Okrakrant november 2020

De bomen verkleuren

in bruin en in rood .

Het is de aarde die sterft,

ze gaat een klein beetje dood .

Regendruppels zijn haar tranen

haar zuchten de wind ,

omdat zij de lente

zoveel vrolijker vindt .

(Het gedichtenhuisje)

CORONA-KRANT VII

Ja mensen, u leest goed: corona-versie VII al. En het einde is gedorie nog bijlange niet in zicht. Integendeel, Luik kroonde zich dit weekend tot de Europese hoofdstad voor corona. En Luik, dat is niet ver hoor. Dat doen we op ons gemak met de fiets.

En dan zien we mensen die wegkwijnen in de eenzaamheid, veel jongeren ook met zwarte gedachten in het hoofd. En dat terwijl er toch nog mensen, jongeren vooral, die bij voorbeeld een drankbusje delen, die zelfs een sigaret in de kring doorgeven om allemaal eens te trekken alvorens de school binnen te gaan. Eigenlijk is dat heel erg, onverantwoord zelfs. Gelukkig hebben wij Okra nog. Oké er zijn geen koffietafels, maar maandelijks proberen we toch dit Okrakrantje bij u te krijgen en daarin veel liefde en warmte te steken. Een beetje humor ook, want eens glimlachten is heel belangrijk in deze toch wel sombere tijden.

De meest mobielen onder ons hebben gelukkig nog regelmatig onze wandelingen. Vorige vrijdag kwamen andermaal 22 mensen opdagen aan de Toontuinen. Zij wandelden 4 tot iets meer dan 8 km door de mooie Hoegaardse velden. De volgende wandeling is er nu vrijdag 31 oktober met start om 14u op de parking van Het Vinne in Zoutleeuw. Op 6 november gaan we mogelijk opnieuw fietsen: 14u aan PC. Als het te mottig weer is word je verwittigd per mail. Check dus nog snel uw mailbox voor je vertrekt. En op 13 november wandelen we terug met vertrek om 14u aan het PC van Oplinter (aan de kerk de straat af richting Wommersom). Info voor later vind je ook in je mailbox.  De anderen mogen bellen.

Hebben jullie ook al opgemerkt dat als je door Hoegaarden wandelt of fietst je wel eens Mady tegen komt. En dat is positief, ze komt buiten en wandelt: dat is gezond. En ze komt regelmatig een bekende tegen en dan kan je tenminste gedag zeggen. Goed Mady.

Weet je wat ik mij voorgenomen heb? Als ik de boekjes ronddraag ga ik eens overal bellen en in plaats van de boekjes in de brievenbus te posten eens een paar woordjes placeren aan de deur. We blijven op veilige afstand maar hebben toch enig contact. Misschien kunnen de wijkmeesters dit ook overwegen. Op tv zouden ze zeggen: ‘Dan komen we weer een stukje richting ideale wereld!’

DIKKE MERCI

Dikke merci weeral aan al wie meewerkt aan Okra in deze moeilijkere tijden.

Merci dus zeer zeker aan Nicole voor haar gewaardeerde bijdrage, zonder Nicole had ik zeker ook al de moed opgegeven om aan ons krantje te beginnen. Danke Wasily, want zonder uw foto’s zou dit krantje veel triestiger ogen. Merci Mia en Albert voor uw bijdragen. Rachel heeft via Nicole wijze woorden gezonden, mooi. En als alle maanden, dikke merci aan Erik. Ook deze maand zullen we per mail moeten werken Erik, een goei zjat kaffee of een stevige pint gelijk drinken zal er weer niet inzitten deze maand. Ik hoop dat ge kunt genieten van al die mensen hun bijdragen.

BIJ OKRA BEN JE NU ZEKER THUIS!

We zitten in alarmfase 4. De strijd tegen het covid19 virus is absoluut nog niet gewonnen. Integendeel, het monster slaat opnieuw zeer hard toe.

