Okrakrant mei 2024

            MEIMAAND   2024

 

             Op blote voeten

             de zon versieren

             voluit genieten

             het  LEVEN  vieren !

 

OKRA NODIGT UIT

U wordt andermaal uitgenodigd voor onze volgende Okra-ledenvergadering op donderdag 2 mei om 14 u in ons PC. Normaliter hebben we een nieuwe geluidsinstallatie en deze wordt onmiddellijk ingehuldigd door een spreker. Katrien Debeuckelaere komt een infosessie houden over hoe we ons ellende kunnen besparen over dingen die voortdurend in ons hoofd zitten. We moeten leren hoe we meer kunnen genieten van het leven en nog aangenamer gezelschap kunnen zijn. Nou nou, daar kunnen we toch wel een klein uurtje voor uittrekken. Dank u voor organisatie Mia.

En kijk eens wat een mooie reactie ik heb gekregen over de voorbije vergadering: ‘Mooie, aangename namiddag. Heel veel goeie commentaar, tafels mooi, gebak en avondmaal waren een verrassing !’

Dat is toch best aangenaam. We hebben de beste helpersploeg die er in de wereld bestaat. En toch moet ik hier weer bidden voor een uitbreiding van onze bestuursploeg, want diversen van deze ploeg zijn al 18 jaar druk bezig met Okra Hoegaarden en een verjonging lijkt steeds meer aangewezen. Ikzelf zou doodgraag een opvolger vinden voor de productie van dit krantje, voor veel administratie. En nu schreef ook Nicole P mij met de vraag eens te polsen naar een mogelijke opvolgster in de toekomst. Nicole zendt heel veel teksten en foto’s binnen voor dit krantje, zij verzorgt maandelijks de bezinning. Dringend is een lelijk woord, maar een spoedige samenwerking zou aangenaam zijn. Zonder Nicole zal in de toekomst dit krantje heel zeker dunner en minder aangenaam zijn. Dus nog maar eens: geef uzelf op als nieuw bestuurslid of spreek toch zeker ‘jongeren’ aan om de toekomst van de beste Okra uit de streek verder te leiden. Merci.

OKRA HOUDT MARIAHULDE 28 MEI

Als al enkele jaren houden we ook dit jaar een Mariahulde in de kerk. Nicole zorgt voor gebed en zang. Zoals ook de vorige jaren zoeken we mensen om rolstoelen te duwen van het WZC naar de kerk. Het zouden aardig veel rolstoelen kunnen zijn. Daarom hebben we graag als ook u komt helpen. Aub, geef een seintje, want twee keer moeten duwen is wel een beetje veel..

Wij zoeken veel vrouw- en mankracht, helpende handen. Interesse?

Contacteer Nicole Paulus op 016-766759 of Luc Fourie op 0475-350067

PAAR BEELDEN VAN VERGADERING APRIL

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS HEEL GOED NA

De lach is de vriendelijkste muziek !
Het gras is altijd mooier en groener bij de buren, maar … ze moeten het ook maaien.
Goede gedachten komen uit het hart

OKRA MIJMERT

Zal alles in de wereld goed komen met de oorlog in het Midden-Oosten, Soedan en Oekraïne ?  En met het weer wil het ook maar niet lukken. Altijd maar bakken regen en wind, wanneer gaat onze natuur eens terug normaal worden ?

Maar … binnen kunnen we elkaar een ferme ruiker troost schenken, elkaar omkransen en versterken met woorden van hoop en moed.
ZEKER DOEN! Deze goede raad wordt jullie graag door Okra aangeboden.

BIJ OKRA BEN JE ALTIJD THUIS

In april een mooie en gezellige, kleurrijke koffienamiddag gehad in ons Hoegaardse trefpunt. We werden verwend met een paasnestje zo lekker zoet, en om de sfeervolle namiddag bol van warme vriendschap af te sluiten, serveerden de bende vrijwilligers ons nog een ferme vogelnest. Het was lekker, het was goed, het was oep en doep OKRA !

