Okrakrant juni – juli 2023

ZOMEREDITIE     2023

 

PSSST …

Het is al JUNI

maar dat blijft

even tussen

MEI  &  JULI  !

  

OKRA NODIGT UIT

Op donderdag 1 juni wordt u met z’n allen uitgenodigd op onze volgende ledenvergadering in het PC van Hoegaarden. Er zal muziek zijn met de “Ludovik and Ricardo  Band”. Er zal dus de mogelijkheid zijn om mee te zingen, om te dansen.Kortom, dit moet u zeker meemaken, dit wordt weer een topdagje.

Verder in dit boekje vindt u de jarigen van juni en juli, want zoals alle vorige jaren komt er geen boekje uit in juli,en is er geen koffietafel in juli.  U wordt wel tijdig met een Okrakrantje verwittigd wanneer we terug opstarten met de koffietafel, of met andere bijzondere ontspanning uiteraard.

Maar voorlopig zijn er nog veel andere activiteiten die u mogelijk interesseren. Op 4 juni houdt het Dorpscomité Outgaarden een ontbijtbuffet van 8u30 tot 11u, en in de namiddag zijn er pannenkoeken verkrijgbaar in de tuin van de pastorie. Ik heb onze leden die een email-adres hebben de uitnodiging reeds doorgestuurd. De anderen kunnen nog snel bellen naar Hubert Janssens op 0478 25 48 22.

En op 24 juni organiseert het PC een rommelmarkt. En ’s avonds is er een feestje gepland met muziek.  Dat wordt ook best leuk, schrijf die datum maar direct op in uw agenda.

In onze kalender leest u dat we ook in juni blijven wandelen en fietsen. Er blijven elke week heel veel mensen komen om mee te sporten. Met bowlen gaan we stoppen tot in het najaar, maar herstarten doen we heel zeker. Voor het fietsen hebben we een beetje schrik gezien de grootte van onze groep. Misschien rijden we beter in een paar kleine groepjes achter elkaar, vermijden we beter de grotere banen. Alleszins vragen we aan iedereen grote voorzichtigheid en aan de koprijders om de snelheid te beperken. De sportverzekering is ondertussen wel betaald en dus zeer zeker in orde. We hebben tot vandaag nog nooit beroep moeten doen op deze verzekering, laat ons met z’n allen zorgen dat dat zo mag blijven.

Ik hoop om iedereen spoedig te mogen zien. Tot donderdag!

 

Wat de zon doet voor de natuur, doet een glimlach voor de mens.

 

PAAR BEELDEN VAN KOFFIETAFEL VAN MEI

Tijdens de koffietafel van mei was er quiz. Jongens, jongens! Overal zag je mensen opzoekingen doen op hun telefoon, antwoorden aan hun gebuur fluisteren en andere onregelmatigheden plegen. Maar het belangrijkste was dat we weerom een aangenaam half uurtje kenden, en  dat er heel wat afgelachen werd. En dat niemand gebuisd werd, niemand haalde minder dan 15 op 30. En de moeilijkste vraag was duidelijk het raden waar Moris, Kandouss, Burgess, Lazare, Lapoussin, Boniface, El Azzouzi, Peurtas, Terho en Nilsson voetbal speelden. Union is een topploeg in België, maar wij kennen die ploeg niet. Dat komt ervan met zoveel vreemde namen, geen namen van bij ons. De wereld wordt zeker multicultureel, maar het voetbal vervreemt toch wel van de gewone mens. En de gewone mens, dat zijn wij.

En nu nog de winnaars van de quiz: Eddy en Lieve Smets-Saelmaekers, Verhulpen Monique, Rene Depre en Saelmaekers Christine behaalden allemaal 28 op 30.

Rarara…wie mag dat wel zijn ?

Deze lieve dame was einde de veertiger jaren in Mariadal de kleuterjuf van onze penningmeester. Later een drijvende kracht bij de Gepensioneerdenbond van ’t Patronaat . Graag haar naam en voornaaam .

