Okrakrant mei 2022

 

 

MEI  –  MARIAMAAND

 

Het wemelt in de mei

van blonde kleinen,

nabij de veldkapel.

De takken van

de grote linde deinen,

rondom de veldkapel.

Maria, hoort de zoete litanieën

der boerenkindern

en der honingbieën.

Ave Maria, Ave Maria !

OKRA NODIGT UIT

Wij verwachten u allen met zoveel mogelijk volk op onze pannenkoekendag op zondag 1 mei natuurlijk. Een aparte uitnodiging is ingewerkt in dit okrakrantje. Nodigt u maar veel volk uit, want onze clubkas kan een extra ruggensteuntje best gebruiken.

En op de donderdag erna, op donderdag 5 mei dus, houden we onze maandelijkse koffietafel. Hier gaan we het nog eens heel eenvoudig houden, onze kookploeg heeft immers recent haar uiterste best gedaan met ons Paasfeest en de pannenkoekendag van hierboven. Schrijft u aub tijdig in bij uw wijkmeester of op mail, schrijft u in tijdens de pannenkoekendag, want op maandag 2 mei moeten we onze aankopen plannen. Het zal weer best gezellig worden in ons PC.

En ook in juni plannen we twee activiteiten, kijk maar op ons activiteitenoverzicht.   En op de koffietafel van 2 juni zullen we nog eens een extra inspanningske doen voor het avondeten. Maar op die ontspanningsnamiddag van 23 juni is er geen avondeten voorzien, want trop is teveel zei Vandenboeynants vroeger, weet ge nog? Maar we zorgen dan wel voor koffie en taart, en er zal terug muziek zijn. Remi en zijn kameraad waren prachtig tijdens ons Paasfeest, maar ik heb er grote goede hoop in dat ook dit een keileuke namiddag wordt.

Ge leest het: ge moogt niet ziek worden, ge moet corona bannen want er is zoveel te doen bij Okra in Hoegaarden. Want wij blijven ook wandelen, fietsen, kaarten, … 

Met het bowlen de laatste keer hadden we wel serieus pech. Het was immers schoolvakantie en alle banen waren bezet door de jeugd. Wij moesten met tranen in de ogen afdruipen. Met bowlen stoppen we dus voorlopig tot in het najaar, maar herstarten doen we zeker.

En dan mag ik hier fier weeral twee nieuwe leden aanmelden. Zij zijn hoofdlid in Okra St.-Germanus, maar kwamen met onze Kumtichse vrienden die ook in St.- Germanus lid zijn, namelijk Stefan en Marie-Rose, mee naar Hoegaarden.

Heel hartelijk welkom aan Crévaux Pierre en Willems Josiane, zij betaalden onmiddellijk het lidgeld voor 2022. Ik zit deze keer een beetje te knoeien met de foto’s, maar we brengen dat in orde. En lieve Hoegaardiers: het zijn andermaal twee mensen uit Tienen stad, jaja.  Komaan Hoegaardiers: spreek maar uw dorpsgenoten aan om lid te worden bij ons, straks zijn jullie een minderheid. Ik begin stillekens terug te dromen van die 200 leden.

DE TIJD VAN TOEN, OKRA-HERINNERINGEN …

Precies een net getrouwd prinsenpaar. Stralende bruid met een kroontje in het haar, een glunderende bruidegom en eindelijk samen op weg naar een gelukkig en nieuw leven . Nu zijn Guy en Mia Goris-Polleunis al 61 jaar bij elkaar en nog steeds een prachtig paar !

 

 

 

 

 

 

 

