Okrakrant februari 2021

FEBRUARI  2021

 

Een krantje vol

lieve wensen ,

POSITIVITEIT

en KRACHT,

in de HOOP dat

dit je STEUN geeft .

ER WORDT VEEL AAN JE GEDACHT.

 CORONA-KRANT X

Schone en bemoedigende woorden stuurde Nicole door voor de eerste pagina van ons tiende Corona-boekje. En toch wil ik even beginnen met erg te klagen want die miserie wil maar niet eindigen. Nu sturen ze nog een Engelse en zelfs een Zuid-Afrikaanse variant van corona op ons af. Nu moeten we ver van ons kleinkinderen afblijven, ze mogen met ons ook niet meer in de auto, ook niet met een mondmasker. En dat wordt voor een stuk opgelost omdat ook zij niet meer naar de voetbal mogen, niet meer naar de muziekschool, de dansles, het turnen, de jeugdbeweging, enz. De cafés en de restaurants blijven gesloten, en ik snak naar een Stella van het vat, naar een entrecote met frieten. Jongens, jongens toch! En buiten is het slecht weer.  Gvd toch.

Het ziet er dus niet uit dat wij straks opnieuw met koffietafels mogen beginnen, zelfs niet met wandelen of fietsen. Wij blijven dus hoofdzakelijk met elkaar in contact via de email en via dit krantje uiteraard. Maar we blijven er toch hevig op hopen om nog dit voorjaar te herbeginnen met de normale activiteiten. Het is zelfs niet meer hopen op: het is snakken naar …

Weet ge wat ik het minst erg vind aan de huidige maatregelen? Wel dat is die avondklok, daar zit ik weinig mee in. Ik vind de ochtendwekker veel véél erger! Ik vind die ochtenden in bed zo lekker.

En dus op naar plezanter nieuws. Wist u dat we bij den Okra al drie nieuwe leden hebben dit jaar 2021? Vorige keer schreven we al dat Annemie Pittevils lid werd, maar ook Hervé Vanhulst uit Hoksem werd terug lid. En nog goed nieuws uit het WZC. Emile Haesevoets heeft het lidgeld voor 2021 gestort. We kennen elkaar nog niet Emile, maar dat komt dik in orde na de huidige stomme isolatiemaatregelen. Alleszins zeer welkom bij ons.

Uit Korbeek-Lo melden ze ons dat het inderdaad zeer uitzonderlijk is dat er een trefpunt nieuwe leden meldt. Veel verenigingen liggen inderdaad op apegapen, zullen mogelijk straks niet heropstarten. Ook bij ons zullen mensen afhaken, straks zal ik schrappingen moeten voorstellen aan onze hoofdzetel. Voor veel sportclubs en horecabedrijven dreigt een faillissement, maar wij doen zeer zeker voort. Ik verwacht zelfs meerdere nieuwe leden na corona, allemaal mensen die via ons sociaal contact zullen zoeken. En we zullen die mogelijkheid bieden, zeer goed geweten!! Dus bij Okra ben en blijf je welkom.

OKRA WEERSPREUKEN VOOR JANUARI

  • Brengt Vrouwke Lichtmis sneeuw en wind, weldra de lente begint.
  • Lichtmis donker, maakt de boer tot jonker.
  • Lichtmis helder en klaar, maakt de boer tot bedelaar.
  • Is februari zacht, de lente brengt vorst bij nacht.
  • Alle maanden van het jaar vrezen een mooie februaar.
  • Kort maandeke is vaak het stort maandeke.

WARME OKRA-OVERWEGINGEN BIJ LICHTMIS

Heb je het al gezien? Het daglicht rekt en strekt zich, de donkere nacht deinst terug. Heb je het al gehoord? Hier en daar zingt een vroege vogel alsof het al lente is. Heb je al eens goed in je tuin gekeken? Sneeuwklokjes, krokussen, narcissen en tulpen priemen al door de aarde.

