Okrakrant september 2022

Lieve JIJ !

Ja JIJ ,

diegene die dit nu leest.

Jij verdient het

om gelukkig te zijn,

je  p o s i t i e f

en sterk te voelen.

G E L O O F in jezelf.

Je bent het waard !

 

 

OKRA NODIGT UIT

U bent met z’n allen weerom uitgenodigd op de eerste koffietafel van het nieuwe werkjaar op de eerste donderdag van september, nl. 1 september om 14u in ons Parochiecentrum.

Op de volgende pagina van ons krantje vindt u andermaal de uitnodiging voor de voordracht door CM met thema: “Oei, plots heeft mijn mama thuiszorg nodig”. Men zou met de spreekbeurt willen starten om 14u30. Kom dus aub goed op tijd, dan kunnen we koffie drinken en een stukje taart eten voor de spreekbeurt. 

In deze gratis infosessie geeft ‘Gezonde buurt Hoegaarden’ vuistregels mee bij de organisatie van thuiszorg. Ze bieden een overzicht van bekende en minder bekende mogelijkheden die thuiszorg vandaag biedt. Iedereen is van harte welkom! Ook wie geen lid is van Okra of CM is van harte welkom.  U kan dus zeker vrienden en familie meebrengen. Ze hoeven niet absoluut lid van Okra te worden, hoewel wij dit graag zouden hebben natuurlijk. Ook deze mensen betalen amper 5 € voor koffie en taart, en mogen blijven tot aan het avondeten.  Als je dergelijke personen wilt meebrengen vragen wij u beleefd om in te schrijven bij uw wijkmeester of om te mailen naar afzender, kwestie van plaats te voorzien, taart te kopen, ed..  Wie nieuwe mensen meebrengt krijgt van ons een pintje gratis aangeboden.

Na de spreekbeurt is er onze jaarlijkse tombola en zoals beloofd  nodigen we met de winst van deze een nieuwe spreker uit: de moppentapper is al vastgelegd voor februari volgend jaar. Dat wordt toch weeral een speciale vergadering.

Dit boekje werd voor u geschreven tijdens ons familieverlof in Italië en dat is niet vanzelfsprekend, eerder zeer stresserend. Wegens uitstappen en wandelingen en spelen aan het zwemdok met de kinderen werd de constructie van dit krantje wel meer dan 20 keer onderbroken en was dus zeer tijdrovend. Volgend jaar in de vakantie maken we alleen een mogelijke uitnodiging voor de koffietafel en andere activiteiten, …    tenzij er natuurlijk een nieuwe auteur opstaat. Elke maand bijna vragen we naar nieuwe bestuursleden, je voelt dat deze papa ouder wordt. Zoekt u aub mee naar nieuwe ‘jongeren’.

Donderdag 1 september 2022 om 14u30 in het Parochiecentrum Tiensestraat 54 in Hoegaarden.

In deze gratis informatiesessie geven we vuistregels mee bij de organisatie van thuiszorg. We bieden een overzicht van bekende en minder bekende mogelijkhe- den die thuiszorg vandaag biedt. Iedereen is van harte welkom!

Ook wie geen lid is van Okra of CM van harte welkom!

 

 DE TIJD VAN TOEN, OKRA-HERINNERINGEN …

Bruidegom strak in het maatpak, en een zo te zien ontroerde bruid met een mooie kanten mantilla als bruidssluier. Er zijn geen perfecte relaties, er zijn alleen maar koppels die door dik en dun al 60 jaar van geen opgeven weten. Dit zijn onze Willy  en ons Jenny Bamps–Depus !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Héhé ! Een mooie  jonge bruidegom, precies uit een Hollywood film gestapt, en  een stralende schooljuf op de drempel van een nieuw leven!  Ook zij zijn ondertussen meer dan 50 jaar een hecht paar, en bij onze Hoegaardse Okra trouwe en graag geziene  leden. Heel juist gezien: het zijn Herman & Nelly Cordewinner – Tomboy!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een verliefd, verloofd en getrouwd paar! Deze foto werd gemaakt daar ergens aan Vanbever in de Neskesströwet. Zij een bezige en creatieve madame, hij een fervente wandelaar. Ook dit paar heeft al bijna 60 huwelijksjaren op de teller staan ! Het zijn Simone Peeters en Paul Sterckx !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En deze lieve meid sluit voor deze keer het rijtje! Een jonge dame met een mooi kleedje  met poef mouwkes, en een kanten kraagje. Ze poseert heel graag met haar beste en liefste maatje! Nu een lieve en creatieve dame die graag kaart speelt en een trouwe Okra-fan is. Ik verklap het jullie hier: het is ons aller Célineke Logist !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OKRA-KALENDER VOOR SEPTEMBER

