Okrakrant september 2021

Okrakrant september 2021

 

Welkom herfst !

De zon danst tussen de bomen

nu het bos zich tooit

in warme herfstkleuren

haar warme stralen

spinnen goud op een

tapijt van roestbruine bladeren.

Stilte streelt mijn oor

terwijl ik geniet

van de kringloop der seizoenen.

(P. Hagenaars)

 

CORONA-KRANT XVI

Deze jongen start dus met de 16de Coronakrant van onze Okra uit Hoegaarden. Dit is niet altijd even plezierig natuurlijk, maar wij hopen samen met u op beterschap. Ik heb het enorme geluk dat veel mensen steunen, ik krijg dus veel teksten door, verslagen van wandelingen, activiteitenoverzichten, voorstellen tot uitstappen, enz… Ik krijg dat weer allemaal niet op onze gebruikelijke 12 blz. ingepast. Goed hé. We zetten de namen van de auteurs bij hun bijdrage, maar de grootste bijdrage blijft uiteraard die van Nicole Paulus. Zij zorgt voor de meeste bijdragen, bedankt iedereen, merci Nicole.

Toegevoegd aan dit boekje is een flyer van de haringenbak van ons PC. Ons PC is sjiek, heel echt waar. Geweldig wat Fernand, Yvan, Joris en Liesbeth hier gedurende heel vele uren presteerden. Velen zijn komen helpen, sommigen meer dan anderen, maar deze vier spannen de kroon. Een dikke merci.

U zijt dus uitgenodigd op 12 september, ge zult verstomd staan, echt waar.

En als het PC dan officieel geopend is hopen wij te kunnen herstarten met onze maandelijkse koffietafels. Tenzij corona herop leeft en we van onze hoofdzetel bericht krijgen dat het eigenlijk onverantwoord is verwachten wij iedereen op donderdag 7 oktober. Het werd inderdaad tijd.

We zullen straks ook een eerste keer sinds lang terug vergaderen met ons bestuur om de rest van het najaar te plannen, om het eindejaarsfeest voor te bereiden en zoveel meer. Zouden we onze maandelijkse kaartavond niet herstarten, onze bowling, quid met nog eventueel ontbijtbuffet of iets anders? Maar eerst zien we u graag terug op 11 en/of 12 september: zie flyer.  Graag vernam ik toch van u wie er bereid is om die haringenbak te komen helpen aan de BBQ of in de keuken, of om op te dienen. Een seintje graag ja?

Want we zullen het PC als parochievereniging kunnen huren aan gunstvoorwaarden, maar dan moeten wij af en toe toch ook een tegenprestatie leveren zoals helpen op restaurantdagen en deze haringenbak bv. Mensen van Okra hebben heel erg geholpen aan de bouw van het PC? We willen absoluut goede vrienden blijven.

Mercikes voor uw aandacht en hopelijk tot heel binnenkort.

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS GOED NA

 • Niet iedere dag zal goed zijn, maar er zit iets goeds in iedere dag.
 • Soms moet je vergeten wat je voelt en onthouden wat je waard bent.
 • Gebruik je lach om je omgeving te veranderen, maar laat je omgeving niet

Jouw lach veranderen.

 • Het is hoe het was, het gaat hoe het komt.
 • Het slechte nieuws is dat de tijd vliegt. Het goede nieuws is dat jij de piloot bent.
 • Blijf je verwonderen. Laat je overdonderen, en zie in het dagelijkse het bijzondere.
 • Niemand is beter of méér dan jij.
 • Het leven bestaat niet uit mijlpalen maar uit momenten.

OKRA ACTIVITEITENKALENDER       met dank aan Mia

3 september – 14u
korte en lange wandeling in Hoegaarden, vertrek aan het        Kapittelhuys

7 september – 14u
fietstocht, vertrek aan het Parochiecentrum

8 september – 14u
Café Tricot, Breicafé in cafetaria van WZC Villa Hugardis

12 september – 12u
Haringen- en pensenbak in het nieuwe Parochiecentrum

16 september – 20u
kaarten in het nieuwe Parochiecentrum (vanaf nu 3de donderdag  ipv 3de vrijdag).Te bespreken op 12 september???

