Okrakrant juli-augustus 2019

Okrakrant juli-augustus 2019

’t Is zomer !

Mijn gedachten zweven

ver van alle aardse dingen.

Deze zomerdag geef ik me over

aan mijn mijmeringen.

Als een vlinder op de wind

hoog boven alles verheven

wil ik even de mooie dingen zien

van het gewone leven.Ok

 (Het gedichtenhuisje NL)

 

UITNODIGING SAMENZIJN IN DE BEGIJNHOEVE

Vandaag spreken we af om op donderdag 1 augustus de Begijnhoeve te Oorbeek te bezoeken. Iedereen kent toch de plaats van afspraak? De Begijnhoeve ligt op de Begijnenstraat op de hoek aan de kant van de kerk, St.- Jorisstraat.

Er zal een groep zijn die om 14u aan het WZC voor een wandeling naar Oorbeek vertrekt. Wie wil fietsen  kan dit uiteraard ook: samen vertrekken om 14u aan WZC?? Wie met eigen vervoer komt is welkom in Oorbeek. Je kan komen om 14u15, maar desgewenst ook later. Voor wie reeds afgesproken heeft om samen te rijden gelden dezelfde afspraken. Aan wie nog plaats heeft in de wagen vragen we om mogelijk eens te komen kijken om 14 u aan WZC, om mogelijk nog iemand anders mee te vervoeren. Dan moeten onze bestuursleden waarschijnlijk niet twee keer rijden. Wie normaal opgehaald wordt door zijn/haar vaste chauffeur mag er op rekenen op het gebruikelijke tijdstip te worden opgehaald. We kunnen waarschijnlijk allemaal best om 14u aan WZC zijn. En anders zien we elkaar wel in Oorbeek We moeten er ook nog voor zorgen dat de wandelaars thuis geraken, of tenminste toch een paar chauffeurs om hun wagen op te halen. En we mogen Patricia niet vergeten. Je gaat naar huis wanneer je wenst, best vertrekken zij die niet blijven eten voor 17u, dan kunnen de mensen van de Begijnhoeve rustig hun normale klanten voor het avondeten ontvangen. De mensen die wel blijven eten: bestel a.u.b. ten laatste om 16u45, op vraag van de uitbaters.

Dat zijn nog al een berg afspraken niet? Maar er hebben meer dan 90 mensen gezegd mee te willen. Dat vraagt een beetje goede afspraken.

Er moet trouwens nog iemand zorgen voor goed weer. Als we daar met lekker weer buiten op terras kunnen wordt het weer een aangename dag. Als het slecht weer is zit dat spel daar eivol, de uitbaters hebben er een beetje bang van zo’n grote groep, dat is nog nooit gebeurd..

Ondertussen werd Rita Vanherwegen uit de Tommestraat lid van onze club. Wij wensen haar van harte welkom en hopen haar spoedig te mogen verwelkomen op ook andere activiteiten dan de wandelingen. Joepie!

En vermelden we hier nog rap dat we het gemeentebestuur van Hoegaarden bedanken voor de subsidies. Er werd 305 € op onze rekening gestort.

September: terug op eerste donderdag om 14u in WZC.

OKRA-OVERWEGINGEN

Vroeger was ons okrakrantje voor de maand augustus slechts een half blaadje lang. De laatste paar jaren was dat telkens al gegroeid tot 8 pagina’s i.p.v. de gebruikelijke 12. We gaan kijken hoe ver we vandaag geraken. Een; twee, drie start … Het is alleszins een feit dat de maanden juni, juli en augustus voor onze Okra de moeilijkste zijn. In juni gaan al veel gepensioneerden op vakantie, is er veel werk in onze tuin, enz.… Dit boekje bv wordt geschreven tussen twee vakanties in.

En nog nooit waren de vakantiemaanden zo druk voor Okra als dit jaar. En lees maar rustig verder in dit boekje, het blijft voorstellen spuiten. Dit jaar hadden we hier nog extra de wandelingen van Lekker Actief. En die wandelingen waren een voor mij een totaal onverwacht succes. Ik had nooit gedacht dat jullie zo sportief waren. We moeten zeer zeker doorgaan met onze wandelingen, minstens maandelijks in herfst en winter. En volgend jaar zeker terug wekelijks in de periode april-mei, kwestie van een goede conditie op te bouwen voor de rest van het jaar.

