Okrakrant maart 2023

MAART    LENTEMAAND

Je weet pas echt

dat de lente begint

als je zelf ook wat

straalt, krokust,

flierefluit, knopt

en fladdert in

de wind !

 

 

OKRA NODIGT MEER DAN 100 MENSEN UIT

Het is inderdaad gebeurd beste vrienden! In februari waren voor het eerst sinds wij het kunnen weten meer dan 100 aanwezigen op een gewone maandelijkse vergadering. Of het ooit vroeger gebeurd is bij toen nog Luc Massa of Mon Ausloos, dat weten we niet zeker, maar heel waarschijnlijk is het niet. Maar waarvan wij al maanden schreven en praatten en droomden is gebeurd: meer dan 100, namelijk ineens 107, Okraleden aanwezig. En er waren zomaar ineens 6 nieuwe vrienden, 6 nieuwe leden. Het is bijna onwaarschijnlijk. En dat komt heel zeker dank zij u allen die zo positief praat over onze vereniging, maar zeer zeker omdat wij zo’n goed team hebben van medewerkers en helpers. Alles verloopt precies op wieltjes, en zo logisch is dat niet. Anders waren er meer verenigingen en Okra’s die het zo goed zouden doen als wij. Dus wil ik nog eens ons bestuur, onze wijkverantwoordelijken en alle helpers uit de grond van mijn en uw hart danken voor hun inzet. Jezuke zal u lonen, echt waar. En dus nodigen wij iedereen nog eens uit voor onze volgende bijeenkomst op 2 maart in het PC. Er is geen speciale activiteit, gewoon babbelen en lachen en een wit wijntje drinken! En toch denk ik dat Marc en Rita weer aan iets nieuw gedacht hebben voor het avondeten. Laat het een beetje een verrassing blijven. Maar we moeten toch onze helpers een beetje sparen want op zondag 12 maart is er onze jaarlijkse pannenkoekendag en dat is weer werken mannekens. Als ge wilt komen helpen, en waarschijnlijk is er volk nodig in de keuken, laat het dan weten aan Rita en Mia, dan kunnen we er eventueel  voor zorgen dat we op bepaalde momenten elkaar niet in de weg zullen lopen. Maar er is volk gevraagd, hoe meer hoe liever. Welkom, welkom, welkom, …

Ergens verder in dit boekje vindt u vier foto’s van nieuwe leden, resp. de dames Bollen Gisèle, Sterckx Gaby, Timmermans Alice en Willems Bertha. Een vijfde lid had niet graag dat haar foto  verscheen in ons krantje en op de website uiteraard. En met dergelijke vragen houden we rekening. Ook een mijnheer Polleunis François was er voor de eerste keer, maar volgens onze huisfotograaf was hij naar het WC toen hij hem wou hem “trekken”. En daarna zijn we hem vergeten. Dat zetten we recht in volgend krantje.

Als je wit flyers met reclame voor onze pannenkoeken posten in uw buurt, deze zullen beschikbaar klaar liggen bij onze Andre. Bedankt hoor, want anders wordt het een beetje veel om gans het dorp met een paar mensen te verzorgen.

DE TIJD VAN TOEN …

 

En nog één keertje een eerste communiekantje. Een fiere jongen in zijn communie outfit, met de toen noodzakelijke kerkboek in de hand, poseerde graag voor de winkel van mama Maria Fillé. Nu een klasse wandelaar van Okra. Hier nog eens onze Fernand Taverniers  !

 

Ne “färme kaddai” met zijn kat in de armen , foto begin de jaren 50 daar ergens in Rommersom genomen. Kattenliefhebber van de hoogste categorie.  Ook vandaag nog hebben katten het hart van de kassier van Okra gestolen. Het is André Fillé van d’Egypte !

En of het feest was in  Meldert! Zeker en vast! Hier een stralende bruid in een prachtige jurk en waauw … wat een sluier, en een gelukkige bruidegom met een anjer in het knoopsgat van zijn vest. Nu fiere oma en opa, en fervente wandelaars en fietsers bij onze Okra. ’t Zen Jan en zijn Christine Vansteenwegen–Saelmaekers uit Bierbeek !

