Okrakrant maart 2020

LEVE DE LENTE  !

 

Gooi de ramen open,

laat de wereld binnen.

De winter geeft zich over,

de lente kan beginnen !

 

( Stef Bos )

UITNODIGING MAART 2020

U bent allen zoals altijd trouwens hartelijk uitgenodigd op de vergadering van maart. We worden verwacht uiterlijk om 14u in het cafetaria van het WZC Hugardis op donderdag 5 maart. Iedereen weet toch nog dat u ook allen uitgenodigd bent op de traditionele pannenkoekendag op zondag 8 maart vanaf 14u in Mariadal. Wij zullen klaar staan met stapels koeken met of zonder ijs. Maar we hebben ook weer alle bestaande trappisten op onze prijslijst, maar tevens een paar geuzebieren en vele andere lekkernijen. Wie een handje wil helpen toesteken met opdienen, afruimen, afwassen, enz. is uiteraard zeer welkom. Laat ons gewoon weten van welk tot welk uur u wil komen helpen, dan stellen we wel een werkschema op. Maar laat duidelijk wezen dat hulp heel welkom is, en zeker tegen sluitingstijd.

En misschien ontvangt u dit boekje hiervoor een beetje laat, maar op donderdag 27 februari om 19u komen we samen bij Brem om de flyers te verdelen die we in alle Hoegaardse brievenbussen willen posten. Dan zijn we hopelijk met z’n allen terug om 21u in het café Brem. Voor ons wordt dat het afscheid aan cafébaas Tim en mogelijk zelfs aan café Brem: een bange gedachte voor sommigen onder ons. Dat wilt u toch niet missen?

En op 5 maart heeft Mia denkelijk een spreker gevraagd van CM, dat zijn altijd waardevolle voordrachten. En vermits ge op Mia kunt betrouwen zal dat wel dik in orde zijn. En de maand erna heeft Andree een muzikant besteld, dat wordt een fijn afscheid aan WZC. Want de maand erna verhuizen we hopelijk terug naar PC. Als je PC binnen komt zegt ge direct: “Amai, hier is nog veel werk zulle!!” Maar ook dank zij de hulp van meerdere Okra-mensen zitten we blijkbaar nog altijd op schema. De muurisolatie is gedaan, mensen wat een triestig werk was dat. Men werkt nu aan de bekleding van de muren en deze week start het tegelen onder leiding van Ivan Rems. In mei echter zijn diverse bestuursleden en helpers op de koffietafel op fietstocht in Zeeland. Dan is er extra volk nodig om de koffietafel vlot te laten verlopen. Marc en Rita en Michel zullen heel graag noteren dat u die dag een handje wil toesteken. Spreek hen aan a.u.b..

Ook op de eerste pagina gelezen over ‘leve de lente’? Ondertussen vliegen de pannen van het dak en de snot uit onze neus, maar wij 55-plussers dromen hardop van de lente. En tegen de koffietafel is het al maart: wij zullen winnen!!

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS EENS GOED NA

 • Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus.
 • Klagen is zinloos, doe iets of vergeet.
 • Met beide voeten op de grond kom je geen stap vooruit.
 • Het meervoud van lef is leven.
 • Beter de eerste steen leggen dan hem werpen.
 • Als je alles loslaat, heb je twee handen om te grijpen

OKRA KAARTEN

We hebben waarschijnlijk onze laatste keer gekaart bij Brem, weer een afgesloten hoofdstuk in ons leven. Volgende maand zien we elkaar terug bij Odette in Meldert. We waren toch terug met drie tafels, maar zoeken toch echt nog naar een paar mensen die willen kleurenwiezen en die maandelijks willen aanwezig zijn. Ook deze maand heeft Monique zich opgeofferd om een ganse avond vierde man (enfin vrouw) te spelen aan de derde tafel. Maar als we toch altijd met drie tafels zijn moet het toch mogelijk zijn om in de toekomst te spelen in ons PC als het af is? Wij stellen dus aan het bestuur van PC voor om elke derde donderdag het café open te houden. Dat brengt toch een beetje op??

Nieuwe kaarter was Rob uit Bunsbeek, hij won direct met 40 punten. Voor het overige geen verassingen. Danny en Hugo wonnen, en aan tafel twee van de gewone wiezers won Willy Bamps. Ze hebben daar een spreekwoord voor Willy: de aanhouder wint!!   Plezante avond, goeie pint.

