Okrakrant mei 2023

MARIAMAAND 2023

 

O Maagd zo rein zo schoon

Eens zie ik U hierboven

Met d’ engelen die U loven

Met  Jezus Uwen  Zoon.

O Maagd zo rein zo schoon

eens kniel ik voor Uw troon.

OKRA NODIGT UIT

Zoals elke maand nodigen wij iedereen via dit Okrakrantje uit op onze vergadering in het Parochiecentrum op donderdag 4 mei om 14uur. Gelieve aub in te schrijven bij uw wijkmeester of via mail bij Luc of Marc. En lieve wijkmeester: gelieve uw inschrijvingen tijdig te mailen of bellen, het blijft regelmatig wat gissen voor ons, het zou beter kunnen. Merci.

In april waren we voor de derde keer na elkaar met meer dan 100 aanwezigen. Dat streefdoel van 100 aanwezigen is dus weeral bereikt, mooi.

Ik ken er ene en hij noemt Andre die zei: “Hop, hop naar de 200”.  Maar dat zou wel een beetje overdreven zijn zeker? Waar zouden we zoveel mensen een aangenaam plaatsje geven? Zoals we nu bezig zijn is het m.i. perfect, wij zijn goed op snee. Hopelijk allemaal tot 4 mei. En liefst weer met 120.

Vorige maand hadden we een aangename show van Wasily met mooie prentkaarten van Hoegaarden. Deze keer staat er niks speciaals op het programma. Alleen zullen onze dames de handen vol hebben met inschrijvingen voor de vele uitstappen, het is wel erg druk nietwaar dames. En volgende maand komt Ludo Vanmol muziek spelen, smeer dan de dansbeentjes maar in. En nog daarna moeten we eens ernstig werk maken van een quizke, dat is precies ook al heel lang geleden.

Ondertussen zijn de fietstochten herstart, en blijven we wandelen, bowlen en kaarten. Het is meer dan voldoende druk bij ons. Al uw voorstellen blijven welkom en ge moogt natuurlijk altijd zeggen: “Wil ik dat eens leiden?”  En het antwoord zal zeer zeker ja zijn.

Voilà mensen, we hebben even het schrijven aan dit krantje moeten onderbreken, want er was bowling. En het was weer best leuk. We speelden zoals altijd twee banen en het eigenaardige was dat iedereen in het tweede spel een zeer mooie uitslag neerpootte, maar niemand speelde zijn record naar de vaantjes. Maar het was zeer zeker een scorebord waar vele anderen op jaloers zouden zijn. Volgende maand, de dinsdag na de koffietafel zien we elkaar weer op de Leuvensestraat.  Goed, plezant. En ene mevrouw Rita uit Vissenaken schrijft zojuist op mail dat ze dacht dat Okra Hoegaarden deze namiddag zou gaan blowen. Dat wist ze niet dat we dat ook al deden. Ik denk niet dat we daar gaan aan beginnen, het is al erg genoeg met de alcohol na onze activiteiten.

PAAR BEELDEN VAN KOFFIETAFEL VAN APRIL

  

DE TIJD VAN TOEN … HERINNERINGEN

Oep en oep Oegets! September kermis 1958. Het moment om in het huwelijksbootje te stappen dacht dit geboren en getogen Hoegaards koppel. De bruid in een fleurige jurk, de haren mooi in de plooi gezet, de bruidegom in een nieuw maatpak gestoken. Misschien vertrokken ze na de feestdis wel op huwelijksreis naar de wereldtentoonstelling in Brussel !

En ja … het zijn Maria Billet en Camille Schoensetters !

 

 

 

 

 

 

 

 

En hier nog een gekend Hoegaards koppel. Altijd samen op pad, samen voor de volle 100% actief bij de Gepensioneerdenbond van ’t Patronaat. Zij een vrouw recht door zee, een vrouw met een hart van koekenbrood  Hij vaandeldrager bij de VML, nooit om een grap verlegen. Mariette Brasseur en hare Rob Meddaerts, twee chique mensen die er helaas niet meer zijn !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb je thuis oude foto’s van jezelf, familie, gekende of bekende Hoegaardiers, van een stoet of processies? Zo ja, breng ze mee naar de koffienamiddag. Trek onze Wasily maar aan zijn mouw, hij neemt er wat graag een foto van en wij maken er later een leuke reportage mee ! ( Foto’s kan je ook altijd brengen bij Nicole Paulus in d’Egypte 40  of bij Voorzitter Luc in Groot Overlaar)

