Okrakrant januari 2023

Gelukkig NIEUWJAAR

 Een jaar om weer te dromen

Van grote en kleine dingen.

En om elkaar nog meer

met warmte en met vriendschap

te omringen.

                                        Muurkranten Brugge

OKRA NODIGT UIT

Op donderdag 5 januari om 14u is iedereen andermaal uitgenodigd op onze eerste vergadering van 2023. We gaan het heel simpel houden, veel nieuwjaarswensen uitwisselen en bijpraten, mogelijkheid tot kaarten of een gezelschapsspel, maar geen andere activiteiten. Het is zot genoeg geweest op ons kerstfeest, met heel veel werk voor ons vrijwilligers.

Uw reacties waren overdonderend, ontroerend zelfs. Wij kregen mails, telefoons, zelfs kaartjes in de bus. En allemaal even lovend. Zelfs onze Tiense Stadsmuzikanten vonden de sfeer bij Okra-Hoegaarden uniek en hartverwarmend.

Een aantal voorbeelden:

 1. Het kerstfeest was zeer mooi, zeer goed. Alles verliep vlekkeloos. De sfeer was toppie. ’t Was chic, ’t was oep en doep OKRA ! Heel dankbaar,
 2. Proficiat Luc met zo een fijne ploeg medewerkers.
 3. Ook tijdens de wandeling van vrijdag niets dan positieve dingen gehoord, versiering, bezinning, eten en drank, sfeer en ambiance, vlotte en vriendelijke bediening. Zelfs meerdere keren gehoord “het beste kerstfeest ooit”. Dit geeft ons een booster prik om in het nieuwe jaar onze leden nog wat te verwennen😊
 4. Hier verschillende leden aan de telefoon, via mail, we worden in bomvolle winkel aangesproken vol lof over ons kerstfeest. Liesbeth Goris postte een foto van de sfeervolle tafelversiering op facebook, alsook goeie commentaar. We krijgen ook kerstkaartjes binnen … leden zijn wel echt content.
 5. Zeg jong, dat was nogal eens een feest hé, een van de schoonste dagen van het jaar. Houdt die groep medewerkers maar bij elkaar, dat vindt ge niet overal. En laat ons niet in de steek hé, blijven Okra houden hoor, dat is belangrijk voor ons.

En dan moeten we heel zeker erkennen dat deze groep bestuursleden en medewerkers uniek is. Onze keukenchefs zijn grandioos, de organisatie van opdienen en afruimen was chique. En ’s avonds om acht uren was het PC opgeruimd als nieuw.  Hele felle merci aan al wie meer of minder meehielp, ik zal op aller gezondheid een trappistje drinken.

Genoeg gestoeft, over tot de orde van de dag..

DE TIJD VAN TOEN …

Een ernstig kijkende kleuter, mooie weerbarstige haartjes ferm geknipt. Felle, sprekende oogjes. Later een hardwerkende leverancier van fijne vleeswaren. Nu een man die samen met zijn vrouwtje  graag op reis gaat en van het goeie leven geniet. Het is Mohammed Ben Saïd uit Tienen !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog een keertje een knappe jonge dame, ook eentje met mooie krullende haren. Deze frisse juffer met haar “pied de poule” kleedje met wit kraagje studeerde voor onderwijzeres. Ze werd een geliefde schooljuf van het 6de leerjaar in de Immac. Nu een trouwe fan  van ons Hoegaards trefpunt. ’t Es begot Marie Louise Hendrickx !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met nog een speciaal vraagske: breng aub jeugdfoto’s van uzelf of van een bevriend lid mee en laat foto nemen door onze vriend Wasily. Ge krijgt uw foto’s direct terug mee naar huis, maar wij kunnen deze plezante rubriek nog enkel maanden verlengen. Merci.

PAAR OKRA SFEEERBEELDEN VAN UITSTAP KERSTMARKT

  

RARARA  WIE MAG DAT WEL ZIJN ?

Oplossing vorige prijsvraag

De stoere gast op de foto was ons aller voorzitter Luc Fourie met zijn zusje Mia en nichtje Brigitte aan de hand. Drie leden wisten  het: Julia Boffé, Mariette Stockmans en Léa Kustermans. Zij mogen een snoepje verwachten!

