Okrakrant februari 2023

 

 

    FEBRUARI, SPROKKELMAAND

               

             Sneeuwklokjes staan

             fier in de wind.

             Symbool van nieuw leven.

             Kriebels overal.

             De lente gluurt om een hoekje.

             Voel jij haar al?   

 

OKRA NODIGT UIT

U wordt met z’n allen uitgenodigd op onze volgende algemene ledenvergadering, de tweede van het nieuwe jaar 2023, op donderdag 3 maart om 14u in het PC. We houden normaliter een korte bezinning in het teken van Lichtmis, maar daarna komt de moppentapper ons twee keer een half uurtje amuseren met … ah ja met moppen. Het wordt dus waarschijnlijk weer een mooie namiddag.  We gaan ook al proberen om deelnamekaarten te verkopen voor de pannenkoekendag op zondag 12 maart. Het is dank zij onder meer deze namiddag, waarvoor we trouwens ook weer een flyer zullen verdelen in gans Hoegaarden, dat wij kunnen blijven vergaderen met koffie en taart en avondeten voor 5 eurokes per maand. En dat we jullie dit boekje kunnen aanbieden, en uiteraard het PC kunnen betalen.

Vorige maand was een rustige vergadering, maar er daagden toch weer bijna 100 mensen op. En naar goede gewoonte mochten we weer een paar nieuwe mensen verwelkomen. Cleiren Julienne uit Nerm en Vanmol Eliane uit de Stoopkensstraat betaalden lidgeld, maar daagden nog niet op op onze maandelijkse vergadering. Dat deden Baeken Godelieve uit St.-Margriete- Houtem en Vanmeldert Lisanne uit Hoeleden wel. Daarom vind je hun foto verder in dit krantje. Wij heten natuurlijk iedereen hartelijk welkom bij ons. We hebben al wel vernomen dat deze laatste twee het heel tof vonden. Wij hopen ze dus graag terug te zien in februari.

Door deze nieuwe leden blijft ons ledenbestand schommelen op bijna 170, we zullen echter straks weer een paar mensen moeten schrappen die het wegens gezondheidsperikelen niet meer zien zitten bij ons in 2023. Uiteraard is dit een groot succes na deze twee jaren corona, maar nieuwe mensen blijven uiteraard welkom. Wat ons echter opvalt is dat wij vandaag 58 leden tellen die niet van Hoegaarden zijn! En dat is toch wel ontzettend veel. Maar dat betekent ook dat wij uit Hoegaarden, incl. Meldert, minder dan 120 leden hebben. En eigenlijk is dat toch niet zo heel veel, integendeel zelfs! En eigenlijk betekent dit dat wij in Hoegaarden toch nog ernstig moeten kunnen uitbreiden. Komaan beste Hoegaardiers: spreek uw vrienden en buren aan, maak een beetje reclame voor onze Okra. We moeten in ons eigen dorp zorgen voor een grotere integratie.

En dit wordt dan geschreven door een Tienenaar. Wij zijn toch raar volk!!

DE TIJD VAN TOEN …

Hier zie, een mollige kleuter met zijn pluchen hondje in de arm. Hij groeide op daar ergens aan de brug  waar zijn mama een kruidenierswinkel runde, zijn papa  kolenhandelaar was. Nu woont deze ferme gast op de Kauterhof. Vele dagen heeft hij tijdens corona mee gewerkt aan de restauratie van ons parochiecentrum. Het is wandelaar Fernand Taverniers !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een mooi bruidspaar: zij een frêle juffer met een mooi bruidsboeket in de hand, hij in chic kostuum en vlinderdasje, net voor ze naar de Sint-Gilliskerk stappen. Na de plechtigheid stapte het koppel naar het Cumptichhof om te feesten, maar de kersverse bruid presteerde het om haar mooie jurk te scheuren. Nu is dit paar al bijna 49 jaar samen. ’t zen Georges Gevers en zijn Josée Vandenbroeck!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de kerstperiode van 1968 huwden André & Nicole in de prachtige Sint-Rochuskapel van Mariadal. Beiden waren ze vele jaren actief in de Chiro. Uiteraard mocht Chiro Jeanne d’Arc niet op hun trouwdag ontbreken want bij de Chiro ben je niet voor even maar voor het leven !

