Okrakrant augustus 2023

AUGUSTUS  ***  OOGSTMAAND

 

VAKANTIE   . . .

Batterijen opladen

genieten van elkaar

even zalig niets doen !

 

OKRA NODIGT UIT

Op donderdag 3 augustus om 14u nodigt het huidige bestuur van Okra Hoegaarden iedereen voor de 194ste keer uit op de algemene ledenvergadering in het PC.

Het is nog altijd verlof, waarschijnlijk zullen nog wel enkelen op verlof zijn en anderen hebben tijdens de vakantie verplichtingen bij de kleinkinderen. Maar met een 100-tal zullen we zeker weer een aangename namiddag beleven. In de nabije toekomst hebben we opnieuw muziek, volgende maand is er onze jaarlijkse tombola. Het zal wel goed blijven bij ons.

Deze maand komen, met dank aan het gemeentebestuur, drie digi-buddy’s en ook de verantwoordelijke op het gemeentehuis voor de seniorenraad, An Van Ende, naar onze vergadering.  Digi-buddy’s zijn mensen, vrijwilligers, die ons, de senioren willen helpen bij problemen met de telefoon en de computer. Deze mensen kan je bereiken in de bibliotheek aan de Tiensestraat, maar voorlopig zijn zij en wat ze kunnen doen ons onbekend. Daarom komen ze zich voorstellen tijdens onze koffietafel.  

Als er iets is wat je echt zou willen kunnen op je telefoon of PC, maar dat voorlopig absoluut niet wil lukken, breng dan uw toestel al gerust mee. Mogelijk lossen Alain Swevers, Stijn Fourie en/of Jan Steurbout uw probleem in een handomdraai op. Maar nog belangrijker is dat deze mensen met iedereen komen praten, u vertellen hoe u best met hen in contact kan komen en voor welke digitale problemen.

Dit is een prachtig initiatief. Wij heten die mensen dan ook bijzonder welkom. Wij waren al enige tijd aan het piekeren hoe we onze leden zouden kunnen verder helpen met de computer, wel de oplossing is voorhanden. Knap.

En zo rest er ons hier de plaats en de mogelijkheid om aan iedereen te vragen wat u vindt dat Okra nog zou kunnen doen, waar wij misschien meer aandacht zouden moeten voor opbrengen. Al uw voorstellen voor een verbetering van onze werking zijn welkom. De wereld verbeteren kunnen we niet, maar elk klein beetje verandering kan aangenaam zijn. Wij luisteren graag naar jullie. En zoals al zovele keren: kom ons bestuur versterken. Je voelt toch dat we ook hier naar een verantwoordelijke zoeken voor de verdere samenwerking met die digi-buddy’s, met het gemeentebestuur in de toekomst?

 

EEN PAAR BEELDEN VAN KOFFIETAFEL VAN JUNI

 

 

RARARA… WIE MAG DAT WEL ZIJN?

De lieve dame op de foto was VANDERMOLEN Germaine, de echtgenote van Bekker Claj Mannaerts van oep de Tienseströwet. Germaine was kleuterleidster in Mariadal, bakkersvrouw en graag geziene actieve vrouw bij de Gepensioneerdenbond van ’t Patronaat. Uit de vele juiste antwoorden wees een onschuldige hand 3 winnaars aan die ondertussen allen een cadeautje ontvingen.

 

 

 

 

 

 

 

OKRA STEUNT BOM

Te koop!
Potten AALBESSENGELEI  t.v.v. Bezorgd om Mensen in Tienen . Reserveer uw pot(jes) bij Nicole Paulus, 016 / 76 67 59  of via paulus.nicole@proximus.be.

 

STRAFFE OKRA_GEDACHTEN

 • Een varken ziet voor het eerst in zijn leven een stopcontact. Hij zegt vol medelijden: ‘Och arme, hebben ze jou zo maar ingemetseld?’
 • Waarom zijn senioren zo geweldig om mee te reizen? Ze hebben de neiging om te vergeten waar ze heen wilden, dus elke bestemming is een nieuw avontuur.

