Okrakrant januari 2020

Januari 2020

Dat het nieuwe jaar

rijk mag zijn

aan mooie dagen,

voorspoed en warme  vriendschap

en veel geluk mag dragen

 

Prettige Feestdagen

UITNODIGING JANUARI 2020

Wij nodigen allen met veel plezier uit op onze eerste grote ledenvergadering van 2020 op donderdag 9 januari 2020. Akkoord, normaal vergaderen wij op de eerste donderdag van de maand, maar wie is er nu bereid om op 2 januari naar Okra te gaan? En in het WZC moeten wij ons uiteraard aanpassen aan de mogelijkheden van het huis. Dus stellen we de ledenvergadering 1 week uit  met de nodige excuses voor wie al andere dingen had gepland.

Terwijl dit ledenboekje in elkaar wordt  gebokst zijn er weer leden van ons op busuitstap naar de Kaasboerin. Wij hopen dat u een prettige dag beleeft en rekenen op een klein verslagje voor volgende maand. Vorige maand waren we te gast bij Ben Crabbé en Blokken. Geef toe dat opnieuw een schone uitstap was, en dat voor die prijs. Hebben jullie de uitzending al gezien waar wij publiek mochten spelen? Het doet ne mens toch iets.   Zelfs onze namiddagstop in Shopping Center vond ik best eens iets hebben: niet te lang, niet moeten parkeren, enz.. Met dank dus aan onze reisleidsters. En volgende maand is er het nieuwjaarsconcert in Scherpenheuvel, dan volgt de muzieknamiddag in Aarschot, enz.. En voor de uitstap op 4 oktober naar de musical over Daens is er al voldoende interesse, dat gaat heel zeker door.

En vooral: hoe vonden jullie ons eindejaarsfeest? Ik denk dat ook dit weer een topper was, en weer eens: en dat voor die prijs. Bedankt dus aan alle medewerkers. De mensen in de keuken hebben het hardst moeten werken, maar in de zaal en afruim werkten zovele mensen mee dat niemand zich moest afjakkeren. Het ging er gemoedelijk en vlotjes aan toe. En dikke merci toch ook nog eens aan onze muzikanten Ludo en Marc: top jongens. En zie a.u.b. op www.okrahoegaarden.be, daar staan zeker 100 foto’s van dat feest op ten toon gespreid. Wat staan er toch veel lachende gezichten op die foto’s. Moet je echt eens doen, dat wordt een plezant half uurtje kijken. Een beetje spijtig was toch wel dat zovele mensen die in het WZC wonen afhaakten, dat mogen jullie niet meer doen vrienden. De afwezigen hadden zeer zeker ongelijk. Maar heel tof was dan weer dat we vijf nieuwe mensen op onze grote vergadering voor het eerst mochten ontmoeten. Er staan al enkele foto’s op onze pagina 10, als er straks nog ergens een plaatsje rest drukken we die foto’s van de nieuwelingen af, anders zal het voor volgende maand zijn.

BIJ OKRA  DENKEN WE SOMS EENS GOED NA

 • Laat gaan wat was. Accepteer wat is en omarm wat komt.
 • De wonden die onzichtbaar zijn, doen het meest pijn.
 • Wijze mensen proberen iemands gedrag te begrijpen i.p.v. het te veroordelen.
 • Neem de tijd om de dingen te doen die je gelukkig maken.

OKRA KAARTEN

Het kaartspel van december moeten we nog krijgen op donderdag 19 december en ik ben al volop aan het schrijven voor ons nieuwe Okrakrantje. De wereld is druk hoor voor Okraleden. Maar de volgende week zitten we met Kerstmis, dan vlak daarop Nieuwjaar. Dus moest dit Okrakrantje heel snel klaar zijn deze maand. Want op de bestuursvergadering moeten we ook nog ons jaarprogramma 2020 verder uitschrijven. Druk, druk, druk, …  gelukkig maar. En misschien bereikt dit krantje u nog tijdig om u uit te nodigen op de laatste Okra-activiteit van 2020: kaarten op 19 december om 20u bij Brem. Iedereen is welkom, ook al kom je maar een koffieke of een pintje drinken.

