Okrakrant januari 2024

Januari    2024

Van oud naar nieuw

is deuren sluiten,

andere opendoen,

loslaten wat voorbij is,

geloven en vertrouwen

in wat komt.

De sleutel ligt

in onze handen !

 

 OKRA NODIGT UIT

En als elke maand nodigen wij weer iedereen uit op onze maandelijkse bijeenkomst op de eerste donderdag van de maand. We zien elkaar dus hopelijk op donderdag 4 januari om 14u stipt. We sporen nog maar eens iedereen aan om goed op tijd te zijn, zodanig dat we stipter kunnen beginnen.
Het betreft dus de eerste vergadering van het 18de werkjaar voor enkele mensen van het huidige bestuur en dus ook voor mij.  Daarvoor leidde onze pastores als jonge meid de vereniging, en nog daarvoor was Luc Massa de grote voortrekker gedurende heel wat jaren. En nog daarvoor was de papa van Christianne Ausloos de man die het team leidde, de man die de hand aan de ploeg hield. Die ploeg heeft trouwens lang opgehangen in ons PC.

Dat alles betekent dus wel dat de gepensioneerdenbond van het PC al zeer vele jaren bestaat, soms met dieptepunten, maar zeer zeker met veel hoogtes.

En ons eindejaarsfeest 2023 was zeker weer zo’n hoogtepunt. Met 123 mensen zaten we aan tafel. Jawadde! En onze keukenploeg toverde geweldige kunstwerken op onze borden. En de vele helpers brachten die borden heel vlotjes op tafel. Mensen wat hebben wij toch een schitterende ploeg vrijwilligers op dit moment. En ons orkest was ook al geweldig. Sta me toe toch nog eens iedereen uitgebreid te bedanken. Okra Hoegaarden is iets uniek.

Onze ploeg is zeker niet afkerig tegen een verjonging van het bestuur, maar na zo’n schitterend 2023 gaan we heel zeker altijd het jaar 2024 nog volmaken. Daarna zien we wel weer.

Iedereen gerust dus???? Neen, iedereen is niet gerust … We hebben er namelijk weet van dat sommigen onder ons vinden dat Okra Hoegaarden te succesvol, te groot is. Er zouden mensen overwegen om niet meer naar onze vergadering te komen, er is daar te veel volk, het is daar te druk.

Jezuke, aan zo’n uitspraken hadden we ons nooit verwacht. Dan frons je toch even de wenkbrauwen! Want wij heten iedereen hartelijk welkom bij ons. Wij blijven verder fier zijn als er een nieuw lid opduikt. Ge kent toch de uitdrukking: hop, hop naar de tweehonderd leden. Het komt allemaal opperbest goed.

EEN GOED, BETER EN BEST 2024 !

PAAR BEELDEN VAN FEEST VAN DECEMBER

P

En wij bij Okra vonden de muziek op ons eindejaarsfeest geweldig, die mannen spelen echt aangepast aan ons publiek. Zij speelden prachtig tijdens de bezinning, lieten onze mensen dansen en meezingen. We moeten van die mannen ons huisorkest maken, zei Andre.

Maar lees eens wat die mannen schrijven. Die zijn ook graag bij ons.

“Ik heb vernomen dat Ludo & ik jullie eindejaarsfeest mogen muzikaal opluisteren. Dat is heel fijn dat we terug mogen komen optreden, dat is teken dat ons optreden in juni goed in de smaak viel bij de mensen.”

Och jong; soms is het leven echt plezant.

BIJ ONZE OKRA BEN JE ZEKER THUIS

Mededeling van Andre over lidgeld 2024

Gelieve ten vroegste te betalen op de koffietafel van januari.

Desnoods overschrijven op BE94-0682 4779 4914

            Individueel lid                           30 €

            2° lid van zelfde gezin              20 €

            Lid van WZC                              12 €

            Hoofdlid in ander trefpunt     10 €

             Sportverzekering                      10 €

In maart schrappen we de mensen die nooit naar een vergadering van ons komen en dan het lidgeld niet zullen betaald hebben.

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS HEEL GOED NA

 • Er komt een tijd dat je moet kiezen tussen de bladzijde omdraaien of het boek sluiten.
 • Wat je via-via hebt gehoord moet je nooit geloven.
 • Tel wat je hebt, niet wat je mist.
 • Ik stem ZON, die komt tenminste echt voor mij op.
 • Warme mensen zetten niemand in de kou.