01/09 – 14u
Ledenbijeenkomst met voordracht CM en tombola, PC

06/09 – 9u30
Dagfietstocht naar het Provinciaal Domein Nieuwenhoven, Sint-Truiden. Vertrek aan Parochiecentrum. Vooraf inschrijven, uiterlijk 1 september bij Mia.

07/09 – 14u-16u30
Breicafé in WZC Villa Hugardis

09/09 – 14u
Wandelen in en rond Vissenaken. Vertrek aan de St.Pieterskerk, Kronkelweg 1, Vissenaken. Afstand 6,5 en 10 km. Gidsen Josée Vandenbroek (0473 82 81 63)  en Georges Gevers (Josée)

 13/09 – 14u
Fietsen of workshop elektrisch fietsen
Parochiecentrum. Meer info volgt of wenst u vlugger informatie, bel Mia op 0478 98 41 43.

15/09
Okra Daguitstap Regio Leuven naar Turnhout. Inschrijvingen zijn afgesloten op 15 augustus. Opstapplaats en vertrekuur wordt nog bezorgd aan de deelnemers.

15/09 –  20u
Kaarten, PC  café

20/09 – 13u30
Fietsen of workshop elektrisch fietsen
Parochiecentrum. Meer info volgt of wenst u vlugger informatie, bel Mia op 0478 98 41 43.

21/09 – 14u
Breicafé in WZC Villa Hugardis

23/09 – 14u
Wandeling met vertrek aan de parking van de Gempemolen, Gempstraat 56, 3390 Sint-Joris-Winge (vlakbij Lubbeek, afslag vanaf Diestsesteenweg). Korte bewegwijzerde wandeling van 3,5 km, lange wandeling 8 à 9 km. Beide wandelingen lopen de eerste km gelijk. We passeren het Kasteel van Horst, en trekken zo naar Nieuwrode en Houwaart. We sluiten af op het terras van de Gempemolen. Gidsen Hugo en Brigitte Nicolaes. 0478 44 69 78 (Hugo). Dit is de uitgestelde wandeling van 12/08.    

27/09 – 13u30
Fietsen
Vertrek Parochiecentrum

27/09
Namiddag-uitstap naar Scherpenheuvel. Meer kunt u bekomen bij info bij Andrée Pierlet

Opgepast dus: we herstarten met onze maandelijkse kaartavond op de derde donderdag van de maand. En volgende maand hervatten we het bowlen.

 

MET OKRA OP STAP

Uitstap gewest
Op donderdag 15 september gaan we met het gewest naar Turnhout. Momenteel kennen we het uur van vertrek nog niet.
We hopen dan ook om dit te kunnen mededelen op onze koffietafel van donderdag 1 september. Momenteel zijn we met 16 deelnemers.

Cursus elektrisch fietsen
Ook deze lessen zouden doorgaan in september, maar tijdens het verlof is het blijkbaar moeilijk om concrete afspraken te maken. Waarschijnlijk wordt deze workshop nog uitgesteld. De lesgever Luc Govaerts liet immers aan Mia weten  dat hij met plotse gezondheidsproblemen kampt en in september en oktober geen workshops kan geven. De vraag voor een andere lesgever is doorgegeven aan Okra Sport in Brussel. We wachten nog even af.

Muziek- en Dansfeest
In oktober organiseert Okra opnieuw een spetterend dansfeest. Dit jaar niet in Aarschot maar wel in Glabbeek, zonder speciaal thema maar met goede muziek en een prima dansvloer om een danske te placeren. Je bent welkom donderdag 27 oktober 2022 van 14u tot 17u Hangaar 44, Steenbergstraat 44, 3380 Glabbeek. Inkom 5 € voor leden, 7 € voor niet-leden. Graag inschrijven voor 17 oktober. Verplaatsing eigen vervoer. Inschrijven bij Mia en/of Andree aub.

