Okrakrant oktober 2022

OKTOBER 2022

 

       ZO  ……

DAT  WAS  DE  ZOMER

  NU WORDT HET
  TIJD VOOR
  DE   
STOERE
  JAARGETIJDEN
!

                                                                                                                                         ( Loesje )

OKRA NODIGT UIT

Deze is een uitnodiging voor onze volgende koffietafel die zoals gebruikelijk doorgaat in ons PC en wel op donderdag 6 oktober om 14u. Het wordt een gewone gezellige vergadering, zonder veel speciaals, misschien een quizke?

Vorige maand hadden we die spreekster over de mogelijkheden van de thuiszorg en hoe we ons moeten voorbereiden op thuis wonen als onze gezondheid het een beetje laat afweten. Ik dacht dat iedereen wel iets opgestoken heeft van deze voordracht, het was leerrijk. Daarna was er onze jaarlijkse tombola en we verkochten wel voor 800 €. Prachtig hoe Andree, Mia en Nicole dit voorbereid hadden, en wat een  prachtige prijzen. Niemand is bedrogen uitgekomen. In een volgend boekje en op de flyer voor ons ontbijtbuffet zullen we onze sponsors allemaal bedanken.

Nog in september was er ook de les over veilig elektrisch fietsen. En ook deze voordracht was leerrijk, de interesse was dan vrij ruim. Ik heb zeker geleerd dat ik best voor volgend seizoen een fietshelm moet kopen, de kans op ernstige blessures wordt dan immers heel gevoelig verminderd. Goed.

Verder in dit boekje vindt u al een ontwerp van flyer, een uitnodiging voor ons ontbijtbuffet op zondag 13 november. Dat is al vrij snel, we zullen dringend moeten vergaderen om alles geregeld te krijgen. We sturen hierover nog wel een berichtje, maar tijdens de koffietafel hopen we al inkomkaarten te kunnen verkopen. Hopelijk noteren eters, maar zeker de mogelijke helpers deze datum in hun agenda. Wie komt helpen die dag geeft graag een seintje op 6 oktober.

Maar eerst zijn er nog de restaurantdagen van PC op 29 en 30 oktober. Ze maken biefsteak met drie sauzen, vol-au-vent en een vegetarische pasta. Ik denk wel dat men nog een flyer zal verspreiden in het dorp. Maar ook hier rekent men zeker weer op een ruime hulp vanwege Okra. Men zoekt zeker nog volk voor de keuken, maar ook voor opdienen en afruimen. Wie een steentje wil bijdragen geeft zijn naam op aan Luc, met waar en wanneer u wilt komen helpen. Ik geef dan snel alles door aan Joris, onze voorzitter-schepen. Hij zit zeker op hete stenen te wachten op deze informatie, want de organisatie van dergelijke restaurantdagen is geen sinecure. Wat zouden we toch sukkelaars zijn zonder de vele vrijwilligers. Laat ons dus aub niet in de steek: een jawoordje, een mailtje of telefoontje van u is zeer welkom.

 

 DE TIJD VAN TOEN …

Een heel tedere blik schenkt deze mooie bruid haar bruidegom. Heel hard hebben ze aan hun toekomst gewerkt om nu stilletjes in Lubbeek van hun pensioen te genieten.  Het zijn Viviane en Marcel Mues–Vanderweyden !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze foto dateert waarschijnlijk van ergens in het jaar 1945, van net na de oorlog. Imposante, fiere man in militair uniform, de bruid in een mooie jurk leunt heel dicht tegen haar grote liefde aan. Het zijn Jef en Clara Ladangh . Jef was medeoprichter én voorzitter van de KBG in Hoegaarden, van onze huidige OKRA !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zij een Hakendoverse juffer, hij een heel knappe gast van ergens in Sluizen daar op de taalgrens. Verliefd worden is gemakkelijk, maar die liefde nu al 50 jaar blijven delen is een kunst. Het zijn Marie–Rose Andries en Stef Vanlaenen uit Kumtich !

