Okrakrant november 2019

Sterven doen we allemaal

op het einde van ons leven.

Dan begint een nieuw verhaal

waar we ons uit handen geven.

Sterven doen we allemaal.

Het begin van ons nieuwe leven.

 

(J. Coghe )

UITNODIGING GROTE LEDENVERGADERING

U wordt allen uitgenodigd op de laatste gewone koffietafel van het jaar op 7 november. Daarna is het ‘begorie’ al het Nieuwjaarsdiner. Ons bestuur vergadert op 23 oktober om het ontbijtbuffet en het nieuwjaarsfeest grondig voor te bereiden.

Met Allerheiligen bieden we u normaal pannenkoeken aan, maar in ons WZC beschikken we niet over de  nodige middelen om deze traditie voort te zetten. Wij hopen dus maar altijd feller om zo snel mogelijk terug naar ons PC terug te mogen. Op zondag 27 oktober en zaterdag 2 november kan je altijd komen helpen aan de bouwwerken in PC: op zondag van 14u tot 17u en op zaterdag van 9u tot 17u. Meer helpende handen maken het werk een stukje sneller klaar.

Met Allerheiligen deed onze deken vroeger altijd een H. Mis met een speciale herdenking aan de overleden leden van het voorbije jaar. Deze herdenking blijven we trouw. Nicole Paulus heeft een speciale, maar zeer mooie, bezinning klaar. Mag ik nu al uw speciale volledige aandacht en diep stilzwijgen vragen gedurende de bezinning. Dat zijn onze overleden vrienden toch wel waard!! Het is goed voor hen nog een keertje te bidden. De k van Okra staat immers nog altijd voor kristelijk.

In oktober kregen we nog eens een paar nieuwe gezichten te zien op onze vergadering. Hopelijk is Lucia voldoende hersteld van haar ingreep en zien we haar en Wasily op de vergadering, dan kan Wasily een schoon fotootje maken van de nieuwelingen. Ik heb alleszins vernomen dat ze Okra in Hoegaarden tof vonden en zeker terug komen. Hartelijk welkom bij ons aan Paul Cauberghs en Simonne Janssens, en aan Irma en Marie-Louise Hendrickx uit de Sliksteenvest in Tienen. Met de nieuwe mensen erbij geteld staan er terug 166 namen op onze ledenlijst. Maar met nieuwjaar schrappen we noodgedwongen onze overledenen uit de lijsten en sommigen zullen heel zeker het lidgeld niet hernieuwen. Er is dus zeker nog plaats voor nieuwe extra leden. Spreek gerust vrienden en familieleden aan en nodig ze uit bij ons.

Wie nog kaarten wil voor Lisa Del Bo moet dit aan de wijkmeester melden, dan hebben we ze voor u bij op de koffietafel.

Toch nog snel vermelden dat Jo Kinaes de quiz won in oktober. Hij is voor 1 jaar de slimste mensen van Hoegaarden. Hij antwoordde alle vragen correct, proficiat.

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS EENS GOED NA

 • Jeugd is een voorschot, ouderdom een afrekening.
 • Het leven is te kort om het te missen.
 • Er is veel talent nodig om oud te worden zonder volwassen te zijn.
 • Je kunt je kinderen maar twee blijvende dingen meegeven: wortels en vleugels.
 • Gras groeit niet door er aan te trekken maar door de wortels water te geven.

DE KLEINKINDEREN VAN OKRA SPREKEN!

 • Lukske kwam thuis van school met een gescheurde broek. “Ik ben geschorst” zei hij toen zijn oma vroeg wat er gebeurd was. Oma schrok, tot hij uitlegde: “Ik ben met mijn broek in een boomstam blijven hangen.”
 • Rooske wilde heel graag en zachtgekookt eitje met soldaatjes eten. Toen ze wilde doppen, bleek het eitje ietske te fel gekookt. Heel teleurgesteld zei ze: ” Mijn eitje is niet genoeg gesmolten mama !”
 • Kleine Bart vraagt heel ernstig aan zijn papa: “Hebben opa en oma een echte schatkist ?” “Waarom denk je dat nu ?” vraagt zijn papa op zijn beurt.
  “Wel , als ik jarig ben krijg ik van hen een kaartje en dan is er altijd een centje bij !”
 • Weet ge waarom bomen nooit mee voetbal spelen? Zij zijn geschorst.