En de prijsvraag van deze maand

                              

Wat een lieflijk prentje … een boomgaard vol madeliefjes, speelse geitjes en een gelukkige kleine meid ! Ja, wie mag dat toch zijn ? Ik geef enige tips: Nu een gekende dame in de parochie, koorlid, vroeger ook catechiste, steeds begaan met de Derde Wereld. Misschien is er bij haar thuis ook nog wel ergens een wit Frans schaap te vinden. Bel of mail uw antwoord naar Paulus Nicole 016 / 76 67 59, paulus.nicole@proximus.be voor 18 januari 2023. Mooie en fijne prijzen te winnen. WAAG JULLIE KANS !

PAAR VERSLAGJES VAN OKRA SPORTACTIVITEITEN

Verslag wandeling in St.-Pieters-Rode

Twee december om 13u30 verzamelden 27 moedige wandelaars op de parking aan de Gempemolen op de grens tussen Lubbeek en Tielt-Winge, goed warm ingeduffeld tegen de snijdende oostenwind.  Aangevoerd door onze externe gids Brigitte Nicolaes, zus van …, die in Lubbeek woont, vertrokken we via het wandelpad aldaar langs het Molenbeekje richting St-Pieters-Rode. Na één kilometer namen we tijdelijk afscheid van ons wandelkoppel uit Opvelp, de enigen die de uitgestippelde korte wandeling zouden doen in het Troostembergbos.

De grote groep zette zijn tocht verder, een kort stukje langs de Driesstraat, en dan een afslag links, licht omhoog, de velden van de Uilenberg in. Op de hogere wegen genoten we van mooie vergezichten, spijtig genoeg enigszins versluierd door de lichte mist. We genoten evenwel van het zicht op de St-Pieterskerk van Rode, en de net boven de boomtoppen uitstekende spits van de kasteeltoren van Horst. Ook de natuur zorgde voor een kleine verrassing: een “grazende” witte reiger én een zilverreiger vlogen op enkele tientallen meter voor ons op.

Via een passage langs het domein van het kasteel van Kleerbeek bereikten we een noordwestelijke toegang tot de Troostemberg. Na het wandelen in een open landschap kregen we nu een door statige beuken gekaderde boswandeling. Met op het einde van het stuk een echte fysische uitdaging, zoals echte bergwandelaars al eens tegenkomen: een steile afdaling tussen wortels en ijzerzandstenen rotsen.  Zie foto hieronder….

Na een kleine 8 km bereikten we terug ons vertrekpunt, waar we in de brasserie “De Gempemolen” verwelkomd werden door onze wandelaars van de korte route, en een traktatie door Nicole Janssens ter gelegenheid van haar verjaardag. Hip hip hoera, Nicole, en lang zal ze leven … !!!

(Verslag van Hugo Nicolaes.)

Wandeling Zoutleeuw 16 december 2022

Met 22 aan de start voor een  frisse wandeling onder een warme zonnegloed. Langs de Kleine Gete en de vloedgracht  vervolgden we de weg  langs laag gelegen weilanden ( overstromingsgebied)   tot aan  het kerkje van Bos. Hier verliet ( na 4 km) een zestal de groep om een verkorte weg te nemen. De  groep vervolgde hun weg langs het gehucht Bos, door de velden langs Melkwezer en via de Romeinse  heirbaan om na 9 km terug in Zoutleeuw  toe te komen. In  de Leeuwenaar, voor onze welverdiende pint en de nodige babbel ,werden wij verwelkomd door nog 2 late  wandelaars , zij hadden dan maar  in de Leonarduskerk een gebed gedaan voor de behouden terugkeer van de  groep. Dank U Danny en Monique…

(Verslag door Albert Vandermeulen)

 

Verslag bowling

Ons bowlinggroepje blijft klein, maar plezant. Als elke maand was Georges de overwinnaar, maar speciaal willen we toch nog melden dat Luc V  een persoonlijk record speelde met 121 punten. En onze vriend Herman  heeft zijn vrouwtje Nelly geklopt tijdens spel twee. Oefening baart kunst beste vrienden en dat doet deugd, proficiat. Volgende bowling de dinsdag na de koffietafel.

