Okrakrant april 2022

 

                ARIL     2022

 

Het wordt PASEN

wanneer we

lente , licht en leven

aan elkaar geven.

 

ZALIG PAASFEEST !

(K. Boedt)

 

OKRA NODIGT UIT

PAASFEEST OP DONDERDAG 31 MAART vanaf 11u30 in het Parochiecentrum.

Okra biedt u niet alleen een vijfsterrenmenu, maar ook een vijfgangenmenu aan voor de democratische prijs van 30 €, dranken inbegrepen. En er zal ook nog eens muzikale omlijsting zijn, de patron van café Op de Brug komt muziek spelen. En wees maar zeker dat die er de sfeer kan inhouden!

Inschrijven is een absolute must, zonder inschrijving zijt ge feitelijk zelfs niet erg welkom. We moeten boodschappen doen, en als we meer dan 30 € moeten uitgeven aan iemand die niet ingeschreven is, doet dat pijn aan het hartje van onze clubkas. Dat kan niet, dat mag niet.

Er zijn al 100 mensen ingeschreven. Dus aan de hopelijk nog 20 anderen die willen komen: inschrijven en 30 € betalen doe je vandaag aan je wijkmeester. Of je pakt direct de telefoon en je belt je wijkmeester, Marc,  Mia, Andre, Andree, Michel of mezelf op ( O475-35 00 67 ) en je bevestigt je deelname. Morgen is het eigenlijk al te laat, volgende week kan eigenlijk niet meer. Dus inschrijven aub en merci.  Want anders gaat ge iets missen en we zijn allemaal op een ouderdom gekomen dat we niet teveel meer moeten missen.

Voilà, en daarmee weet je ook waarom dit Okrakrantje een weekje vroeger komt dan normaal. De eerste donderdag van april kon moeilijk, heel moeilijk, dus is onze vergadering een weekje vervroegd.

In april zelve is er dus geen grote bijeenkomst meer. We gaan nog wel wandelen, fietsen, bowlen, kaarten, maar er is geen koffietafel. Daarvoor zien we elkaar pas terug op de eerste donderdag van mei. Maar hiervoor is er nog op zondag 1 mei, is er onze jaarlijkse grote pannenkoekendag. We proberen deelnamekaarten klaar te hebben op ons Paasfeest, en we maken een flyer die we in gans het dorp zullen posten. En zo’n flyer maakt ons gekend in het dorp, zorgt mogelijk voor nieuwe leden.

En nieuwe leden zal je weer ontmoeten op ons Paasfeest, er zijn inderdaad weer nieuwe mensen onderweg naar onze Okra. Okra Hoegaarden leeft heel nijg.  Ondanks het verdwijnen van een tiental namen uit onze ledenlijst nu met nieuwjaar ( mensen die geen lidgeld 2022 meer zullen betalen ) blijven we nu reeds met ongeveer 170 mensen lid.

Nog één infooke: wie wil komen helpen om de zaal zetten klaar te maken  voor 31 maart, groenten kuisen, enz.? We komen de woensdag samen vanaf 13u tot  18u. Welkom.

DE TIJD VAN TOEN, OKRA-HERINNERINGEN …

Wat een schoon madame ! Altijd goedlachs, altijd klaar om te helpen. Samen met vele anderen stampte Make een seniorenvereniging uit de grond, de bond van ’t Patronaat, of de KBG. Een bekende figuur en graag gezien in Hoegaarden, ’t is Emma Hardiquest !

 

 

 

 

 

 

Deze zo op ’t eerste zicht  wat bedeesde schone jongen mag ook wel eens in ons gazet. Hij liep school in ’t Patronaat, Meester Collin van Meldert was zijn favoriete onderwijzer. Nu een grijze en wijze opa , kassier van onze Okra , en ook een gekende figuur in Hoegaarden. ’t Is André Fillé  van d’Egypte !

 

 

Nog een keertje een zuster van Mariadal. Vele jaren was ze actief als missiezuster in Congo. Later werkte ze met hart en ziel in het Sint-Jozefsrustoord in de Tiensestraat. Door velen in Hoegaarden erg gewaardeerd, ’t is Zuster Maria Torsin !

 

 

 

Dit pruilend meisje in een wit kleedje moest tegen haar gedacht poseren voor een schoolfoto. Haar kleedje werd door Melanie Prins van oep de baik in Oegere genaaid. Nu, heel veel jaren later is ze nog een fritske actief bij onze Okra. Ja,  ’t es dei van d’Egypte, ’t es Nicole Paulus.