OKRA KAARTEN

Altijd dezelfde aanwezigen, altijd dezelfde winnaars: Nicole en Josee. Deze maand haalde ook Staf een mooie uitslag: plus 80. Ons clubje blijft te klein, maar veel organisatietalent is er niet nodig voor een kaartavond, en diegenen die die komen zijn er dan ook graag. En er wordt al eens een ferm mop getapt ook!!  Graag tot de derde donderdag van de maand om 20u bij Brem.

OKRA VRAAGT

Er zijn een paar mensen, vrouwtjes, die vragen of er iemand hen wil leren kaarten. Wie neemt er initiatief voor al is het maar een half uur per namiddag te starten met een heel eenvoudig spel om zo stilletjes op te bouwen tot ze kunnen wiezen? Gij zijt fel bedankt.

Aardig wat leden maken op donderdag een korte wandeling. Wie wil er tijdens de koffietafel een wandelingetje begeleiden? Er zijn enkele minder mobielen die ook graag eens een frisse neus willen halen? Merci.

OKRA BOWLING

We konden weer op twee banen spelen, teken dat er voldoende interesse is voor deze sportactiviteit. Pierre had een slechte dag zei hij, maar hij speelde wel 145 en 136 punten. Daar kan schrijver dezes alleen maar van dromen met zijn 88 en 84 punten. ’t Is erg. Ook Georges haalde drie keer meer dan 100 met een uitschieter van 140 punten. En Marc scoorde ook een keer 138 punten. Amai. Ik zie net dat Nelly aan mijn papiertje gesjachert heeft. Gij haalde 96 he meiske, geen 196!!  Bandietereske.

Wij verzamelen terug op de dinsdag na de koffietafel. Welkom.

OKRA FIETST

Wij eindigen het fietsseizoen morgen. Ik ben hier vandaag 21 oktober dit boekje aan het schrijven. Het is een mooi seizoen geweest, maar nu wordt het toch wat fris om op de fiets te kruipen, zo’n helden zijn wij ook niet.

Een vraagske aan de fietsers: Zouden we volgend jaar ons start-uur niet kunnen verlaten? Dan spreken we misschien mensen aan die nog moeten werken in de dag? Of die de kinderen gaan afhalen op school?

HET BESTUUR VAN OKRA

We zijn met drie mensen naar de Okra-startdag voor 2020 geweest in Kessel-Lo. Blijkt dat er normaal in het voorjaar een nieuw bestuur gekozen wordt in de trefpunten. Men stelde daar dat het best is dat men maximaal twee periodes van 5 jaar is het dagelijks bestuur zit, kwestie van nieuwe frisse jonge mensen aan te trekken. Daar zit logica in. Ondergetekende, en nog een paar anderen ook, zitten bij Okra Hoegaarden nu al aan 13 jaren dienst. Onze kernploeg bestaat straks uit 70-jarigen. Enkelen gaven aan binnen afzienbare tijd graag de fakkel door te willen geven, ikzelf zie me ook geen vijf jaar meer trekken. Ik wil bv ook graag kaarten op donderdagnamiddag. Als iedereen zijn/haar voelsprietjes uitsteekt vinden we misschien een paar jonge dynamische krachten voor ons bestuur en dan zit Okra in Hoegaarden ook weer voor 10 jaren in een gezonde situatie. We mogen geen oude knarrenclub worden. Bedankt voor uw hulp.

SNELLE MOP

Twee vriendinnen: “Van welke schrijver hou jij het meest ?”

“Van mijn minnaar.”

“Oh, ik wist niet dat hij schrijver is. Wat schrijft hij zoal ?”

“Cheques”

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Verjaren is altijd weer opnieuw beseffen hoe goed het leven is . Het is niet volmaakt wel goed . Gefeliciteerd !

Een korter lijstje dan gewoonlijk, maar kijk toch eens wat een mooi lijstje: allemaal ferm mensen.

Voor de 102ste keer mogen we Rosalie Emanuel geluk wensen, fantastisch toch!! Zij verjaart op 1 november. Hele dikke proficiat.

