Okrakrant augustus 2021

AUGUSTUS      2021

 

       Zomers van toen

       zijn groener en warmer,

       zomers van nu

       zijn een tikkeltje armer .

      Maar straks zijn de zomers

      van nu net zo groen

  en zo warm, want dan zijn het

      de zomers van toen . 

( T. Hermans)

 

 

CORONA-KRANT XIV

Op een mooie en ook zonnige zondagmorgen op 25 juli, een voor mij speciale dag toch, schrijven we ons Okrakrantje nummer 162, coronaversie 15 reeds.

Net op het nieuwsoverzicht zagen we weer hallucinante foto’s van overstromingen in Dinant deze keer. Het is heel erg geweest de voorbije dagen, daar in Wallonië. Dan komen we er in Hoegaarden weer goed van af. Bij ons is het vooral corona dat ons blijft ambeteren. We kregen nog altijd geen groen licht voor een heropstart van onze koffietafels en ook voor september zijn de vooruitzichten niet schitterend. De pandemie verlaat onze streken niet en de vrees bestaat voor nog een heropleving ervan na het verlof.

Okra Hoegaarden leeft met de ene week een wandeling, de volgende week een fietstocht. We herstarten heel langzaam met vanaf nu ook café Tricot die opnieuw vergadert in het WZC (zie verder in dit boekje). We beloven in september toch ook al terug te zullen bowlen.

Maar van het PC komt er weinig informatie door, de werken liggen in deze vakantie een beetje stil. Verhuur voor feesten en grotere vergaderingen zoals de onze zijn trouwens nog steeds niet toegelaten. En nu zit ook ons Chiro op kamp, met 300 zijn ze. Jawel, het verenigingsleven is nog niet dood in Hoegaarden. Ook niet bij ons, er zijn al beloftes tot nieuw lidmaatschap voor 2022, bij een volledige heropstart van de activiteiten. En heel recent werd Willy Vanolst opnieuw lid na een vrij lange ziekte. Dat is goed, nietwaar.  En ook Margareta Fillet uit het WZC werd terug lid, zij willen ons Okrakrantje niet missen. En daarom willen we ook van dit krantje iets leuks maken met fotookes en mopkes naast de ernstigere informatie. Bedankt weerom Nicole Paulus, maar ook Mia, Albert, Jan en anderen voor uw bijdragen. Zonder de info van Nicole zou dit een dun boekje zijn hoor!!

Okra nationaal meldt ons dat voor volgend jaar het lidgeld met 1 euro zou opslaan, maar ook dat het gedeelte van het lidgeld dat bestemd is voor het trefpunt zelf kleiner wordt. We zullen dus op de kleintjes moeten passen, maar als we teug ontbijt, pannenkoeken enz. mogen inrichten komt dat wel goed. Mensen die voor het eerst lid zullen worden van Okra krijgen van CM minstens 10 euro terugbetaald.  Dat is toch wel een mooie extra troef om straks nieuwe leden te werven. Jongens toch, wat kijken we uit naar een volledige heropstart van het normale leven. Als je die corona ergens tegenkomt: steek hem in een zak aub. Velen zullen u dankbaar zijn.

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS GOED NA

Leer van gisteren, droom van morgen maar leef vandaag.

Gisteren is geschiedenis, morgen is een mysterie, vandaag is een geschenk.

Etiketten kleef je op bokalen, niet op mensen.

Het verleden is het enige deel van je leven dat je niet kan veranderen.

Beter groot in kleine dingen, dan klein in grote dingen.

Vergeten is even belangrijk dan onthouden.

Na regen groeit het gras, na wijn het gesprek.

Ook de donkerste nacht eindigt met het opkomen van de zon.

Een punt zetten maakt ruimte voor een nieuw begin.

Jongeren hebben de toekomst, ouderen de herinneringen.

Geen enkel levenspad is een rechte weg.

Van het verleden spijt hebben is achter de wind aanlopen.

WEERSPREUKEN VOOR AUGUSTUS

Als het in augustus dauwen doet, blijft het weer even goed.

Augustus rijpt alle bessen, september viert de successen.

Op Laurens en Bartel schoon, de herfst een gouden kroon.