Tijdens de komende koffienamiddag is er mogelijkheid om vier op een rij, oxo en andere spelletjes te spelen. Spelmadam Mireille zorgt voor de spellen en de uitleg. Ook nog even zeggen dat de tafelversieringen geknutseld worden door ijverige leden.

Op 28 mei organiseert Okra ism Gezonde Buurt CM, Samana, Parochiegemeenschap en WZC Hugardis terug een Mariahulde in de Sint-Gorgoniuskerk. We willen een oude Vlaamse traditie terug nieuw leven in blazen. We zoeken nog wat helpende vrouwen- en mannenhanden om rolstoelpatiënten naar de kerk te brengen . Spreek gerust Nicole Paulus aan .Bel haar 016  76 67 59 of mail paulus.nicole@proximus.be.

WEERSPREUKEN VOOR MEI

 • Donder in mei is goed voor ui en prei.
 • Als het op Sint Filip regent is de oogst gezegend.
 • Regen en wind in midden mei maakt de boer niet blij.
 • Op Sint Augustijn is de winter zeker voorbij !

OKRA ROUWT

Op 26 maart overleed Maurice Hermans, vele jaren lid van onze Okra 

 

Kostbaar zijn de herinneringen

want die getuigen van een mooi leven .

 

 

 

 

EEN PAAR VERSLAGJES VAN OKRA-ACTIVITEITEN

Verslag wandeling op vrijdag 30 maart in Kumtich
We vertrokken met 18 wandelaars.  De gids voor de kleine afstand moest noodgedwongen forfait geven.  In de Bissemstraat lagen er bij de verkenning bomen over de weg, de gemeente maakte op onze vraag de doorgang vrij. Via de plantage met mooie perenbloesems en een prachtig vergezicht over Tienen, de Marollekapel in de verte en een grachtafdaling kwamen we in de Molenbergstraat. Via het momument van de Romeinse Badplaats naderden we de splitsing. Daar stond Georges om polshoogte te nemen en verraste hij ons met paaseitjes.  Hier nam Dominique de korte wandeling over en op algemene vraag ging hij via de kortste weg terug naar het dorpscafé.  De lange afstand ging via het waterpompstation Menebeek, de Zegelberg (pittige klim) over en vanaf het Mariakapelleke ging het via  het fietspad Hoksem-Kumtich, de tunnel en het dorpsplein terug naar de startplaats. Met de voltallige groep sloten we deze dag af met een goeie pint in het dorpscafé bij Gilles, waar we werden verwacht. (Verslag Georges en Josee)

Verslag wandeling vrijdag 12 april in Zoutleeuw
Met 19 aan de start voor een groene long wandeling rond Zoutleeuw. Met vertrek aan de kleine Gethe  werd de vesten wandelroute gevolgd van ongeveer 4 km. De Gethe met zijn grachten en beekjes was centraal in  dit traject en water was duidelijk zichtbaar.
Na dit eerste deel werd de groep gesplitst, een achttal volgden de boorden van de Gethe naar het vertrekpunt. De 11 moedigen vervolgden de route aan de andere zijde van de Gethe en de Vloedgracht  in een lus langs het gehucht Bos . Het mooie lenteweer nodigde uit om deze lus te verlengen.
Na een tiental km was het terras van de Leeuwenaar een welgekomen eindpunt van deze groene wandeling en terug samen zijn met de eerstegroep voor de zo welgekomen drank. (Verslag Albert)

Zie ook de fotoreeks op de website.

De voorbije fietstocht is uitgerekend, geen verslag dus …

De volgende wandeling nu vrijdag 26 april met vertrek om 14u op het Gemeenteplein. Dan kan iedereen eens terug de wandeling zolang of kort maken als gewenst.  En we drinken iets in de Toontuinen achteraf.