PLEZANTE WOORDSPELINGEN

 • Zij heeft dikke billen, maar ze zit er niet mee.
 • Wie een boek niet terug naar de bib brengt is een boekhouder.
 • De halal bakker bakt volkoran brood.
 • Slecht bestuur heet tegenwoordig CEO vergiftiging.
 • Als sans papiers kan je beter geen diarree hebben.
 • Eet meer Freud, dan blijf je Jung.

MAANDELIJKS ONDEUGEND OKRA-MOPJE

Marieke kwam op zaterdagavond, voor de eerste keer thuis met haar verloofde Wim.

Daar aangekomen, gingen ze meteen de trap op naar haar slaapkamer. Een kwartiertje later kwam Wim alleen naar beneden en liep de voorkamer in.

Daar zat vader Jef rustig in de zetel, gluurde over zijn krant en vroeg de jongen: “Waar is ons Marieke?”
“Oh, ze heeft hoofdpijn”, zei Wim, “Ik heb haar een aspirientje gegeven en haar daarna in bed gestopt”.

“Dat is heel goed jongen”, zei vader Jef, “maar Je moet wel nog de rits van je medicijnkastje dicht doen!”

HET BESTUUR VAN OKRA

Het wordt nu weer stilaan tijd om eens te denken over het betalen van het lidgeld voor 2020. Daarom geven we nog maar eens de Okra-rekeningnummers mee, wij hebben altijd liever dat u overschrijft i.p.v. aan de kassa te betalen: BE28 7360 3772 8620 voor de reizen en uitstappen, beheerd door Mia en Andree en BE94 0682 4779 4914 voor lidgelden, alle overige inkomsten en uitgaven, beheerd door Andre.

De lidgelden bedragen 25 € per persoon, 17 € voor een tweede persoon op hetzelfde adres. WZC-bewoners betalen 10 € en wie elders hoofdlid is betaalt bij ons 7 € om dit krantje te ontvangen, mee op uitstap te kunnen, om te kunnen deelnemen aan eindejaarsfeest, enz..  De hoofdmoot van deze sommen storten wij door aan de regionale zetel. Zij  bezorgen ons het Magazine en de Sprokkels. Zij zorgen dat wij verzekerd zijn, organiseren voor ons concerten, muziekdagen, voordrachten, busuitstappen, enz.. Koken kost inderdaad geld. Spijtig genoeg moeten we dit jaar andermaal werken met stickertjes, vervelend. Bovendien zijn er enkele leden die hun lidkaart kwijt raakten, en nieuwe mensen die hun lidkaart nog steeds niet ontvangen hebben. Die stickertjes gaan we pas volgende maand verdelen, maar al wie problemen heeft met de lidkaart vragen we om dit zo spoedig mogelijk, liefst volgende vergadering, nog eens te zeggen. Dan proberen we in Kessel-Lo alles te corrigeren.

Ook de sportverzekering voor 2020 kan betaald worden. Hier is uw bijdrage 8 €, en die wordt door de St.-Pietersbond alleszins terug betaald. Dit kan belangrijk zijn voor wandelaars, fietsers, pétanquers en dansers. Vijftien leden sloten vorig jaar deze extra verzekering af via ons trefpunt. Ik vind wel op dit ogenblik die betreffende stickers niet, maar wil zo snel mogelijk iedereen die wenst in te schrijven via de computer. Met onze wandelingen weet je immers maar nooit, en zeker is zeker.

En voor de rest zoekt Okra nog altijd vrijwilligers om de vele activiteiten mee te helpen begeleiden. Wie neemt er aub verantwoordelijkheid? Wij zoeken zeker nog een paar wijkverantwoordelijken. Wie wil dit krantje en de Magazine in zijn/haar buurt verspreiden, de inschrijvingen voor de volgende koffietafels noteren, de zieken en minder validen uit de wijk eens bezoeken, nieuwe leden uit de buurt rekruteren? Wie begeleidt op 9 januari nog eens een wandelingske van een kwartierke? Allemaal merci.

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Verjaardagen zijn net als chocolaatjes. Je geniet er meer van als je niet telt hoeveel je er al gesnoept hebt ! Tsjiep Tsjiep … HOERA

Op 2 januari verjaren onze vriendinnen Maddy Janssens en Lea Kustermans.

