Okrakrant juni 2024

Z O M E R   !

Hé, kijk eens OMHOOG

de  Z O N  loopt als een GEK TE STRALEN !

 

OKRA NODIGT UIT

Op 6 juni is er onze volgende algemene ledenvergadering om 14u in het PC. Deze maand komt Remi Vangoidsenhoven muziek spelen en zingen. Remi is vroeger nog al bij ons geweest, hij brengt altijd veel sfeer in de zaal. Ook nu belde hij onlangs nog met de vraag of er toch zeker wel gedanst werd bij Okra Hoegaarden. Dat is een must voor hem, hij wil erin vliegen. Dus alle dansers op post aub. Het komt zeer zeker weer goed.  Het wordt een toffe namiddag.

Vorige maand waren we opnieuw met iets meer dan 100 aanwezigen. Er was een spreekster die een infosessie hield over hoe we ellende kunnen besparen over dingen die in ons hoofd spoken. Dat was best interessant, goed om naar te luisteren. De enige negatieve reactie die ik kreeg was dat het misschien een kwartiertje korter gemogen had. We hebben zo’n beetje de indruk dat veel van onze mensen heel graag hebben dat er regelmatig eens geen extra programma moet zijn, dat er regelmatig eens een koffietafel mag zijn waarop we rustig een ganse namiddag met elkaar kunnen babbelen. En we gaan daar rekening mee houden, het moet niet altijd druk zijn.

En dan doe ik nogmaals een oproep aan iedereen om zijn of haar mening te uiten over onze Okra-activiteiten. Zeg ons aub wat je fijn vindt bij ons, wat we meer zouden kunnen of moeten doen. Zeg ons wat je vindt dat er minder zou moeten gebeuren. Uw inbreng is absoluut nuttig en noodzakelijk.

En we mogen ook weer twee nieuwe leden verwelkomen in onze bende. Uit Outgaarden mogen we Marleen Vangibergen verwelkomen en uit Hoksem werd Juliette Willemaerts lid. Zij was op onze vergadering van mei al aanwezig. Tof, tof, tof. En we denken dat er in onze zaal gemakkelijk 120 mensen sfeervol kunnen zitten. U mag dus nog altijd nieuwe leden aanwerven, maar als we blijven groeien en meer dan 120 mensen moeten een plaatsje geven moeten we eventueel een ledenstop invoeren. Maar gelukkig zijn we nog niet zo ver.

Iedereen welkom dus. En nog rap een goeie raad:

Vier het LEVEN, het is te mooi om een dag over te slaan !

PAAR BEELDEN VAN VERGADERING MEI

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS HEEL GOED NA

 • De wijn is onschuldig, alleen de dronkenlap is verantwoordelijk.
 • Goede wijn behoeft geen krans.
 • Wijn vrolijkt de triestigen op, verjongt de ouderen en inspireert de jongeren.
 • Er zit meer filosofie en wijsheid in een fles wijn, dan in alle boeken samen.

OKRA MIJMERT

Een schat is zij de zomerzon
die na teveel grijze regendagen
plots terugkeert.

Je zou haar willen vasthouden.
En zeggen : “Blijf nu maar,
ik kan niet zonder jou “.

Zoals je in je dromen de geliefde die er niet meer is
heel onverwacht toch even nog
heel dichtbij kan voelen.

( K. Gelaude)

WORKSHOP CHATTEN EN VIDEOBELLEN

Wie wil nog een beetje leren over de computer en de gsm? An Van Ende, werkzaam op het gemeentehuis vroeg ons om u allen uit te nodigen op een workshop. Kan zeer nuttig zijn voor moderne en slimme mensen.

Op maandag 10 juni van 13u tot 16u kan u in de Bib van Hoegaarden aan de Tiensestraat een les volgen over chatten en videobellen. De deelname is gratis, maar u moet wel inschrijven op bibliotheek@gemhoegaarden.be of via de telefoon op 016 768777.

BIJ OKRA BEN JE ALTIJD THUIS

Is het jullie ook opgevallen dat de natuur er zo ferm groen uitziet, zo proper gewassen is? Het kan ook niet anders met al die bakken regen die we de laatste 7 maanden over ons heen kregen. Maar nu gaat de zomer komen, het wordt tijd want allen hebben we nood aan licht, aan zon.

De natuur doet zijn best … en Dany en Monique deden al de rest. Zij bezorgden me al vele kilo’s rabarber, die verwerkt zijn tot lekkere confituur die ik weldra samen met bessen- en kriekenconfituur zal verkopen tvv B.O.M. Ik zoek nog een leverancier van pruimen en peren.