Als St Dominicus gloeit, een strenge winter bloeit.

Is ’t op Maria-Hemelvaart uitgelezen, zo zal de herfst voortreffelijk wezen.

Stekende vliegen, dat kan niet liegen, zij voorspellen regen allerwegen.

’s Avonds speelt de zwoelte, ’s morgens is er koelte.

Als de muggen dansen gaan, is ’t met regenen zeker gedaan.

Als voor ’t laatst de koekoek roept, dan bederven de noten.

Was augustus heet, lang en wit het winterkleed.

OKRA EN HET PC

Zonet naar de mis geweest in Hoegaarden en er gesproken met de voorzitter van het PC. Elke zaterdag van de maand augustus zal er nog gewerkt worden in PC. De werkdagen starten om 10u ’s morgens, maar ja kan ook pas na de middag starten, zodat als corona verzwakt zou zijn in september wij kunnen herbeginnen!  Er moet nog geruimd worden, gewerkt worden in de keuken en het bierkot, kasten gemaakt worden in de berging, enz… Iedereen vindt wel een jobke naar zijn gading.  Als alles lukt is het PC klaar voor ons. Deze jongen zelf zal niet aanwezig zijn begin augustus, hij luiert in de zon. Hopelijk komt er veel nuggerder volk opdagen. Merci allemaal.

DE TIJD VAN TOEN, OKRA-HERINNERINGEN …

Mooie, gelukkige jonge vrouw, toen wellicht met haar lief op stap in Tienen-stad. Een massa dekentjes heeft ze in haar leven gebreid, en veel warme vriendschap gegeven. Awel, dees schoon madame is ons aller Eliane Smets van de Stationsstraat!

 

 

 

 

 

 

Maxi vlinderstrik in de krullen, zondagskleedje, prinsessen schoentjes. Deze foto is genomen ergens in de veertigerjaren op de Hoegaardse Vroente. Deze lieve kleuter werd een gulle, warme vrouw, klein van gestalte maar super rap, altijd paraat om te helpen. Wel begot, zaa da ons Anyke Pirrewit koene zen?

 

 

 

 

 

 

Deze kleine meid was toen al druk in de weer met kleurtjes en papier. Later verkocht ze in haar mooie interieurzaak met veel kennis van zaken massa’s behangpapier en honderden meters van de beste gordijnenstoffen. Altijd goedgezind, altijd in de weer. Wel dat is voor de volle 100% ons Hélène Willems!

 

 

Hier nog een keer een zeer ingetogen communiekant in een prachtige jurk. Dit jonge meisje groeide uit tot een dynamische vrouw die mooie dingen, reizen en poëzie tot haar favorieten maakte. Rara …. zou dit misschien Georgina kunnen zijn, het zusje van Hélène Willems ?

 

 

 

 

 

 

EEN OKRA OPKIKKERTJE

Hélaba, zieke en herstellende Okra-leden! Het bestuur wenst jullie veel, heel veel goeie moed, een spoedig en goed herstel. Alvast veel warme knuffels en een dik pak kussen. Doei!

OKRA STEUNT SLACHTOFFERS WATERSNOOD VIA CARITAS VLAANDEREN

Het ongeziene noodweer heeft voor enorme wateroverlast en grote ravage gezorgd in de provincies Luik, Limburg en Vlaams-Brabant.  Caritas Vlaanderen biedt financiële hulp aan mensen en gezinnen die in uitzonderlijke nood verkeren, opdat zij hun leven kunnen heropnemen. Dankzij jullie gift zorgt Caritas voor hulp op maat aan de meest kwetsbare slachtoffers. Storten kan op het rekeningnummer: BE 80 7765 9023 3377 van Caritas Vlaanderen, met de vermelding NOODHULP OVERSTROMING.

Voor giften van 40 € of meer ontvang je volgend jaar een fiscaal attest.

NOG NE KEER LACHEN

En tenslotte nog deze gezegdes:

 • Liefde maakt blind, maar eens getrouwd gaan je ogen wel snel open.
 • Wiskundige opgave: Marcel is 73 geworden, zijn liefje Anja is er amper 25. Hoeveel geld heeft Marcel?