Helene Willems is jarig de dag erna op 3 januari. Nog een dagje later is Frans Mues aan het feest: 4 januari.

Gabrielle Wouters en Greet Dehennin vieren op 5 januari. Zij worden resp. 91 en 90 jaartjes jong: proficiat!!!

Lucien Geerkens verjaart op 11 januari, dat hij veel moge winnen bij het kaartspel in 2020…

Celine Arnouts en Irma Hendrickx, beiden wonende op de ring rond Tienen blazen de kaarsjes uit op 14 januari.

Bertha Guelluy houdt feest op 16 januari.

Josette Sterkendries zet Goetsenhoven op zijn kop op 18 januari en Celine Logist doet hetzelfde 1 dagje later op 19 januari.

Denise Godefridi wordt verwend op 27 januari. En Marcella Dotremont zet Wallonië overhoop op 28 januari.

Jos Niclaes verjaart gewoon in het WZC op 30 januari. En Pierre Rotty doet hetzelfde, maar dan in de Tommestraat op 31 januari.

Dat zijn 16 jarigen in januari, schoon maand. En in mijn ledenlijst zie ik dat we de geboortedata ontbreken van: Bamps Marc, Anne-Marie Ausloos en Willy Lambrechts. Graag mededelen a.u.b..

MET OKRA OP STAP

Met Okra naar de Musical Daens op zondag 4 oktober 2020 – 18u

Veel meer info vind je in het krantje van vorige maand. De musical Daens neemt ons terug naar het Aalst uit de jaren 1800 met de uitbuiting van de werkende klasse door de rijke fabrieksdirecteuren. Pastoor Daens verzet zich tegen de misbruiken in de textielfabrieken. De bekendste acteurs zijn Jo De Meyere, Free Souffriau en Jelle Cleymans.

Kostprijs: 85 €, en voor alle verdere info kan je terecht bij Andree Pierlet.

Schrijf snel in want de reservatie loopt niet lang. Als u niet snel inschrijft vragen we mensen uit de andere Tiense trefpunten om de bus vol te krijgen.

OKRA BOWLING

Beste mensen, een nieuw Okra-Hoegaarden-wereldrecord werd gespeeld, onwaarschijnlijk. Onze vriend Georges Gevers speelde 166 punten bij elkaar. Jawadde dadda, dat is zo ongeveer 30 punten meer dan ons vorig record, bijna niet meer te verbeteren in de toekomst. En dan had ik ook eens spelletje van 105 punten, dat zinkt in het niets daartegen. 
Proficiat!

En toch blijven we verder doen, je weet maar nooit, en het is een aangename namiddag!! Daarom graag afspraak op dinsdag 21 januari om 14u aan zaal Arco op de Leuvensesteenweg, Tienen.  Op onze normale dinsdag is er het nieuwjaarsconcert. En een week vroeger is nog te kort op nieuwjaar, daarom 21 januari en welkom.

Zo een uitslag is dermate uitzonderlijk dat hij gefotografeerd werd…

OKRA BIDT

Willy, Josée en Liliane, Michel en Jeanine , Marcel en Viviane verloren  de voorbije maanden een familielid. Julien en Gabrielle namen zeer recent afscheid van hun vader. Op 10 december verloor Irène Swellen haar schoonmoeder. Okra wenst aan allen die een dierbare verloren goede moed m het verdriet een plaatsje te geven.

BIJ OKRA BEN JE THUIS !

Jawadde, het jaar zit er zo goed als op, niet te geloven mensen ! Veel mooie momenten gehad bij onze OKRA, gezellige koffietafels, een zeer mooi en warm eindejaarsfeest,  … het heeft echt deugd gedaan. Bij de maskes van Café Tricot is ook alles opperbest verlopen, veel gebreid, en nog meer getaterd, veel aangename namiddagen samen doorgebracht, en hopelijk beleven we nog heel veel gezellige uren samen in ons woonzorgcentrum. De verkoop van popjes en kaarsen en alle spulletjes van onze stand op de kerstmarkt bracht een aardige cent op ten voordele van B.O.M..

