Okrakrant november 2021

WELKOM  HERFST !

 

GUUR buiten, Warm binnen

Warme sokken

wafels en hete KOFFIE

Boswandelingen

de kleuren en geuren

Kastanjes en noten

Kaarslicht en vuurkorf

Vers gebakken perentaart

  

UITNODIGING FESTIVITEITEN IN OKRA-KRANT 164

U wordt in dit Okrakrantje opnieuw uitgenodigd voor heel veel, maar zeker ook op onze maandelijkse algemene ledenvergadering, simpelweg de Okra-koffietafel genoemd. Welkom bijgevolg u allen op donderdag 4 november om 14u in ons Parochiecentrum voor een doodgewone koffietafel. En we gaan het eens doodgewoon houden, want vorige maand hebben we een beetje de dikke nek uitgehangen. En we moeten onze helpers en vooral onze keukenploeg een beetje sparen, want op zondag 7 november zouden ze het ontbijtbuffet moeten uitbouwen. En op 16 december hebben we ze dringend nodig voor ons eindejaarsfeest. En hoe straf we het eindejaarsfeest kunnen maken hangt af van het succes van dat ontbijtbuffet. En het bestuur van PC heeft al onze helpers nodig op hun restaurantdagen op 27 en 28 november. Dus moeten we het op 4 november een beetje kalm aan doen. Maar daar is niks mis mee nietwaar: leuk met elkaar een namiddagje praten, starten met een koffietje en taart en eindigen met een verzorgde broodmaaltijd. Tot die donderdag dan maar?

Vorige maand was een topper. Miel Natens was bijzonder op dreef, de sfeer was fantastisch. En dan dat eten jong. Eigenlijk erover hé. Lees eens mee welke schitterende reacties ik kreeg op mail. Ik heb de namen van de afzenders weggelaten, maar zoiets doet deugd hé mensen, daarvoor doen we het. Daardoor mochten we zelfs 7 nieuwkomers of terugkomers verwelkomen. Okra Hoegaarden leeft, en misschien zien we weer nieuw volk opdagen volgende week. En we hopen dat er na het ontbijtbuffet nog een paar nieuwelingen opdagen.  Het kan niet op, breng uw vrienden mee! Bij ons nog geen ledenstop, ons PC is superveilig, wel mondmasker meebrengen aub.

‘Eindelijk terug samen zijn. Alles was prima in orde .Het eten was lekker .Er was een gezellige sfeer. Bedankt aan gans de ploeg helpers. Werk zal er wel genoeg geweest zijn.’

‘Het was super gisteren. Iedereen was tevreden, we weten ook dat het zo niet altijd kan, of ze zijn failliet. Veel mensen na zoveel maanden teruggezien. Dat is fantastisch. De zaal is een gezellige zaal, ge ziet iedereen, of ge gaat vlug iets zeggen of vragen, dat ging vroeger niet. Dikke proficiat aan al de medewerkers!!!!’

‘Het was goed, het was fijn, het was 200% Okra – Oegere. Top! Merci voor de eitjes, fijne eten, drank en vriendelijke bediening.’

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS GOED NA

 • Je hoeft niet muzikaal te zijn om fluitend door het leven te gaan.
 • Geluk is een rekensom. Om het vermenigvuldigen moet je het delen.
 • Wie in zijn hart ruimte maakt voor anderen, vindt zelf overal onderdak.
 • Piekeren is een soort naaktstrand, je hebt er niks aan.
 • Een lach is een simpele manier om er mooier uit te zien.
 • Geniet van je leven. Je leeft maar één keer, dus moet je er iets moois van

DE TIJD VAN TOEN, OKRA-HERINNERINGEN …

Oplossing prijsvraag oktober 2021
Het was een foto van de zusjes Georgina en Hélène Willems, en dat wist Liliane Vandenbergh ons te melden. Zij wint onze prijsvraag: proficiat !