Heb je thuis nog trouwfoto’s van tante Léonie en Nonkel Juul, van nicht Eufrasie en kozijn Odilon, of van  goede buren Oscar & Sylvie? Geef dan tijdens de koffienamiddag aan snelle flitsende fotograaf Wasily of aan Nicole een seintje. Zij maken graag en met veel goesting van al die foto’s een leuke reportage. Doen ! Maar nog belangrijker is dat u jeugdfoto’s of trouwfoto’s van uzelf meebrengt. Want geef toe, dat is toch plezant die fotootjes van hierboven. Had gij iedereen herkend moest er geen mooi tekstje bijstaan? Ik niet hoor, ge kunt daar blijven naar kijken en glimlachen…

 

 

2 KEER BELANGRIJK

Er zijn geen toppen te hoog zo lang je blijft klimmen.

Het leven is te kort om het te missen.

PAAR BEELDEN VAN KOFFIETAFEL VAN JANUARI

 

  

RARARA  WIE MAG DAT WEL ZIJN ?

Rarara … wie was dat meisje in ons okrakrantje van vorige maand?
Dat lieve meisje tussen die dartele geitjes was niemand minder dan Christiane Ausloos.
Liefst 6 leden stuurden het juiste antwoord naar de redactie. De winnaars  zijn Billet Maria, Vincke Rita, Nelly Vanhulst , Nelly Tomboy, Fernand Taverniers en ons Hélène Willems. Allen hebben ze ondertussen hun cadeautje ontvangen.

En nogmaals: Brengen jullie  maar veel jeugdfoto’s mee naar de Okrabijeenkomsten, wij fotograferen direct uw foto’s en maken er in de toekomst wel een leuke dia-montage van. OKRA REKENT OP JULLIE MEDEWERKING!

DIKKE MERCI

Wij bedanken alle leden die het voorbije jaar een cadeautje of potje confituur kochten tvv B.O.M. Fier als een gieter mocht ik 400 € aan die organisatie geven voor de kansarmen in onze regio.

Heb je de komende zomermaanden rabarber, krieken of pruimen in overvloed, denk dan eens aan Nicole Paulus , zij verwerkt dat fruit tot heerlijke confituren.

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS HEEL GOED NA

En deze is een nadenker van formaat…

Hoe ouder ik word:

 • hoe meer de lente mij in vervoering brengt.
 • hoe vaker ik dingen ontdek die ik vroeger niet opmerkte.
 • hoe meer ik vaststel dat ik meer lentes achter mij dan voor mij heb.
 • ik meer tijd neem om te genieten.
 • hoe meer ik verknocht ben aan mijn huis en tuin.
 • hoe meer ik luister naar het lied van de vogels.
 • hoe meer ik mijn Schepper dank om mij nog eens een lente te laten beleven.

Bij elk begin van de lente denk ik dankbaar dat een eenvoudige blik op zoveel moois me een “ GELUKSDAG” kan bezorgen !

PAAR VERSLAGJES VAN OKRA SPORTACTIVITEITEN

Er kwam geen verslag binnen over de voorbije wandelingen, maar misschien kwam dat omdat de laatste wandeling georganiseerd werd door ondergetekende. Op 13 januari wandelden we met vertrek aan PC in Hoegaarden. Er waren 20 wandelaars ondanks  een vrij donkere dag met heel lichte regen. Dus trokken we erop uit in twee groepen. De ‘lange’ wandeling vertrok achter het PC richting Stoopkensstraat en daar het veld in en omhoog naar de kapel in Houtem en verder kruisten we de weg naar Meldert om later af te zakken naar ‘het Schip’ in Nerm. Via de St.-Antoniuskapel wandelden we terug naar het dorp. Daar in het PC wachtten de mensen van de korte wandeling ons op voor een lekker natje. De korte wandelaars haalden toch ook meer dan 5 km via de Ravel en de Toontuinen.
Iedereen content? Ik ook content.

Volgende wandeling dus op 27 januari om 13u30 aan ‘De Pomp’ in Boutersem olv Georges en Josee.

De kaarters hebben mij vernederd, min 100 punten aub.  Staf was de winnaar bij de gewone wiezers. Bij de kleurenwiezers was Annemie de enige met een positief cijfer als einduitslag, plus 22. Daar was de spanning dus een stuk groter. Volgende maand kaarten we nog een laatste keer op woensdag in café ‘De Brug’. Maar vanaf maart kaarten we terug op donderdag in het PC, het PC is verhuurd op donderdag in februari. Iedereen akkoord?

