Okrakrant augustus 2022

 VRIENDSCHAP

is als de

Z O N,

ze maakt zich

niet druk om een paar

WOLKEN !

 

 

 

OKRA NODIGT UIT

Het is buiten zo heet dat de kraaien gapen, je kan niet in de tuin werken, laat staan iets verven of zo. De Okra fietstocht is zelfs afgelast, het is werkelijk te warm. In Zuid-Europa zijn er tal van bosbranden, zo droog is het. Het gazon is bruin van de droogte. Dus kunnen we best maar starten aan ons Okrakrantje en u allen uitnodigen op de koffietafel van 4 augustus in ons PC. We verwachten u talrijk vanaf 14u. Voor velen zal het weer een tijdje geleden zijn dat we elkaar nog zagen.

We moeten trouwens ook nog dringend vergaderen met ons bestuur om de kalender voor het najaar te bespreken. Onze uitstap naar Turnhout is nog gepland en de lessen over veilig elektrisch fietsen. Maar er moet nog meer kunnen. Spreek aub Mia en Andree aan als u voorstellen heeft voor mogelijke uitstappen. Gaan we bijvoorbeeld nog eens met Okra Hoegaarden alleen naar Scherpenheuvel? Wie sprak er trouwens van om eens een dagje naar zee te gaan met bezoek aan onze Lieve Vrouwke in Den Haan. Ik dacht dit onthouden te hebben. Laat uw voorstellen rollen aub.

Onze laatste activiteit betrof onze muzieknamiddag in juni. En dat was heel goed, goede muzikanten, veel sfeer. Alleen vonden we het beetje spijtig dat er amper 60 mensen opdaagden, dat hadden er toch zeker 20 meer moeten geweest zijn, nu waren er lege plekken in onze zaal. Maar de aanwezigen vonden het heel zeker erg tof. Laat maar eens horen wat u ervan vond, is het een vervolg waard volgend jaar?

De BBQ van het PC was dan zeker wel een voltreffer, heel veel Okra-volk. Ook om te helpen was Okra ruim aanwezig. Maar het was wel serieus ‘trafakken’ daar aan dat vuur, maar zeker ook binnen in de zaal. Fel bedankt om te komen eten, heel fel bedankt wie kwam helpen, zo kunnen wij het PC blijven huren aan gunstvoorwaarden. En moeten we hopelijk niet de maandelijkse bijdragen verhogen. Jaja, Okra Hoegaarden leeft.

Mohammed Ben Saïd en echtgenote Nicole Timmermans uit Tienen zijn al een paar keer komen mee wandelen, ze zijn ook op onze muzieknamiddag geweest. Wij wensen ze hartelijk welkom in onze vriendenkring. En uit Hauthem hopen we zo snel mogelijk Hilde Vangrambesen te ontmoeten. Zij krijgt nu ook voor het eerst ons Okrakrantje. Tot heel spoedig, ook op de wandellingen en andere activiteiten.

 

DE TIJD VAN TOEN, OKRA-HERINNERINGEN …

Hier zie, een heel stijlvol huwelijkspaar. Bruidegom Roger piekfijn uitgedost, bruid met een bloemenkroontje in het haar en een mooi kleed aan op de drempel van de Sint-Janskerk in Hoksem. Goed gezien beste lezer, het zijn Roger Niclaes en zijn lieve Yvonneke Denhaen !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de huwelijksinzegening in de Meldertse Sint-Ermelindiskerk samen hand in hand op weg naar de feestdis ergens in Roosbeek. Nu anno 2022 zijn ze om en bij de 60 jaar getrouwd. Niet de juiste vinden, maar de juiste zijn is het grote huwelijksgeheim van Willy en Rachel Beullekens-Merckx!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dan vragen we nog maar eens om oude foto’s mee te brengen naar Okra. U krijgt ze gegarandeerd terug en wij hebben leuke dingen om in ons Okrakrantje te drukken. Zo blijft ons okrakrantje uit Hoegaarden een leuk familiekrantje. En fel merci dus.