Gelukkig wordt het in augustus iets rustiger en in september starten we terug met de gewone activiteiten in ons WZC. Hoewel rustiger: we willen gaan wandelen in Landen en er is de uitstap naar Bokrijk. En in september is er onze jaarlijkse tombola die veel voorbereiding vraagt. Trouwens, we hebben een briefje gemaakt dat we bezorgen aan onze gebruikelijke sponsors om te vragen naar een waardebon of een andere prijs. Wie een dergelijke brief wil overhandigen aan een goede kennis-zelfstandige krijgt in Oorbeek met de glimlach zo’n papiertje overhandigd. En merci op voorhand.

Oei, september rustiger … Er is nog de traditionele haringenbak op de BBQ ten voordele van PC ter gelegenheid van de kermis. Voor diegenen die niet helpen bakken of opdienen is er dus de mogelijkheid  om eerst een wandelingetje te maken en daarna samen een haring te komen eten? Weeral afspraken te maken in Oorbeek.

En zo stilaan zullen de vrijwilligers voor het PC weer op de afspraak gevraagd worden. Ik heb gisteren eens door de ramen gekeken, ze zijn de buitenmuren aan het metsen. Eind augustus zou ons nieuwe PC moeten winddicht zijn en wordt er volk gevraagd om vloer te leggen, elektriciteit te plaatsen, te verven, enz…

Het leven van een gepensioneerde kan hard zijn.

OKRA ROUWT

Tijdens de vorige koffietafel baden we al een weesgegroetje voor Margeurite. Bedenk bij het kijken naar deze foto en het lezen van de mooie tekst nog eens welk uitzonderlijk goed en sterk mens zij was.

Marguerite ,

Je kende vreugde

je kende verdriet

je kende liefde

je kende ziekte

je kende vrede .

In alles was je dapper en oprecht.

Zoals je hebt geleefd zo ben je ook heengegaan.

 

OKRA NAAR BLOKKEN

Over deze is al veel geschreven en gepraat, nu eindelijk definitieve afspraken. Vertrek op donderdag 21 november om 9u op Gemeenteplaats. We worden ontvangen en krijgen 2 consummaties, dan volgen wij twee opnames. Wij krijgen lunch aangeboden met vol-au-vent en dessert,  consumptie inbegrepen In de namiddag stoppen we nog even in shopping center Woluwe, iedereen is vrij. We zijn thuis rond 18u.

Deze daguitstap kost u amper 3 5€, betalingen kunnen vanaf nu op de rekening van de uitstappen BE28 7360 3772 8620. Wie tijdig afmeldt krijgt centjes terug, er staan immers nog gegadigden op de wachtlijst.

OKRA LEKKER ACTIEF

Trein- en wandeluitstap naar Bokrijk op 23 augustus. We zien elkaar om 8u45 aan het station, de trein is om 8u 55. Van station Bokrijk stappen naar ingang domein Bokrijk is 1 000 stappen. Normaal volgen we de wandeling ‘in de ban van Breughel’, 6 km lang. De wandeling station tot St.-Gummarus en terug is 3 km. Mia en Andree zijn op verkenning geweest, het zou heel plezant zijn. Er gebeurt heel veel, iedereen kan of mag op eigen tempo de wandeling doen, al dan niet meespelen. Spreken we af om 12u30 aan St.-Gummarus om samen iets te eten? Wie uitgebreider wil eten kan ook terecht in het Koetshuis of in het Poorthuis.

Wie absoluut met de wagen wil: dat kan ook natuurlijk. Best neemt u parking 1. De mindere wandelaars kunnen mogelijk paard en kar huren voor een tochtje door het domein. Moet je wel aan St.-Gummarus raken.

We nemen de trein om 17u14 terug naar Tienen.

Op de heenreis overhandigen de reisleidsters u een boekje met info over Bokrijk, en over wat er specifiek is aan ‘de wereld van Bruegel’. U kan ook surfen naar www.dewereldvanbruegel. Er is om 14u theater “Bravo Meneer Bruegel” aan halte 10 op het Bruegelparcours. De spelers en muzikanten brengen Bruegels bekende schilderij “De strijd tussen Carnaval en Vasten” weer tot leven. In dit spektakel wemelt het van de figuren die de mens tonen zoals hij nog altijd is. Dansend, drinkend, etend, spelend, minnekozend, klagend, spottend .Herkenbaar? Met zijn kleine en mooie kantjes. Zoals ook Bruegel mensen in beeld bracht. Waarschijnlijk heeft u van dit toneel al beelden gezien op TV.

