Okrakrant februari 2024

 FEBRUARI  2024

 

Bloemen kunnen niet bloeien

zonder warmte van de zon.

Mensen kunnen niet mens worden

zonder de warmte van de vriendschap!

( P. Bosmans )

OKRA LIDGELDEN 2024

Individueel lid                                                                      30 €

2de lid in hetzelfde gezin en adres                                20 €

Bewoner WZC                                                                       12 €

Hoofdlid in ander trefpunt                                             10 €

Sportverzekering                                                                10 €

 

Gelieve te betalen op de koffietafel van februari

of vóór 1 maart overschrijven op rekening   BE94 0682-4779-4914

 

OKRA NODIGT UIT

Wij nodigen u bij deze uit op onze eerstvolgende vergadering in ons PC op donderdag 1 februari om 14u. Er is door Nicole een bezinning gepland i.v.m. Lichtmis, daarna zal Wasily een bingospel leiden. Ik zal proberen deelnamekaarten klaar te krijgen voor onze jaarlijkse pannenkoekendag in maart. Het wordt dus weeral druk. En ze geven stilaan beter weer, we rekenen dus ook deze keer op een straffe opkomst van leden. Dan hebben we een zoveelste mooie Okra-dag.  Ook in januari waren we met een 115-tal vrienden aanwezig, best een aardige opkomst gezien het toch fel koud was met een flinke stevige wind. Breng gerust nog maar nieuwe vrienden mee, we kunnen nog wel enkele stoelen bij inpassen. Maar stilaan krijgen we toch een beetje schrik dat onze zaal misschien op een dag eivol zal zitten, dat onze PC=zaal te klein zal zijn om iedereen een gezellige plaats te geven. Luxeproblemen noemen ze dat of is het grootheidswaanzin??

Ik moet ook nog proberen onze geluidsinstallatie in orde te brengen, tenzij natuurlijk de beloofde nieuwe installatie van het PC zal werken. Ik ben die installatie niet durven gaan halen met de super gladde wegen vol sneeuw.

PAAR BEELDEN VAN VERGADERING JANUARI

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS HEEL GOED NA

 • Met geld alleen ben je geen cent waard !
 • Alleen mensen met ruggengraat maken een nieuwe wereld !
 • We kunnen maar broederlijk delen als we in staat zijn broederlijk te leven !
 • Oude mensen…”schatten” van mensen. Oude mensen…”kostbare mensen”.
 • Vrienden zie je niet omdat ze achter je staan.
 • We hebben minder nodig dan we denken om gelukkig te zijn.

BIJ OKRA BEN JE ALTIJD THUIS

Wind, bakken regen, vrieskou en sneeuw dat kregen we in de eerste maand van ’t nieuwe jaar al over ons heen. Een heel dikke vacht sneeuw kregen we cadeau, en wij maar allemaal denken dat er geen sneeuw of echte winters meer zijn ! Al priemen de blaadjes van sneeuwklokjes, narcissen en tulpen door de zompige aarde, het is nog echt winter, al verlangen we erg naar licht, naar de lente, naar een herboren natuur. Met rasse schreden gaan we op 11 februari al naar Carnaval en de vasten toe en … zes weken later is het al Pasen. Ja … zo rap vliegen de weken voorbij.

Donderdag 1 februari is er onze maandelijkse gezellige koffienamiddag met een Lichtmismoment, bingo en gelegenheid voor veel leuke en warme babbels. Lichtmiskaarsjes zullen er te koop zijn aan 2 €. We starten zeer graag onze bijeenkomst om 14 uur stipt dus wees tijdig op post en breng uw beste humeur mee ! Toedeloe !

GEZOCHT ! Lege confituurglazen met schroefdeksel. Te bezorgen tijdens de komende koffienamiddag of bij Nicole Fillé-Paulus, Brouwerij Loriersstraat 40 in Hoegaarden. Alvast een welgemeende dank je wel !

ALLEEN EEN GELUKKIG MENS KAN ANDEREN GELUKKIG MAKEN !

