Okrakrant september 2017

SEPTEMBER  2017

 

24 ROZEN

 

14 appelbomen in de zomerzon

7 dikke tranen op een bruidsjapon

15 zomersproetjes op een wang

2 enorme zoenen op de gang

En 36 liedjes waar ik veel van hou

En 24 rozen, 24 rozen, 24 rozen voor jou

 

(T. Hermans)

UITNODIGING KOFFIETAFEL SEPTEMBER 2017

We nodigen iedereen uit op de koffietafel van donderdag 7 september 2017.

We hebben in tegenstelling tot veruit de meeste OKRA-trefpunten ook in augustus een vergadering gehouden. De organisatie hiervan liep omwille van de vakantietijden, met bestuursleden op verlof, met een kopiecenter dat gesloten was, niet van een leien dakje. Maar als er zelfs in de vakantie meer dan 100 leden opdagen zijn we gelukkig. Dus ook volgend jaar opnieuw een muzieknamiddag einde juni en een koffietafel in augustus. Vorige maand kwam wel die mijnheer uit Meldert ijsjes verkopen ten voordele van ‘Kom op tegen kanker’. Hij reed met zijn bakfiets gewoon ons lokaal binnen en heeft gedurende meer dan een uur ijsjes geschept. Dat was toch ook eens iets anders, een leuke afwisseling en dan  nog voor een goed doel.

Deze keer zou er een spreker komen van CM, maar normaal nemen die mensen contact op een paar weken voor de vergadering. En tot nog toe hoorden we niks. We zullen zelf moeten contact opnemen …

En we hebben nog heel slecht nieuws ook. Er is ingebroken in ons PC en onze muziekinstallatie is weg. Er was slechts 1 kast open gebroken, deze waar ons muziek en onze micro in stak. Het is dus duidelijk dat de dieven wisten waar ze moesten zijn. Het kunnen bijna geen onbekenden zijn. Ook in het sanitair van Chiro zijn ze geweest en heeft men de Wc’s vol gepropt met afval, een smerig boeltje. Onze clubkas staat dus weer voor belangrijke uitgaven. Volgende vergadering zullen we moeten beslissen, alleszins kunnen we in de toekomst niets waardevols meer achter laten in PC. En daarmee weten we ook al weer waarvoor we het ontbijtbuffet later dit jaar zullen organiseren. Deze tegenslag overleven we ook weer wel, maar het is toch wel erg niet?

 

Herhaling

Beste wijkmeester,
Ik moet u van Wasily vragen om aan uw leden jeugdfoto’s te vragen. We hebben er nog altijd maar bijna een vijftigtal, dat gaat niet vooruit zonder uw hulp. De foto’s worden gekopieerd, iedereen krijgt alles ongeschonden terug tijdens de koffietafel. Breng de foto’s liefst mee naar de vergadering op maandag, dan hebben de mensen ze op donderdag terug. We willen echt iets heel leuks in mekaar steken met die foto’s. Dikke merci.

 

HET GROTE OKRA SCHIP !

Ons schip vaart al september binnen. Het gaat allemaal zo vlug, precies of de koffietafel van augustus was gisteren pas. Die koffietafel was het weer gezellig tafelen bij ons. Veel volk, goede en warme sfeer. Karel Vanroy was met zijn triporteur in ons parochiecentrum beland, hij verkocht meer dan 100 ijsjes voor “Kom Op Tegen Kanker”. En lekker dat dat was !

Er werd ook veel confituur en gelei verkocht tvv M.I.N.  Tijdens de koffietafel van 7 september zal er opnieuw verse en heel lekkere confituur van braambessen en aalbessen verkocht worden. Hier wil ik Josée en Georges Gevers danken voor de vele kilo’s bessen en liters bessensap die ik van hen kreeg om tot confituur te verwerken. DANK U , LIEVE  JOSEE EN GEORGES ! 

Het schijnt dat er heel weinig pruimen hangen dit jaar, maar peren zijn er toch? Wie fruit teveel heeft is altijd welkom bij Nicole, bel haar: 016.76 67 59. Ter informatie: Mensen in Nood schenkt grote voedselpakketten aan kansarmen in onze regio ,ook in onze eigen parochie.