 

 OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils              PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                         Doelstraat 47

 3321Outgaarden                     3320 Hoegaarden

Die mensen hebben ons nog niet veel kunnen helpen het voorbije jaar, maar wij blijven dankbaar en rekenen op hen als wij straks mogen herstarten met grote vergaderingen.

OKRA BUITENACTIVITEITEN

Hieronder een ganse reeks verslagjes van onze wandel-en fietstochten. Deze verslagjes werden mij bezorgd door Albert, Jan en Mia. Andere zijn van mijn hand. Het moge u aansporen om de sportkalender in uw agenda te noteren. Zeker voor de wandelingen wordt gezorgd dat iedereen kan bewegen, ook de mensen die bijvoorbeeld maximum 2 km willen wandelen komen aan hun trekken. En belangrijk is dat er na de wandeling kan nagepraat worden op terras.

Fietstocht Okra – 32 km – 1 juni 2021

Onder een stralende zon zijn wij aan het PC van Hoegaarden vertrokken met 12 fietsers in de richting van de kapel van Hauthem. Via rustige veldwegen ging de rit verder naar Meldert en Honsem. In Willebringen doorkruisten we “de Geestelijke Hoek” om zo terecht te komen op “de Molenhoek”. Terug via de velden zijn wij via Neervelp in Opvelp aan “de Verbrande Toren” terecht gekomen, waar wij de geschiedenis van “de Verbrande Toren” (Donjon die afgebrand is) van de huidige eigenaars in geuren en kleuren vernamen. Wat verderop zijn wij aan de bron van de Velpe gepasseerd.

Via Bevekom zakten wij terug af naar Meldert, waar wij konden genieten van een frisse pint. Na een kleine rustpauze was het terug klimmen geblazen richting Hoegaarden. Ferm plezante namiddag.

Wandeling 11 juni 2021 Hoegaarden

Aan de kerk van Hoegaarden waren 22 wandelaars samengekomen om de wandeling van 8 km door Trip Trap Kumtich gepijld te volgen. Het parcours liep langs Nerm om ons dan via Zetrud-Lumay langs de visvijvers naar het terras van de Toontuin te leiden voor de nodige verfrissing.

 Een foto van onze wandelmeesters

Wandeling 28 mei 2021 Bost

Op deze zonnige dag waren 23 wandelaars op post voor een wandeling door de groene velden gelegen in de driehoek Bost, Goetsenhoven en de E40.

Eens voorbij halfweg was de groep gehalveerd, de lokgroep naar een zonnig terras met schuimende pinten was te groot geworden en een kortere weg was daarvoor een oplossing. De 9 overige bereikten een tijd later ook het terras en was er nog zon en drank in overvloed. Koninckske van het vat jong, lekker!!

Wandeling 25 juni 2021 te Orsmaal

Met 19 aan het vertrek om na 50 meter een smal kronkelend paadje te volgen in laaggelegen weiden over beekjes met houten brugjes om daarna datzelfde paadje te volgen aan de rand van een bos met soms laaghangende takken en weerszijde welige plantengroei (netels). Daarna richting Dormaal langs de Haspengouwse graanvelden. Na een kleine afdaling volgden we stroomopwaarts de kleine Gete terug naar de vertrekplaats waar wij op een ruim en rustig terras onze dorst konden lessen.

Wandeling 9 juli 2021 in Hoegaarden

Voor het eerst in onze geschiedenis haalden we 32 wandelaars!!! 19 mensen opteerden voor de langere wandeling, 13 kozen voor een kortere.

De wandelaars voor de korte afstand hebben zich beperkt tot het centrum van Hoegaarden. De lange wandeling (+/- 9 km) ging via de Carroussel omhoog langs de  watertoren om terug af te dalen naar Nerm  en van daar naar Zetrud-Lumay. Via een klein paadje langs de Gete en het fietspad wandelden we langs de toontuinen naar het terras van de Venetiaan om onze dorst te lessen.  Het was zoals meestal een mooie zonnige namiddag. En dat paadje langs de Gete was voor velen echt een openbaring.

Wandeling 23 juli in Drieslinter

Op deze zonnige vrijdag hebben 13 moedige stappers zich gemeld in Drieslinter aan de kerk voor een wandeling die door de wandelclub “De toekers “van Bunsbeek was afgepijld. Gelijktijdig hadden ook nog 4 moedigen zich gemeld in Hoegaarden voor een kortere trip die werden gegidst door Mia.