Heb je het al gevoeld, hoe het licht steeds sterker wordt?

Het is LICHTMIS, voorbode van de LENTE!

“Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt met Lichtmis haar pannetje warm”

 

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS GOED NA

Vrouwen houden van zwijgende mannen: ze denken dat die luisteren.
Geld is als vet, het zit altijd op de verkeerde plaatsen.

Het leven is te kort om het te missen.

Jeugd is een voorschot; ouderdom een afrekening.

Men heeft drie oren: het derde is het hart.

Zorgen moet je doen, niet maken.

Afstand brengt ons dichter bij mekaar.

Een moeilijke tijd creëert geen helden. Het is tijdens moeilijke tijden dat we de held in ons ontdekken.

EEN GEDICHTJE VOOR OKRA

De twee kanten van twintigtwintig

Twintigtwintig heeft me niks gebracht.

Mij hoor je nooit zeggen

dat we samen meer kunnen dan alleen.

Want als ik even verder kijk, ontdek ik

spanning en onrust om mij heen.

Elke week voel ik minder

verbinding met mensen die me dierbaar zijn.

Ik voelde dat ik vervreemd geraakte van de buitenwereld.

Zeg me vooral niet “er zit iets moois in elke dag “.

Want hoe je het ook draait of keert,

ik heb dit jaar stilgestaan.

Je zult mij nooit horen zeggen:

Twintigtwintig bracht me lichtpuntjes.

(Lees het gedicht nu van onder naar boven !)

KLEIN PLAATSJE VOOR EEN OKRA-MOP

Een bejaarde zangeres zegt tegen haar vriendin: ” Toch gek hoe verschillend de mensen op muziek reageren ” De vriendin begrijpt het niet en zegt: “Hoezo?” De zangeres antwoordt: ” Vanmorgen toen ik een lied aan het oefenen was, wierp mijn ene buurman een steen door mijn raam, maar mijn andere buurman riep: “Bravo!”

EEN OKRA OPKIKKERTJE

Via dit krantje sturen we alle zieke en herstellende leden veel lieve wensen en een pak zonnestralen, alles wat een glimlach op jullie gezicht kan toveren
En … als ik echt kon toveren … dan HOCUSPOCUS-te ik jullie morgen een stuk beter!

Van op veilige afstand een warme knuffel …en een kusje op jullie hart!

STRAFFE CHAUFFEUR BIJ DEN OKRA

Onze Marc heeft een wreed ongeval veroorzaakt bij het inrijden van de Beukenlaan. Aan de politie vertelde hij het volgende:

“Ik nam de bocht met te hoge snelheid, kwam in de berm terecht, reed dan door een tuin, sloeg vier keer over kop en verloor toen de macht over het stuur.”

NOG STRAFFER

Mijn vrouw is bang dat iemand haar kleren zal stelen, vertelt Jos aan zijn vriend. Nu heeft ze iemand in dienst genomen, die haar garderobe bewaakt.

Ik zag hem in de kleerkast staan, toen ik vanavond vroeger thuiskwam.

EN DE STRAFSTE

Een loodgieter is overleden en komt bij Sint- Pieter zijn beklag doen: “Ik ben nog maar 50 jaar, dat is toch veel te jong!” Sint Pieter kijkt in zijn boek en zegt:” Volgens de uren, die ge hebt aangerekend aan je klanten, ben je nu al 110 jaar !”

NIEUWJAARSWENSEN VOOR OKRA

Vorige maand schreven we hier de namen van onze leden die via email of post aan iedereen een beter 2021 toewensten dan 2020 was. Nog nooit staken er hier in mijn bus of in d’Egypte zoveel nieuwjaarskaartjes als dit jaar. En het doet inderdaad goed te weten dat anderen aan u denken. Sommigen melden dat we zeker het bestuur en de helpers het beste moesten toewensen, maar gij hebt allemaal de beste wensen voor 2021 van Julia Boffé en Hilda Denhaen, van Celine Logist en Marleen Deboeck, van Jean-Pierre Dendooven, van Odette Degeest, van Guy Stockart. Van deze en andere mensen dus dikke knuffels, goede gezondheid, veel kussen, enz.   Maar vooral: hopelijk tot heel spoedig op de koffietafel of bij Café Tricot of op de wandeling. Enne niet boos worden moest ik u vergeten zijn hoor!!

