Okrakrant september 2023

SEPTEMBER    2023

 

Het MOOIE van de

TOEKOMST

is dat we hem

kunnen

VORMGEVEN !

 

 

OKRA NODIGT UIT

U wordt met z’n allen uitgenodigd op de volgende grote vergadering op donderdag 7 september om 14u in ons Parochiecentrum. Het is dan al september mensen, het is dan al najaar 2023. Wat gaat het leven wreed hard, verlies uw kostbare tijd niet. Kom en geniet met uw vrienden van weer een mooie namiddag.

Er is tombola volgende koffietafel, dat doen we jaarlijks in september. En dat is geen geldklopperij, iedereen kan mooie prijzen winnen. En dat zal dit jaar niet anders zijn. Mia Vandebroeck, Andree Pierlet en Nicole Paulus hebben vele mooie prijzen opgehaald bij onze Tiense en Hoegaardse handelaars, die we nog uitgebreid zullen bedanken in ons volgende krantje. Lieve dames: bezorg op de bestuursvergadering graag de namen en adressen van onze sponsors, dan kunnen we ze melden volgende keer en ook op de flyer die we nog moeten maken voor ons volgende ontbijtbuffet. Komt weer dik in orde.

En dan hopen we weer op 120 aanwezigen volgende keer, de vakantie is immers voorbij. In augustus mochten we andermaal een nieuw gezicht ontmoeten: Willy Malcorps kwam voor het eerst. Welkom Willy, hopelijk mag ik uw in september onze administratie bijwerken met al uw persoonsgegevens.

En verleden week zag en hoorde ik Nelly en Herman de zusters van Mariadal overtuigen om naar onze Okra te komen. En ik dacht ze niet weigerachtig waren.  Dat was leuk om mee te maken, we steken een Okrakrantje in bij de zusters in Overlaar  We zijn ondertussen met 180 leden, waarvan er dus al een paar keer 120 op onze vergadering waren. Dat is tof, dat moet ons bestuur steunen om verder te werken. En dan hoorden we recent nog de kreet: ‘Hop, hop, naar de tweehonderd leden’. Dat is ongehoord veel, maar tevens ook heel hartverwarmend. Alleen vrezen we dat als het ooit zover komt ons PC weer stilaan te klein wordt. Beeldt u eens in dat onze Marc 150 stoelen moet zetten in de zaal, hij moet nu al fel studeren om iedereen een aangenaam plaatsje te geven.  Dat is bijna niet te doen mensen. En wat hebben we nu al geluk dat het PC in het recente verleden verbouwd en uitgebreid werd. Tracht u eens in te beelden hoe dat vroeger 120 mensen zou moeten in die L-vormige zaal. Dat zou gewoon niet lukken.

We hebben luxeproblemen, maar dat is toch fantastisch.

Dus samen met Andre: Hop, hop naar de 200!!

PAAR BEELDEN VAN KOFFIETAFEL VAN AUGUSTUS

 

STRAFFE OKRA_GEDACHTEN

HET OKRA LIDGELD 2024

We schreven pas zonet dat het al september is, dat de herfst al in het land komt en nu gaat het ineens al over de lidgelden voor 2024. Rare jongens daar bij Okra.

Maar voorlopig nog niks van aantrekken trouwe leden, wij starten pas met de hernieuwing van de lidgelden vanaf januari. Maar voor wie dit jaar nog voor het eerst wil aansluiten geldt dat wie vanaf nu lidgeld betaalt, dit lidgeld telt voor de rest van 2023 en voor gans 2024. Een nieuw lid krijgt dus een paar maanden cadeau. Dat is goed om weten als je iemand eerstdaags wil meebrengen naar onze vereniging. Een nieuw lid betaalt dan 30 €, een gezin betaalt 50 €, een inwoner WZC 12 €. Het sportlidmaatschap zal 10 € bedragen. Alles weer een beetje opgeslagen.

Voilà, ge hebt alle info om nieuwe leden te ronselen.

De tijd van toen …. Herinneringen !

De zomer is alweer voorbij

Dat mooie bruine velletje

dat het zonneke me gaf

is er alweer af.

De bladeren vallen van de bomen

Alles wordt weer kaal

De winter staat voor de deur

in al zijn pracht en praal.

’t Bos is één bladeren-tapijt

en ’t strand verlaten en stil

Ik word er wat weemoedig van

Omdat ik het graag zomers wil!