WEERSPREUKEN VOOR FEBRUARI

 • Blasius op, Blasius nere, blaast hij nog, ik blaze were !
 • Water op Sint-Agatha is melk in de boterkarn.
 • Is februari nat en koel, juli vaak heet en zwoel.
 • Nooit is de schrikkelmaand zo fel, of ze heeft haar 3 zomerse dagen wel.
 • In een schrikkeljaar verandert het weer elke vrijdag !
 • Februari muggendans geeft maart een slechte kans.
 • Lichtmis klaar, goed roggejaar.
 • Zachte februaar, ellende ’t ganse jaar.
 • In februari sneeuw en regen, betekent goddelijke zegen.
 • Ligt de wind in februari stil , dan komt hij zeker in april.

OKRA ROUWT

Op 2 januari overleed in WZC Hugardis Margareta Fillet.

 

Ach Margrietje

de rozen  zullen bloeien

ook al ben je hier niet meer.

Ach Margrietje,

minzame vrouw, grote dierenvriend,

de rozen zullen blijven bloeien

ook al ben je nu

in de hemel bij de Heer.( Vrij naar Louis Neefs)

 

 

 

NIEUWE GEZICHTEN BIJ ONZE OKRA

Ook in januari 2024 mochten we bij onze Okra weer paar nieuwe mensen ontvangen. Wij wensen Schoensetters Mireille uit de Brouwerij Lorierstraat en Vivianne Bauwin uit de Zavelputten een lang Okra-leven toe. Wij heten ze allebei heel hartelijk welkom, hopelijk tot op de koffietafel van februari al.

 

 

 

 

 

 

 

MET OKRA NAAR NIEUWJAARSCONCERT

Op een zonnige winterdag, 16 januari, gingen we met 25 leden van Okra-Hoegaarden samen met 15 leden van Okra-Meldert naar Den Egger in Scherpenheuvel voor het jaarlijkse Okra Nieuwjaarsconcert. Het European Philharmonia orkest, onder leiding van Walter Proost, bracht prachtige muziek samen met de hemelse stem van de sopraan Elise Caluwaerts. Heel wat gekende nummers van o.a. Johan Strauss zorgden voor een sfeervolle namiddag. Na het concert was er tijd voor een babbel met een glaasje wijn en lekkere hapjes. Enkele reacties: we hebben er van genoten, dit moeten we meer doen, het was een gezellige namiddag!

Voor het feest van O.L.Vrouw Lichtmis …

Licht, licht door de mist,

de dagen verlangen naar verlengen.

De zon is nog met zwangerschapsverlof

haar eerste stralen koninklijk.

De wintermoeheid komt met volle zon naar buiten.

Vanavond, vanavond is het feest

dan gaan we pannenkoeken bakken

en iedereen zal smikkelen en smakken !

EEN BEETJE HUMOR

 • Als elke vrijwilliger een ster kreeg, werd het nooit meer donker.
 • Okra is mooi omdat jullie er zijn.
 • Tegenwind maakt je sterker !

 

OKRA KALENDER VOOR FEBRUARI

01/02 – 14u
Koffienamiddag in PC met gebedsviering Lichtmis, kaartenverkoop pannenkoeken, Bingo met Wasily

02/02 – 14u
Bowlen, Acro Tienen

05/02 – 19u30
Voordracht Academie Diest, Mistig Land, dementie. CC Begijnhof (aula) Infirmeriestraat, 3290 Diest

09/02 – 13u30
Wandelen in en rond Bost, vertrek aan de kerk, Potstraat 12, Bost-Tienen, 7,5 km, kan ingekort worden +/- 4,5 km. Verharde wegen zonder modder.                      
Afsluiter in café Grietmuil. Gids Albert Vandermeulen 0477 13 28 39

14/02 – 14u
Breicafé, WZC Villa Hugardis

14/02 – 19u
Kaarten, café De Brug

19/02 – 14u
Film “La Belle Epoque”, CC De Kruisboog

23/02 – 13u30
Wandelen in en rond Hakendover, vertrek aan de kerk, Processieweg (café De Korenbloem). Afstand +/- 8 km, kan ingekort worden +/- 4 km. Verharde wegen zonder modder. Afsluiter café De Korenbloem. Gids Albert Vandermeulen 0477 13 28 39

27/02 – 14u
Okra Academie Voordracht “Valpreventie”door Prof.Koen Milisen, CM Kessel-Lo, Platte Lostraat 541.

