Okrakrant oktober 2020

HERFST !

 

Je voelt het in de lucht

en in je lenden !

Je gaat mee de herfst in !

Tegen de herfst is geen kruid gewassen!

Maar de herfst is mooi

en kan zo warm van kleuren zijn.

De laatste vreugden van het leven

zijn stiller maar ook voller en dieper!

Laat de herfst maar over je komen,

de zomer is onherroepelijk voorbij!

(Phil Bosmans)

CORONA-KRANT VI

Dit is inderdaad al Corona-krantje nummer 6. Het duurt lang en het is nog bijlange niet gedaan. Ook vandaag weer staat in de kranten slecht nieuws: het aantal besmettingen stijgt weer verontrustend, de klinieken slaan alarm want de coronabedden liggen weer allemaal vol.

Vorige maand vergaderden wij met ons bestuur om te kijken hoe we langzaam de Okra-activiteiten konden heropstarten. We dachten er bijvoorbeeld aan om de koffietafel te splitsen in twee kleinere vergaderingen. We hoopten om ons ontbijtbuffet te kunnen organiseren met alleen maar thuisleveringen. Maar alles ligt voorlopig weer aan diggelen. En waarschijnlijk mogen we ons weer aan verstrengde maatregelen verwachten, anders loopt het opnieuw de spuigaten uit. Alleen onze wandel- en fietsclub floreren al nooit voorheen (zie verder in dit boekje). Maar ons etentje in zaal Maurus en alle busuitstappen blijven afgelast. Er zijn geen koffietafels, geen kaartavonden, …  Na vele maanden is er maandag 5 oktober terug een gewestvergadering. Curieus wat ons hoofdbestuur te melden heeft.

In ons PC gaan de werken gestaag verder. Vandaag is er andermaal werkdag, maar deze jongen moet wegens rugpijnen forfait geven. Dan maar aan het Okrakrantje werken.  De plafonds zullen nu wel allemaal gestoken zijn. Men werkt aan het sanitair. De muren, deuren en ramen worden geverfd. Er is nog aardig wat werk aan het mooi voegen van de vloeren, en men werkt nog aan de frigo’s en de toog. Het komt in orde, alleen grote feesten kunnen voorlopig niet georganiseerd worden.

Wij krijgen eerstdaags van de gemeente extra subsidies. Dat zal nodig zijn op termijn, want diverse kosten blijven natuurlijk doorlopen en er zijn nul inkomsten. Zo kost dit boekje elke maand 40 € aan kopiekosten, de website moet onderhouden worden, enz. Maar dat zijn de minste van onze zorgen, dat overleven we wel. En straks herstarten we toch alle normale activiteiten. Het moet, gedomme!!

Wees er ondertussen van overtuigd dat we u niet vergeten, dat we integendeel veel aan jullie denken, dat we hopen dat dit Okrakrantje een beetje hartverwarmend is. We zien elkaar in de toekomst zeer zeker terug, houdt ulle tot zolang sterk en blijft voorzichtig.

Achteraan staan de namen van alle bestuursleden met hun telefoonnummer. Als je behoefte hebt aan een klapke, bel gerust iemand op, die mensen zijn zeker bereid om een beetje tijd voor u vrij te maken.

OKRA KAART / BOWLT

Neen begot, Okra kaart niet. De kaarters vinden het voorlopig onverantwoord om samen aan tafel te zitten. Iedere deelnemer neemt immers om beurt die kaarten vast, de kans op besmetting is veel te groot. En bowlen met een mondmasker is zeker niet leuk. Sorry, volgende maand misschien beter nieuws Voorlopig blijft de computercursus die we hoopten in te richten ook nog uitgesteld tot 2021.

OKRA BONNENBOEKJE

Aan dit Okrakrantje is het Magazine toegevoegd, maar ook een bonnenboekje. We betaalden allemaal lidgeld en kregen in 2020 bijna geen mogelijkheid om aan de diverse activiteiten deel te nemen. Akkoord, dan moeten we niet extra betalen voor de bus, voor de inkom, enz., maar het is wel een beetje saai.  Om ons te troosten en zeker ook om ons aan te porren volgend jaar lid te blijven krijgt iedereen van het hoofdbestuur dit bonnenboekje aangeboden. Neemt u rustig te tijd om dit boekje te doorbladeren, er zit zeker ergens iets tussen waarbij u uw lidgeld meer dan kunt terugverdienen: 48 € korting voor de aankoop van 4 autobanden, 15% korting bij VAB, tot 100 € korting bij aankoop van een hoorapparaat, 15% korting bij aankoop nieuwe zetel, idem bij aankopen bij Dille en Kamille, korting bij Vayamundo, Corsendonckhotel, bij Torfs schoenen, bij Hubo.