BIJ OKRA BEN JE ZEKER THUIS

Van vandaag op morgen, boem baaf, en  plots zijn we in de herfst beland. Maar niet gezeurd, de lente en zomer waren magnifiek, laat nu de gezellige herfst maar komen, de tijd voor warme  familiemomenten. Hier ten huize Fillé snoepen André en ons jonge volk heel graag van vers gebakken bakkekoeken, warme appeltoet en perenvlaai . En … Nicole Paulus voelt de knutselmicrobe kriebelen … en ze doet hier een oproep aan de Okraleden: WIE WIL TIJDENS DE KOMENDE KOFFIENAMIDDAG EEN HALF UURTJE KNUTSELEN ? Het moet een massa boompjes en sterretjes worden om de feesttafel in december een extra cachet te geven. Interesse? Breng dan op donderdag 6 oktober een schaar mee.. Nicole rekent op heel veel helpende handen om er iets prachtigs van te maken.

Waauw! Hier zie … een jonge man met een beetje de look van een Freddie Mercury of genre Clark Gable! Meer dan waarschijnlijk zit hij te dromen van zijn lieftallige verloofde Nelly.

Minse, ’t es onze Herman Cordewinner van Hakendover !

 CC DE KRUISBOOG EN OKRA

Ook deze winter wordt er weer maandelijks een film afgespeeld voor Okra in de Kruisboog in Tienen. We hebben zo’n 15-tal flyers met alle info in de postbus gekregen om uit de delen aan de eventuele kandidaten. Vraag er dus naar tijdens de volgende koffietafel… De inkom bedraagt amper 3 € per ticket voor een film, een abonnement voor 6 films kost amper 12 €.  De films worden telkens gespeeld om 14u stipt in CC Kruisboog uiteraard.

Alle info en de mogelijkheid tot aankoop van tickets kan je ook terug vinden op www.dekruisboog.be. Deze website is niet bijzonder gebruiksvriendelijk. Je kan ook altijd terecht aan de balie van de Kruisboog zelf, dagelijks van 8u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 16u30.

De eerste film is op maandag 10 oktober. Het betreft ‘Death on the Nile’.

Voor wie interesse heeft vraag naar de folder.

PAAR VERSLAGJES VAN OKRA SPORTACTIVITEITEN

Wandeling Vissenaken 9 september 2022

Met 19 waren we aan de kerk van Vissenaken St.-Pieter voor een wandeling

van 9 km en een van 6 km, onder leiding van Georges en Josee. Via de open velden trokken we samen richting Breisem. Al heel spoedig verdwenen de regenjasjes in de rugzakken. Aan de Velpe gekomen werd rechts gedraaid door een rietveld en daarna door een natuurgebied begraasd door koeien om zo terug in Vissenaken te eindigen. Is dit hier Oostenrijk?  Voor ons zagen we nog wandelaars en herkenden we de andere groep. Zij waren via het militair domein vertrokken en hadden onderweg hun plannen gewijzigd en volledig gekozen voor natuurgebied.

In de voetbalkantine van Vissenaken werd het verloren vocht terug aangevuld met een volle frisse pint.  Knappe wandeling en voor de zoveelste keer: als Okra wandelt schijnt de zon.

Wandeling Dormaal 26 augustus 2022

Met 25 aan het vertrek  voor een natuurwandeling van 7 km. Na een 2 km door de vrije natuur kwamen we voorbij het Europees voortplantingscen-trum voor springpaarden (Hof ter Leeuwe) onder leiding van 3 veeartsen.

Vanaf de kerk in Dormaal volgden we de Dormaalbeek, nadien de geklasseerde kasseiweg , de Keine Gethe tot aan het vertrekpunt.

Op weg naar huis via een kleine omweg in Hakendover tot aan de Korenbloem voor een frisse pint op een  heerlijk terras.  ’t Was weer goed..