Deze guitig lachende knaap met Oekraïense roots groeide op in de  multiculturele cité van Winterslag. Werd rijkswachter, is nu duivel-doet-al bij de Hoegaardse heemkring en niet te vergeten … snelle flitsende fotograaf in ons trefpunt. Het Is Wasily Pedjko uit Diepenbeek !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haha ! Een foto van zo’n 65 jaar geleden ! Een foto van een Chiromeisje van Jeanne d’Arc Tienen tussen de tulpen ! Van Kroonmeisje tot leidster … het Cinexke was bijna haar 2de thuis. En zingen kon ze, zo van “Kroonmeisje nimmer versagen, weer je maar dapper en koen, meisje de kroon mag je dragen: wit op het rode blazoen”. Het is Nicole Paulus !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GELUK is een seconde die een EEUWIGHEID wil zijn

NIEUWS VAN BEVRIENDE VEREINGINGEN

Het Davidsfonds wandelt op maandag 15 augustus naar Scherpenheuvel. Men vertrekt om 5u in de morgen aan het PC. Men verzorgt een ontbijt na 11 km aan de molen in Vissenaken, er is een tweede stop aan de kerk van Meensel. Inschrijven is vereist door een email te sturen vóór 10 augustus naar  hoegaarden.davidsfonds@gmail.com met de namen en de plaats van vertrek. Liehebbers nemen liefst zelf contact met Davidsfonds op mailadres hierboven.

En het dorpscomité Outgaarden nodigt u uit op haar jaarlijks dorpsfeest op zaterdag 6 augustus in de tuinen van de pastorie aldaar. Om 16u is er mis, om 17u BBQ en vanaf 18u muziek. Ook hier wordt er best vooraf ingeschreven. Wie wil meevieren neemt best zo snel mogelijk contact met Jean-Luc Keleman ( 0486-40 68 78 ), met Hubert Janssens ( 0478-25 48 22 ) of met Marc Rimanque ( 0496-44 32 34 ).

OKRA KALENDER VOOR VOLGENDE MAAND

29/07 14u Wandelen en breicafé.
Vertrek wandeling om 14u parking Het Berkenhof, Ruisbroekstraat 24, Bierbeek. We wandelen langs de Molenbeek, door een mooi natuurgebied. Via rustige wegen komen we aan de Ruisbroekmolen, Brouwerij van de Bierbeekse Tripel. Afstand 3,5 km en 8 km. Gids Jan Vansteenwegen en Christine Saelmaekers.

02/08 – 14u – Fietsen
Vertrek Parochiecentrum

04/08 – 14u – Koffietafel
Parochiecentrum, met petanque en volksspelen??

10/08 14u – Breicafé
villa Hugardis

12/08 – 14u –Wandelen en Breicafé.
Wandeling met vertrek aan de Gempemolen (Tielt-Winge, vlakbij Lubbeek, afslag vanaf Diestsesteenweg. Korte bewegwijzerde wandeling van 3,5 km, lange wandeling 8 à 9 km. Beide wandelingen lopen de eerste km gelijk. We passeren het Kasteel van Horst, en trekken zo naar Nieuwrode en Houwaart. We sluiten af op het terras van de Gempemolen. Gids familie Hugo Nicolaes.                

16/08  – 14u – Fietsen
Vertrek Parochiecentrum

24/08 – 14u – Breicafe
villa Hugardis

26/08 – 14u –Wandelen en Breicafé
Wandeling in Hoegaarden of Dormaal. Méér info volgt nog.

30/08 – 14u – Fietsen
Vertrek Parochiecentrum

 

 

Als je de schoonheid in de simpelste dingen kunt zien maakt dat je leven zoveel mooier !

 

NIEUWS VAN CAFE TRICOT

Van café Tricot ontvangen we weinig tot geen nieuws meer. Zij zijn opnieuw verhuisd naar het WZC, daar wordt er voor hen gezorgd in het cafetaria. In het PC moesten ze zelf voor alles opdraaien.