Vanaf Drieslinter volgden we parallel met de gewone rijweg via kleine kalme wegjes en paadjes een omloop die ons langs de kerk van Neerlinter en dan via Heide Linter terug naar Drieslinter leidde. Na zo een 9 km wachtte ons een verdiende pint op het terras van de Geenshoeve aan de Gete.

Weer een toffe namiddag, met tripel Karmeliet van het vat deze keer. Hmmm.

Wandeling van 23 juli in Hoegaarden

Vrijdag 23 april om 14u verzamelden enkele dappere wandelaars voor een korte wandeling. Deze ging van het Gemeenteplein via de Kalverstraat, Dumont- en Stoopkensstraat naar de Vroente. Langs het kleine paadje kwamen we aan de Celismolen. Na een korte rustpauze stapten we verder richting Ravel en volgden deze tot aan het vissershuisje. Via de Konijnenpijp bereikten we het rusthuis en het mooie Park van Hoegaarden. Het was een prachtige warme zomerdag, maar er was voldoende schaduw op het traject en enkele uitnodigende rustbanken om even uit te blazen. We kijken al uit naar de volgende wandeling op 6 augustus. Vertrek om 14u aan het Kapittelhuys.

Fietstocht van 14 juli naar Landen

Mottig weerke, maar toch 11 moedige fietsers voor tocht van dikke 35 km naar ‘De Beemden’ in Attenhoven. Het goot water toen we daar op ons terras genoten, het smodderde de ganse terugweg. Maar heel de bende was wreed kontent dat we niet in de zetel waren blijven rusten maar ernstig aan onze gezondheid gewerkt hadden. Mensen, wat heeft Vlaanderen een schone natuur!!

Fietstocht 15 juni richting Wallonie

Dit is een jaarlijks weerkomend fenomeen. We vertrekken via Ravel tot Huppaye en fietsen daar over Enines tot we de baan Jodoigne-Jauche kruisen. Een beetje daarna rijden we links een van de volgens mij mooiste weggetjes van het land in: lichtjes bergaf gedurende verscheidene kilometers met links en rechts prachtige uitzichten over de kleine dorpjes. Knap. En natuurlijk stoppen aan ons cafeeke aan de kerk van Neerheylissem.

‘Mes amis d’Hougaerde sont revenus’ riep de patron uit. Geweldig terras. Daarna verder via Chapeauveau en Outgaarden naar huis.: 12 deelnemers.

Fietstocht 29 juni ook al naar Neerheylissem

Deze keer volgden we iets langer de Ravel tot Autre Eglise. Maar waar arriveerden we uiteindelijk? Ja op terras aan de kerk in de St. Sulpice in Neerheylissem. Mensen wat kan het leven heerlijk zijn.

Alleen: we hebben mensen die de korte wandeling willen doen en vooral begeleiden. Hebben we geen nood aan iemand die een kortere fietstocht van bijvoorbeeld max 20 km wil voorbereiden en begeleiden. Meldt U aub.

En toekomstplannen?

We moeten dringend nog eens een dagtocht per fiets plannen, zoals vorig jaar naar de vijvers in Berbroek. We moeten zo snel mogelijk, maar dan moet corona nog een beetje afzwakken, terug een paar wandelingen organiseren met een etentje achterna. Dat was vorig jaar toch wel prima bij onze vrienden Nelly en Herman in Hakendover??

Nog een wandelfoto op 23 juli op het wandelpad in Rommersom.

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Als ik genoeg ballonnen van geluk kon vinden, dan stuurde ik jullie daarvan een hemel vol ! Gelukkige verjaardag allemaal !

Gaby Vangrambesen opent deze mooie rij en verjaart op 2 augustus.

Moniek Dodion viert, – tijdens haar vakantie met de kinderen – , op 3 augustus.

Charly Swellen dan weer viert op 5 augustus, proficiat.

Leona Smolders verjaart ook al in de mooie zomer op 9 augustus.

En op 10 augustus zet wandelaar-fietser-enz. Jan Steenwegen deze lijst verder, 70 hé Jan zoals ikke.