En breng a.u.b. jeugdfoto’s, trouwfoto’s mee en laat Wasily een kopie nemen om hier te mogen gebruiken. Ge krijgt uw foto’s onmiddellijk terug en wij kunnen nog voor meer afwisseling zorgen in ons krantje. Doen aub.
Want vergeet het niet!

 

Okra is in de wolken met een lid als jij !

en

Een dikke knuffel is altijd een goed idee.

OPKIKKERTJE

Met dit krantje stuurt Okra aan alle zieke en herstellende leden veel goede wensen, een boel zonnestralen en alles wat maar een glimlach op jullie snoet kan toveren ! Okra omhelst jullie allen en hoopt dat jullie dat echt voelen !

PAAR BEELDEN VAN KOFFIETAFEL VAN FEBRUARI

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS HEEL GOED NA

 • Hoe grijzer hoe eigenwijzer.
 • Van een beetje oud ga je niet dood.
 • De mooiste dingen van het leven zie je met je hart.
 • Je laat veel meer achter dan je voetstappen.
 • Met de zon in je hart regent het niet de hele dag.
 • De aarde heeft muziek voor wie luistert.
 • In de lente is er zoveel om blij van te worden.

VOOR WIE ER SOMS NOOD AAN HEEFT …

Liefdevolle God,

Uw zoon koos ervoor

NIEMAND UIT DE WEG TE GAAN

Landgenoot of vreemdeling

man of vrouw, elk van hen

zag hij als een gelijke.

Open onze ogen en ons hart

om in elke mens een medemens te zien

waarmee we samen een leefbare wereld kunnen waarmaken..

OKRA VRAAGT HELPENDE KNUTSELHANDEN !

Wij bij onze Okra in Hoegaarden zoeken veel leden die tijdens de komende koffienamiddag een half uur willen knutselen . We willen de komende maanden en voor de pannenkoekendag onze tafels extra mooi en origineel versieren met veel konijntjes, vogels, vlinders, katjes, kipjes en bloempjes.

Volgend knutselmoment zal waarschijnlijk in het najaar zijn, we moeten onze tafels dan een beetje “herfstig” aankleden en zeker onze kersttafel weer heel speciaal en chic maken.

Zin om ons een handje te helpen, breng dan zeker op 02 maart een schaar mee. Wij rekenen op jullie enthousiaste medewerking !

 

 

Hallo lente ! We hebben je gemist !

PAAR VERSLAGJES VAN OKRA SPORTACTIVITEITEN

Verslag wandeling 27 januari in Boutersem
In totaal vertrokken we met 29 wandelaars om 13u30 aan de Pomp. We konden twee nieuwe leden verwelkomen , nl. Benny en Gisèle.  In het begin liep de wandeling samen maar voorbij de Snoekegracht kozen 9 wandelaars voor een kleinere afstand, door het Kasteelpark.

Afzonderlijk liepen we langs veldwegen, holle wegen, verharde wegen om via  een zicht op de fietssnelweg F24 de startplaats te bereiken waar Herman ons verwachtte.

Het weer was schitterend, zoals altijd trouwens wanneer Okra wandelt.

 

Verslag wandeling 10 februari in Korbeek-Lo
Tien februari, 13u15. Gestaag groeide het aantal enthousiaste wandelaars van “Okra Hoegaarden” op de parking tegenover café ’t Buurthuis in Korbeek-Lo. Met zo’n 24-tal klokten we af.  Met wat moeite, en via een kleine omweg rond de geparkeerde wagens, kregen we de massa wandelaars op gang.

We wandelden met zijn allen, zowel de mensen van de korte als van de lange wandeling, richting St-Kamillus. Iedereen was beducht om dààr zèker niet achter te moeten blijven. Langs een onverhard pad tussen de velden trokken we in een wijde boog rond het domein van St-Kamillus. Onderweg een aantal mooie vergezichten richting Lovenjoel, richting Pellenberg, en Haasrode, Heverlee en Leuven. Raar … dat we zo dichtbij dichtbevolkte en bebouwde sites zaten en toch midden in de velden met weidse zichten.