 

De redactie schenkt jullie een glimlach !

 

DE TIIJD VAN TOEN … HERINGERINGEN

Af en toe slaat de zetduivel ook ongenadig  in ons gerenommeerde gazet toe, en dus nu met een pak verontschuldigingen de juiste foto bij de juiste tekst.

Hier zie, een eerste communicantje in een spiksplinter nieuw schooluniform, witte bloes, blauwe das, donkerblauwe plissé rok en natuurlijk witte kousen. Later werd deze lieve meid een gewaardeerde leerkracht in de Immac Nu een altijd zorgende oma voor haar kleinkinderen, en samen met haar man en vele vrienden genietend van het leven .’t Is Nicole Janssens, de echtgenote van onze voorzitter Luc !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zie ze gaan, zie ze gaan deze jonge dame met haar zondagse hoedje op en het saccocheke aan de arm. Waar deze foto genomen werd weten we niet, en naar waar deze juffer ging weten we evenmin. Wat we nu wel weten is dat het een vriendelijk en fijn Okralid is die iedere maand trouw op post is voor een gezellige namiddag met haar tafelgenoten Jeanne, Lily, Nicole en anderen. ’t Is Maria Billet van oep de Stupkesströwet !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS HEEL GOED NA

 • Geen enkel levenspad is een rechte weg.
 • Wandel met je hart en je voeten zullen volgen.
 • Het is nooit het verkeerde moment om de juiste dingen te doen.
 • Neem het leven zoals het komt, want één ding is zeker … het zal nooit zijn zoals jij het wilt.
 • Doe dingen waar je hart gaat van zingen.
 • Sommige mensen maken de wereld mooier, gewoon door er te zijn.
 • De moeilijkste taal ter wereld is de waarheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VOOR WIE ER SOMS NOOD AAN HEEFT …

Alles in ’t leven

heeft een reden

Alles in ’t leven

heeft een doel.

Kijk niet steeds om

naar het verleden.

Morgen geeft je

een goed gevoel.

Maak iets van die

nieuwe dag,

doe iets voor elkaar.

Bedenk , dat je met

een gulle lach

iets goed doet voor

die ander !

( Met dank aan Céline Logist )

 

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils                PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                            Doelstraat 47

Outgaarden                                  3320 Hoegaarden

 

PAAR VERSLAGJES VAN OKRA SPORTACTIVITEITEN

Op 16 juni vertrokken 14 wandelaars aan de kerk van Bost om zo via de verkavelingswegen te wandelen richting E40 en verder langs het kasteel van Ast.  Daar trok de korte wandeling terug naar Bost, de anderen vervolgden de weg naar Goetsenhoven. Via de achterzijde van het vliegveld werd over de startbaan de weg naar Bost terug aangevat. Deze weg is normaliter niet toegankelijk voor het publiek, maar onze wandelmeester Albert had toestemming gevraagd en verkregen. Op het terras in de schaduw van de kerktoren was het aangenaam om onze dorst te lessen

Op 23 juni en onder leiding van Jan Vansteenwegen vertrokken 18 fietsers onder een stralende zon voor een rit van iets meer dan 40 km. Net voor we de dorpskom verlieten hadden we al een tussenstop om zadelproblemen op te lossen. En alle fietsers weten over wiens fiets het gaat. Via het Kouterhof,  Meldert  en Babelom bereikten we Willebringen. Van daaruit reden we naar Bost in Boutersem langs Neervelp en de Bremptkapel en dit via golvende veldwegen. Aan het einde van het nieuw aangelegd gedeelte van de F24 keerden wij terug naar Bierbeek om onze dorst te lessen op het zomers terras van de Ruisbroekmolen met één of meerdere “Bierbeekse Tripels”. De terugweg naar Hoegaarden verliep langs meerdere kronkelende veldwegen.