*** 8 en 22 januari is er Café Tricot ***

Aan alle maskes van Café Tricot en alle fans een fijn eindejaar en een gezond en zonnig 2020 !

Voor onze zieke leden, leden in een herstellingsoord of woonzorgcentrum, leden een beetje op de sukkel: een warme knuffel om jullie moed te geven om door te gaan na veel pijn en verdriet. Een Okra-knuffel geeft meer kleur aan de goede en minder goede kanten van het leven.
Dikke kussen van de redactie.

 

 OKRA LEKKER ACTIEF

Verslag wandeling 29 november Hoegaarden – Outgaarden

Met 14 werd de wandeling aangevat en het weder was ons weeral goedgezind.

Langs het fietspad, door Rommersom naar de velden van Outgaarden. In een diepe holle straat, voor het wandelen toegankelijk gemaakt via enkele trappen, werden we opgehouden door een serieuze waterplas. Maar fit als we zijn klauterde  iedereen de hoge berm op en hindernis genomen.

Langs de buitenwijk van Outgaarden en via  de Blijstraat teug naar ons vertrekpunt na +/- 9 km voor de nodige verfrissing en babbel.

In december werd er niet gewandeld, wegens teveel andere bezigheden, maar we zien elkaar terug op 10 januari, de dag na de koffietafel. En dan terug op 24 januari. Wandelaars houden best contact met Albert Vandermeulen via albert.vandermeulen@telenet.be of via 0477-132839.

WEERSPREUKEN VOOR JANUARI

 • Met Driekoningen lengt de dag zoveel een geitje springen mag.
 • Als het op Sint-Hilarius vriest, de boer 6 weken niest.
 • Sint-Antonius schoon en helder, vult het vat en kelder.
 • Sint-Pieter’s stoel bevroren, een droog jaar geboren.
 • Als ’t in de louwmaand mistig is, wordt de lentemaand fris.
 • Stoot de mol in januaar, is ’t slecht voor ’t ganse jaar.

MET OKRA NAAR BLOKKEN

Met een volle bus, meer dan 50 Okra-leden, vertrokken we mooi op tijd op het Gemeenteplein. De reis naar Vilvoorde verliep vlotter dan verwacht, maar geen nood, men wachtte ons bij ENG Videohouse op met een koffie in afwachting van de opnames. De publieksopwarmer van dienst was meer dan rad van tong; dat moet je eens meegemaakt hebben in uw leven. Hoe die opnames telkens onderbroken worden bij een klein probleempje is raar. Op TV is alles zo gemonteerd dat alles precies geweldig soepel verloopt, curieus. En ge hoort op TV niet dat wij Tiens en Hoegaards gepraat hebben tegen Ben Crabbe, niet? Na twee opnames werden we rijkelijk ontvangen voor een middagmaal met drank a volonté. Het was precies of wij de eregasten van het jaar waren. We hebben daarna nog een goeie trappist gedronken in het Shoppingcenter van Evere. Dat was nu eens een schone dag zie. En dat voor die prijs!

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils

Altenaken 80A

3321 Hoegaarden

Okra koopt altijd Hoegaards, deze mensen helpen ons maandelijks en geven ons een mooi percentje korting. Merci Edwin. Merci Sven.

PATISSERIE SVEN

DOELSTRAAT 47

3320 HOEGAARDEN

 

OKRA EN PC

Het PC moet tegen mei 2020 terug openen. Het is al verhuurd voor feesten. Maar er is nog ontzettend veel werk, en veel kan door vrijwilligers gebeuren. Op onze website zullen ook een paar foto’s komen van Okra-mensen die kwamen helpen. Er moet nog geïsoleerd worden, geverfd, plafonds gezet , … Er is altijd werk voor vrijwilligers.

Er zijn nog werkdagen voorzien op 28 december, op 3 en 4 januari. Daarna wordt het terug even stil voor ons, dan moet de nieuwe vloer uitharden.