John Mues is iets jonger, hij verjaart op 12 augustus

Wijkmeesters Nicole Vanmol doet er een cijfertje bij op 14 augustus.

En op half oogst, de 15de dus, is Johan De Bisschop jarig.

Op 17 augustus in het verre Diepenbeek is Lucia Boesmans aan het feest.

Agnes Sterkendries, geboren en getogen Hoegaardierster verjaart op 18 augustus.

Willy Bamps verjaart op 27 augustus, hopelijk is corona tegen dan flink afgezwakt.

Ciska Van Esch sluit augustus af op 28 augustus, proficiat Ciska.

En u weet nog onze prijsvraag van vorig krantje? Op 25 juli waren Arlette Cortoos, Luc Fourie en Nicole Paulus jarig. Samen werden deze 3 leden 224 jaar oud. Dat wisten Smets Eliane, Laeremans Sonia en Willems Hélène als de besten. Proficiat alle 3, jullie krijgen van onze redactie een sprankelend cadeautje!

VOOR EEN KEER EEN ECHTE TONGBREKER!

De knap knippende knappe kale kapper knipt en kapt knappe koppen knapper kaal, dan de knapste knap knippende, knappe kale kapper knappe koppen kaal kan knippen. Knap hé !

Oef … het is me gelukt ! Nu is ’t aan jullie!

OKRA’S CAFE TRICOT OPENT TERUG DE DEUREN !

Na 18 maanden gedwongen rust door corona zijn er vanaf augustus terug maandelijks 2 bijeenkomsten in het WZC Villa Hugardis in de Maagdenblok  21 te Hoegaarden. De maskes vergaderen er van 14u tot 16u15 op woensdagen 11 en 25 augustus.

Gelieve de geldende coronamaatregelen strikt na te leven, voorzie je van een neusmondmasker. Voor meer informatie neem contact op met de verantwoordelijke: Ruyts Nicole (016/ 76 6 4 83).

Sonia Laeremans zal Nicole assisteren. Sonia is nu al het Okra-aanspreekpunt voor de bewoners van het WZC, zij is er ook vrijwilligster.

Schrijf al maar de volgende data in uw agenda: 8 en 22 september, 13 en 27 oktober, 10 en 24 november, 8 en 22 december. Alles onder voorbehoud natuurlijk dat dat lelijk virus niet opnieuw sterker wordt. Maar we komen zeker terug op de activiteiten van café Tricot. Nicole en Sonia zullen heel zeker Nicole Paulus briefen en deze zal dan wel zorgen dat die informatie in ons krantje raakt. Toch nog maar eens fel bedankt aan de twee Nicollen en aan Sonia voor hun inzet.

Behoefte aan een telefoontje? Hulp nodig? Bel gerust eens iemand van de bestuursleden op, het is een beetje hun plicht om tijd voor u te maken

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen 0475-35 00 67

Fille Andre, Br Loriersstraat 40       0475-91 52 55

Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar     0478-98 41 43

Marc Finoulst, Beukenlaan 6        016-76 71 27

Dodion Moniek, Stationstraat 22         0498-82 71 94

Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert  0498-56 69 04 

Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2     016-76 72 33

Laeremans Sonia, H. Dotremotstraat 15/1          0497-25 56 05

Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1     016-76 57 17

Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                  016-76 64 83

Lea Kustermans, J Lowetlaan 4              016-76 76 18        0499-23 23 74

Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen  0497-18 77 19

Willy Bamps, Heelblok 44  Tienen   0472 -57 0429     

Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever 0498-30 71 54 

Andree Pierlet, Diestsesteenweg 25 Tienen     0495-468 484

VOOR WIE ER SOMS BEHOEFTE AAN HEEFT

15 augustus: Mariahemelvaart

Waar men gaat

langs Hoegaardse wegen

oude hoeve, huis of tronk

komt men U , Maria tegen

staat uw beeltenis te pronk

Lacht ons toe uit lindegroen

bloemenkrans of blij festoen

Moge ’t nimmer hier verand’ren

O, Gij Lieve Vrouw van Vlaand’ren!