 

 

Op 30 juni waren 29 wandelaars samen gekomen aan de kerk van Melkwezer voor een natuurwandeling door de Getevallei. We volgden de gekende knooppunten. Het was soms smal, dan iets breder met weerszijde een wilde plantengroei langs uitgedroogde grachten. Aan de Gete werd gesplitst, enkelen keerden terug naar het vertrekpunt, de overigen vervolgden de Getebedding en maakten een ommekeer aan de Geenshoeve om zo terug naar Melkwezer te gaan. De twee groepen zagen elkaar terug op het terras van het ’s Hertogenhof.

Op 13 juli vetrokken zo’n kleine 25 fietsers om halfelf aan de Smatch in Tienen om het feest van 65 jaar Okra Oost Brabant te gaan meevieren in Kiezegem. Onder leiding van Gui Poffé maalden we die dag meer dan 50 km langs soms voor iedereen nog ongekende wegen. De tocht was mooi, maar zeer zeker sportief. In Kiezegem troffen we nog verscheidene andere leden aan van Okra Hoegaarden. We hebben daar een grove tafel bemand en rustig  iets gedronken, en pannenkoeken of een hotdog gegeten. In de namiddag vond ik die show met de vogels het leukst. Maar anderen hebben daar de georganiseerde wandeling en/of fietstocht meegedaan. Er was een spiegeltent, er werd gedanst en gezongen. Dat was weer een mooie Okra-dag.

En op 14 juli wandelden we in en rond Kerkom onder leiding van Georges en Josée. De grootste sportievelingen deden weeral 9 km, anderen een dikke vijf en half, maar ook de kleine toer duurde meer dan vier km. En geloof het of niet, maar na de wandeling zaten we met net 23 leden in café Sportlokaal van Kerkom te genieten van een Duvel, een Chimay, een koffie of een cola.  En dat maakt onze sportieve activiteiten zo mooi, die gezellige sfeer achterna.

Alleen vraagt ge u soms af of wij een vereniging van gepensioneerden zijn of een sportclub van gekken. Ik was in elk geval verschrikkelijk stijf en met pijn de rug op zaterdag: donderdag fietsen, vrijdag wandelen, amai jongens. En toch doen we door, zie het overzicht van ons Mia.

 

Okra-lid, jij brengt de zon in ons trefpunt Bedankt !

 

MET OKRA OP STAP (Andree)

Dinsdag 10 oktober: regio-uitstap Nismes
Opgelet: het zou ook 3 oktober kunnen zijn!
Na een koffie-met-croissant in ‘Le point Bar’ duiken we onmiddellijk de grotten van Neptunus in. We dalen al wandelend af en genieten tijdens een boottochtje van het prachtige geluid- en lichtspektakel. We dalen 40 trappen en klimmen er ook een 40-tal. Rollator is uitgesloten. Er is wel een alternatief voor diegenen die niet afdalen, … even verpozen in de overdekte cafetaria.
Vervolgens krijgen we een drie gangen menu in ‘Le Melrose’ in Nismes.
In de namiddag bezoeken we ‘100 Chevaux sur l’herbe’ een soort service-flats voor paarden-senioren. Met een treintje doorkruisen we het ganse domein. Daarna bezoeken we het gemeentepark van Nismes: ‘Les jardins d’O’ waar alles rond water draait. Dit park is voor iedereen toegankelijk. In de taverne zal je zeker tot rust komen. We sluiten af met een broodmaaltijd in de Brasserie des Fagnes, ook een echte brouwerij.
Deelname: 73 euro met grotbezoek; 67 euro zonder grotbezoek.
Inschrijven op onze volgende koffietafel.

