Okrakrant november 2022

Dag bladeren, geel-oranje-rood!

Dag dekentje op mijn schoot.

Dag thee, dag warme chocomel.

Dag avond, wat viel je snel.

Dag winterjas.

Dag muts, dag sjaal.

Fijne herfst allemaal !

 

OKRA NODIGT UIT

Zoals de traditie het wil wordt u, -zoals steeds op pagina twee van het Okrakrantje-, uitgenodigd voor de volgende algemene ledenvergadering op de eerste donderdag van de maand vanaf 14u in het PC. Wij schrijven dus 3 november in onze agenda. Wij verwittigen duidelijk onze wijkmeester van onze komst!

Er wordt een korte quiz voorzien, maar we starten als altijd met een welkomstwoord en een kleine bezinning. Deze keer herdenken wij en bidden wij eventjes voor de overleden vrienden uit het voorbije jaar. Nicole heeft al een mooie tekst voorbereid.

En ik heb een kleine vraag van ons bestuurslid Marc. Na de koffie is er steeds voldoende volk op de been om drankjes rond te dragen, waarvoor dank aan onze helpers. Maar voor het welkomstwoord en de bezinning zijn deze helpers meestal ook nog niet paraat. Het is dan heel druk en heel moeilijk werken voor wie wel al ronddraagt. Daarom de vraag of deze helpers niet heel eventjes voor 14u willen starten, dan zou de stress aardig kunnen zakken, en heeft iedereen die dat wil zijn/haar drankje als de vergadering begint.

En die vergadering noemen wij al jaren de koffietafel. En nu vindt het bestuur, en vooral onze Andree, dat het woord koffietafel te veel doet denken aan een begrafenis. Wij zoeken eigenlijk een vriendelijker woord, maar dat is moeilijk. Wij dachten al aan Okracafé, Koffieklets, …  Wie heeft er een leuk alternatief in gedachten? Merci.

Vorig Okracafé mochten we andermaal drie nieuwe leden verwelkomen, en toch waren we opnieuw met slechts dikke 90 mensen aanwezig. Die droom van 100 mensen op onze maandelijkse vergadering blijft leven in den deze zijn kopke. Nog steeds hebben mensen schrik van corona, elke maand zijn er zieken, steeds zijn er vrienden op vakantie. Maar ook het feit dat diverse ‘jongeren’ die altijd mee wandelen en fietsen nog niet naar onze maandelijkse vergadering afzakken is hier de oorzaak van. Kom aub beste vrienden, je kan kaarten, sjoelbakken, rummicubben, pintjes drinken, luisteren naar voordrachten of muziek, enz.. Doe zelf een mooi voorstel voor activiteit. We sturen nu in gans het dorp een flyer met reclame voor ons ontbijtbuffet en onze Okrawerking. Hopelijk spreken we andermaal nieuwe, graag jongere, mensen aan. We zullen er komen.

DE TIJD VAN TOEN …

En nog een keertje een lieve, mollige baby met bolle wangetjes en felle kijkers ! Deze lieve schat poseert graag in haar mooiste geruit jurkje met kanten kraagje en poefmouwkes. Later werd ze een graag geziene juf in Immac nu een heel behulpzame vrijwilligster. ’t Is ons Marie Louise Hendrickx uit Tienen !

 

 

 

 

 

 

 

 

Olalaaa ! Hij in een witte vest en vlinderdas ! Chic, echt chic! Slanke bruid met mooie bloemen in het haar en een romantisch bruidsboeket met orchideetjes en tere roze roosjes in de hand. Voor de volle honderd procent een echt verliefd koppel. Dames en heren, het zijn Nicole Timmermans en Mohammed Ben Saïd uit Tienen !

 

 

Rarara !  wie mag dat wel zijn  ?

Zo te zien vonden de paasklokken ook hun weg in het verre Congo. Blijkbaar was deze kleuter erg  blij met een goed gevuld mandje paaseitjes. Wiens foto is dit ?

Bel uw antwoord naar Paulus Nicole op nummer 016 76 67 59  of mail paulus.nicole@proximus.be. Antwoorden voor 20 november 2022. Mooie prijs te winnen.

OKRA GEZEGDES

Er zijn luxepaarden en werkpaarden, maar ik ben een luipaard.

Het leven gaat niet altijd over rozen, maar paardenbloemen zijn toch ook mooi?

Ik zie je doodgraag zei ze, maar levend nog veel liever.