Uitstap Scherpenheuvel
De vraag rees of we als Okra Hoegaarden, net zoals vorig jaar trouwens, nog eens naar Scherpenheuvel zouden op bedevaart gaan. En onze dames sloegen aan het werk.
Op dinsdag 27 september gaan we naar Scherpenheuvel.
De bus vertrekt om 13u45 aan het Gemeenteplein. De mis in de Basiliek is om 15u. Daarna gaan we nog iets eten in de Ram. We komen terug naar huis om 17u30.
Momenteel zijn we met 19 deelnemers. Hier zouden we toch nog graag wat meer kandidaten willen hebben, dus schrijf u zo vlug als mogelijk in dan maken we er een gezellige namiddag van!

Nota van de eindredacteur van dit krantje.
Het is inderdaad een eigenaardig volkje daar bij Okra in Hoegaarden.   Men vraagt heel regelmatig om bijkomende busuitstappen te organiseren, en al onze dames hun best doen blijft het aantal inschrijvingen beperkt tot een 20-tal of iets meer. En eigenlijk moeten we met 30 à 35 zijn om een bus betaalbaar te houden. Komaan mensen: inschrijven of we moeten ons beperken tot de uitstappen die de regio of het gewest organiseert. Als uw voorstellen en medewerking blijft uiteraard welkom.

 

DE LOGICA VAN EEN PUBER

Leraar: Kan jij Frans?
Leerling: Ja, meneer, Frans is mijn oom.
Leraar: Nee nee, dat bedoel ik n iet. Spreek jij Frans?
Leerling: Ja, meneer, elke zondag wanneer hij bij ons op bezoek komt.
Leraar: Nee, dat bedoel ik ook niet. Versta jij Frans?
Leerling: Ja, meneer, als hij Nederlands spreekt.

 

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils                     PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                                 Doelstraat 47

Outgaarden                                        3320 Hoegaarden

 

VOOR WIE ER SOMS NOOD AAN HEEFT

Elke dag een glimlach …

Laat mij, God, een glimlach zien,

zo’n geschenkje van hierboven,

waarmee ik verder leven kan,

in uw goedheid mag geloven,

iets wat mij gelukkig maakt,

hoop geeft voor de dag van morgen,

zodat in mijn hart weerklinkt:

“God, U zult wel voor mij zorgen “!

 

 

 

DE OKRA-KOFFIETAFEL VAN AUGUSTUS

                      Marthe, Celine en Eliane: altijd trouw op post

                    Drie grijze wijzen met hele moeilijke namen: Jan, Jan en Luc

 

DENKEN WE SOMS GOED NA

 • Een lach is een simpele manier om er mooier uit te zien.
 • Schrik niet als je op de weegschaal gaat staan, je hebt gewoon een hart van goud.
 • Een mooie dag maak je zelf.
 • De goedkoopste facelift is een glimlach.
 • Durf voor jezelf te kiezen, daar is niets egoïstisch aan.
 • Kijk niet achterom, je gaat toch die kant niet op.
 • Koester de mooie momenten in je leven.
 • Twijfel wordt uit denken geboren, maar in voelen kan je het antwoord vinden.
 • Neem de tijd, van haasten krijg je spijt.
 • Spaar geen centen maar goeie momenten.
 • Maak van een mug een vlinder.
 • Een punt zetten maakt ruimte voor een nieuw begin.

 

WEERSPREUKEN VOOR SEPTEMBER

 • Is 1 september heerlijk weer, de herfst zal mooi zijn evenzeer.
 • Een warme september, een droge oktober.
 • Trekvogels in septembernacht, maken de kersttijd zacht.
 • Vorst in september, zachte december.
 • Donder in september, sneeuw in maart.
 • Septemberregen komt de druiven gelegen.
 • Die van Leuvenkermis komen, hebben de winter onder de kleren.
 • Gerst zaaien met Sint Wijt, is gerst met zakken kwijt.
 • Vallen eikels voor St Michiel, snijden zal de winter door lijf en ziel.
 • Komen er pluimen aan het riet, bedenk dan : het is nazomer en geniet!