Arnold Geerkens verjaart op 3 november. Deze trouwe kaarter lijkt nog een jongeke vergeleken met Rosalie.

En toch is Luc Vandermolen nog jonger. Deze wandelaar-bowler en Okra-helper is jarig op 4 november.

Guido Poffé is jarig op 15 november, zijn echtgenote en onze secretaris van de club Mia Vandebroeck verjaart op 22 november.

Simone Christiaens viert feest op 21 november.

Nelly Vanhulst wordt er 94 op 24 november: een geweldig dikke proficiat.

Ook Maurice Hermans is ook al meer dan 90 jaren oud, hij wordt 91 op 25 november. Straffe leden hebben wij bij Okra Hoegaarden!!!

En Marc Finoulst, dat is toch ook ne straffe? Hij verjaart op 27 november.

Fouten in onze geboortelijsten altijd graag melden a.u.b., dan kunnen we verbeteren.

WEERSPREUKEN VOOR NOVEMBER

 • Een Allerheiligen met zonneschijn, geeft in de winter veel pijn.
 • Als in november ’t water stijgt, weet dan dat ge ’t in de winter nog vaker krijgt.
 • Na het feest van Sint Maarten krijgt de winter schone kaarten.
 • Bomen ontkleed, mensen gekleed.
 • November laatste noot, vult altijd de sloot.

MET OKRA OP STAP

Met Okra naar Blokken

Het is bijna zover!! Donderdag 21 november om 9u verzamelen we aan het Gemeenteplein in Hoegaarden. De opnames starten om 11u en dan kunnen we twee opnames volgen. Daarna volgt een lekkere typisch Belgische lunch. Zodra iedereen klaar is vertrekken we richting Shopping Center in Sint-Lambrechts-Woluwé en daar kan iedereen zijn tijd in vullen zoals hij zelf wil: shoppen, tasje koffie, …!

Rond 18u vertrekken we naar huis, wordt nogmaals medegedeeld op de bus.

Breng alvast uw goed humeur mee en dan maken we er samen een gezellige uitstap van. Tot dan!

Met Okra naar de Kaasboerin

Momenteel zijn we met 19 deelnemers. Dit is onvoldoende om uit de kosten te geraken. We zijn dus nog op zoek naar 20 deelnemers. We schreven de andere Tiense trefpunten aan. Weet u nog kandidaat-reizigers?

Het is een sfeervolle Kerstshow met David Vandijck,  Bandit, Mieke, Maarten Cox, Wim Quirijnen en Stardancers Showballet!

Het vertrek is voorzien om 10u op het Gemeenteplein.

Ter plaatse is er een lunch om 12u, gevolgd door het showprogramma en om 18u is er een avondlunch.

Een goed gevuld programma voor 50 €. Vraag gerust aan vrienden of ze eventueel willen meegaan. Niet-leden betalen 55 €.

Suggesties voor uitstappen 2020 zijn altijd welkom!

Heel zeker is er het nieuwjaarsconcert met het European Philharmonia in Scherpenheuvel op dinsdag 14 januari om 14u30. Deelname: 23 €.

Op donderdag 12 maart zijn er de traditionele shownamiddagen met o.a. Gunther Neefs in Aarschot (22 € deelname). We trachten een bus te regelen samen met de andere Tiense trefpunten voor beide uitstappen

Wie in 2019 met Okra op vakantie ging krijgt de vakantiegids thuis gestuurd. Wegens het faillissement van Thomas Cook loopt de definitieve lijst met bestemmingen enige vertragingen op.

BIJ OKRA BEN JE THUIS !

Ik begin al direct met een serieuze oproep !   