PAAR VERSLAGJES VAN OKRA SPORTACTIVITEITEN

Wandeling van 23 september 2022 in Hoegaarden
Met 16 sportieve wandelaars aan het vertrek aan het PC. De wandeling onder leiding van Liesbeth vertrok langs de brouwerij naar de Catharina kapel en  voorbij de Marollenkapel. Vervolgens langs de Geosite naar de Celis molen, de Ravel om na een 8 km soelaas te vinden aan de Brug. Tof.

Wandeling van 7 oktober in Drieslinter
Voor het allereerst waren er dertig wandelaars, geweldig. We liepen langs een wandelpaadje naast de kerk tot in de Braambeek en dan door de velden naar Oplinter. Daarna zakten we af richting Wommersom, maar sloegen via de fietspad terug naar Linter om ons na een 8-tal km te verfrissen in café ’t Pleintje. Mooie dag in aangenaam gezelschap.

Wandeling Het Vinne Zoutleeuw 21 oktober 2022
Met meer dan 20 aan het vertrek voor een wandeling onder een stralende zon  rond het meer van het domein “het Vinne”. Door de nog aan gang zijnde  werken  werd het vertrek omgeleid en waren  6 personen een beetje de groep verloren maar zij hebben zelf hun eigen traject gevolgd. De groep heeft de grote wandeling rond het meer met af en toe een kleine rustpauze, – er waren nogal wat banken in het zonnetje -, zonder problemen  afgelegd.

De verfrissing op het terras was dan meer dan welkom. De meesten dronken een PK, met de winst van dit bier worden verwaarloosde paarden geholpen. Wij zijn toch goed volk, niet?  Schone wandeling.

Fietsen op 11 oktober naar Lubbeek
We volgden Danny via Hoksem naar Willebringen en het fietspad naast de autostrade. Die wegjes kenden de meesten wel, maar daarna leidde onze gids ons via prachtige en voor mij toch nieuwe paden naar Lubbeek centrum en De Zwaan. Wat leven wij toch in een schoon land mensen, toch zeker als er mensen zijn die de mooiste wegjes kennen. Dank u aan iedereen die initiatief neemt om wandelingen of fietstochten voor te bereiden.

Bowlen op 18 oktober
Zoals de vorige jaren waren Georges en Pierre de besten, maar ook Luc Vandermolen haalde twee keer meer dan 100 punten. Mooi zo mannen. Onze kameraad Herman startte heel moeizaam met amper 14 puntjes, maar in het volgende spel haalde hij al terug 55 punten. Hieraan kan je zien dat oefening kunst baart, dat jij mogelijk ook moet komen bowlen, dat je het wel zult leren. Plezant was het alleszins.

Kaarten op 20 oktober
We hebben er nu al twee kaartavonden opzitten. En eigenlijk is er nog nergens een uitgesproken leider in de stand.  Bij de kleurenwiezers is de rangschikking het meest uitgesproken: Nicole Janssens staat aan de leiding. Bij de gewone wiezers is Staf de kopman.

Tenzij u straks gemaild wordt met een andere beslissing, is het de bedoeling om de eerstvolgende maanden te kaarten op de derde woensdag van de maand en met start om 19u ipv 2ou, en samen te komen in café De Brug. De verwarmingskosten voor PC  liggen immers onverantwoord hoog om het daar tegen de avond een beetje gezellig te krijgen voor een klein groepje.

Noteer volgende wandelingen:

       Vrijdag 4 november vertrek in Bost aan de kerk

       Vrijdag 18 november vertrek Lubbeek aan de Gempermolen.

Ondanks het zomerweer is het terug winteruur vanaf volgende maand en het vertrek van de wandelingen is dan terug om 13h30

Nog een belangrijke datum te noteren door onze wandelaars: zaterdag 22 april wandelen we in Hakendover en na de wandeling hebben we zaal Maures afgehuurd voor een etentje. U kunt best nu al mondeling uw waarschijnlijke deelname bevestigen bij Luc. Er zijn daar ongeveer 40 plaatsen, de wandelaars hebben als eersten recht op inschrijving. Als er plaatsen vrij blijven kunnen ook niet wandelaars mee.  Alle andere info volgt later.

OKRA-KALENDER VOOR NOVEMBER

03/11 – 14u
Ledenbijeenkomst-Koffienamiddag met quiz, Parochiecentrum

04/11 – 13u30
Wandeling
vertrek aan de kerk van Bostgids Albert Vandermeulen 0477 13 28 39

07/11 – 14u
Voordracht Okra Academie “Angst! Slagveld Oekraïne-De Koude Oorlog” door Eddie Niesten. CC Begijnhof (aula) Infirmeriestraat, 3290 Diest.