Het gaat nu toch zomeren en velen onder jullie gaan op vakantie vertrekken naar warme, exotische oorden, of naar de bergen misschien. Ik kies voor mooie hoekjes en kantjes van Vlaanderen, van de uitgestrekte Ardense bossen en pittoreske dorpjes, met mijn kleinzoon als gids musea bezoeken. Het zal een zalige tijd worden. Ik ga doen zoals Johan Verminnen zingt: “Ik neem vakantie in mijn straat, ik drink de zon in een liter wijn. Ooh God, wat kan dit zalig zijn !” GENIETEN !

Aan allen een fijne, mooie zomer en tot ziens in augustus ! Toedeloe !

WEERSPREUKEN VOOR JUNI

 • Juni koud en guur, alles wordt duur.
 • Juniregen is Gods zegen.
 • Juni meer droog dan nat, vult rijkelijk het wijnvat.
 • Een boon in juni geplant geeft er vijftig in de hand.
 • Het weer van Sint Jan blijft dertig dagen aan.
 • Zonder dauw geen regen, heet het in juli allerwegen.
 • Sint Jacob met zonneschijn, ’t zal een fijne winter zijn.

OPGEPAST

In Rusland mogen inmiddels niet meer dan drie russen in een auto.

Anders krijg je vierrussen.

OKRA ROUWT

Einde april overleed Raf Poelvoorde. Hij is heel veel jaren lid van onze Okra geweest. Een stoere West-Vlaming is niet meer.

De zon gaat onder over het leven,

zovele keren tot die laatste keer.

En in de avond worden tedere herinneringen

met diepe gloed omweven .   

 

(K .Gelaude. )

 

 

 

 

Op 16 mei overleed Marguerite Schoensetters, de moeder en schoonmoeder van wandelaars Dominique & Erna Groeseneken-Vanex.

Onze christelijke deelneming.

 

Zomaar voor jullie allen via deze gazet een warme en deugddoende knuffel !

 

EEN PAAR VERSLAGJES VAN OKRA-ACTIVITEITEN

Wandeling 26 april, verslagje door wandelleider Marc
Tussen de vele regenbuien  door waren de weergoden ons toch goed gezind. We vertrokken met een 14-tal moedigen samen met onze fotograaf van dienst aan het Kapittelhuis van Hoegaarden, terwijl anderen ergens in het buitenland lagen te luieren, of van een lekker wijntje aan het genieten waren. Wij staken dwars door de Toontuinen om zo langs de oevers van de Gete verder te trekken naar de MontBlanc van de Waalse Ardennen. Hier haakte onze dappere Arlette af  want de berg kwam eraan. Eenmaal de top bereikt kon men niet  vlug genoeg ons terrasje in de Toontuinen bereiken, waar we nog enkele … Moe en voldaan trokken we daarna huiswaarts.

Foto’s wandeling 10 mei in Korbeek-Lo, gidsen Georges en José.

 

Onze fietsers hebben meer tegenslag. Er wordt altijd maar gemopperd over de opwarming van de aarde, maar we konden toch een paar keer niet fietsen wegens altijd maar regen. Dom. Wel fietsten we samen met een paar mensen van Okra-doortrapper een tochtje van wel 42 km met een aangename tussenstop in een cafeetje over de kerk van Zuurbemde. Dat was een aangenaam plaatske niet?  Dat moeten we onthouden, want daar gaan we zeker nog eens naartoe. Dank u voor de rit Hugo.

En het was diezelfde Hugo die bij de kleurenwiezers de kaartavond won. En bij de gewone wiezers was Kumtich de baas, en deze jongen was weer maar eens de grote verliezer. Zou José echt zoveel slimmer zijn dan ik?

Wijsheid komt met de jaren, vergeetachtigheid helaas ook !

Een foto uit 2011, herkent u mensen? Herinnert u zich de zaal nog?

 

Okra Regio Daguitstap naar Lier 20 september 2024

Programma

7u30 Vertrek bus Gemeenteplein Hoegaarden
9u15 Welkom met Liers Vlaaike en koffie
10u00 Keuze uit rondrit in de streek met de bus (1) of stadswandeling (2).
1)Samen met de gids verkennen we Lier en het Pallieterland. Je bewondert het schilderachtige Gestel en geniet van historische kastelen en hoeves in het Kempische landschap.
2)stadswandeling: de gids past het tempo van de groep aan en bezoekt het begijnhof en ook de begijnhofkerk (St.Margaretakerk) Unesco werelderfgoed.
12u15 Middagmaal 3-gangenmenu, 1 drank en koffie inbegrepen
14u15 Keuze uit Zimmermuseum + vrije tijd of boottocht (45 min) + Zimmermuseum
16u45 Terug huiswaarts                                                                                                                                           

Prijs: zonder boottocht 63 euro, met boottocht 68 euro.
Inschrijvingen worden afgesloten op 24 juni.