Aan de achterzijde van het St-Kamillusdomein splitsten we ons in twee groepen, die van de lange en die van de korte toer. Die van de korte toer konden via het domein van de Stichting doorsteken richting vertrekpunt aan de kerk van Korbeek-Lo. Die van de lange toer bogen af naar links tot aan de spoorlijnsplitsing (lijn Brussel-Luik en de lijn naar Ottignies, Wavre) om van daar het laatste deel van het traject aan te vatten. Nog 2 kilometer te gaan.Na een kleine 2 uur te hebben gestapt konden we in het café ’t Buurthuis genieten van een verfrissend drankje in een gezellige sfeer. Er werd zelfs gezongen … zo van “lang zal hij leven, enz…, tot in de gloria”. Het zal wel iemands verjaardag geweest zijn zeker. Groetjes van de verslaggever, Hugo.Moe?

 

Ha ja, bank volzet………

Volgende wandeling
24/02 13u30 Wandelen, vertrek aan de kerk in Meldert. De lange wandeling is 7 à 8 km, de korte wandeling ongeveer 4 km. Gepast schoeisel is wenselijk. Gidsen Jan en Christine Vansteenwegen-Saelmaekers. Na de wandeling komen we samen in café “De Bonheur”, St.-Ermelindisstraat 19, Meldert.

Bowling
En ook hier groeit de groep langzaam aan, we waren met acht. Straks moeten we misschien in twee groepjes spelen, 8spelers is een maximum op één baan.  Marie-Louise H. kwam voor het eerst. Niet gemakkelijk hé meisje, bowlen indien het erg lang geleden is  Dan haal je geen 100 punten zoals Georges die de twee spelletjes andermaal won. Maar een plezante namiddag blijft het zeker. Iedereen wil elke maand blijven spelen.

LIDGELD 2023

Het zijn slechts een paar uitzonderingen die het lidgeld 2023 nog niet betaald hebben. Wie ten laatste tijdens de pannenkoekendag niet betaald heeft wordt onherroepelijk geschrapt. Immers op 15 maart maakt onze hoofdzetel haar factuur en moeten we doorstorten.

Wie nog wil storten: BE94 0682 4779 4914.

Een individueel lid betaalt 28 €, een echtpaar 47 €.

Een bewoner van een WZC betaalt 11 €.

Wie elders hoofdlid is, in Meldert of in St-Germanus bv, betaalt 9 €.

De sportverzekering kost 8 €.

U kan altijd betalen aan de kassa volgende donderdag.

 

KOPPEL TREFFENDE UITSPRAKEN

          LENTE !  Zelfs de zon is in de wolken !

          Ontdek in iedere dag iets leuks en lach !

 

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils             PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                        Doelstraat 47

Outgaarden                              3320 Hoegaarden

OKRA IS FIER OP NIEUWE LEDEN

  

MET OKRA OP STAP

Voorstel voor eventuele uitstappen.

Datum

Uitstap

Prijs

Ja of neen

1 mei

Keukenhof, het fleurigste dagje uit!

59 euro

 

8 mei

Viering Scherpenheuvel

 

 

13 mei

Bedevaart De Panne

19 euro

 

4 juni

Oostende voor Anker: het betreft meer dan 150 schepen en oude scheepsambachten

18 euro

 

13 juni

Bedevaart De Panne

19 euro

 

7 augustus

Bedevaart Banneux

17 euro

 

31 augustus

Herten Bouvrie en Omer Vander Ghinste: 2 bezoeken met proeverij en lunch

69 euro

 

? september

Gewest uitstap Malmédy

 

 

17 oktober

Marcienne en boottocht Thorn: modeshow en rondleiding breifabriek en daarna lunch op de boot

58 euro

 

23 oktober

Jaarlijkse uitstap Scherpenheuvel

25 euro

 

25 oktober

Les Misérables: hier onmiddellijk inschrijven en een voorschot betalen van 40 euro

90 euro

 

5 december

Kerstmarkt Valkenburg of Maastricht

20 euro

 

11 december

Kerstshow Kaasboerin

65 euro

 

Suggesties

Heb je een idee, geef het gerust door

 

 

 

De meeste uitstappen kunnen doorgaan indien we 20 deelnemers hebben, enkel voor “Les Misérables dienen we met 50 te zijn en voor onze uitstap naar Scherpenheuvel met 30 deelnemers.

