Okrakrant december 2022

 

 

                                ADVENT

     Advent is dromen dat Jezus gaat komen,

     dromen van vrede voor mensen van heden.

     Advent is dromen dat Jezus gaat komen.

 

     En weer in geuren en kleuren herhalen

     wat wij al weten uit oude verhalen:

     Herders en sterren , een stal en een kind, 

     omdat het kerstfeest weer begint !

OKRA NODIGT UIT

U wordt weer eens uitgenodigd op een groot feest: ons jaarlijks Okra-eindejaars-ledenfeest. En dit jaar vierden we al een lentefeest met een sjieke menu. Mensen wij leven bij Okra Hoegaarden toch wel goed hé!!

En onze kookmeester Michel heeft al vergaderd met zijn strafste helpers en aankoopverantwoordelijken Marc, Rita en Andree. En de andere Andre heeft al afspraken gemaakt met onze leveranciers. Het wordt top, hebben ze beloofd.

We verwachten u op 15 december om 11u30 in het Parochiecentrum, de bubbletjes voor het aperitief zijn al gekocht, de wijn ook,  er zal muziek zijn, … Kortom dit mag je weer niet missen, dit wordt een prachtige afsluiter van 2022.

En ondanks dat alle prijzen stijgen, dat de kosten voor verwarming in PC oplopen, blijft de deelnameprijs beperkt tot 30 €. “Onze leden verdienen dat” zei men op de bestuursvergadering. Wel vragen wij u uitdrukkelijk die 30 € te willen storten uiterlijk op 8 december op BE94 0682 4779 4914 van Okra Hoegaarden, of u betaalt aan de wijkmeester uiteraard. Wie op 8 december geen duidelijke afspraken gemaakt heeft veronderstellen wij dat hij/zij niet komt. U krijgt een feest aangeboden dat op restaurant veel meer dan het dubble kost, maar we willen geen onnodige aankopen doen.

Bovenstaande is alleen mogelijk gemaakt door het grote succes van ons ontbijtbuffet. We mochten meer dan 300 ontbijten verkopen, geweldig toch! De kwaliteit was hoogstaand, onze werkers zorgden voor een volgens mij rimpelloos verloop. Het is echt deugdoend op zo’n mooie schare van helpers te mogen rekenen, dat is zelfs uniek denk ik.  Daarom 100 000 keer merci aan al wie geholpen heeft op deze geordende wijze. Voor u het volgende:

Snel als een gazelle,

sterk en stoer als een beer,

de Okramedewerkers doen het steeds weer !

BEDANKT ALLEMAAL !

DE TIJD VAN TOEN …

Een kersttafereel en een pasgetrouwd koppel in de prachtige inkomhall van Mariadal op 26 december 1968. Dat koppel van toen zijn nu de fiere grootouders van 3 schatten van kleinkinderen. Het zijn André & Nicole Fillé – Paulus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS HEEL GOED NA

 • Voordat je praat, luister …
 • Voordat je oordeelt, denk …
 • Voordat je uitgeeft, verdien …
 • Voordat je opgeeft, probeer…
 • Voordat je doodgaat, LEEF …

Een Okraknuffel geeft meer kleur aan de goede en slechte kanten van het leven.

Aan allen een zalige en warme kersttijd gewenst !

OKRA SFEERBEELDEN

 

 

 

RARARA  WIE MAG DAT WEL ZIJN ?

Er werd dabber gespeculeerd, gediscussieerd, zelfs bij de eindredacteur van dees gazet werd er gepolst wie die kleuter wel kon zijn, maar die brave en wijze man wist van toeten noch blazen !

Wel die kleuter op de foto is de echtgenote van Paul de Garde, ’t is Lydia Raymaekers. Haalt er uw krantje van vorige maand maar opnieuw bij, ge zult ze nu wel herkennen, trouwens ook weeraal een nieuw lid bij ons hé mensen.   Er zijn 2 winnaars, nl. Tomboy Nelly en Willems Gina, er wacht hen een cadeautje.

En er  volgt direct een nieuwe prijskamp. Wie kent deze stoere fijn uitgedoste knaap die zijn zusje en nichtje stevig bij de hand houdt ? Stuur uw antwoord naar paulus.nicole@proximus.be of bel Nicole op nummer  016 /76 67 59 voor 20 december.  Zeker doen !