Snel inschrijven bij Andree of Mia is de boodschap!

OKRA BESTE MAATJES

Deze twee zijn steeds op post bij onze Okra. Hij met de camera in de hand, en gebeten door de Hoegaardse geschiedenis. Zij een madam die graag haar praatje doet en tijdens de koffienamiddag een spelletje Rummicub speelt. Twee beste Limburgse maatjes, ’t zen begot Wasily en zijn Lucia !

RARARA … WIE MAG DAT WEL ZIJN ?

Hier nog eens een kiekje uit de oude doos .Op 15 augustus 1964 trok er een grote feestelijke stoet door Hoegaarden ter ere van de honderdjarige Hubert Bessemans. En er liepen ook 3 Oude Belgen mee. Wie herkent de middelste Oude Belg ? Een tip: een gekend en gewaardeerd lid van ons Trefpunt. Stuur uw antwoord zo spoedig mogelijk naar paulus.nicole@proximus.be of bel 016  76 67 59.

 

OVERZICHT OKRA AVTIVITEITEN JUNI

28/05 – 14u Mariahulde in de kerk voor de bewoners van het WZC Villa Hugardis in samenwerking met Samana, CM gezonde buurt, Okra Hoegaarden. Okra leden en niet- leden, iedereen is van harte welkom!
31/05 – 14u Fietsen, vertrek Parochiecentrum. Gids Dominique Groeseneken 0475 60 21 00

Juni

01/06 – 15u
Wandelen
Vertrek aan de kerk van Hakendover, korte wandeling +/- 5 km, lange wandeling  +/- 7 km, gids Albert. Uitzonderlijk op zaterdag

05/06 – 14u
Breicafé
WZC Villa Hugardis

06/06 – 14u
Koffienamiddag met muziekanimatie
Parochiecentrum Hoegaarden

07/06 – 14u
Wandelen
Vertrek parking  Gemeenschapscentrum Den Hoek, Hoekstraat, Kortenaken. Korte wandeling +/- 5 km en lange wandeling +/- 8 km. Gidsen Guy Poffé en Mia Vandebroeck

14/06 – 14u
Fietsen
Vertrek Parochiecentrum Hoegaarden

19/06 – 14u
Breicafé, WZC Villa Hugardis

20/06 – 20u
Kaarten
PC Café

21/06 – 14u
Wandelen
Vertrek parking kerk Melkwezer, korte wandeling +/- 5 km, lange wandeling +/- 8 km. Gids Albert Vandermeulen

28/06  – 14u
Fietsen
Vertrek Parochiecentrum Hoegaarden

Info altijd bij Mia.

MET OKRA OP STAP

BE 28 7360 3772 8620: deze rekening gebruiken om de uitstappen te betalen aub

Uitstappen

 • 31 augustus: Operette Donkmeer “De klokkenluider van de Notre Dame”, volzet Uur vertrek: 17u15 gemeenteplein Hoegaarden;
 • 24 oktober: onze jaarlijkse uitstap naar Scherpenheuvel. We zijn reeds met 30 deelnemers, dus deze uitstap zal doorgaan
 • 19 december: Kerstmarkt Essen Wie meewil gelieve 10 euro te storten als inschrijving, zo kunnen we het aantal plaatsen reserveren.

 

Hierbij een verslag over de uitstap van 1 mei door Marleen

Wij vertrokken vroeg in de ochtend, zeg maar bij het ochtendgloren, naar Alblasserwaard en de wonderlijke Kinderdijks molens (Werelderfgoed). Het beloofde een mooie zonnige dag te worden. Aangekomen in Alblasserwaard genoten wij van een welgekomen kop koffie met appeltaart. Een traktatie die ons smaakte, zeker omdat wij zo vroeg uit de veren waren.

Onze sightseeing startte in Alblasserwaard. We reden door het weidse landschap van de polders, omgeven door rivieren en kanalen, de schilderachtige dorpjes, de prachtige boerderijen en tuinen.  Op een boeiende manier, vertelde de gids over het veenweidegebied, de overstromingen, de kronkelende waterwegen, het ontstaan van de waard en de waterbeheersing door de ringdijken. Over de molens die gebouwd zijn om het water uit de polders omhoog te pompen via de rivier de Lek en naar de Noordzee werd gevoerd.