Dinsdag 17 oktober Marcienne en Thorn

Deze uitstap werd ook weerhouden gezien de talrijke aanvragen.
Wie mee wil mag 58 euro storten op rekeningnummer BE 28 7360 3772 8620 met vermelding Thorn. Opgepast: dit moet pas betaald worden vóór 1 september. Diegenen die op de koffienamiddag cash willen betalen, dit is geen probleem maar dan vragen we 60 euro omdat wij het enkel geld ook niet kunnen storten op de bank, sorry hiervoor. In augustus zal er rondgegaan worden voor de inschrijvingen gezien ik in september in verlof ben. Uur van vertrek: 8u20 gemeenteplein Hoegaarden!

Zondag 29 oktober Musical “Les Misérables” stadfeestzaal Antwerpen
Hier dienen we dringend op zoek naar geïnteresseerden, spreek u vrienden en familie aan ze kunnen gerust meegaan.
Deze musical start om 14u. De prijs is 90 euro.  Gezien het nog een ruime tijd is vragen we indien je meewil om een voorschot te betalen van 40 euro per persoon, zodat we kunnen nagaan of er voldoende interesse is.
We zullen u tijdig verwittigen om het saldo te betalen. Rekeningnummer BE 28 7360 3772 8620 met vermelding “Les Misérables”.

Woensdag 29 november Kerstmarkt Valkenburg
Te noteren in uw agenda! Verdere info volgt. Hier zijn slechts 20 plaatsen beschikbaar.

Dinsdag 11 december Kerstshow Kaasboerin
Voorlopig zijn er nog onvoldoende inschrijvingen, dus dit gaan we later beslissen of we kunnen gaan. Maak dus reclame bij vrienden en vriendinnen, en  op 1 oktober gaan we hier beslissen of we al dan niet gaan.
Kostprijs: 65 euro en  niet-leden 70 euro.
Eventueel uur van vertrek: 9u20 gemeenteplein Hoegaarden!

 

BIJ ONZE OKRA BEN JE ZEKER THUIS

Voilà se, we zen al in augustus, al de tweede vakantiemaand. Bekanst niet te geloven hé. Augustus de maand van de hondsdagen, de zwoele avonden en nachten, van vaak veel gedonder en gebliksem, de maand van Half-Oogst of van O.L.Vrouw-Hemelvaart. Maar het is ook nog een vakantiemaand en bijgevolg is mijn hoofd met vakantie. Mijn benen nemen even vrij .Mijn mond die tatert nu niet, en mijn armen die hangen er ook maar bij. Mijn oortjes die gaan op slot, en mijn poezelige voetjes blijven stil. Mijn oogskes doe ik ferm dicht … en Nicoleke gaat op modus “CHILL“ !
Tot ergens in september !

 

OKRA KALENDER VOOR AUGUSTUS (Mia)

03/08 – 14u: Ledenbijeenkomst koffienamiddag, Parochiecentrum – info en bezoek van de Digi buddy’s van de gemeente Hoegaarden

04/08 – 14u: Fietsen naar Jodoigne en Perwez via de Romeinse weg. Vertrek aan PC, gids Jan Coppye 0478 87 00 06.

09/08 – 14u: Breicafé, WZC Villa Hugardis

11/08 – 14u: Wandelen in en rond Vissenaken, vertrek Natuurhuis De Gors, Metselstraat, Vissenaken. Parking achter de kerk Sint Maarten,gids Guy Poffé (0495 59 21 07)

17/08:  geen kaarten in augustus

18/08 – 14u: Fietsen, vertrek aan PC

23/08 – 14u: Breicafé, WZC Villa Hugardis

25/08 – 14u: Wandelen in en rond Hoksem, vertrek aan de kerk van Meldert, gids Hugo Nicolaes (0478 44 69 78)

 

OKRA ROUWT

Vele jaren is Alice Cuypers lid van Okra geweest. De laatste tijd kon ze helaas niet meer naar de bijeenkomsten komen. Alice overleed op 13 juni .

 Okra wenst de familie troost

in kleine dingen

en een plek

om tranen zachtjes

neer te leggen .