Wij hopen van Nicole Ruyts of van iemand anders info te krijgen voor de volgende maanden. Mailt er iemand aub? Of spreek ons aan tijdens de koffietafels. Anders gaat onze relatie een beetje vervreemden.

MET OKRA OP STAP

Uitstap gewest
In september zullen we dus een uitstap naar Turnhout doen, … dit was gepland voor september 2020 …, maar door omstandigheden uitgesteld. Hopelijk weten onze meisjes alles nu op de koffietafel. De inschrijvingen zouden trouwens aflopen per 15 augustus. Op het programma staan wandeling doorheen het stad, bezoek aan het museum van de speelkaarten, een rondrit met de bus doorheen het stad, een bezoek aan het kasteel van de hertogen van Brabant. Alles facultatief…

Laatste mogelijkheid om Andree en Mia aan te spreken dus tijdens koffietafel.

En zoals elders ook al geschreven: geef uw verzoeken door voor verdere uitstappen..

Cursus elektrisch fietsen
Ook deze lessen gaan door in september, maar tijdens het verlof is het blijkbaar moeilijk om concrete afspraken te maken. Er is correspondentie geweest met onze Mia verleden week…   Waarschijnlijk is ook hier correcte info mogelijk op koffietafel..

 27 oktober 14u tot 17u Dansnamiddag Okra regio Leuven
 Hangaar 44, Steenbergstraat 44, 3380 Glabbeek.
Inkom 5 € voor leden, 7 € voor niet-leden.
Kaarten vooraf te bestellen.

DE WEERSPREUKEN VOOR AUGUSTUS

 • Laurens en Bartel schoon, de herfst een gouden kroon.
 • Het weer van Sint-Cassiaan houdt meerdere dagen aan.
 • Geeft augustus zonneschijn, dan krijgen we gouden wijn.
 • Is het warm en voorspoedig weer, brengt augustus de eerste peer.
 • Is de eerste week van Oogst heet, dan staat een lange winter gereed.
 • Zoals Bartholomeus is, blijft het ook heel de herfst gewis.
 • ’s Avonds speelt de zwoelte, in de morgen is er koelte.
 • Als de oogstmaand dauwen doet, blijft het weder goed.
 • Oogst geschoren, winter geboren.
 • Mistsluiers in de nacht geven zomerdagen in volle pracht.

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils           PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                    Doelstraat 47

Outgaarden                         3320 Hoegaarden

WREEJE GEDACHTE

Nog ne keer een plezant gedichtje.

Maal een koffieboontje fijn.
Overgiet met hete kraantjeswijn.
Brouw een brouwsel zwart als roet
met een vleugje melk en een schepje zoet .
’t Is een opkikkertje
dat echt waar WONDEREN doet !

(Proberen maar !)

VOOR WIE ER SOMS NOOD AAN HEEFT

15 augustus: feest van Mariahemelvaart

Hoge Vrouwe in de hemel
’s Heren Moeder , reine Maagd.
Hoor het volk der Lage Landen,
dat u ned’rig bijstand vraagt.
’t Heeft al oude adelbrieven
van zijn godsvrucht, deugd en eer.
Wil , zo smeken wij U, Vrouwe
voor ons bidden bij de Heer.
Lieve Vrouwke in de hemel
die der Vlamen Moeder zijt,
red uw volk uit diepe noden,
maak het tot de deugd bereid .

Aan alle Mariakes, Mariekes en Mia’s een fijne feestdag.

Goede raad van OKRA is goud waard !