(Met dank aan Celine Logist)


BIJ OKRA DENKEN WE SOMS HEEL GOED NA

 • Hoop is niet zozeer een kwestie van afwachten wat je kan overkomen maar van werken opdat er zou komen wat je hoopt.
 • Alleen zij die onderweg zijn, kunnen de hoop koesteren ooit aan te komen.
 • God heeft de tijd gemaakt …en Hij heeft er heel veel van gemaakt.
 • Optimisme is een morele plicht.
 • Heb geduld, het zachte water haalt zelfs de meest harde rots uit.
 • Vooruit gaat niet altijd stap voor stap, want sta je voor een sloot … dan moet je springen.
 • Het geluk is de weg, geen bestemming.
 • Een klein zaadje wordt een grote boom.
 • Een klein vonkje van hoop wordt een groot geloof.

OKRA WORDT UITGENODIGD BIJ VRIENDEN

Op 30 september treed Miel Natens op in de stadsschouwburg met een concert dat hij ‘Adamo versus Tura’ doopte. Wie nog wil luisteren zal snel moeten wezen: gsm 0476 99 26 69. Het is ongeveer uitverkocht.

En het PC viert ook. Op vrijdag 1 september vanaf 18u is er een kaas- of charcuterieschotel om te smullen. Graag inschrijven via parochiecentrum.hoegaarden@gmail.com.   En op  10 september vanaf 11u30 is er haringen en pensenbak op de plek. Dit zoals elk jaar met de kermis. Ook welkom.  Zie de rest van hun programma met quiz, kleinkunst etc.  op https://www.pchoegaaarden.com

 

 

 

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

 

Bakkerij Edwin Wils             PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                     Doelstraat 47

Outgaarden                           3320 Hoegaarden

PAAR VERSLAGJES VAN OKRA SPORTACTIVITEITEN

Op vrijdag 18 augustus werd er nog eens gefietst, de vorige fietstocht was uitgeregend! Er stonden wel 15 deelnemers klaar aan het PC om 14u, en we vertrokken langs de Ravel naar Jodoigne. Dat blijft altijd een beetje prettig fietsen. En in Jodoigne wachtte Jan ons op. Hij had een fietstocht van bijna 40 km uitgedokterd. Hij begeleidde ons via Dongelberg, Incourt en Thorembais naar dorpjes en gehuchtjes waar deze jongen nog nooit geweest was. En dan denk je altijd maar: wat leven wij toch in een schoon land. En we stopten voor een drankje in het duivenlokaal van Ramillies Gare. Dat is toch een aangenaam cafeetje, niet?

En dan terug naar Jodoigne en Hoegaarden. Ik had wel 60 km  op de teller toen ik thuis kwam. Gelukkig hebben we met Okra Hoegaarden al aardig wat getraind dit jaar, maar toch was mijn pijpje uit.

Schitterende dag, merci Jan.

Op 11 augustus werd er gewandeld met start aan de Viandra in Tienen en werd ook even halt gehouden aan het militair kerkhof in St Margriet-Houtem.  Hieronder een foto opgestuurd door begeleidster Mia.  Schoon!!

Alleen dat café aan de Viandra, dat is te stijf voor ons, niet?  Maar vindt nog maar eens een cafeetje waar ge met een bende van meer dan 20 wandelaars binnen kunt.  Wandelingen organiseren voor Okra Hoegaarden wordt stilaan een zware opdracht.

BIJ ONZE OKRA BEN JE ZEKER THUIS

Juzeke ! We zen al september, weldra Hoegaarden kermis en dan korten de dagen al een flink stuk. Dat wil zeggen dat herfst en winter er zo stilletjes aan komen.

Tijdens de voorbije koude en natte augustusdagen herlas ik vele oude Okra-krantjes. Wat mij opviel was dat onze voorzitter precies met een ei zit. Een struisvogelei, een paasei, ik weet het begot niet. Maar bij deze wil ik voorzitter Luc een beetje geruststellen: Nicoleke Paulus gaat haar pen nog niet aan Maarten geven of aan de haak hangen. Nicole heeft nog tamelijk wat inkt in haar pen en ideeën in haar bolleke! Met de vele mankementen die ze heeft wil ze toch bij Okra actief blijven en maandelijks wat schrijfsels aan de redactie van dees gerenommeerde gazet sturen. Maar … indien er leden zijn die de redactieploeg willen versterken … ze zijn zeer welkom. Ondertussen kribbelen we maar voort zoals we bezig zijn.

Veel groeten van Nicole van d’Egypte !

