Okrakrant maart 2022

MAART     2022

 

DE   LENTE

NEEMT   NU

HAAR   TIJD

 

OM DE BLOEMETJES

BUITEN

TE ZETTEN !

 

OKRA NODIGT UIT

Eindelijk, pot vol koffie, mogen we iedereen nog eens uitnodigen op onze traditionele koffietafel op de eerste donderdag van de maand. Iedereen is hartelijk welkom op  3 maart om 14u in ons PC. We houden het heel simpel. We hebben elkaar zoveel te vertellen dat er geen tijd verloren kan gaan aan een voordracht. We verliezen zelfs geen tijd om te luisteren naar een muzikant, er moet bijgebabbeld worden.

We houden het deze eerste keer graag vrij voorzichtig. Wie zich ziek voelt blijft best thuis, we besmetten elkaar niet. Misschien draag je best uw mondmasker als je naar het WC moet, misschien dragen diegenen die serveren best hun mondmasker. Het is nog 14 dagen hé mensen, misschien is tegen 4 maart corona helemaal afgezwakt. Maar liever toch zeker: niet dansen, kussen, elkaar vastpakken, …

Maar we leven zeker op hoop dat alles terug bij het oude komt. We zullen met onze kerngroep afspreken wanneer we ons uitgesteld oudejaarsfeest kunnen vieren, wanneer we onze pannenkoekendag kunnen organiseren, en zoveel zoveel meer.  Wandelen bleven we doen, met telkens bijna dertig wandelaars zelfs, hartverwarmend. Onze eerste kaartavond was er terug. We herstarten in maart ook met bowling. Met fietsen gaan we wachten tot april, dan is de kans op behoorlijk fietsweer toch iets groter. Maar naar de film gaan met Okra kan terug. Okra-academie herstart ook terug. De regionale quizdag wordt georganiseerd. Lees maar verder in dit boekje, hopelijk blijft alles verder positief evolueren.

Nog een voorstelletje. Okra-St. Germanus speelt elke dinsdag pétanque in Cinex. Er zijn daar drie banen. Hun bestuur meldt dat er nog ruimte is voor een paar extra mensen. Onze vriend Stefan uit Kumtich is ginds hoofdlid en speelt er heel regelmatig mee. Dus je zou daar direct iemand kennen. Je zou in St. Germanus kunnen bijlid worden om mee te spelen. Bij interesse spreek je best Stefan of Luc aan.

En voor de laatste keer een woordje over de lidgelden 2022. We spreken af dat wie op 4 maart niet betaald heeft mag geschrapt worden als lid. Op de koffietafel kan je dus ook nog rustig betalen. Voor alle anderen: gelieve te storten op BE94 0682 4779 4914 met extra vermelding van uw naam aub. Het lidgeld bedraag 26 €, 43 € voor twee mensen op hetzelfde adres. Mensen die in het WZC wonen betalen slechts 11 €, bijleden zelfs maar 9€. De sportverzekering kost nog eens 8€ extra… maar die krijg je terug van CM.

DE TIJD VAN TOEN, OKRA-HERINNERINGEN …

Twee  vriendinnen zo te zien . De linkse meid heet Godelieve, de andere Agnès. Altijd samen op stap, samen actief bij KAV. Twee zussen door dik en dun. Hier in Hoegaarden kent iedereen de zusjes Sterkendries wel !

 

 

 

 

 

 

 

 

Wie heeft deze zuster nog gekend ? Onderwijzeres in hart en ziel, dé zuster van het 6de leerjaar. Later directrice van de lagere school van Mariadal. Klein van gestalte, maar erg dapper was Zuster Marie-Loyola  heel zeker!

 

 

 

 

 

 

 Heb je in een lade, of in een sigarenkistje of een gedeukte koekendoos nog veel familiefoto’s ? Trouwfoto’s van nonkel Dolf en tante Nie, communiefoto’s van broer Jef of nicht Adèle, of van jezelf ? Ja? Wel breng ze dan zeker mee naar de komende koffietafel, want onze snelle flitsende huisfotograaf zet ze voor ons direct op de computer zodat wij er later een leuke reportage kunnen van maken. DOEN AUB ! De redactie rekent op jullie!

Hie se een gekende Hoegaardier !