DE TIJD VAN TOEN, OKRA-HERINNERINGEN …

Een ernstig kijkende communicant met zijn matrozenpakje aan! Nu een rustige, lieve man die zijn tijd spendeert aan zijn mooie tuin. Tuin met een massa meiklokjes en lekkere rabarber. Zou het Theo Delorge kunnen zijn?

 

 

 

Deze krullenbol en spring-in-’t veld, fijn bij mama op schoot werd een gewaardeerde schooljuf. Nu een drijvende kracht bij onze Okra. Yes, Yes … het is de dochter van Angèle , ’t is Rita Drossart !

 

 

 

 

 

Hier nog eentje met een matrozenkleedje aan. Da es precies de dochter van Fi en Witte Germaine van Nerm. Ja begot, ‘t es Sue Ellen, euhhh … Suzanne Swellen !

 

 

 

Beetje sip kijkende kleuter met een prince-de-galles kleedje aan. Het plastronke maakt het plaatje compleet. Nu de creatieve secretaris van Okra Hoegaarden. Goed gezien dames en heren, het is Mia Vandebroeck !

 

 

 

NEN OKRA QUIZ
RARARAAAAAAAA ! Wie is dit ?

Nu ben ik begot den tekst bij de laatste foto kwijt, daarom maken we er een kwiske van. Als je denkt te weten wie dit is, stuurt ge uw antwoord ten laatste op 15 februari naar paulus.nicole@proximus.be of naar Brouwerij Loriersstraat 40. Bij meerdere juiste antwoorden zal het lot bepalen wie een pakje zoetigheid wint. Kom op, deelnemen! Ruig hé??

 

Mag uw foto als kleine kadee ook in ons krantje? Ja? Dan bezorg je hem best aan Nicole van hier net boven of je mailt hem naar haar email of naar lucfourie@yahoo.com.  Dat is toch een plezante rubriek?

ENKELE WIJZE OKRA-WOORDEN

Er is geen technologie die de warmte van een knuffel of glimlach kan vervangen.

Richt je op de zegeningen van het leven, niet op de problemen.

Soms moet je gewoon even stil zijn en diep ademhalen.

Ik heb geleerd sterk te zijn toen ik besefte dat ik er alleen voor stond.

Een simpel, lief woord kan een hart vullen met blijdschap.

Vergeet nooit wie aan je zijde stond in moeilijke tijden in je leven.

Een blij hart klopt het langst.

Warme mensen zetten niemand in de kou.

BIJ OKRA EN BEN JE NU ZEKER THUIS

We zijn al in de 2de maand van 2021 beland en kijken uit naar de vaccinatie. Wij 55-plussers zijn een kwetsbare groep in de coronacrisis. Daarom ook dat we jullie allemaal oproepen om jullie ten gepaste tijden te laten vaccineren. Door je te laten vaccineren voorkom je dat je Covid19 krijgt. Je beschermt zo jezelf en je familie. Een brede vaccinatie zorgt dat we de erg strenge coronamaatregelen stilletjes kunnen loslaten, dat we opgelucht kunnen ademhalen. En … dat we terug naar de koffietafel kunnen gaan, onze familie en vrienden kunnen knuffelen, en weer naar een normaal leven kunnen.

Wees gerust beste leden, het coronavaccin is veilig en het zal goed werken. Je laten vaccineren is eenvoudig en gratis. Een klein maar erg belangrijk moment. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter. Ook na de vaccinatie is het erg belangrijk om toch nog een hele tijd de maatregelen na te volgen: = handen wassen, mondmasker dragen, afstand houden, … Dat wil ook zeggen dat je toch nog je contacten moet beperken. De overheid zal wel versoepelen wanneer dat het kan.