Dagfietstocht van 6 september 2022

Laat ons starten met te schrijven dat het een prachtige aangename dag was. We startten om half tien aan het PC onder een stralend zonnetje met 16 fietsers. Deze tocht werd als vorige jaren geleid door Guido Poffé, gegangmaakt door Mia.  Waar zouden zij ons brengen waar we dit jaar nog niet hadden gefietst? Maar ze zijn erin geslaagd ons langs vele onbekende wegjes te loodsen. De stopplaatsen die kenden we wel, daarvoor zijn we dan ook bourgondiërs.  Via Hakendover en Wange naar Wilderen voor een eerste stop. Dan reden we rustig verder naar Nieuwenhoven waar we van het middagmaal genoten: verzorgd en superlekker. We passeerden het kasteel van onze baron René. Zijn gemalin had volgens hem vast en zeker theevisite. Je leest het: het was prettig fietsen in zeer aangenaam gezelschap. Een laatste stopplaats kenden we aan het chaletje in Budingen. Mannen, mannen, wat kan je van een zomerse dag fietsen nog meer verlangen?

Fietstocht 13 september richting Wallonië

Onder begeleiding van Dominique en Fernand reden we via Geest naar Gobertange en Beauvechain via Nodebais  (goei nieuw cafe op onze weg).

Terug over de Waversesteenweg om via een kleine omleiding terug in Hoegaarden te belanden. Besluit: mensen wat is ons land toch mooi !!  Dank u aan iedereen die ook hier weer hielp een mooie namiddag te beleven..

Nog eens een sfeerbeeld van het breicafé in het WZC. Wie interesse heeft neme contact op met Nicole Ruyts

 

 

 

 

 

 

OKRA-KALENDER VOOR OKTOBER

03/10 14u
Okra Academie voordracht “Op reis naar het (on)geluk” door Jan De Deken.  CC Begijnhof (aula), Infirmeriestraat, 3290 Diest

06/10 14u
Ledenbijeenkomst- Parochiecentrum

07/10 14u
Wandelen, locatie volgt nog

10/10 14u
Film “Dead on the Nile” CC De Kruisboog, Sint-Jorisplein 20, Tienen (De Kazerne). Los ticket 3 euro, plus abonnement voor 6 films van oktober tem maart 2023. Te bestellen 016 80 56 96 of aan de balie van CC De Kruisboog.

11/10 14u
Fietsen, vertrek Parochiecentrum

12/10 14u
Breicafé Villa Hugardis

18/10 14u
Bowlen, Acro Tienen

20/10 20u
Kaarten, Parochiecentrum

21/10 14u
Wandelen, vertrek parking ’t Vinne, Zoutleeuw

25/10 14u
Fietsen, vertrek Parochiecentrum

26/10 14u
Breicafé Villa Hugardis

27/10 14u
Dansnamiddag Okra regio Leuven, Hangaar 44, Glabbeek. Kaarten vooraf te bestellen

Data te noteren in je agenda:

Zondag 13 november Ontbijtbuffet

Donderdag 15 december Eindejaarsfeest

 

We starten dus in oktober terug met bowlen. Het lijkt mij ook logisch dat we eind oktober tijdelijk stoppen met fietsen, daarna wordt het vast en zeker te koud om te fietsen. Het moet plezant blijven.  Wandelen blijven we zeker doen de ganse winter. En voor het kaarten moeten we mogelijk ook afspreken om dit niet de ganse winter lang in PC te organiseren. Gezien de energieprijzen ligt het een beetje moeilijk om een ganse dag PC op te warmen om er dan ’s avonds met ongeveer 15 mensen te kaarten. Dan maakt PC ongetwijfeld verlies i.p.v. dat wij een beetje zouden steunen. Ik stel voor dat we uitwijken vanaf november naar de woensdagavond en naar café de Brug. Daar brandt de verwarming toch al de ganse dag en zijn wij bijgevolg als extra klanten waarschijnlijk zeer welkom. Pas op: alle andere voorstellen zijn welkom, er kan altijd onderhandeld worden.

MET OKRA OP STAP

Musical RED Star LINE – 25 maart 2023

We hebben alweer plannen gemaakt om naar de Musical “Red Star Line” te gaan. De opvolger van 40 – 45, het is dus gegarandeerd een top evenement om niet te missen.

