Okrakrant mei 2021

MEI 2021

 

Wat zou ik je graag

een KNUFFEL geven

even weer weten

hoe jij VOELT.

Nu dat niet kan

snap ik pas wat

er met MISSEN

wordt bedoeld.

 

IK MIS JE !

 

CORONA-KRANT XIII

We gaan starten aan Coronakrant nummer 13. In maart vorig jaar hielden we onze laatste koffietafel. Het duurt nu begorie toch al lang. Er staan gelukkig weer versoepelingen aan te komen. Er gaan weer winkels open en we mogen terug met 10 mensen samen wandelen en fietsen. En de terrassen van de cafés gaan straks terug open. Misschien wordt het leven stilaan terug normaler. Maar we mogen nog niet te euforisch doen. Want herinner u vorig okrakrantje? Daarin maakten we afspraken om opnieuw te gaan fietsen en wandelen, maar een paar dagen later werden de quarantainemaatregelen opnieuw strenger en moesten we alles afgelasten. En ook nu is het virus nog niet verslagen. Heb je op TV de beelden gezien uit Indië? Beangstigend niet?

Maar er stond juist een schoon mopje op mijn mailbox. Daarin stelde men dat onze ouders en grootouders vier jaar lang miserie kenden in de grote oorlog en wij moeten ocharmen het einde van de pandemie afwachten in onze zetel. Zo erg is het dus allemaal nog niet.

Vorige week hebben we meer dan 2 000 € lidgelden doorgestort aan onze hoofdzetel. Dat doet pijn aan onze bankrekening. We kunnen en mogen het bijgevolg niet meer maken om het Magazine en dit Okrakrantje te bezorgen aan wie het lidgeld voor 2021 nog niet betaalde. Mogelijk ontvangt u bijgevolg voor het laatst nieuws van ons op papier. Wij blijven altijd ‘leesbaar’ op de website van Okra Hoegaarden of via mail.  Wie toch nog volledig lid wenst te blijven stort aub op rekening BE94-0682-4779-4914 de leuke som van 25 € met vermelding ‘lidgeld’ en naam.  Voor een tweede lid op hetzelfde adres bedraagt de som slechts 17 €, bewoners WZC storten graag 10 € en wie elders hoofdlid is betaalt 7 € en is bij ons bijlid. Gijle zij allemaal bedankt.

Elders in dit krantje leest u dat de mensen van PC ongeveer klaar zijn om ons te ontvangen zodra het terug mag. We leven op hoop. Nog elders in dit krantje leest u een voorstel om in mei terug te starten met fietsen. En met Albert en Mia is afgesproken om zodra we terug buiten mogen in groepen van 20 mensen we terug starten met wandelen. Blijven volhouden vrienden, het moet goed komen.

In mei leggen alle vogels een ei … dat leerden we toch. Of dit echt zo is weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat ook nu vogeltjes fluiten, dat de bomen terug frisgroen zijn, dat er volop bloemen bloeien, dat kinderen schaterlachen als je ze kriebelt. Laat ons maar volop genieten, van de lente, van elkaar, van …

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS GOED NA

 • Geduld is een boom met bittere wortels, maar draagt zeer zoete vruchten.
 • Doe geen beloften in een moment van euforie.
 • Van het verleden spijt hebben, is achter de wind aanlopen
 • Vragen zijn zelden onbescheiden, antwoorden vaak wel.
 • Best proberen lofbetuigingen te vermijden, probeer ze te verdienen.
 • In het leven is er geen beloning of straf, alleen gevolgen.
 • Mannen zouden veel minder liegen als de vrouwen minder vragen zouden stellen.
 • Gebruik het verleden als een trampoline, niet als een sofa
 • Echte vriendschap kleurt je leven, zelfs op de donkerste dag.
 • Wacht niet op de gelegenheid. Zij komt niet, zij is er.
 • Een luisterend oor zijn is een kleine moeite. Vaak is het wel een groots gebaar.