Hoe meer mensen zich laten inenten tegen covid19, hoe beter, het is een garantie dat we in 2021 opnieuw volop van het leven kunnen genieten!

Mijn epistel is wat lang geworden, maar ik vind het nodig om deze info neer te pennen, maar ik wil er nog een keer extra op drukken :

JE LATEN VACCINEREN IS HET BESTE PLAN , ZODAT JE STRAKS MEER MENSEN ZIEN KAN !
(Bron “Vlaanderen is Zorg”)

DE FINANCIES VAN OKRA

Beste vrienden, het wordt stilaan tijd om het lidgeld voor 2021 te storten. Eén op drie heeft, meer zelfs, dat al gedaan hoor. Voor de sportverzekering is ongeveer alles in orde. We proberen aan die laatsten hun het attest voor teruggave van de 8 € door de mutualiteit te bezorgen en ook de aansluitingskaart. Wie nog wil aansluiten moet dus vrij dringend reageren. Voor het gewone lidmaatschap zijn er ook nieuwe lidkaarten. Deze gaan we proberen volgende maand te bezorgen, als er dus nog meer mensen gestort hebben. Vandaag laten we aan de wijkmeesters weten wie van hun leden nog zou moeten betalen, dan kunnen zij eens polsen. Wij hebben graag dat de wijkmeesters laten weten wie zeker niet zal verlengen, want we moeten stilaan aan Korbeek-Lo laten weten wie er mag geschrapt worden. Dit begrijpt hopelijk toch iedereen? Gelieve bijgevolg te storten op BE94-0682-4779-4914.
De leuke som van 25 € met vermelding ‘lidgeld’ en naam.  Voor een tweede lid op hetzelfde adres bedraagt de som slechts 17 €, bewoners WZC storten graag 10 € en wie elders hoofdlid is betaald 7 € en is bij ons bijlid.
Gijle zijt allemaal bedankt. Curieuze leden hebben we alleszins: vorige maand schreef ik hier dat Marcel en Viviane hun bijdrage naar boven hadden afgerond met de mededeling: sponsoring. Deze maand hebben Willy en Jenny, alsook Hugo en Monique dat ook gedaan. Zo geraken we niet failliet hé mannen.

NIEUWS UIT HET WOONZORGCENTRUM

Eindelijk kunnen we van hier uit eens positief nieuws mededelen. Alle bewoners zijn een eerste keer gevaccineerd en op 6 februari krijgen ze reeds hun tweede spuit. Als dat geen goed nieuws is. Daarenboven worden vrijdag 29 januari de personeelsleden gevaccineerd, wat ook weeral leuk is om te horen.
Laten we met z’n allen positief blijven denken en hopen dat wij allemaal zo snel als mogelijk aan de beurt komen. Voor 1 keer is het een voordeel dat we (sommigen althans) 65+ zijn en dus bij de volgende groep behoren om een vaccin te krijgen. Uiteraard zijn we allemaal nog jong van geest en voelen we ons amper prille vijftigers.
Het einde is in zicht … joepie binnen een aantal maanden kunnen we mekaar weer eens zien en “iets lekker eten en drinken”.

En het meest positieve nieuws uit Hugardis werd elders al eens vermeld. Het WZC telt drie nieuwe Okra-leden, nl. Emile Haesevoets en Maurice en Denise natuurlijk.

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Een karaktervolle wijn wordt beter met de jaren.  Het beste moet dus nog komen.

Een pittige dag vol kleur en warmte gewenstPROFICIAT

Als ik deze bovenstaande tekst lees moet ik direct glimlachen omdat ik denk aan een mopje dat vandaag via email passeerde. Lees maar…

“Normaal wordt wijn beter met de jaar, maar nu wordt het jaar alleen maar beter met de wijn.”

Vivianne Medaer opent deze mooie rij en verjaart op 1 februari.

