Okrakrant april 2021

   PASEN

 

 

is met fris lentegroen

uitbundig narcissen-geel

en intense kleurentoetsen

aan de slag gaan

om terug zuurstof en pit

in het leven te brengen .

 

Zalig paasfeest !

(K. Boedt)

 

           

CORONA-KRANT XII

We zijn bij deze aan de 12de Coronakrant aan het lezen. Al meer dan 1 jaar liggen onze koffietafels stil wegens een piepklein virusje. En ze ontdekken altijd nog maar nieuwe varianten, de ziekenhuizen zijn weer overbelast, ze spreken opnieuw van een verstrenging van de maatregelen. Gelukkig hebben wij ons Okrakrantje nog om onze vriendschap levendig te houden. En we zouden terug willen starten met wandelen en fietsen (zie verder in ons krantje).

Op 15 maart vroeg de hoofdzetel ons om te melden wie het lidgeld 2021 nog niet vernieuwde. Deze mensen zullen in de toekomst het Magazine niet meer ontvangen, ze hebben ook de nieuwe lidkaart nog niet ontvangen. Misschien ontvangt deze maand niemand dit Magazine, want ons krantje is iets eerder klaar dan normaal. Straks moeten we ook stoppen met dit Hoegaards Okrakrantje te bezorgen aan wie het lidgeld niet betaalde. Dus aub, die 10 mensen die nog niet stortten. Wij ontvangen graag uw storting.

Gelieve bijgevolg te storten op BE94-0682-4779-4914 de leuke som van 25€ met vermelding ‘lidgeld’ en naam.  Voor een tweede lid op hetzelfde adres bedraagt de som slechts 17 €, bewoners WZC storten graag 10 € en wie elders hoofdlid is, betaalt 7€ en is bij ons bijlid.

Vorige maand was er Sjoekesdag, herinnert u het zich nog? In Leef, het CM gezondheidsmagazine, staat op pagina 29 een foto van onze leden Willy en Jenny, samen proevend van een sjoeke. Niet gezien? Tussen uw oud papier gaan zoeken anders.  Maar ook hier scoort Okra Hoegaarden.

Nog nieuws voor wie met de computer werkt. Op de website van OKRA of via onderstaande link vind je een overzicht van het digitaal aanbod van OKRA. Je vindt hier info over geplande maar ook over voorbije activiteiten. Kijk eens op https://www.okra.be/nodes/onlineactiviteitenaanbod/nl

Het loont echt waar de moeite.

En fier en blij zijn we dan weer omdat we er weer een nieuw lid bij hebben. Ongelofelijk toch: alle normale activiteiten liggen al 13 maanden stil en wij verwelkomen een nieuw iemand in onze club. We hebben er zo het volste vertrouwen in dat we straks zullen hernemen als een mooie levendige club. En ondertussen: hartelijk welkom aan Monique Hendrix uit de Rue du Gaet in L’ Ecluse. Een Walin dus, maar Monique haar roots en haar hart leven 100 % iin Hoegaarden. Mag ik zeggen: een aanwinst.

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS GOED NA

 • Wie wil geven, vindt altijd wel een geschenk.
 • Wie van gedacht kan veranderen, kan ook van leven veranderen.
 • Het leven is simpel, wij doen moeilijk.
 • Een mislukking is een omweg, geen doodlopende straat.
 • Voorkom het moeilijke door het gemakkelijk te doen.
 • Stilte is een gat in het geluid.
 • Haast zorgt niet zelden voor vertraging.
 • Als je denkt dat alles tegenzit, denk dan opnieuw.
 • Wie regelmatig zijn heg snoeit, moet nooit dikke takken zagen.
 • Zoek naar oplossingen, niet naar schuldigen.
 • Zonneschijn zonder regen maakt een woestijn.
 • Wie gelukkig wil reizen, reist met weinig bagage.
 • Elke dag iets leren is kennis. Elke dag iets loslaten is wijsheid.
 • Een mooi gezicht wordt oud, een mooi lichaam verandert, maar een mooi mens zal altijd een mooi mens blijven.

MEREL

Er zong daarstraks een merel in de tuin.
Zijn lied was helder en de klanken zeiden
zilveren dingen die mijn hart verblijdden
en het omhoogtrokken naar boven in de kruin.

En daar zat God, die in de merel lachte
en die mij wenkte om dat na te doen
en wees naar het klein beetje lentegroen
dat ons voorzichtig Pasen doet verwachten.

De merel zong en op zijn klanken rijpen
de bloesems, nu nog schuchter in de knop.
De eerste tulpen richten al hun kopjes op.

Zijn onbaatzuchtig lied zong van begrijpen
dat wat we doen meest kans op slagen heeft
als wie het doet vanuit de liefde leeft.