 

Vrijwilligers worden niet betaald. Niet omdat ze waardeloos zijn, maar omdat ze ONBETAALBAAR zijn !

 

DE OKRA VERJAARDAGKALENDER

Hoe langer je “jong” blijft, des te korter is je “oud zijn”.

Okra wenst jullie nog vele “jonge” jaren !

September heeft maar een korte lijst jarigen, maar wel een heel schoon … Geen schoon lijst, wel schoon mensen. Leest U maar …

Julie Hendrickx opent de mooie lijst met haar verjaardag op 1 september.  En Julien Cuyvers is de volgende jarige met een feestdag op  9 september..
Jeanne Vansumsen,- zeggen jullie ook altijd Jeanneke?-, viert in Nerm op 9 september.
En op 12 september verjaart Pierre Ottenboug in Vissenaken. Maar weinigen zullen Pierre kennen, want hij komt niet naar onze koffietafels, onze wandelingen, … Maar wat niet is kan komen, nietwaar Pierre?
Stefan Vanlaenen kennen we zoveel te beter, hij woont in Kumtich en verjaart op 13 september. In juli gingen we bij hem zingen op de verjaardag van zijn trouwfeest: lekker en leuk.
Marthe Finoulst verjaart op 14 september. Gezond blijven is het belangrijkste Marthe, ge doet dat goed.
Rita Vanherwegen hebben we ook al een tijdje gemist. Zij ging helpen in het vaccinatiecentrum. Viert goed op 20 september Rita…
Yvette Dehoux is aan het feest op 28 september; Wie kent er deze fiere madam niet, een echte Hoegaardier in hart en nieren. Proficiat Yvette.
En op 29 september sluit Lisette Emonds van de Oplintersesteenweg deze mooie rij. Lisette is trouwe wandelaarster, een lieve vrouw.

 

LEUKE OKRA GEZEGDES

 • Als je me zoekt, ik ben in de wolken !

 • Als ik de muggen en wespen mag geloven, ben ik best een lekker ding !

 • Het leven moet niet vliegen maar FLADDEREN !

 

VERSLAGJES SPORTACTIVITEITEN

Wandeling 29 juli 2022 Ruisbroekmolen in Bierbeek
Met 20 aan de start voor een wandeling van 8 km en 4 km. Het was ideaal wandelweer en het parcours was prachtig uitgestippeld door Jan, de kenner van Bierbeek. We wandelden langs de Molenbeek langs mooie paadjes tot Bierbeek om via veld- en boswegjes terug aan de molen te komen.

Een mooi terras en een vriendelijke molenaar die ons uitleg verschafte over zijn gerestaureerde middeleeuwse molen was het einddoel. De Bierbeekse tripel was een perfecte afsluiter. (Ingezonden door Albert)

 

Verslag van de wandeling van 29 juli 2022
Met een twintigtal wandelaars vertrokken wij aan de Ruisbroekmolen te Bierbeek. De lange route bedroeg 7 km en liep langs een kronkelend padje naast de Molenbeek door een prachtig natuurgebied en vele  schaduwrijke wegjes via de gehuchten  “Mollendaal ” en “Meren” terug naar de Ruisbroekmolen. De korte route was 4 km lang en splitste zich af van de lange route na ongeveer 1 km. Dit groepje vervolgde hun weg via het voetbalveld van Bierbeek, de Waterstraat en de Noëstraat eveneens naar de Ruisbroekmolen.

In de Ruisbroekmolen konden wij onze dorst lessen met het bier dat ter plaatse gebrouwen wordt. De eigenaar van de Ruisbroekmolen gaf ons een uitgebreide uitleg over de geschiedenis van de Ruisbroekmolen, die reeds bestond vanaf 1234. In de 18de eeuw is hij afgebrand en werd hij terug opgebouwd. De Ruisbroekmolen is een geklasseerde  watermolen, die door de huidige eigenaar gerestaureerd zal worden. In afwachting hiervan wordt er nu al maandelijks brood gebakken op grootmoeders wijze. (Ingezonden door Jan en Christine)

 

UITNODIGING DAGFIETSTOCHT DINSDAG 6 SEPTEMBER

Dagfietstocht naar Provinciaal Domein Nieuwenhoven, Sint-Truiden – 65 km. Om 9u30 (stipt) vertrek aan het PC Hoegaarden.