Nooit om een grapje of liedje verlegen. Vele jaren een trouw Okra-lid geweest .
’t Es begot Georges Nicolaes de varever, de zaun van Phillibert van Jute !

 

Zo ergens in de jaren 1948 of 49, en blijkbaar een grote fan van de melkbrigade en van de verffabriek Gallic in Bost. Op haar gebreid kleedje met boefmouwkes en ponponkes was ze erg fier.
’t Es dei van d’Egypte, ’t es Nicole van Fons de Kloempmoaker van Bost!

 

 

 

 

 

 

 

 

GESPREK TIJDENS OKRA KOFFIETAFEL

Er zaten twee mannen aan de toog tijdens de koffietafel.

Zegt de ene tegen de ander: “Zie je die twee vrouwen daar? Niet verder vertellen hoor… maar die blonde is mijn vrouw en die brunette is mijn geheime minnares.”

“God,” antwoordde die andere man, ” dat is ook toevallig… bij mij is het net andersom.”

DE WEERSPREUKEN VOOR MAART

 • Droge maartse wind maakt de boeren goed gezind.
 • Nooit is maart zo zoet, of ’t sneeuwt op de boer zijn hoed.
 • Koude in maart, dan een lente te paard.
 • Maartse sneeuw doet de vruchten wee.
 • Maartse wind en aprilse regen beloven voor mei veel zegen.
 • Wat maart niet wil doet april.
 • Wie bonen wil eten, moet St Job niet vergeten.
 • Is Jozef helder en klaar, geeft een vruchtbaar jaar.
 • Met zuidenwind op St.-Benooi neemt het weer een goeie plooi.
 • Voor oude lieden heeft maart kwaad in zijn staart.
 • Maart met lange staart, brengt later spek en pens in den haard.

OKRA KAART

Voor het eerst in vele maanden hebben we in ons PC terug een kaartavond gekend op de derde donderdag van de maand. Er mochten meer kaarters opgedaagd zijn, maar heel plezant was dat er zovelen aanwezig waren gewoon om met elkaar een beetje te praten, een wit wijntje te drinken. Ons PC-ke zat aangenaam vol. Misschien onthouden voor maart: de derde donderdag vanaf 20 uur kan je een aangename avond beleven in PC.  Komen potdikke! Het kaarten zelf werd gewonnen door ons nieuw lid uit Jodoigne Jan Coppye en door Danny uit Tienen en Georges uit Kumtich.
Komaan Hoegaardiers verdedigt ulle.

OKRA BOWLT

En we herstarten in maart ook met bowlen, altijd de dinsdag na de koffietafel. Ook hier is iedereen welkom, ook de niet sporters. Ge kunt daar aangenaam zitten om te lachen met de stommiteiten van de bowlers.
Maar iedereen kan een beetje bowlen, best leuk..

NIEUWS VAN CAFE TRICOT

Dringend gevraagd: veel wol om sjaals, kragen en dekentjes te breien of te haken. Weldra starten de bijeenkomsten terug. Wij hopen op vrijdagnamiddag in ons PC. Is er iemand die een beetje de toog kan verzorgen in de namiddag? En als wij eenmaal per maand ook op vrijdagnamiddag gaan wandelen in Hoegaarden kunnen wij na de wandeling ook in PC iets gaan drinken… Kan gezellig worden….

Voor meer info : Bel Nicole Ruyts op het nummer 016/76 64 83.

En de wereld zit raar in elkander hé mensen. Twintig minuten nadat we bovenstaande alinea postten komt er bericht binnen van onze Mia. Café Tricot verhuist na akkoord bestuur PC en bestuur café Tricot inderdaad naar het PC. Heb je zin om te breien, te haken, te knutselen, te babbelen, … dan ben je van harte welkom op  vrijdag 11 maart en vrijdag 25 maart van 14u tot 16u30.

BIJ OKRA HOEGAARDEN BEN JE ALTIJD THUIS

Nicole Paulus zoekt helpende knutselhanden . Wie wil haar helpen om een ½ uurtje te knutselen tijdens de bijeenkomst van maart ?

Het moet en zal en massa vlindertjes worden om bij een volgende koffietafel de tafels extra te versieren.