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS HEEL GOED NA

 • Je weet nooit wat je kunt, tot je het geprobeerd hebt.
 • Als je aarzelt groeit de angst, als je waagt groeit de moed.
 • Soms moet je veranderen om jezelf te blijven.
 • Een tak die niet buigt door de wind zal breken.
 • Om je dromen waar te maken moet je eerst wakker worden.
 • Klagen is zinloos, doe iets of vergeet.
 • Wie nooit dwaalt, wordt nooit verstandig.
 • Het meervoud van lef is leven.
 • Beter de eerste steen leggen dan hem werpen.

VOOR WIE ER SOMS NOOD AAN HEEFT …

Wees gegroet Maria

vol van genade

de Heer is met U.

Gezegend zijt Gij

boven alle vrouwen

en gezegend is de vrucht

van Uw lichaam Jezus.

Heilige Maria, Moeder Gods,

bid voor ons arme zondaars

nu en in het uur

van onze dood. Amen.

PAAR VERSLAGJES VAN OKRA SPORTACTIVITEITEN

Dagwandeling 31 maart 2023 naar Pajottenland
Met 32 vertrokken in de voormiddag met slecht weer (wind en regen). Jan Coppey,  de inrichter, had bij de aankomst in Vlezenbeek gezorgd voor twee tavernes waar wij een drankje en een hapje konden nuttigen. Dat wordt dus een probleem als je met zo’n grote groep op trek bent. Je kan overal niet meer allemaal binnen. Tegen 13u30 ontmoetten de twee groepen elkaar op de parking van het kasteel Gaasbeek. De wind en de regen waren nog steeds van de partij maar de wandelaars van Okra-Hoegaarden waren niet tegen te houden. Maar na een paar 100 meter was er plots paniek in de groep, Fernand werd geveld door een appelflauwte, te hoge bloeddruk, en hij besliste om te wachten in de auto. En na een goed uur wandelen was er een snoodaard van een boom die met een tak naar ons gooide en Georges trof, maar gelukkig slechts een lichte kneuzing aan zijn onderbeen. Maar dat was wel eventjes verschieten zeg, dan staat uw hartje eventjes stil.

Halfweg werd halt gehouden aan het kasteel voor een paar foto’s en het bezichtigen van de binnenkoer en de tuin. Het 2de deel van de wandeling liet ons genieten van de bosanemonen in volle bloei ende hyacinten die kleur bekenden. Terug aan de parking was het ijskreemsalon open voor een drank of een ijsje. Heerlijk gezellig en daarna had Jan nog gezorgd voor een taverne met de nodige spijs en drank. Dat was ook een voltreffer.

Ondanks de regen en wind hebben wij genoten allemaal van een prachtige uitstap.

Ook de reactie van Fernand was mooi om lezen: “Het was wel hartverwarmend om jullie hulp en medeleven te mogen ervaren. Top Okra !!!! Allemaal bewijs van de echtheid en bezorgdheid om elkaar.

Ook dat is Okra.”             
PS: alles in orde met Fernand hoor.

Wandeling Kerkom 7 april 2023

 Met 22 aan de start voor een lange en kortere wandeling. De lange wandeling met als gids Josee werd aangevat met 14 , Jos nam de rest op sleeptouw voor de kortere versie.

Josee gidste ons door de velden gelegen tussen Kerkom, Lubbeek en Butsel.

Het parcours door het Butselbos was een beetje modderig , maar met

vereende krachten kwamen wij er door. Wij hielden even halt aan de kapel van O.L.Vrouw van Sterreborne, opgericht In 1894. Verder langs Butsel terug naar Kerkom waar Jos met zijn groep ons opwachtte voor de nodige babbel vergezeld van de verfrissing.

Paar foto’s genomen tijdens de  wandeling op 24 maart in en rond Mélin.

Het was precies een beetje nat en fris aan onze wandelaars te zien. Maar deze wandeling onder leiding van Gui en Mia rond één der mooiste dorpen van ons land was ook weer een voltreffer. Een beetje slecht weer kan de okra-wandelgroep uit Hoegaarden nooit remmen. En zeker niet omdat wij na afloop altijd lekker gezellig bij elkaar blijven een beetje napraten.  Moge dit nog langere tijd blijven duren.