(Dank aan Josée Vandenbroeck & Lucie Boesmans)

Mariamaand: uitnodiging maandag 3 mei om 14u

De jaarlijkse Mariavieringen in Scherpenheuvel kunnen ook dit jaar weer niet doorgaan wegens corona, inderdaad. Maar op maandag 3 mei vanaf 14u vind je op het YouTube kanaal van OKRA Oost-Brabant een digitaal zingevingsmoment, met als thema “Koester de hoop”. Wil je meeleven, ga dan via internet naar de website www.youtube.com. Bovenaan het scherm heb je een vakje “zoeken”: typ hier OKRA Oost-Brabant. Je krijgt nu een overzicht van filmpjes: bovenaan staat normaal een OKRA-logo met daarnaast OKRA Oost-Brabant: klik hierop (op het logo of op de naam). Je komt nu op het kanaal van OKRA Oost-Brabant. Klik onder de foto met de fluohesjes op “video’s”: hier vind je het filmpje van het zingevingsmoment. 

Het zingevingsmoment duurt minder dan een halfuur, en kan dus ook via bijvoorbeeld de smartphone van een knuffelcontact bekeken worden. Als je knuffelcontact iemand van de kleinkinderen is: zij weten zeker een filmpje op YouTube te vinden via oostbrabant@okra.be.

Hopelijk kunnen we onze vertrouwde viering op één of andere manier op een later moment dit jaar nog samen beleven, maar dat zal afhangen van … inderdaad, corona. Koester de hoop, hou vol en graag tot maandag 3 mei, op YouTube.

DE TIJD VAN TOEN, OKRA-HERINNERINGEN …

Grote mooie strik in de krullenbol van deze jonge meid met een engelen gezichtje. Vele jaren verpleegster geweest, nu nog steeds de zorgende en helpende mama en oma. Wandelen en fietsen doet ze nog altijd even graag. Dames en heren, hier is onze enige en echte Julia Boffé uit de Kalverstraat !

 

 

 

 

 

Jonge, lachende studente aan haar lessenaar, staartjes en strikken in haar haar. Altijd vriendelijk, altijd sportief en actief bij KAV en Femma. Hier is Arlette Cortoos uit Elst !

 

 

 

 

 

 

Met poppemie stevig in de arm, mooi zondags tenueke aan, en zo op de klasfoto. Later een lieve mama en schooljuf. Wandelen en naar zee gaan zijn de favorieten van deze Meldertse Madame. Jaja, ’t is begot ons Danie Dehenin !

 

 

 

 

 

 

Een ernstig kijkende communicant met een spiksplinter nieuwe kerkboek in de hand. Later een hardwerkende vrouw in de Tiense kinderkliniek. Handwerken en knutselen is haar passie. Beste mensen, hier nog eentje uit de Kalverstraat, ’t is ons Simoneke Peeters !

 

 

 

 

 

 

 

 

En hier dus wederalom de vraag.  Wie ergens nog een jeugdfoto heeft steken in de computer zendt die aub naar Nicole, Luc of Wasily. Wij gebruiken hem misschien al volgende maand.
Een fotoke op papier mag je ons ook bezorgen, wij scannen hem en bezorgen hem u terug.

OKRA’S FOTOQUIZ

Rarara … wie mag dit wel zijn?

Stuur uw antwoord naar Nicole Paulus, Br. Loriersstraat 40, of mail paulus.nicole@proximus.be, of telefoneer 016/76 67 59.Doe dit voor 15 mei. De winnaar(s) krijgen een nuttig of zoet cadeautje. Zeker deelnemen!

 

 

 

 

 

EEN OKRA OPKIKKERTJE

1,5 meter

minimum uit elkaar

1,5 meter, ja echt waar.

Maar weet dat ik je nu

ook 1,5 keer zoveel mis.

1,5 keer meer aan je denk

omdat het zonder jou

1,5 keer saaier is.

 

Aan onze leden die een zware ingreep ondergingen, zij die op een ingreep noodgedwongen moeten wachten, zij die herstellende zijn, heel veel goeie moed gewenst en veel warme knuffels van onze Okra.

OKRA KLAPT E BEKKE OEGETS

Moet’r nog e fritske Oegets zen ?