Gelieve een keuze te maken en dit mee te brengen naar onze maandelijkse koffienamiddag. Neem contact met Andree en Mia…       Alvast bedankt!

Musical RED Star LINE – 25 maart 2023
Dit evenement is volledig uitverkocht, er is dus enkel een mogelijkheid om u op de reservelijst te plaatsen. Opgepast we vertrekken vanop de parking aan de Sporthal omdat er te weinig parking is op het Gemeenteplein en er de laatste tijd nogal wat vandalisme is.

Het vertrekuur is 14u30: noteer dit alvast in uw agenda!

Er is ook een mogelijkheid om op te stappen in Tienen op de busparking van de Diestsesteenweg en dit om 14u10. Gelieve mij te informeren wie al dan niet in Tienen zal opstappen aub.

Shownamiddagen
Ook hier hebben we al een datum die je kan noteren in uw agenda!
Dinsdag 7 maart 2023 om 14u. Deelname: 25 euro

Ook hier is de bus gratis. Heden heb ik nog geen info i.v.m. de opstapplaatsen en het uur, ik zal alle deelnemers persoonlijk verwittigen zodra ik de info heb.

WEERSPREUKEN VOOR MAART

 • Maart heeft venijn in zijn staart.
 • Nooit maart zo goed of het sneeuwt een hoed.
 • Maart roert zijn staart.
 • Donder in maart, april kou vergaart.
 • Vochtige maart, boeren smarten baart.
 • Maartse regen is zeker geen zegen.
 • Sinte Mathilde komt uit drie hoeken, met hagelstenen bakt ze koeken.
 • Sint-Jozef sta ons bij of de winter gaat niet voorbij.
 • Wind uit noord op Sint-Benuut, ge zijt voor zeven weken gekluut.

OKRA-KALENDER VAN MAART

02/03 14u
Ledenbijeenkomst koffienamiddag, Parochiecentrum
06/03 14u Voordracht Academie  “Jukebox favorieten” met Marc  Brillouet, Radio 2-stem van het programma “Funiculi funicula”. Terug in de tijd van Cliff Richard, Tom Jones, Trini Lopez, Neil Sedaka, Adamo,… CC Begijnhof(aula), Infirmeriestraat, 3290 Diest

07/03 14u
Bowlen, Acro Tienen

07/03 14u
Shownamiddag Aarschot

08/03 14u
Breicafé, WZC Villa Hugardis

10/03 13u30
Wandelen door veldwegen, bosjes, deels verhard. Afstand ongeveer 8 km, kan ingekort worden naar 5 à 6 km. Tweede gids aanwezig. Vertrek parking Sportcafé, Maelendriesstraat 148, Kerkom(Boutersem). Gidsen: Josée en Georges Vandenbroeck-Gevers

12/03
14u tot 18u Pannenkoeken en Trappistenproeverij, Parochiecentrum

13/03 14u
Plusfilm “Marry me Kruisboog, Tienen

16/03 20u
Kaarten, Parochiecentrum

22/03 14u
Breicafé, WZC Villa Hugardis

24/03 13u30
Wandelen in en rond Mélin, één van de mooiste dorpen van België. Er is een korte wandeling 4 à 5 km en een lange wandeling van 7à 8 km die kan uitgebreid worden naar 9 à 10 km.
Vertrek op het dorpsplein van Mélin, Parking achter de kerk, rue des Beau Près, Mélin. Gidsen: Guy en Mia Poffé-Vandebroeck.

25/03 14u30
Musical Red Star Line, Puurs – Volzet!