 

 

 

 

 

 

Wie heeft er nog familiefoto’s van een uitstapje naar zee, vakantie in de bergen, foto’s van een stoet of processie,  trouwfoto’s van nonkel Victor en tante Philomène, communiefoto’s van Amedée, Julie of Hortense? Breng ze mee naar de koffietafel. Wasily de snelle huisfotograaf zet ze direct op computer. We maken er een mooie reeks van. De redactie rekent op jullie!!

OKRA DROOMT

 

Meedoen  met Okra geeft zin.

Weer meedoen. Nog meedoen.

Mee blijven doen met Okra .

Mee kunnen doen . Mee willen doen.

Meedoen  met onze Okra  doet je er zijn.

Zijn  doet je meedoen.

 

DE WEERSPREUKEN VOOR APRIL: DE GRASMAAND

 • April heeft vaak een vijsken los, en zendt regen en sneeuw over veld en bos.
 • April heeft altijd wel zijn gril.
 • April koud en nat vult zak en vat.
 • Een natte april dan doet de boer wat hij wil.
 • Aprilregen is boeren zegen.
 • De vrouwen en aprillen hebben zo hun grillen.
 • Aprilse vlokjes brengen mei’se klokjes.
 • In april heldere maneschijn, zal de bloesems schadelijk zijn.
 • Sint Joris warm en schoon, heeft ruw en nat tot loon.
 • April maakt de bloem, en mei bekomt de roem.
 • Als april lacht … boerke wees voor uw oogst bedacht.

OKRA EN HET DORPSCOMITE OUTGAARDEN

De mensen van het dorpscomité Outgaarden nodigen de leden van Okra speciaal uit op zondag 24 april om 14u om de bloesemwandeling mee te doen. De pastorietuin wordt omgetoverd tot een gezellige bloesembar. Er zijn twee mogelijke wandelingen uitgetekend, resp. 6 en 8 km. De wandelingen zijn bewegwijzerd en zelfs rolstoelvriendelijk.

De mensen van Outgaarden dragen Okra al langere tijd een warm hart toe. Het is mooi dat we eens naar een organisatie van hen kunnen, vooral omdat zij ons na de wandeling in de tuin van de pastorie heerlijk kunnen verwennen op een Moutgaarden of een andere versnapering.

Ik roep de mensen van ons wandelclub hartelijk uit, ik zou dat heel tof vinden moesten we daar met een schone groep zijn.

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils           PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                       Doelstraat 47

 Outgaarden                             3320 Hoegaarden

 

OKRA BOWLT

Voor het eerst sedert heel lang hebben we nog eens gebowld. Het is een beetje spijtig dat dit zo’n beperkt clubje blijft, want dat is best aangenaam. Als gebruikelijk bijna won Georges uit Kumtich de eerste ronde met 126 punten, maar de tweede ronde werd door deze jongen, ook lieve Luc genoemd, gewonnen met 111 punten. Dat was voor mij de eerste keer in mijn leven dat ik een wedstrijdje won, en fier dat ik was. Maar onze Herman uit Hakendover brak zijn persoonlijk record, hij haalde 68 punten. Proficiat Herman.

Op 5 april om 14u wordt u verwacht in zaal Arco aan de Leuvenselaan te Tienen. Daarna gaan we in zomerreces tot oktober, het wordt immers tijd om te fietsen.

 

OKRA FIETST

Op 12 april doen we ons eerste fietstochtje. De sportievelingen worden verwacht om 14u aan PC. Wie zich geroepen voelt om een tochtje voor te bereiden is meer dan welkom.  Laat het ons de eerste keer toch maar houden op absoluut maximum van 20 à 25 km.

Tweede rit is op 26 april.

OKRA KAART

We kaarten tijdens de koffietafel uiteraard, en we telden weer een tafel meer in maart.  Maar we kaarten ook elke derde donderdag van de maand vanaf 20u in ons PC. Deze maand bent u bijgevolg uitgenodigd op 21 april. Het kaartspel van maart moet nu als dit boekje gemaakt wordt ook nog komen natuurlijk.   In februari wonnen Dany en Georges heel duidelijk. En bij de kleurenwiezers was de overwinning duidelijk voor nieuwkomer Jan uit Jodoigne. En ook hier hebben paar nieuwe mensen gezegd dat ze het wel zagen zitten om op donderdagavond naar PC te komen om te kaarten. Het komt dus weer goed!!