 

PAAR VERSLAGJES VAN OKRA SPORTACTIVITEITEN

Wandeling Bost 4/11/2022
Met 25 aan de start voor een korte en lange wandeling. We vertrokken aan de kerk langs de Gallicstraat, enkele kleine steegjes, de Spanuit en via het rond punt het veld in richting vliegplein Goetsenhoven.

Aan een appelplantage met nog overrijpe appelen werd even  halt gehouden om te proeven. Voorbij het politiedomein Getevallei en een ommetje langs het Kasteel van Ast terug naar Bost.

 De korte wandeling had eerder  al  een afslag gemaakt en was erin geslaagd om van het voorziene traject af te wijken, maar snuggere wandelaars vinden de vertrekplaats altijd terug.

Een frisse pint als afsluiter mocht zeker niet ontbreken.

 

Wandeling Kumtich 18 november 2022
Met 13 moedigen werd de wandeling aangevat, enkele trouwe wandelaars zaten immers aan zee. 
Langs de lege velden bereikten wij de spoorwegovergang  in  Roosbeek waar er gesplitst werd in een  korte( 5 km ) en de langere (8 km ) route.
De lange route liep langs het voetbalveld van Roosbeek en binnendoor langs Breisem naar Kumtich. De beginnende regen was niet zo smakelijk, dus hebben we hebben  In  het dorpscafé met een frisse pint onze dorst gelest.

Bowling Arco op 8 november
De bowlers blijven een beperkt groepje, maar zij die komen zijn altijd heel tevreden, want het is altijd plezant. We lachen mekaar immers geregeld uit bij een flagrante misser, bij een bal in de goot bijvoorbeeld.  En de schrijver van dit verslagje is heel dikwijls bij de uigelachenen, ik kan het niet goed beste mensen, maar heb toch 1 keer van Luc VDM gewonnen, dus blijf ik gemotiveerd. Als bijna altijd was Georges de winnaar van de dag, maar hij heeft al ooit veel meer punten gespeeld. Volgende bowling hebben we naar 13 december verschoven, net voor ons eindejaarsfeest.

Kaarten in café De Brug
Het was daar aangenaam zitten op onze nieuwe kaartersplek, niet teveel lawaai zodat ge u kunt concentreren, een verzorgde pint , enz.. Grote winnaars bij de gewone wiezers waren Staf en Jose, bij de kleurenwiezers  wonnen Hugo en Mieke. Volgende afspraak kozen we 21 december, zelfde tijd om 19u en zelfde plek natuurlijk. En vooral, volgende keer betalen we de kaarters een pint met centjes die we gevonden hebben. Komt weeral in orde.

WREED OKRA MOPKE

Poetin komt bij een waarzegster en vraagt aan haar wat er in de nabije toekomst gaat gebeuren.

Ze zegt; “Ik zie dat je met een limousine door de drukke menigte rijdt, de mensen zijn blij, lachen, juichen en springen van vreugde, knuffelen elkaar en hebben allemaal een grote glimlach op hun gezicht!”

Poetin vraagt aan haar “Zwaai ik naar hen?!?”
Nee zegt ze, de kist is gesloten……..!

Okra stuurt jullie in deze donkere en koude winterdagen de warmste kerstwensen !

MOEILIJKE TEKST

Nicole vraagt mij om te schrijven dat zij de rubriek ‘Okra rouwt’ niet meer wenst te doen. Dit werk is soms emotioneel erg zwaar en bovendien bestaat er steeds de mogelijkheid om iets te vergeten. Misschien neemt iemand het ons kwalijk indien we iets vergeten. We schrijven nu aan het laatste krantje van ons 16de  werkjaar, het is hoogst begrijpelijk als je dan een bepaalde taak liever niet meer wenst te doen. Vergeten we toch aub niet dat Nicole elke maand  meer dan de helft van de teksten in ons krantje opstuurt. En de mooie maandelijkse bezinning is ook al haar verantwoordelijkheid.