Een oproep tot u allen, respecteer de voorschriften: afstand houden, handen grondig wassen, mondmasker dragen. Eén knuffelcontact en maximum 4 personen mogen we thuis op veilige afstand ontvangen. Weerom worden we beperkt in ons gewone doen. Het vraagt van velen zware inspanningen, mentaal en emotioneel.

Een tip: ben je eenzaam, aarzel niet en bel een bestuurslid. Een praatje kan zo’n deugd doen. De lijst van telefoonnummers staat op de achterflap van dit krantje.

Komaan Okraleden van Hoegaarden, volhouden, goeie moed, we komen er wel. Van op een veilige afstand geeft Nicole Paulus jullie allemaal een warme en welgemeende knuffel!

OKRA WEERSPREUKEN VOOR NOVEMBER

 • Zwaait de winter in november zijn staf, zijn rijk zal vinden rap zijn graf.
 • Vertoont november zich met snee, het zal vruchtbaar zijn voor ’t vee.
 • Onweer laat in het jaar, vorst is nog niet klaar.
 • Sint-Maarten zet zich met veel dank, bij het haardvuur op de bank.
 • Sinte-Katrien verschijnt graag in een witte mantel.
 • Sint-Andries brengt de vries, maar Sint-Elooi brengt de dooi.

EEN OKRA-WAARHEID ALS EEN KOE

Speekseldruppeltjes verspreiden het Covidvirus . Volgens mij is de Brusselse Wetstraat een gevaarlijke buurt. Ja jongens, de zever die daar verkocht wordt !!

ALLERHEILIGEN EN ALLERZIELEN 2020 BIJ OKRA

 Okra Hoegaarden herdenkt zijn overleden leden van de laatste maanden:

Stil noemde ik toen je naam als afscheid.

Vandaag noem ik hem opnieuw als blijvende

herinnering.

( A. Vandeputte)

*Dotremont Mariette         

*Desmet Marie Louise

*Logiste Alfons        

*Vanvlasselaer Mia

*De Vlaminck Diana          

*Rongé Jean

*Struyf Cécile             

*Janssens Simone

*Pierlet Angèle .

Dankbaar gedenken wij ook allen die ons lief en dierbaar zijn, ook de niet okraleden, onvergetelijke mensen uit onze familie en omgeving: dat zij bij God voor ons ten beste spreken.

 

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS GOED NA

 • Tijd is het geld van het leven.
 • Gisteren was aan de beurt, geef vandaag ook zijn kans.
 • Spijt hebben van verloren tijd, is nog meer tijd verloren.
 • Tijd, dat is wat we altijd meer willen, maar waar we véél van verspillen.
 • Als je tijd hebt om te klagen over iets, dan heb je ook tijd om dat te verbeteren.

ONZE OKRA-KASSIER IN HET PAROCHIEBLAD

Dominiek Groeseneken zond mij een artikel door dat in het Parochieblad zou verschijnen. Het is een ode aan en over onze kassier Andre die onlangs zijn ontslag als penningmeester van het PC aanbood. Als 70-plusser is de combinatie PC en Okra inderdaad erg veel. Het is inderdaad tijd dat de ‘jeugd’ over neemt. Ook voor ons Okrabestuur wordt het straks tijd dat een jongere generatie de touwtjes in handen neemt. Wij zijn allemaal al lang bezig. Wij verwijzen u heel zeker naar het parochieblad zelve. Maar het artikel is zo plezant en voor vele senioren uit ons dorp zo herkenbaar dat ik er hier graag toch een paar dingen wil herhalen.

Andre vertelt over de bruujschool, over zijn meesters Collin en Van Olmen, over de Vlaamse kermissen. Komen uw herinneringen ook boven? Weet u ook nog dat het huis nog gewoon bewoond was? Onderpastoor Exelmans hield er schapen die konden dienen bij het jaarlijkse souper. Onder leiding van Fernand Hardiquest werd het zaaltje boven verbouwd tot café in de jaren zestig. In die jaren was Andre Chiroleider.