Mei 1967, warme en zwoele dagen, … Onder de oude bomen van het Tiense stadspark werden er mooie foto’s van dit  koppel gemaakt. Er werd getrouwd, fameus  gefeest tot in de vroege uurtjes  en exact 9 maanden later mochten Albert Vandermeulen en Léonce Mertens zingen van “ Dodo kinneke do, slaapt en doet uw oogjes toe”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een mooi en fier pas gehuwd koppel voor het altaar in de kerk van Zwartberg. Het geduld van de verloofden werd door de Kerk op de proef gesteld, de bruidegom moest eerst wel gedoopt en gevormd worden alvorens er getrouwd kon worden ! Nu al bijna 50 jaar zijn Wasily Pedjko en Lucie Boesmans door dik en dun een hecht paar !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eliksem mei 1976 … erg warm weer, jarige bruid met mooie orchideeën in haar haar én in het bruidsboeket, kijkt liefdevol haar toekomstige  man aan. Die ferm uitgedoste Hoegaardier man met beatleshaar had daags voor de trouwpartij een polsbreuk opgelopen, maar er werd getrouwd en stevig gefeest! Staf Drossart en Danielle Bellis in goede en nog betere tijden, nog veel geluk voor jullie beiden !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZONDAG  8 MEI   ….   MOEDERDAG  !

Aan alle moeders, oma’s, bomma’s, moemoekes, bobonnekes, meterkes,  mémékes, tantekes, …

 EEN HEEL FIJNE, ZONNIGE FEESTDAG GEWENST !

DE WEERSPREUKEN VOOR MEI: DE BLOEIMAAND.

 • Een landman, trouw aan de mode, mist met St.- Jan zijn pels nog node.
 • ’s Nachts veel sterren in de lucht, overdag de was droog in een zucht.
 • In mei zacht en sappig gras, geeft veel goede melk in ’t glas.
 • Donder in mei, zingt de boer: JOCHEI!
 • Al wil het in mei nog vriezen, met Servatius pakt de vorst zijn biezen.
 • Geen rijmke na St.- Pancraas, ook niet na Bonifaas, geen vlokje na Servaas.
 • IJsheiligen hebben koude koppen.
 • De zonne in meie, zet oude lieden aan het vrijen.
 • Mei tot jubelmaand verkoren, heeft toch rijm achter de oren.

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils           PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                    Doelstraat 47

 Outgaarden                         3320 Hoegaarden

 

WREEJE HUMOR

Een Okralid komt voor de eerste keer in die nieuwe winkel daar aan de Stoopkensstraat.

Vraagt de juffrouw aan de kassa: ‘ Mijnheer, heeft u al een plastic zakje? ‘ Waarop onze man razend antwoordde: ‘Ik heb gedomme al een houten been. Is dat al niet erg genoeg?’

OKRA KAART

Kaarten is een soort tweede natuur voor gepensioneerden. Elke maand tijdens de koffietafel wordt er verwoed gekaart in het café van ons PC. Maar ook elke derde donderdag van de maand kaarten we in PC. En steeds zakt er volk af naar het centrum dat niet kaart maar gewoon samen wil zitten, even lachen, bijpraten, een pintje drinken.  Ook niet-okraleden zijn dan welkom. Okra houdt zogezegd het café open. En ik ben weer de uitslag van vorige maand verloren, maar dat is ook niet het belangrijkste. Er bij zijn, dat is het belangrijkste. Altijd welkom.

OKRA ACTIVITEITEN MEI EN JUNI

Mei

01/05 – 14u tot 18u
Pannenkoeken en Trappistenproeverij, Parochiecentrum

05/05 – 14u
Ledenbijeenkomst Koffietafel, Parochiecentrum

06/05 – 14u
Wandelen en  Breicafé, Parochiecentrum

09/05
Bedevaart naar Scherpenheuvel, 13u30 misviering.

10/05 – 14u
Fietsen vertrek Parochiecentrum

19/05 – 20u
Kaarten, Parochiecentrum

20/05 – 14u
Wandelen vertrek aan de kerk van Attenrode. Korte wandeling 5 à 6 km, Lange wandeling 9 à 10 km. Gids Hugo Nicolaes.

20/05 – 14u
Breicafé, Parochiecentrum

24/05 – 13u30
Fietsen, vertrek Parochiecentrum

30/05 – 14u00 tot 17u15
Shownamiddag met dans, muziek en animatie.

Juni

02/06 – 14u
Ledenbijeenkomst koffietafel, Parochiecentrum

03/06 – 14u
Breicafé, Parochiecentrum

03/06 – 14u
Wandelen in Hoegaarden of met Staf Drossart in Eliksem. Meer info volgt.

