Okrakrant juni 2022

Zomereditie       2022

 

t Zomert niet

als de winter eindigt

of de junimaand begint

echte zomer duurt een leven

als je binnen warmte vindt.

(J. Coghe)

 

 

 

OKRA NODIGT UIT

U wordt met zijn allen uitgenodigd op onze eerstvolgende koffietafel op donderdag 2 juni in ons Parochiecentrum uiteraard. Ik ga proberen een kort quizje te maken..  Kort, want kaarten, rummicubben en babbelen blijft op onze vergaderingen het belangrijkste. Nu corona minder gevaarlijk wordt kunnen we misschien ook de sjoelbak eens terug zetten?

En we nodigen u bij deze ook al uit voor een muzieknamiddag op donderdag 23 juni, natuurlijk ook om 14 u in PC. Wij nodigen de patron van café ‘Op de Brug” nog eens uit om ons een namiddag te komen amuseren. Wij zorgen tevens voor koffie en een stuk taart, er wordt echter geen avondeten voorzien. Na de koffie start onze ontspannings-muzieknamiddag. Ook hier bedraagt de deelnameprijs 5€ per persoon. Wordt best leuk.

Dus bij deze: inschrijven bij uw wijkmeester, of via mail, voor twee samenkomsten. En graag stipt inschrijven aub: zie ook verder in ons krantje…

En we blijven fietsen, wandelen, kaarten enz..  Zie overzicht ook al verder in ons krantje. En amper een uurtje nadat de bus arriveerde in Hoegaarden van de uitstap naar Daens kreeg ik al verslag van onze Andree. Het schijnt een topdag geweest te zijn. En 53 deelnemers van bij ons zeg, wat een succes.  En Andree die uw voorstellen voor uitstappen verwacht. We zullen blijven groeien als Okra Hoegaarden, daar komen nieuwe leden van….

En we mochten in mei weer eens twee nieuwe leden inschrijven, twee mensen die allebei kwamen wonen op het Frans Huonplein. We verwelkomen met open armen Erik Vertenten en Victorine Morry. Uw lidmaatschap is al gemeld aan onze regiozetel in Korbeek-Lo, U hoort er definitief bij…

Den dezen heeft echter geknoeid in de ledenadministratie bij nieuw lid Verbeek Ria. Ik vind geen adres, geen geboortedatum etc van deze dame.. Wie helpt mij aan deze gegevens? Dank u.

En dan moet ik u nog melden dat Erik, mijn rots van vertrouwen bij de computer heden op verlof is..  Het is dus best mogelijk dat er in dit krantje een paar schoonheidsfouten zitten. Onze website zal ook pas binnen enkele dagen bijgewerkt zijn. En wie dit krantje ook nog eens op de PC krijgt: misschien is de u opgestuurde versie helemaal niet de beste.. Het wordt een beetje behelpen..

En dan kunnen we hier best schrijven dat wie een email-adres heeft en ons krantje nog niet ontvangt via de computer dit best meldt via lucfourie@yahoo.com. Dan komt dat ook weeral in orde.

 

DE TIJD VAN TOEN, OKRA-HERINNERINGEN …

*Heel deftig en heel serieus kijkend bruidspaar . Hij in   jacquet en buishoed in de hand, zij in een kanten bruidsjurk .Dit Vlaams-Nederlands koppel vestigde zich in Nerm waar het zich met hart en ziel inzette om buren en dorpsgenoten te helpen . Het zijn Cisca van Esch en hare geliefde Miel!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Zo te zien een gelukkige en verliefde jonge Hoegaardier  die in Outgaarden een lieftallige juffer wist te strikken . Nu een fijn koppel dat in onze Okra erg actief en geliefd is . Dames en heren : hier zijn Luc Vandermolen en Marie-Rose Stockmans !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Precies een net getrouwd prinsenpaar. Stralende bruid met een kroontje in het haar, een glunderende bruidegom, en toen op weg naar een gelukkig en nieuw leven . Nu zijn Guy en Mia Goris-Polleunis al 61 jaar bij elkaar en nog steeds een prachtig paar .

 

 

 

 

 

 

 

 

Een ijzig koude en witte 2e kerstdag . Mooie viering in de kapel van Mariadal, nadien een gezellig familiefeest in het Tiense Xaverium , de harmonie van de Pax speelde ten dans. Nu al bijna 54 jaar samen en fiere grootouders van Louis Paul, Floris en Stien .’t Zen André & Nicole van d’Egypte!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UIT DE OUDE EN NIEUWE DOOS!