08/11 – 14u
Bowlen, Acro Tienen

09/11 – 14u
Breicafé WZC Villa Hugardis

13/11 – 8u tot 11u
Ontbijtbuffet, Parochiecentrum

14/11 – 9u
Gewestvorming voor alle Okra vrijwilligers, Keyseryk, Stationstraat 91, Boutersem

14/11 – 14u,
Okra-film in CC Kruisboog. Film noemt Pourris Gâtés.

16/11 – 19u
Kaarten
Opgelet!
Wijziging dag en locatie tijdens de wintermaanden, op  woensdag en in café De Brug

18/11 – 13u30
Wandeling met vertrek aan de parking van de Gempemolen, Gempstraat 56, 3390 Sint-Joris-Winge (vlakbij Lubbeek, afslag vanaf Diestsesteenweg). Korte bewegwijzerde wandeling van 3,5 km, lange wandeling 8 à 9 km. Beide wandelingen lopen de eerste km gelijk. We passeren het Kasteel van Horst, en trekken zo naar Nieuwrode en Houwaart. We sluiten af op het terras van de Gempemolen. Gids Hugo Nicolaes 0478 44 69 78         

22/11 – 14u
Voordracht Okra Academie “Beethoven” door Jos Meersman, CM  Leuven, zaal De Vaart, Platte Lostraat 541, 3010 Kessel-Lo

23/11 – 14u
Breicafé WZC Villa Hugardis

Data 2023 om te noteren

17 januari 2023 – 10u30
Nieuwjaarsconcert “Frascati” orkest met jonge enthousiaste musici.     GC Den Egger, Scherpenheuvel.

7 maart 2023 -14u
Shownamiddag Aarschot

25 maart 2023 – 16u30
Musical “Red Star Line”,Puurs  (bijna uitverkocht)

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils           PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                    Doelstraat 47

Outgaarden                         3320 Hoegaarden

 

MET OKRA OP STAP

OKRA was op bedevaart !
Dinsdag 27 september togen een 30-tal Okraleden op bedevaart naar Scherpenheuvel. De weergoden waren ons helaas niet zo goed gezind, het Hageland kreeg bakken regen over zich heen. Om 15 uur waren we op post in een bomvolle basiliek om de eucharistie te vieren. Samen met de voorganger,  Samana Herselt en ons trefpunt maakten wij er een prachtige viering van met zinvolle teksten en veel Vlaamse Marialiederen.  Het mooie orgelspel maakte de viering compleet. Traditioneel werd de namiddag afgesloten in De Ram met een lekkere croque monsieur, een kop koffie en taart en veel babbels.
Wij van Okra Hoegaarden kwamen naar Scherpenheuvel met onze vragen en twijfels, met vreugde en verdriet. Dat we in de basiliek samen waren is een teken van hoop en vrede, een teken van gemeenschap tussen mensen. Wij gaan dat fijne gevoel van samenhorigheid bewaren, zodat we weer meer bestand zijn tegen het leven dat zo vaak hard kan zijn. Rendez-vous met Okra Hoegaarden volgend jaar in mei en oktober in de basiliek van Scherpenheuvel! 

Musical RED Star LINE – 25 maart 2023
Gezien het grote succes met de inschrijvingen, kan ik enkel melden dat een inschrijving pas definitief is, als er betaald is.
Gelieve per persoon 90 euro te storten op rekeningnummer BE28 7360 3772 8620 van Okra Hoegaarden, indien je nog meewil naar deze musical.  Opgepast: er zijn meer mondelinge toezeggingen van deelnemers dan er plaatsen vrij zijn. Dus alleen wie tijdig betaalt kan mee, er gaan zeker een paar ontgoochelden zijn.   Haast u, bel naar Andree.

Nieuwjaarsconcert
Ook alvast te noteren in uw agenda!
Dinsdag 17 januari 2023 om 10u30. Deelname: 25 euro. Inschrijven en liefst ook betalen tijdens de koffietafel. Er is een bus georganiseerd door het gewest, en als die vol zit moet je met eigen vervoer zien daar te raken

Shownamiddagen
Ook hier hebben we al een datum die je kan noteren in uw agenda!
Dinsdag 7 maart 2023 om 14u. Deelname: 25 euro
Verdere info volgt later.

Kerstmarkt
We gaan op 5 december naar de Kerstmarkt in Oberhausen. De prijs is 25 euro, en er is nog plaats op de bus. We vertrekken om 9u op het Gemeenteplein in Hoegaarden en om 8u45 op de autobusparking van de Diestsesteenweg. We keren terug naar huis om 18u ten laatste, dit wordt duidelijk medegedeeld op de bus.