Ik begrijp haar dus opperbest, maar anderzijds vormen die foto’s en teksten bij de overleden vrienden een zeer warm en belangrijk onderdeel van ons Okrakrantje. Is er iemand aub die deze taak wil overnemen? Ikzelf wil daar zeker aan blijven meewerken, maar als niet-Hoegaardier vrees ik dat heel regelmatig belangrijke info mij zal ontsnappen, dat we zullen inboeten op kwaliteit. Daarom mijn smeekbede: Wie wil de verantwoordelijkheid dragen dat de informatie over overleden leden, maar hoofdzakelijk betreft dat mensen die we door ziekte al geruime tijd niet meer zagen, ten gepaste tijde in ons okrakrantje verschijnt?

Geweldig bedankt aan wie deze moeilijke opdracht wil aanvaarden. Maar geef toe dat het heel echt nodig is.

OKRA IS FIER OP DE NICOLLEKES !

Hier een bende Nicolekes. Onze Okra telt maar liefst ZEVEN stuks ! Van links naar rechts op de foto rechtstaande: Nicoleke Vanmol, Nicoleke Janssens en Nicoleke Timmermans. Zittend van rechts naar links: Nicoleke Ruyts en Nicoleke Paulus. Spijtig ontbreken Nicoleke Bamps en Nicoleke Marchal op deze prachtige foto.

 

MET OKRA OP STAP

Musical RED Star LINE – 25 maart 2023
Dit evenement is volledig uitverkocht, er is dus enkel een mogelijkheid om u op de reservelijst te plaatsen.

Nieuwjaarsconcert
Dinsdag 17 januari 2023 om 10u30.  De bus vertrekt in Hoegaarden om 9u05, tijdig aanwezig zijn want hij doet nog andere plaatsen aan.
Er is ook een opstapplaats in Tienen, Goossensvest 3 om 8u50 en voor onze leden in Meldert vertrekt de bus om 9u15.
Deelname: 25 €. De bus is gratis voor de eerst ingeschrevenen. Er is ook een receptie na het concert.
We hebben nog 11 plaatsen!

Shownamiddagen
Ook hier hebben we al een datum die je kan noteren in uw agenda!
Dinsdag 7 maart 2023 om 14u. Deelname: 25 €
Ook hier is de bus gratis of aan verminderde prijs, dit wordt later medegedeeld. Hier hetzelfde mechanisme, eerst ingeschreven is zeker van een gratis plaats op de bus.

Kerstmarkt
We gaan op 5 december naar de Kerstmarkt in Oberhausen.
De prijs is 25 €, er is nog plaats op de bus.
We vertrekken om 9u op het Gemeenteplein in Hoegaarden en om 8u45 op de autobusparking van de Diestsesteenweg richting centrum.
We keren terug naar huis om 18u ten laatste, dit wordt duidelijk medegedeeld op de bus.
Gelieve mij dringend te bellen indien u nog mee wilt. Andrée 0495/46.84.84
Er zijn nog 15 plaatsen. Je mag gerust uw buur of vriendin meevragen zij betalen uitzonderlijk niet meer dan onze leden.

Musical Les Miserables
Voor december 2023 nam onze Andree een optie voor 56 plaatsen voor deze musical. Okra-bestuurslid zijn in Hoegaarden is inderdaad een drukke bezigheid. Goed bezig Andree.

OKRA SOEPEL ACTIEF, DE KUNST VAN BEWEGEN

Een nieuw initiatief voor alle actieve en minder actieve 55-plussers, voor leden en niet-leden. Met eenvoudige, laagdrempelige oefeningen kan je soepele gewrichten en sterkere spieren krijgen en er nog plezier aan beleven ook. We willen starten met een lessenreeks van 12 weken waarin de deelnemers op een laagdrempelige manier zowel individueel als in groep pijnvrij bewegen volgens hun eigen kunnen en niveau.

Het doel is om de gewrichten soepel en beweeglijk te houden of te maken. Hiervoor werken we met een beweegplan op maat. Een ervaren lesgever begeleidt de groepsles van 60 minuten. Daarnaast krijgen de deelnemers toegang tot een online portaal waar de oefeningen raadpleegbaar zijn zodat ze deze ook thuis kunnen uitvoeren. Elke deelnemers krijgt een beweegkalender met dagelijkse tips rond bewegen en het bevorderen van een gezonde levensstijl.