Twee goeie hartsvriendinnen  door DUN en DIK !

De eerste foto dateert van 1963, de tweede werd gemaakt in 2022…

Het zijn Rachel Merckx en Yvonne Denhaen !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE WEERSPREUKEN VOOR JUI-JULI.

 • Donder in juni maakt het koren dik .
 • Juni meer droog dan nat vult met goede wijn het vat .
 • Juniregen is Gods zegen, komt de zonneschijn erbij, dan maakt het boer en stadslui blij.
 • Als Sint Medard zijn sluizen openzet is er voor 6 weken weinig pret .
 • Sint Jan is de regenman .
 • Is juli heet en droog, dan houdt de winter koud betoog.
 • Juli helder en klaar, heet altijd een prachtig en goed jaar .
 • Sinte Margriet : 30 dagen regen of niet .
 • Is Sint Jacobus hel en warm, bevriest met Kerstmis rijk en arm .
 • Zijn de hondsdagen helder verwacht dan maar een vruchtbaar jaar .
 • Brengt juli hete gloed, dan is september goed .

 

NIEUWS VAN CAFE TRICOT

De maskes hebben hun werk ! Ze kregen vrachten wol binnen , heel veel kluwens ongebruikte Bergère de France wol en DMC borduurgaren . Er zijn ook bestellingen binnen voor mini dekentjes en misschien zelfs voor een herenpull. Dus er is veel werk aan de winkel . Kom de maskes aanmoedigen op vrijdagen 3 en 17 juni in het gezellige parochiaal breicafé aan de Tiensestraat in Hoegie-City !    Iedereen natuurlijk hartelijk welkom !

 

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils           PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                    Doelstraat 47

 Outgaarden                         3320 Hoegaarden

 

WREEJE GEDACHTE

Het leven gaat soms rommelig, niet altijd volgens plan. Maar …daar maken we dan samen toch wel het beste van .

 

VERSLAG BEDEVAART SCHERPENHEUVEL

Onder een stralende zonde zijn we met en 30-tal leden op bedevaart naar Scherpenheuvel geweest. Gewest Leuven heeft na de coronaperikelen weer z’n best gedaan om er een sfeervolle misviering van te maken. Met het thema” ei-land wij-land” is tijdens de homilie ons nog eens herinnerd dat we niet gemaakt zijn om alleen te staan in het leven. Hulp krijgen en geven is voor ons allemaal. Eventjes op een ei-land kan eens deugd doen, daarna willen we terug naar het wij-land. Het koor heeft weer het beste van zichzelf gegeven en iedereen heeft dan ook de Lieve Vrouw liedjes meegezongen. Proficiat aan de organisatoren van de kerkelijke viering. De zon blijft maar schijnen tijdens het kuieren door de straat, het park of een zitje op een terras. ”De Ram” heeft weer gezorgd voor lekkere broodjes, taart, koffie……Zo konden we weer gelukkig en geladen met enkele kaarsjes en snoepjes naar huis. Van de babbeltjes in de bus hebben we genoten .De buschauffeur heeft ons met een extraatje terug thuis gebracht.

Hopelijk tot volgend jaar Lieve Vrouw

 

VOOR WIE ER SOMS NOOD AAN HEEFT

Leven

is mensen en dingen
omhelzen en weer loslaten
om ze te laten groeien en bloeien
voor Gods aanschijn.

Leven

is dankbaar zijn
voor het licht en de liefde,
voor de warmte en tederheid
in mensen en dingen
zomaar gegeven .

Leven

is alles laten zijn
en zien als een gave van God.
Niets en niemand bezitten
en juichen om elke ster
die uit de hemel valt !

 

OKRA VRAAGT MEDEWERKING BIJ INSCHRIJVINGEN

De koffietafel van 5 mei heeft ons een kleine financiële kater achtergelaten. Immers, van de 95 ingeschreven kwamen er slechts 78 opdagen. En dan daagden er drie nieuwelingen op die niet ingeschreven waren.. Dus 20 afwezigen zonder af te melden. Hierdoor werd er voor 20 personen teveel eten besteld. Dit betekent 87,70 €, of 3538 BEF voor de kippen, naar de haaien. In detail: taart 32,50 €, sandwiches 31,50 €, beleg 23,70 €.  In totaal 87,70 € of 3538 BEF. Zonde van het weggegooide geld. Nu hebben we het teveel aan taart wel doorverkocht, maar toch..