Komaan, bij Okra zit je altijd goed.

DIKKE MERCI

Dikke merci voor de vele aangename reacties nadat er weer een nieuw okrakrantje verstuurd werd. Dit geeft ons de moed om toch nog maar eens aan een Okraboekje te beginnen. We hopen dat u ook van deze geniet. Maar nog zeker een dikkere merci aan al wie meehelpt aan dit krantje door tekstjes te zenden, zoals deze keer Nicole en Albert. Weet zeker dat ook een eventueel verslagje door u hartelijk zal ontvangen worden.

Merci hé Erik, maar dat wist ge wel zeker?

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS GOED NA

 • Je kunt alles bereiken, maar niet alles tegelijk.
 • Leef als een bloem, draai je steeds naar de zon.
 • Geef de dingen die je doen glimlachen nooit op.
 • Edel van hart is beter dan hoog van afkomst.
 • Gun jezelf rust, uit rust komt de kracht.

BIJ OKRA BEN JE NU ZEKER THUIS!

Er was terug een nationale veiligheidsraad, maar of Madame Wilmès ons het juiste nieuws bracht betwijfel ik, voor mij was het opnieuw een verwarrende boodschap. Een betere inschatting van de epidemie en het risiconiveau waar we nu zitten had ze moeten uitleggen. Maar bon, we blijven een mondmasker dragen, onze handen veelvuldig wassen en afstand houden, dat moeten we zeker en vast altijd doen. Draag goed zorg voor jullie zelf en verlies de moed niet. Tot een volgende.

De positieve kanten van Corona!

En iedereen maar zagen en klagen over het al dan niet dragen van een mondmasker, maar hebben jullie al eens nagedacht over de voordelen ervan?

 • Je kan eindelijk fietsen zonder dat je en vlieg of wesp inslikt.
 • Je hoeft geen make-up meer te smeren, dat scheelt een pak in je portemonnee.
 • Je moet niet wachten tot het wintert als al je tanden eruit moeten voor dat nieuwe gebit.
 • Je kan letterlijk een lelijk gezicht trekken en niemand die merkt dat je kwaad bent.
 • Een facelift hoeft niet meer, want niemand die het verschil zal zien.
 • We kunnen er best één dragen, -al dan niet of het moet-, om anderen en jezelf zo goed mogelijk te beschermen, kunnen er beter aan wennen want het zal nog jaren duren eer heel de wereld is ingeënt. Tot dan zullen we met z’ en allen gezichtloos door het leven gaan, of we het nu leuk vinden of niet !

TE KOOP !

Potjes boerenjongens, aardbeien-, krieken-, rode bessen- en rabarberconfituur, zakjes geurige lavendel. Bel Nicole Paulus 016/76 67 59, levering in Hoegaarden en Meldert.

OKRA WEERSPREUKEN VOOR OKTOBER

 •  Brengt oktober wind en kou, dan is januari zeker lauw.
 • Het laatste weer van oktober reikt november de hand.
 • Als het waait en vriest in de oktobernacht, dan verwachten we een januari zacht.
 • Blinkt oktober in het zonnegoud, de winter volgt snel en koud.
 • Warme oktoberdagen, erge februarivlagen.
 • Als de bomen zich ontkleden, gaan de mensen zich meer kleden.
 • Verdwijnt de boer van de akker, dan worden hond en jager wakker.

UIT DE OUDE OKRA-DOOS

EN WEER … ROUWT OKRA

Na een leven van hard werken en grote inzet voor haar familie overleed  op 30 augustus heel zachtjes Angèle Pierlet.

Angèle,

sterven is afscheid nemen van de tijd
niet van het leven .

Wij zullen je eenvoud en goedheid missen,
maar je warme vriendelijkheid
bewaren wij in ons hart.

Iemand als jij Angèle blijft ons altijd bij.

 

 

 

Wij bieden als Okra ook onze christelijke deelname aan in het verdriet van onze leden Guy Poffé en Mia Vandebroeck. De moeder van Guy, mevrouw Mia Claes, overleed op 23 september te Geetbets. Zij werd 94 jaren oud en mocht dankzij de goede zorgen van Guy en Mia tot haar laatste dag thuis wonen.

OPKIKKERTJE

Even een hart onder de riem voor diegenen die ziek, eenzaam of verdrietig zijn … ” Vele lieve wensen, moed en kracht, in de hoop dat dit jullie steun geeft, er wordt aan jullie gedacht. De redactie van dit krantje kan haast niet wachten om jullie te knuffelen! Volhouden!”

DE TIJD VAN TOEN – HERINNERINGEN …

Pijpenkrullen, de strik netjes in de plooi. Toen waren de benen nog in supervorm om dagelijks naar Tienen naar school te fietsen.  Nu een lieve creatieve madame en een fervente kaartspeelster Josette Sterkendries van Goetsenhoven!