 

En we voegen hier opnieuw de foto toe van dat kapelleke in Hauthem. Vorige maand vroegen we jullie om eens te gaan sneukeren in Hauthem waar dat kapelletje zich exact bevond. Wel het betreft de hoeve Dumont, Hauthem 96. Hoegaarden is toch een schoon dorp hé mensen

TOCH NOG EENS RAPPEKENS LACHEN

OPLOSSING PLAATSNAMENPUZZEL

 • Hij wil wel veel, hij haalt het LAKEN naar zich toe.
 • Een waterloop vol wondvocht: ETTERBEEK
 • Je wordt er niet nat tussen de bomen: DROGENBOS
 • Het is voorbestemd, je kan er niets aan veranderen: LOT
 • Wat doe ik met die bal, GOOIK of niet?
 • Er is een varken in de sloot geraakt en ik denk dat de boer nu naar zijn ZWIJNDRECHT
 • Er zijn laaggelegen steegjes maar ook HOOGSTRATEN
 • Het steekt mij echt tegen, ik moet er van BALEN
 • Een bij uitstek middeleeuws muziekinstrument: LIER
 • Ik til dit niet op, ik zou mij een breuk HEFFEN.
 • Daar blijven de schoenmakers het best bij: LEEST
 • Hier komen de Duitsers eten: ESSEN
 • Een kleine gemeente, maar niet zo kort: LANGDORP
 • Van deze waterloop kan je dronken worden: BIERBEEK
 • Hier kan je vliegtuigen laten LANDEN.
 • Die man heeft erge pijn, hij KERMT fel.
 • Wij willen een kampvuur aansteken, maar moeten eerst HOUTHALEN.
 • Dit gaat te ver, ik moet er PERK en PAAL aan stellen.
 • In deze waterloop kan je niet rechtstaan: DIEPENBEEK
 • Je waant je wel in Zwitserland met al die BERGEN.
 • Dat bier is niet te drinken, het is LAUW.
 • Gemeente op een bezemsteel: HEKS
 • Er is een tijd van KOMEN en gaan.
 • Hé, WACHTEBEKE, ik kan niet volgen.

OKRA VIERT SOMS TOCH OOK NOG

Suzanne Swellen werd 90 jaar, een speciale verjaardag toch wel. Bij de start van een wandeling op het Gemeenteplein, – net op die dag – , wenste de hele wandelploeg haar nog een prachtige toekomst.

Suzanne verstaat de kunst om het leven langs de schone kant te bekijken. Akkoord ze heeft het geluk van een goede gezondheid, maar het is toch een aangename niet?

Proficiat Suzanne.

 

In de hoekjes van het leven zijn de vrienden de stukjes chocolade !

VOORLOPIGE OKRA KALENDER

Hierbij de kalender voor de volgende weken: nogmaals we hopen die sterk te mogen uitbreiden, zeker al met bowlen vanaf september.

Dinsdag 27/7: geen fietstocht !!
   Meerderheid is aan het fietsen in Oud-Turnhout

Vrijdag 6/8: wandelen in Hoegaarden
   Vertrek 14u achterkant Kapittelhuys

Dinsdag 10/8: fietsen in Mont Saint-André
   Vertrek 14u in Ramellies, duivenlokaal Le Colombier, Place de la Gare 8

Woensdag 11/8: café Tricot in WZC

Vrijdag 20/8: wandelen in Lubbeek
   Vertrek 14 u parking Kraaike, Staatsbaan 263, Lubbeek.
   Vooraf inschrijven.

Dinsdag 24/8: fietsen (info volgt)

Woensdag 25/8: café Tricot

Vrijdag 3/9:  wandelen in Hoegaarden

Dinsdag 7/9:  fietsen (info volgt)

Woensdag 8/9: café Tricot

Vrijdag 17/9:  wandelen
   Vertrek in Kumtich 14 u aan dorpscafé, Parking voetbalplein

Dinsdag  21/9:  fietsen (info volgt)

Woensdag 22/9: café Tricot

VAKANTIE VOOR OKRA

VAKANTIE is NIETS te doen hebben

en dus veel tijd hebben om veel te doen!

In elk geval wenst OKRA jullie nog fijne

weken toe met veel tijd voor rust en

onbezorgde aandacht voor elkaar