Okrakrant mei 2018

MEI MARIAMAAND

 

Lieve Vrouwke in de hemel

’s Heren moeder reine Maagd.

Hoor het volk der Lage Landen

dat u nederig bijstand vraagt.

’t Heeft al oude adelbrieven van

zijn godsvrucht, deugd en eer.

Wil zo smeken wij U Vrouwe,

voor ons bidden bij de Heer.

Lieve Vrouwke in de hemel,

die der Vlamen Moeder zijt,

red uw volk uit diepe noden,

maak het tot de deugd bereid.


UITNODIGING KOFFIETAFEL MEI 2018

U wordt met z’n allen uitgenodigd op de koffietafel van 3 mei. We verzamelen als naar gewoonte ten laatste om 14u in ons PC. Vorige maand was het nog bitter koud en kenden we vele zieken. Desalniettemin waren nog met ongeveer 105 mensen aanwezig. We mochten ook weeral twee nieuwe mensen voor het eerst ontmoeten op onze koffietafel, nl. Hilda Saenen uit Kumtich en Willy Nijs uit Oorbeek. Dat is toch bijzonder plezant dat we hier al vijf maanden aan elkaar nieuwe mensen mogen voorstellen. We zijn ondertussen opnieuw met 165 leden. Hoera!

Ondertussen hebben we al enkele echte zomerdagen gekend, hopelijk zijn alle zieken hersteld. We dromen er terug van om op een gewone koffietafel eens met 120 aanwezig te zijn. Op ons eindejaarsfeest is dat geen probleem, maar voor een gewone vergadering zou dat fantastisch zijn. En heel stillekens dromen we terug van om ooit eens 200 leden te hebben. Alleen: die geraken nooit in het WZC Hugardis binnen als we straks moeten verhuizen.

Ondertussen was er in de maand april de week van de vrijwilliger. Traditioneel houden we in Okra Hoegaarden een klein dankfeest voor alle bestuursleden, wijkverantwoordelijken, medewerkers in de keuken en de zaal, helpers bij pannenkoeken en ontbijtbuffet. Er zijn een paar foto’s toegevoegd, andere vindt u op www.okrahoegaarden.be. Daar staan trouwens honderden foto’s op. En als seniorenvereniging willen wij onze waardering uitdrukken voor het personeel en de vrijwilligers in de woonzorgcentra. De meisjes van café Tricot, met Josette Sterkendries als strafste, breiden-haakten zeer vele hartjes die we in de WZC’s van Hoegaarden en Goetsenhoven aan de directie overhandigden. Zij bezorgen ze aan de vele lieve mensen die prachtig werk leveren in deze zorgcentra. Tijdens de koffietafel van mei verwachten we Remi Vangoidsenhoven samen met een vriend van hem om muziek te maken: meezingliedjes vooral, maar dansen is altijd mogelijk natuurlijk. Het belooft weeral een drukke namiddag te worden. En Remi heeft beloofd: ‘ We zullen ons 200% inzetten, er zal ambiance zijn, wees gerust.’ En jawel, alles weeral voor 2 schamele eurokes, we zijn toch nogal kadees niet?

En er zal nog veel muziek zijn in de nabije toekomst. In juni hebben we onze traditionele muzieknamiddag en dan zijn er nog de feesten van het Parochiecentrum. Wat een leven!!!

OKRA KAARTEN

Deze jongen was er dit keer niet bij, gelukkig wegens eventjes op verlof, maar ik vond in ons PC de uitslagen. Er was een tafel minder dan gewoonlijk, want er waren nog afhakers: foei. Andre en weerom Hugo wonnen bij de kleurenwiezers, Roger en Georges bij de gewone wiezers. Ik zal de rangschikking opmaken beste vrienden.

Ik beloof er te zijn op donderdag 17 mei. U komt toch ook?

 

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS ZEER GOED NA

Wist je dat  …

erwtjes de darmen reinigen?

avocado gunstig effect heeft op hart en bloedvaten?

dragon de eetlust opwekt?

asperges het bloed zuiveren?

prei water afdrijvend is?

spruiten een bron van energie zijn?

wortelen gunstig zijn voor de lever, nieren, ogen en huid?

En weet je waarom ze de paardenbloem ook de pisbloem noemen? Van die gele bloempjes kan je namelijk lekkere gelei maken en die is ook water afdrijvend. Geproefd en geleerd tijdens wandeling in Het Zwin.