In 1972, na de fusie met Mariadal viel het doek over het schooltje. De oude klaslokalen werden verbouwd: het parochiecentrum was geboren met ruimte voor Chiro, KWB en Thalia. Andre was lid van KWB, werker bij de restaurantdagen, toneelacteur. En daarna kwam Okra, ook hier is onze Andre al bijna vijftien bestuurslid.

En de laatste jaren was ons patronaat echt opgeleefd, Het werd hoog tijd voor een grondige renovatie. ‘Maar nu laat ik het graag over aan de jonge garde’ eindigt Andre.

Geweldig hoe uit dit verhaal blijkt welke belangrijke rol het PC speelde en speelt in het leven van vele Hoegaardiers. Voor mij is het 100% herkenbaar. En André, bedankt voor wat ge in PC deed, maar toch nog paar jaren bij de Okra blijven hé … voorlopig is hier nog geen vervaging beschikbaar.

DE TIJD VAN TOEN, OKRA-HERINNERINGEN …

Frou-frou! Eerste oorringetjes, bekoorlijke glimlach. Deze lieve kleuter werd een bezige bij die confituren maakt als de beste. Hier is ons sportief lid en kaartkampioene : Josée Vandenbroeck !

 

 

 

 

 

 

Strikje in het haar, guitige oogjes, fijne glimlach …Dit schattig meisje werd groot , knipte en krulde honderden Hoegaardse madammen hun haar . Nu lieve pepé en bezielster van Café Tricot , hier is ze : Nicole Ruyts !

 

 

 

 

 

 

 

Pop op schoot. Kleedje pas genaaid en gestreken. Later strenge , rechtvaardige juf, liep in Genk een flitsende Okra-fotograaf tegen het lijf . Ja natuurlijk … dit is Lucie Boesmans !

 

 

 

 

 

 

Veel hoed en vest voor deze kleine vent. Cowboy of landbouwer worden was misschien zijn droom, nu een lieve man met een hart van koekenbrood en hevige OKRAfan : hier ons aller Marc Finoulst !

 

( met dank aan Wasily voor de foto’s)

 

 

 

 

 

 

 

Een foto van meer dan 20 jaar geleden?

ENKELE WIJZE OKRA-WOORDEN

Ik logeerde in kastelen
en in allerlei percelen
in een suite of een serre
op ’n zolder of parterre.
Armtierig of reusachtig
pietepeuterig of prachtig
leefde hoog en leefde laag
in Brugge of in Den Haag.
Ik ontdekte après-tout
’t is niet wààr je leeft … maar hoe.                         (Ingezonden door Rachel Merckx)

EEN OKRA MOPPEKE?

Toen in het jaar 32 Jezus Christus de bergrede had uitgesproken vroeg hij na de voordracht of er nog vragen waren. Dat bestond toen dus ook al zeg.
Vroeg er een apostel: “Waarom heeft de Vader de mensen toch geschapen met oren, ze luisteren toch niet?
Jezus antwoordde: ‘Dat komt omdat we in 2020 een pandemie op de wereld willen afsteken.’
‘En gaan de mensen binnen 2000 jaar dan wel luisteren?’ vroeg de man.
‘Neen’, zei Chirstus, ‘maar ze zullen hun oren nodig hebben om de mondmaskers te kunnen ophouden.’

VOOR WIE ER MISSCHIEN NOG NOOD AAN HEEFT:

God, onze Vader,
behoed ons voor de ultieme bekoring  van deze tijd:
die van de wanhoop.

Want het laatste wat men ons ontnemen kan
is juist de tere plant van de hoop:
het laatste wat de mensen nodig hebben
om te overleven in barre tijden.

Heer, laat niet toe dat wij wegzinken in die verzoeking,
dat wij en alle mensen
geen hoop meer zouden hebben.

Want dit is eerst de dood voorgoed:
het doven van de hoop.

Behoed ons voor zulk sterven. Amen.                      (Kardinaal Godfried Danneels)

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Een jaartje ouder is ook een jaartje wijzer . En weer zijn er een pak jarigen . PROFICIAT ALLEMAAL !