En dan rest er nog het bowlen. Ook hier waren de gewone sporters weer allemaal op de afspraak. En toch weer een paar verrassingen: Luc VDM was voor de allereerste keer winnaar van de dag. En Herman verbeterde voor de derde maand op rij zijn persoonlijk record. Proficiat aan beiden. En de verliezer van de dag? Jawel, weeral den dezen. Ik denk dat zij mij altijd de slechte ballen geven. Maar nen toffen namiddag was het zeker. Tot volgende keer hopen we dan maar weer. Afspraak op 7 februari.

 

Samen maken wij van OKRA een feest !

Maak van elk moment een monument.

OKRA IS FIER OP DE ANDREEKES EN OP NIEUWE LEDEN

 

MET OKRA OP STAP

Musical RED Star LINE: 25 maart 2023

Dit evenement is volledig uitverkocht, er is dus enkel een mogelijkheid om u op de reservelijst te plaatsen.

Opgepast we vertrekken vanop de parking aan de Sporthal omdat er te weinig parking is op het Gemeenteplein en er de laatste tijd nogal wat vandalisme is. Het vertrekuur is 14u30: noteer dit alvast in uw agenda!

Shownamiddagen

Ook hier hebben we al een datum die je kan noteren in uw agenda!

Dinsdag 7 maart 2023 om 14u. Deelname: 25 €

Ook hier is de bus gratis (zoals de bus naar Scherpenheuvel, nieuwjaarsconcert) of aan verminderde prijs, dit wordt later medegedeeld.

Hier hetzelfde mechanisme, eerst ingeschreven is zeker van een gratis plaats op de bus.

Planning andere uitstappen

We gaan aan iedereen een flyer overhandigen met de voorstellen die we willen realiseren in 2023. Je kan dit rustig mee naar huis nemen en de volgende keer terug meebrengen. De uitstappen met de meeste geïnteresseerden zullen we weerhouden in onze planning.

(Bijdrage Andree)

WEERSPREUKEN VOOR FEBRUARI

 • Geeft Lichtmis zonneschijn, ’t zal een late winter zijn.
 • Als het op St.-Blasius regent en waait, zeven weken dat de winter draalt.
 • Al is Sprokkel nog zo fel, ze geeft vijf schone dagen wel.
 • Klaar weer op St.-Sylvijn, het kan gerust nog twee maanden winter zijn.
 • Niets van de lente wordt verwacht als februari is te zacht.
 • Februari is nooit zo goed of het vriest een voet en sneeuwt een hoed.

OKRA SOEPEL ACTIEF, DE KUNST VAN BEWEGEN

Hierover is er geen extra nieuws. In principe zijn alle plaatsen ingenomen. Je kan je alleen nog inschrijven al reserve, maar zelfs dan sta je op een behoorlijk volle lijst. Mia heeft voorlopig nog geen startdatum, maar ze hoopt tegen de koffietafel meer info te hebben.

KLEIN VERSLAGJE NIEUWJAARSCONCERT

We waren met amper 15 Hoegaardiers, maar ook in Meldert en Boutersem stapten mensen op de bus die bij ons ‘bijlid’ zijn. En mensen, wat is Frascati een prachtig symfonisch gezelschap. Er zaten zeker 30 mensen op de scène, geweldig goed. De organisatie was prima. Op de nieuwjaarsreceptie achteraf zaten we een beetje in twee groepjes, maar de drankjes en de broodjes waren daarom niet minder lekker. Ik probeer er volgend jaar zeker terug bij te zijn.  Enfin, de afwezigen hadden heel veel ongelijk.

We raapten daar ook een foldertje op met extra info over regioactiviteiten. Wie mee wil met Okra-Reizen raden we aan eventjes te googelen naar www.okrareizen.be. En omdat Okra 65 jaar bestaat zijn er een paar extra activiteiten. Mij spreekt 13 juli in Kiezegem met die roofvogelshow en bezoek aan een schapenfokkerij fel aan. En op 8 september zouden we de abdij van Vlierbeek kunnen bezoeken. Andreeke, doen we iets mee???

 

LIDGELD 2023

Er hebben al 124 mensen het lidgeld voor 2023 gestort. Misschien hebben nog enkelen meer de voorbije dagen hun lidgeld gestort hebben op onze rekening BE94 0682 4779 4914, liefst met vermelding lidgeld en-of sportverzekering. Aan de anderen vragen we nu beleefd dit zo snel mogelijk te doen, want ten allerlaatste in maart moet het bestuur beslissen wie er zal geschrapt worden. Dan krijgen we immers de factuur van de regio toegestuurd en bovendien kost ook dit krantje op jaarbasis enkele euro’s.
Een individueel lid betaalt 28 €, een echtpaar 47 €.
Een bewoner van een WZC betaalt 11 €.
Wie elders hoofdlid is, in Meldert of in St-Germanus bv, betaalt 9 €.
De sportverzekering kost 8 €.
U kan altijd betalen aan de kassa volgende donderdag.