OKRA BOWLING

Deze jongen heeft het nog maar eens verknald, ik vind de scores van deze maand bij het bowlen niet meer. Daar gaat ons jaaroverzicht.  We speelden andermaal op twee banen, steeds dezelfde mensen komen elke maand heel graag en vinden het fijn. Ik weet alleen nog dat ikzelf, voor het eerst sedert geruime tijd, twee keer meer dan 100 punten scoorde en heel fier was. Hier geldt wel hetzelfde als bij Willy en zijn kaartoverwinning: de aanhouder wint.

Enfin: tot 10 maart om 14u aan de Leuvensestraat.

WISTEN JULLIE VAN OKRA HOEGAARDEN?

Wisten jullie dat er voor de koffietafel van februari 122 mensen inschreven? Maar door een ziekte in het WZC mochten sommigen niet van de kamer die dag. Daar ging onze droom om met meer dan 120 op gewone koffietafel samen te zijn. Maar uitgesteld is toch niet verloren? Het gebeurt op een dag..

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Hieperdepieper  HOERA voor al onze jarige leden !

Allemaal een dikke kus van onze voorzitter !

Zestien jarigen telt onze ledenlijst in maart, een mooie lijst. Maar geef toe: mooie vereniging ook. Wandelaar Albert Vandermeulen open de rij per 3 maart. Georges Gevers en Pierre Ottenburg zijn jarig op 4 maart.

Nicole Bamps wordt gevierd op 8 maart en haar echtgenoot Leopold Willems op 16 maart. Daartussen is Michel Winnen aan het feest op de 13de en Willy Vanolst op de 15 de. Rachel Merckx zet Meldert op de kop per 19 maart.

Hij blijft een van onze jongsten, maar doet er op 23 maart een jaartje bij: Jo Kinnaes is jarig!

Jacqueline Raymaekers wensen we goed herstel toe in Melsbroek op de 24ste.

Marcel Mues wordt geluk gewenst op 25 maart, en Lilianne Vandenberg ook al. Proficiat mensen!

Danie Dehenin, al de derde feesteling uit Meldert deze maand viert op 26 maart. Nicole Ruyts ook op 26 maart maar dan op het Smisveld!

Fred Francart drinkt hopelijk iets heel lekkers op 28 maart.

Paul Cauberghs sluit de rij in ons WZC op 29 maart: gelukkige verjaardag.

BIJ OKRA BEN JE THUIS

Al de 3de maand van het jaar, het is haast niet te geloven . Maar toch is het zo! Al ferme stormen, hevige windstoten, hagel, donder en bliksem en een pak nattigheid over ons heen gekregen, amai! ’t Mag direct ophouden !

De maskes van Café Tricot breien en breien maar . Nicole Ruyts heeft de leiding van het clubje. Zij vraagt goeie wol om kleedjes, kruippakjes en dekentjes voor Congo te breien. Wol ontvangt ze graag bij haar thuis in de Koningin Astridstraat 30, of tijdens de komende koffietafels. Nicole en haar maskes komen in het WZC samen op 11 en 25 maart.

Door gezondheidsproblemen ben ik genoodzaakt om mijn activiteiten bij Café Tricot stop te zetten. Het is wel met pijn in het hart dat ik mijn “troetelkind” uit handen geef. Verschillende jaren heb ik de kar graag getrokken, en heb ik bij Café Tricot veel warme vriendschap mogen ervaren. Ik wens de maskes nog veel plezier bij het breien en naaien en hoop dat ze zich nog jaren  blijven inzetten voor de armsten in onze regio en in het verre Congo . Alle maskes, zonder ze ieder bij naam te noemen en talrijke supporters : allemaal ontzettend bedankt !      
(Nicole Paulus)

OKRA EN DE BEVRIENDE VERENIGINGEN

Op vrijdag 13 maart om 20u in het Sint-Janscollege te Meldert spreekt Paul Beller van de vzw Bij Ons Thuis in Aarschot over de opvang van een tiental vluchtelingen in zijn eigen huis. Hij bespreekt de multiculturele en internationale moderne samenleving. Leden betalen 8 €, niet-leden 10 €. Inschrijven door overschrijving op BE65 0682 1602 5996. U mailt naar hoegaarden@davidsfonds.net.