Het is 1923!   Miljoenen mensen maken de oversteek van Europa naar de VS. in de zoektocht naar een beter leven. Jan en Marie vormen een gelukkig koppel. Maar het boerenleven oogt weinig rooskleurig, want de kleinere landbouwbedrijven moeten het afleggen tegen de opkomende automatise-ring die alleen herenboeren zich kunnen veroorloven. Als Jan de kans krijgt om in Amerika als ingenieur aan de slag te gaan, gaat hij op het aanbod in. Marie zal hem later achterna reizen. Manipulatie en onwetendheid zorgen er echter voor dat hun liefde dreigt ten onder te gaan door de afstand. Als een drama zich in het arbeidersgezin Steyaert voltrekt, beslist vader Steyaert naar Amerika te vluchten, in de hoop er een nieuw en anoniem leven op te bouwen. De grote oversteek verloopt echter niet zonder gevaar. Geraken alle gezinsleden veilig op hun eindbestemming?

Dit evenement was op korte tijd helemaal uitverkocht, derhalve dienen we snel te beslissen om mee te gaan. We hebben slechts 55 plaatsen beschikbaar… de eerste ingeschrevenen kunnen dus mee; en we zijn al met 12 J.  De kostprijs is 90 €. We gaan op zaterdag 25 maart 2023 naar de voorstelling van 16u30. Plaats en uur van vertrek worden tijdig meegedeeld. Gelieve per persoon 90 € te storten op rekeningnummer BE28 7360 3772 8620 van Okra Hoegaarden. Zodra de betaling binnen ben je zeker van uw plaats.

Nieuwjaarsconcert

Ook alvast te noteren in uw agenda!  Dinsdag 17 januari 2023 om 10u30

Deelnemen:  25 €

Shownamiddagen

Ook hier hebben we al een datum die je kan noteren in je agenda: dinsdag 7 maart 2023 om 14u.  Deelnemen: 25 € .Verdere info volgt later.

Aandacht! Er zijn een aantal suggesties geweest om naar een Kerstmarkt te gaan. Indien er voldoende geïnteresseerden zijn dan zullen we op dinsdag 6 of 13 december naar de Kerstmarkt in Aken gaan. Dit wordt beslist tijdens onze bijeenkomst in oktober. Er dient dan ook onmiddellijk 25 € betaald te worden.

OKRA GEEFT EEN BLOEMETJE

Eliane Smets is voor de 8ste keer overgrootmoeder geworden . Wij feliciteren de familie van harte en wensen de kleine lieve meid een zonnige toekomst !

LIDGELD 2023

Er zijn enkele mensen die lid willen worden van onze Okra.  Wanneer zij vanaf nu het lidgeld betalen zijn ze lid voor de rest van 2022 en ook voor 2023.  Dit is dus toch een redelijke besparing op ons budget. Wij verhopen op uw bijdrage op rekening BE94 0682 4779 4914 van Okra Hoegaarden met mededeling ‘Okra lidgeld 2023’.

Alle bestaande leden wachten best met deze overschrijving tot december en liever zelfs januari. Merci. Het lidgeld wordt geïndexeerd, hieronder de bedragen voor 2023:

 

 

Totaal

Deel VZW

Deel Hoegaarden

Individueel lid 

28

22,5

5,5

Gezin 

47

36

11

Bewoner WZC  

11

5,5

5,5

Partner van bewoner WZC 

11

5,5

5,5

Lidgeld OKRA-Sport + blijft 8 €. Leden van CM kunnen deze 8 € teruggestort krijgen. Zij krijgen ook 10 € van het eerste Okra-lidgeld terugbetaald.

U merkt ongetwijfeld dat slechts een kleiner deel van uw lidgeld bestemd is voor onze eigen kas. Het grootste gedeelte storten wij door aan onze hoofdzetel en dient o.a. voor het ‘Magazine’ en voor de loon- en werkingskosten van onze hoofdzetel. Zij organiseren uitstappen, muziekdagen, gewestvergaderingen, de filmnamiddagen zoals hierboven vermeld en zoveel meer. Mede dank zij hen is ons aanbod naar u zo divers.

We zitten goed bij Okra.