De planning van de uitstappen voor 2023 zullen zo vlug als mogelijk worden medegedeeld.

LIDGELD 2023

Er zijn enkele mensen die lid willen worden van onze Okra. Wanneer zij vanaf nu het lidgeld betalen zijn ze lid voor de rest van 2022 en ook voor 2023. Dit is dus toch een redelijke besparing op ons budget. Wij verhopen op uw bijdrage op rekening BE94 0682 4779 4914 van Okra Hoegaarden met mededeling ‘Okra lidgeld 2023’. Alle bestaande leden wachten best met deze overschrijving tot december en liever zelfs januari. Merci. Het lidgeld wordt geïndexeerd, hieronder de bedragen voor 2023:

 

 

Totaal 

Deel VZW 

Deel Hoegaarden 

Individueel lid 

28

22,5

5,5

Gezin 

47

36

11

Bewoner WZC  

11

5,5

5,5

Partner van bewoner WZC 

11

5,5

5,5

 

Lidgeld OKRA-Sport+ blijft 8 €. Leden van CM kunnen deze 8 € teruggestort krijgen. Zij krijgen ook 10 € van het eerste Okra-lidgeld terugbetaald.

U merkt ongetwijfeld dat slechts een kleiner deel van uw lidgeld bestemd is voor onze eigen kas. Het grootste gedeelte storten wij door aan onze hoofdzetel en dient o.a. voor het ‘Magazine’ en voor de loon- en werkingskosten van onze hoofdzetel. Zij organiseren uitstappen, muziekdagen, gewestvergaderingen, de filmnamiddagen zoals hierboven vermeld en zoveel meer. Mede dank zij hen is ons aanbod naar u zo divers. We zitten goed bij Okra.


OKRA Hoegaarden trefpunt St Gorgonius

organiseert voor de veertiende keer

ONTBIJTBUFFET

ZONDAG 13 NOVEMBER 2022
van 8u tot 11u

Parochiecentrum Hoegaarden

Laat je nog maar eens door Okra verwennen met een lekker en uitgebreid ontbijtbuffet op
zondagmorgen. Een glaasje bubbels of fruitsap, een uitgebreide keuze aan broodjes, rozijnenbrood,
beleg, spek, eieren, ambachtelijke confituren, verse fruitsla, koffiekoeken, e.a.

 

Info over onze vereniging op www.okrahoegaarden.be

Wij leveren ook aan huis, maar uitsluitend mits vooraf inschrijving tot 7 november. Maak aub heel
goede afspraken met de verkoper van uw deelnamekaart of neem contact met iemand van ons bestuur. U vindt al hun namen op de website

Prijzen: volwassenen 16 € – kinderen 10 €

DE OKRA-KOFFIETAFEL VAN OKTOBER

      

 

Nieuwe gezichten op de vorige koffietafel, welkom  Elina en Nelly.

OKRA HERDENKT BIJ ALLERHEILIGEN

Iemand missen …

het hoort erbij,

het doet veel pijn.

Dat alles met die iemand,

zo anders en zo mooi zou zijn.

Iemand missen hoort erbij,

het hoort bij ieders leven.

Je denkt terug aan hoe het was,

en huilt of lacht dan even.

 

Mensen om nooit te vergeten, wij blijven jullie namen noemen :

 • Ausloos Anne Marie
 • Van Esch Ciska
 • Vanhulst Jeanne
 • Vandermolen Theo
 • Boesmans Georgette
 • Ruttens Simone
 • Sterkendries Agnes

Dankbaar gedenken wij ook allen die ons lief en dierbaar zijn, ook niet Okraleden, onvergetelijke mensen uit onze familie of omgeving, dat ze allen rusten in vrede.

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS GOED NA

 • Het leven gaat om stappen niet om snelheid.
 • Het leven snelt voorbij aan wie in haast leeft.
 • Veel erger dan je geld te verliezen, is je enthousiasme verliezen.
 • Dingen zijn zoals jij ze ziet, dus bekijk ze positief.
 • Wie in het verleden kijkt staat met zijn rug naar de toekomst.
 • Als je hart bitter is zal de suiker in je mond niet helpen.
 • Herinneringen zijn de foto’s van het leven.
 • Geluk is een collectie van blije momenten.

OKRA ROUWT OM AGNES STERKENDRIES

Agnes,                                                           

Als een bloem, zo is ’t leven,

’t begin is teer en klein.