(Zonder corona in het land zijn er meestal ongeveer 110 inschrijvingen…)

Daarom vragen we met aandrang in de toekomst te verwittigen indien men niet aanwezig kan zijn niettegenstaande men ingeschreven heeft. Daarom ook vragen we aan de wijkmeesters om minder te schatten wie zal komen opdagen, maar om duidelijkere afspraken.. Het komt allemaal jullie ten goede, ons ook. Het is toch al te gek dat de aanwezigen meer zouden moeten betalen omdat de afwezigen niet of niet tijdig afzeggen. Overmacht kan altijd zijn natuurlijk, maar doe aub uw best. Merci.

 

OKRA-LID FANTASEERT OVER “HET WINDJE”

Waarom wordt er gelachen met een windje?
Of hij nu komt van man, vrouw of kindje?

Het is toch puur natuur,
Zelf gemaakt, luchtig van structuur.
En wat kan het een opluchting zijn,
Zo’n windje te laten, gedaan de pijn.
Vooral in je darmkanaal..
Windjes laten we allemaal.
Er zijn er die worden gelaten
Alsof twee mensen met elkaar praten,
Sommige komen fluisterend naar buiten,
Er zijn er ook wel die piepen of fluiten.
Wat er ook gebeurt, stil of met geluid..
Gooi gewoon die druk uit je onderbuik.

 

Zo’n wind voelt zich beter thuis in de vrije natuur,
En iedereen kan mee genieten: familie, vriend en buur.
Knijp dus je billen niet meer dicht.
Laat gaan die wind en voel je verlicht.
Doe niet achterbaks, wees spontaan.
En zeg ‘sorry’, ik heb het gedaan.
Ik zal in het vrvolg naar buiten gaan..

En zo is het verhaal van de wind gedaan.

(Bezorgd door Lea Stiers)

 

KOPPEL BELANGRIJKE OKRADATA

Julien en Gabrielle zijn op 7 juli 24 jaar getrouwd. En zij vonden dat belangrijk genoeg om eens mee te delen: 24 jaar gelukkig samen zijn is feestelijk..

Lucia en Wasily zijn op 17 juli  50 jaar getrouwd. En als dat niet prachtig is.. Hele dikke proficiat….

Wie dus iets speciaals mee te delen heeft en dit hier graag gepubliceerd ziet in ons krantje: melden aan Luc of Nicole of bij de inschrijving aan de kas..

 

 

DE OKRA VERJAARDAGKALENDER

Het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen . Zal de redactie even komen helpen ?

Hieronder volgen de jarigen van juni en juli, want zoals de vorige jaren komt er in juli geen okrakrantje uit…. Na juni zien we elkaar pas terug in augustus..

 

Rita Vincke en Agnes Matheus verjaren 2 juni, Monique Vangrambesen op 4 juni…  Drie dames die we al een tijdje niet zagen, we hopen op beterschap..

Dominique Groeseneken en Henri Sweerts verjaren ook samen, nl op 7 juni..

Georgina Willems feest op 9 juni.

Suzanne Swellen feest heel zeker op 11 juni…

Lieve Meulemans wensen we het allerbeste toe op 15 juni..

En Fernand Taverniers drinkt hopelijk ne stevige op 18 juni.

Any Smolders sluit dit rijtje van juni af met een verjaardag op 25 juni..

 

Juli starten met een gelukkige verjaardag op de 4° voor Christianne Auloos.

Guy Goris zet Dormaal op zijn kop per 6 juli, proficiat.

En onze lieve Sonia Laeremans gaat denkelijk een ijsje likken per 13 juli..

Op 17 juli verjaren er twee heel belangrijke: in Hoksem viert Ivonne Denhaen en aan de brug van de Gete is Gilbert Dehennin jarig en hopelijk dan toch terug in grote vorm…

Op 19 juli wensen we proficiat aan Guy Stockart.

Op 21 juli zingen we een verjaardagsliedje voor Julia Boffé.

Op 22 juli is een vrij recent nieuw lid jarig: Maria Billet. Veel geluk gewenst..

En 25 juli is een van de belangrijkste dagen uit het jaar. Er zijn er liefst drie jarig, en serieuze mensen zulle: Nicole Paulus, Luc Fourie en Arlette Cortoos.

Eigenlijk moesten van 25 juli een nationale feestdag maken….

Nog een recent lid en fervente wandelaar is jarig op 26 juli, namelijk René Depré. Leuk sportjaar toegewenst…

En deze lange rij wordt afgesloten met de verjaardag van Alice Cuypers. Hopelijk zien we haar meer dan recent terug op de koffietafel

 

Goede gezondheid toegewenst aan alle jarigen en een vruchtbaar Okrajaar.