Het Parochiecentrum zoekt ook nog medewerkers voor de toekomst. Zoals overal zoekt men bestuursmensen. Maar men zoekt zeer zeker naar mensen die willen meehelpen een eventuele koffietafel na een begrafenis te verzorgen. Men zoekt mensen die aan potentiële huurders de zaal willen tonen, afspraken maken over de keuken, controleren na een feest of er degelijk opgeruimd werd, of het vuilnis meegenomen werd, natellen wat het drankverbruik was. Zijn er mensen die tegen vergoeding willen kuisen? Wij horen u graag, maar kom toch ook eens naar een werkdag a.u.b.: het PC moet ook voor Okra betaalbaar blijven. Merci..

DE OKRA KALENDER

08/01 – 14u
Breicafé
WZC Villa Hugardis

09/01 – 14u
Ledenbijeenkomst koffietafel met nieuwjaarswensen en korte wandeling
WZC Villa Hugardis

10/01 en 11/01
Okra Vakantiebeurs Regio Oost-Brabant
Zalen CM, Platte Lostraat 541, Kessel-Lo

13/01 – 14u
Film “The favourite” , historisch, biografie, kostuumdrama
CC  De Kruisboog, Tienen

14/01 – 14u30
Okra Nieuwjaarsconcert met het European Philharmoniareceptie
CC Den Egger Scherpenheuvel

16/01 – 20u
Kaarten
café Brem

21/01 – 14u
Bowlen 
Acro, Tienen

22/01 – 14u
Breicafé
WZC Villa Hugardis

24/01 – 14u
Wandelen

28/01 – 14u
Voordracht Okra Academie “Waarom vergissen we ons zo vaak? Door Jean-Paul Van Bendegem, een Belgische wiskundige, filosoof, en als hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie  verbonden aan de VUB, zaal De Vaart, CM Leuven, Platte Lostraat 541, Kessel-Lo

14 januari 2020 – 14u30
Okra Nieuwjaarsconcert met het European Philharmonia in  CC Den Egger, Scherpenheuvel.
Zij brengen een prachtig programma met Marco Bakker(bariton) en Alexandrea Cooreman (viool). Snel inschrijven, nog enkele kaarten beschikbaar! Toegangskaart leden 23 €, niet-leden 28 €. Vervoer  met autobus 10 €. Na het concert klinken we samen op het nieuwe jaar!

12 maart 2020 – 14u
Muziek- en Shownamiddag
met Herbert Verhaege, Dina Rodriguez, Marjan Berger en Gunter Neefs. Stadsfeestzaal, Demervallei, Aarschot.  Toegangskaarten leden 22 €, niet- leden 27 €. Vervoer met de autobus 10 €. Er wordt in de namiddag taart met koffie aangeboden, na de voorstelling worden er broodjes voorzien.

Schrijf nu al in dan ben je zeker dat je erbij bent. Er worden tafels per trefpunt voorzien zodat je kan samen zitten.

OKRA stuurt jullie in deze koude   winterdagen de warmste wensen!

Hieronder nog eens de lijst van wijkverantwoordelijken. Dat zijn die mensen waar we er misschien nog best paar extra van kunne gebruiken..

Luc Fourie, Groot Overlaar 162 Tienen, 0475-35 00 67, lucfourie@yahoo.com

Fille Andre, Br Loriersstraat 40, 0475-915 255, fille.andre@skynet.be

Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar, 0478.984143, vandebroeckmia@skynet.be

Marc Finoulst, Beukenlaan 6, 016-767 127, finoulstmarc@skynet.be

Dodion Moniek, Stationstraat 22, 0498-827194, moniek.dodion@live.be

Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert, 0498-566904, danie.dehenin@pandora.be

Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2, 16-767 233, ivan.rems@telenet.be

Laeremans Sonia, Dumontstraat 15/1, 0497-255 605

Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1,  016- 76 57 17

Nicole Ruyts, K Astridstraat 30, 016- 766 483

Lea Kustermans, J Lowetlaan 4, 016- 767 618 / 0499 232 374

Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen, 0497-187719    magda.vanleemputten@proximus.be

Willy Bamps, Heelblok 44  Tienen, 0472 – 570 429, willy_bamps@hotmail.com

John Mues, E Ourystraat 65 bus 1, 0479 20 13 07, john.mues@outlook.com

Michel Winnen, Steenbergsestr 7 Wever, 0498.307154, smets.jeannine111@telenet.be

Andree Pierlet, Diestsesteenweg 25 Tienen, andree.pierlet@gmail.com