RESTAURANTDAGEN PAROCHIECENTRUM

Er staat ons een veelvoud van activiteiten te wachten. Er is niet alleen onze koffietafel, ons ontbijtbuffet, ons eindejaarsfeest, maar op 27 en 28 november houdt ook het Parochiecentrum zijn restaurantdagen. U zult nog wel via anderewegen uitgenodigd worden, maar uw komst wordt zeer zeker ook hierop prijsgesteld. Als gebruikelijk vraagt men aan Okra om op de zaterdagavond de leiding te nemen in keuken en zaal. Maar ook op zondag wordt er hulp gevraagd. Ik weet dat het stillekens veel wordt voor onze helpers. Maar aub: het PC heeft ons nodig, net zo hard als wij het PC nodig hebben. Laat Luc aub weten als je wil komen helpen en wanneer. Vreselijk nijg bedankt …  en weet heel goed dat het heel hard nodig is.

MET OKRA OP STAP         
door Andree Pierlet  (0495-468484)

Bedevaart Scherpenheuvel

 • Wanneer: donderdag 28 oktober
 • Vertrek: 13 u gemeenteplein Hoegaarden
 • Mis: opgedragen voor Okra Hoegaarden om 15u
 • Terugreis: 17u30
 • Na de mis gaan we samen nog gezellig iets eten bij De Ram, hiervoor heeft Rita het nodige gedaan, waarvoor dank!

Daens

 • Wanneer: zondag 12 december
 • Vertrek: 13u30 gemeenteplein Hoegaarden
 • Start Musical: 15u
 • Terugreis: na het einde van de Musical

Nieuwjaarsconcert

 • Hier is ook goed nieuws. Het wordt voorzien op 11 januari om 10u30. Op het moment dat dit krantje gedrukt wordt hebben we nog geen “GO” van het regionaal bestuur. Hopelijk kunnen we jullie op onze koffietafel van november meer info geven.
 • Indien het doorgaat dan is de kostprijs 33 euro.
 • Daarom vragen we jullie om na de koffietafel pas te betalen op rekeningnummer BE 28 7360 3772 8620.

Ik kijk er al naar uit om terug op stap te gaan en elkaar terug te ontmoeten. Wie een idee heeft voor een eventuele uitstap, laat het ons weten, we zullen er dan alles aan doen om dit te realiseren.

DE KOFFIETAFEL VAN OKTOBER

Hé Okralid, de wereld is zoveel mooier met jou!

OKRA ACTIVITEITENKALENDER               
met dank aan Mia

29 oktober:     13 u30
wandeling met vertrek aan de kerk van Meldert

4 november    14u
ledenbijeenkomst-koffietafel in het Parochiecentrum,

7 november   8u tot 11u
Ontbijtbuffet in het Parochiecentrum. Laat je maar eens extra verwennen met een glaasje bubbels of fruitsap, een uitgebreide keuze aan broodjes, rozijnenbrood, koffiekoeken, spek en eieren, ambachtelijke confituren, verse huisgemaakte fruitsla, … Kaarten zijn verkrijgbaar bij onze bestuursleden. Volwassenen betalen 15 €, kinderen tot 12 jaar betalen 10 €. Er wordt ook aan huis geleverd, uitsluitend mits vooraf inschrijving tot 1 november. Maak hierover goede afspraken met de verkoper van je deelnamekaart of neem contact op met iemand van het bestuur. Hun namen vindt u op de Okra website.

8 november   14u stipt
“Parasite”, Okra Plusfilm in samenwerking met CC De Kruisboog, Sint-Jorisplein 20 (de Kazerne), Tienen. Locatie: polyvalente Theaterzaal, duur 132 min. Tickets kunnen aangekocht worden via www.dekruisboog.be, op 016/80 56 96 en aan de balie van CC De kruisboog.  Prijs: 3 euro per ticket.