Volgende wandeling op 13 januari om 13u30 met vertrek op Gemeenteplein.

ROSALIE WERD 105

 

Rosalie Emanuel woont in het WZC en werd liefst 105 jaar oud. Zij en haar dochters kregen het bezoek van de verjaardagszingers van Okra. En of zij er nog goed uitziet en of hij nog kan genieten!! Geweldige proficiat Rosalie.

En zij beloofde haar lidgeld te zullen hernieuwen, want zij leest ons Okrakrantje nog elke maand en komt zo ook nieuwtjes te weten over haar vriendinnen en over het dorp. Ge zijt een voorbeeld voor velen Rosalie.

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS HEEL GOED NA

 • Wie wijsheid zoekt is slim bezig.
 • Als je denkt dat alles tegen zit, denk dan nog een keer opnieuw na.
 • De maat van de liefde is liefde zonder grenzen.
 • Vriendschap is niet te koop, het is te kostbaar.
 • Veel kennis is nog geen wijsheid.
 • Herinner je gisteren, leef vandaag en droom van morgen !

OKRA IS FIER OP DE MONIQUEN EN OP NIEUWE LEDEN

 

 


MET OKRA OP STAP
     

Musical RED Star LINE – 25 maart 2023

Deze musical is volzetI indien u nog interesse heeft dan kunnen we u op de reservelijst plaatsen.

Nieuwjaarsconcert

Ook alvast te noteren in uw agenda! Dinsdag 17 januari 2023 om 10u30
Indien er nog deelnemers zijn, dan dient men dringend te storten: 25 €. De opstapplaats voor Hoegaarden is het Gemeenteplein om 9u05. Graag op tijd want het is een regio uitstap dus er wordt niet gewacht.

Shownamiddagen

Ook hier hebben we al een datum die je kan noteren in uw agenda!
Dinsdag 7 maart 2023 om 14u. Deelname : 25 €
Verdere info volgt later.

Musical Les Miserables

Op 29 oktober om 14u gaan we ,- indien er voldoende inschrijvingen zijn-, naar deze musical in de stadsfeestzaal in Antwerpen.
Hier kan iedereen aan de deur worden afgezet. Echter dienen we een beslissing te nemen tegen eind maart of we deze gereserveerde plaatsen willen kopen. Gelieve derhalve in te schrijven en 90 € over te schrijven op rekeningnummer BE 28 7360 3772 8620.
Wie betaalt is definitief ingeschreven. En zoals je weet gaan de plaatsen snel de deur uit!

(Bijdrage Andree)

WEERSPREUKEN VOOR JANUARI

 • Knapt januari niet van de kou, dan zit men zomers in de rouw.
 • Geeft januari een sneeuwtapijt, dan zijn we snel de winter kwijt.
 • Met Nieuwjaar lengt de dag zoveel een haantje kraaien mag.
 • Fijne pels aan ’t wild, dan blijft de winter mild.
 • Draagt januaar een sneeuwwit kleed, de zomer zal dan zijn heet.
 • Zoals januari is, zo zal juli zijn.
 • Op een droge, koude januari, volgt veel sneeuw in februari.
 • Sint Teunis is een ijsmaker, of een ijsbreker.
 • Geeft Sint-Vincentius zonneschijn, zo zal er in de schuren koren zijn.
 • Sint-Paulus schoon en helder, goed voor schuur en kelder.

EEN OPKIKKERTJE VOOR ONZE ZIEKE LEDEN

Vaak is er veel pijn, eenzaamheid en verdriet. Er zijn zoveel vragen die in deze donkere tijd heviger zijn.

Daarom stuurt Okra jullie deze welgemeende wensen : “Veel warmte in deze kerstdagen en het komende jaar.”

Wij wensen trouwens aan iedereen een jaar vol warmte en geluk, vol mooie momenten! Onthoud van het oude jaar alleen de mooie dingen en spring met nieuwe moed het onbekende tegemoet !