Bel of stuur uw antwoord zo spoedig mogelijk naar Paulus Nicole  016/76 67 59. paulus.nicole@proximus.be.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De tijd van toen …. Herinneringen !

Hier zie, een eerste communicantje in schooluniform ,witte bloes en blauwe das , blauwe plissé rok …Later leerkracht in den Immac, nu een altijd zorgende oma voor haar kleinkinderen , en samen met haar man en vele vrienden genietend van het leven .’t Is de echtgenote van onze voorzitter! ’t Is Nicole Janssens !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo’n dertig jaar geleden kregen wij hoog bezoek in onze parochiekerk naar aanleiding van de opvoering van het passiespel “Is het volbracht ?” Toneelkring Thalia en vele figuranten maakten er een prachtig en machtig gebeuren van. Zelfs het Koninklijk Hof had aandacht voor dat gebeuren, prinses Paola vereerde onze parochie en gemeente met haar aanwezigheid .

 

 

 

 

 

 

 

 

Wijsheid komt met de jaren, vergeetachtigheid helaas ook .

Vier het leven, pluk de dag !

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS HEEL GOED NA

Uit het strafboek der zatlappen, ons overhandigd door Lea Stiers halen we een paar straffe dingen, dingen om schrik van te krijgen zelfs. Weest dus alleen maar zeer voorzichtig…

Deze wetten zouden goedgekeurd zijn door Leon Droogkeel, voorzittter en door Louis Dorstverslinder, onder-voorzitter en door Jef Hollekeel, de schatbewaarder.

  1. Met geld op zak dorst lijden                                              Eeuwigdurende dwangarbeid
  2. Zat van zijn stoel vallen                                                      6 maanden gevang
  3. Zat zijnde in de broek pissen                                            Weggejaagd worden
  4. Zijn pintje in meer dan twee keer leeg drinken            De dood
  5. Nevens zijn glas schenken                                                 Gebrandmerkt worden
  6. Een dronken gezel verlaten                                               1 jaar Hoogstraten
  7. Beloven van niet meer te drinken                                    Opgehangen worden
  8. Afwezig blijven op een afspraak op café                         1 jaar op een eiland
  9. Niet naar een vol glas bier lachen                                    15 dagen zonder eten
  10. Gaarne drinken en de baas niet betalen                         De schandpaal

En dan zijn er die zeggen dat ze bij Okra nogal streng zijn. Dees is nogal een ander clubje.

 

VOOR WIE ER SOMS NOOD AAN HEEFT …

 

Nooit de moed verliezen …

Kun je niet vliegen, loop

Kun je niet lopen, ga

Kan je niet lopen, kruip

Maar blijf nooit stille staan

Nooit dalen, altijd opgaan

Nooit achteruit, immer vooruit

Kun je niet lachen, glimlach

Kun je niet glimlachen , wees toch blij

Kun je niet blij zijn, wees toch tevreden

Maar nooit de moed opgeven

Altijd voorwaarts streven.   

(Met dank aan Céline Logist)

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils                PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                            Doelstraat 47

Outgaarden                                   3320 Hoegaarden

 

 

PAAR VERSLAGJES VAN OKRA SPORTACTIVITEITEN

We starten snel met een overzicht van onze volgende wandelingen.  Op de andere vrijdagen is er fietsen met vertrek om 14 u aan PC

Vrijdag 2 juni in Bierbeek gidsen Jan en Christine

Vrijdag 16 juni in Bost, Potstraat aan de kerk (parking rond de kerk),  wandeling van 4,5 en 8 km. Na de wandeling samen in café Kennedy.