De ene bloeit uitbundig,

de ander geurt heel fijn.

Sommige bloemen blijven lang,

anderen maar even.

Vraag niet bij welke bloem je hoort,

dat is ’t geheim van het leven.

WEERSPREUKEN VOOR NOVEMBER

 • Zwaait de winter in november zijn staf, zijn rijk zal vinden snel zijn graf.
 • November heeft op de loer gelegen, en komt met veel regen.
 • Dragen bomen lang hun blad, koude winter in het vat.
 • Staan in november de velden kaal, dan is het in de zomer voor de beurzen schraal.
 • November heeft maar dertig dagen, maar veel wind en regenvlagen.
 • Brengt Allerheiligen de winter aan, doet Martinus de zomer staan.
 • Op Sint Catharina sterkt de winter.
 • Sint Andries met snee, doet het koren wee.

 

DE OKRA – VERJAARDAGKALENDER

Voor al onze jarige leden een daverend Hieperdepieper HOERA en
een dikke kus van de redactie van dees gazet!

 En jawel mensen, er zijn jarigen in november ook. Het is geen lange lijst, maar wel een knappe.

Rosalie Emanuel komt al een paar maanden niet meer naar onze vergaderingen maar ze is en blijft lid en ze wordt bovendien op 1 november liefst 105 jaren oud. Als dat geen proficiat waard is.

Liefst 40 jaren jonger is Luc Vandermolen, hij is jarig op 4 november. Luc is er altijd bij als er moet geholpen worden, houden zo kameraad.

Christine Saelmaekers uit het verre Bierbeek verjaart op 5 november. Er gebeuren binnen okra weinig activiteiten waaraan zij niet deelneemt. Blijven wandelen en fietsen Christine, zo blijf je jong.

Een zeer ervaren fietser is dan weer Guido Poffé, ook echtgenoot van….  Hij verjaart op 15 november. Goed Guyke.

Christine Vandevorst haar naam verschijnt voor het eerst ooit in onze verjaardagkalender. Dikke proficiat met uw verjaardag op 18 november.

Simone Christiaens hebben we nog niet ontvangen op een vergadering in 2022. Zij verjaart op 22 november en we wensen haar het allerbeste.

En hier is dan die echtgenote van zie: Mia Vandebroeck, onze secretaris, onze leidster van de bestuursvergaderingen is jarig op 22 november. Hopelijk mogen we nog enkele jaartjes samen werken Mia.

En Nelly Vanhulst zagen we ook al een heel tijdje niet meer. Daarom de allerbeste verjaardagwensen via ons krantje. Viert rustig maar prachtig op 24 november. En gezond blijven wensen we u zeker toe.

En dan was ik bijna de belangrijkste en de schoonste vergeten. Op 27 november verjaart het Okra-duiveltje-doet-al Marc Finoulst. Proficiat jaargenoot en ge moet maar zeggen wanneer ik ene moet komen drinken.

ADRESSEN VOOR INSCHRIJVINGEN-AFMELDINGEN

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen 0475-35 00 67

Fille Andre, Br Loriersstraat 40       0475-91 52 55

Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar     0478-98 41 43

Marc Finoulst, Beukenlaan 6        016-76 71 27

Dodion Moniek, Stationstraat 22         0498-82 71 94

Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert  016-766 632                0495-56 69 04 

Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2     016-76 72 33

Laeremans Sonia, H. Dotremotstraat 15/1          0497-25 56 05

Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1     016-76 57 17

Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                  016-76 64 83

Lea Kustermans, J Lowetlaan 4              016-76 76 18        0499-23 23 74

Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen  0497-18 77 19

Willy Bamps, Heelblok 44  Tienen   0472-57 0429     

Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever 0498-30 71 54 

Andree Pierlet, Diestsesteenweg 25 Tienen     0495-468 484

Bedankt aan onze tekstleveranciers, zeker dus aan Nicole, Mia en Andree, maar ook aan Albert, Jan, Wasily. Bedankt aan iedereen die initiatief betoonde bij de organisatie van wandelingen en fietstochten, zeker merci voor de organisatie van de busreizen. Bedankt aan iedereen die helpt tijdens de koffietafels, zeker bedankt aan iedereen die wil komen meehelpen bij de restaurantdagen PC en het ontbijtbuffet van Okra. Wil er nog iemand mee ontbijten rondvoeren in het dorp? Wie wil er mee helpen opruimen na ontbijt, wie blijft er aub tot het einde? We maken er samen iets moois van.