 

 

 

 

 

 

Wat een teer meneerke ! Haartjes keurig geknipt, stijlvolle outfit… net een prinsje op een koninklijke koekendoos.
Dames en Heren, hier de stoere, grijze en wijze voorzitter van Okra Hoegaarden: Luc Fourie .

 

 

 

 

 

 

Waar blijft ons Nicole die foto’s halen? Maar het is wel leuk, vind je ook niet? Hier is net de ruimte om nog eens te wijzen op de wet op de privacy. Wie niet wenst dat zijn/haar naam, zijn/haar foto, zijn/haar geboortedatum in dit krantje verschijnt moet dit dringend melden aan die schone jongen van hierboven of aan de wijkmeester. Wij zullen met uw wensen rekening houden.

In dit communiekleedje stal dit engeltje zeker het hart van alle familieleden .
Later kleuterjuf in Mariadal, mama van 2 flinke dochters, maar sedert enige tijd trotse oma, hier Nicole Vanmol .

 

 

 

 

 

 

Palmzondag samen met kozijn Mille Soetaerts op pad om veel centjes te verdienen. Van Mille heb ik verder helaas geen weet, maar van de jonge dame weet ik dat het een fijne vrouw en een grote Okra-fan geworden is: Yvette Dehoux

 

 

 

 

 

 

En dan rap nog maar eens schrijven dat wie dit Okraboekje en regelmatig ook nog ander Okranieuws niet per email ontvangt zijn/haar emailadres moet bezorgen, dan doen wij het nodige.

 

EEN OKRA MOPPEKE?

 • Zegt de zebra tegen de giraf: “Jij moet wat minder je nek uitsteken”, en de giraf zegt: ” En jij zebra, zou beter wat meer op je strepen staan !” .
 • Weten jullie wat een “condomoloog” is? Wel dat is iemand die uren kan lullen zonder tot een vruchtbaar gesprek te komen, een politicus dus !

 

VOOR WIE ER MISSCHIEN NOG NOOD AAN HEEFT

Soms voel je je eenzaam, dat voelt iedereen wel eens.
Het is niet niks, hopelijk ook niet alles, het gebeurt en duurt soms lang.
Misschien is het covid-virus niet enkel lichamelijk, maar ook sociaal een grote kwaal: kwetsbare mensen worden kwetsbaarder, eenzamen eenzamer.

En toch: je bent niet alleen, hoe klein of kwetsbaar je je ook voelt.Want altijd denkt of bidt wel iemand, met jou in hart en gedachten
– ook al kent hij of zij je niet – en toont zo: God staat niet ver van je, Hij is Coro-naast-je.

(W. Corbeel)

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Hallooooooo !
Weer een hele bende jarig. Allemaal een dikke proficiat !
En een goede gezondheid uiteraard!!

In oktober worden duidelijk veel meer meisjes geboren dan jongetjes. Kijk maar naar onderstaande lijst, op uitzondering van Herman en Raf staan hier alleen maar straffe meiden.

En Odette Degeest opent deze mooie lijst met haar verjaardag op 2 oktober.

Marie-Louise Bernaerts is jarig op 9 oktober, zij is ondertussen verhuisd van Kumtich naar het WZC ‘De gouden jaren’ in Tienen.

Lea Stiers wensen we het allerbeste toe op 16 oktober.

Eliane Smets wensen we ook een goede gezondheid toe, zij verjaart de 17de.

Op 22 oktober zijn er twee lieve meisjes jarig. Dikke proficiat aan Paula Schreurs en Margareta Fillet.

Andermaal twee jarigen op 24 oktober. En het zijn er weer twee straffe: Monique Elsen en Simonne Michiels.

Onze eerste man komt eraan. Herman Cordewinner verjaart op 25 oktober. Sorry Herman, voorlopig geen bowlen.   

Maar ook mijn goede vriendin, oud-kookmoeder bij de Chiro in de jaren 60 en 70, verjaart op 25 oktober. Dikke proficiat aan Jeanne Vanhulst.

Raf Poelvoorde is jarig op 26 oktober. Wij wensen u een prachtig jaar toe..

En Godelieve Hardiquest sluit deze rij met een verjaardag op 29 oktober.

Sjieke lijst niet?

OKRA LEKKER ACTIEF

Wandelen

De wandeling van 25 september werd begeleid door Jos en Josee Gevers met vertrek op de parking van Vogelzang in Kumtich.

Onder een bewolkte lucht en druilregen vertrokken we met 17 moedigen.