We fietsen via Hakendover tussen de fruitboomgaarden om rond 11u de statie in Wilderen te bereiken voor een koffie (+/- 20 km). We vervolgen onze route richting Nieuwenhoven (St Truiden) om rond 13u onze middagpauze en een lichte lunch te nemen in brasserie Kelshof. Rond 14u vertrekken we terug via Nieuwerkerken naar het Vinne in Zoutleeuw voor onze namiddagpauze.  We fietsen via Wommersom en Drieslinter terug richting Tienen om rond 18u in Hoegaarden aan te komen.

Graag vooraf inschrijven bij Guy en Mia, uiterlijk tijdens koffietafel, zodat we tijdig de reservatie kunnen doen voor de brasserie Kelshof.

 

RESTAURANTDAGEN  PAROCHIECENTRUM  

Men deelt mij mee dat de restaurantdagen van het PC zouden doorgaan op 8 en 9 oktober. Ik kon wegens verblijf in het buitenland niet naar de vergadering. Maar alleszins zal het zo zijn dat men op ons beroep doet om te komen helpen. Hou dus aub deze data vrij om te komen eten, om te komen helpen, om helpen te flyeren.

En schrijf direct maar 13 november in uw agenda, dan is er het jaarlijks ontbijtbuffet van Okra.  Ook hier zullen we een flyer maken voor het ganse dorp waarin we onze sponsors zullen bedanken.

 

NIEUWS UIT DE HEEL OUDE DOOS

 

 

 

Foto uit 2017

 

ADRESSEN VOOR INSCHRIJVINGEN-AFMELDINGEN

Volgende bestuursleden staan altijd voor u klaar., val ze maar lastig ..
Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen 0475-35 00 67
Fille Andre, Br Loriersstraat 40       0475-91 52 55
Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar     0478-98 41 43
Marc Finoulst, Beukenlaan 6        016-76 71 27
Dodion Moniek, Stationstraat 22         0498-82 71 94
Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert  016-766 632                0495-56 69 04 
Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2     016-76 72 33
Laeremans Sonia, H. Dotremotstraat 15/1          0497-25 56 05
Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1     016-76 57 17
Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                  016-76 64 83
Lea Kustermans, J Lowetlaan 4              016-76 76 18        0499-23 23 74
Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen  0497-18 77 19
Willy Bamps, Heelblok 44  Tienen   0472-57 0429     
Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever 0498-30 71 54 
Andrée Pierlet, Diestsesteenweg 25 Tienen     0495-468 484

We zoeken als steeds naar mensen om bovenstaande lijst uit te breiden.

En we vragen als steeds om correct op voorhand in te schrijven voor de koffietafel aub. Het blijft immers elke maand moeilijk om correct de aankopen de doen, de zaal te zetten

Wijkmeester: Is het aangewezen dat we een klein briefje maken met als tekst zo ongeveer: Ik was bij u aan de deur, u was niet thuis, als u naar de Okra-koffietafel wil komen gelieve dan contact te nemen met …. Indien dit niet gebeurt veronderstellen wij dat u op volgende vergadering afwezig bent. Graag commentaar op dit voorstel.

En bedankt aan iedereen die weer meewerkte aan dit krantje, zeg maar krant, amai weer 16 bladzijden. Het inkrimpen tot 12 blz is weer niet gelukt..
Het is het 168ste Okrakrantje hier bij ons in Hoegaarden. Merci dus aan onze tekstleveranciers, dus zeker aan Nicole, maar ook merci aan Jan, Albert, Mia, Nicole en Wasily. En dank U aan de wijkmeesters die maandelijks hun ronde doen, aan de verzorgers van de wandelingen en fietstochten, aan de medewerkers in keuken en zaal. U allen maakt van okra Hoegaarden iets fijns. We zien elkaar spoedig. Mercikens aan websitemaster Erik.