 • Oepenëweg: in alle haast
 • Oependoep: helemaal
  ’t es oependoep z’ne pa: hij gelijkt helemaal op zijn vader “.
 • Oepëtaar: gevormd van ‘op à terre’: buiteling maken, of ook een broekventje: ne klaane oepetaar
 • Oepgeschoute kuuël: groot van gestalte, of ook letterlijk: opgeschoten kool.
 • Oepgezet zen: opgezet zijn, getooid zijn, blij zijn met iets
 • Oepneime: dweilen Oepneimvod: dweil
 • Oep ne seebot: plotseling, ineens, onverwacht
 • Oepsollvëre: aansmeren, op de mouw spelden
 • Oepstroeffele: opstropen
 • Oër: haar, ader, spatader
 • Oerebieëst: oorworm

NIJGE UITSPRAAK

Iedereen weet dat het aan te raden is mosselen te eten in de maanden met een R. Maar wisten jullie al dat het aanbevolen is bier te drinken op de dagen die eindigen op een G ?

 OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

 

Bakkerij Edwin Wils 

Altenaken 80A

Outgaarden

PATISSERIE SVEN

Doelstraat 47

3320 Hoegaarden

 

OKRA EN DE SPIERCONTROLE

Dit moet je echt eens even proberen. Het is echt waar. Ik geloof dat er iets in onze hersenen is dat we niet kunnen controleren, dat we bepaalde handelingen niet kunnen coördineren. Heel raar …
Terwijl ge dit boekje voor u liggen hebt tilt ge uw rechtervoet op en ge maakt kloksgewijs, dus rechtsom, cirkels.   Dat gaat vlot hé?
Terwijl ge dit doet tekent ge met uw rechterhand het cijfer 6.  En ????
Mijn voet veranderde van richting.  En je kunt daar niks aan veranderen.
Raar hé, probeer nog maar eens: niks aan te veranderen.

Ne mens is een curieus ding nietwaar??

Nog iëne kië Okra-mopkes !

In de bib komt een man binnen en vraagt aan de bediende: “Mevrouw, kan u mij helpen? Ik zoek een boek.”
“Zeker Mijnheer, welk boek?”
De titel is: “Mannen, het sterke geslacht.”
De bediende antwoordt: “Alle science-fictionboeken staan in de kelder mijnheer! “

Gerard gaat aangifte doen van het overlijden van zijn schoonvader.
“Naam?” vraagt de bediende
“De Haan“ zegt Gerard
“Geslacht?”
“Nee, verongelukt.“

Twee baby’s liggen in het ziekenhuis.” Ik ben een jongen”, zegt de ene baby. “Laat meer eens zien”, zegt de andere. ”Ja straks…. alls de verpleegster weg is”. Even later is de verpleegster weg. De baby trapt zijn dekentje naar beneden en zegt: “Kijk, blauwe sokjes”.

OKRA WIL BUITENACTIVITEITEN HERSTARTEN

We mogen vanaf vandaag, als ik hier aan dit krantje schrijf terug met 10 mensen buiten komen om te sporten: wandelen of fietsen. Voor onze Okra in Hoegaarden betekent dit dat we zouden kunnen herstarten met fietsen, maar dat het voor wandelen nog ietsje te vroeg is, vermits we telkens met meer dan 20 wandelaars samen komen. Dus is er met Mia en wandelmeester Albert afgesproken om met wandelen nog een ietsje te wachten. Zodra er nog ergens een versoepeling aangekondigd wordt, maken we een mail die aan iedereen doorgezonden wordt. Wie geen mail heeft en ergens vermoedt dat wandelen in groepen van 20 man terug zou mogen neemt best zelf contact met Mia of Albert De anderen wachten dus best op ons seintje. Afgesproken is al wel dat de eerste wandeling zou starten op de Gemeenteplaats, zodat heel zeker korte en langere samen kunnen vertrekken. Noteer:

albert.vandermeulen@telenet.be  0477/13 28 39

vandebroeck.mia@skynet.be          0478/98 41 43

Maar fietsen zouden we dus wel al durven herstarten, meestal zijn we zo met een goei 10 mensen. Dus stellen we voor om op dinsdag 4 mei om 14u samen te komen aan PC voor een tochtje van zo’n 25 km. En op dinsdag 18 mei doen we een tweede poging? Dit zijn trouwens de data die ook vorige maand al voorgesteld werden.  Schrijf u in bij Mia van hierboven, verdere info gewenst?    lucfourie@yahoo.com (0475/35 00 67)

En om het compleet te maken, hieronder volgens ons Nicole,

De 10 geboden van de wielertoerist !