Vrijdag 30 juni in Melkwezer, Dorpstraat parking recht over de kerk. Wandeling van 4,5 en 8 km te volgen met knooppunten. Verfrissing in café s’Hertogenhof. Gids van de laatste 2 wandelingen: Albert

Op 5 mei wandeleden we met een vrij grote groep nog eens rond de Vlooientoren in Tielt. Tielt en Lubbeek hebben een prachtige natuur en die hebben we dan ook uitgebreid bewonderd onder leiding van Dany en Monique. Een paar plekjes kenden we uiteraard al wel, maar onze gidsen slaagden er niettemin in ons weeral enkele nieuwe wegjes te tonen. Het was mooi en aangenaam. En aangenaam was het heel zeker achteraf in Herberg De Bleuken. We zaten allemaal samen in een zijbeuk, en blijkbaar was het eten er ook lekker, want bijna de helft van onze mensen heeft er het avondmaal genoten.  Raar en aangenaam volk daar bij Okra in Hoegaarden.

De eerste fietstocht vond de week ervoor nog plaats. We deden onze traditionele jaarlijkse tocht via Ravel,  Thorembais, Enines, die prachtige bergaf tot Nodebais tot in Heylissem. Was dat café daar toch gesloten zeg. Maar geen nood, wij naar de Toontuinen in Hoegaarden. Daar zijn we altijd welkom en worden we warm ontvangen.  Meer van dat aub.

Op 19 mei wandelden eindelijk nog eens rond Hoegaarden, onder leiding van Guy Poffé. Met 25 waren we aan de start op de parking van het kerkhof in Elst. Onder een stralende zon leidde Guy  ons via veldwegen en smalle paadjes afwisselend over Vlaams en Waals grondgebied. Je kon kiezen voor een tocht van 3, 5, 7 of 9 km, afwisselend door de holle wegen  en open vlaktes met prachtige vergezichten. Langs het natuurgebied Rosdel en via de watertoren kwam de laatste groep aan op het terras van het Kapittelhuys voor de broodnodige verfrissing. Alle anderen genoten daar al van deze prachtige dag. Het was weeral goed.

Wat een GELUK dat we lid van Okra zijn !

VERSLAG VAN DE MARIA-VIERING OP 16 MEI

Op initiatief van Nicole Paulus en in samenwerking met Samana en CM zouden we een Maria-viering organiseren voor de minder-validen van het WZC Hugardis. Bedoeling was om een bezinning te houden aan de kapel in Elst, maar omdat het te koud was verhuisden we naar de St.-Gorgoniuskerk. Nicole mailde dat er zeker acht rolstoelgebruikers zouden moeten vervoerd worden, maar op dinsdagnamiddag stonden er zeker 25 rolstoelen op ons te wachten in het WZC. Gelukkig daagden er voldoende valide leden op om te duwen. Spijtig genoeg op die dinsdag was Nicole zelf afwezig met niersteen-problemen, maar haar voorbereiding klopte als een bus. Het koor was aanwezig, het geluid klopte perfect, we zaten volgens mij met wel 50 mensen vooraan rond het altaar. Het was sfeervol. Mia, Rita en Lieve lazen de teksten voor. En na de viering trakteerde Samana ons nog op een ijsje. En gelukkig dat die mensen met hun rolstoel waren! Dit heeft veel van onze mensen-rolstoelduwers erg ontroerd.

Dit moeten we volgend jaar zeker nog doen Nicole, dit was de “K” van Okra die kristelijk wil zeggen ten voeten uit. Geweldig.  En volgend jaar moeten we zeker onze eigen minder valide leden nog beter betrekken.  We doen dat!!!