 

 

 

 

 

 

OKRA DANKT

En als altijd een dikke merci aan al wie weer meehielp aan dit kantje, dus zeker aan onze Nicole Paulus zonder wiens bijdrage ik er allang het bijltje zou hebben bij neergelegd.  Dank U Erik Vanoppen voor uw maandelijkse steun. Dank U Mia, Andree, Hugo, Georges, Lea, Albert, Jan, de gidsen van de wandelingen en fietstochten. En aan allemaal: tot donderdag.

Dat is een felle lijst niet? En toch zoeken we nog altijd naar mensen om ons bestuur te versterken, om de leiding te nemen voor bepaalde activiteiten, kortom om het voortbestaan van Okra Hoegaarden te verzekeren. U zijt bijzonder welkom.

 

NOG STRAFFE OKRA-KLAP

 • Okra-lid, jij bent goud waard !
 • Ons trefpunt is beter omdat jij er ook bij bent !

 

OKRA-JARIGEN VOOR AUGUSTUS

Wat een geluk dat jullie er zijn lieve jarigen . OKRA wenst jullie een dik pak geluk en een berg gezondheid . Fijne verjaardag !

Gaby Vangrambesen is de eerste, maar zeker niet de minste, jarige in deze mooie maand augustus. Zij verjaart op de tweede.

Monique Dodion dan verjaart de derde, zij viert deze aan zee.

En dan volgt Charly Swellen met een gelukkige verjaardag op 5 augustus.

Een van onze jongste leden verjaart op 6 augustus. Dikke, dikke proficiat aan Lydia Raymaekers. En blijf ons aub helpen Lydia, merci.

Leona Smolders uit het WZC is jarig op 9 augustus. Geweldig gezond blijven hé Leona.

Wandelaar-fietser Jan Vansteenwegen viert in Bierbeek op 10 augustus. Op 12 augustus viert John Mues. Wanneer zien we u terug John?

Onze Overlaarse wijkmeesteres uit de Lange Grachtstraat viert op 14 augustus. Zij noemt mevrouw Nicole Van Mol, of mogen we gewoon Nicole zeggen? Proficiat.

Op 15 augustus viert Johan De Bisschop. Ik heb altijd gedacht dat 15 augustus en speciale dag was, nu weten we waarom.

Op 17 augustus wensen we Lucia Boesmans in het verre Limburg een gelukkige verjaardag. En een goede gezondheid gewenst Lucia.

En ineens zijn we dan de 27ste. En wie verjaart er dan? De bekker zeggen wij nog altijd: Willy Bamps. Verder blijven fietsen, tennissen, … Willy.

En op 29 augustus wordt deze mooie lijst afgesloten met de jarige Francine Mellaerts uit de Vroente. Veel chance gewenst volgend jaar.

Zomerkriebels hier, zonnestralen daar, ijsjes eten en genieten maar !

 

OKRA SPORTVERZEKERING

Er hebben net 50 van onze leden de sportverzekering afgesloten. De factuur is reeds enige maanden geleden betaald, dus dat is allemaal in orde. Wie aangesloten is bij CM kan het inschrijvingsgeld terug krijgen van CM. En dat hebben we nog niet in orde gebracht. Vroeger kreeg ik die documenten toegestuurd van Okra, maar dit jaar kwamen die precies niet. Bedoeling zou nu zijn dat iedereen dat document opzoekt op de website, afdrukt, invult, laat ondertekenen door ons en het dan opstuurt, zodat kan teruggestort worden. Dat document hebben we dus nu gevonden en in kopiecenter laten afdrukken op hopelijk voldoende exemplaren.

Mia wil vanaf nu de zaak coördineren. Iedereen die de sportverzekering afsloot en lid is van CM neemt dus contact met Mia. Zij zal bv de documenten bij hebben tijdens de fietstochten en wandelingen. Breng uw gele sticker mee, dan klopt alles zeker.