 • Bovenal bemin uw fiets, doe hem steeds op slot.
 • Respecteer het alcoholverbod.
 • ’t Is geen luxe om een helm te dragen.
 • Mannen, scheer uw benen om uw vrouw te behagen.
 • Onderhoud uw uitrusting en uw fiets altijd piekfijn.
 • Volg de instructies van de wegkapitein.
 • Kak of plas niet in het wild, werp geen afval in de struiken.
 • Zeker nooit doping gebruiken.
 • Wees in de groep de grootste optimist, en
 • Drink pas na corona in Den Venetiaen een flinke trappist!

OKRA EN HET PC

Hierbij foto’s van de keuken in opbouw en van de nieuwe toog in ons PC. Het ziet er allemaal perfect uit. Het nieuwe meubilair zou ook schitterend zijn.

Vorige zaterdag zou Liesbeth de friteuse gereinigd hebben en Ivan zou aan de deuren gewerkt hebben. Iedereen die de voorbije dagen eventjes is gaan kijken is vol lof: mooi, veel licht, ruim, enz. En vooral: als corona eindelijk overwonnen is, is het PC klaar om een grote groep als Okra te ontvangen.

Wij zijn er klaar voor, het PC is er klaar voor. Nu dat verrekte virus nog weg krijgen.

 

 

CURIEUS VOLK DAAR BIJ DEN OKRA

Marcel en Viviane hebben Michel en zijn Jeannine op bezoek. Zegt Marcel “Hier bij ons komt absoluut geen druppel alcohol op tafel.”
Zegt Jeannine: “Héla kameraad, bij ons thuis ook niet, wij schenken altijd heel voorzichtig in. “.

Ja … het is maar zoals je het beziet!

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Aan alle toffe en in mei jarige Okraleden wensen wij een heel gelukkige verjaardag, dat ze nog vele jaren gezond mogen blijven. Proficiat!!

We vernemen ook dat steeds meer mensen dit maandelijkse lijstje gebruiken om jarige vrienden eens op te bellen, om op hun verjaardag een kaartje in de brievenbus te gaan stoppen. Dat is in deze mottige tijden van corona bijzonder leuk. Blijf dat doen vrienden en zeker zolang we elkaar nog niet mogen ontmoeten op Okra-activiteiten. Breng wat warmte in het leven.

En op 1 mei verjaart Jeannine Smets, schone dag om te verjaren.

Op 2 mei viert Marie-Louise Stockmans, knap.

Op 4 mei is Mia Polleunis jarig: goede gezondheid gewenst.

Op 6 mei is trouw lid Mariette Schoensetters aan het feest, goe gedaan Marietteke.

Op 7 mei viert Jenny Depus in Overlaar. Goed gezond blijven nu aub Jenny.

Op 12 mei in de Kalverstraat is Gilbert Vanwezer jarig. Nu de cafés toe zijn zien we elkaar niet veel he Gilbert? Hopelijk tot heel binnenkort.

Op 16 mei verjaart Alphonsine Ruelle. Zij overweegt Okra te verlaten en wij vragen haar hier toch maar lid te blijven bij ons.

Op 20 mei krijgt Rita Drossart een nieuwe voordeur. Hopelijk kan zij nog jaren meehelpen aan de Hoegaardse Okra.

En schoonzus Danielle Bellis uit Eliksem verjaart op 22 mei. Moge uw verjaardag gelukkig en zorgeloos verlopen.

En dan 24 mei, een hoogdag: Liesbeth Van Nerum viert. Mooi, mooi, man.

En na zusje Rita op 20 mei en vrouwtje Danielle op 22 mei is Staf Drossart jarig op 25 mei. Al het beste van de wereld toegewenst Staf.