OKRA IS FIER OP NIEUWE LEDEN

Hierboven andermaal twee mensen die we voor het eerst zagen op onze koffietafel. En geloof het of niet: 2 mensen met woonplaats Tienen op hun paspoort. Ondertussen staan er 170 namen op onze ledenlijst. We zijn benieuwd of ook deze mensen zich thuis voelden bij ons en of ze zullen blijven komen. We zijn nu al paar maanden telkens met bijna 120 leden aanwezig op onze koffietafel en onze geluidsinstallatie is bijlange niet sterk genoeg meer opdat iedereen ons rustig kan horen tijdens welkomstwoordje, quiz, andere sprekers. En vandaag belt Marcel Mues dan dat hij een geluidsinstallatie wil schenken aan Okra, en een veel stevigere dan die we nu hebben zegt hij. Ik zal ze zo spoedig mogelijk gaan halen en wil hier nu al Marcel uitgebreid bedanken. Ziet ge: aan alle miserie komt een einde…

Diverse nieuwe leden hebben nog geen lidgeld 2023 betaald. U kan altijd 28 euro betalen aan de kassa bij kassier Andre. Maar u kan ook altijd storten op BE94 0682 4779 4914 van Okra, met vermelding lidgeld 2023. U ontvangt dan ook maandelijks het ledenblad Magazine en kunt dan deelnemen aan de activiteiten van Okra nationaal en regionaal. U bent verzekerd, behalve voor specifieke sportactiviteiten. Dat is een aparte verzekering.

MET OKRA OP STAP(Andree)

 Hierna vindt u een waaier aan evenementen, die we op vraag van jullie hebben samengesteld naargelang de keuzes van onze flyer. Er zijn een aantal voorstellen geschrapt door gebrek aan interesse. Hopelijk vinden jullie iets waar we u mogen op verwelkomen! Succes! Voorstellen voor 2024 zijn altijd welkom

Zaterdag 3 juni Oostende voor Anker
Uur van vertrek : 7u – Gemeenteplein Hoegaarden

Dinsdag 17 oktober Marcienne en Thorn
Deze uitstap werd ook weerhouden gezien de talrijke aanvragen.
Wie mee wil mag 58 euro storten op rekeningnummer BE 28 7360 3772 8620 met vermelding Thorn. Opgepast dit moet pas betaald worden voor 1 september. Uur van vertrek: 8u20 – Gemeenteplein Hoegaarden

Zondag 29 oktober Musical “Les Misérables” stadfeestzaal Antwerpen
Hier dienen we dringend op zoek naar geïnteresseerden, spreek u vrienden en familie aan ze kunnen gerust meegaan.
Deze musical start om 14u. De prijs is 90 euro en zoals jullie weten is er steeds veel vraag naar dit evenement, dus de eerst ingeschrevenen zijn dan ook zeker van hun plaats. Gezien het nog een ruime tijd is vragen we indien je meewil om een voorschot te betalen van 40 euro per persoon, zodat we kunnen nagaan of er voldoende interesse is.
We zullen u tijdig verwittigen om het saldo te betalen. Rekeningnummer BE 28 7360 3772 8620 met vermelding “Les Misérables”.

Woensdag 29 november Kerstmarkt Valkenburg
Te noteren in uw agenda!  Afspraken op de koffietafel.

Dinsdag 11 december Kerstshow Kaasboerin
Voorlopig zijn er nog onvoldoende inschrijvingen, dus dit gaan we later beslissen of we kunnen gaan, maak dus reclame bij vrienden en vriendinnen.
1 oktober gaan we hier beslissen of we al dan niet gaan.
Kostprijs = 65 euro niet leden 70 euro.
Eventueel uur van vertrek: 9u20 – Gemeenteplein Hoegaarden!

OKRA KALENDER VOOR JUNI (Mia)

01/06 – 14u
Ledenbijeenkomst koffienamiddag met muzikale animatie van The Ludovik and Ricardo band, Parochiecentrum

02/06 – 14u
Wandelen, vertrek aan de parking van CC De Borre in Bierbeek.
Er is een korte begeleide wandeling van 2,5 km voorzien en een lange wandeling van 8,5km die kan ingekort worden tot 6,5 km. Gidsen Jan Vansteenwegen en Christine Saelmaekers. 0478 73 90 43.
Na de wandeling komen we samen in de Bistro van CC De Borre.
Gelieve er rekening mee te houden dat de weg van Meldert naar Opvelp onderbroken is.
De parking van CC De Borre is bereikbaar via de omleiding langs Beauvechain en Opvelp of via de E40, de Neervelpsestraat (2e straat rechts na de afrit richting Bierbeek), voorbij de watertoren tot aan het rondpunt in Bierbeek. Neem hier de eerste afslag (Dorpsstraat), dan eerste straat links voorbij de kerk (Bevekomstraat)en onmiddellijk rechts (Speelpleinstraat).