Rosalie Emmanuel wordt op 1 november 103 jaar, geweldige proficiat van ons allemaal. Knap natuurlijk als je op deze wijze mag 103 worden. Oerstom natuurlijk als corona je nu zo komt kloten.

Arnold Geerkens is jarig op 3 november: blijven gaan Arnold!!

Luc Vandermolen is jarig op 4 november hij is de jongste van dit rijtje jarigen in november, amper 63 wordt hij.

Christine Saelmaekers is jarig op 5 november. Zij woont in het verre Bierbeek, maar is een felle aanwinst voor Okra Hoegaarden, altijd aanwezig om te wandelen en fietsen.

Guido Poffé verjaart op 15 november. Guido en ik studeerde allebei economie. Hij is jonger dan ik en studeerde toch een jaar eerder af. Zou die slimmer geweest zijn dan ikke?

Simone Christiaens is jarig op 21 november. Het is al zeven maanden geleden dat ik Simone nog zag.  Dikke knuffel van op afstand Simone.

Nog een yougster in onze club is Mia Vandebroeck, jarig op 22 november. Mia is de echtgenote van de Guido van hier net boven, maar wel drie jaartjes jonger. Mia heeft op de wandeling gisteren verklapt dat ze waarschijnlijk oma wordt volgend jaar. Heel veel proficiat bijgevolg!

Nelly Vanhulst is jarig op 24 november, kranige madam. Nelly wordt 95 straks, mooi.

Maurice Hermans uit Meldert is ook negentiger, hij is jarig op 25 november. Dikke, dikke proficiat.

En ook de laatste jarige van deze maand is jonger dan ikke, al is het maar een paar maanden. Op 27 november drinkt hij heel hoogst waarschijnlijk een koppel bruin trappisten. Proficiat aan Marc Finoulst.

Opgepast: Wet op de privacy. Wie niet graag heeft dat zijn/haar naam in het Okrakrantje verschijnt, moet dat zo spoedig mogelijk melden. Dan zorgen wij dat dit in de toekomst niet meer gebeurt. Merci. Wie anderzijds wel graag zou hebben dat zijn/haar jeugdfotootje in deze krant afgedrukt wordt gelieve zo’n ding te overhandigen aan Wasily of Nicole.

Foute gegevens altijd melden aub, anders kunnen ze niet verbeteren.

OKRA LEKKER ACTIEF

Verslagje wandeling vrijdag 9 oktober 2020 te Melkwezer

Wij startten met 16 wandelaars onder een aangenaam zonnetje, langs rustige wegjes voorbij het kasteel te Wommersom, opgericht door de familie T’Serclaes rond de jaren 1850, tot aan het kapelletje door hen eveneens opgericht in dezelfde periode. Vanaf dit kapelletje ging het traject langs smalle paadjes, vervolgens langs de grote Gete, door een natuurgebied gelegen tussen Melkwezer, Wommersom en Neerlinter om alzo terug te komen aan de kerk in Melkwezer. Na het nuttigen van een drankje op het terras van het ijssalon: einde van de wandeling.

Wandeling vrijdag 23 oktober 2020 in Hoegaarden

Ondanks de herfstperiode waren 22 wandelaars  achter het Kapittelhuis op post voor +/- 8 km. De wandeling ging langs veldbaantjes, een beetje modderig door de weersomstandigheden, naar een van de hoogste punten met een prachtig uitzicht naar de 4 windstreken. De afdaling in de richting Zetrud Lumay bleef aan de modderige kant. Van hieruit via een mooi paadje langs de Grote Gete voorbij de visvijvers terug naar de startplaats. Napraten deden wij in het zonnetje in het park maar wegens Corona een beetje droog.

Tot nader bericht mogen alle buitenactiviteiten van Okra Sport doorgaan. We moeten we ook buiten 1,5 m afstand houden en iedereen schrijft zich vooraf in (ten laatste vrijdagmiddag) bij Mia Vandebroeck vandebroeck.mia@skynet.be of 0478 98 41 43. 