17 september – 14u 
korte en lange wandeling in Zoutleeuw, vertrek aan de parking van het Vinne

21 september – 14u
fietstocht, vertrek aan het Parochiecentrum

22 september – 14u
Café Tricot, Breicafé in cafetaria van WZC Villa Hugardis

1 oktober – 14u
korte en lange wandeling in Hoegaarden, vertrek aan het         Kapittelhuys

7 oktober – 14u
Feestelijke koffietafel in het nieuwe Parochiecentrum
(
meer info volgt)

 Noteer alvast volgende data in je agenda, je weet maar nooit.

Zondag 14 november                    Ontbijtbuffet
Donderdag 16 december             Eindejaarsfeest

 

DE TIJD VAN TOEN, OKRA-HERINNERINGEN …

 

Hoedje op, sacocheke stevig in de hand. Deze kleuter werd een felle madame die graag reist en naar concerten gaat. Nooit om een grap verlegen. Nu nog altijd een mooi verzorgde dame. Weet je wie dit is? Wel het is Léa Stiers van de Bley !

 

 

 

 

 

Deze lieve meid woonde met haar ouders en zus in Klein Overlaar, Stoopkensstraat en de Stationsstraat . Een eigen warm nestje bouwde ze samen met haar man Valère in de Bley, waar ze nu trouwens nog woont. Je moet er absoluut niet aan twijfelen, het is ons aller Marietteke Stockmans !

 

 

 

 

En deze jonge vlum werd in de Kloosterstraat geboren. Mama Irène had er café en met de kermis ook een danstent en veel orgelmuziek, papa werkte in het Hoegaardse treinstation. Samen met Anyke Smolders liep ze school in Mariadal. Nu woont ze al jaar en dag in de Strijdersstraat. Ik ben er 100% zeker van dat het Marie Louise Stockmans is !

 

 

Kleine meid met een kleedje met vollankes aan is geboren én getogen in het verre Afrika. Tot de jaren zestig van vorige eeuw verbleef ze daar, maar verliet met man en kroost het woelige Afrika voor een veiliger Hoegaarden. Haar huishouden had ze stevig in de hand, naaien, stikwerk en gezelschapsspelen was en is haar passie. Rara … wie kent er ‘t madammeke van ‘t Villake in Overlaar niet ?Ik verklap het jullie graag, ’t is Gabrielle Wouters !

 

VERSLAGJES WANDELINGEN EN FIETSTOCHTEN

Wandeling 20 augustus in Lubbeek
door Monique Elsen

Langs het Craywinkelhof zijn we met 20 vertrokken

Van netels en distels hebben we ons niets aangetrokken

Zelfs met rollator en kruk gingen ze mee

Op een terras waren ze tevree

Bergop, bergaf samen hebben we het doorstaan

Omdat we wisten Gempmolen komt eraan

Nog een Brugje hier brugje daar

Toen kwam ons eten eraan

Ook al mochten we maar uit 4 plas kiezen

We vonden het fijn

Om er samen bij te zijn!!!

Fietstocht Okra 24 augustus 2021
door Jan Vansteenwegen

We vertrokken met 13 fietsers aan De Borre te Bierbeek. Via het Bordingenhof (gekendste vierkantshoeve van Bierbeek) reden wij naar het gehucht Krabbesheide, dat zijn naam dankt aan de eigenaar van het Crabbeshof van de familie Crabbé. In 1389 kocht de schoonmoeder van Crabbé het Bordingenhof van de abdij van Villers en in 1417 smolten de twee hoven samen tot het huidige Bordingenhof.

Via de Vuilenbos kwamen wij terecht in Mollendaal, dat de graanschuur van Bierbeek kan genoemd worden. Er staan dus enkele grote hoeves, o.a. “het Rachierhof (betekent: ontwortelen of ontgonnen bos). Zo kwamen wij terecht in het Mollendaalbos, dat deel uitmaakt van Meerdaalwoud. Bij het verlaten van Mollendaalbos reden wij voorbij de Bremberg (was vroeger een opleidingscentrum en een speeltuin – is nu een hotel).

Tegenover de kerk van Haasrode bevindt zich het café “De Deugeniet” dat vroeger uitgebaat werd door “Den Toets”. In de buurt van de Lindenboom reden wij de woning van Bart Kaëll en Luc Appermont voorbij. Via de vroegere zandkuil en de rand van het industriepark van Haasrode zijn wij richting Psychiatrisch Ziekenhuis voor mannen ‘Sint Kamillus’ te Bierbeek gefietst. Hier zijn wij de prachtige toren en de mooie bloemperken gaan bewonderen.

Onze dorst konden wij laven op het terras van het Buurthuis in Korbeek-Lo.