Lieve wijkmeesters: indien u weet dat iemand uit uw ronde geen lid wenst te blijven, gelieve dat te melden aub. Nijg bedankt.  Deze administratie is immers een van de minst aangename taakjes bij Okra.

KOPPEL TREFFENDE UITSPRAKEN

Veel mannen hebben wat ze verdienen. De anderen zijn vrijgezel..(S. Guitry)

Het is niet omdat men in de winter zegt: ”Doe de deur dicht, het is buiten koud”, dat het buiten minder koud wordt als de deur dicht is.  (P. Dac)

Een intellectueel is iemand die een bibliotheek binnen gaat, zelfs als het niet regent. (A. Roussin)

Het probleem is dat als je je bril verloren bent, je hem moet terug vinden om hem te kunnen zoeken. (G. Pasking)

 

Een droom is wat mensen drijft.

Wet op de privacy

Het is alweer een tijdje geleden dat we dit schreven. Indien u niet wenst dat uw naam, uw verjaardag, uw foto vermeld wordt in dit krantje of op onze website, laat het aub weten aan de redactie dezes. Dan hebben we daar extra aandacht voor.  

LEUKE OKRA-IRONIE

Nu velen de smaak van het fietsen te pakken hebben van tijdens de lock-down is er een studie die de dienst financiën schrik aanjaagt.

De ceo van een bank zette de economen aan het denken toen hij zei: 

     Fietsers zijn nu een ramp voor de economie van het land! 
     Zij kopen geen auto en nemen geen autolening.
     Kopen geen autoverzekering.Kopen geen brandstof.
     Hun auto moet niet naar onderhoud en reparaties.
     Zij hebben geen betaald parkeren nodig.
     En fietsen is gezond maar…
     Gezonde mensen helpen de economie niet.
     Integendeel!
     Ze kopen geen medicijnen.
     Ze gaan niet naar ziekenhuizen, dokters, kinesisten.

P.S. Wandelaars zijn nog erger. Zij kopen niet eens een fiets.”

Nog een fotooke van de voorbije vergadering, daarom dat ik die mensen ken…

OKRA ROUWT

Simone Laenen, trouw lid en ook de mama van ons bestuurslid Andree Pierlet overleed op 27 december 2022. Zij woonde reeds enige tijd in het WZC van Hoegaarden.

‘Een goede mama is van ons heengegaan. Zij wilde altijd het beste voor haar kinderen, kleinkinderen en achterklein-kinderen en daar is ze in geslaagd. Dank u wel mama.’

Dat schreven de kinderen op haar herinneringsprentje. En dat is mooi en ontroerend gezegd.

 

 

 

 

 

 

 

 

En deze vroegere zeer actieve inwoner van Oorbeek overleed op 9 januari na een slepende ziekte die hem ruime tijd praktisch immobiel hield.

Willy Nijs was graag gezien lid van het Oorbeeks dorpscomité, maar ook van onze Okra. Spijtig dat we deze immer goed geluimde man al een paar jaar moesten missen in onze vereniging.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moge beiden rusten in de vrede Gods.

OKRA-KALENDER VAN FEBRUARI

03/02 – 14u: Ledenbijeenkomst koffienamiddag met gebedsviering Lichtmis, kaartenverkoop Pannenkoeken, optreden Moppentapper, Parochiecentrum

06/02 – 14u: Voordracht Academie Diest “Dr. Google: vriend of vijand?” door Marleen Finoulst, arts-journalist. Naar schatting 75% van de mensen verwerft kennis over gezondheid via de media.  Mensen weten vaak niet wat ze moeten geloven. Deze lezing geeft je handvatten voor je zoektocht naar juiste informatie en helpt je het kaf van het koren te scheiden. CC Begijnhof (aula) Infirmeriestraat, 3290 Diest

07/02 – 14u: Bowlen, Acro Tienen

08/02 – 14u: Breien WZC Villa Hugardis

10/02 – 13u30: Wandelen in en rond Korbeek-Lo. Vertrek aan café Buurthuis, Pastoriestraat 1, 3360 Korbeek-Lo. Zorg voor aangepast schoeisel voor deze winterwandelingen. Gids Hugo Nicolaes.