Een berichtje binnen van ons hoofdbestuur: catering mag niet.

Volgende ‘sportactiviteiten’

31 oktober: wandelen o.l.v. Hugo Nicolaes, 14u parking het Vinne

6 november: fietsen met start om 14 u aan PC

13 november: wandelen o.l.v. Albert met start om 14u aan PC Oplinter.

20 november: fietsen, 14u aan PC

27 november: nog eens wandelen in Hoegaarden, 14u aan Kapittelhuys.

Zal ik hier eens iets schrijven wat velen denken: ‘Ben ik blij dat we onze Okra Sport in Hoegaarden hebben. Ben fier dat zoveel toffe mensen op de activiteiten afkomen. Zelfs zonder dat de cafés open zijn blijft het plezant en zijn de sociale contacten in deze mottige coronatijden zeer belangrijk. Ik heb jullie allemaal graag.

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils

Altenaken 80A

3321 Hoegaarden

Okra koopt altijd Hoegaards, deze mensen helpen ons maandelijks en geven ons een mooi percentje korting. Merci Edwin. Merci Sven.

PATISSERIE SVEN

DOELSTRAAT 47

3320 HOEGAARDEN

 

NOG RAP EEN OKRAMOPPEKE

Er is een nieuwe test voor Covid19 !

Neem een glas, en giet daar je favoriete borrel in. Test dan of je het drankje kan ruiken. Kan je het ruiken, dan ben je al halfweg. Drink het glas leeg, en als je het ook kon proeven, dan kan je redelijkerwijs veronderstellen dat je virusvrij bent.

Gisteravond heb ik mezelf 9 keer getest en dank God, ik was elke keer virusvrij.

Vandaag ga ik terug moeten testen want ik heb zware hoofdpijn, en dat kan ook een symptoom van Covid19 zijn !

EEN OKRA OPKIKKERTJE

Voor zieke, herstellende en eenzame leden, een berichtje met een warme wens een super lieve groet. Wij denken aan jullie . Dat doet jullie zeker en vast goed. Veel OPKIKKERS voor jullie allemaal ! Doeiiii!

OKRA WAARHEDEN

 • Ook in tijden van afstand houden is Okra nabij, onze vriendschap laat zich niet in quarantaine zetten.
 • Als er dan al iets goed is aan deze crisis dan is het dat we mogelijk bewuster genieten van de kleine dingen.

Wij vernemen dat Wim Tollet wegens gezondheidsreden voor langere tijd zal gesloten blijven. Wim was gedurende vele jaren een zeer belangrijke sponsor. Wij wensen hem een spoedig herstel toe. Onthoud maar altijd dat ge bij Okra heel hart welkom zijt en blijft Wim. Tot spoedig.

De laatste stralen van de zon strelen mij nog even.

Ik wou dat ik ze grijpen kon om ze aan jullie te geven !

 

Behoefte aan een telefoontje? Hulp nodig? Bel gerust eens iemand van de bestuursleden op, het is een beetje hun plicht om tijd voor u te maken

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen
0475-35 00 67
Fille Andre, Br Loriersstraat 40      
0475-91 52 55
Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar    
0478-98 41 43
Marc Finoulst, Beukenlaan 6       
016-76 71 27
Dodion Moniek, Stationstraat 22        
0498-82 71 94
Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert 
0498-56 69 04 
Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2    
016-76 72 33
Laeremans Sonia, H. Dotremotstraat 15/1         
0497-25 56 05
Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1    
016-76 57 17
Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                 
016-76 64 83
Lea Kustermans, J Lowetlaan 4             
016-76 76 18       
0499-23 23 74
Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen 
0497-18 77 19
Willy Bamps, Heelblok 44  Tienen  
0472 -57 0429     
Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever
0498-30 71 54 
Andree Pierlet, Diestsesteenweg 25 Tienen    
0495-468 484