DE OKRA KOFFIETAFEL VAN MAART

PC goed vol, meer dan 100 deelnemers, nieuwkomer Christineen onze leden uit Orsmaal

 

DE OKRA VERJAARDAGKALENDER

Niet dat jullie al zo stok zijn, maar toch ook niet meer zo piep.

Geen nood, we vieren sowieso! Hoera en HIEP HIEP HIEP !

 

Andre Fille, onze schatbewaarder, verjaart op 1 april. En neen, dit is geen grap!!!

Maria Vandewauver uit het WZC is jarig op 2 april, proficiat..

En ook ’s anderdaags is het feest in WZC: Simonne Laenen is jarig..

En op 5 april zijn twee brave meiskens jarig: Simone Peeters en Mariette Stockmans. Wij wensen ze allebei nog vele goede jaren toe.

Godelieve Sterkendries schrijft er een cijfertje bij op 7 april, heel nijg proficiat.

Gilberte Beys uit het verre Dormaal doet er een jaartje bij op 11 april, mooi zo.

Vivianne Vanderweyden uit Lubbeek viert op 13 april, dat wordt een mooie dag Vivianne.

En dan verhuizen we naar Goetsenhoven waar op 15 april Theo Delorge viert. Laat ons nog maar lange tijd vrienden blijven Theo.

En ons reismoeder Andree Pierlet drinkt ne stevige op 16 april, goed zo.

Op 17 april kennen we drie jarigen: kameraad Ivan Rems en vriendinnen Arlette Lafosse en Hilda Saenen zijn aan het feest. Gezond blijven hé mannen.

In Wallonië, L’ Ecluse, staat het dorp op stelten per 22 april: onze goeie Monique Hendrix viert. Lang zal ze leven, lang zal ze leven.

Op 26 april dan is er terug een drietal jarig: Rita Vandermolen en Marie-Louise Hendrickx, twee Tienenkweikers, en Josée Buvé uit Overlaar maken er een schone en plezante dag van..  Proficiat alle drie.

En we sluiten dit mooie lijstje af met nog twee schoon madammen die allebei jarig zijn op 27 april: Cecile Sweerts en Josée Vandenbroeck.

En de Hoegaardse pastor Liesbeth Goris is jarig op 28 april..

En dan nog maar eens keer melden dat indien u wenst dat uw naam, geboortedatum of foto nooit vermeld wordt in onze correspondentie en op onze website je dit moet melden aan schrijver dezes. Dan hebben we daar extra aandacht voor. Tot heden heeft er nog niemand dit ooit gevraagd.

OKRA ROUWT

Op 8 maart overleed in WZC Hugardis  Monique Dehennin.

Zij was lid bij onze vereniging tot en met 2018. Bidden wij in stilte even voor haar.

Afscheid nemen

is met zachte vingers

wat voorbij is

dichtdoen

en verpakken

in de goede gedachten

ter herinnering .

 

Tot later , Monique .

  

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS EENS GOED NA
Een ferme nadenker en DOENER !

We doen nog mee.
We doen nog mee met de dingen.
We denken nog mee. We praten nog mee.
We interesseren ons nog.
We hebben nog zo onze mening.
We zijn wel wat langzamer, hebben wat onvolkomenheden.
We zwijgen ook wel over dingen ,gaan wat opzij staan.
We weten wel dat er grenzen zijn.
Dat maakt het meedoen soms ingewikkelder.
Blijven meedoen blijft het streven.
Meedoen verbindt ons met elkaars leven .

(M. van den Berg)

 

OKRA ACTIVITEITEN APRIL

05/04 –  14u: Bowlen
                        Acro Tienen

Geen ledenbijeenkomst op 7 april, vervanging Paasfeest op 31 maart

08/04 – 14u: Wandelen
                         Vertrek aan Parochiecentrum

08/04 –  14u: Breicafé
                          Parochiecentrum

11/04 – 14u: Voordracht
                       Okra Academie Diest “Haydn” Jos Meersmans, musicoloog,
                       Aula van het Begijnhof, Kerkstraat z/n, Diest

 

12/04 – 14u: Fietsen
                       Vertrek aan Parochiecentrum

19/04 – 14u: Okra Regioquiz
                        Zaal Roosenberg, Oud-Heverlee (Zoet Water). Max. 4 spelers per ploeg.
                         Inschrijven tot 5 april.