03/06
Daguitstap
Oostende voor Anker, vertrek om 7u, Gemeenteplein.
Méér info? Contacteer Andrée Pierlet

07/06 – 14u
Breicafé, WZC Villa Hugardis

09/06 – 14u
Fietsen, vertrek aan PC. Meer info volgt. Gids Hugo Nicolaes 0478 44 69 78

15/06 – 20u
Kaarten, PC Café

16/06 – 14u
Wandelen, vertrek aan de kerk van Bost (Potstraat). Er is een korte wandeling 4,5 km en een lange wandeling van 8,5 km voorzien. Na de wandeling komen we samen in café Kennedy.  Gids Albert Vandermeulen 0477 13 28 39.

21/06 – 14u
Breicafé, WZC Villa Hugardis

23/06 – 14u
Fietsen, vertrek aan PC. Meer info volgt. Gidsen Jan Vansteenwegen en Christine Saelmaekers. 0478 73 90 43

30/06 – 14u
Wandelen, vertrek aan de kerk van Melkwezer, Dorpsstraat. Parking tegenover de kerk.
Er is een wandeling van 4,5 en 8 km voorzien, te volgen met knooppunten. Gids Albert Vandermeulen 0477 13 28 39.

 Noteer volgende data 13 juli van 10u tot 19u verjaardagsfeestje Okra 65 in Kiezegem Je kan kiezen uit een goed gevuld programma. Wandelingen van 1km en 4 km, een doorstapperwandeling van 2x een lus van 10 km.
Fototentoonstelling van het oorlogsverleden in Meensel-KIezegem, bezoek aan een schapenfokkerij en wol zien spinnen. Fietsen in de sporen van Eddy Merckx, start om 10u voor een lus van 19km, om 13u voor een lus van 26 km. In de spiegeltent wordt er om 10u gestart met lijndansen en dansen uit Grease. Van 11u15 tot 12u15 gaan we samen zingen. Na de middag start de dansinstuif van 13u30 tot 15u45. Aanleren middeleeuws dansje, men mag liedjes aanvragen, … we sluiten af met “prijsdansen”. Wie het wat rustiger aan wil doen kan buiten op de weide genieten van een middeleeuws tornooi en een roofvogelshow. We sluiten ons feestje af met een optreden van Michel Mertens. Laat je verrassen door populaire dansmuziek gebracht o.a. op accordeon en keyboard.
De hele dag kan je steentjes beschilderen: Happy Stones, op het feestterrein kan je smullen van soep met een broodje, oma’s lekkere pannenkoeken en de dag afsluiten met stoofvlees met frieten of brood. Wil je met de fiets komen? Het dichtstbijzijnde knooppunt is 77. Als je van knooppunt 77 naar 78 fietst kom je aan het feestterrein voorbij.

3 oktober Okra regio daguitstap naar Nismes
Bezoek aan de grotten van Neptunus in Petigny met geluid en lichtspektakel, bezoek aan het paardenpension ‘100 chevaux sur l’herbe’, rondleiding met een treintje doorheen het domein, bezoek aan het gemeentepark ‘Le jardins d’O’, een oase van rust met vijvers, watervalletjes, fonteinen en veel groen.
Prijs: 73 euro inbegrepen alle bezoeken: grotten, paardenpension, gemeentetuin, de maaltijden:
Ochtend: koffie en croissant, middagmaal 3-gangen in “Le Melrose”
Avond: broodmaaltijd en 1 tas koffie in brouwerij ‘Brasserie des Fagnes’,  busvervoer en gids.                                                                 
Inschrijven tijdens de koffienamiddag van 1 juni en 3 augustus.
Belangrijk: in de grotten zijn er in totaal 80 trappen te doen en we stappen 6x op en af de bus.