Foto van de wandeling in Zoutleeuw

 

 

OKRA BESTE MAATJES

Een heel sportief Okrakoppel. Hij een fervente stapper, kient regelmatig flinke wandelingen uit, zij … een zeer gedreven wandelaarster, kaartspeelster én confituurmaakster !Het zijn Georges en Josée onze beste Okramaatjes uit Kumtich !

 

 

 

 

Dit mooie Okrakoppel woont ook ergens in Kumtich. Hij een heel stoere bonk, speelt graag petanque en legt even graag een kaartje. Zijn beste maatje is een lieve, fijn verzorgde madame. Jullie kennen onze beste maatjes Stefan en Marie-Rose zeker wel !

 

 

 

 

OVERZICHT OKRA AVTIVITEITEN MEI

01/05
Daguitstap met boottocht langs de Wonderlijke Molens Kinderdijk
Meer info zie rubriek uitstappen

02/05 -14u
Koffienamiddag met voordracht CM-Gezonde Buurt “Rust in je hoofd” door Katrien Debeuckelaere, Parochiecentrum.
Ook wie geen lid is van CM of Okra is ook van harte welkom!

03/05 – 14u
Fietsen vertrek Parochiecentrum.
Gids Hugo Nicolaes 0478 44 69 78

04/05
Daguitstap naar Brugge en Sluis.
Meer info zie rubriek uitstappen.

06/05 – 13u30
Viering Scherpenheuvel
Organisatie Okra regio Oost-Brabant. Bus vertrekt op gemeenteplein om 11u35.
Inschrijvingen afgesloten op 24 april.

08/05 – 14u
Breicafé
WZC Villa Hugardis

10/05 – 14u
Wandelen
Vertrek Buurthuis,Pastoriestraat 1, Korbeek-Lo. Korte wandeling 1u30 max 2u, lange wandeling 2u30. Gids Georges en Josée Gevers-Vandebroeck 0473 82 81 63

16/05 – 20u
Kaarten
PC café

17/05 – 14u
Fietsen
Vertrek Parochiecentrum.
Gids Jan Vansteenwegen 0478 73 90 43

21/05 – 14u
Fietsen
Vertrek Parochiecentrum.
Organisatie Okra Doortrapper
Gidsen Luc Fourie en Hugo Nicolaes.

22/05 – 14u
Breicafé
WZC Villa Hugardis

24/05 – 14u
Wandelen
Vertrek Bremt kapel, Kruispunt Katspoelstraat en Lovenjoelstraat Bierbeek.
Korte wandeling +/- 4 km, lange wandeling +/-8 km.                                                                                                Gids Jan en Christine Vansteenwegen-Saelmaekers 0478 73 90 43

28/05 – 14u
Mariahulde in de kerk voor de bewoners van het WZC Villa Hugardis in samenwerking met Samana, CM gezonde buurt, Okra Hoegaarden. Okra-leden en niet- leden, iedereen is van harte welkom!

31/05 –  14u
Fietsen
Vertrek Parochiecentrum. Gids Dominique Groeseneken 0475 60 21 00

Voor alle Info kunt u altijd terecht bij Mia.