8 november   14u
Voordracht Okra Academie Diest “Onverklaarbare genezingen” met een kritisch blik vanuit wetenschappelijk oogpunt door Dr. Catherine De Jongh. Deelnameprijs 6 euro voor Okra leden, 8 euro niet-leden. Inschrijven verplicht via mail oostbrabant@okra.be of 016 35 96 94. Aula van het Begijnhof, Kerkstraat z/n, Diest

9 november    14u
Bowlen in zaal Acro, Leuvenselaan 472, Tienen

10 november 14u
Café Tricot, breien en handwerken in het cafetaria van het Woonzorgcentrum Villa  Hugardis , Hoegaarden

12 november 13u 30
Wandelen in het mooie wachtbekken van Hoeleden, Luc Briesen is onze gids. Stevige hoge en waterdichte wandelschoenen zijn noodzakelijk. Vertrek om 13u00 aan PC Hoegaarden, wandeling start om 13u30 aan het voetbalplein, Nieuwstraat 31, Hoeleden.

18 november 20u
Kaarten en gezelschapsspelen in het PC café

24 november 14u
Café Tricot, breien en handwerken in het cafetaria van het Woonzorgcentrum Villa Hugardis,  Hoegaarden

25 november 13u30
De grote leuke Okra regio quiz. Een ploeg telt max. 4 spelers, het aantal ploegen is beperkt tot 3  per trefpunt. We quizzen om te winnen, maar vooral voor het plezier: deelname is gratis en er is geen prijzentafel. Locatie: zaal Roosenberg (Zoet Water), M. Noëstraat 15, 3050 Oud-Heverlee. Vooraf inschrijven bij Luc Fourie 0475 35 00 67

26 november 13u30
Wandelen, locatie nog te bepalen.  Samenkomst aan het Kapittelhuys, Gemeenteplein, Hoegaarden

Data om te noteren

16 december 2021  11u30
Eindejaarsfeest

11 januari 2022   10u30
Nieuwjaarsconcert in CC Den Egger, Scherpenheuvel. Frascati, een orkest met jonge, enthousiaste musici zorgt voor een spetterend concert met sopraan An De Ridder en tenor Ingmar Ruttens. Interesse? Snel inschrijven is de boodschap. Kaarten en busvervoer 33 euro voor leden van Okra, 38 euro voor niet leden. Inschrijven kan via uw wijkverantwoordelijke of bij Andrée Pierlet op de ledenbijeenkomst  op 4 november.

NIEUWS VAN CAFE TRICOT

En ze geven van katoen, de maskes van Tricot!
Ze zijn dabber bezig met warme kragen en sjaals te breien. Er kwam ook een bestelling én de nodige wol binnen om 2 grote, warme schoudersjaals te haken. De maskes en de supporters beleven weer fijne en aangename namiddagen in WZC Hugardis. Meer weten over de bijeenkomsten? Bel dan Nicole Ruyts op het nummer : 016/76 64 83.

OKRA KAART

Elke derde donderdag van de maand om 20u kaart Okra in het PC. Wij houden dan ook gewoon het café open, iedereen kan iets komen drinken of een parolleke slaan. Bij de kleurenwiezers won Hugo Nicolaes voor de tweede maand op rij. Bij de gewone wiezers haalde Jos uit Kumtich een monsterscore, maar zijn teergeliefde echtgenote Josee, tevens winnares verleden maand, verloor deze keer met zeer lage cijfers. Rare wereld.

TWEE OKRA-WAARHEDEN ALS EEN KOE

 1. Soms praat ik tegen mezelf, dan moeten we allebei lachen !
 2. Een glimlach kost niets maar doet wonderen !

VERSLAGJES WANDELINGEN EN FIETSTOCHTEN

Verslag 1ste fietstocht op 5 oktober: uitgeregend. Kort verslag hé!!

Verslag 2de fietstocht op 19 oktober in een natte maar warme lucht, met toch nog 9 dapperen. We fietsten over Ezemaal, Laar, Neerhespen, Overhespen naar Wange en Laar over Ardevoor naar Neerheylissem om aldaar voor 2021 in schoonheid afscheid te nemen van ons cafeetje aan de kerk. Mooie tocht, mooi fietsjaar, aangename mensen op de fiets. En tot in de lente 2022.