28/02 – 14u
Breicafé, WZC Villa Hugardis

Data te noteren in je agenda

6 maart 14u Shownamiddag Muzikantenstad in de stadsfeestzaal in Aarschot, inschrijven tijdens koffienamiddag februari. Ook niet-leden zijn welkom. Meer info rubriek uitstappen.

13 april 15u Musical “Hairspray”in het Trixxo theater in Hasselt. Meer info rubriek uitstappen.

Een grijze dag moet je gewoon zelf inkleuren !

OKRA BESTE MAATJES

“Een beetje verliefd“ zingt André Hazes, maar volgens de redactie van dees gazet is dit stel nog altijd een beetje héél véél verliefd ! ’t Zijn ons Josette en onze Théo uit Goetsenhoven , trouwe kaartspelers en lieve maatjes van onze Okra ! Merci om bij ons te zijn! 

 

 

 

 

 

 

Een gekend koppel in ons dorp, een leven lang in de weer voor de parochie, school en inwoners van Hoegaarden. Nu nog steeds erg begaan met hun kinderen, klein- en achterkleinkinderen ,en … supporters en goeie maatjes van Okra St Gorgonius! ’t Zen Godelieve en Pierre !

 

 

 

 

 

 

Hier zie, een koppel werkpaarden van ons trefpunt. Altijd paraat om naar de uithoeken van onze gemeenten te rijden en leden op te halen, om een namiddag te komen werken. Koffiezetten, gebak en avondmaal voorzien, ze doen het telkens weer met de glimlach. Rita en  Marc, twee beste maatjes om te koesteren.

 

 

 

 

 

 

 

 

PAAR VERSLAGJES VAN OKRA SPORTACTIVITEITEN

Verslag van de wandeling op vrijdag 12 januari 2024 in Boutersem
Onze eerste wandeling in het nieuwe jaar konden we starten met 22 gemotiveerde aanwezigen.  Gelukkig waren er vooraf een paar vorstdagen geweest, bij de verkenning lag het parcours er zeer modderig bij, weilanden stonden toen blank, zodat we nog bezig waren met een alternatief te zoeken. De vrieskou bracht redding. Het was aangenaam wandelweer, windstil en positieve temperaturen. De korte en lange afstand liepen gedeeltelijk samen en iedereen heeft gewandeld op de nieuwe fietsautostrade F24. Een kort bezoek aan de Sint-Ermelindiskapel mocht  niet ontbreken,  en het gestolen beeld is nog steeds niet terug gevonden. Langs Bost bereikten we rond 16u het gezellig cafeetje “De Pomp”.

Bovenstaand verslagje is van Georges en Josee. Zij stelden voor om volgend jaar op donderdag 16 januari 2025 ( jaja mensen, al plannen voor volgend jaar) deel te nemen aan het dertienmaal in Hakendover voor wie geïnteresseerd is. Samen vertrekken en iedereen legt naar eigen vermogen het aantal rondes af dat hem schikt, de ontmoetingen tussen de rondes en nadien bij in een van de  gelegenheidscafés  Noteren we , goei voorstel.

Het bowlen was een kopie van de vorige bowling. Georges won andermaal met twee keer meer dan 125 punten, moet je maar kunnen. Maar wel leuk.

En de kaartavond werd afgelast, het was veel te glad op de weg om naar De Brug te komen…  Het zal wel beteren in februari….

 

MET OKRA OP STAP

6 maart – Shownamiddag Aarschot
Inkom 32 €, 10 € extra voor de bus. De bus vertrekt om 14u. Dit jaar is het thema Rock&Roll met showballet, Nadia, Lissa Lewis,Michael Lanzo, Doran, PC Brown, de Melando’s,  Animolly en special guest Herbert. Prijs voor de show, 2 broodjes en één koffie. Graag te betalen op koffietafel van februari of overschrijven op BE28 7360 3772 8620..