In de Museumbrouwerij het Paenhuys word je ondergedompeld in het historisch brouwproces. Proef gratis hoe bier eeuwen geleden smaakte. Ontdek Wildeman, het nieuwe bier van Bokrijk.

Prijzen: als we een groepsticket kopen in Tienen komen we ervan af met 17,30 € voor een combiticket: trein en ingang. De rest betaalt iedereen het zijne, er is mogelijkheid tot picknick.

Graag een seintje wie meewil aan Mia of Andree ten laatste op 1 augustus.

———

Vrijdag 16 augustus zouden we de Okra-wandelzoektocht in Landen willen doen. Afspraak voor de wandelaars om 14u aan bezoekerscentrum Rufferdinge. Daar zijn de deelnemersformulieren te koop, en er is daar mogelijkheid tot terrasje. Wandeling zou 5 à 6 km lang zijn.

FOTO’s VAN DE OKRA-UITSTAP NAAR ZEE

KOPPEL OKRA WEERSPREUKEN VOOR DE ZOMER

  • Laurentius en Bartel schoon, de herfst een gouden kroon.
  • Geeft augustus zonneschijn, zeker krijgen we gouden wijn.
  • Noordenwind in augustus opgestaan, brengt standvastig weer aan.
  • Als St.-Dominicus gloeit, een strenge winter bloeit.
  • Als wespen ons komen plagen volgen regen en onweer in vlagen.

OKRA KAARTEN

Het kaartseizoen 2018-2019 zit erop. Het seizoen werd gedomineerd door de vrouwen. Bij de gewone wiezers was Josée Vandebroeck onaantastbaar, zij won met zeer ruime voorsprong. Het laatste kaartspel was ze niet aanwezig, zij was wandelen met doorstapper en niet tijdig thuis. Het leven van een okra-lid kan overvol zitten   Bij de kleurenwiezers won Nicole Janssens. Hugo Nicolaes zag zijn laatste waterkansje op de zege tijdens dit laatste kaartspel niet, integendeel.

Onze kaartclub op de derde donderdag van de maand is maar een kleiner clubje, maar diegenen die komen, komen dan ook heel graag, ook schrijver dezes. Dus herstarten we volgend seizoen in september.

MET OKRA LEKKER ACTIEF VIEREN IN HAKENDOVER

Okra Hoegaarden blijft leuke ideeën spuwen. Tijdens vorige koffietafel hebben we eens voorzichtig gepolst wie er eens mee in Hakendover wou wandelen en daarna samen gaan eten bij Maurus. Er waren begorie veel mensen die meewilden.

PS: zaal Maurus wordt gerund door de kinderen van onze leden Nelly en Herman. Ik ben er al geweest,  het is er gezellig en goed.

Zaterdag 26 oktober hebben we gereserveerd. De wandelaars van lekker actief doen in de namiddag een wandeling in en rond Hakendover. We zorgen om ten allerlaatste tegen 17u bij Maurus te zijn voor het aperitief. Wie niet mee wil wandelen, afspraak dus om 17u.  Wij zullen een menu bestellen na onze vakantie. Maar schrijf die datum a.u.b. al op.

Alle correcte informatie in okrakrantje van september: prijzen, voorstellen menu, enz..Wie zoekt en leidt een korte wandeling, wie de lange?

MINI-VERSLAG UITSTAP TONGEREN

We ontvingen geen foto’s spijtig. Het bezoek aan het ondergrondse museum was heel leerrijk en aangenaam. De catering was mager, men vond het vrij duur voor het aangebodene.Toch fijne dag…

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Lieve jarige, vier het leven en pluk de dag,

geniet zolang je leven mag!

Hieronder een vrij lange lijst met zomerkinderen, zij verjaren in de heerlijke maand augustus. Gaby Vangrambesen opent de rij op vrijdag 2 september.

Emmanuelle De Jongh en Moniek Dodion vieren een dagje later op 3 augustus. Deze laatste viert dat met haar kinderen en kleinkinderen op verlof in de Ardennen. Charly Swellen drinkt er ne stevige op 5 augustus.