PAAR BEELDEN VAN UITSTAP NAAR RED STAR

 

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils                PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                            Doelstraat 47

Outgaarden                                  3320 Hoegaarden

BIJ OKRA BEN JE ECHT THUIS

Waar men gaat langs Vlaamse wegen komt men zeker en vast ook een kapelletje tegen!  Zo ook in Elst, daar staat al een paar honderd jaar de kapel van Onze Lieve Vrouw Troost, geflankeerd door lindebomen. Vroeger kwamen boeren daar Maria om regen of zon bidden, om een goede bietenoogst, om gezond vee. Andere Hoegaardiers kwamen dan weer om genezing vragen , om troost te vinden of gewoon in de meimaand om een tientje te bidden . Van al deze mooie tradities blijft er helaas niet veel meer over. Jaarlijks is er in mei wel nog een eucharistieviering.  Maar … ik heb een droom om eens een “bedevaart naar O.L.Vrouwke van Elst “te organiseren . We moeten niet naar Lourdes, Beauraing of Scherpenheuvel , neen, we kunnen Maria met een gebed, een kaarsje en bloemetje in Elst ook vereren. ’t Zou mooi zijn om er terug een beetje traditie van te maken. Misschien blijft het maar bij een droom, maar hopelijk wordt mijn droom toch werkelijkheid en wemelt het er in de meimaand van vele Okraleden daar bij die veldkapel. En ik ga alvast naar Elst om Mariake een fritske om  hulp te vragen. (Nicole Paulus ).

PS: Goed voorstel, moeten we zeker eens bespreken

 

 

 

 

 

 

OKRA IS FIER OP NIEUWE LEDEN

Vorige koffietafel mochten we andermaal een nieuw gezicht verwelkomen. En wat nog plezanter is: hij is man en Hoegaardier, daar waren we naar op zoek. En hij beloofde om straks nog nieuwe vrienden mee te brengen, hij was aangenaam verrast door de goede sfeer bij onze Okra. Wijle weer fier…..

En dus hartelijk welkom Omer Huts!!!

En ook Moniek uit de Stationstraat beloofde nog een nieuw lid mee te brengen. Het is eigenaardig om als man in blijde verwachting te zijn.

Okra Hoegaarden blijft dus levendig leven….   Wij blijven dus ook hopen op nieuwe wijkmeesters, de nood wordt alsmaar groter…

Actiefoto op maandagmorgen in PC tijdens de ‘turnlessen’ van Soepel Actief.

Deze jongen turnt niet mee maar hoort toch niets dan lovende woorden over het initiatief en zeker ook over lesgever Frans.

En Okra Hoegaarden motiveerde 24 mensen voor deze trainingen0 Schitterend!!

 MET OKRA OP STAP

Maandag 1 mei Keukenhof
In onze voorstellen waren er voldoende kandidaten om deze uitstap te weerhouden.
De plaatsen gaan bij voorrang naar diegenen die reeds ingeschreven zijn via onze flyer.
Gelieve dan ook onmiddellijk 59 euro te storten op reknr BE 28 7360 3772 8620 met vermelding Keukenhof. Er zijn nog 5 plaatsen beschikbaar, indien je nog meewil gelieve dan te bellen naar Andrée Pierlet 0495/468484. Uur van vertrek : 6u20 gemeenteplein Hoegaarden!

Maandag 8 mei Scherpenheuvel
Opgepast het vertrekuur is aangepast. We vertrekken op het gemeenteplein om 13u10!
Om 18u vertrekt de bus terug naar huis!

Zaterdag 3 juni Oostende voor Anker
Opgepast de datum is 1 dag vervroegd!
Wie mee wil mag 18 euro storten op rekeningnummer BE 28 7360 3772 8620 met vermelding Oostende. Het gaat hier over een bootshow maar je kan evengoed een dagje gaan shoppen in Oostende of gewoon relaxen op uw ritme! Tijdens de koffienamiddag komen we nog even rond om na te gaan of er nog inschrijvingen zijn of je kan gewoon nog snel storten J
Uur van vertrek : 7u gemeenteplein Hoegaarden!

 Dinsdag 17 oktober Marcienne en Thorn
Deze uitstap werd ook weerhouden gezien de talrijke aanvragen.
Wie mee wil mag 58 euro storten op rekeningnummer BE 28 7360 3772 8620 met vermelding Thorn, opgepast dit moet pas betaald worden voor 1 september.
Uur van vertrek: 8u20 gemeenteplein Hoegaarden!