’s Middags nuttigden wij een 3-gangenlunch met een wit wijntje of frisse pint bier en het was het lekker.  Met een rondvaartboot voeren wij langs de 19 unieke, schitterende windmolens. Ontdekten wij de verhalen over de molenaarsfamilies die generaties lang de molens onderhielden; hoe deze molens beschermden tegen overstromingen. Als kers op de taart, konden wij een museummolen binnen bezoeken. Ervaren hoe de molens werkten en zien hoe de molenaars met hun familie hier vroeger woonden en leefden. Nog altijd wonen er mensen in de molens wat deze streek toch bijzonder maakt.

Wij keerden tevreden huiswaarts en beleefden een leuke dag, een beetje een reis door de tijd. Het was een geslaagde excursie, puur genieten.

OKRA-JARIGEN VOOR JUNI

Aan al de jarigen van JUNI & JULI wenst Okra een dik pak mooie, zonnige en gelukkige dagen. Proficiat allemaal met dat jaartje meer op de teller !

Deze lange lijst wordt geopend op 2 juni met de verjaardagen van Rita Vincke en Agnes Matheus. Er wordt gevierd in Vissenaken en Hoksem.

Monique Vangrambesen blaast de kaarsjes uit op 4 juni.
Wandelaar-fietser Dominique Groeseneken drinkt ne goeie op de 7de.
Georgina Willems wensen we een jaar met veel geluk op 9 juni.
Suzanne Swellen wensen we een geode gezondheid volgens jaar op 11 juni.
Lieve Meulemans, één van ons jongeren, viert op 15 juni.
Fernand Taverniers is jarig op 18 juni, goed jong!!!
Hilde Vangrambesen, nog zo’n jong meiske, krijgt een groter cijfertje per 23ste. Goed zo Hilde.
Marleen Dekens, wonende op de Oplinterse Steenweg, viert op de 24ste.
Wij schrijven juli en Christanne Auloos is jarig op de 4de juli.
Guy Goris uit her verre Dormaal is jarig op 6 juli.
Sonia Laeremans wensen we een voorspoedig jaar op 13de.
En op 17 juli verjaart een schoon koppel. Gilbert Dehennin en Ivonne Denhaen vieren op dezelfde dag hun verjaardag: proficiat.En op 19 juli viert Guy Stokart. Hoera.
Voor Hervé Vanhulst zingen we ook van hip, hip, hoera op de 20ste.
Op 21ste dan is Julia Boffé jarig. Veel chance voor u Julia.
Maria Billet vervolledigt deze mooie rij op 22 juli. Mooi.
Annie Coenen wensen we veel geluk op 23ste.
Nicole Paulus, Luc Fourie en Arlette Cortoos verjaren samen op 25 juli. Zeg zelf: wat een ferm clubje.
En op 26 juli sluit René Depré de lijst van jarigen op 26/7. Goed jong.

PS: Wie niet graag heeft om in deze lijst vermeld te worden: geef een seintje. Idem voor wie niet graag heeft dat er een foto afgedrukt wordt in ons krantje.

ADRESSEN VOOR INSCHRIJVINGEN-AFMELDINGEN

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen 0475-35 00 67
Fille Andre, Br Loriersstraat 40       0475-91 52 55
Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar     0478-98 41 43
Marc Finoulst, Beukenlaan 6        0496-92 36 77
Dodion Moniek, Stationstraat 22         0498-82 71 94
Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert  016-766 632                0495-56 69 04 
Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2     016-76 72 33
Laeremans Sonia, H. Dotremotstraat 15/1          0497-25 56 05
Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1     016-76 57 17
Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                  016-76 64 83
Lea Kustermans, J Lowetlaan 4              016-76 76 18        0499-23 23 74
Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen  0497-18 77 19
Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever 0498-30 71 54 
Andree Pierlet, Frans Huonplein 6   bus 4     0495-468 484
Lieve Meulemans, Ridderstraat 6  Hoksem       0496-144 127
Monique Elsen, Biesenstraat 5 te Tienen           0477-702162
Vandermolen Luc, Valkenswaardlaan 14 te Tienen     0476-285175

Het is voorbehouden voor vaders om op het juiste ogenblik zowel kind te zijn met hun kinderen en ontzag bij te brengen.
Aan alle papa’s & opa’s een fijne vaderdag !