Okrakrant maart 2021

MAART 2021

 

In het hart van elke winter

zit een trillende lente

en achter

de sluier van de nacht

zit een glinsterende dageraad !

 

(K. Gibran )

  

CORONA-KRANT XI

Beste mensen, het is nu al één jaar geleden dat we nog konden vergaderen, de laatste keer in het Paenhuys, weten jullie nog? En op de radio horen we dat er weeral meer opnames van besmette mensen zijn in de ziekenhuizen. De ellende is nog niet gedaan. Gelukkig hebben wij in Hoegaarden ons Okrakrantje nog om toch een beetje contact met elkaar te houden. Maar geloof mij vrij, dat is niet overal het geval, helemaal niet. Op vele plaatsen ligt het verenigingsleven, het Okraleven helemaal stil. En we vragen ons stilaan af of het verenigingsleven links en rechts niet helemaal zal stilletjes blijven.

Achteraan in ons krantje staat een verslagje van een vergadering van Okra-Gewest Tienen. Behalve in Boutersem en Hoegaarden gebeurt er bitter weinig.  En als Okra-Regio Leuven mails stuurt naar de plaatselijke besturen met een beetje peptalk, dan staat daar heel veel in van wat wij in Hoegaarden nog doen, zoals bijvoorbeeld foto’s uit de jeugdjaren in de ledenmail  plaatsen, wijkmeesters die nog maandelijks even aanbellen, …

Dat alles betekent natuurlijk niet dat we stilaan meer dan een beetje erg hopen op een hervatting van onze maandelijkse koffietafel, van de wandelingen, fietstochten, bowlings, enz..  Er zal weer geen pannenkoekendag zijn dit jaar, alsook geen ontbijtbuffet. Mensen dat was toch nogal een gezellige drukte. Maar genoeg geklaagd.

Wij beloven plechtig dat de eerste koffietafel die terug mag een serieus feest zal worden. Dan beloven we iets meer dan een stukje taart en een boterhammeke ’s avonds. Dat wordt zeker een pateeke en warm eten, echt waar, ook al kost het onze kas dan een flinke cent.  En in het verslag van de gewestvergadering staat dat het week van de vrijwilligers is. Wel als we mogen heropstarten zal dat gebeuren met een mooie vergadering voor ons ganse bestuur met wijkmeesters en andere helpers. En dat wordt ook een feestje, echt beloofd, op mijn communiezieltje.

Wij verwijzen u ook heel graag naar het internet, naar de website van Okra, (zie weeral verslag van de vergadering). Veel info, ook over Okra sport vind je op  https://www.facebook.com/okraRegioOostBrabant.

Dus bij Okra ben en blijf je welkom. Ik zou hier een vloek willen schrijven om dit extra te bekrachtigen, maar we blijven een christelijke vereniging, dus laten we het maar zo.

PLAATS VOOR EEN OKRA-MOP – SENIORENPRET

Ik word stilaan ouder en vooral stijver, dus gaf de dokter mij de raad naar een fitness-club te gaan. Ik schreef me dus in voor aerobics voor senioren. Ik buk, draai, duizel, spring op en af, zweet bijna een volledig uur.

En als ik mijn turnschoenen eindelijk aan heb is het lesuur aerobics voorbij. Joeng toch.

 

Weet je waarom alleen de gepensioneerden de eurocentjes nog tellen? Zij zijn de enigen die er de tijd voor hebben…

En weet je wat het grote voordeel is van cursussen voor gepensioneerden? Neen? Afin, de ouders worden niet verwittigd als we brossen…

En dan: weet ge hoe gepensioneerden de week doorkomen? Van maandag tot vrijdag doen we niks en op zaterdag en zondag rusten we uit.

En dan was er die snotneus die vond dat een week voor gepensioneerden bestaat uit zes zaterdagen en een zondag.  En dan vond die kerel nog dat je het pensioen best omschrijft als een ‘niet eindigende koffiepauze’. En een brunch voor gepensioneerden noemde hij begin van een normale dag. Rotzakske.

Want weet je wat het grootste probleem is voor een gepensioneerde? Er is nooit tijd genoeg om alles gedaan te krijgen.

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS GOED NA

 • Er gaat meer boven je pet dan eronder.
 • Het is altijd het juiste moment om de juiste dingen te doen.
 • Eén enkel vriendelijk woord kan die koude wintermaanden verwarmen.
 • Wacht niet op de gelegenheid. Zij komt niet, zij is er.
 • Het leven is als een regenboog, je hebt de zon en de regen nodig om de kleuren te kunnen zien.
 • Wie nooit de boog der zorg ontspant, die krenkt gezondheid en verstand.