Ä

 

DE HOEGAARDSE PALMPROCESSIE

Uitzonderlijk al 2 jaar op rij is er geen palmprocessie, geen “pallemaai” verkoop door de kinderen.

Nicole van d’Egypte doet een oproep via dit krantje én via facebook: “Ge zijt een echte, fiere Hoegaardier als je Palmzondag een tak(je) buxus aan je raam, luik, voordeur, poort, hek, muur of brievenbus vastmaakt, zodat iedereen kan zien dat het een hoogdag voor onze parochie en gemeente is.”

Hieronder het Genootschap der Twaalf Apostelen: momboorvader, apostelen en discipelen en uiteraard het met buxus versierde Christusbeeld bij het vertrek uit de pastorij.

Met dank aan Okra-lid Wasily Pedjko en de Heemkundige kring van Hoegaarden voor de foto ‘s.

Het loodzware beeld bergop dragen is niet min. Toch staat ons Okra-lid Yvan Rems (rechts vooraan) ieder jaar paraat om het Christusbeeld mee door de Hoegaardse dorpskom te dragen.

 

En die kerel links, dat is Albert, de broer van ons allerlaatste nieuw lid Monique Hendrix. Dat is toch een leuk toeval, niet? Monique wordt lid en haar broer staat in de Okrakrant Hij moet vroeg of laat ook maar lid worden.

 

 

Vooraan rechts, apostel Mattheüs met zijn evangelieboek in de hand. André Fillé, de penningmeester van onze Okra, is al vele jaren apostel.

 

PS: daar staat vooraan nog een hele goeie kameraad van mij op de foto, Luc Vandeplas, ja die van De Totale Waanzin. En daarachter zie ik twee schoonbroers van mezelf.  En ik als Tienenaar mag niet meespelen Het is niet eerlijk, snik.

NEN OKRA QUIZ

Lappes, geen foto’s uit de oude doos deze maand. En ik vond dat het plezantste uit de vorige boekjes. En het is begorie jullie eigen fout. Niemand heeft nog nieuwe foto’s binnen gestuurd.  Geef aub kinderfoto’s aan Nicole in Egypte of mail ze naar Luc in Overlaar en ze komen in ons boekje. Er zijn nog wel enkele foto’s voor ons boekje van volgende maand, oef.

Oplossing fotoquiz maand maart

Een vriendelijk lachend jong meisje met een mooi casequinke aan, haartjes mooi in de plooi gezet, branjeletten aan de armen. Deze jonge dame in spe is niemand minder dan Nicole Bamps, zus van Willy, ook geboren en getogen in Klein Overlaar.

 

 

**Yvette Dehoux stuurde een juist antwoord aan onze redactie, en ontving een nuttig cadeautje**

 

 


EEN OKRA OPKIKKERTJE

Lief, ziek, eenzaam Okra-lid,

kom eens even met je wang

heel dichtbij,

dan plant ik er

een kusje op,

gewoon VOOR JOU, van mij!

 

OCHGOTTEKENS

Toen de dokter het hart van de zieke vrouw onderzocht zei hij: ‘Oei, hier klopt iets niet.’

NE KEER EEN LANGERE OKRA-MOP

Een 85-jarige dame komt buiten adem bij de dokter aan en zegt: “Dokter ik ben ten einde raad “.

Dokter: “Wat is er aan de hand lieve dame ?”

Dame: “Och, heel veel: mijn oren suizen, mijn ogen pikken, mijn tanden staan los, rijgpijn, reuma in mijn handen en voeten, wratten op mijn tenen, pijnlijke enkels, ik kan niet slapen. Dokter wat mankeer ik eigenlijk?”

Dokter: “Lieve mevrouw, U mankeert niks, U heeft alles al “!

NOG ENIGE ZOTTE OKRA-WOORDSPELINGEN

 • Een visser die bot vangt.
 • Een trompettist met blaasproblemen.
 • Een elektricien die niet tegen spanning kan.
 • Een traiteur die last heeft van mee-eters.
 • Tijdens het vissen je vrouw aan de lijn hebben.
 • Een krab die jeuk heeft.
 • Een timmerman op zijn vingers tikken.
 • Een muzikant met notenallergie.
 • Een brandweerman met een nieuwe vlam.

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils                                        PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                                                   Doelstraat 47

3321 Hoegaarden                                             3320 Hoegaarden

 

Aan al onze leden van harte een zalige paasgroet !

OKRA HERSTART WANDELEN EN FIETSEN

Lentekriebels? De natuur lokt ons naar buiten Vanaf 8 maart mag je in de buitenlucht terug met 10 personen samenkomen. Eindelijk! Wij kunnen terug in groep gaan wandelen en fietsen en houden ons aan de regels nl. mondmasker dragen en 1,5 m afstand houden. Wie deelneemt aan deze Okra- sportactiviteiten sluit best zo snel mogelijk terug aan bij Okra Sport+.