Bij Café Tricot hebben de dames geen verlof genomen, ze hebben weer een vracht bloesjes en poesjes en nog veel meer gebreid. Ondergetekende werd een jaartje ouder en trakteerde “haar maskes” op lekkere taarten. André was de patissier van dienst. We waren met 23 leden om te smikkelen van het lekkere gebak. André mag nog dikwijls taarten bakken!

Er is terug Café Tricot in het WZC op woensdagen 6,  13 en 27 september.  Iedereen hartelijk welkom en tot ziens  !

PC-NIEUWS

Op vrijdag 1 september om 9u in de morgen nodigt Hubert Nens iedereen uit om het PC een opfrisbeurt te geven. De ramen moeten eens dringend gelapt worden, de koer en de straatkant moeten dringend van onkruid ontdaan worden, de spinnenkoppen moeten eens afgedaan worden, de kasten en vensterbanken moeten ontstoft worden. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, maar vooral hoe sneller gedaan. En niet vergeten om 19u flyers insteken voor haringen op de BBQ. Ook vraagt Hubert wanneer er eens iemand hem wil opvolgen als verantwoordelijke voor de verhuur. Ikzelf worstel ook al paar maanden met het gevoel dat er eens iemand mag komen om de wacht af te lossen, ik denk dat ik voor Andre ook mag schrijven dat het stilaan tijd wordt dat wij een stapje terug zetten. Wij willen PC niet verweesd achter laten, willen nog meehelpen, maar anderzijds kan het niet dat de mensen die voor Okra al de kar trekken ook hier verantwoordelijk blijven (samen met Ivan,n Hubert en Roger Dewalllens). Na de haringen moeten we eens dringend vergaderen en belangrijke knopen doorhakken. Het zijn immers altijd dezelfde die komen om te werken, en ook altijd dezelfde die goede raad komen even.

 

OKRA ROUWT

Even was Georgette Elshout , weduwe Peeters en gepensioneerde onderwijzeres aan de Gemeentelijke Basisschool hier in Hoegaarden lid van OKRA. Het heeft echter niet mogen zijn , Georgette werd zwaar ziek en overleed op 25 augustus.

 

 

Afscheid nemen

is met zachte vingers

wat voorbij is dichtdoen

en verpakken

in de goede gedachten

ter herinnering.

 

 

Willy en Jenny Bamps-Depus , er is zo veel wat we voelen en zo weinig wat we kunnen zeggen , maar Okra wenst jullie en de familie van Georgette veel moed en sterkte toe.

 

OKRA SPROKKELS

Wij  verwijzen heel graag naar de Okra Sprokkels. Deze tweemaandelijkse uitgave van regio Oost Brabant heeft deze keer extra aandacht voor de voordrachten van Nieuwe Horizonten. Er zou iemand moeten opstaan die tijdens onze vergaderingen mogelijke deelnemers zoekt en eventueel gezamenlijk vervoer organiseert. Het aanbod is prima, maar wie neemt initiatief?

Er is ook aandacht voor de PLUS-FILMS in Tienen. Vorig jaar hebben mensen van ons trefpunt hieraan deelgenomen. Ook deze lijkt ons een mooie aanvulling voor de activiteiten va ons trefpunt, een aanrader.

 

OKRA MUZIEKNAMIDDAG

Enkele sfeerfoto’s van een gezellige Ontspanningsnamiddag waar we samen liedjes zongen van vroeger en nu, waar we samen dansten en verzoeknummers aanvroegen aan onze ambiance-maker Gaston!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OKRA SPORT

Op 8 juni werden we prachtig ontvangen door Staf en Danielle voor de jaarlijkse wandeling in Eliksem. En op 24 augustus werden we royaal onthaald door Okra-Meldert. Danie Dehennin, bestuurslid in Hoegaarden en in Meldert, stippelde een zeer mooie tocht uit door het park van het St. Janscollege en daarna richting Sluizen en door het Rosdel. Er daagden welgeteld 25 wandelaars op, dat is toch prachtig. Stel je voor dat ze in Meldert zelfs een koude schotel hadden gemaakt en zelf een lekkere gâteau als afsluiter. Waar hebben we zoveel goedheid verdiend?