Op 27 februari om 20u in ’t Schip te Nerm 117 spreekt Hugo Mattheus over hoe het weer kan voorspeld worden en over de opwarming van de aarde. Inschrijven kan met idem bedragen en op idem rekening als hierboven. En u bevestigt uw inschrijving via email. Opgepast: beperkt aantal plaatsen!!

Op donderdag 18 juni bezoekt Davidsfonds de Joodse wijk in Antwerpen. Er wordt koosjer gegeten en een synagoge bezocht.  Kostprijs is 70 € per persoon, 80 € voor de niet-leden. Een buitenkansje voor sommigen onder ons? Inschrijven op idem wijze als de twee hierboven.

En tenslotte nodigen de leerkrachten en directie van SLO Mariadal u uit op een bingoavond op zaterdag 14 maart om 16u stipt in de sporthal aan de Tiensestraat. Er wordt 4 keer gespeeld, een deelnamekaart kost 4 €. Drank, taart, broodjes zijn verkrijgbaar. Er is geen voorverkoop, de deuren openen om 15u15 ten einde stipt om 16u te beginnen. Schrijfgerief meebrengen!! Onze leden die dit boekje ook per mail ontvangen krijgen flyer meegestuurd.

OKRA FELICITEERT

Dit is onze nieuwe maandelijkse rubriek waarin we leden proficiat willen wensen met speciale gebeurtenissen, met heuglijk nieuws. Heb jij ook heugelijk nieuws ? Geef Nicole heel rap een telefoontje op 016  76 67 59, zij zorgt dat uw hot news in de OKRA krant komt ! Een mailtje kan ook altijd.

 • Eliane Smets, dochter Vera, kleindochter Katrien en achterkleindochter Charlotte. Ja …. dat is een viergeslacht, waauw! Enne … Eliane heeft  7 achterkleinkinderen, dat kan al tellen !
 • 30 januari kreeg ons Okra trefpunt er 2 spiksplinternieuwe grootouders bij. Opa Wasily en Omi Lucie kregen hun eerste kleinkind, Senn Oscar.
 • Nog straffer: Vivianne Medaer is al 14 keer grootmoeder, de veertiende werd in februari geboren.

Okra wenst al die kleine pagadders een zonnige toekomst en vraagt aan de gelukkige , fiere ouders, groot- en overgrootouders om met volle teugen van die boelekes te genieten .

OKRA ROUWT

Vele jaren was Marie Louise Desmet, weduwe Clement Van Nerum, lid van Okra en genoot ze samen met Gaby, Ciska, Simonne en Denise van vele aangename momenten tijdens de koffietafels . Zij overleed te Goetsenhoven op 16 februari 2020, net 91 jaar geworden.

Marie Louise,

 

Stil en eenvoudig

ben je weggegaan.

Stil en eenvoudig

zul je in de gedachten

van de Okraleden

blijven voortbestaan.

 

 Alfons Logiste, stille vriendelijke man, genietende van het kaartspel is niet meer. Hij overleed op 19 februari en was 88 jaar .

Alfons,

 

In onze gedachten was je.

In onze gedachten ben je.

In onze gedachten

zul je blijven.

 

 

MET OKRA OP STAP

Shownamiddag AarschotWe gaan met 31 Okraleden naar Aarschot op donderdag 12 maart. De bus vertrekt om 12u45 op Gemeenteplein. We reizen samen met Meldert: 23 mensen van ons en 17 van Meldert. De bus vertrekt ginder terug om 18u. Gaby en Patricia reizen samen met Luc met de auto. in Aarschot zorgen 5 Hoegaardiers mee voor de broodjes en de drankbediening. Komt weeral dik in orde..

En iedereen heeft tijdig betaald, dank hiervoor. De toegangskaarten worden uitgedeeld op de bus. Wie met eigen vervoer gaat zal zijn kaarten ontvangen tijdens de koffietafel.

Bedevaart Scherpenheuvel op 4 mei
Wat we tot nu toe al weten is dat de mis om 13u30 is en dat we zeker om 12u45 moeten toekomen in Scherpenheuvel. Iedereen die meegaat mag reeds 10 € storten op rekeningnummer BE 28 7360 3772 8620.