BIJ OKRA BEN JE THUIS

Jaaa …. We zijn in 2024 geland ! Dit jaar telt 366 dagen, we krijgen een dagje cadeau ! Hopelijk wordt het een fijn jaar zonder tegenslagen maar met heel veel warme vriendschap Onlangs hadden we nog ons mooie, sfeervolle kerstfeest. Het glas werd geheven, hapjes, soep, vispannetje, varkenskroon en een dessert-symfonie werden ons geserveerd. Alles werd natuurlijk rijkelijk overgoten met bubbels en lekkere wijntjes. Het duo Ludovic & Ricardo zorgde voor stemmige kerst- en dansmuziek. Die twee uitgeweken Hoegaardiers brachten echt veel schwung, en er werd gedanst, ’t was plezant om te zien. Wil je graag nog even de sfeer van ons mooie feest opsnuiven, surf dan naar www.okrahoegaarden.be , klik op albums en geniet van de vele kiekjes van het feest. Toon de foto’s zeker aan familie en vrienden en vertel hoe gezellig het bij OKRA Hoegaarden is.

‘t Zijn zomaar geen foto’s in ons krantje en op de website. Neenee … het zijn allemaal gezichten van onze leden vol betekenis voor de redactie van ons gazet.

AAN JULLIE ALLEN  : EEN GEZOND EN GELUKKIG  2024 !

EEN EXTRA NOTA VAN DE REDACTIE

Wij wensen jullie knusse dagen

met warmte met elkaar.

Wij wensen jullie mooie dromen

voor het nieuwe jaar.

Wij wensen jullie véél genieten

van ’t groot en van ’t klein,

en dat lichtjes en sprankels

er het hele jaar voor jullie zijn !

OKRA KAART EN BOWLT

Ons volgend kaartspel gaat ook in januari nog eens door in Café de Brug. We zien elkaar op woensdag 17 januari om 19u. Het zal weeral best aanganaam worden, zoals elke maand trouwens. Iedereen welkom.

En bowlen doen we in de winter ook één keer per maand (zie overzicht van ons Mia). We bowlen als altijd de dag na de koffietafel. Winnaar is elke maand Georges uit Kumtich, hij is een beetje onklopbaar. Maar ondanks we niet kunnen winnen blijft het voor alle deelnemers heel tof. Mekaar uitdagen en uitlachen blijft immers leuk.

WEERSPREUKEN VOOR JANUARI

 • Is januari nat, leeg blijft het vat.
 • Nevel in januaar geeft een nat voorjaar.
 • Winterzon maakt dat de vorst kraakt.
 • Gelijk januaar zo ook juli.
 • Schijnt de zon op Nieuwjaar, komt er een goed appeljaar.

EEN BEETJE HUMOR

Wat is het toppunt van geduld? Een olifant met watjes dood gooien en met een theelepeltje begraven.

Wat is het toppunt van optimisme? In de gevangenis het liedje zingen: we gaan nog niet naar huis, nog lange niet nog lange niet.

Wat is het toppunt van pech? Een eendagsvlieg die een slechte dag heeft.

OKRA KALENDER VOOR JANUARI

03/01 – 14u Breicafé
WZC Villa Hugardis

04/01 – 14u Koffienamiddag met nieuwjaarswensen

05/01 – 14u Bowlen
Acro Tienen

12/01 – 13u30 Wandelen
Vertrek aan ‘De Pomp”Dorpsstraat 30, 3370  Boutersem.
De wandeling is grotendeels op goed begaanbare wegen en er is mogelijkheid tot inkorting. Josée Vandenbroeck en Georges Gevers hopen op gunstige weersomstandigheden, buiten is het nooit zo slecht als dat het er van binnen uitziet. GSM Josée 0473 82 81 63.