OKRA ROUWT

 Anyke,

 Klein en sterk,

guitig, dapper.

Nooit was iets te veel.

Lief en geliefd.

Genietend van kleine dingen.

Twinkel in de ogen,

warme glimlach.

Altijd klaar voor een glaasje wijn …

Tot later lieve Madame!

 

 

DE OKRA DANKT

 En als altijd een dikke merci aan al wie meehielp aan dit kantje, dus zeker aan onze Nicole Paulus en Wasily Pedjko. Dank U Erik Vanoppen voor uw maandelijkse steun. Dank U Mia, Andree, Hugo, Georges, Lea, de gidsen van de wandelingen en fietstochten. En aan allemaal: tot donderdag.

 

NOG STRAFFE OKRA-KLAP

 Het is geen kunst om ouder te worden, het is een kunst ervan te genieten !
Gefeliciteerd, lieve leden!

Geluk is een seconde die een eeuwigheid wil zijn.

 

OKRA-JARIGEN VOOR JUNI EN JULI

Het is maar een korte lijst met jarigen voor juni, amper 11 feestelingen, maar het zijn toffe mensen.

We starten deze lijst met enkele mensen die we spijtig genoeg niet veel zien op onze activiteiten.  Rita Vincke uit Vissenaken en Agnes Matheus uit Hoksem verjaren beiden op 2 juni. En Monique Vangrambesen woont ‘oep de Baaik’, zij verjaart op 4 juni.

Trouwe wandelaar en fietser Dominique Groeseneken is jarig op 7 juni. Drink maar een goed pintje op je verjaardag, gij verdient dat.

Een heel trouw lid uit Tienen verjaart op 9 juni: goede gezondheid gewenst aan Georgina Willems.

Terug naar Hoegaarden, want dat wordt zeker een  mooi feest op 11 juni daar op de Plek: Suzanne Swellen is jarig.

In mei kwam hij voor het eerst naar onze Okra en hij verjaart op 12 juni. Proficiat aan August Jansens.

Lieve Meulemans, ook nog bijzonder actief bij Samana is jarig op 15 juni. Wij hopen verder op een toffe samenwerking met Lieve.

Nog een wandelaar-fietser verjaart op 18 juni: Fernand Taverniers.

En ook haar mochten we voor het eerst ontmoeten op de koffietafel van mei.  Proficiat op 22 juni voor Anita Deruyter.

En nog een  wandelaarster-fietster is jarig in juni. Op 23 juni feest Hilde Vangrambesen.

In juli dan viert Christianne Ausloos op de vierde, en Guy Goris trakteert zijn dochter Liesbeth op 6 juli.

Sonia Laeremans wordt een jaartje jonger op 13 juli.

En op de 17de kennen we twee schitterende verjaardagvierders: Gilbert Dehennin en Ivonne Denhaen.

In Hoksem weer viert Hervé Vanhulst op dec19de.

En op 21 juli is vriendin Julia Boffé jarig. Goed vieren Julia.

Op 22 juli dan reeds is Maria Billet aan het feest: proficiat.

En is het rap 25 juli, dan vieren Nicole Paulus, Luc Fourie en Arlette Cortoos. De 25ste  juli is dus een heel belangrijke dag.

Een dagje later, nl. op 26juli viert Rene Depre aan de Oplintersesteenweg.

En de lijst sluit met de verjaardag van Bertha Willems op 30 juli.

 

Een papa of opa is eigenlijk ook maar een kleine jongen geweest. 11 JUNI VADERDAG.

Fijne feestdag, mannen !