De rit ging verder langs het park van Hottat, oorspronkelijk bouwde Baron de Dieudonné er een kasteel, dat in W.O.I van 5 tot 19 augustus 1914 het hoofdkwartier van koning Albert was. De Duitsers brandden het kasteel enkele dagen later plat. Het huidige kasteel dateert van 1922 en heeft een uitgebreide collectie prachtige bomen. Zo kwamen wij terecht in het “Groot Park” (vroeger Salve Mater) van Lovenjoel. Salve Mater was vroeger te tegenhanger van Sint-Kamillus, maar voor vrouwen. Nu worden de bestaande gebouwen gebruikt door diverse instellingen.

Het wit kasteel in het “Groot Park” is de vroegere woonst van de familie de Spoelberch (hoofdaandeelhouder van AB Inbev). Aan de overkant van de weg bevindt zich het Zoötechnisch Centrum van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen (KU Leuven).

Via de “Brempt” kwam het konvooi terug op de parking van De Borre terecht. Toch wil de eindredacteur van deze krant hier toch nog toevoegen dat we bij reisleider Jan een pintje gingen drinken op zijn terras. Jan is immers ook 70 jaar jong geworden. Schonen dag.

Wandeling Hoegaarden 6 augustus 2021                     
door Albert Vandermeulen

Ondanks de aangekondigde slechte weersomstandigheden waren toch 9 (6 dames en 3 heren) wandelaars komen opdagen (mannen waar zaten jullie?). De lange wandeling (+/- 9km) werd aangevat met 5, voor de ingekorte versie kozen 4 dames.

Het traject liep langs het molenbaantje en de Celis molen door Rommersom met oversteek van de grote weg. Door een diepe holleweg langs Outgaarden  en zo via de kapel, het tennisveld van Zetrud en de  visvijvers terug naar het Kappitelhuis voor de nodige verfrissing. Mooi.

Fietstocht in Ramellies op 10 augustus
door Marleen Deboeck            

Aan het charmante stationnetje van Ramillies-Offus, vertrokken we door het heuvelachtige landschap van Waals-Brabant met zijn uitgestrekte maïs-, tarwe-, bietvelden en majestueuze grote vierkant hoeves. Tijdens de eerste kilometers hingen er donkere onheilspellende onweerswolken boven ons hoofd maar in Mont-Saint-André kwam de zon voorzichtig piepen en bleef van de partij gedurende de volledige trip. Via een verloren straatje gelegen naast de Grote Gete en het dorp Bomal arriveerden wij bij “La Raméé” in Jauchelette.  De abdij van “La Ramée” is een voormalig vrouwenklooster van cisterciënzer slotzusters. Vandaag is het een beschermd monument en een mooie locatie voor het organiseren van diverse evenementen, een seminariecentrum en een mooie plek om te ontspannen. Toen wij de binnenplaats van het domein discreet bewonderden, werden wij begroet door de eigenaar en vriendelijk uitgenodigd om een kijkje te nemen in het park en de prachtig aangelegde vijvers. Dit was een onverwacht extraatje en mooi meegenomen. Vandaar fietsten we via Glimes naar Dongelberg en Opprebais langs 2 steengroeven waar in het verleden kalk en zand werd ontgonnen. Uit de groeve van Opprebais werd vanaf 1754 kwartsiet gewonnen. De ontginning stopte in 1975. Vandaag zijn het grote plassen met hemelsblauw water met een max. diepte van 40 m die dienen voor het opleiden van duikers. De volgende halte bevond zich in Sart-Risbart waar we even pauzeerden bij de stenen korenmolen “Gustot” van 1850.  Vervolgens richting Thorembais-les-Béguines om uiteindelijk via een rotonde, versierd met kunstkoeien, in Thorembais-Saint-Trond te genieten van een welverdiende pint. Voor het laatste stukje namen we de ravel in Perwez en Petit-Rosière om onze pittige fietstocht te beëindigen.

Helaa … Annemie, Gilbert, Monique en Yvan hadden nog 17 extra km voor de boeg voor zij rustig in hun zetel konden nagenieten van deze leuke dag.

EEN OKRA OPKIKKERTJE

Zieke, herstellende Okra-leden, de redactie stuurt jullie een pakketje gezondheid. Verpakt in een glimlach en warme knuffel, verpakt in deze krant. Beterschap!