Er zijn reeds 24 Okraleden ingeschreven en er hebben al 6 leden betaald!

En Rita Drossart organiseert zoals elk jaar een gezellig koffiemoment.

Daens
Eigenlijk is er voor deze show in het najaar maar 1 plaatsje meer vrij, tenzij er ondertussen zich nog iemand ingeschreven heeft bij Andree. Wie dus toch nog graag mee wil: contacteer Andree tijdens de koffietafel. Waarschijnlijk is er alleen maar plaats meer op de reservelijst. Opgepast: kostprijs 85 €.

Voor busuitstap samen met Davidsfonds naar ‘Jodenwijk’ in Antwerpen en voor uitstap met de trein eveneens naar Antwerpen: zie elders in die boekje.

GOED OM WETEN

We horen van verschillende leden dat de banken meer en meer centjes beginnen te vragen voor overschrijvingen en andere verwerkingen.

Daarom denken we erover na om onze leden de mogelijkheid te geven om later op het jaar een basiscursus te volgen in verband met de evolutie van GSM, Smartphone, Iphone, Ipad, tablet, Pc , enz. .

Men kan al heel wat verrichtingen uitvoeren met het kleinste toestel, maar de drempel om hieraan te beginnen is soms te hoog. Dit initiatief is nog maar een denkpiste. Maar indien interesse… laat het ons dan weten … dan zijn wij super gemotiveerd om het verder uit te werken.

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils

Altenaken 80A

3321 Hoegaarden

Okra koopt altijd Hoegaards, deze mensen helpen ons maandelijks en geven ons een mooi percentje korting. Merci Edwin. Merci Sven.

PATISSERIE SVEN

DOELSTRAAT 47

3320 HOEGAARDEN

HET BESTUUR VAN OKRA

Nou mensen, ik haal zonet een enveloppe van Okra uit de brievenbus. Daar steekt een pak lidkaarten in, hopelijk ook die van u die u verloren waart.

Bijna alle trouwe leden betaalden ondertussen het lidgeld voor 2020. Aan de anderen vragen we beleefd om snel het nodige te doen. Voor de mensen die we in 2019 zo ongeveer niet zagen is deze nu een laatste mogelijkheid. Deze is de laatste maand dat we u dit ledenboekje nog bezorgen, daarna zijn we verplicht u te schrappen. U ontvangt ook geen ‘Magazine’ meer. Wij moeten verplicht afscheid nemen, anders moeten we straks lidgeld doorstorten dat we niet ontvangen hebben. Zo kunnen we wel blijven pannenkoekenfeesten organiseren natuurlijk. Wij zijn wel gek, maar nog niet zo erg.

U kan ons altijd blijven volgen op www.okrahoegaarden.be natuurlijk.

Wij vragen aan de wijkmeesters beleefd om even aan te bellen bij wie het lidgeld nog niet betaalde en eventjes te informeren. Dank U wijkmeester!

Er kan 25 € gestort worden op BE94 0682 4779 4914 en 42 € voor 2 personen op hetzelfde adres.

En zonet meldden wij voor deze maand andermaal twee nieuwe leden aan onze hoofdzetel. Uit Mont Saint-Andre mogen we Marleen Deboeck begroeten als nieuw lid. Zij is ook al lid van onze wandelclub! En uit de Pastorijstraat werd Mia Hermans lid. Heel hartelijk welkom mensen.

EINDELIJK NOG EENS OKRA-HUMOR

In het derde leerjaar leert de juf: “De leeuw is de koning van de dieren. Hij vreest maar één enkel ander dier. Wie weet welk dier?”
Jantje steekt de vinger op en zegt: ‘De leeuwin juffrouw.’