OKRA SOEPEL ACTIEF, DE KUNST VAN BEWEGEN

Een nieuw initiatief voor alle actieve en minder actieve 55-plussers, voor leden en niet-leden.
In onze Okra krant van december kan je meer info vinden over dit project.  Met eenvoudige, laagdrempelige oefeningen kan je soepele gewrichten en sterkere spieren krijgen en er nog plezier aan beleven ook. We starten in maart met een lessenreeks van 12 weken waarin de deelnemers op een laagdrempelige manier, zowel individueel als in groep, pijnvrij bewegen volgens hun eigen kunnen en niveau. Momenteel zijn er 15 leden ingeschreven, er zijn dus nog 5 plaatsen beschikbaar. Welke dag en welk uur wordt nog later bepaald i.f.v. de beschikbaarheid van de lesgever.
Deelnameprijs: leden 45 € en niet-leden 90 €.
 Inbegrepen: 12 groepslessen, vragenlijst om beweeg- en gezondheidsniveau te bepalen, 2 dynabands, beweegkalender, nieuwsbrief Soepel Actief, link naar de filmpjes om individueel te oefenen, verzekering. Interesse? Meer info? Contacteer Mia Vandebroeck (vandebroeck.mia@skynet.be  of 0478 98 41 43).

LIDGELD 2023

In onze vorige krantjes vroegen we aan de nieuwe leden om het lidgeld te betalen, nu wordt het stilaan tijd dat al onze leen het lidgeld voor 2023 voldoen. Heel veel mensen deden dit reeds, kassier Andre heeft aardig wat moeten puzzelen, onze administratie wordt alsmaar ingewikkelder, een beetje normaal bij een alsmaar groeiende groep. U kan betalen in het PC volgende donderdag of de maand erna, u kan storten op BE94 0682 4779 4914 van Okra Hoegaarden. De sportverzekering zal ik volgende week trachten in orde te brengen. Vraag gerust info aan ons bestuur indien nodig geacht.

NOG BEELDEN VAN HET KERSTFEEST 15 DECEMBER

OKRA-KALENDER VAN JANUARI

5 januari         14u Ledenbijeenkomst-koffienamiddag, Nieuwjaar wensen, Parochiecentrum

9 januari         14u Plusfilm “Adam en Eva” met Bob De Moor en Marijn Devalck. Vriendschap, liefde, humor en drama staan centraal in deze meest charmante volksfilm gefilmd in de Vlaamse Ardennen.           CC De Kruisboog, Tienen. Duur 122 min. Tickets kunnen online of aan de balie besteld worden. Méér info  www.dekruisboog.bedekruisboog@tienen.be of 016 80 56 96

10 januari       14u Bowlen, Acro Tienen

11 januari       14u Breicafé in WCZ Villa Hugardis, Hoegaarden

13 januari       13u30 Wandelen in en rond Hoegaarden, vertrek aan het Parochiecentrum, gids Albert Vandermeulen

17 januari       10u30 Nieuwjaarsconcert met orkest Frascati, jonge enthousiaste musici. Den Egger, Scherpenheuvel. Deelname 25 euro. Contacteer Andrée Pierlet ivm beschikbaarheid kaarten.

18 januari       19u Kaarten in café De Brug, Hoegaarden

24 januari       14u tot 16u30  Academie voordracht “De psychologie van het ouder worden” door Luc Van De Ven, CM Leuven, zaal De Vaart, Platte Lostraat 541, 3010 Kessel-Lo.

25 januari       14u Breicafé in WZC Villa Hugardis

27 januari       13u30 Wandelen, meer info volgt nog

 

Nicole Paulus vraagt aan diegenen die nog wat willen knutselen om contact met haar te nemen. Voor Lichtmis en Pasen wil zij met uw hulp de tafelversiering ontwerpen. Lichtmis is tevens St Valentijn. Dan mag de tafel mooi zijn, niet?

Samen maken wij van OKRA een feest !