We starten op vrijdag 2 april om 14u met een korte 3 à 5 km en een lange wandeling 7 à 9 km. We verzamelen in Hoegaarden aan het Kapittelhuys. Iedere deelnemer schrijft zich vooraf in via albert.vandermeulen@telenet.be  (0477/13 28 39) of Mia vandebroeck.mia@skynet.be (0478/98 41 43) en vermeldt zijn/haar voorkeur voor de korte of lange wandeling.  Zo kunnen we de groepen vooraf samenstellen.

Op dinsdag 6 april om 13u30 gaan we fietsen. Ook hier kunnen we een korte (10 à 15 km) en een iets langere (20 à 25 km) fietstocht uitwerken. We verzamelen aan het Parochiecentrum. Iedere deelnemer schrijft zich vooraf in bij Luc  lucfourie@yahoo.com (0475/ 35 00 67) of bij Mia en vermeldt zijn/haar voorkeur zodat we de groepen vooraf kunnen samenstellen.

Vrijdag 16 april wandelen, dinsdag 20 april fietsen, vrijdag 30 april wandelen, dinsdag 4 mei fietsen, vrijdag 14 mei wandelen, dinsdag 18 mei fietsen, vrijdag 28 mei wandelen.

Via de website van Okra Sport+  www.eenlevenlangsporten.be  kan je ook inschrijven voor online beweegsessies (gym, dans, …).

Bovenstaande informatie werd opgesteld door Mia, met veel enthousiasme. Ondertussen zijn de coronacijfers niet zo best. Ondanks er steeds meer mensen ingeënt raken stijgt het aantal besmettingen. Laat dus duidelijk wezen dat alle bovenstaande kan vervallen indien de corona-maatregelen opnieuw verstrengen. Uit Korbeek-Lo kreeg ik telefoon dat ook nu samen bewegen in een groep van meer dan 10 onverantwoord is, strafbaar zelfs. Zij vinden tevens dat zich opsplitsen in diverse groepjes van max 10 mensen die dan bewegen met een korte afstand ertussen onverantwoord is. Zij zullen het trefpunt dat problemen krijgt hier niet steunen. Voor en na de activiteit blijven praten met elkaar kan en mag niet!! AUB: inschrijven zoals gevraagd, max 10 mensen samen.

BIJ OKRA BEN JE NU ZEKER THUIS

Voor wie er in deze tijden misschien wel nood aan heeft.

Laten we samen bidden:

 • voor de moe-gewerkte zorgverlener.
 • voor de winkelbediende die in de chaos vriendelijk blijft.
 • voor de zieke die moeilijk zelf kan ademen.
 • voor de leerkrachten zonder klas
 • voor diegene die rusteloos is en echt geen rust kan vinden.
 • voor de achterblijvende die een geliefde moet missen.
 • voor de parochie zonder kerk.
 • voor de oudere zonder perspectief.
 • voor de hele wereld die U Heer meer dan nodig heeft.

ONZE VADER DIE IN DE HEMEL ZIJT, GEHEILIGD IS UW NAAM

 

OKRA HOEGAARDEN DANKT VRIJWILLIGERS

Deze maand ontvangt u samen met ons Okrakrantje een wenskaart voor Pasen. Nicole heeft hiervoor gezorgd, dat is mooi en deugddoend.

In maart was het ook de week van de vrijwilliger. Mia heeft al onze vrijwilligers een dankkaartje geschreven en bezorgd. Dat is tof want zonder onze vele vrijwilligers is Okra-Hoegaarden onleefbaar. Onze helpers tijdens de koffietafel zijn al ruimere tijd werkloos, maar velen sturen info door voor ons krantje en onze wijkmeesters bezorgen u toch maandelijks belangeloos alle nieuws over Okra. U kan hen altijd telefoneren voor een doodgewoon babbeltje. Wij hebben een mooi kliekje van vrijwilligers en het bestuur dankt jullie.

 Aan alle vrijwilligers van OKRA Hoegaarden

 • Jullie zijn wondere mensen.
 • Jullie zijn als bloemen.
 • Jullie zijn gewoon wie en wat jullie zijn.
 • Jullie zijn een zegen.
 • Jullie zijn de longen waarlangs

deze wereld nog kan ademen .

1000 X DANK, jullie wondere mensen.

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Er zijn weer een pak jarigen bij onze OKRA ! Hieperdepieper … hOERA ! Proficiat allemaal, dikke kus van de redactie van deze fantastische gazet.