Irene Swellen wordt door haar ventje extra verwend op 4 februari.

Ziet ge dat het een mooie lijst is: Monique Verhulpen verjaart op 5 februari.

En het wordt nog mooier: Leonce Mertens verjaart de zevende.

Dikke proficiat aan Maria Vanolst op 10 februari.

Hugo Nicolaes is jarig op 11 februari, en ik weet wat hij graag zou hebben voor zijn verjaardag: dat we heel snel terug mogen wandelen-fietsen-kaarten. Er zijn er nog die dat zouden willen Hugo.

Een speciale dag is15 februari. In Hakendover zet Nelly Tomboy de boel op stelten. Maar ook onze Marie-Rosen verjaren die dag, namelijk Marie-Rose Andries en Marie-Rose Stockmans. Proficiat meiskes.

Nicole Marchal is jarig op 23 februari, hoera!

Op 24 februari zijn er ook drie jarigen: Lefevre Marleen, Gilis Patricia en Gilberte Dekeyser. Dus: driewerf hoera!!

Anna Smets uit Hoksem is jarig op 25 februari.

En onze wijkmeesteres Magda Vanleemputten uit de residentie Beatrijs in Tienen is jarig op 26 februari. Wij hopen samen met u dat de werken aan de residentie niet meer te lang duren.

En onze fotograaf, onze grote vriend Wasily Pedjko uit Diepenbeek is jarig op de laatste dag: op 28 februari is hij de feesteling. Proficiat!

NOG OKRA FEESTVIERDERS

We waren ze bijna vergeten, Maurice en Denise uit Meldert. Ze waren 70 jaar getrouwd op 21 januari 2020, ondertussen dus 71 jaar getrouwd. Als dat geen prestatie is, als dat geen bloemeke waard is.

Het strafste is dat zelfs Danie dacht dat we vorig jaar al het nodige gedaan hadden. Niets is minder waar, normaal hadden we Maurice en Denise op het eindejaarsfeest gevierd, maar er was geen eindejaarsfeest.  Okra Meldert zal ze vorig jaar extra in de bloemekes gezet hebben. Gelukkig zijn er bij ons mensen die extra aandacht hebben voor zoiets. Gelukkig, want dat zou affrontlijk geweest zijn. Dikke; dikke proficiat dus aan Maurice en Denise.

En wilt ge nog extra nieuws weten? Het is de bedoeling dat zij op 25 januari verhuizen naar WZC Hugardis. Er is een kamer voor 2 personen vrij gekomen. Wij wensen ze samen nog vele jaren met een goede gezondheid toe.

Dit is dus opnieuw een warme oproep aan iedereen om aan het bestuur te seinen dat we dreigen iets dergelijks te vergeten. Vertel ons aub als je er weet van hebt dat iemand uit onze kring iets speciaals te vieren heeft: een speciale verjaardag, gewoon iets speciaals. Om zoiets te melden dient ons okrakrantje toch?! Danke, want het is leuk om zoiets te melden, maar alles behalve leuk moesten we iemand vergeten.

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils                         PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                                    Doelstraat 47

3321 Hoegaarden                               3320 Hoegaarden

Het is al bijna een jaar geleden dat we nog bij een van onze sponsors taarten en broodjes zijn kunnen gaan kopen met serieuze korting zoals voorheen. Maar toch willen we deze mensen hier blijven vermelden. Wij nodigen trouwens alle leden aan hun boodschappen te blijven verrichten in ons dorp. Onze middenstanders verdienen dat, ze rekenen op u.

VOOR OKRA EN DOOR CORONA IS IEDEREEN GELIJK

Het voorbije jaar was het leven zwaar,
angst voerde de boventoon.
Wat altijd vanzelfsprekend was
is nu niet meer zo gewoon.
Gewoon even samenzijn
en gezellige dingen doen,
even op café of een hapje eten,
het kon en mocht niet meer.
Corona heeft de wereld veranderd
of je nu arm bent of rijk …
Laten we zorgen voor elkaar
want iedereen is nu gelijk.
De toekomst is nog wat onzeker,
ik wens iedereen liefde en kracht.
En ik hoop op een nieuwe morgen
waar de hele wereld op wacht.