MET OKRA OP STAP          door Andree Pierlet

Bedevaart Scherpenheuvel
In een vorig boekje hebben we het al eens gehad over een daguitstap naar Scherpenheuvel. Ondertussen weten we dat de bussen op volle capaciteit mogen rijden. Dus dachten we als er voldoende geïnteresseerden zijn dan zullen we op donderdagnamiddag 30 september onze uitstap organiseren. Laat dus snel iets weten wie al dan niet wil meegaan. We moeten met 40 personen zijn om deze uitstap te kunnen organiseren. Je moet niet noodzakelijk lid zijn van Okra om deel te nemen, dus als je vrienden, familie of buren kent die geïnteresseerd zijn, laat het ons weten. De mis in de basiliek is om 15u, daarna kunnen we nog een kop koffie met een lekker stuk taart gaan eten. Echter ben ik van 2 tem 11 september met verlof, dus je kan terecht bij alle bestuursleden om ons te informeren.

Daens
Hier hebben we ook goed nieuws op zondag 12 december om 15u gaat de voorstelling door. Hopelijk kan iedereen deze datum vrijhouden en deelnemen aan het lang verwachte evenement. Op de koffietafel van oktober zal ik langskomen om te informeren of je al dan niet kan meegaan. Als er voldoende kandidaten zijn dan behouden we deze datum, zo niet zoeken we een alternatief.

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils                PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                            Doelstraat 47

Outgaarden                                  3320 Hoegaarden

 

NIEUWS VAN CAFE TRICOT

Sonia Laeremans : 016/76 67 64                

 

 

 

 

 

 

 

 Nicole Ruyts: 016/76 64 83

Bovenstaande twee straffe madammen doen hun uiterste best om de kar weer vlot aan het rijden te krijgen. Zij zoeken nog ”maskes die graag breien. ’t Moeten maskes zijn die warme sjaals voor de komende herfst en winter willen breien, vooral voor kansarme kinderen. Een warme oproep: schenk deze dames enige kluwens wol of een centje om wol bij Zeeman te kopen, zo schenk je ook wat warmte aan minderbedeelde kinderen in onze eigen regio.

In juli en augustus kwamen de maskes al een 5-tal keer samen in het cafetaria van WZC Villa Hugardis, en op 8 en 22 september breien ze daar zeer graag een vervolg aan! WELKOM!

De zomer liet zich nog niet van zijn mooiste kant zien, maar dat houdt Okra niet tegen om jullie allen nog een nazomertje te wensen met toch wat redelijk streepjes zon!

CURIEUS VOLK DAAR BIJ DEN OKRA

Fietsgroep in La Ramee te Jauchelette

Wandelaars op tocht aan de brug over de Gete in Overlaar

En wandelaars die nagenieten

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Lieve jarigen , het enige wat jullie nu te doen staat is GENIETEN van deze mooie dag !

Gelukkige verjaardag!

Maar 1 keer per jaar hebben zo’n kleine lijst met jarigen, maar kijk eens wat een plezante lijst het is!!

Julie Hendrickx opent met een verjaardag op 1 september.

Julien Cuyvers die altijd klaar staat om te helpen op de koffietafels verjaart op 8 september.

En op 9 september verjaart Jeanne Vansumsen. Zij is een van de mensen die al heel vele jaren lid is van de Hoegaardse gepensioneerdenbond van het Patronaat. Blijven gaan Jeanne….

Op 13 september is het feest in Kumtich: Stefan Vanlaenen is jarig. Wij rekenen er ernstig op om binnen de maand na zijn verjaardag terug koffietafel bij Okra te mogen houden. We zien elkaar spoedig!!

Op 14 september verjaart Marthe Finoulst. Wij wensen, wij hopen, wij bidden dat haar gezondheid mag verbeteren en dat ze snel terug naar Hoegaarden mag komen wonen.

Op 20 september viert Rita Vanherwegen. Ook Rita hebben we al lang niet meer ontmoet. Het beter nu snel Rita, tot spoedig.

En Yvette Dehoux sluit deze mooie rij met een verjaardag op 28 september. Okidoki: viert goed Yvette.

ENIGE CITATEN VAN LOESJE

 • Bewaar de vrede niet, deel ‘m uit.
 • Tussen alles of niets liggen lekkere tussendoortjes.
 • Neem de tijd, er is genoeg.
 • Wie langer boos is verliest.
 • Het was zo donker dat ik overal lichtpuntjes zag.
 • Knuffelen is mijn favoriete gebarentaal.

OKRA RAADSELKE

Weten jullie waarom een kale man ALTIJD liefdesverdriet heeft? 

Ik ga het jullie verklappen: “HIJ MIST HAAR !”