Op 26 mei verjaart Danny Hanique, in normale omstandigheden barman tijdens onze koffietafels. Ik wil ene komen drinken hoor Danny!!

Ook op 26 kennen we twee jarigen: Mia Hermans en William Dirix zijn aan het feest. Hopelijk zien we u beiden heel snel terug.

En op 27 mei sluit Jacqueline Noë deze mooie lijst in deze mooie maand mei.  En als we dan nog niet mogen samen komen op restaurant en café ween ik bittere tranen.

Voor wie er in deze meimaand misschien wel nood aan heeft, een strofe van een echt Vlaams Marialied

Moeder die op Vlaandren waakt

van zover onz’ heugnis raakt.

Al wat Vlaandrens grootheid maakt

hebt gij ons gegeven:

eenvoud, adel van gemoed

moederweelde, minnegloed

reinheid en de stille moed

voor uw zoon te leven

Ave Maria, Ave Maria, Ave Maria.

Bidden wij samen:

Wees gegroet Maria, vol van genade, de Heer is met U

Okra deelt hier ook in het verdriet dat Gabrielle en Julien, Willy en Rachel komt te treffen bij het overlijden van Angèle Vandeput, levenspartner van wijlen Hendrik Beullekens. Rust in vrede Angèle.

OKRA WEERSPREUKEN VOOR MEI

Een natte mei, brengt boter in de wei.

Avonddauw en zon in mei, hooi met karren in de wei.

Een bijenzwerm in mei, goed teken voor de wei.

Pancraas, Servaas en Bonifaas zij geven vorst, helaas.

Regent het op St.-Urbijn, kans op weinig wijn.

De zonne in de meie, zet oude lieden aan het vrijen.

OKRA BLIJFT VECHTEN TEGEN CORONA

Ook nadat je gevaccineerd bent, is het zeer belangrijk om de coronamaatregelen te blijven volgen.
Wij kunnen immers nog altijd anderen besmetten, dus:

 • Was je handen.
 • Hou afstand.
 • Gebruik een mondmasker.
 • Verlucht je woning meermaals per dag.
 • Beperk je nauwe contacten.

 

Voor alle lieve mama’s

jong, oud of niet meer hier.

Voor al die prachtige vrouwen

zou het elke dag

bloemenhartjes moeten regenen !

 

Aan alle mama’s en oma’s

een zonnige en blije MOEDERDAG !

 

OKRA DANKT HAAR MEDEWERKERS

Een extra dikke MERCI  voor onze vriendelijke en geduldige webmaster die iedere maand zorgt voor een fijn verzorgde website en door de leden gewaardeerde extra lay-out van ons Okra-gazet. Merci Erik!
Ook de flitsende fotograaf van Okra zijn we dankbaar voor al het fotomateriaal dat hij ons maandelijks stuurt. Merci Wasily!
Natuurlijk ook merci aan onze ‘facteurs’, de wijkmeesters die maandelijks dit krantje aan u bezorgen en altijd open staan voor een leuke babbel. De redactie dankt ook al haar trouwe lezers, en doet tevens een oproep: bezorg moppen, gebeden, gedichtjes, tekstjes, tips, weetjes en foto’s, aan onze grijze en wijze hoofdredacteur Luc Fourie, aan onze secretaresse Mia Vandebroeck, of aan letterzetter Nicole Paulus van d’Egypte.
Het is onze grote plicht hier extra die Nicole te bedanken voor haar maandelijkse inzet want de meeste teksten komen altijd van haar. Zonder Nicole had den dezen er al lang het bijltje bij neergelegd! En we hebben elkaar eens diep inde ogen gekeken en elkaar beloofd door te doen met deze Okrakrant tot er in de toekomst een aflossing van de wacht komt. En mogelijk vinden we die wel bij een herstart van alle activiteiten als er terug jongere nieuwe leden zouden aansluiten. En ze spreken toch weeral van versoepelingen!!!  Dus wees maar gerust: Okra Hoegaarden leeft!!!!! Wij doen door!!!  Tot spoedig dus hopelijk allemaal!!!