Verslag 1ste wandeling op 1 oktober in Hoegaarden. Met 22 waren we wederom klaar om de beginnende herfst te trotseren. Er was bewolking, een beetje wind maar het was best aangenaam wandelweer. Met 7 werd in de omgeving van Hoegaarden gewandeld. Met 15 ging het richting Outgaarden via het tenniscomplex van Zetrud en de holle weg naar de hoger gelegen velden met een mooi uitzicht. We doorkruisten Outgaarden en via een veldweg met een waterobstakel en langs een paadje bereikten we de Bley om langs het vissershuisje naar het kapittelhuis te gaan voor de nodige verfrissing en de onontbeerlijke  babbel. 2022. 2022.

 

Verslag 2de wandeling op 15 oktober in Kumtich  (o.l.v. Jos en Josee uit Kumtich)
Miezerige regendag aangekondigd die toch nog zonnig begint. Plots rond 12 uur een felle bui. De moed zakte wat in onze schoenen. Goed begaanbare veldwegen van gisteren kunnen nu modderig zijn. En ondanks alles daagden er toch nog 18 wandelaars op. Wijle fier!
We vertrekken op het Sint-Gillisplein naar de Bissemstraat, waar de wandelaars van de grote en de kleine tocht afscheid van mekaar namen. De grote wandeling liep via het Aardgat, het Rond Punt over, langs de fietsweg naar de achterkant van het kasteel van Oorbeek naar de Hoxemsesteenweg.
Ondertussen schijnt de zon en iedereen wil er nog wat afstand bijnemen. We slagen wat verder ook nog links het Lindenveld in en langs het spoorwegtunneltje bereiken we het dorpscafé, goed voor 10 km wandelplezier. Luc en Marie-Rose staan ons op te wachten en de kleine groep komt een paar minuten later ook toe. Zij hebben voor een groot deel dezelfde wandeling gemaakt, goed voor ongeveer 7 km.
Gill, de cafébaas, is druk in de weer om onze groep een plaats onder de tent te kunnen geven. Na een smakelijke pint(en) keert iedereen voldaan huiswaarts, en de afwezigen hadden weeral … en Albert gelijk met zijn bewering “als Okra wandelt is het goei weer”, houden zo ! 

ALLERHEILIGEN: HERDENKING OVERLEDENEN

De bomen houden hun laatste blaadjes vast. Op de kerkhoven verliezen de chrysanten bij de eerste nachtvorst hun troostvolle kleur. Met pijn en schroom of in vage herinnering verwijlen onze gedachten bij dierbare mensen die gegaan zijn naar het land aan de overkant ….

Vervuld van mooie herinneringen nam Okra sedert november 2019 afscheid van :

Hoebrechts Maria

Dotremont Mariette

Desmet Marie-Louise

Logiste Alfons

Vanvlasselaer Mia

De Vlaminck Diane

Rongé Jean

Struyf Cécile

Janssens Simone

Pierlet Angèle

Jacoby Louis

Dekeyser Jacques

Morren Angèle

Cauberghs Léopold

Dankbaar gedenken wij ook allen die ons lief en dierbaar zijn, ook niet Okraleden, onvergetelijke mensen uit onze familie of omgeving, dat zij allen rusten in vrede.

Op 17 oktober namen we ook noodgedwongen afscheid van Fred Francart.

Fred,

je bent zo ver

onbereikbaar

onhoorbaar .

Je bent weg

maar niet vergeten.

Je leeft verder

in ieder hart

dat je ooit raakte.

OKRA VERJAARDAGKALENDER

We  toosten op jullie gezondheid met een glas wijn, zodat jullie nieuw levensjaar heel gelukkig zal zijn . Hartelijk gefeliciteerd !

Het is een keurgroep die verjaart en viert in november. Leest u maar en indien je het belangrijk vindt stuur ze op hun verjaardag maar een berichtje of bel eens. Het doet deugd als je vrienden aan je denken op je verjaardag..