Klein antwoordje:

Ik eet heel graag eieren, maar dat heeft er niets mee te maken natuurlijk. Ik herhaal nog maar eens wat zovele leden zeggen: Okra heeft de beste groep van helpers die je je maar kan voorstellen. Zaal zetten, opruimen, koken, opdienen, den toog verzorgen,…  Alles verloopt perfect.  Maar één van onze taken als bestuur is dat je ervoor moet zorgen dat het in de toekomst ook nog heel goed blijft. Als we met zovelen naar Okra komen betekent dat ook dat Okra een beetje noodzakelijk is om warmte en genegenheid te brengen in onze leefgemeenschap. En dat moet blijven. En ons bestuur, diverse medewerkers zijn 70-plussers. En Okra noemde zichzelf altijd OKRA 55-plus. Die ‘jongeren’ ontbreken bij ons een beetje. Deze jongen heeft gewoon schrik dat er een ogenblik gaat komen waarop de boel stokt, zoals we op diverse andere kra’s zien. Wie gaat de kar trekken als de huidige werkgroep vroeg of hopelijk veel later zal stil vallen. Valt OKRA Hoegaarden dan ook stil? Daarom voor de zoveelste keer een oproep aan iedereen: Zoek aub mee naar mensen om onze bestuursploeg te versterken, om de ouderen stillekens te ontlasten, om verantwoordelijkheden over te pakken. Bijkomend vuur en dynamisme zijn welkom.

Wij omschrijven dit krantje als jaargang 17. Binnen 17 jaar moet Okra absoluut nog bestaan.  Iedereen moet meezoeken   Mercikens !

OKRA KALENDER VOOR SEPTEMBER

(Mia)

01/09 – 14u: Fietsen, vertrek aan PC

06/09 – 14u: Breicafé, WZC Villa Hugardis

07/09 – 14u: Ledenbijeenkomst koffienamiddag met tombola, PC

08/09 – 14u: Wandelen in en rond Vissenaken, vertrek Natuurhuis De Gors, Parking achter de kerk Sint-Maarten, gids Guy Poffé 0478 98 41 43

15/09 – 14u: Fietsen, vertrek aan PC

20/09 – 14u: Breicafé, WZC Villa Hugardis

21/09 – 20u: Kaarten PC café

22/09 – 14u: Wandelen, meer info volgt

29/09 – 14u: Fietsen, vertrek aan PC

Data om te noteren

12 november 8u-11u30: Okra ontbijtbuffet, Parochiecentrum Hoegaarden

7 december 11u30: Okra Eindejaarsfeest, Parochiecentrum Hoegaarden

MET OKRA OP STAP

(Uitgebreide info in ond vorig krantje)

10 oktober:  Okra regio uitstap naar Nismes nog enkele plaatsen beschikbaar. Interesse?  Contacteer Andrée Pierlet of Mia Vandebroeck, inschrijven en betalen uiterlijk op 7 september. Deelname 73 € met grotbezoek, 67 € zonder grotbezoek

17 oktober:  uitstap naar Marcienne en Thorn, 58 € te betalen voor 1 september, rekeningnummer Okra uitstappen BE 28 7360 3772 8620.

17 oktober 65 jaar Okra OostBrabant Slotevenement met om 14u30 Optreden Guy Swinnenband, Den Egger Scherpenheuvel. Kaarten 5 €, nog enkele plaatsen beschikbaar. Eigen vervoer. Interesse? Contacteer Mia.

23 oktober Okra namiddaguitstap naar Scherpenheuvel, inschrijven tijdens koffietafel,  25 € voor bus, broodmaaltijd en koffie.  Overschrijven op rekeningnummer Okra uitstappen BE 28 7360 3772 8620.

26 oktober 14u Okra regio dansnamiddag, Hangaar 44, Steenbergestraat 44, 3380 Glabbeek  Kaarten vooraf bestellen, 5 € voor leden, 7 € voor niet-leden, tafels worden gereserveerd per trefpunt. Eigen vervoer. Interesse? Contacteer Mia Vandebroeck.

29 oktober 14u Musical “Les Misérables” stadsfeestzaal Antwerpen. Nog enkele kaarten beschikbaar. Deelname 90 €, te storten op rekeningnummer Okra uitstappen BE 28 7360 3772 8620.

OKRA ROUWT

Okra rouwt om 

Marie-Louise Hendrickx

Afscheid nemen kan omdat het niet de eerste keer is  en evenmin de laatste. Afscheid nemen kan omdat we in ons hart vele herinneringen meedragen in diepe dankbaarheid

                               Wis,

                         je bent ver

                        onbereikbaar

                        onhoorbaar.

                        Je bent weg

                    maar niet vergeten.