 

VERSLAGJES SPORTACTIVITEITEN

Verslag fietstocht 10/5/2022

We reden onze fietstocht die velen elk jaar als de mooiste van het seizoen beschouwen, namelijk over Huppaye naar Enines en dan in Marilles die schitterende 5 km bergaf naar Nodebais. Mensen wat zijn er daar toch prachtige vergezichten op die vele kleine Waalse dorpjes…  En het belangrijkste is dat we zo in Neerheylissem uitkomen met dat cafeetje daar aan de kerk. Het leven kan schoon zijn….

Verslag van de fietstocht naar Hamme-Mille op 26/04/2022

Ondanks het feit dat verschillende vaste fietsers weerhouden waren door andere activiteiten, zijn wij toch nog met acht man gestart. Op algemene aanvraag hebben wij het nieuw aangelegde Kauterhof uitgetest om zo door de velden richting Sluizen te fietsen. Via Beauvechain,  Hamme-Mille en de Naamsesteenweg belandde de groep in het Meerdaalwoud, waar wij de Weerdse Dreef volgden tot in Bierbeek. In het wel bekende café “De Molen” hebben wij genoten van een lekkere pint.

Om de mooie natuur van Bierbeek en Neervelp te verkennen, namen wij een kleine omweg via rustige kleine veldwegen om uiteindelijk na een 41 km lange rit terug in Hoegaarden te belanden.                  

(Verslag:Jan Vansteenwegen)

Wandeling 22 April 2022 Meldert

Met 20 aan de kerk van Meldert voor een zonnige wandeling langs de Mene en Jordaanvallei, een prachtig natuurgebied. We volgden de 2 kleine riviertjes (zijrivieren van de Grote Gete) stroomafwaarts tot in Hoksem

In Hoksem aan de mooi gerestaureerde watermolen werd de Mene aan de andere zijde, stroomopwaarts, terug  naar Meldert aangevat en kwamen we zo voorbij de mooie Carolus hoeve.

Na een 8 km mochten we nog even nagenieten op het terras van Bon-Heure.

Wandeling  Outgaarden op 24 april 2022

 Met 9 werd met de buren van Outgaarden gewandeld langs een aangeduid  traject van 8 km naar het klooster van Hoegaarden waar kon gekeken worden naar een tentoonstelling van oud schoolgerief.

De terugweg ging via Rommersom terug naar Outgaarden

waar we ons aan een frisse “Moutgaarden” tegoed deden.

Verslag wandeling van 19/5/2022

Uitgeregend, alleen Hugo daagde op.. Sorry Hugo….

Dat was toch wel rotdag zeg.    

(Wandelverslagen door Albert Vandermeulen)

 

OKRA ACTIVITEITEN JUNI-AUGUSTUS

Opgepast, zeker voor juli en augustus kunne er nog data veranderen, zelfs activiteiten bijkomen dan wel uitgesteld worden. U contacteert liefst uw wijkmeester, verantwoordelijke voor de activiteit of een bestuurslid..

Juni

02/06 14u Ledenbijeenkomst koffietafel, Parochiecentrum

03/06 14u Breicafé, Parochiecentrum

03/06 14u Wandelen in Eliksem, gids Staf Drossart, samenkomst aan de kerk daar..

07/06 14u Fietsen, vertrek Parochiecentrum

16/06 20u Kaarten, Parochiecentrum

17/06 14u Breicafé, Parochiecentrum

17/06 14u Wandelen, vertrek aan de kerk van Attenrode. Korte wandeling 5à6 km, Lange wandeling 9à 10km. Gids Hugo Nicolaes.

21/06 14u Fietsen, vertrek Parochiecentrum

23/06 14u Ontspanningsnamiddag met muziek en animatie, Parochiecentrum

Juli

01/07 14u Wandelen Hoegaarden of andere locatie?

05/07 14u Fietsen, vertrek Parochiecentrum

15/07 14u Wandelen en breicafé? Hoegaarden, vertrek Parochiecentrum

19/07 14u Fietsen, vertrek Parochiecentrum

29/07 14u Wandelen en breicafé  Wandelen in en rond Lubbeek, gids Hugo Nicolaes. Datum nog checken met Hugo

Geen kaarten in juli?  Te bespreken op 16/6.

Augustus

02/08 14u Fietsen, vertrek Parochiecentrum

04/08 14u Koffietafel

12/08 14u Wandelen en  breicafé

23/08 14u Fietsen

18/08 20u Kaarten?  Te bespreken op  16/6.