13/02 – 14u: Plus film “Nowhere” Ex-truckchauffeur André betrapt de dakloze tiener Thierry op een poging tot inbraak. Sterk geraakt door zijn verhaal neemt André hem onder zijn hoede en gaan ze op zoek naar Thierry’s familie. Er groeit een bijzondere vriendschap maar ook het besef dat ze elkaar nodig hebben om het verleden te laten rusten. CC De Kruisboog, St Jorisplein 20, 3300 Tienen

15/02 – 19u: Kaarten in café De Brug

22/02 – 14u: Breicafé WZC Villa Hugardis

24/02 – 13u30: Wandelen, locatie en meer info volgt nog

28/02 – 14u: Voordracht Academie Leuven “Leuven, een ambitieuze stad” door Dirk Vansina, schepen van Leuven. CM Leuven, zaal De Vaart, Platte Lostraat 541, 3010 Kessel-Lo.

Voor wie dit boekje tijdig krijgt. Op vrijdag 27 januari  om 13u30 is er wandelen met vertrek en aankomst op het Dorpsplein in Boutersem. Voor de goede verstaander: aan café De Pomp. Georges en Josee leiden, vragen om stevige stapschoenen te voorzien, het zou kunnen modderig zijn.

DE OKRA – VERJAARDAGKALENDER

Weer een hele rits leden die deze maand jarig zijn. Okra feliciteert hen allen van harte en wenst hen een dag vol geluk en zonneschijn !

We hebben inderdaad weer een mooie lijst jarigen voor februari. En we starten deze keer met Vivianne Medaer die verjaart op de eerste van de maand..

Op 4 februari is Irene Swellen aan de beurt, zij zal een mooi dansje doen.

En op 5 februari is Monique Verhulpen jarig, blij u dikwijls te mogen ontmoeten op onze wandelingen en fietstochten Monique.

In Bost viert Leonce Mertens op 7 februari en hopelijk is uw echtgenoot bijna terug klaar om te wandelen.

Maria Vanolst is jarig op 10 februari. Steekt maar een kaarsje aan in de kapel kort bij u opdat het volgend jaar mooi en rustig kan verlopen.

En op 12 februari is het weer feest in Houtem: Hugo Nicolaes is jarig.

En op 15 februari verjaren twee schone madammen: Nelly Tomboy en Marie-Rose Andries vieren.

Op 23 februari is Nicole Marchal jarig in de Stoopkensstraat.

En op 24 februari mogen we zelfs een trio hartelijk proficiat wensen. Hip hip hoera voor Marleen Lefevre, Gilberte Dekeyser en Patricia Gilis.

En er volgen nog twee voor Okra belangrijke mensen. Op 26 februari is wijkmeester   Magda Van Leemputten jarig en op de laatste dag van de maand is ons aller vriend en fotograaf Wasily Pedjko jarig.

Viert allemaal goed mensen, blijf gezond in 2023 en blijf vooral Okra trouw..

Altijd vergissingen melden aub op het laatste komt alles goed..

 

Breng eens een zonnetje onder de mensen. Een blij gezicht te zien, dat doet zo goed !
Het spreekwoord zegt: wie goed doet, goed ontmoet!

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils           PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                    Doelstraat 47

Outgaarden                         3320 Hoegaarden

ADRESSEN VOOR INSCHRIJVINGEN-AFMELDINGEN

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen 0475-35 00 67

Fille Andre, Br Loriersstraat 40       0475-91 52 55

Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar     0478-98 41 43

Marc Finoulst, Beukenlaan 6        016-76 71 27

Dodion Moniek, Stationstraat 22         0498-82 71 94

Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert  016-766 632                0495-56 69 04 

Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2     016-76 72 33

Laeremans Sonia, H. Dotremotstraat 15/1          0497-25 56 05

Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1     016-76 57 17

Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                  016-76 64 83

Lea Kustermans, J Lowetlaan 4              016-76 76 18        0499-23 23 74

Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen  0497-18 77 19

Willy Bamps, Heelblok 44  Tienen   0472-57 0429     

Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever 0498-30 71 54 

Andree Pierlet, Diestsesteenweg 25 Tienen     0495-468 484

 

 

En als altijd een dikke merci aan al wie meehielp aan dit kantje, dus zeker aan onze Nicole Paulus en Wasily Pedjko. Dank U Erik Vanoppen voor uw maandelijkse steun. Dank U Mia en Andree. En aan allemaal: tot donderdag.