En als het dan al geen fantastische gazet is, dan is het toch een fantastische lijst, leest u maar.

Op 1 april verjaart onze penningmeester Andre Fillé.

En op 2 april is Maria Vandewauver aan het feest: proficiat.

Op 3 april wensen we Simone Laenen een gelukkige verjaardag.

Op 5 april zijn Stockmans Mariette en Simone Peeters de gelukkige verjaarders.

En op de zevende is Godelieve Sterkendries die de kaarsjes uitblaast, nijg.

Op 11 april is het feest in Dormaa:l Gilberte Beys is jarig, hoera.

En op 12 april is Emile Haesevoets jarig. Nu kennen we elkaar nog niet Emile, maar dat moet goedkomen zo spoedig mogelijk.

In Lubbeek is Vivianne Vanderweyden de jarige op 13 april. Verwen haar maar eens goed Marcel.

Theo Delorge uit Goetsenhoven viert op 15 april, samen met ons hoopt hij nu toch stilaan op het einde van dees corona-miserie.

En 16 april is een topdag, dan verjaart Andree Pierlet. Proficiat yuongster.

En kijk dan eens naar de 17de, dat is pas een topdag. Ivan Rems, Hilda Saenen en Arlette Lafosse zijn jarig. Als op zo’n dag de zon nog niet schijnt.

We maken een sprongetje naar de 26ste, dan verjaren twee schoon maskes: Rita Vandermolen en Josee Buvé.

Monique Hendrix, onze nieuwkomer, in jarig op 22 april.

Nog twee toffe meiden verjaren samen op de 27ste. Proficiat aan Josee Vandebroeck en Cecile Sweerts.

En op de 28ste is onze pastor Liesbeth Goris jarig. Het pensioen komt korter bij Liesbeth: volhouden.

4 NIJGE UITSPRAKEN

 • De gynaecoloog gaf aan de zwangere vrouw de volledige persvrijheid.
 • Toen de zakenman op de fles ging, raakte hij aan de drank.
 • Toen ik de prijs van de sla zag, kreeg ik de krop in de keel.
 • Ik typ niet meer zo snel als vroeger, ik ben langzamerhand.

BELANGRIJK – BELANGRIJK – BELANGRIJK

Blijf afstand houden, was je handen vaak en grondig met zeep, verlucht je woning meermaals per dag, draag een mondmasker.
Blijven doen. Blijven volhouden.

En laat je vaccineren ! Prik, prik, prik …. HOERA!

OKRA WEERSPREUKEN VOOR APRIL

 • Als april blaast op den hoorn is het goed voor gras en koorn.
 • Komt Pasen begin april, dan valt de vriezeman stil.
 • Zo de wind in de paasnacht staat, staat hij ook met Kerstmis nog.
 • In april heldere maneschijn, zal de bloesem schadelijk zijn.
 • Als de spinnen vlijtig buiten weven, zullen wij mooi weer beleven.
 • Aprilvlokjes brengen meiklokjes.

EEN ECHTE OKRA MOP: DE JEUGD VERSTAAT DIE NIET!!

Het gebeurde jaren geleden, toen de gemeenschappelijke markt nog niet bestond. Een man op een fiets kwam aangereden bij de douanepost op de grens tussen België en Nederland. Op de bagagedrager stond een zak en de douanier was natuurlijk nieuwsgierig:” Niets aan te geven, mijnheer?”  Nee. “Wat zit er in die zak?”  Zand. Tijdens de controle bleek dat er inderdaad zand in die zak zat.

Een week later kwam de man weer voorbij. “Wat zit er in die zak?” vroeg de douanier.  Zand. Hij was echter wantrouwig en besloot het zand te zeven. Resultaat: zand.

De man passeerde nu bijna dagelijks voorbij de grens en de douanier besloot een staal zand te laten onderzoeken in een labo. Resultaat: puur zand.” Luister,” zei hij, toen de man voor de zoveelste keer de grens wou oversteken,” ik zal u niet aangeven, maar ik wéét gewoon dat u iets smokkelt. Wat is het?”

Waarop de man glimlachte en zei: Fietsen!

Covid vaccin – opletten

Het is gisteren gebeurd! En dat is serieus!

Een vriend heeft zijn 2de injectie van het vaccin gekregen in het vaccinatiecentrum en begon op de terugweg ervan bij zichzelf op te merken dat hij alles zo onscherp en troebel zag.

Bij aankomst bij zijn huis belde hij ongerust onmiddellijk het vaccinatiecentrum om advies te vragen of hij naar een dokter moest gaan, of in het ziekenhuis moest worden opgenomen.

Hij werd aangeraden om dringend terug te keren naar het vaccinatiecentrum, om zijn bril terug op te halen die hij vergeten was.