OKRA WEERSPREUKEN VOOR SEPTEMBER

 • Als de zon schijnt op Sint-Gregoor, een goede oogst door en door.
 • Vorst in september, een zachte december.
 • Septemberregen komt niet ongelegen.
 • Sint-Michiel heeft de winter onder zijn kiel.
 • Mooi weer op Sinte Maria geboort duurt 8 weken voort.
 • Regen op Sint-Gorgoon, oktober vast en zeker een demoon.
 • Mattheus helder en klaar, vele stormen verwacht U maar.
 • Acht dagen zonneschijn brengt Michiel om wel te zijn.
 • Ach Here God, wat ben ik blij. De slechte weken zijn voorbij. Moeder bakt wafel en zet de fles op tafel. Zij zingt van kerke keretoe en houdt ons deurke toe.

VOOR WIE ER SOMS EEN BEETJE BEHOEFTE AAN HEEFT

 • Mensen zijn soms onredelijk, onlogisch, egocentrisch…hou er toch maar van.
 • Als je goed doet zullen anderen je beschuldigen van eigenbelang … doe toch maar goed.
 • Als je succes hebt dan krijg je valse vrienden en ware vijanden … oogst toch maar succes.
 • Eerlijkheid en oprechtheid maken je kwetsbaar … wees toch maar eerlijk en oprecht.
 • De grootste mensen met de verstandigste ideeën kunnen neergeschoten worden door de domste mensen met de domste ideeën … denk toch maar ruim.
 • Mensen hebben echt hulp nodig maar weigeren geholpen te worden … help ze toch maar.
 • Geef de wereld het beste wat je hebt en ze slaan je om je oren … doe toch maar je best en geloof in mekaar.

NIJGE UITSPRAAK

Ik kom oorspronkelijk uit Ironië,

dat ligt bij de Sarcastische Zee.

Nog wandelaars die nagenieten van de geleverde inspanningen.

En het moet toch niet altijd werken zijn in PC, nietwaar…?

 

 

 

 

 

 

En ik heb begot de indruk dat het smaakt!!

 

 

 

 

 

OKRA DANKT HAAR MEDEWERKERS

Ik wil elke maand alle medewerkers uitgebreid bedanken, zeker dus allen die een tekstje opstuurden met Nicole als belangrijkste. Bedankt allen die een fietstocht of wandeling voorbereidden. Merci aan iedereen die in PC kwam helpen. Maar zeker ook aan onze wijkmeesters die dit boekje aan iedereen bezorgen, die tijd maken voor een gesprekje of om gelukkige verjaardag te wensen. Danke zeker aan Erik.

Want dat is belangrijk vrienden, zonder die vrijwilligers sta je als vereniging nergens. Wij vernamen dat Okra Meldert en Okra Boutersem stilaan ook hervatten, van anderen hoorden we nog niets. En we vernamen ook dat de gepensioneerdenbond van Roosbeek alle activiteiten stopt. Maakt u dus met z’n allen maar reclame voor Okra Hoegaarden, spreek mogelijk nieuwe leden aan, wij willen absoluut terug groeien na deze corona. En wij willen verjongen, een paar ‘jongeren’ in ons bestuur zou mogen. Wij zoeken trouwens altijd nieuwe wijkmeesters bv. Geef uw naam op als om het even welke verantwoordelijkheid wil opnemen bij onze Okra. Allemaal welkom.

Als je nood hebt aan een gesprek, als je belangrijke info hebt, volgende bestuursleden staan voor u klaar.

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen – 0475/35 00 67
Fille Andre, Br Loriersstraat 40 – 0475/91 52 55
Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar – 0478/98 41 43
Marc Finoulst, Beukenlaan 6 – 016 /76 71 27
Dodion Moniek, Stationstraat 22 – 0498/82 71 94
Danie Dehenin, Meerstraat 9, Meldert – 016/76 66 32     0498/56 69 04 
Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2 – 016/76 72 33
Laeremans Sonia, H. Dotremotstraat 15/1 – 0497/25 56 05
Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1 – 016/76 57 17
Nicole Ruyts, K Astridstraat 30 – 016/76 64 83
Lea Kustermans, J Lowetlaan 4 – 016/76 76 18        0499/23 23 74
Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen – 0497/18 77 19
Willy Bamps, Heelblok 44  Tienen –  0472 / 57 04 29     
Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever – 0498/30 71 54 
Andree Pierlet, Diestsesteenweg 25 Tienen