OKRA Hoegaarden trefpunt St Gorgonius

organiseert voor de veertiende keer

ONTBIJTBUFFET

ZONDAG 13 NOVEMBER 2022
van 8u tot 11u

Parochiecentrum Hoegaarden

Laat je nog maar eens door Okra verwennen met een lekker en uitgebreid ontbijtbuffet op
zondagmorgen. Een glaasje bubbels of fruitsap, een uitgebreide keuze aan broodjes, rozijnenbrood,
beleg, spek, eieren, ambachtelijke confituren, verse fruitsla, koffiekoeken, e.a.

 

Info over onze vereniging op www.okrahoegaarden.be

Wij leveren ook aan huis, maar uitsluitend mits vooraf inschrijving tot 7 november. Maak aub heel
goede afspraken met de verkoper van uw deelnamekaart of neem contact met iemand van ons bestuur. U vindt al hun namen op de website

Prijzen: volwassenen 16 € – kinderen 10 €

 

 

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils                                         PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                                                    Doelstraat 47

Outgaarden                                                           3320 Hoegaarden

EEN GOUDEN RAAD VAN ONZE OKRA

Onze Okra en CM geven jullie graag wat goede raad om de komende herfst- en wintermaanden te lijf te gaan.

 • Ga naar buiten, wat frisse lucht tijdens een korte wandeling kan wonderen doen.
 • Let op je voeding, gezond eten verbetert je humeur. Begin je dag met rustig te ontbijten, zo heb je meer energie om de dag door te komen.
 • Bij kortere dagen heb je de neiging om langer te slapen. Ga altijd rond hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde uur op.
 • Plan iets leuks, bijvoorbeeld een koffienamiddag bij Okra, dat zorgt voor een prettig vooruitzicht. Een etentje met vrienden doorbreekt ook de sleur.
 • Fleur je interieur op met een mooi boeket bloemen of sfeervolle herfst- of winterdecoratie. Je zit nu immers vaker binnen dan in de zomer.
 • Alle seizoenen hebben zo hun charme, zo ook de herfst en winter. Het is een tijd van gezellig samenzijn, van warme truien en wollige dekentjes !
 • En iedereen heeft wel eens een minder goeie dag. Doe het dan rustig aan en laad je batterijen op door ons OKRA-gazet heel aandachtig te lezen en naar sfeervolle muziek te luisteren.

Als je de schoonheid in simpele dingen kunt zien maakt dat je leven zoveel mooier !

DE OKRA-KOFFIETAFEL VAN SEPTEMBER

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS GOED NA

 • Misschien moeten wij laten waaien wat waait, gegarandeerd zal dan morgen de hemel licht en hoopvol zijn.
 • Koester gisteren, droom van morgen en geniet vandaag.
 • Geef elke dag de kans om de mooiste van je leven te worden.
 • Pas als je samen van de stilte kunt genieten vertel je elkaar het meest.
 • Je kan geen hand schudden met een gebalde vuist.
 • Het leven is als een regenboog, buien en zonneschijn zijn nodig om het kleur te geven.
 • Iedere dag is een geschenk, vergeet het zeker niet uit te pakken.

WEERSPREUKEN VOOR OKTOBER

 • Als de lucht is geschubd als een vis, binnen twee dagen er regen is.
 • Sint–Denijs met water deugd niet voor de ‘petate’.
 • Oktober, da’s de regel, brengt de eerste ijspegel.
 • Sint–Lucas is de portier van de winter.
 • Als Simon en Judas voorbijgaan, dan is het echt met de zomer gedaan.
 • Wie veel noten kan klippelen zal nog van de kou gaan trippelen.
 • Tot het vallen van het blad, geuren doet het duizendblad.
 • Warme oktoberdagen, koude februarivlagen.
 • Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn !

MOPPEKES

 • Ik heb een mooi figuur geslagen, ze sloeg terug.
 • Het leven is als een neus, je moet eruit halen wat erin zit.
 • Wat gebeurt er als een man tot zijn navel in het water staat? Dat gaat zijn verstand te boven.
 • Geef mij maar een joint, zei de goudvis, dan word ik haai.
 • Waarom is Christus niet in België geboren? Omdat ze daar geen 3 wijzen konden vinden !
 • Er zijn ontzettend veel restaurants waar je Chinees kunt eten. Maar het helpt niet. Er komen er zelfs nog bij.
 • Gelezen op een bordje bij waarzegster: ‘Gesloten wegens onvoorziene omstandigheden’.
 • Alcohol is je grootste vijand, maar in de bijbel staat: heb uw vijanden lief.

DE OKRA VERJAARDAGKALENDER

Verjaardag … een mooi moment om de tijd te vergeten ! Allemaal van harte gefeliciteerd !

En als altijd hebben we weer een lijst met leuke mensen die deze maand verjaren..

Kijk maar hoe leuk we starten, met Odette Degeest die verjaart op 2 oktober. 

En op 6 oktober verjaart Frans Vandegaer, dat is die jonge gast uit de Vroente die heel dikwijls vergeet dat er fietsen of wandelen of een koffietafel is.

Vera Vandermolen verjaart op 13 oktober, zij is een zeer trouwe wandelaarster-fietsster. Ik zou zo graag hebben dat  jij en je vrienden naar de koffietafel komen  Vera.   Dat zou ons weer een jongerenboost geven.

Lea Stiers, zij is jarig op 16 oktober, slaat nooit dergelijke vergadering over, het moet daar dus toch ook plezant zijn?

Op 17 oktober is Eliane Smets jarig, nog zo’n trouw Okralid. Ik had toch gezegd dat het een leuke lijst van jarigen was??

Op 22 oktober viert Paula Schreurs in Hoksem. Als je aan Paula denkt, denk je automatisch aan kaartspelen, niet? Proficiat Paula.

24 oktober zal ik niet vergeten, dan verjaart in de Biezenstraat te Tienen Monique Elsen. Die dag viert niet alleen Monique, ik vier mee.

En op 25 oktober doet Herman Cordewinner er een jaartje bij. Voor hem gaan we heel graag terug bowlen vanaf oktober.

Jan Coppye woont in Jodoigne, daar viert hij op 26 oktober. Jan mag een voorbeeld zijn voor ons allen, zoals die man nog kan fietsen en wandelen, echt leuk. Alleen met het kaarten kunnen we hem soms eens afdrogen.

En deze lijst sluit met Godelieve Hardiquest op 29 oktober. Wij wensen Godelieve en trouwens alle jarigen een prachtig en gezond volgend levensjaar toe. En speciaal voor onze jarigen: onthoud het volgende maar:

Een lach is een simpele manier om er mooier uit te zien !

ADRESSEN VOOR INSCHRIJVINGEN-AFMELDINGEN

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen 0475-35 00 67

Fille Andre, Br Loriersstraat 40       0475-91 52 55

Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar     0478-98 41 43

Marc Finoulst, Beukenlaan 6        016-76 71 27

Dodion Moniek, Stationstraat 22         0498-82 71 94

Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert  016-766 632                0495-56 69 04 

Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2     016-76 72 33

Laeremans Sonia, H. Dotremotstraat 15/1          0497-25 56 05

Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1     016-76 57 17

Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                  016-76 64 83

Lea Kustermans, J Lowetlaan 4              016-76 76 18        0499-23 23 74

Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen  0497-18 77 19

Willy Bamps, Heelblok 44  Tienen   0472-57 0429     

Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever 0498-30 71 54 

Andree Pierlet, Diestsesteenweg 25 Tienen     0495-468 484

En bedankt aan iedereen die weer meewerkte aan dit krantje. Het betreft krantje nummer 169. Bedankt aan onze tekstleveranciers, zeker dus aan Nicole, Mia en Andree, maar ook aan Albert, Jan, Georges, Wasily. Bedankt aan iedereen die initiatief betoonde bij de organisatie van wandelingen en fietstochten, zeker merci voor de organisatie van de busreizen. Bedankt aan iedereen die helpt tijdens de koffietafels, zeker bedankt aan iedereen die wil komen meehelpen bij de restaurantdagen PC en het ontbijtbuffet van Okra.

We maken er samen iets moois van.