OKRA HUMOR

Een vrouw was aan het winkelen en zag een vreemde begrafenisstoet het nabijgelegen kerkhof naderen. Een in het zwart geklede vrouw liep helemaal alleen met een pitbull aan haar zijde achter twee lijkwagens.

Achter haar liep een rij van nog eens tweehonderd vrouwen. De winkelende vrouw was zo nieuwsgierig dat ze naar de vrouw met de hond liep en zei “Ik wil graag mijn deelneming betuigen met uw verlies en ik weet dat dit een vreemd moment is om u lastig te vallen, maar ik heb nog nooit zo’n begrafenisstoet gezien. Wie wordt er begraven?

“Mijn man”, antwoordde de vrouw.

” Hoe is hij gestorven?”

Mijn hond viel hem aan.

En wie ligt er in die andere lijkwagen?

“Mijn schoonmoeder. Ze probeerde mijn man te helpen en toen stortte de hond zich ook op haar”. De vrouwen keken elkaar even onderzoekend aan.

“Mag ik die hond van u lenen?”

“Sluit maar aan in de rij.”

BIJ OKRA BEN JE THUIS !

Stralende en warme zon, bloesempracht, kwetterende vogels … daar is eindelijk de lente! Het doet verdorie wel goed aan onze knoken, weg met de donkere, kille en koude dagen. Welkom zon!

Komende koffietafel gaan we zingen en meewiegen op echte Vlaamse deuntjes. Plezant gaat dat zeker zijn, ik ben er voor het volle pond zeker van.

Het is ook Mariamaand, anno 2018 bij velen totaal in de vergeethoek geraakt, maar niet bij OKRA. Wij dragen ook Maria nog in ons vaandel. Komende koffietafel zal er een Mariabeeld in het Parochiecentrum staan, vele kaarsjes en ook bloemen. Wie enige tuinbloemen heeft brengt ze zeker mee, ze zullen dicht bij Maria gezet worden.

We herinneren er u graag nog even aan dat er op dinsdag 12 juni een bezinningsmoment is in ons Parochiecentrum. Het gaat een zalig uur worden. Inschrijven kan, mits betaling van 5 €, bij Nicole Paulus.

Bij Café Tricot alles prima. We zitten volop in het werk! Arlette en Patricia zijn zonnejurkjes aan het stikken, anderen breien stapels kleedjes. Och ja, mijn maskes … het zijn stuk voor stuk zo’n “DOTJES”!

De actie “hartjes voor de zorgweek” is ten einde. Wij zijn fier, echt fier, we leverden 650 hartjes af. Hartelijk dank Yvette Kleynen, Chris Reniers, Odette Degeest en Josette Sterkendries voor jullie inzet. Dank u wel 650 keer! Op 9 en 23 mei is er terug Café Tricot in ons WZC. Kom gerust even langs. Welkom iedereen !

OKRA VERJAARDAGKALENDER

De allerliefste wensen met veel warmte en gezelligheid. Geniet maar van deze bijzondere dag . Gefeliciteerd !

We tellen een recordaantal jarigen in mei, liefst 21! Het is dan ook een mooie maand om geboren te worden: lentekinderen.

Jeannine Smets bijt de spits af op 1 mei, leuk. Marie Louise Stockmans verjaart ’s anderendaags, op 2 mei bijgevolg. En Cecile Struyf is dan weer jarig op 3 mei.

Op 5 mei is Maria Muls aan het feest en op 6 mei feesten Mariette Schoensetters en Irene Vandenbempt.

Jenny Depus krijgt zeker een (zelfgebakken?) gebakje aangeboden van haar echtgenoot op 7 mei. Jaak Dekeyser geniet van zijn verjaardag op 13 mei.

Angele Morren doet er een cijfertje bij op 16 mei. Lisette Grossen en Anita Thiry, allebei uit Tienen, vieren op 18 mei.

Op 19 mei zet Alphonsine Ruelle de boel op stelten en op 20 mei is onze aankoopmoeder-keukenpiet Rita Drossart aan de zet, vier dagen na haar moeder!! In dezelfde familie is dan weer Danielle Bellis aan de beurt op 22 mei.

Ons aller vriend Liesbeth Van Nerum is aan het feest op 24 mei.

Bijna niet te geloven, maar de familie Morren-Drossart-Bellis zingt nu een liedje voor Staf Drossart op 25 mei, tevens de verjaardag van Jeanne-Marie Verbelen.