28/03 14u
Voordracht Academie Flirten in het groen” door Joeri Cortens, een jonge hedendaagse natuurspecialist. Flirten en verleiden. Iedereen doet het of …probeert het. Wie wil weten waar Casanova de mosterd haalde, kijk best eens naar de dierenwereld.  Voldoende inspiratie voor een heerlijk programma waarin natuureducatie flirt met comedy. CM Leuven, zaal De Vaart, Platte Lostraat 541, 3010 Kessel-Lo.

En als altijd een dikke merci aan al wie meehielp aan dit kantje, dus zeker aan onze Nicole Paulus en Wasily Pedjko. Dank u Erik Vanoppen voor uw maandelijkse steun. Dank U Mia, Andree, Hugo, Georges. En aan allemaal: tot donderdag.

DE OKRA – VERJAARDAGKALENDER

Felicitaties wil Okra jullie schenken, en een mooie dag om aan terug te denken .

(Psst ! Weet dat verjaardagen gezond zijn. Hoe meer je er hebt hoe langer je leeft !)

En we hebben 14 jarigen in maart, we hopen voor iedereen dat ze op hun verjaardag mooi lenteweer mogen kennen. Dat is voor iedereen plezant… en goedkoop…

Lilly Vanmol en Albert Vandermeulen  openen deze mooie rij, zij vieren op 3 maart. Hopelijk kan Albert al terug mee wandelen.

Ons bowlend bijlid uit Meldert, Pierrre Ottenburgh feest op 4 maart. Maar ook op 4 maart is bowling-kampioen Georges Gevers jarig. Nijg.

Nicole Bamps kent een speciale verjaardag op 8 maart. En echtgenoot Leopold Willems, ook wonend in het verre Rillaar uiteraard viert de 16de.

Ons bestuurslid en meesterkok Michel Winnen is jarig op 13 maart.

En Willy Vanolst wensen we op 15 maart een goede gezondheid het komende jaar. We hopen erg om u spoedig weer te mogen zien.

En Rachel Merckx is op 19 maart jarig. Zij kwam vorige maand voor het eerst sinds langere tijd terug naar onze vergadering. Zij is dus terug veel beter, houden zo.

Victorine Morry, ik vind dat een mooie voornaam, feest op 20 maart.

Op 25 maart weerom 2 jarigen.  In Tienen viert Lilianne Vandeberg en in Lubbeek Marcel Mues. Tot op de koffietafel mensen.

En op 26 maart tenslotte  vieren we twee van onze wijkverantwoordelijken. Nicole Ruyts is fiere Hoegaardier uiteraard en Danie Dehenin blijft sociaal erg actief in Meldert. Proficiat mensen…

Altijd eventuele foutjes melden aub, mercikens. En nog ne keer: u hebt een mailadres en ontvangt geen info van Okra? 
Dringend mailadres bezorgen aub.

ADRESSEN VOOR INSCHRIJVINGEN-AFMELDINGEN

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen 0475-35 00 67

Fille Andre, Br Loriersstraat 40       0475-91 52 55

Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar     0478-98 41 43

Marc Finoulst, Beukenlaan 6        016-76 71 27

Dodion Moniek, Stationstraat 22         0498-82 71 94

Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert  016-766 632                0495-56 69 04 

Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2     016-76 72 33

Laeremans Sonia, H. Dotremotstraat 15/1          0497-25 56 05

Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1     016-76 57 17

Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                  016-76 64 83

Lea Kustermans, J Lowetlaan 4              016-76 76 18        0499-23 23 74

Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen  0497-18 77 19

Willy Bamps, Heelblok 44  Tienen   0472-57 0429     

Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever 0498-30 71 54 

Andree Pierlet, Diestsesteenweg 25 Tienen     0495-468 484

Lieve Meulemans, Ridderstraat 6  Hoksem       0496-144 127

Lieve Meulemans is bereid wijkverantwoordelijke te worden voor Hoksem en Kumtich. Haar lijst is niet erg lang, maar kan groeien uiteraard. Enfin, we zijn wreed content van haar inzet, ook tijdens onze maandelijkse koffietafel…

Een kleine positieve gedachte in de ochtend kan de richting van je hele dag veranderen !