21/04 – 20u: Kaarten
                         PC café

22/04 – 14u: Wandelen
                         Locatie nog te bepalen

22/04 – 14u: Breicafé
                         Parochiecentrum

26/04  – 14u: Fietsen
                          Vertrek aan Parochiecentrum

26/04 – 14u: Voordracht
                        Okra Academie Leuven “ Beethoven” door Jos Meersmans, musicoloog.
                         Zaal De Vaart, CM Leuven, Platte Lostraat 541, Kessel-Lo

BIJ OKRA HOEGAARDEN BEN JE ALTIJD THUIS

Bij onze Okra ben je altijd THUIS !

Alleluja een paasfeest ! Allé , eindelijk terug een echt Okrafeest minse ,we  gon ter van genieten .

Joepiejeeeeeeeeeh! En ik mag terug mijn winkeltje openen en ga veel mooi verpakte cadeautjes verkopen ten voordele van B.O.M. in Tienen. Die cadeautjes zullen bij man, vrouw en zelfs bij een kind welkom zijn. Iedereen kan het dagelijks gebruiken. Je kan met zo’n cadeautje een buur, vrijwilliger of familielid bedanken voor de steun die je tijdens de zware coronaperiode kreeg, of je koopt er simpelweg eentje voor jezelf. Doen lieve leden, jullie maken zo veel kansarme kinderen in onze regio blij. Ik zie jullie graag in mijn winkeltje. 

(Nicole van d’Egypte)

OKRA OPKIKKERTJE

Aan alle zieke , herstellende en misschien een beetje eenzame leden: van harte een heel dikke klapkus van de redactie van deze geweldige krant en veel zonnige paasgroeten!                                                                        

PALMZONDAG IN HOEGAARDEN

Ge zijt een fiere Hoegaardier als ge toont dat het op 10 april Palmzondag is in onze parochie door  een buxustakje aan je deurklink, raam, venster, hek of poort te bevestigen. Om 9u is er in de kerk eucharistieviering en palmwijding, gevolgd van de palmprocessie met palmezel en het Genootschap van de XII-Apostelen. Na de processie is er ook de traditionele palmmaai verkoop door de Hoegaardse kinderen, ontvang ze met open armen en geef ze een centje !

Hieronder een foto van een zonnige Palmzondag in het gezegende jaar 2000 !

Links op de foto Marc Deruyter: apostel Thaddeüs . Een gekende en gewaardeerde Hoegaardier, altijd ten dienste van Chiro en ons parochiecentrum en steeds paraat om voor onze Okra een berg kroketten te bakken. Dag Marc, daar boven in de hemel !

Rechts staat André Fillé, apostel Mattheüs. Samen met Marc, van ergens begin de zeventiger jaren actief in het parochiecentrum, van pannenkoekenbak tot restaurantdagen organiseren en trachten centen voor de parochiale werken te vergaren. Twee kameraden mag men wel zeggen.

 

Voorbij vliegen de dagen, elke dag is er één,

één om TE LEVEN !

 

VERSLAGJES WANDELINGEN

Wandeling Orsmaal 25 februari 2022
We waren met 18 aan de start voor een wandeling van 8 km. Plots werden  we onthaald op een korte maar hevige voorjaarsbui. Na een paar minuten, deze bui voorbij,  vertrokken stroomafwaarts langs  de kleine Gete naar Helen, en vandaar richting Melkwezer. Na het doorkruisen van de kale velden terug naar Orsmaal.
Met een babbel en een frisse pint terug huiswaarts.

Wandeling Hoegaarden 11 maart 2022
Voor de eerste maal was het  vertrek voorzien aan ons vertrouwde PC. Met 28 waren ze paraat om een wandeling van 8 en 5 km aan te vangen. Onder een stralende zon langs het sportcentrum en via de Celismolen naar Rommersom. Via een ommetje langs de grote Gete terug naar Rommersom waar een groepje rechtstreeks  via het fietspad, en een tweede groep via het speelbos, de tennis- en hockey-terreinen terugkeerden naar het PC.

Wat was het een gezellige drukte in het PC café waar we bediend werden met één of meer frissen pinten bediend werden door Nicole en Andre.