07/06 – 14u
Fietsen, vertrek Parochiecentrum

16/06 – 20u
Kaarten, Parochiecentrum

17/06 – 14u
Breicafé, Parochiecentrum

17/06 – 14u
Wandelen in en rond Lubbeek, gids Hugo Nicolaes. Meer info volgt nog.

21/06 – 14u
Fietsen, vertrek Parochiecentrum

23/06 – 14u
Ontspanningsnamiddag met muziek en animatie, PC

HET OKRA PAASFEEST VAN 2022

Schone zaal ons PC !

 

Schone garçon ook !!!

En ja, de muziek was goed…..

 

                  De muziek was precies heel goed zelfs

Zelfs die van de keuken werden zot …

DE OKRA VERJAARDAGKALENDER

Voor alle jarigen van deze maand zingen we samen in koor:

“ Lang zullen ze leven in de gloria, in de gloria,

in de gloria! “ Hiepiepiep !  H O E R A !

En het is weer een schone lijst die jarigen in mei.

Op 1 mei is Jeannine Smets jarig. Zij komt op haar verjaardag pannenkoeken eten die haar ventje in de keuken bakt. Als dat geen liefde is !!!

Marie-Rose Stockmans vieren we op 2 mei, maar zij blijft toch één van onze jongere leden.  Nu nog snel die arm volledig genezen hé Marie-Rose.

Op 4 mei worden de bloemetjes buiten gezet in Orsmaal want dan is daar Mia Polleunis jarig. Een hele dikke proficiat gewenst.

En op 6 mei viert Mariette Schoensetters haar verjaardag. Zij is al lid van Okra van zolang ik weet. En wij hopen dat ze dat nog heel lang mag blijven.

We trekken terug naar Tienen mensen, naar Overlaar. Daar woont niks als goed volk en dat mogen we zeker schrijven voor Jenny Depus, jarig op 7 mei.

En verder in het stad viert Lisette Grossen op 18 mei haar verjaardag. Laat het wit wijntje u die dag nog beter smaken dan anders Lisette.

En voor de volgende jarige mag het een wit Martinieke zijn. Zonder haar zou Okra Hoegaarden nooit hetzelfde zijn als nu. Dank U Ria Drossart voor uw grote inzet en viert uitgebreid.  Rita’s schoonzusje Danielle Bellis uit het verre Eliksem is jarig op 22 mei. Nu nog zorgen dat de lichamelijk kwaaltjes snel de wereld uit zijn hé Danielle.

Op 24 mei vieren we nog een woelwater, iemand die  veel mindervaliden helpt,  Liesbeth Van Nerum is jarig. U hoort ze nu toch ook tot bij u vrolijk lachen?

Zij is terug lid geworden bij ons en is jarig op 25 mei: Jeanne-Marie Verbelen uit Meldert is jarig. Proficiat! En ook op 25 mei is Staf Drossart jarig. Die zal ook in Eliksem wonen zeker? Ik hoop dat Danielle verse taart voor u zal kopen Staf, gij verdient dat!!

Op 26 mei kent Okra Hoegaarden zelfs 3 jarigen. De schoonste uit dit rijtje is ongetwijfeld Mia Hermans. Leuk jaar toegewenst Mia. En in Overlaar Tienen is wandelaar-fietser-kaarter-toogverantwoordelijke Danny Hanique jarig. Van 1 zaak moogt ge zeker zijn Danny: ik kom ene drinken.    En we blijven in Overlaar, maar dan Overlaar Hoegaarden. Daar in den draai is William Dirix jarig. Veel geluk en goede gezondheid gewenst William.

En we sluiten mei af op de 27ste: Jacqueline Noë is jarig. Ge zijt de laatste Jacqueline, maar zeker niet de minste. Wij wensen u een mooi jaar toe!!

 

OKRA ROUWT

Met spijt en verdriet namen we de voorbije weken afscheid van Ciska van Esch, Anne Marie Ausloos, en Jeanne Vanhulst

 

 

 

Ciska ,

 

Verdrietig, maar vol bewondering,

met respect en dankbaarheid

voor alle mooie en fijne herinneringen

heeft Okra Hoegaarden

afscheid van je genomen . Tot later !

 

 

 

 

 

 

Anne Marie,

 

Niemand weet wat leven is

alleen dat het gegeven is

en dat van dit geheimnis

God het begin en einde is .