Interesse ??? Breng dan op donderdag 3 maart heel zeker een schaar en nietjesmachientje (en genoeg reserve nietjes) mee. Een lijmstift zou ook handig zijn.  Nicole rekent op heel veel helpende handen om er iets prachtigs van te maken .

 

 OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils          PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                      Doelstraat 47

 Outgaarden                            3320 Hoegaarden

 

OKRA KALENDER VOOR MAART

03/03 – 14u
Ledenbijeenkomst koffietafel, Parochiecentrum

07/03 – 14u
Voordracht Okra Academie Diest “Onverklaarbare genezingen” Katharina Dejongh, Aula van het Begijnhof, Kerkstraat z/n, Diest.

07/03 –  14u  
Okra-Plus film “Nomadland”. Na de economische ondergang van haar bedrijf op het platteland van Nevada gaat Fern met een bus op pad om de wereld te verkennen als een moderne nomade. In Nomadland spelen echte nomaden Linda May, Swankie en Bob Wells de mentoren en vrienden die Fern steunen tijdens haar ontdekking van het Amerikaanse westen. Nomadland is de winnaar van twee Golden Globes: voor Beste Film (Drama) en voor Beste Regisseu (Chloé Zhao ). Cultuurcentrum De Kruisboog, Theaterzaal, Tienen. Tickets 3 €, bestellen  016/81 28 20 of dekruisboog@tienen.be

08/03 – 14u
Bowlen Acro Tienen.

11/03 – 14u tot 16u30
Café Tricot breien, haken, knutselen, babbelen, … in het café van het Parochiecentrum.

11/03 – 14u
Wandelen in en rond Hoegaarden, korte wandeling (5 km), lange wandeling  (8 à 10 km). Vertrek aan het Parochiecentrum.

17/03 – 20u
Kaarten, PC café.

22/03 – 14u
Voordracht Okra Academie Leuven “Flirten in de natuur” Joeri Cortens, natuurspecialist, educatief medewerker bij Natuurpunt, Zaal De Vaart, CM Leuven, Platte Lostraat 541, Kessel-Lo

25/03- 14u tot 16u30
Café Tricot, breien, haken, knutselen, babbelen,… in het café van het Parochiecentrum.

25/03 14u
Wandelen in en rond Hakendover, korte wandeling (5km) en lange wandeling (8 à 10 km)Vertrek aan de kerk van Hakendover.

Pannenkoekendag Okra en Muzieknamiddag Aarschot: info volgt later

DE OKRA VERJAARDAGKALENDER

In een jaar zitten er altijd BIJZONDERE momenten? Zoals onze verjaardagen …. Lieve jarigen van onze Okra , jullie zijn toppers . Fijne dag gewenst!

Albert Vandermeulen, onze wandelgids uit Bost, verjaart op 3 maart.

Op 4 maart zijn Pierre Ottenburgh uit Meldert en Georges Gevers uit Kumtich aan het feest. Ik hoop dit jaar u allebei eens te mogen verslagen bij het bowlen mannen.

In het voor ons een beetje onbekende Rillaar zijn er twee jarig in maart. Op 8 maart viert Nicole Bamps en op 16 maart haar echtgenoot Leopold Willems. Dikke proficiat en doet dat goed het volgende jaar.

Onze chef-kok Michel Winnen viert dan weer in Wever op 13 maart. Als corona blijft afzwakken is hij strakjes de grote baas als we ons uitgesteld eindejaarsfeest omtoveren tot een Paasfeest. Allemaal meeduimen.

Willy Vanolst is de eerste Hoegaardier uit dit lijstje, hij verjaart op 15 maart. Wij wensen hem goede gezondheid toe.

We verlaten weer onze dorpskern en wijken uit naar Meldert: daar zet Rachel Merckx het dorp op stelten per 19 maart.

En dan snel naar Tienen: op 24 maart verjaart Jacqueline Raymaekers.

En amper één dagje later, op 25 maart dus, is Liliane Vandenberg jarig. Proficiat Tienekweiker.

En dan moeten we nog naar Lubbeek: ook op 25 maart is er Marcel Mues jarig.  Drink maar een goei pintje Marcel.

En op 26 maart tenslotte reizen we nog maar eens naar Meldert want Danie Dehenin verjaart. En ook onze tweede Hoegaardier uit dit lijstje verjaart op 26 maart: proficiat aan Nicole Ruyts.