Op 26 mei wordt er een pot gepakt op de verjaardagen van William Dirix, Dany Hanique en Jef Scheepmans.

En Jacqueline Noe tenslotte sluit de rij met haar verjaardag op 27 mei.

 

Controleer a.u.b. de schrijfwijze van uw naam, de juistheid van uw geboortedag, zo kunne we eventuele fouten in onze administratie verbeteren. Merci.

GEEF UW EMAIL-ADRES OP, DAN KRIJG JE DIT BOEKJE OOK OP JE PC

TIJD VOOR EEN KORTE OKRA-MOP

Een blondine vraagt een klontje suiker voor haar koffie.
“Maar mevrouw, ik heb u er al vijf gegeven !”
“Ja dat weet ik, maar ze zijn allemaal gesmolten.”

OKRA FIETST

Het fietsseizoen is herbegonnen, onze eerste tocht leidde naar Wallonië over Zetrud naar Jodoigne, Huppaye, Enines naar ons cafeetje in Neerheylissem, bij Père et fils. Daar stoppen we een paar keer per jaar, heel aangename halte. Voor de tweede tocht zijn we gaan fietsen langs de Demer in Aarschot.

De volgende tocht is op 2 mei met start om 13u30 aan de voetbal in Meldert, de voorbereiding van de jaarlijkse fietstocht van ‘doortrapper’ die wij in Hoegaarden voorbereiden.

Op 7 mei fietsen we naar Scherpenheuvel voor de Okra-bedevaart. Wij vertrekken om 12u aan PC.

En op 9 mei is er dan die fietstocht van doortrapper, opnieuw om 13u30 aan voetbalplein Meldert.

En dan fietsen we nog eens op 22 mei met start om 13u30 aan pc. Maar er is nog geen tocht voorbereid. Neemt iemand initiatief? Terug eens met de fiets op de auto tot ergens ???

OKRA EN HET PC

Er is nu morgen, dat is woensdagavond vergadering van het PC-bestuur. Zeker is dat er op 15-16 juni feesten zullen georganiseerd worden, afscheidsfeesten van ons PC, want in juli starten de stripwerken. Bedoeling is dat wij in september nog onze fietszoektocht met haringenbak organiseren in een gedeeltelijk gestript PC. Dan kan iedereen eens komen kijken naar de vorderingen van de werken, en direct daarna breken we dan de vloer op om te starten met de heropbouw. Verdere info over die feesten zal zeker volgen, maar het zal met veel muziek zijn, mogelijk optreden van Thalia van vroeger, de harmonie zou meewerken. Houdt u simpelweg dat weekend vrij!!!

Op vrijdag 11 en zaterdag 12 mei zijn de volgende werkdagen. Het dak is reeds enige tijd vernieuwd, in de vroegere toneelzaal en de lokalen ernaast is reeds flink wat heropgebouwd …  maar op die data wordt gestart met de afbraak van de oude woning, de huidige Chiro-lokalen. Hoe meer volk hoe beter, want wat we zelf kunnen doen moeten we niet betalen aan aannemers. En het zal hard nodig zijn: zowel Chiro als PC hebben geen centjes teveel. Als we daar eens met 20 mensen kunnen opvliegen is er veel gedaan; dat is ook motiverend voor de harde kern werkers. Hartelijk welkom bijgevolg.

Als je benieuwd bent naar wat onze vrijwilligers allemaal al verzet hebben, kan je de foto’s bewonderen op

https://www.facebook.com/ChiroHoegaardenBOUWT

KOPPEL OKRA WEERSPREUKEN VOOR MEI

  • Kamillegeur in mei, brengt de zomer dichterbij.
  • Voor nachtvorst is men niet beschermd, tot St.-Bonifaas zich over ons ontfermt.
  • Wees op uw hoede en waak nu wel, want mei baart dikwijls kattenspel.
  • Een bijenzwerm in de maand mei, daarmee is elke imker blij.

Zwermen de bijen in juni uit, dat betekent een vette buit.

Maar in juli is het veel te laat? Geen imker is daarmee gebaat.