En Staf vertelde dat hij voor volgend jaar al een nieuwe wandeling voorbereid had. Moeten we absoluut blijven doen, twee à maximum drie schoon wandelingen per jaar me zo’n toffe groep van 20 a 30 mensen. Heel heel tof …

De fietsers onthouden natuurlijk in eerste instantie onze fietszoektocht op 9 september. Wie mee wil nodig ik op maandag 11 september uit om de tocht nogmaals te rijden en de bordjes met de bewijzering terug op te halen. Afspraakom13u30 aan PC. Nieuwe afspraak op donderdag 28 september om 13u30 aan PC. Voor oktober maken we best nog geen afspraken, maar als het weer mee zit fietsen we ie maand toch ook nog..

In november dan starten we ons nieuw bowlingseizoen. Afspraak telkens op de tweede donderdag van de maand om 14u in Arco aan de Leuvensestraat in Tienen, en dit in november-december-januari-februari en maart. En dan is het terug fietsen. Dan zijn we potdekke al 2018.

MET OKRA OP DE FOTO

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Speciale felicitaties voor heel bijzondere mensen . Al het geluk dat jullie verdienen past amper in deze verjaardagswens …. Hartelijk gefeliciteerd en veel liefs !

Julie Hendrickx verjaart op 1 september.

Julien Verstraete viert op 5 september.

Charlotte Medaers is jarig op 7 september.

Irma Crabbe en Julie Cuyvers verjaren samen op 8 september.

Jeanne Vansumsen doe er nog een jaartje bij op 9 september

Sefan Van Laenen zet Kumtich op zijn kop op 13 september.

Marthe Finoulst viert de 14de.

Georgette Elshout blaast kaarsjes op 24 september,

en Yvette Dehoux tenslotte feest de 28ste.

 

BE OKRA KLAPPE WE NOG A BEKKE OOGATS!

 • Oërzak doogn: vals spelen
 • Oesje: opjagen, aansporen
 • Ond: hond ( ë kam doë gëlek nen ond in ë keigelspel = hij kwam daar ongelegen)
 • Og : of
 • Onderdevoot : ziek
 • Ongedeurig: zenuwachtig
 • Onk: haak
 • Onnekot: bolhoed
 • Ontrint: bijna ( ’t es ontrint tèd = het is bijna tijd )
 • Ontroase: grote angst
 • Oogoat: Hoegaards bier
 • Ootel: warboel

 

OKRA HUMOR

Tijdens de geschiedenisles vraagt de meester: ‘Wie kan mij vertellen wie Columbus was?’

Rikske antwoordt: ‘Dat was een vogel meneer.’

De meester reageert verbaasd : ‘Hoe kom je daar nu bij?’

Rikske : ”Iedereen praat toch altijd over het ei van Columbus …’

 

Uitnodiging 10de Okra-fietszoektocht

Genieten op de fiets van een mooie nazomerdag

Uitnodiging 10de Okra-fietszoektocht

Okra Hoegaarden nodigt u uit om samen een namiddag ontspannend te fietsen, samen te genieten met je familie en je vrienden van de prachtige streek in en rond Hoegaarden, verborgen hoekjes en leuke terrasjes te ontdekken…. en zoveel meer….

Wanneer? zaterdag 9 september 2017

Vertrek  Parochiecentrum, Tiensestraat 54, Hoegaarden vanaf 12u 30 tot 14u30. Keuze uit 20 of 30 km, met inkortmogelijkheden, we hebben echt getracht zoveel mogelijk de hellingen te vermijden.

Iedere deelnemer ontvangt een routebeschrijving en de tocht is bewegwijzerd. Democratisch startgeld en een attentie voor elke deelnemer. Natje en droogje worden voorzien in het PC te Hoegaarden.

