 40       0475-91 52 55

Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar     0478-98 41 43

Marc Finoulst, Beukenlaan 6        0496-92 36 77

Dodion Moniek, Stationstraat 22         0498-82 71 94

Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert  016-766 632                0495-56 69 04 

Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2     016-76 72 33

Laeremans Sonia, H. Dotremotstraat 15/1          0497-25 56 05

Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1     016-76 57 17

Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                  016-76 64 83

Lea Kustermans, J Lowetlaan 4              016-76 76 18        0499-23 23 74

Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen  0497-18 77 19

Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever 0498-30 71 54 

Andree Pierlet, Frans Huonplein 6   bus 4     0495-468 484

Lieve Meulemans, Ridderstraat 6  Hoksem       0496-144 127

Monique Elsen, Biesenstraat 5 te Tienen           047-702162

Vandermolen Luc, Valkenswaardlaan 14 te Tienen     0476-285175

 

KERSTMIS, de dag dat kleine mensen groot zijn geworden !                         
(
A. Vandeputte )

Het Hoegaardse Okra-bestuur wenst jullie allen een ZALIGE KERSTTIJD
en een gezellig en veilig einde jaar!