Okra-Hoegaarden zeggen ze tegen ons. Van de dertien jarigen uit maart zijn er amper twee mensen uit de dorskern. Oké, er zijn nog drie jarigen uit Meldert, maar eigenlijk wonen er elf op de dertien niet in het dorp, maar in Rillaar, Kumtich, Tienen, Wever, Bost. Raar clubke Okra-Hoegaarden, maar het moet daar goed zijn, want anders komen die mensen niet afgezakt tot bij ons.

PS: Ik heb van facebook geplukt dat Irene Swellen voor de vierde keer overgrootmoeder werd: heelen dikke proficiat.

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS EENS GOED NA

 • Hoe donker het leven ook lijkt, er zijn altijd lichtpuntjes.
 • Geniet van kinderen, zij zijn de bloem van het leven.
 • Wie veel lacht krijgt rimpels op de juiste plaats.
 • Elke dag wordt je gegeven als een eeuwigheid om gelukkig te zijn.
 • Veel erger om je geld verliezen, is je enthousiasme verliezen.
 • Gisteren is verleden tijd, morgen een mysterie, vandaag is een geschenk.
 • Zoek nooit het geluk want je zoekt je een ongeluk.
 • Geluk is een goede gezondheid en een slecht geheugen !

NOG EEN OPROEP AAN DE OKRALEDEN

Wat een opluchting, we mogen terug samenkomen en deelnemen aan Okra activiteiten. Veel mensen vereenzaamden in de Coronatijden omdat ze geen contact in hun buurt hadden. Meer dan ooit is het dus goed dat mensen in hun eigen omgeving andere mensen ontmoeten. Okra is daar een uitstekend kanaal voor.

We zijn er ons ook van bewust dat veel mensen Okra (nog) niet kennen. En daar kan jij bij helpen. Het foldertje dat je hierbij vindt geeft een overzicht van activiteiten, niet alleen van Okra-Hoegaarden, maar ook van enkele andere Okra trefpunten uit de buurt. Op die manier vindt iedereen wel iets dat haar of hem boeit. Het zou leuk zijn mocht je zo’n folder bezorgen bij iemand die je kent en die nog niet bij Okra is: een buur, vriend of kennis, een oud-collega, …   Je maakt het nog sterker door op de achterkant jouw naam en telefoon of mail te vermelden.

Als Okra activiteiten een deel(tje) van jouw leven zijn, wees er dan maar zeker van dat dit voor anderen ook zo kan zijn. En als iedereen van ons deze kleine moeite doet spreken we meer dan 100 mensen aan. Zorg jij er ook voor dat ze ons leren kennen?

OKRA ROUWT

Onze Okra heeft spijtig genoeg ook slecht nieuws te melden. Op 29 januari overleed Jefke Vandenbergh van de Vroente. Het Okra bestuur deelt in de droefheid die zijn echtgenote en ons trouw lid, Hélène Willems, komt te treffen . Veel goede moed Hélène.

De familie dankt Okra voor de rouwbetuiging die ze mocht ontvangen bij het overlijden van hun echtgenoot en vader.

OPGEPAST

Je kan de lente maar vertrouwen

als je je winterpels verliest !

 

MET OKRA OP STAP

Er breekt voor Andree en Mia een drukke tijd aan tijdens de koffietafels die volgen, want ook de busuitstappen en shownamiddagen hervatten nu corona afzwakt. Klamp ze al maar aan per 4 maart om afspraken te maken, om voorstellen te doen, …

Daens
Hier hebben we dan eindelijk toch goed nieuws! Noteer alvast zondag 22 mei om 15u in uw agenda. Uur van vertrek wordt nog medegedeeld. Hou ons krantje dus elke maand goed in de gaten.

Bedevaart Scherpenheuvel
We willen al meegeven dat er dit jaar opnieuw een bedevaart wordt georganiseerd door het gewest op 9 mei om 13u30 is de viering. Verdere info volgt nog, maar zeker is dat er door het gewest Tienen bussen zullen ingericht worden.