 Zondag 29 oktober Musical “Les Misérables” stadfeestzaal Antwerpen
Hier dienen we dringend op zoek naar geïnteresseerden, spreek u vrienden en familie aan ze kunnen gerust meegaan.
Deze musical start om 14u. De prijs is 90 euro en zoals jullie weten is er steeds veel vraag naar dit evenement, dus de eerst ingeschrevenen zijn dan ook zeker van hun plaats. Gezien het nog een ruime tijd is vragen we indien je meewil om een voorschot te betalen van 40 euro per persoon, zodat we kunnen nagaan of er voldoende interesse is.
We zullen u tijdig verwittigen om het saldo te betalen. Rekeningnummer BE 28 7360 3772 8620 met vermelding “Les Misérables”.

Woensdag 29 november Kerstmarkt Valkenburg
Deze uitstap werd gekozen omdat er hier ook een mooie kerstparade is.
Verdere info volgt later, laat ons gerust weten of je geïnteresseerd bent.

Dinsdag 11 december Kerstshow Kaasboerin
Voorlopig zijn er nog onvoldoende inschrijvingen, dus dit gaan we later beslissen of we kunnen gaan, maak dus reclame bij vrienden en vriendinnen J
1 oktober gaan we hier beslissen of we al dan niet gaan. Kostprijs = 65 euro niet leden 70 euro.
Eventueel uur van vertrek: 9u20 gemeenteplein Hoegaarden!

WEERSPREUKEN VOOR MEI

 • Mei tot jubelmaand verkoren heeft toch rijm achter de oren.
 • Een bijenzwerm in mei is goed voor de wei.
 • Donder in mei is slecht voor uien en prei.
 • Kamillegeur in mei brengt de zomer naderbij.
 • Wie bonen wil winnen, moet op St Job beginnen.
 • Pancraas, Servaas en Bonifaas brengen vorst en ijs helaas.
 • Voor nachtvorst ben je niet beschermd totdat Servatius zich ontfermd.
 • Sint Urbanus en de zon, wijn in de ton.
 • Is het klaar met Petronel dan meet men vlas met een el.

OKRA ZORGWEEK

Nicole Paulus nam al initiatief op zich om van de Okra-Zorgweek iets te maken, waarvoor bijzondere dank. Zij bezocht het WZC in ons dorp. Hieronder haar mini-verslag, met mijn opmerking dat we hiervoor met meerderen iets hadden kunnen doen. Het is misschien nog maar een keer een reden waarom we altijd nieuwe bestuursleden-medewerkers zoeken.

“WZC Hugardis dankt Okra voor de grote snoepzakken en mooie kaarten t.a.v. personeel, directie en vrijwilligers  n.a.v. de Zorgweek van Okra .”

 

Vandaag is de eerste dag van de rest van je leven.

Maak van de moeilijkste weg een wandelpad.

OKRA ROUWT

Recent overleed Joelle Stouthuyzen, dochter van Simone Christiaens, schoondochter van Gaby Wouters.

En begin april overleed de broer van ons lid Godelieve Baeken.

Wij hebben voor beide mensen gebeden tijdens vorige koffietafel, maar bieden hier toch nog onze christelijke deelneming in het leed aan.

DE OKRA – VERJAARDAGKALENDER

Hieperdepieper ….H o e r a  voor al onze jarigen van de mooie meimaand !

En in een mooie meimaand kennen we ook een mooie lijst met jarigen, leest u maar…

Jeannine Smets opent deze mooie lijst op 1 mei..

Marie Louise Stockmans viert ’s anderendaags op 2 mei, proficiat.

En Mia Polleunis is dan weer jarig op 4 mei.

En op 6 mei is Mariette Schoensetters aan het feest, mooi zo..

Jenny Depus uit Overlaar drinkt een borreltje op 7 mei.

En op 12 mei is Gilbert Vanwezer in de Kalverstraat aan het feest.

Op 18 mei staat half Tienen op zijn kop, want Lisette Grossen feest.

En op 20 mei is vriendin Rita Drossart jarig. Straks wordt ik ook72 Ritake.

Rita’s schoonzusje Danielle Bellis verjaart dan weer op 22 mei.

En wie kent er ons Liesbeth Van Nerum niet? Zij is jarig op 24 mei.

Nog een Drossart aan het feest: op 25 mei is onze Staf jarig. En op dezelfde dag viert in Meldert Jeanne-Marie Verbelen. Nijg.