Emmanuel Rosalie verjaart op Allerheiligen, mooi en gezond blijven Rosalie.

Arnold Geerkens moet je bij het kaarten laten winnen op 3 november, want dan is hij jarig.

Luc Vandermolen doet er een cijfertje bij op 4 november: proficiat.

Christine Salmaekers in het verre Bierbeek wordt weeral jonger op 5 november. Wij blijven sporten nietwaar Christine.

Guido Poffé verjaart op 15 november en mijn vriendin en uw bestuurslid Mia Vandebroeck viert feest op 22 november. Wij hopen voor beiden dat ze kinderen en kleinkind nu snel mogen vastpakken.

Nelly Vanhulst blijft een kranige vrouw, ook na haar verjaardag de 24ste.

En weeral een bestuurslid dat verjaart: Marc Finoulst haalt de grens van 70. We worden oud hé Marcske die mannen van 1951.

En ook nog een hele dikke proficiat aan Gaby Wouters van Overlaar. Zij werd twee keer overgrootmoeder op 1 week tijd, namelijk op 1 en 6 september 2021. En ze werd twee jaar geleden al een eerste keer overgrootmoeder.

En nog goot nieuws: op 22 oktober werden Yvette Dehoux en haar man Pierre de overgrootouders van flinke Aurélie ! Proficiat aan gans de familie Vandiest- Dehoux !

OKRA WEERSPREUKEN VOOR NOVEMBER

 • De herfst met nevel doortrokken, toont een winter met sneeuwvlokken.
 • Hebben katten in de herfst een dikke vacht, dan wordt een strenge winter verwacht.
 • Wilde ganzen in een V brengen vriesweer mee.
 • Wie houdt van wind, november mint.
 • Sneeuw en hagel in november, regen en modder in december.
 • Sinte Elisabeth laat ons verstaan hoe de komende winter zal vergaan.

 

OKRA DANKT ELKE MAAND HAAR MEDEWERKERS

We moeten deze maand de lijst van onze bestuursleden nog eens weglaten: plaatsgebrek. Maar het zou grof fout zijn om niet alle medewerkers aan de koffietafel te bedanken voor hun inzet, bedankt om te helpen flyeren, bedankt voor uw opgestuurde tekstjes voor dit krantje. En nog maar ne keer op voorhand bedankt voor alle hulp bij ontbijtbuffet, restaurantdagen PC, eindejaarsfeest, organisatie wandelingen en uitstappen, onderhoud website, enz… We hebben een geweldige ploeg, houden zo. Of nog beter: uitbreiden!

En van uitbreiden gesproken. Fernand Taverniers en Vera Vandermolen werden lid. Welkom mensen en bedankt voor uw grove inzet voor het PC.
En uit de Stoopkensstraat mochten wij in oktober voor het eerst Maria Billet ontvangen. Ze betaalde subiet haar lidgeld voor 2022. Felle welkom bij ons.
En het is nog niet op. Voor het allereerst mochten wij Guy Goris en Mia Polleunis verwelkomen. Zij komen vanuit Orsmaal. Wij zijn fier jullie in onze ledenkring te mogen opnemen. Tot spoedig.
En na een paar jaar afwezigheid zagen we Roger Patrie terug. Enig mooi!
En vanuit Tienen daagde ook na vele maanden Lisette Grossen terug op: tof!!

En wie tot ons bestuur wil toetreden, wie verantwoordelijkheid wil opnemen. Dat is maar één woord hoor mensen, ge zult er rap bij zijn.

Ook de tederste herinnering draagt de vingerafdruk van het eeuwige.

Nog een vraagske en bedankinkje op voorhand. Voor PC en Okra zoeken we enkele kommen, schotels en zeker taartschotels in inox. Wie dat kan missen thuis: merci. Maar het moet wel in inox zeggen onze keukenchefs.

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils                  PATISSERIE SVEN
Altenaken 80A                             Doelstraat 47
Outgaarden                                    3320 Hoegaarden

En als ge wilt sponsoren, weeral bedankt.