Aan de overkant van de Vogelzang via de Klottenberg richting Breisem voorbij de boerderij waar het runderras “Wagyu (zeer exclusief en met een stevig prijskaartje) wordt gekweekt. Langs mooie wegeltjes wandelden we voorbij het kasteel van Roosbeek met zijn viskweekvijvers, de pralinemakerij waar wij werden verrast op een proevertje. Langs de buitenwijken van Kumtich kwamen we terug naar Vogelzang, waar de baas klaar stond met lekkere drankjes en schitterende ijsjes.

Prachtige stevige wandeling van 9,5 km. Met dank aan Jos en Josee. 

De vorige wandeling vertrokken we nog eens in de Toontuinen. Via de visvijver in Lumay wandelden we door de prachtige natuur naar Outgaarden en terug naar Hoegaarden. Een korte wandeling was er beloofd, iets meer dan 8 km hadden we in de benen….

De volgende wandeling gebeurt nog eens in Melkwezer, daar is een goei ijssalon. Op 9 oktober om 14 u zien we elkaar aan de kerk in de Dorpstraat. Iedereen welkom.

En daarna terug afspraak op 23 oktober, info volgt via email. Wie mee wil wandelen, maar geen email heeft: geef aub uw naam op Mia en/of Albert bellen u op.

Fietsen

En er werd ook gefietst in september. Daar we schrik hadden dat het weer in oktober misschien zo slecht werd dat er dan niet meer kon gefietst worden zijn we nog eens naar Heylissem gereden. Daar op het terras naast de kerk voelen we ons echt thuis. Maar telkens een andere rit vinden om daar te passeren wordt stilaan erg moeilijk. Maar het toch weeral gelukt. En het was een schone groep, echt gezellig. Volgend jaar gaan we om de twee maanden toch eens de fiets op het fietsrek plaatsen en ergens een beetje verder van Hoegaarden een tochtje zoeken. We hebben ons streek platgereden. Inderdaad weer een goede kant van corona. U mag zeker al eens een ritje ergens in de buurt uitstippelen.

Maar we deden dit jaar ook voor het eerst in onze geschiedenis als Okra Hoegaarden een dagtocht. We reden naar het Schulens Meer, met vertrek om 10 uur al. Tien moedigen durfden de tocht aan en hadden al dikke 50 km in de benen toen we serieus na 13u aankwamen. Maar over schoon baantjes gereden, hée mannen en madammen? Dus toch maar via de kortste weg, het fietspad Tienen- Halen naar huis. Mijn pijp was uit, meer dan 80 km zonder elektronische hulpmiddelen aan een gezond tempo was (meer dan) voldoende. Prachtige dag.

Volgende afspraak nu vrijdag 2 oktober om 14u met start aan PC. Als er iemand denkt van nog een schoon ritteke te leiden, graag. Als het weer het toelaat volgt er nog een rit op 16 oktober. Wij lezen mekaar via email.

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils

Altenaken 80A

3321 Hoegaarden

Okra koopt altijd Hoegaards, deze mensen helpen ons maandelijks en geven ons een mooi percentje korting. Merci Edwin. Merci Sven.

PATISSERIE SVEN

DOELSTRAAT 47

3320 HOEGAARDEN

ENKELE WIJZE OKRA-WOORDEN

 • Als we ons voeden met de energie van alles wat goed gaat, hebben we de kracht om het hoofd te bieden aan alles wat minder goed gaat
 • Goed gedaan is beter dan goed gesproken.
 • Het ongeluk is vaak slechts de weg die het geluk inslaat om jou te bereiken.
 • Een wijs iemand is altijd bereid te kijken met de ogen van een kind.

(Ingezonden door Suzanne Swellen )

                

Het geldt voor alle mensen, wie of wat j’ook bent,
luist’ren naar de ander is een groot talent.

Aldoor luisteren naar jezelf, dat misleidt ontiegelijk,
want de eigen akoestiek is ongehoord bedrieglijk!                                   

(Toon Hermans)

 

Behoefte aan een telefoontje? Hulp nodig? Bel gerust eens iemand van de bestuursleden op, het is een beetje hun plicht om tijd voor u te maken

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen 0475-35 00 67
Fille Andre, Br Loriersstraat 40       0475-91 52 55
Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar     0478-98 41 43
Marc Finoulst, Beukenlaan 6        016-76 71 27
Dodion Moniek, Stationstraat 22         0498-82 71 94
Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert  0498-56 69 04 
Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2     016-76 72 33
Laeremans Sonia, H. Dotremotstraat 15/1          0497-25 56 05
Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1     016-76 57 17
Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                  016-76 64 83
Lea Kustermans, J Lowetlaan 4              016-76 76 18        0499-23 23 74
Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen  0497-18 77 19
Willy Bamps, Heelblok 44  Tienen   0472 -57 0429     
Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever 0498-30 71 54 
Andree Pierlet, Diestsesteenweg 25 Tienen     0495-468 484