“Bescherm jezelf en je omgeving. Blijf de voorzorgsmaatregelen volgen. Moed houden. Het komt goed. Zeker weten.”

OKRA VIERT SJOEKESDAG
Ofte: sjoekes voor sjoekes

Omdat jullie allemaal sjoekes zijn komt de hoofdzetel met volgend ideeke, en geef toe dat het iets heeft.
En sjoeke is dus een lief braaf mens, maar een sjoeke is ook een andere naam voor een éclairke: een langwerpig gebakje in soezendeeg, gevuld met banketbakkersroom en een dikke laag chocoladeglazuur bovenop…  Lekker, echt lekker!   Korbeek-Lo stelt voor om op 14 februari sjoekesdag te vieren.

Sjoekesdag? Wat is dat? Wat moet ge doen?
Wel trakteer jezelf, maar veel liever nog jezelf en iemand anders op 14 februari op een sjoeke. Eet jullie sjoeke met veel smaak op en maak een selfie hiervan en stuur die op naar: (oostbrabant@okra.be) of facebook Oostbrabant.

Dan verschijnt uw foto uiteraard op faceboek van Okra …
En als ge die foto aan Nicole of aan Luc of aan Mia bezorgt, dan zorgen wij dat hij tevens in een volgend okrakrantje komt.

Waarom?
Omdat jullie allemaal sjoekes zijn, omdat 14 februari alzo een dag van de vriendschap wordt. En vriendschap, daar zijn we goed in bij OKRA, ook al moeten we elkaar nu al een hele tijd missen. Door allemaal samen ons sjoeke te eten, voelen we ons toch verbonden met elkaar.

Wie kan en durft?

OKRA ZAKAGENDA’S 2021

Er zijn nog enkele zakagenda’s in voorraad aan 1,5 €. Interesse? Bel of mail Mia 0478 98 41 43 of vandebroeck.mia@skynet.be

NOG EEN GOEDE RAAD VAN OKRA-MIA

Spreek af met een vriend(in) om regelmatig te bellen, laat je verleiden door een spannend boek en vergeet dan uur en tijd, experimenteer met een nieuw recept, met andere kruiden, probeer eens een thee die je nog niet eerder hebt gedronken, plant bloembollen die je nooit eerder plantte, en droom… Vergeet uw ochtendgymnastiek niet…

 

 EEN CORONA-SPELLETJE

Schrap de gevonden woorden.

AFSTAND                                 MONDMASKER

AFWEERCELLEN                   PRODUCTIE

ANTISTOFFEN                       RISICOGROEPEN

BESCHERMING                      SPUITJE

BESCHIKBAARHEID             VACCIN

CORONAREGELS                  VACCINATIEGRAAD

DOELTREFFENDHEID        VEILIGHEID

IMMUUNSYSTEEM             WERKZAAMHEID

KWALITEIT

NOG EEN DIKKE MERCI AAN …

Bedankt aan iedereen die weer meehielp aan dit krantje. Merci aan Nicole voor haar grote maandelijkse bijdrage, merci aan Mia en Andree voor hun teksten. Deze maand een “Dank U” aan Lucia voor de mopjes. En als altijd veel merci aan de wijkmeesters voor hun tijd, aan Wasily en aan Erik zeer zeker voor zijn administratieve hulp. Nog 1 belofte.  We overwogen om aan alle leden dat sjoeke te laten bezorgen door de wijkmeesters, maar dat ligt nogal moeilijk met bv een paar verre verplaatsingen. En als die dan juist niet thuis zijn? Maar van de eerste koffietafel die we terug houden maken we zeer zeker iets speciaals, dan mag het iets meer kosten aan de kas. Houdt ‘ulle’ dus stijf goed!!!