15/01 – 14u Film “ A man called Otto”
Theaterzaal CC De Kruisboog, Tienen.                                               
Meer info 016 24 76 00 of dekruisboog@tienen.be

16/01 – 14u30 Nieuwjaarsconcert met het European Philharmonia in Johan Strauss bezetting onder leiding van Walter Proost. De sopraan Elise Caluwaerts zal het geheel extra luister geven. Den Egger, August Nihoulstraat 74, Scherpenheuvel. Leden 30 euro, niet-leden 35 euro. Inschrijvingen worden op 21 december afgesloten. Meer info contacteer Andrée Pierlet of Mia Vandebroeck

17/01 – 14u Breicafé
WZC Villa Hugardis

17/01 – 19u Kaarten
Café De Brug, Hoegaarden

23/01 – 14u Voordracht
“Drugs: vriend of vijand?” door Jan Tytgat, toxicoloog KU Leuven. CM Leuven, zaal De Vaart, Platte Lostraat 541, 3010 Kessel-Lo.
Leden 8 €, niet-leden 10 €

26/01 – 13u30 Wandelen
Vertrek aan het Parochiecentrum in Hoegaarden. Hugo Nicolaes zal deze wandeling gidsen. Meer info volgt nog.

31/01 – 14u Breicafé
WZC Villa Hugardis

Datum om te noteren: 6 maart 2024 om 14u Shownamiddag met Muzikantenstadorkest terug naar de Rock&Roll, Stadsfeestzaal Aarschot. Leden 32 €, niet-leden 37 €. Broodjes en koffie inbegrepen.

Op naar een knallend en bruisend schrikkeljaar !

OKRA BESTE MAATJES

 

Kijk eens aan wat een tof koppel ! Twee lieve maatjes die in ons trefpunt niet stil zitten. Opdienen, afruimen én de grote afwas doen? krantjes en magazines  bij leden brengen, ze doen het allemaal even graag.
Bedankt Luc en Marie Rose !

Een foto uit de oude doos
Twee gezworen kameraden, Marc Finoulst en Marc Deruyter, beste maatjes voor altijd.
Deruyter joeng, bak daar boven veel lekkere pannenkoeken en  kroketten voor al die lieve Okraleden daar in de hemel !

PAAR VERSLAGJES VAN OKRA SPORTACTIVITEITEN

Niet te geloven maar dit was op 15 december al de laatste wandeling voor dit jaar. We hebben zo veel mooie wandelingen gemaakt, zoveel gelachen en ook al eens wat gedronken. We hebben gewandeld in de zon, de regen, de hitte en de kou maar we waren er altijd graag bij. Op veel plaatsen zijn we geweest overal even mooi. Soms zaten we in de bossen, dan weer in de velden of langs beekjes, bergop of bergaf, kurkdroog  of in de modder en toch plezant.

Om het jaar af te sluiten zijn we vandaag kort bij huis gebleven en zijn we richting Outgaarden gestapt. Door de diepe grachten en over de velden hebben we zelfs een stukje in ‘de Wallonie’  gezeten. We hebben ons geamuseerd met kerktorens in de verte te vergelijken. Vandaag was onze groep wat minder talrijk, het was koud en sommigen hadden andere verplichtingen of zaten al op Kerstfeestjes. Maar er daagden toch nog 16 wandelaars op hoor.

Voor 2024 staan er al een aantal wandelingen uitgestippeld met lange of kortere afstanden. Terwijl we “Op de brug” ons laatste pintje of koffieke dronken hebben we mekaar beloofd om in 2024 terug paraat te zijn want we hebben er nog allemaal veel goesting in.                        (Marc, foto Josee)

MET OKRA OP STAP

Hierna een voorlopig overzicht van de uitstappen in 2024. Alle uitstappen dienen betaald te worden op het volgende rekeningnummer: BE 28 7360 3772 8620

Wie zeker wil zijn van een plaats mag al gerust betalen met de mededeling over welke uitstap het gaat.