26/08 14u Wandelen en Breicafé

 

EEN OKRA-WEETJE

Een mooi gezicht wordt oud. Een mooi lichaam verandert maar een mooi mens zal altijd een mooi mens blijven .

 

KOFFIETAFEL MEI: NIEUWE GEZICHTEN

Welkom aan Vertenten Erik, Morry Victorine en Meulemans Lieve

 

MET OKRA OP STAP

Verslag uitstap naar Daens

Nadat deze musical omwille van corona 2 maal is uitgesteld, was het zondag 22 mei eindelijk zover.

Om 13u30 vertrokken we vanuit Hoegaarden richting Puurs. Het moet gezegd worden: iedereen was stipt op tijd en dat is voor iedereen leuk. De timing was perfect, we hadden net nog tijd genoeg om onze plaatsen op te zoeken.

Lea en Yvonne hebben we extra goed verzorgd met hun Privé Jaguar J. Daarom zijn we toch Okra om de mensen die minder mobiel zijn goed te helpen want iedereen moet kunnen deelnemen aan Onze uitstappen!

En dan de musical zelf …. Adembenemend… wat een verhaal! We moeten eerlijk zijn … onze ouders en voorouders hebben voor veel rechten moeten vechten op de werkvloer. Omstandigheden zoals in Aalst dat hebben wij gelukkig niet meegemaakt, maar je wordt dan toch wel met uw beide voetjes terug op de grond gezet.

We mogen fier zijn op Okra Hoegaarden… alle deelnemers (53 J) waren super content…. Dus als je ergens graag naartoe wil, vertel het ons en wij zullen het wel organiseren.

Shownamiddag Aarschot 30 mei 2022

Uitstap gewest

In september zullen we dus een uitstap naar Turnhout doen… dit was gepland voor september 2020… maar door omstandigheden uitgesteld J

Zodra we meer info hebben hieromtrent zullen we u met plezier inlichten.

Tot binnenkort!

Er is voor ieder mens ergens een stukje “hemel” op aarde,
maar dat hoeft niet ver te zijn!

 

OKRA WANDELT IN ELIKSEM

Op 3 juni wandelen we dus in Eliksem. We vertrekken onder leiding van Staf om 14 u aan de St Martinuskerk aldaar, Brouwerijstraat. Zoals vroeger drinken we daarna iets in het Parochiecentrum aldaar. En ik heb aan Staf beloofd dat we zeker met 20 wandelaars zullen zijn, kwestie dat hij weet hoeveel volk er achter den toog moet staan om ons te ontvangen. U komt toch ook?

 

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS EENS GOED NA

De zon blijft schijnen.
De bloemen blijven bloeien. De vogels blijven fluiten, zolang er genoeg mensen zijn die juichen om het leven .
God wordt niet moe , en laat de wereld bestaan
zolang er genoeg mensen zijn
die elke dag en elk uur
aanvaarden als een kostbaar geschenk en dankbaar
genieten van het wonder .                                                           

( P. Bosmans)

 

ADRESSEN VOOR INSCHRIJVINGEN-AFMELDINGEN

Volgende bestuursleden staan altijd voor u klaar., val ze maar lastig ..

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen 0475-35 00 67

Fille Andre, Br Loriersstraat 40       0475-91 52 55

Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar     0478-98 41 43

Marc Finoulst, Beukenlaan 6        016-76 71 27

Dodion Moniek, Stationstraat 22         0498-82 71 94

Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert  016-766 632                0495-56 69 04 

Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2     016-76 72 33

Laeremans Sonia, H. Dotremotstraat 15/1          0497-25 56 05

Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1     016-76 57 17

Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                  016-76 64 83

Lea Kustermans, J Lowetlaan 4              016-76 76 18        0499-23 23 74

Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen  0497-18 77 19

Willy Bamps, Heelblok 44  Tienen   0472-57 0429     

Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever 0498-30 71 54 

Andree Pierlet, Diestsesteenweg 25 Tienen     0495-468 484

 

En bedankt aan iedereen die weer meewerkte aan dit krantje, zeg maar krant, amai weer 16 blz.  Het is het 166-ste okrakrantje hier bij ons in Hoegaarden. Merci dus aan onze tekstleveranciers, dus zeker aan Nicole, maar ook merci aan Jan, Albert, Rita, Andree, Mia, Lea. En dank U aan de wijkmeesters die maandelijks hun ronde doen, aan de verzorgers van de wandelingen en fietstochten, aan de medewerkers in keuken en zaal. U allen maakt van okra Hoegaarden iets fijns. We zien elkaar spoedig..