BIJ OKRA HOEGAARDEN BEN JE ALTIJD THUIS

15 december…  een vol parochiecentrum, er was na coronatijd weer een chic kerstfeest van Okra. De leden waren ferm in tenue, de schoentjes goed geblonken, de haartjes mooi in de plooi, allé iedereen op zijn kerstbest. Het Okrabestuur verwelkomde alle gasten op een  warme manier met een glas bubbels en lekkere hapjes. De tafels waren feestelijk gedekt, de versiering was van de hand van vele bereidwillige leden. We werden allen even stil bij de fijn uitgewerkte advents-kerstbezinning. En dan mocht de feestmaaltijd beginnen, een feest zoals we het bij onze Okra kennen. Michel, Rita hun grote bende vrijwilligers serveerden ons een exquis menu, tot in de puntjes afgewerkt. Alles werd ook overgoten met een vleugje humor en muziek. We dachten ook aan de vele mensen in armoede in onze regio en kochten cadeautjes tvv B.O.M. Aan het einde van dit warm kerstfeest werden alle leden bedacht met een mooi, zoet kerstcadeautje. Het was een kerstfeest om ” U “ tegen te zeggen, stijlvol en zo deugddoend. SAMEN hebben we van onze OKRA weer een echt feest gemaakt !                                          

 (Inzending Nicole)

Een fijne nieuwjaarswens

Okra biedt je voor het nieuwe jaar:

een lente

vol nieuwe ontmoetingen,

een zomer

met veel vriendschappen,

een herfst

vol levenservaringen,

en een winter

waar we tot rust komen.

 

 

Een lach is een simpele manier om er mooier uit te zien !

DE OKRA – VERJAARDAGKALENDER

Okra feliciteert alle jarigen van de eerste maand van 2023 van ganser harte en wenst hen nog veel gezonde en gelukkige jaren toe !

Het is een lange lijst jarigen voor januari. We starten met twee trouwe leden die verjaren op 2 januari: Maddy Janssens en Lea Kustermans. Proficiat!!

Helene Willems doet er een cijfertje bij op 3 januari, goed zo.

En Marleen Deboeck wordt een jaartje jonger op 4 januari. Nog goederder zo.

Op 5 januari, de dag van de koffietafel, vieren we drie jarigen: Willy Lambrechts, Greet Dehennin en Gabrielle Wouters. Hip, hip, hoera.

Lucien Geerkens feest op 11 januari, proficiat trouwe kaarter.

Irma Hendrickx en Anne-Marie Pittevils vieren hun vefjaardag op 14 januari. Anne-Marie viert zelfs het pensioen, als dat niet groof is.

Bertha Guelluy zagen we al geruime tijd niet meer, zij is jarig op de 16de.

En Goetsenhoven staat op zijn de 18de : Josette Sterkendries verjaart.  En nog in Goetsenhoven verjaart Celine Logist op 19 januari.. Proficiat beiden.

Onze trouwe koster Roger Patrie drinkt er ene extra op 20 januari.

En op 28 januari zijn er nog eens twee jarig: onze Monique Hendrickx uit Tienen en onze Marcella Dotremont uit Zétrud. Een prachtig 2023 gewenst meisjes.

Jos Nicolaes zagen we ook al geruime tijd niet meer: proficiat gewenst op 30 januari.

En op 31 januari viert Pierre Rotty. Die man blijft ook eeuwig jong, niet? Houden zo, maar dat moet eigenlijk iedereen doen: naar Okra komen en vrienden ontmoeten.  

 

Je wordt niet ouder, je neemt alleen toe in waarde!

 

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils           PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                      Doelstraat 47

Outgaarden                            3320 Hoegaarden

Als sterren aan de hemel staan, is er hoop op leven, is toekomst ons gegeven. Laten we feesten, een glas geheven, om steeds weer de duisternis te weerstaan.

 

 

Uw wijkafgevaardigde, ………………………………………….….…., telefoonnummer                                      ……………………………………….was aan de deur om de eventuele inschrijving voor onze volgende vergadering te noteren, graag zelfs om uw 5 € te ontvangen. Er was echter niemand thuis. Daarom vragen wij u beleefd zo spoedig mogelijk contact te nemen op het adres of via de telefoon hierboven vermeld. Mensen met email kunnen altijd reageren via lucfourie@yahoo.com. Wie niet inschrijft veronderstellen wij niet te zullen komen.