Noteer aub al in uw agenda: op vrijdag 3 juni wandelen we onder leiding van Staf Drossart in Eliksem. En na de wandeling zijn we welkom in het PC van Eliksem. Afspraak 14u aan de kerk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

Okra Hoegaarden St. Gorgonius

nodigt u voor de 15de keer uit op haar jaarlijkse

Pannenkoeken- en

Trappistenproeverij

Zondag 1 mei 2022 van 14u tot 18u

Parochiecentrum Hoegaarden

 

Laat je nog maar eens verwennen op een zondagnamiddag met een lekkere pannenkoek,  een ijsje of een lekker biertje

                     

2 pannenkoeken met suiker en stroop, koffie       5 €

1 pannenkoek met ijs en chocolade, koffie            5 €

2 pannenkoeken met ijs en chocolade                    7 €

Pannenkoeken om mee te nemen                            5€

Alle trappisten, maar ook Duvel, gueuze, Hoegaarden en Alpaïde.

EEN OKRA-WEETJE

Deze calvarie hoorde thuis in de Sint-Servaaskapel, ofte de Vlooienkapel in Rommersom, maar is nu ondergebracht in de schatkamer van de Sint-Gorgoniuskerk in Hoegaarden. Een bezoekje meer dan waard.

 

 

 

 

 

 

Tijdens onze laatste wandeling hebben we goed kunnen zien dat de vlooienkapel zich in droevige staat van onderhoud bevindt. Vele van onze kerken en kapellen zijn er slecht aan toe

EEN BERICHTJE VAN OKRA’S CAFE TRICOT

Vrijdag 11 maart was er voor de eerste keer terug Café Tricot in het Parochiecentrum.

De maskes tetterden, slurpten koffie, haakten en breiden dat het een lieve lust was. Omstreeks 16u ontvingen zij op een sympathieke wijze  een bende van een 30-tal wandelaars in hun café. De sfeer zat er goed in. De maskes hopen in de toekomst nog veel wandelaars te mogen ontvangen.

Graag tot een volgende Café Tricot: 8 en 22 april.

 

IEDEREEN HARTELIJK WELKOM, DE MASKES VERWACHTEN JULLIE!

 

 

PC NODIGT OKRA UIT

Op vrijdag 25 maart zal er terug theater zijn in ons Parochiecentrum. Stinne Van Espen en Carla Kayaerts voeren het stuk “En het wil maar niet sneeuwen” op. Ze doen dit volledig ten voordele van het PC, waarvoor zeer veel dank. Zoveel jaren na Thalia en de coronacrisis kunnen we eindelijk nog eens genieten van een stukje toneel.

Reserveren via: parochiecentrum.hoegaarden@gmail.com? Maar ook zonder reservatie zal je wel welkom wezen.

MET OKRA OP STAP

Tijdens de voorbije koffietafel hebben Andree en Mia een ganse namiddag langs de tafels geweest om alle info mee te delen, en om de inschrijvingen te noteren voor de vele uitstappen in april, mei en juni: Deans, Turnhout, Scherpenheuvel, Aarschot, …  Wie nog vragen heeft, wie nog mee wil op uitstap met de bus, enz.  moet zelf initiatief nemen en de meisjes aanspreken op ons Paasfeest. Zij helpen u doodgraag voort.  Bel ze desnoods op (telefoonnummers op laatste blad)

Meegaan naar de Okra-quiz is niet meer mogelijk. De inschrijvingen zijn afgesloten. Er was geen interesse voor een cursus ‘Veilig elektrisch fietsen’?? En niemand wil mee gaan pétanquen met vriend Stefan bij Okra St Germanus? Spreek hem aub aan op Paasfeest.

 

 

 

TOCH 1 OKRA MOPKE

 

Volgende bestuursleden staan altijd voor u klaar., val ze maar lastig ..

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen 0475-35 00 67                
Fille Andre, Br Loriersstraat 40       0475-91 52 55
Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar     0478-98 41 43
Marc Finoulst, Beukenlaan 6        016-76 71 27
Dodion Moniek, Stationstraat 22         0498-82 71 94
Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert  016-766 632                0495-56 69 04 
Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2     016-76 72 33
Laeremans Sonia, H. Dotremotstraat 15/1          0497-25 56 05
Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1     016-76 57 17
Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                  016-76 64 83
Lea Kustermans, J Lowetlaan 4              016-76 76 18        0499-23 23 74
Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen  0497-18 77 19
Willy Bamps, Heelblok 44  Tienen   0472-57 0429     
Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever 0498-30 71 54 
Andree Pierlet, Diestsesteenweg 25 Tienen     0495-468 484

En bedankt aan iedereen die weer meewerkte aan dit krantje, zeg maar krant, amai weer 16 blz. !