Aantal deelnemers: minimum 10, maximum 20. Deelnameprijs: leden 45 €, niet-leden 90 €.                                                                                 Inbegrepen: 12 groepslessen, vragenlijst om beweeg-en gezondheidsniveau te bepalen, 2 dynabands, beweegkalender, nieuwsbrief Soepel Actief, link naar de filmpjes om individueel te oefenen, verzekering.

Interesse?
Meer info? Contacteer Mia Vandebroeck: vandebroeck.mia@skynet.be  of 0478 98 41 43.

WEERSPREUKEN VOOR DECEMBER

 • Ik sluit het jaar en kom met niets dan kwaad op ’t leste. Trek warme kleren aan, dat is voor elkeen ’t beste.
 • Op de avond van Klaas Kapoen legt men wortelen in de klomp en rapen in de schoen.
 • Als ’t in de advent niet voorwintert, vrees dan maar dat maarte nawintert.
 • Adelheid tooit met rijm, dat is voor niemand een geheim.
 • Vloeit in december nog sap in de berk, dan wordt de winter wis niet sterk.
 • Heeft men in december veel vorst en slijk, dan worden de dokters rijk.
 • Als met Kerstmis de muggen zwermen, moet ge met Pasen uw gat wermen.
 • Sint-Ambroos patroon van bijen en spreeuwen, houdt van waaien en sneeuwen.

 

LIDGELD 2023

Wie al een tijdje naar Okra-Hoegaarden komt en nog geen lidgeld betaalde wordt vriendelijk verzocht even in de beugel te tasten en te storten. Het is niet leuk als ook niet-leden naar het eindejaarsfeest komen. Ik stel ook voor dat diegene die de sportverzekering wensen dit nog in december doen. Als dat immers pas in januari-februari gebeurt en we hebben een ernstiger ongeval tijdens een wandeling zitten we mogelijk in de problemen.

Dus wie nog niet in orde is met de eerste keer storting  van het lidgeld en met de betaling van de sportverzekering: graag storten op rekening BE94 0682 4779 4914 van Okra-Hoegaarden met mededeling: Okra lidgeld 2023. Alle bestaande leden wachten best met deze overschrijving tot december en liever zelfs januari. Het lidgeld wordt geïndexeerd, hieronder de bedragen voor 2023:

 • Een individueel lid betaalt 28 €, een echtpaar 47 €.
 • Een bewoner WZC betaalt 11 €, wie bij ons slechts bijlid is geeft 9 €.
 • De sportverzekering kost 8 €, is terugbetaalbaar voor CM-leden.

 

Samen maken wij OKRA !

Samen maken wij OKRA sterk !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE OKRA-KALENDER VAN DECEMBER

02/12  13u30 Wandelen
Vertrek aan de parking van de Gempemolen, Gempstraat 56, 3390 St Joris Winge (vlakbij Lubbeek, afslag vanaf Diestsesteenweg). Korte bewegwijzerde wandeling van 3,5 km, lange wandeling 8 à9 km. Beide wandelingen lopen de eerste km gelijk. We passeren het kasteel van Horst, en trekken zo naar Nieuwrode en Houwaart. We sluiten af in de brasserie Gempemolen. Gids H Nicolaes 0478 44 69 78.

05/12  14u Voordracht
Okra Academie “De Lever” door Werner Van Steenbergen. CC Begijnhof (aula) Infirmeriestraat, 3290 Diest

05/12  9u Kerstmarkt in Oberhausen (Duitsland)
Nog enkele plaatsen beschikbaar. Prijs bus 25 euro.  Info en inschrijving bij Andrée.

13/12  14u Bowlen
Acro Tienen

14/12  14u Breicafé
WZC Villa Hugardis

15/12  11u30 tot 18u Eindejaarsfeest met muziek, animatie en sketches, Parochiecentrum.

16/12  13u30 Wandelen
Wandelen
in en rond Zoutleeuw, gids Albert Vermeulen 0477 13 74 83. Parking en vertrek langs de Gete, Paardenbrugstraat (omgeving WZC De Vesten), Zoutleeuw

21/12  19u  Kaarten
Ccafé de Brug

28/12  14u Breicafé
Villa Hugardis

BIJ OKRA HOEGAARDEN BEN JE ALTIJD THUIS

Voilà se, we zijn in december beland, maand van veel sfeer in huis, tijd van kaarsjes, veel lichtjes, kerststal en een pak  lekker eten en bubbels. Weldra, namelijk op 15 december, is er terug een echt OKRA-kerstfeest. Een heel gezellig en warm feest, met een kerstbezinning, en een exquis menu en als toemaatje ook een vleugje muziek. Dus beste leden, poets jullie schoentjes maar flink en laat ze blinken, haal dat kostuum en mooi kleedje al maar uit de kast ! Het moet én zal weer tiptop zijn , echt à la Okra Hoegaarden!