Leona Smolders blaast dan weer kaarsjes op 9 augustus.

Diana De Vlaeminck wordt door haar ventje uitgebreid gekust op 11 augustus. ACW-lid Renée Lambrechts en wijkmeester John Mues zijn samen jarig op 12 augustus.

Nicole Van Mol, ‘Molleke’ voor de vrienden en pas oma geworden, feliciteren we nog eens op 14 augustus. Johan De Bisschop uit de Stoopkensstraat is jarig op 15 augustus. Lucia Boesmans uit Diepenbeek, ze staat ook 2 keer op de foto in het verslag van de reis naar zee, is jarig op 17 augustus.

Een dagje later is het hopelijk een schitterende dag voor Agnes Sterkendries. Zij komt ook wonen in WZC, heel goed. Willy Bamps uit het mooie Overlaar wordt verwend met taart en gebak op 27 augustus.

En Cisca Van Esch tenslotte wensen we het allerbeste toe op 28 augustus.

OKRA ACTIVITEITENOVERZICHT

24/07 – 14u
Breicafé Villa Hugardis

01/08 – 14u
Geen gewone koffietafel, vertrek te voet, met de fiets, met de auto naar de Begijnhoeve  in Oorbeek. Meer info volgt, zie ook elders.

14/08 -14u
Breicafé Villa  Hugardis

16/08 – 14u
Wandelen in Landen, 14u Rufferdinge

23/08
Wandelen in Bokrijk ‘in de voetsporen van Bruegel’. Meer info elders

28/08 – 14u
Breicafé Villa Hugardis

25/09
Daguitstap naar Namen
Voormiddag geleide stadswandeling, namiddag keuze uit boottocht van 45 min op Samber en Maas of een wandeling in de onderaardse  gangen van de citadel. Wandeling duurt 1u30. Inschrijven door overschrijving van 57 euro (inbegrepen vervoer, programma, koffie met croissant, middagmaal (soep, hoofdgerecht, dessert), avondmaal (broodjes en koffie).

Inschrijven ten laatste op 1 augustus bij Mia of Andrée, nog 6 plaatsen vrij!!

BIJ OKRA BEN JE THUIS !

Er is Café Tricot op woensdagen 14 en 28 augustus .  Wie restjes KATOENEN stof heeft of overschotten van wol, bezorg ze aan Nicole Ruyts of aan Nicole Paulus . In september is er confituur en gelei te verkrijgen aan 2 € per pot. Fijne zomerdagen gewenst !

OKRA BOWLING

Sorry mensen, maar ik vind de uitslag van onze prestaties in juni niet meer terug. Inderdaad: orde en netheid siert de mens. Maar nu kan ik geen einduitslag berekenen. Laat ons gewoon onthouden dat Marc, Michel en Georges de betere bowlers zijn. Maar toch heeft Lucske de meeste punten gescoord, want die heeft geen enkel keer overgeslagen het voorbije seizoen. Deze reactie hadden jullie niet zien aankomen, he mannen.. Bij de dames waren Josee en Nelly de betere bowlers. Maar dat is allemaal niet zo belangrijk: die bowlingnamiddag is een heel plezante namiddag. We herstarten in september, niet in november zoals vorige jaren.

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

 Bakkerij Edwin Wils

Altenaken 80A

3321 Hoegaarden

Okra koopt altijd Hoegaards, deze mensen helpen ons maandelijks en geven ons een mooi percentje korting. Merci Edwin. Merci Sven.

PATISSERIE SVEN

DOELSTRAAT 47

3320 HOEGAARDEN

Blauw, zo hemelsblauw in gouden zonneschijn  … (W.Tura)

NOG EEN VOORSTEL TOT UITSTAP

Op 17 december, willen onze meisjes een uitstap naar de Kaasboerin organiseren. Er zou daar een kerstshow gebracht worden. De deuren zouden openen om 11u, ’s middags is een 3 gangen diner, in de namiddag de show en rond 18u sluiten we af met een avondmaal. Rekent u op een uitgave van ongeveer 50 €. Twee voorwaarden: er moeten voldoende deelnemers inschrijven en de Kaasboerin mag niet uitverkocht zijn. Wie interesse heeft contacteert onze reisleidsters zo snel mogelijk.