 

 

 

 

 

 

Jeanne ,

 

Het is ons maar geleend

de vele mooie dingen.

Ons onbetwistbaar eigendom

zijn de vele mooie herinneringen .

 

 

 

 Ook Camille Schoensetters, de echtgenoot van ons lid Maria Billet, is overleden. Okra deelt in het verdriet dat de familie treft, en wenst Maria veel goede moed.

En dan denken met grote droefheid aan de overleden broer Geo Hardiquest van onze leden Pierre en Godelieve Rotty-Hardiquest. Geo was een jeugdvriend, medeoprichter van Chiro Breydel. Wij, Luc en Nicole, waren zijn eerste trouwers. Hij heeft ook onze kinderen getrouwd en al onze kleinkinderen gedoopt. Zijn overlijden is een groot verlies voor de Tiense kerk.

We vernamen ook het overlijden van Simonne Ruttens, voorheen wonende in de A. Putseystraat en trouw lid van onze Okra. Zij woonde echter al paar jaar in het WZC van Goetsenhoven. Wie haar nog herinnert kan voor haar even bidden.

 MEIMAAND IS OOK MARIAMAAND

Even bij Onze Lieve Vrouw verwijlen …

 

Lieve Vrouwe van ons land,
met uw kroon en sleep van kant,
en getorst door uwe hand
langs de vlakke wegen.
Lieve Vrouw langs beemd en gaard,
Lieve Vrouwke bij de haard
door geslachten vroom bewaard,
schenk ons volk uw zegen

Ave Maria, Ave Maria, Ave Maria.

 

Moeder die op Vlaand’ren waakt
van zover ons heug’nis raakt
al wat Vlaand’rens grootheid maakt
hebt gij ons gegeven .
Eenvoud, adel van gemoed
moederweelde, minnegloed,
reinheid en stille moed
voor Uw Zoon te leven.

Ave Maria, Ave Maria, Ave Maria !

Foto is Mariabeeldje in de Gasthuisstraat

Wet op de privacy…

Hier kunnen we nog maar eens herhalen dat indien u wenst dat uw naam, geboortedatum of foto nooit vermeld wordt in onze correspondentie en op onze website je dit moet melden aan schrijver dezes. Dan hebben we daar extra aandacht voor.

VERSLAGJES SPORTACTIVITEITEN

Wandeling 25 maart 2022 Hakendover

Onder een stralende lentezon met 26 aan de start voor een wandeling van 4 of 8 km. Na een paar 100 meter  nam een groepje de holle weg voor de korte afstand om via Ezemaal terug naar Hakendover te keren.

De meer geoefenden kruisten na 1,5 km de N3, om via de hoeve Aevermaat (gekend voor ajuinen, wortelen en aardappeloogst) langs Wommersom naar het kapelleke aan de oude heirbaan te raken. De heirbaan werd gevolgd en de N3 terug gekruist richting Hakendover. Een zonnig terras en een frisse pint was een terechte beloning.

Wandeling Hoegaarden 8 april 2022

Met 12 waren ze present ondanks de niet al te beste weersvoorspelling.

Met 3 verkozen ze om rond Hoegaarden te wandelen. Onder de leiding van gids Hugo trokken we met 9 naar Hoksem, langs de kapel en de uitkijktoren om  terug naar Hoegaarden te keren via Houtem. We konden vaststellen hoe de natuur tot leven kwam, de vogeltjes die ons gratis een fluitconcert aanboden. Het was een stevige en prachtige wandeling van ongeveer 10 km.

Terug in het PC werd ons een koffie aangeboden door de dames van de

koffietafel en zorgde Hugo voor een frisse pint. Dank aan Hugo.

 Fietstocht 12 april 2022

Met een stuk of veertien tekenden we present voor onze eerste fietstocht van het jaar. We maalden ongeveer 25km af aan gezapig tempo, genoeg voor een eerste rit. En vreselijk origineel was onze rit ook weer niet: over Goetsenhoven naar Ezemaal en Laar naar ons cafeeke in Neerheylissem. Was dat toch niet gesloten zeker…  Wijle stijf door, recht naar café Op de Brug in Hoegaarden. Mensen dat is ook een aangenaam terrasje met toffe vrienden na een leuke rit. Ik kom nog meefietsen….