Méér info www.okrahoegaarden.be of op 0475 35 00 67

Vanaf 18u HARINGEN op de BARBECUE en PENSEN met appelmoes

De opbrengst gaat naar de verbouwingswerkenwerken aan het Parochiecentrum

Op vrijdag 1september om 19 samenkomst aan PC om flyers rond te dragen in het dorp. Iedereen welkom … .en daarna gaan we ene drinken …

De fietstocht dit jaar is 29,99 km lang en we fietsen over Hauthem, Oorbeek, Kumtich, Breisem, Roosbeek, Vertrijk, via Boutersem terug naar Willebringen, Hoksem, weerom Hauthem en Hoegaarden. Er zijn afkortmogelijkheden voldoende. Je kan in Oorbeek al afslaan, in Hoksem, Kumtich-Willebringen nemen en terug aansluiten.

 

OKRA KAARTSPEL

We zijn september, de herfst nadert, ons jaarlijks kaartspel hervat. Wij spelen elke derde donderdag van de maand om 20 u in PC. Vorig seizoen won Liliane Vandermolen. Aan u de kans nu om u onsterfelijk beroemd te maken in het OKRA-kaartseizoen 2017-2018. Tot vorig jaar werd er bijna uitsluitend kleurenwies gespeeld, maar vorig jaar werd er ook telkens aan minstens 1 tafel gewone wies gespeeld. Daarom maken we dit jaar 2 klassementen, eentje voor het kleurenwiezen en eentje voor het gewone wiezen. Er zou extra volk afzakken op 21 september mits deze aanpassing.

Het kaartspel is een organisatie van Okra, maar de pintjes die getapt worden brengen een beetje winst in de kas van PC, niet in die van Okra.

 

RAP EEN OKRA-MOP

Wat is het toppunt van automatisering?

Een stewardess die zwanger wordt van de automatische piloot.

 

HET OKRA KALENDEROVERZICHT

 • 06/09 14u Breicafé Villa Hugardis.
 • 07/09 14u Koffietafel met voordracht CM over “Gezonde voeding , evenwichtig eetplezier.  Moeder waarom eten we? “ Het antwoord op deze vraag helpt ons ook op zoek te gaan naar wat en hoe we best eten. Over de voedingsdriehoek wordt heel veel gezegd en geschreven en precies daarom leggen we die goed en duidelijk uit. Er volgen een hele  reeks tips om evenwichtig(er), afwisselend(er) en gezond(er) te eten. Deze uiteenzetting is geen kookles. Ook informatie over dieetvoeding of specifieke voedingsbehoeften komen niet aan bod.
 • 09/09 Fietszoektocht vertrek vanaf 12u30 tot 14u30, keuze uit 15 en 30 km met inkortmogelijkheden. Iedere deelnemer ontvangt routebeschrijving en een attentie, mooie prijzen voor de winnaars. Vanaf 18u Haringen op de Barbecue en pensen met appelmoes.
 • 11/09 13u30 Fietsen, vertrek Parochiecentrum, wegwijzers ophalen
 • 13/09 14u Breicafé Villa Hugardis
 • 14/09 14u Voordracht CM over Diabetes, organisatie Samana (Ziekenzorg), Parochiecentrum. Tijdens deze sessie gaan we dieper in op het verschil tussen de twee types, de oorzaken, gevolgen en mogelijke behandelingen. Meer info tijdens koffietafel..
 • 21/09 20u Kaarten Parochiecentrum
 • 25/09 Daguitstap naar Maastricht met o.a. wandeling met stadsgids van de Maas naar het Vrijthof, boottocht op de Maas, vrije tijd. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.
 • 27/09 14u Breicafé Villa Hugardis
 • 28/09 13u30 Fietsen, vertrek Parochiecentrum
 • Data om te onthouden
 • Zondag 12 november Ontbijtbuffet en donderdag 7 december: eindejaarsfeest

 

KOPPEL OKRA WEERSPREUKEN VOOR SEPTEMBER

 • De septemberregen komt de boer heel goed gelegen.
 • Op Maria’s Geboort trekken de zwaluwen voort.
 • Sint Mauritius helder, schepen naar de kelder.
 • Is september warm en droog, hij de fruitkorf nooit bedroog.

 

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS HEEL GOED NA

 • Misschien is de taal van de glimlach wel de taal van God.
 • Soms wordt alles klaar als we even de ogen sluiten.
 • Een vriendelijk woord is steeds een welkom geschenk.
 • Verschillende meningen zijn zegeningen voor wie wil samenwerken.