 13 april – zaterdagnamiddag gaan we naar de Musical Hairspray
Dit is bijzonder omdat Nelly en Herman hun kleindochter hieraan deelneemt. Het is in de Paasvakantie en daarom zijn jullie kleinkinderen ook van harte welkom! We kunnen dit aanbieden voor de prijs van 80 €. Hoewel ‘Hairspray’ gewoon fun is en boordevol dans, humor en heerlijke muziek zit, worden ook maatschappijkritische en nog steeds brandend actuele thema’s zoals racisme en bodyshaming  niet uit de weg gegaan. Om deel te nemen dient dit onmiddellijk betaald te worden omdat wij deze kaarten moeten aankopen. Overschrijven of cash betalen op de koffietafel. Bus vertrekt op het Gemeenteplein om 13u30.  

27 april – Koninklijke Serres: avondnocturne

1 mei:   We starten deze dag met een kop koffie/thee met een heerlijk stuk appelgebak. Dan stappen we in de autocar met onze gids voor een tocht door Alblassenwaard. Na deze rondrit komen we terug aan in het restaurant te Kinderdijk daar gaan we genieten van een driegangen diner. In de namiddag gaan we varen langs de wereldberoemde molens. Dit is dus een uitstap voor jong en oud… er moet niet gewandeld worden en dus echt een aanrader voor iedereen! Kostprijs 90 €!

4 mei –  In de voormiddag bezoeken we Brugge, er is op zaterdag markt. In de namiddag gaan we richting Sluis en kan iedereen hier rustig rondwandelen en/of iets gaan eten. Om 18 u keren we terug naar huis. Kostprijs 20 €!

1 juni:   Havendagen Tholen
Het is een dag vol activiteiten voor jong en oud; gezellige jaarmarkt, optredens bekende artiesten, food- en visplein en verschillende rondvaarten zijn mogelijk. Kostprijs 30 €!

 31 augustusOperette Donkmeer Voorlopig heb ik hier nog niet veel nieuws over te vertellen, maar dit is een prachtig evenement op het Meer van Overmere Donk. Zodra ik meer nieuws heb dan laat ik het u zeker weten!

 

OKRA-JARIGEN VOOR JANUARI

Okra wenst jullie een verjaardag van stille vreugde en dankbaarheid, van voelbare waardering en veel genegenheid. 
GELUKKIGE VERJAARDAG !

Mooi hoeveel jarigen we hebben in de kortste maand van het jaar  En het zijn bovendien niet de eerste de besten die verjaren. Lees maar:

Op 1 februari verjaart Vivianne Medaer, proficiat.

En op 4 februari is Irene Swellen jarig, zij zal wel een danske placeren.

Ik weet niet of Monique Verhulpen zal dansen, maar vieren doet za alleszins op 5 februari.

Leonce Mertens wensen we een schitterend wandeljaar toe, zij is jarig op 7 februari.

Maria Vanolst wensen we een mooie dag toe op haar verjaardag, de tiende.

Fiesttochtbegeleider Hugo Nicolaes drinkt er vast een goeie op 11 februari.

En op 15 februari kennen we drie jarigen. Bijzonder veel geluk wensen we toe aan Nelly Tomboy, Marie-Rose Stockmans en Marie-Rose Andries.

Nicole Marchal viert op 23 februari.

Weer drie jarigen op dezelfde dag.  Op 24 februari vieren Marleen Lefêvre, Gilberte Dekeyser en Patricia Gilis. Alle drie nijg veel proficiat.

We trekken weeral naar Tienen, onze wijkmeesteres Magda Van Leemputten is jarig op 25 februari.

En deze lijst wordt afgesloten door fotograaf Wasily Pedjko. Hij viert op 28 februari.  Ik schreef toch al dat het in februari niet de eeerste de beste waren die verjaarden…