Het is volop hoogzomer . De temperaturen swingen de pan uit , dus komt ons trefpunt met enige goedbedoelde raadgevingen om jezelf koel te houden op warme dagen :

 • Drink regelmatig veel water.
 • Kies voor lichte en loszittende kledij.
 • Breng de dag liefst door in je woning in een koelere ruimte en lees de Okrakrant.
 • Eet licht verteerbaar voedsel in kleine porties.
 • Deuren en ramen gesloten houden om de hitte buiten te houden.
 • Ga je toch naar buiten, draag dan een hoofddeksel.
 • Wandelen en sporten doe je in de ochtend of avond.

 

GELUK is iets dat aanwaait, ZOMAAR wortel schiet en de tuin van je ziel in bloei zet .

DE OKRA-MUZIEKNAMIDDAG IN JUNI

 

DE OKRA VERJAARDAGKALENDER

Een dag als vandaag, een dag als een bloem,
een dag met een strikje, een dag met een zoen ! Fijne verjaardag !

Wij feliciteren de jarigen van augustus, allemaal zomerkinderen…
Gaby Vangrambesen opent deze mooie lijst per 2 augustus.
Monique Dodion is de fiere nummer twee en verjaart op 3 augustus.
En op 5 augustus is Charly Swellen het feestvarken..
Leona Smolders dan is jarig op 9 augustus.
Jan Van Steenwegen uit het verre Bierbeek verjaart op 10 augustus.
En John Mues, lang niet meer gezien John, is jarig op 12 augustus.
Wijkmeesteres Nicole Van Mol is aan het feest op 14 augustus.
En 15 augustus is een feestdag voor iedereen, maar heel zeker voor Johan De Bisschop, want hij verjaart dan..
En in Diepenbeek verjaart Lucia Boesmans op 17 augustus.
Een dagje later, op 18 augustus viert Agnes Sterkendries, proficiat.
En op 27 augustus sluit Willy Bamps deze rij van jarigen. Viert goed Willy!!

Deze jongen gaat met kinderen en kleinkinderen op verlof in augustus. Onze zangclub zal hopelijk een paar keer optreden zonder Groot Overlaar, maar we wensen iedere jarige zeker een schitterend volgend jaar toe.

Speciaal hier wensen wij Stefan Van Laenen en Marie-Rose Andries uit Kumtich van harte proficiat: zij waren op 17 juli 50 jaar getrouwd. Mooi !!!

En op 18 juli waren Willy Bamps en zijn Jenny Depus 60 jaar getrouwd. En die zien er ook nog allebei fris uit nietwaar? Prachtig..

VERSLAGJES SPORTACTIVITEITEN

 

Foto van onze wandelgroep tijdens de wandeling o.l.v. Staf in Eliksem

 

Het is bijna onmogelijk om van alle fietstochten en wandelingen in dit boekje een verslagje te schrijven. Er gebeurt namelijk te veel. Hieronder vindt u een verslagje van de fietstocht van 5 juli, ingezonden door Jan Vansteenwegen en een verslagje van de wandeling van 14 juli door Nicole Janssens. Maar we hebben alle weken een activiteit, de wandelclub groeit zelfs nog fors aan, we zijn regelmatig met meer dan 25 deelnemers!

Maar voor de sportievelingen toch nog snel paar herinneringen. We wandelden onder leiding van Hugo in Attenrode, schoon lange wandeling. Maar weet ge nog hoe tof we daar zaten op het terras aan de visvijver: rijkelijk man, geweldig.  En dat we gefietst hebben in de gietende regen tussen Wommerom en Hakendover om daar dan druipnat voor een gesloten café te staan? Gelukkig hebben we onsdaarna in Bost kunnen drogen.

Op 29-7 wandelen we in Bierbeek, vertrek om 14u aan het parking Berkenhof, Ruisbroekstraat 18A te Bierbeek. Tot dan.