OKRA ZOEKT ALTIJD HULP

En zeker als we de gewone activiteiten mogen heropstarten zoeken we versterking voor ons bestuur, voor onze wijkmeestersgroep. Voor ons bestuur dringt zich stilaan een verjonging op, ook deze jongen wordt straks immers 70. Als we ‘jongeren’ willen aanspreken moeten we een paar zestigers in het bestuur krijgen.  En de wijken van de wijkmeesters moeten we mogelijk ook eens herschikken. Wie zich ook maar een klein beetje geroepen voelt: welkom!!

Wil er bijvoorbeeld iemand ons Okrakrantje maandelijks bezorgen bij ons nieuw lid in Orsmaal en mogen we dan ook Dormaal op diens lijst schrijven? Luc dankt u hartelijk.

En als we mogen heropstarten: wie wil er voor de koffietafels leden gaan ophalen aan het WZC en op het einde terug naar huis voeren natuurlijk? En er zouden ook mensen in Nerm moeten afgehaald worden. Anders wordt het voor verschillende mensen erg moeilijk om tot bij ons te raken. De firma dankt u.

Hier is misschien net nog plaats om iedereen te bedanken die weer meewerkte aan dit krantje. Dit blaadje wordt zelfs 14 pagina’s lang deze keer. Zottekes toch. En onmogelijk zonder de tekstjes van Nicole en Mia. Velen, zoals  Georges uit Kumtich, Lucia uit Diepenbeek, Willy uit Overlaar, Nelly uit Hakendover en anderen mailen regelmatig als eens een mopje met de mededeling: ‘Iets voor krantje?’  Ik kan alles niet vol mopjes schrijven, maar dat is toch erg tof.  Blijven doen mensen.

DE TIJD VAN TOEN: OKRA-HERINNERINGEN …

Een lieve peuter met een guitige lach, mollige armpjes, kleedje met boefmouwkes. Deze lieve meid groeide op in Duitsland, werd zorgzame kinderverzorgster, oma en steun en toeverlaat van haar mama. Trekt vaak de wandelschoenen aan om samen met manlief de natuur in te trekken. ’t Is verdikke Danielle Bellis van Eliksem !

 

 

 

 

 

Deze jonge snaak is geboren en getogen in Hoegie-City. Hij kende Klein Overlaar evengoed als zijn broekzak. Hij kan goed over weg met deegrol en bakplaten . Voetbal en reizen is zijn dada. Awel, ’t es de zaun van Esther Noë, ’t es Willy van Bekker Bamps !

 

 

 

 

 

 

Hier een op en top Hoegaardse speelvogel van daar ergens aan de Grote Gete . Hij werd een knappe schrijnwerker, fervent visser. Nu ook een bezorgde opa, prima organisator van mooie wandelingen, werkpaard 1e klas bij onze Okra. Ja minse, dit is er ook ene van Angèle Morren, ’t is Staf Drossart !

 

 

 

 

 

NEN OKRA QUIZ

Vorige maand moest ge raden wie die schone meid op de foto hiernaast was. En de oplossing was: Nicole Paulus.

De foto werd genomen in 1952 in het Institut Julie Billiart bij Les Soeurs de Notre Dame de Namur in de Ooievaarstraat te Tienen.

Er waren 5 juiste inzendingen van Eliane Smets, Nicole Ruyts, Sonia Laeremans, Gabrielle Vandenbosch, en van Hélène Willems. Nicole Paulus schenkt hen alle vijf een heel nuttig en bruikbaar cadeautje.

 

 

 

 

 

En een goei en plezant rubriekske verdient herhaling, dus volgt hier een nieuwe quizvraag… Rarara ! Wie is dit ?

Stuur uw antwoord naar Nicole Paulus, Br. Loriersstraat 40, of mail het naar paulus.nicole@proximus.be of bel het naar 016 / 76 67 59 voor 15 maart 2021. Waag jullie kans ! Doen beste leden !

 

 

 

 

 

En herhaling tot vervelens toe:

Mag uw foto als kleine kadee ook in ons krantje? Ja? Dan bezorg je hem best aan Nicole van hier net boven. En als je zeker niet wilt dat uw naam of foto gebruikt wordt: melden aub aan Nicole of Wasily of Luc aub. Wij zijn braaf en doen het nodige.