Wie van onze leden kan en wil pulls voor dames breien, pulls die ik op de kerstmarkt kan verkopen t.v.v. B.O.M. Recentelijk heb ik dozen mooie wol gekregen, wol van topkwaliteit, maar helaas  niet geschikt om kinderkledij van te maken, en het zou meer dan zonde zijn om die kluwens niet te gebruiken. Dus … wie wil er thuis in de vrije uren  een pull breien? Aub ! Contacteer me op het nummer 016 76 67 59 of tijdens de komende koffietafel.
De maskes van Tricot doen het goed ! Ons Julieke wil opnieuw starten met een babykleedje te breien, ons Jacquelineke moet haar schouder en arm wat ontzien, maar … ze weet van geen ophouden. “Doorgaan” zegt ze. Chic! Nicole R. , Gilberte, Patricia, Sonia, Yvette, Odette, Arlette, Jenny Depus en Josette Sterkendries zijn de specialisten in dekentjes en kleedjes breien en haken, ons Nellyke en Anyke zijn gespecialiseerd in sjaals breien. Ons Angèleke is de borduurmadame bij uitstek. Ons Rosalieke , Simonneke en Margrieteke houden alles goed in de gaten, het zijn de supervisors van Café Tricot. En oei !!! niet te vergeten ons Célineke  Logist die handig is met naald en draad. Ook een merci aan ons Marthje die veel stikwerk voor Café Tricot deed. Danielle Bellis: bedankt voor het prachtige deken dat je ons schonk. Alle milde schenkers van wol en alle sympathisanten en weldoeners van ons ondertussen bekend Café Tricot, bekend tot ver buiten onze dorpsgrenzen:1 000 maal dank!

Ons Café is open op woensdagen 13 en 27 november. Kerstmarkt in ons WZC op zondag 15 december. Zeer warm aanbevolen.

WELKOM!

 

EEN OKRA MOPPEKE

“Mijn vrouw en ik zijn al heel vele jaren getrouwd en telkens wanneer ik thuis kom, krijg ik van haar nog steeds een kus”, zegt een man aan zijn vriend.

“Ik ken dat”, antwoordt deze , “Alcoholcontrole”

OKRA LEKKER ACTIEF

Onze wandelclub blijft het mooi doen, hieronder een verslag door wandelleider Albert van de voorbije wandelingen.

Wandeling 27 september
Zoals voorzien ging onze 2de wandeling door met vertrek in Orsmaal aan het gemeentehuis. Zowel de trage als de iets meer geoefende wandelaars waren van de partij, met 17 vertrekkers een mooi groepje.
De ene groep heeft Orsmaal verkend, de andere heeft een rondwandeling gedaan langs de kleine Gete en zo via Helen en Melkwezer terug naar Orsmaal over rustige veldwegjes. De weergoden waren ons nogmaals goedgezind (-zouden wij daar  toch een goede relatie mee hebben?-).

Tot slot mocht de frisse pint en de gezellige babbel niet ontbreken.

Wandeling vrijdag 11oktober
Ondanks de hevige wind waren er 17 moedigen om dit weer te trotseren.
Het Rosdelpad werd gevolgd en omdat we goed bezig waren hebben we een nieuw stuk pad ingelopen, dwars door veld en wei (bewegwijzering moet nog aangebracht worden !!!).
Zoals gewoonlijk werd ook deze trip afgesloten met koffie of een frisse pint en de nodige babbel mocht niet ontbreken.

Volgende afspraken:

Zaterdag 26 oktober om 14u15 aan kerk Hakendover.

Vrijdag 15 november in Zoutleeuw aan het Stadhuis..

Vrijdag 29 november in Hoegaarden aan de Toontuinen.

OKRA OP DE FOTO De OKRA-reis naar Namen!

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils

Altenaken 80A

3321 Hoegaarden

Okra koopt altijd Hoegaards, deze mensen helpen ons maandelijks en geven ons een mooi percentje korting. Merci Edwin. Merci Sven.

PATISSERIE SVEN

DOELSTRAAT 47

3320 HOEGAARDEN

 

11.11.11

Van Greet Van Cauwenberghe ontvingen we een oproep tot medewerking aan de campagne 11.11.11. In samenwerking met Jeugdhuis ’t Paenhuys organiseren ze op vrijdag 22 november om 20u een avond rond Palestina met een film en getuigenissen van Myriam Vandecan en Stephanie Niemegeerts, die op inleefreis is geweest deze zomer.

Tijdens de campagneweek in november kan je een fototentoonstelling bezichtigen in de Bib over changemaker Totol, de organisatie die 11.11.11 ondersteunt in de verwoeste Syrische Stad Raqqa. Of je kan hen steunen als onze vrijwilligers langskomen tijdens de deur-aan-deur actie.