 

Verslag van de fietstocht op 5/07/22 (+-30 km)

Gezien het merendeel van de vaste fietsers met vakantie was, fietsten  wij met een beperkt groepje. Het was daarom niet minder aangenaam en het weer hadden wij ook aan onze zijde. Vanuit het parochiecentrum zijn wij via Oorbeek naar Tienen (rond punt op de ring – richting station) gereden. Langs Kumtich en Vissenaken zijn wij terechtgekomen in Bunsbeek, waar wij een lus maakten langs enkele rustige veldwegen om terug terecht te komen op de steenweg van Vissenaken naar Kumtich. Wij zetten onze rit verder via veldwegen langs  Breisem om zo in Kumtich in ons vertrouwde dorpscafé onze dorst te  lessen. De terugweg naar Hoegaarden liep over Oorbeeek, Hoksem en Houtem.                                                 
 (Jan Vansteenwegen)

Verslag van de wandeling op 14 juli

Er daagden opnieuw 24 mensen op aan het PC om te wandelen, al was het al behoorlijk warm. De straffe wandelaars vertrokken meteen aan en strak tempo langs de Kalverstraat en de Henri Dotremontstraat. Via een voetpadje ging het daar links omhoog om achter de huizen door richting Nerm te gaan. Maar de warmte en de pijnlijke voeten deed daar een groepje van 7 mensen afscheid nemen. Zij beslisten om voor een korter traject te gaan. Zij sloegen rechtsaf terug naar Nerm. In dat gezelschap namen 2 tachtigers toen de leiding: de ene als interessante gids, de tweede, Julia Boffé,  met plezante uitleg over bijzondere huizen en hun bewoners. Ze leidden de groep nog voor ze aan het Schip aankwam langs een klein steegje naar de Valleistraat. Prachtig, we waanden ons in Toscane. En dan wandel je in Hoegaarden en vijf van de zeven mensen kenden dat steegje niet eens. En Arlette Cortoos demonstreerde daar als een volwaardige biologe de werking van ‘stinkende gouwe’ als wrattenkruid. Plezier dat we hadden! Maar haar uitleg klopte als een bus, mijn huisdokter heeft het bevestigd. Langs de Nermbeek kwamen we uit in d’Egypte en trokken we naar den Toets op de plek, waar we lang moesten wachten op de mensen van de grote toer.

Dezen wandelden via de Valleistraat tot in Wallonië om dan op de grens links af te slaan en via een patattenveld-veldweg terug richting Hoegaarden te wandelen. ( zie foto verder )Zeer mooie tocht, veel nieuwe wegjes. Eigenaardig dat ge rond uw eigen kerktoren nog zoveel nieuwe plekjes vindt…

En op de Plek zat daarna een grote groep okramensen te genieten van een verfrissing. In het dorp zullen ze weer zeggen: curieus volkske daar bij den Okra.               

(Nicole )

 

Donderdag 1 september 2022 om 14u30 in het Parochiecentrum Tiensestraat 54 in Hoegaarden.

In deze gratis informatiesessie geven we vuistregels mee bij de organisatie van thuiszorg. We bieden een overzicht van bekende en minder bekende mogelijkhe- den die thuiszorg vandaag biedt. Iedereen is van harte welkom!

Ook wie geen lid is van Okra of CM van harte welkom!

 

 

                                                                    

 

 

1 september Voordracht CM “Oei, plots heeft mijn mama thuiszorg nodig”. Deze voordracht gaat door tijdens de koffietafel. Ook wie geen lid is van Okra of CM is van harte welkom!
Breng gerust je vriend(in) en buurvrouw/man mee. (Uitleg vorige bladzijde)

GELUK is een seconde die een EEUWIGHEID wil zijn.

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS EENS GOED NA

 • Geluk is houden van dat wat je hebt.
 • Maak van de moeilijke weg een mooi wandelpad.
 • Wat je in je hart bewaart raak je nooit meer kwijt.
 • Ik kan de wereld aan met één hand zolang jij de andere vasthoudt.
 • De verandering die je zoekt zit altijd in jezelf.
 • Adem hartjes in en kusjes uit.
 • Maak alles goed vast met GENIET-jes.
 • Wandelen is de haast uit je hoofd halen en kijken wat er overblijft.
 • Hoe hoger de berg, hoe mooier het uitzicht.