 

André stoeft: ‘Mijn vrouw en ik zijn al heel veel jaren getrouwd en telkens wanneer ik thuis kom krijg ik van haar nog een kus.’
Vasily antwoord: ‘Ik ken dat, alcoholcontrole …’

DE OKRA KALENDER

02/03
Voordracht Okra Academie  “Enkele nieuwe fenomenen, uitgelegd in mensentaal”, willen of niet, we worden allemaal geconfronteerd met allerlei begrippen uit de informatica-wereld. Spreker is Johan Clijsters, hoofd informatiebeheer KU Leuven, CC Begijnhof(aula), Infirmeriestraat z/n, Diest

05/03 – 14u
Ledenbijeenkomst koffietafel, WZC Villa Hugardis met voordracht CM “Evenwichtig eetplezier” en korte wandeling

08/03 – 14u tot 18u
Pannenkoeken en Trappistenproeverij, Mariadal

10/03 – 14u
Bowlen Acro Tienen

11/03 – 14u
Breicafé Villa Hugardis

12/03 -14u
Okra Shownamiddag Stadsfeestzaal  Aarschot

13/03 – 14u
Wandelen Hoegaarden, vertrek Toontuinen

19/03 – 20u
Kaarten, Café  Odette, Meldert

23/03 – 14u
Film “Mama Mia! Here we go again”.  CC De Kruisboog Tienen

24/03 – 14u
Voordracht Okra Academie  “Van aderlating tot stamcel” door Prof. Marc Boogaerts. Zaal De Vaart CM Leuven, Platte Lostraat 541.

25/03 – 14u
Breicafé WZC Villa Hugardis

26/03 – 9u30-12u
Regionale forumdag Okra Sport+, “Nieuwe  beweeg- en sportactiviteiten”, sporthal De Tumkens, Pastoor Pitetlaan 30, Betekom.
Voor bijkomende inlichtingen, contacteer Mia.

27/03 – 14u
Wandelen Bierbeek, vertrek Kerk

Opkikkertje voor onze zieke en herstellende leden

Voor jullie dit berichtje met een warme wens en een lieve groet, dat doet jullie vast en zeker goed . Allemaal vlug terug kiplekker worden!

OKRA LEKKER ACTIEF

We starten met een kort verslag van onze laatste wandeling in Zouleeuw opgesteld door onze wandelchef Albert Vandermeulen. Hij is voor alle verdere informatie bereikbaar op 0477132839.

Wandeling 14 februari Zoutleeuw
Met 18 wandelaars vertrokken op 14 februari voor een tocht met weeral ideaal weer. Via een kasseistrook langs Helen, gevolgd door verharde wegen langs Melkwezer en een wandelpad naast de Kleine Gete, terug naar Zoutleeuw.

Er werdenongeveer 9 km en (2 en half uur) onder de voeten geschoven en iedereen heeftdat perfect gedaan. Nadien was iedereen bereid om nog een laatste inspanning te leveren in de Leeuwenaar voor de zo nodige pint en babbel.

  wandelen in Melkwezer, afspraak aan de kerk om 14u.

Vrijdag 13 maart starten we nog eens aan de Toontuinen, hopelijk zijn de mensen voor de korte wandeling ook terug op de afspraak..

Vrijdag 17 maart starten we om 14u aan de kerk in Bierbeek.

Noteert u ook al maar 29 mei in uw kalender voorde jaarlijkse wandeling van Staf in Eliksem.  Danie: gij brengt trefpunt Meldert op de hoogte?

En wie gaat er in augustus mee met de trein naar Antwerpen? Nu stilaan uw naam opgeven aan Andree.  Pas op: dit is in de eerste plaats een wandel- en horecabezoektocht. We gaan niet in de eerste plaats om iets te bezoeken met gids of zo. De wandelclub wil vooral eens lekker genieten in “t Stad”.

En op 17 oktober hebben we terug zaal Maures in Hakendover gereserveerd, eerst een wandeling, dan een lekker etentje achterna. Dat was vorig jaar een topavond. Dus nu al dringend uw naam opgeven bij Luc, want het aantal plaatsen is beperkt. Wie er niet snel bij is zal op een wachtlijst staan.

 

WEERSPREUKEN VOOR MAART

 • Sinte Mathilde komt uit 3 hoeken, met hagelstenen bakt ze koeken.
 • Sint-Jozef sta ons bij, of de winter gaat niet voorbij.
 • Wind uit noord met Sint Benoot, of ge zijt voor zeven weken gekloot.
 • Maart roert zijne staart .
 • Stuift het stof in maart, pakt april het bij zijn staart.
 • Zaai niet te vroeg, er is nog tijd genoeg.