 

OKRA DANKT DE MEDEWERKERS

Elk jaar houdt Okra Hoegaarden een sober maar sfeervol feestje om de vele medewerkers te bedanken voor hun inzet het voorbije jaar. Voor een vereniging als de onze nodigden wij 42 mensen uit. Dat is een beetje eigenaardig niet: 42 mensen die werken in Okra Hoegaarden. Dat is ons bestuur, maar ook alle wijkverantwoordelijken die maandelijks de boekjes rondbrengen. Dat betreft onze keukenploeg die maandelijks in de keuken staat, maar ook bij ontbijtbuffet, pannenkoekendag, eindejaarsfeest. Dat betreft onze kuisploeg, anders moeten we meer dan 1 keer per maand het PC laten kuisen en dat kost toch ook snel 50 euro per keer? Dat betreft de mensen die maandelijks drank en eten ronddragen tijdens onze vergaderingen. Dat betreft zeer zeker onze webmaster, die ook maandelijks de lay-out van ons boekje verzorgt. Dat is allemaal niet alleen eigenaardig maar bovendien zeer tof en hartverwarmend. En weet ge wat volgens Gilbert het eigenaardigst is? ‘Okra is de enige vereniging die ik ken waar ge lidgeld moet betalen om te mogen komen werken, straffe gasten.’

Gewest Tienen  

Uitstap naar LEOPOLDSBURG

                   woensdag 30 mei 2018

Het team van OKRA gewest Tienen nodigt al zijn leden uit.

Programma

10.30 uur        We gaan met een autocar. Vertrek op de laatste  opstapplaats.

11.30 uur        Ontvangst met aperitief “De Piot”.

12.00 uur        Middagmaal in de K-Blokken, een reeks

overgebleven blokken van het reusachtige

voormalig ruiterijkamp.

We genieten er van een typisch troepenmenu

uit  authentieke gamellen met een lekker

biertje ‘de soldaat’.

13.00 uur        Vertrek naar het “Museum van het Kamp van Beverlo”, dit

onder deskundige begeleiding van een gids.

Daarna rondrit met de autocar door het immense kamp.

16.00 uur        Koffie met soldatenkoek in het CC kaffee.

17.00 uur        Terugreis naar Tienen.

De vertrekuren en de opstapplaatsen zullen meegedeeld worden, wanneer het aantal deelnemers per trefpunt gekend is.

Kostprijs : 35 euro alles inbegrepen, behalve drank bij het middagmaal.

Inschrijven en betalen bij je trefpunt ten laatste op 18 mei 2018.

Beste OKRA – groeten namens het gewestteam.

Voor trefpunt Hoegaarden: vraag bijkomende inlichtingen aan Mia, trefpunten Hoegaarden en Meldert hebben deze uitstap samen voorbereid.

OKRA ACTIVITEITENOVERZICHT

02/05 – 13 u 30 Voorbereiding fietstocht van doortrapper, samenkomst aan voetbalveld RC Meldert

03/05 – 14u
Koffietafel met animatie: muziek met Remi Vangoitsenhoven, PC.

07/05 – 13u30
Bedevaart en fietsen naar Scherpenheuvel, bus vertrekt om 12u30 op het Gemeenteplein, terug thuis in Hoegaarden rond 18u15-18u30

09/05 – 13u30
Fietstocht Doortrapper ism Okra Meldert en Okra Hoegaarden, vertrek Voetbalveld RC Meldert, Meerstraat 12, Meldert

09/05 – 14
Breicafé in Villa Hugardis.

17/05 – 20u
Kaarten Parochiecentrum

22/05 – 13u30
Fietsen

23/05 – 14u
Breicafé Villa Hugardis

30/05 – 10u-10u30
Halve daguitstap gewest Tienen naar Leopoldsburg

31/05 – 14u
Wandelen met Staf Drossart in en rond Eliksem

12 juni – 14u
Bezinning met Liesbeth Goris in Parochiecentrum, voor 5 juni inschrijven en 5 euro deelname in de onkosten betalen

Ganse weekend rond 15 juni: feesten Parochiecentrum, info volgt.

28 juni – 14u
Ontspanningsnamiddag met Fever, livemuziek

6 juli
Daguitstap naar Lier

12 september
Regio-uitstap naar Louvain-La-Neuve

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils

Altenaken 80A

3321 Hoegaarden

Okra koopt altijd Hoegaards, deze mensen helpen ons maandelijks en geven ons een mooi percentje korting. Merci Edwin. Merci Sven.

PATISSERIE SVEN

DOELSTRAAT 47

3320 HOEGAARDEN

En Lydia Marchal, nagel- en haarstudio uit de Valleistraat kwam zelf sponsoring aanbieden voor onze volgende ledentombola in oktober. Dat is tof niet? Er zijn dus toch nog goei mensen inde wereld …