En 26 mei is een hele speciale dag, want we hebben liefst drie jarigen. En geeft toe: drie goeikes: William Dirix, Mia Hermans en Danny Hanique.

De rij feestelingen wordt afgesloten op 29 mei. Dan verjaart Ria Verbeeck.

We wensen aan iedereen een schitterend jaar met een goede gezondheid!!

En 14 mei is een zeer speciale dag voor alle vrolijke meisjes van onze club, daarom:

14 MEI …  Aan alle mama’s en oma’s een  zonnige en fijne feestdag gewenst !

 

 

OKRA-KALENDER VAN MEI

01/05 Daguitstap Keukenhof, nog enkele plaatsen beschikbaar.

04/05 14u Ledenbijeenkomst koffienamiddag, Parochiecentrum

05/05 14u Wandelen in Tielt (-Winge). Korte wandeling is 4 km, lange wandeling is 7 km. Vertrek aan de parking van de frituur, Blerebergstraat, Tielt. Er is ook parking aan de kerk. Na de wandeling komen we samen in Herberg De Bleuken, Heuvelstraat 247, 3390 Tielt-Winge.   Gidsen Danny Hanique en Monique Elsen. Gsm Monique 0477 70 21 62.

08/05 Okra regio, Viering Scherpenheuvel, 13u10 vertrek bus op Gemeenteplein, Hoegaarden. Méér info? Contacteer Andrée Pierlet.

10/05 14u Breicafé, WZC Villa Hugardis

12/05 14u Fietsen, vertrek aan PC

19/05 14u Wandelen in en rond Hoegaarden, meer info volgt

24/05 14u Breicafé

25/05 20u Kaarten PC café

26/05 14u Fietsen, vertrek aan PC

Noteer ook reeds volgende nieuwe data:

3 oktober Okra regio daguitstap naar Nismes, bezoek aan de grotten van Neptunus met geluid-en lichtspektakel, bezoek aan “100 chevaux sur l’herbe”, bezoek aan het gemeentepark “Le jardins d’O”. Meer info volgt binnenkort.

3 juli Kiezegem Verjaardagsfeestje 65 jaar Okra Oost-Brabant

Wandelen, fietsen, spiegeltent: dansinstuif en prijsdansen, samen zingen, middeleeuws tornooi, roofvolgelshow, happy stones, optreden Michel Mertens, drankjes en hapjes. Meer info volgt binnenkort.

 

RARARA, WIE MAG DAT WEL ZIJN??

We ontvingen een pak reacties op de foto van pagadder Stijn en een goedlachse Hoegaardier. En NEEN , het was niet Rob Taverniers, en neen niet Rob Brasseur wel Rob(ert) Meddaerts.  (Voor de echte pur sang Hoegaardiers zijn bijnaam even vermelden: Robke van Mimi van ’t Paradijs) Een onschuldige hand trok de namen van 3 winnaars. Zij hebben ondertussen hun cadeautje ontvangen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOG STRAFFE OKRA-KLAP

 • Als je onthaast ontstaan er zeeën van tijd.
 • Wandelen is de haast uit je hoofd halen en kijken wat overblijft.

 

ADRESSEN VOOR INSCHRIJVINGEN-AFMELDINGEN

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen 0475-35 00 67

Fille Andre, Br Loriersstraat 40       0475-91 52 55

Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar     0478-98 41 43

Marc Finoulst, Beukenlaan 6        0496-92 36 77

Dodion Moniek, Stationstraat 22         0498-82 71 94

Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert  016-766 632                0495-56 69 04 

Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2     016-76 72 33

Laeremans Sonia, H. Dotremotstraat 15/1          0497-25 56 05

Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1     016-76 57 17

Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                  016-76 64 83

Lea Kustermans, J Lowetlaan 4              016-76 76 18        0499-23 23 74

Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen  0497-18 77 19

Willy Bamps, Heelblok 44  Tienen   0472-57 0429     

Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever 0498-30 71 54 

Andree Pierlet, Diestsesteenweg 25 Tienen     0495-468 484

Lieve Meulemans, Ridderstraat 6  Hoksem       0496-144 127

En als altijd een dikke merci aan al wie meehielp aan dit kantje, dus zeker aan onze Nicole Paulus en Wasily Pedjko. Dank U Erik Vanoppen voor uw maandelijkse steun. Dank U Mia, Andree, Hugo, Georges. En aan allemaal: tot donderdag.