Bij vragen: contacteer Mia en/of Luc. En volgend jaar moeten we dat sneller in orde brengen. Die verzekering moet uiterlijk in februari administratief in orde zijn. Er moest tijdens onze wandelingen maar eens iets gebeuren en we zouden maar eens in problemen kunnen raken. Bij de vernieuwing van de lidgelden begin 2024 zullen we vragen ook de verzekering te vernieuwen. Dan is zeker alles juist.

 

ZEI MIJNEN BOMPA

                         MEN WORDT VLUGGER GEK VERKLAARD DAN NORMAAL

 

MET OKRA NAAR OPTREDEN MIEL NATENS

Er is aan dit krantje een flyer toegevoegd voor het optreden van Miel Natens in CC De Kruisboog op 30 september. Miel komt veel beter tot zijn recht tijdens dergelijk optreden waar allen echt geïnteresseerden aanwezig zijn. Dat is echt heel tof. Elk jaar zijn er Okraleden op dit concert. Zien we elkaar ook dit jaar? Ik zal er wezen.

 

DORPSFEESTEN OUTGAARDEN

Apart van dit krantje zenden we de mail betreffende de Outgaardense dorpsfeesten op zondag 5 augustus door aan alle onze leden van wie we een e-mailadres hebben. Je kan daar gewoon iets drinken, er is daar BBQ, er is muzikaal optreden, enz.. Ik dacht dat elke Hoegaardier een flyer in de bus kreeg.

Wij nodigen graag iedereen uit op dit feest, het is daar altijd gezellig. En de mensen van Outgaarden steunen ons ook dikwijls.   Zelf zal ik er niet wezen, ik zit te bruinen aan de Middellandse Zee. Viert daar goed.

 

WEERSPREUKEN VOOR AUGUSTUS

 • Op Sint Abel is ’t zo warm dat de kraaien gapen.
 • Augustus d ’eerste dagen heet en laf, veel wintersneeuw: wacht maar af.
 • Op Maria-Hemelvaart zonneschijn, brengt ons goede wijn.
 • Begin augustus erg heet, een lang en wit winterkleed.
 • Laurens en Bartel schoon, herfst met een gouden kroon.
 • Stekende vliegen, dat kan niet liegen, zij voorspellen regen allerwegen.
 • Zoals Bartholomeus is, zo blijft gans de herfst gewis.

Dit is ook nog eens een oproep aan diegenen die een email hebben en van onze Okra geen berichten doorkrijgen, bijvoorbeeld dit krantje niet op mail krijgen. We hebben uw adres niet. Geeft dit zo snel mogelijk door aub. En als je graag hebt dat al onze mails toekomen in de box van uw kinderen bijvoorbeeld, of in om het even welke mailbox, geef dan dit mailadres door. Wij zorgen dat alles in orde komt.

En elders lees je dus dat je over uw digitale problemen kunt raten bij de digi-buddy’s. Misschien toch nog een PC kopen? Heeft het in om eens computerlessen te organiseren in PC? We horen u graag.

 

ADRESSEN VOOR INSCHRIJVINGEN-AFMELDINGEN

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen 0475-35 00 67

Fille Andre, Br Loriersstraat 40       0475-91 52 55

Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar     0478-98 41 43

Marc Finoulst, Beukenlaan 6        0496-92 36 77

Dodion Moniek, Stationstraat 22         0498-82 71 94

Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert  016-766 632                0495-56 69 04 

Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2     016-76 72 33

Laeremans Sonia, H. Dotremotstraat 15/1          0497-25 56 05

Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1     016-76 57 17

Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                  016-76 64 83

Lea Kustermans, J Lowetlaan 4              016-76 76 18        0499-23 23 74

Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen  0497-18 77 19

Willy Bamps, Heelblok 44  Tienen   0472-57 0429     

Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever 0498-30 71 54 

Andree Pierlet, Diestsesteenweg 25 Tienen     0495-468 484

Lieve Meulemans, Ridderstraat 6  Hoksem       0496-144 127