 • 16 januari: Nieuwjaarsconcert
  We zijn op zoek naar een oplossing voor het vervoer. We proberen een bus te regelen. Op onze koffienamiddag zullen we meer info hebben. De toegang tot het concert kost 30 €, dit bedrag mag je al storten op bovenstaande rekening. Wat de bus kost zullen we later dus mededelen.
 • 6 maart: Shownamiddag Aarschot
  Inkom zonder bus 32 €
 • 27 april: Koninklijke Serres – avondnocturne
 • 1 mei: Wonderlijke molens
  Op deze dag worden we ontvangen met een kop koffie/thee met een heerlijk stuk appelgebak. Dan stappen we in de autocar met onze gids voor een tocht door Alblassenwaard. Na deze rondrit komen we terug aan in het restaurant te Kinderdijk daar gaan we genieten van een drie gangen diner. In de namiddag gaan we varen langs de wereldberoemde molens van KInderdijk. Dit is dus een uitstap voor jong en oud … er moet niet gewandeld worden. Het is dus echt een aanrader voor iedereen! Kostprijs 90 €.
 • 4 mei: Brugge en Sluis In de voormiddag bezoeken we Brugge, er is op zaterdag markt in Brugge. In de namiddag gaan we richting Sluis en kan iedereen hier rustig rondwandelen en/of iets gaan eten. Om 18 u keren we terug naar huis. Kostprijs 20 €.
 • 1 juni: Havendagen Tholen
  Het is een dag vol activiteiten voor jong en oud: gezellige jaarmarkt, optredens bekende artiesten, food- en visplein en verschillende rondvaarten zijn eveneens mogelijk. Kostprijs 30
 • 31 augustus: Operette Donkmeer
 • Voorlopig heb ik hier nog niet veel nieuws over te vertellen, maar dit is een prachtig evenement op het Meer van Overmere Donk. Zodra ik meer nieuws heb dan laat ik het u zeker weten!
 • 24 oktober: onze jaarlijkse uitstap naar Scherpenheuvel

OKRA-JARIGEN VOOR JANUARI

Wij zien wat grijze haren en een rimpel op jullie snoet, maar dat jaartje extra staat jullie extra goed ! Fijne verjaardag allemaal !
Wij wensen alle jarigen in 2024 enorm veel geluk en een goede gezondheid.

We starten met Maddy Janssens, Lea Kustermans en Lieve Saelmaekers. Zij zijn alle drie jarig op 2 januari. Drie lieve mensen die samen verjaren.

Helene Willems verjaart op 3 januari, rustig en tof jaartje gewenst Helene.

En Marleen Deboeck uit de Walen blijft er jong uitzien, ook na 4 januari.

Gabrielle Wouters uit het kasteeltje in Overlaar en Willy Lambrechts uit Nerm zetten hopelijk de bloemetjes buiten op 5 januari.

Francois Polleunis woont in Elewijt, dat is ver hoor man. Viert goed op 13 januari.

Annemie Pittevils is jarig op 14 januari, goed gedaan Mieke.  Ik hoop er een beetje op dat ze vraagt er eentje te komen op drinken.  Irma Hendrickx, gezworen fiere en schone Tiense dame viert op dezelfde dag.

Bertha Guelluy is feesteling op 16 januari.  Blijven ervoor gaan Bertha.

Josette Sterkendries telt een cijfertje bij op 18 januari. Goed, goed, goed …

Celine Logist viert dan weer op 19 januari, zeker even goed zo.

Roger Patrie, eindelijk nog een vent die verjaart, viert op 20 januari. We blijven op u rekenen Roger.

Marc Van De Putte is onze volgende jarige: 27 januari.   Toffe kerel.

Marcella Dotremont blaast de kaarsjes uit op 28 januari. Heel veel proficiat gewenst Marcella.

En de lijst wordt gesloten door Pierre Rotty op 31 januari. Ziet ge wel dat de leste misschien zelfs de beste is, en zeker niet de slechtste.

Maak er een fabelachtig , wonderachtig en prachtig nieuw jaar van !

ADRESSEN VOOR INSCHRIJVINGEN-AFMELDINGEN

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen 0475-35 00 67

Fille Andre, Br Loriersstraat 40       0475-91 52 55

Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar     0478-98 41 43

Marc Finoulst, Beukenlaan 6        0496-92 36 77

Dodion Moniek, Stationstraat 22         0498-82 71 94

Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert  016-766 632                0495-56 69 04 

Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2     016-76 72 33

Laeremans Sonia, H. Dotremotstraat 15/1          0497-25 56 05

Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1     016-76 57 17

Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                  016-76 64 83

Lea Kustermans, J Lowetlaan 4              016-76 76 18        0499-23 23 74

Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen  0497-18 77 19

Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever 0498-30 71 54 

Andree Pierlet, Frans Huonplein 6   bus 4     0495-468 484

Lieve Meulemans, Ridderstraat 6  Hoksem       0496-144 127

Monique Elsen, Biesenstraat 5 te Tienen           047-702162

Vandermolen Luc, Valkenswaardlaan 14 te Tienen     0476-285175

Een liefdevol, gezond en gelukkig nieuw jaar !