Shownamiddag Aarschot
Nieuwe datum op maandag 30 mei: kostprijs 22 €  bus 10 €

Uitstap gewest
Op 15 september zullen we dus een uitstap naar Turnhout doen. Deze uitstap was gepland voor september 2020, … maar door omstandigheden uitgesteld.
Er zal een wandeling met onder meer bezoek aan kaartmuseum georganiseerd worden, maar voor de minder mobielen wordt voor een busrondrit in de stad gezorgd.

Regioquiz
De quiz gaat door in zaal Rozenberg aan het Zoet Water op 19 april. Een ploeg bestaat uit 4 spelers. De verplaatsing gebeurt met eigen wagens. Wie mee wil quizzen spreekt Luc, Andre of Nicole ann  Maar wel snel aub.

Forumdag Sport
Op dinsdag 22 maart om 9u30 wordt er een voormiddag uitgetrokken om mensen te leren hoe een cursus ‘veilig elektrisch fietsen’ te organiseren. Heeft er iemand interesse?  Maar vooral: als we dit zouden organiseren in Hoegaarden, wie zou er dan komen? Als er geen of heel weinig interesse is moeten we niet naar die vorming gaan natuurlijk. Geef aub uw naam op.

Academie
Op 7 maart in het Begijnhof in Diest hervat ook Academie met een voordracht door mevr Catherina Dejongh over ‘onverklaarbare genezingen’
Op 4 april is de volgende voordracht, info volgt.

VERSLAGJES WANDELINGEN

Wandeling Boutersem 28-01-2022

Met 25 waren ze paraat aan de kerk van Boutersem om een wandeling van 7 km, uitgestippeld door Josee en Jos, aan te vangen. We verwelkomden Jan als nieuw lid-wandelaar.

Het was zachte wintertemperatuur met zoals de laatste tijd veel tinten grijs.   We vertrokken langs fietsroute nr 95 en de ganse groep bleef lang samen ondanks een vrij modderig stuk. Dus samen rechtdoor en langs het vroegere restaurant “Tastevin” bereikten we de N3 waar we overstaken en direct terug het veld introkken.

Een vijftal nam hier een verkorte versie naar Boutersem kerk. De overgebleven groep ging richting dode vijvers en zochten met een enthousiaste Hugo en Albert … nog wat modder op in het bosje om via het cultureel centrum en de voetweg nr 33 “de Pomp” te bereiken. Een goeie pint en goed gezelschap maakten deze wandeling tot een mooie herinnering.  En of het weeral plezant was!

Wandeling in Bost 11/02/2022

Onze wandelaars hebben de smaak te pakken, met 25 aan de start voor een tocht van +/- 9 km. Via de Spanuit en de Moespik werd een ommetje gemaakt langs de uitgebrande paterskerk en het Tiens Begijnhof.

Via het fietspad naar Grimde, langs de kapel waar het keerpunt is van het jaarlijks 13 maal uit Hakendover. Via Hakendover en Wulmersum terug richting Bost voor een welverdiende aanvulling van het geleden vochtverlies. Wat is “de Grietmuil” toch een aangenaam café!

DE KLEINKINDEREN VAN OKRA

De meester in de klas : “ON aan het begin van een woord maakt het negatief, bijvoorbeeld : Onzin, Oninteressant, Onbelangrijk enz.  Wie kent er nog zo’n voorbeeld van een woord met ON aan het begin?

Jantje antwoordt : “Eh… onderwijzer.”

OKRA EN DE PRIVACY-WETGEVING

Nog maar een keer melden dat indien u wenst dat uw naam, geboortedatum of foto nooit vermeld wordt in onze correspondentie en op onze website je dit moet melden aan schrijver dezes. Dan hebben we daar extra aandacht voor.

 

 

OKRA DANKT ELKE MAAND HAAR MEDEWERKERS

Weer al een keer dik bedankt aan al wie meewerkte aan de werking van Okra in februari-maart, aan wie info doorstuurde voor dit krantje, aan al wie belangeloos dit krantje verdeelt aan al onze leden, aan wie de wandelingen voorbereidt, aan onze webmaster Erik, aan Wasily, Dominique, Fernand voor de foto’s. Bedankt Nicole, Mia, Andre en Andree, en zovele anderen.

’N OPKIKKER VAN FORMAAT

Kom zieke en herstellende leden, de moed niet verliezen. De lente en het betere weer zijn in aantocht. Okra wenst jullie allen heel veel beterschap en een warme knuffel.