                        Je leeft verder

                         in ieder hart

                    dat je ooit raakte.

 

 

 

NOG STRAFFE OKRA-KLAP

 • Dichter bij elkaar valt het leven minder zwaar.
 • Neem elke dag de tijd om te genieten.
 • Denk groot, maar laat kleine dingen je gelukkig maken.
 • De goeie dingen komen altijd op een onverwacht moment.

WEERSPREUKEN VOOR SEPTEMBER

 • Vorst in september, geeft een zachte december.
 • Septemberregenkomt niet ongelegen.
 • Blijven de zwaluwen lang, wees voor de winter niet bang.
 • Regen op Sint Gorgoon, oktober wordt een demoon.
 • Een warme september, een droge oktober.
 • Acht dagen zonneschijn brengt Michiel om wel te zijn.

OKRA-JARIGEN VOOR SEPTEMBER

Al wat jullie maar wensen, al wat jullie hart begeert, dat wenst OKRA jullie wel duizend keer !

Het is maar een kort lijstje in september, maar een belangrijk.

Kijk eens: op 1 september is Julie Hendrickx jarig. Zij wordt nu 97 jaren jong wordt straks hopelijk 100. En waarom zou ze dat niet, maar doen we toch iets speciaals liefst bestuursleden??

Op 8 september viert Julien Cuyvers. Wij wensen hem veel vissersgenot en nog lange jaren bij onze Okra.

Op 9 september doet Jeanne, zeg maar Jeanneke, Vansumsem er een cijfertje hoger bij. Het doet deugd om te zien hoe goed gezind Jeanneke altijd is. Houden zo … Nog op 9 september viert Nicole Timmermans, en waarschijnlijk viert Mohammed even hard mee. Gelukkige verjaardag Nicole. En ziet gij het echt niet zitten om ons bestuur te versterken, minstens om wijkmeester in Tienen te worden?

Op 12 september is in Vissenaken Pierre Ottenbourg aan het feest. Pierre en Rita: jullie hebben toch het ideale profiel om onze fiets- en wandelclub te versterken?  U zou toch een heel goede organisator kunnen zijn van fietstochten en wandelingen??

Het is 13 september en dan is Stefan Vanlaenen jarig in Kumtich. Hij slaat geen enkel vergadering over, want er moet toch gekaart worden? Veel succes volgens jaar Stefan.

En op 14 september is Marthe Finoulst jarig. Marthe woont in het WZC, maar is en blijft als kranige 80-plusser een stevige meid. Houden zo Marthe.

Rita Vanherwegen is natuurlijk ook een stevige meid, trouwe fietster. Zij verjaart op 20 september. We zouden haar graag ook tijdens de koffietafels willen bewonderen …  Heel veel geluk volgend jaar Rita.

We schrijven al 26 september als Treske Lodts verjaart. Mooie naam niet? Treske noemen is zeker speciaal.. Nog niet iedereen zal haar kennen, maar ze kwam toch enkele maanden uit Tienen afgezakt en is een fijn lid van onze okra-familie geworden.

En dan schrijven we al 28 september. Yvette Dehoux, getrouwe Yvette, top Hoegaardierse Yvette is dan jarig. Prachtig en gezond blijven hé Yvette.

En nog op 28 september viert Lisette Emonds van de Oplintersteenweg haar verjaardag. Of woont ze nu toch aan zee? We hebben haar al een aantal weken gemist, maar dat komt zeer zeker dik in orde.

Wel dat was toch een belangrijke lijst niet?

ADRESSEN VOOR INSCHRIJVINGEN-AFMELDINGEN

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen 0475-35 00 67

Fille Andre, Br Loriersstraat 40       0475-91 52 55

Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar     0478-98 41 43

Marc Finoulst, Beukenlaan 6        0496-92 36 77

Dodion Moniek, Stationstraat 22         0498-82 71 94

Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert  016-766 632                0495-56 69 04 

Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2     016-76 72 33

Laeremans Sonia, H. Dotremotstraat 15/1          0497-25 56 05

Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1     016-76 57 17

Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                  016-76 64 83

Lea Kustermans, J Lowetlaan 4              016-76 76 18        0499-23 23 74

Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen  0497-18 77 19

Willy Bamps, Heelblok 44  Tienen   0472-57 0429     

Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever 0498-30 71 54 

Andree Pierlet, Diestsesteenweg 25 Tienen     0495-468 484

Lieve Meulemans, Ridderstraat 6  Hoksem       0496-144 127

We zullen doorgaan met de wankele zekerheid van een mateloze tijd.