MET OKRA OP STAP

BE 28 7360 3772 8620: deze rekening gebruiken om de uitstappen te betalen aub

 • 27 april: Koninklijke Serres- avondnocturne
  Uur vertrek: 17u op het Gemeenteplein Hoegaarden;
 • 1 mei: Wonderlijke molens
  Uur vertrek: 6u15 Gemeentplein Hoegaarden ’t Is vroeg maar je kan nog wat slapen op de bus.
 • 4 mei: Brugge en Sluis
  In de voormiddag bezoeken we Brugge, er is op zaterdag markt in Brugge. In de namiddag gaan we richting Sluis en kan iedereen hier rustig rondwandelen en/of iets gaan eten. Om 18 u keren we terug naar huis. Kostprijs 20 euro! Uur vertrek: 7u Gemeenteplein Indien je nog meewil dan onmiddellijk bellen naar 0495/46.84.84
 • 31 augustus: Operette Donkmeer
  “De klokkenluider van de Notre Dame” Volzet. Uur vertrek: 17u15 Gemeenteplein Hoegaarden
 • 24 oktober: onze jaarlijkse uitstap naar Scherpenheuvel
  Hier vragen we een inschrijving van 10 euro voorschot om zeker te zijn dat we voldoende inschrijvingen hebben om dit nog laten door te gaan. We garanderen indien we met 30 personen zijn.
 • 19 december: Kerstmarkt Essen
  Wie meewil moet 10 euro voorschot storten als inschrijving, zo kunnen we het aantal plaatsen reserveren. Uur vertrek 10u30

Meer informatie nodig, contacteer Andrée.

OKRA-JARIGEN VOOR MEI

In mei vieren we fantastische, prachtige, super leuke leden. Allemaal van harte gefeliciteerd !

 En ze zijn met 16, de jarigen voor mei. En starten doen we direct met een belangrijke dame in onze keuken: Jeanine Smets is jarig op 1 mei..
Marie-Louise Stockmans verjaart op 2 mei, prachtig.
Op 4 mei dan is Mia Polleunis aan het feest, veel geluk gewenst.
Mariette Schoensetters viert haar verjaardag op 6 mei: goed gedaan.
Jenny Depus wensen we het allerbeste toe op 7 mei.
Gilbert Vanwezer: proficiat jongen op 12 mei.
Mireille Schoensetters, heel trouw lid,  verjaart op 17 mei. Knap.
En Lisette Grossen zet Tienen op zijn kop op 18 mei. Feest lekker Lisette..
Rita Drossart, nog een belangrijke dame uit de keuken, verjaart op 20 mei. Doet dat verder goed hé Ritake. Rita haar schoonzus feest op 22 mei, veel geluk gewenst aan Danielle Bellis. En Rita haar broer, en bijgevolg echtgenoot van Danielle noemt Staf Drossart. Hij verjaart op 25 mei.
Op 24 mei verjaart een dametje zonder wie Hoegaarden er toch wel een beetje anders zou uitzien als nu. Goed gedaan Liesbeth Van Nerum.
We hebben nog een jarige op 25 mei. Proficiat aan Jeanne-Marie Verbelen.
Twee straffe mannen verjaren op 26 mei. In Overlaar viert William Dirix en in de Biesenstraat van Tienen verjaart Danny Hanique.
En deze mooie lijst wordt gesloten op 29 mei door een mooie dame. Veel proficiat gewenst aan ons Oorbeeks lid Ria Verbeek.

ADRESSEN VOOR INSCHRIJVINGEN-AFMELDINGEN

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen 0475-35 00 67

Fille Andre, Br Loriersstraat 40       0475-91 52 55

Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar     0478-98 41 43

Marc Finoulst, Beukenlaan 6        0496-92 36 77

Dodion Moniek, Stationstraat 22         0498-82 71 94

Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert  016-766 632                0495-56 69 04 

Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2     016-76 72 33

Laeremans Sonia, H. Dotremotstraat 15/1          0497-25 56 05

Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1     016-76 57 17

Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                  016-76 64 83

Lea Kustermans, J Lowetlaan 4              016-76 76 18        0499-23 23 74

Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen  0497-18 77 19

Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever 0498-30 71 54 

Andree Pierlet, Frans Huonplein 6   bus 4     0495-468 484

Lieve Meulemans, Ridderstraat 6  Hoksem       0496-144 127

Monique Elsen, Biesenstraat 5 te Tienen           0477-702162

Vandermolen Luc, Valkenswaardlaan 14 te Tienen     0476-285175

 

Ave Maria ! 


Okraleden eren Onze Lieve Vrouw op dinsdag 28 MEI
om 14uur in de Sint-Gorgoniuskerk.


Allen hartelijk welkom !