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS EENS GOED NA

 • Volg je hart, dan klopt je leven.
 • Pak de zon en straal.
 • Knuffelen is mijn favoriete gebarentaal.
 • Laat gaan wat was , accepteer wat is, en omarm wat komt.
 • De mooiste dingen kan je niet kopen, die mag je voelen.
 • Geluk is houden van wat je hebt.
 • Denk aan wat je nu kunt, en niet wat je vroeger allemaal kon.
 • Je kunt alleen maar tijd verspillen als je vergeet er echt van te genieten.
 • Het geluk is geen grote diamant, maar een mozaïek van kleine steentjes.
 • Knutselen is de meest onderschatte fase van een creatief proces .

DE TWEEJAARLIJKSE OKRA QUIZ VAN GEWEST LEUVEN

Met slechts 1 tafel was Hoegaarden aanwezig op de quiz: Andre, Nicole, Hugo en ik. Maar ook okra Meldert was daar en daar zagen we onze vrienden Jan en Christine en Danie. Wij haalden 82 punten op 100, best veel, maar er waren er nog die meer haalden. Okra telt slimme mensen. Geweldig hoe mooi die quiz in elkaar stak, prachtig met veel foto’s op groot scherm, met muziekvragenetc.. Proficiat wie zo iets ineengestoken krijgt, dat zou ik niet gepresteerd krijgen denk ik..  Maar toch een beetje spijtig dat we zo iets niet afgespeeld krijgen in ons lokaal, daar hebben wij de technische middelen niet voor, dat is een beetje onbetaalbaar. Maar als gewoonlijk: de afwezigen hadden groot ongelijk… Wil er trouwens niemand een klein kwisje in elkaar boksen voor de koffietafel van mei. Pas op: mag niet te lang duren..

Okra Hoegaarden St. Gorgonius

nodigt u voor de 15de keer uit op haar jaarlijkse

Pannenkoeken en

Trappistenproeverij

Zondag 1 mei 2022 van 14u tot 18u

Parochiecentrum Hoegaarden

 

Laat je nog maar eens verwennen op een zondagnamiddag met een lekkere pannenkoek,  een ijsje of een lekker biertje.

 2 pannenkoeken met suiker en stroop, koffie  5 €

2 pannenkoeken met ijs en chocolade 7 €

ook pannenkoeken om mee te nemen  5 €

Alle trappisten, maar ook Duvel, Gueze, Hoegaarden en Alpaïde

EEN OKRA WEETJE

Hallo Zon en Hallo Dag !

Zullen we samen stralen en beginnen met een lach ?

MET OKRA OP STAP

Daens
We vertrekken op zondag 22 mei om 13u30 op het Gemeenteplein in Hoegaarden. De voorstelling begint om 15u, na de voorstelling gaan we in groep terug naar de bus. Door de wijziging van de datum is er ondertussen 1 plaats vrijgekomen. Indien u iemand kent die nog meewilt en/of je wil zelf mee, laat het ons zo vlug als mogelijk weten. Eveneens mag je ons verwittigen indien je door omstandigheden toch niet mee kan.

Ter herinnering: de prijs is 85 euro.

Shownamiddag Aarschot 30 mei 2022
We vertrekken om 12u50 op het gemeenteplein in Hoegaarden. Indien er nog geïnteresseerden zijn gelieve dit dan zo vlug als mogelijk te laten weten. De uiterste inschrijvingsdatum is 4 mei op onze koffietafel.

Bedevaart Scherpenheuvel 9 mei 2022
Op maandag 9 mei gaan we met het gewest naar Scherpenheuvel voor de misviering in de Mariahal. We vertrekken om 12u35 op het Gemeenteplein van Hoegaarden. Op de bus zal Rita u meer vertellen over de samenkomst bij de Ram voor een gezellig snackje. De terugkomst is voorzien om 17u.

Uitstap gewest
In september zullen we dus een uitstap naar Turnhout doen Dit was gepland voor september 2020, maar door omstandigheden uitgesteld J
Zodra we meer info hebben hieromtrent zullen we u met plezier inlichten.

Tot binnenkort!