Tenslotte wil ze nog een warme oproep doen naar vrijwilligers om de enveloppen te bussen en/of rond te halen tijdens onze deur-aan-deur actie. Het bussen dient te gebeuren in het Allerheiligenverlof, het ophalen kan vanaf 1 november tot 11 november. Wil je een handje helpen, laat het weten via greetvancauwenberge@hotmail.com.

DE OKRA KALENDER

5 november – 14u
Okra dansfeest in de Stadsfeestzaal van Aarschot.  DJ Eddy zorgt voor goede muziek van vroeger en nu om één of veel dansjes te placeren. Inschrijven uiterlijk 26 oktober. Okra Gewest Tienen zorgt voor een autobus. Toegangskaart in voorverkoop voor de leden 4 €, aan de kassa 6 €. Vervoer bus: 10 €. Organisatie Mia

7 november – 14u
Koffietafel met animatie, herdenking overledenen 2019, WZC Villa Hugardis

10 november  van 8u tot 11u
Ontbijtbuffet in Mariadal Hoegaarden. Thuislevering uitsluitend met voorafgaande inschrijving. Volwassenen 14 €, Kinderen 8 €. Organisatie thuisleveringen bij Andre…

12 november – 14u
Bowlen in de Acro in Tienen

13 november van 14u-16u30
Breicafé WZC Villa Hugardis

15 november -14u
Wandelen met vertrek in Zoutleeuw

18 november – 9u
Gewestvorming voor alle Okra vrijwilligers. “Alleen?? Nooit meer alleen??” Vereenzaming is één van de uitdagingen van deze eeuw. Samen wisselen we ideeën uit. We sluiten af met een drankje en een babbel met de collega’s uit naburige trefpunten. Inschrijven bij Mia.

21 november – 9u
Daguitstap naar de opnames van “Blokken” met middagmaal en bezoek aan het Shopping Center in Woluwe.  Volzet!

27 november van 14u tot 16u30
Breicafé WZC Villa Hugardis

29 november – 14u
Wandelen met vertrek in Hoegaarden, Toontuinen

Data om te noteren

5 december van 11u30 tot 18u
Eindejaarsfeest met animatie in zaal Odette

17 december – 10u
Vertrek op het Gemeenteplein voor een “sfeervolle kerstshow” bij de Kaasboerin. Info elders in dit boekje..

14 januari – 14u30
Okra Nieuwjaarsconcert met European Philharmonia in  Den Egger, Scherpenheuvel. Zij brengen een prachtig programma met Marco Bakker(bariton) en Alexandrea Cooreman (viool). Inschrijven op 7 november.

12 maart – 14u
Muziek en shownamiddag met Herbert Verhaege, Dina Rodriguez, Marjan Berger en Gunther Neefs. Info elders in dit boekje..

Deugd doet een dag, een dag waarop je je beluisterd voelt, een dag waarop gemis wordt erkend .

OKRA REDACTIE

Mag ik nog eens iedereen bedanken die aan de realisatie van dit boekje meewerkte? Onze medewerkerslijst breidt uit. Vorige maand mochten we Albert verwelkomen voor zijn bijdrage over de wandelingen, ook zo deze maand. En deze maand ontvingen we voor het eerst een bijdrage over de uitstappen door Andreé. Mercikens allebei.

Mia bezorgt elke maand het activiteitenoverzicht. En op Nicole kan ik al jaren tellen voor heel wat bijdragen. Zij zorgde voor de teksten van het voorblad, café Tricot, weerspreuken, hoofding verjaardagkalender, de nadenkertjes, de mopjes van onze kinderen. Erik Vanoppen zorgt voor de verbetering lay-out, de organisatie van de website en de ledenlijsten. Wasily Pedjko nam alle overige foto’s. En die twee mopjes kreeg ik doorgestuurd van Nelly.

En om het nooit te vergeten: nog maar eens de bankrekeningnummers

BE28 7360 3772 8620 voor de reizen en uitstappen, beheerd door Mia en Andree.

BE94 0682 4779 4914 voor lidgelden, alle overige inkomsten en uitgaven, beheerd door Andre.