Er zal terug een winkeltje zijn met leuke cadeautjes aan mini-prijsjes, cadeautjes die iedereen wel kan gebruiken. De volledige opbrengst gaat naar B.O.M. Tienen.

Nog niet ingeschreven voor dit fijne feest, contacteer dan zonder dralen uw wijkmeester of een bestuurslid.

OKRA ROUWT

OKRA rouwt om Jacqueline Noë

Jacqueline,  

Je wandelt, weet ik, in een milder licht

dat voor je uitschijnt en je stappen richt

een vrede tegemoet die wij niet kennen

naar een gezegend vergezicht. 

 1. Van Wilderode

 

 

 

 

 

 

Vorige maand herdachten we in ons krantje met een mooie tekst ook Agnes Sterkendries, maar vergaten toen om er een foto bij te plaatsen.

Bij deze is ook dit rechtgezet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bidden wij allen een weesgegroetje voor deze twee trouwe leden, twee fiere en goede mensen.

We vernemen zo net dat de moeder van Rita Vanherrewegen is overleden en ook de broer van Wasily Pedjko. Wij bieden deze mensen onze christelijke deelname in hun leed aan. Ook voor hen bidden wij allen een weesgegroetje.

DE OKRA – VERJAARDAGKALENDER

Aan de jarigen van de maand december een fijne dag gewenst en een veilige roetsj naar het nieuwe jaar !      Voor de man die de laatste dag van 2022 jarig is : EEN DAVERENDE B R A V O …..  BRAVOOOOOOO Willy !

Maar eerst en vooral een rechtzetting. Vorige maand vergat ik de verjaardag van Arnold Geerkens in ons krantje te vermelden, hij verjaarde op 3 november. Duizend keren sorry Arnold, maar het foutje is bij deze rechtgezet. Ook aan u wensen we een schitterend 2023 toe.

Op 1 december hebben we onmiddellijk 2 jarigen en daar is er eentje bij naar ik fel moet luisteren. Veel geluk gewenst aan  Godelieve Vandevin en Nicole Janssens.

Op 5 december verjaart Gilbert Vanwezer, al enkele jaren is hij lid, hij komt altijd naar de pannenkoeken en het ontbijt, maar nooit naar een gewone ledenvergadering op donderdagnamiddag. Wij verwachten u Gibbe.

Op Sinterklaasdag, 6 december dus, is Guido Gilis jarig. Blijven wandelen en Vlaanderen verkennen via …  Viert goed.

Op 10 december is Gaby Vandenbosch jarig, wij wensen u een zorgenloos 2023 toe.

En op 16 december is Erna Vanex aan het feest. We hopen u op al onze wandelingen te mogen spreken, maar kom ook maar naar onze gewone vergaderingen. Het eindejaarsfeest is een prima kan om te starten.

Op 30 december viert Christianne Fourie. Hip, hip etc….  maar met zo ne schone familienaam kan dat niet mislopen hé Christianne !!

En dan inderdaad op 31 december feest Willy Beullekens, hoera!!!!

DE KOFFIETAFEL VAN NOVEMBER

 

 

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils           PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                    Doelstraat 47

Outgaarden                         3320 Hoegaarden

In oktober hadden we een prachtige tombola met heel mooie prijzen. Het waren vooral Andree en Mia die de prijzen bezorgden. Zij deden beroep op de handelaars die we hieronder uitdrukkelijk willen bedanken. We roepen onze leden op om zeker bij de mensen die ons sponsoren hun inkopen te verrichten.  Dank U bijgevolg aan:

SCHOENEN SCARPINA, Doelstraat

HUGARDIFLOR, Doelstraat

MIA STILE, Hennenmarkt Tienen

En aan alle leden een zalige en warme kersttijd gewenst !