RAP EEN GOEI OKRA – MOP

Ge weet toch hoe dat ge een groep schapen moet bij elkaar krijgen? Daarvoor hebt ge een hond nodig.
En weet ge hoe dat ge een kudde schapen moet bijeendrijven?         Daarvoor moet ge een stok gebruiken..
Maar weet ge hoe dat ge een groep oudere vrouwen kunt bijeen krijgen? Wel, ge organiseert een Tupperware-avond.

OKRA – WEETJE

Onderzoek heeft uitgewezen dat 2 minuten lachen net zo gezond is als 20 minuten joggen.

Als ge mij zoekt, ik zit in het park joggers uit te lachen.

Foto van de wandelaars op 15 juli
Even pauzeren tussen Hoegaarden en Mont Lumay

NIEUWE BUREN BIJ EEN OKRA-KOPPEL …

Een jong koppeltje komt in de buurt wonen van een Okra-koppel.

De volgende morgen, ziet de vrouw de jonge buurvrouw haar was ophangen.
Wat een vuile was zegt ze, goed wassen kan ze niet, misschien heeft ze een nieuw wasmiddel nodig. Haar man bekijkt het hele gebeuren maar zegt niets. Maar iedere keer als de buurvrouw haar was te drogen hangt geeft ze hetzelfde commentaar.
Drie maanden later is de vrouw verrast door een schone was bij de buurvrouw en zegt tot haar man: kijk ze heeft leren wassen, wie zou haar dat geleerd hebben?
De man zegt: niemand; “Ik ben vanmorgen wat vroeger opgestaan en heb onze ruiten gekuist.”                      

        

ADRESSEN VOOR INSCHRIJVINGEN-AFMELDINGEN

Volgende bestuursleden staan altijd voor u klaar., val ze maar lastig …

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen 0475-35 00 67
Fille Andre, Br Loriersstraat 40       0475-91 52 55
Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar     0478-98 41 43
Marc Finoulst, Beukenlaan 6        016-76 71 27
Dodion Moniek, Stationstraat 22         0498-82 71 94
Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert  016-766 632                0495-56 69 04 
Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2     016-76 72 33
Laeremans Sonia, H. Dotremotstraat 15/1          0497-25 56 05
Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1     016-76 57 17
Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                  016-76 64 83
Lea Kustermans, J Lowetlaan 4              016-76 76 18        0499-23 23 74
Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen  0497-18 77 19
Willy Bamps, Heelblok 44  Tienen   0472-57 0429     
Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever 0498-30 71 54 
Andree Pierlet, Diestsesteenweg 25 Tienen     0495-468 484

We zoeken als steeds naar mensen om bovenstaande lijst uit te breiden. Onze ledenlijst breidt langzaam uit, wie wil maandelijks enkele huisbezoeken afleggen om ons Okrakrantje, het Okra-Magazine en andere info bij enkel leden te brengen. Wie wil er maandelijks de inschrijvingen voor de koffietafel veerzorgen bij enkele mensen?

Het zou zelf heel aangenaam zijn moesten er mensen ons dagelijks bestuur willen versterken en zeggen: “Ik wil wel de verantwoordelijkheid dragen voor …”

En bedankt aan iedereen die weer meewerkte aan dit krantje, zeg maar krant, amai weer 16 bladzijden. We gaan vanaf volgende maand terug inkrimpen tot 12 bladzijden, d ‘ees is te zot.

Het is het 167ste Okrakrantje hier bij ons in Hoegaarden. Merci dus aan onze tekstleveranciers, dus zeker aan Nicole, maar ook merci aan Jan, Albert, Mia, Nicole en Wasily. En dank U aan de wijkmeesters die maandelijks hun ronde doen, aan de verzorgers van de wandelingen en fietstochten, aan de medewerkers in keuken en zaal. U allen maakt van okra Hoegaarden iets fijns. We zien elkaar spoedig. Mercikens hé websitemaster Erik.