EEN OKRA OPKIKKERTJE

Een opkikkertje voor onze zieke en herstellende leden, ook voor hen die een fritske eenzaam zijn, kop op, we gaan er echt wel komen, moed houden, het komt wel goed. Van ver veel warme groeten en een dikke klapkus van de voorzitter en het hele bestuur voor jullie allemaal !

NE KEER EEN LANGERE OKRA-MOP

Een echtpaar was boodschappen aan het doen en de hele stad was vol met winkelende mensen. Lopend door het winkelcentrum en kijkend naar de etalages, blikte de vrouw ineens verwonderd opzij om te ontdekken dat ze haar man nergens meer zag. Ze wist dat ze nog veel te doen hadden en werd erg kwaad. Ze rommelde in haar handtas om haar mobieltje te zoeken. Toen ze het gevonden had, belde ze haar man en vroeg hem waar hij toch gebleven was.

Haar man antwoordde kalm: “Liefste, herinner jij je die juwelierszaak nog waar we 5 jaar geleden waren en waar je helemaal verliefd werd op die diamanten halsketting die we toen helaas niet konden betalen.  Maar ik vertelde je toen ook dat ik hem eens op een dag voor je zou kopen”.

De ogen van de vrouw vulden zich met tranen, ze begon zacht te huilen en terwijl ze een snik probeerde te onderdrukken, fluisterde ze: “Ja, die juwelierszaak herinner ik me zeker nog”.

“Wel”, zei hij, “ik zit in ’t café ernaast!”

NIEUWS UIT HET PAROCHIECENTRUM

Ferm nietwaar, dit zicht van de achtermuur van het PC?

En het schijnt binnen heel tof te zijn. En heel ruim zegt Marc ons. Die is overlaatst nog eens gaan kijken. Schone toog zegt hij, en er is al heel veel geverfd. Als corona stopt kan het PC zeer snel helemaal afgewerkt worden, en nog belangrijker: geopend worden.

Yvan Rems en Liesbeth Van Nerum zijn Okraleden en steken heel veel vrije tijd in het PC, bewonderenwaardig!!?

 

 

 

BIJ OKRA BEN JE NU ZEKER THUIS

Voor wie er in deze tijden een beetje nood aan heeft.

Wij zijn al in de vastentijd beland. Vastentijd is de voorafgaande periode aan Pasen, een tijd van soberheid en inkeer.

Laten we dit jaar eens proberen in deze vastentijd op een ander ritme te leven. Tijd geven aan de dingen die anders blijven liggen.

Tijd geven aan je lichaam en je geest om tot rust te komen.

Proberen we eens in deze tijd vanuit een andere bron te leven.

Inspiratie halen uit het levensverhaal van de MENS die opkwam voor kleine mensen.

Inspiratie geven aan mensen in je buurt om samen dat geloof te beleven.

Probeer het eens uit, dan wordt PASEN verrassend vreugdevol!

(A.Vandeputte)

Weten we nog wat LUXE is ????

We geloofden dat luxe dàt was wat zeldzaam, duur en exclusief was, alles wat we dachten dat onbereikbaar was.

Vandaag realiseren we ons dat luxe de kleine dingen zijn die we niet zo waarderen. Het is een luxe om gezond te zijn, weg van ziekenhuizen. Luxe is het om te kunnen gaan en staan op elk moment dat we zelf willen.

Luxe is om te ademen zonder mondmasker.

Luxe is om samen te kunnen komen met Okra-vrienden, familie.

Luxe is het zien van elkaars glimlach.

Luxe is je kinderen en kleinkinderen eens goed kunnen vastpakken.

Dit alles beste leden is LUXE, en we wisten het nog nauwelijks !

DE FINANCIES VAN OKRA EN ANDER NIEUWS

Ik verwijs nog maar eens naar de gewestvergadering. Men vraagt ons om tegen half maart de ledenlijst 2021 op te sturen naar de hoofdzetel. Zij maken dan een afrekening voor ons en wij storten dan de grote helft van het lidgeld door zodat de regiozetel kan werken, zodat we het Magazine kunnen ontvangen. Dus wie niet het lidgeld vernieuwt per 15 maart wordt geschrapt als lid in de hoofdzetel, ontvangt het Magazine niet meer, is niet meer verzekerd, kan niet meer mee op uitstap, enz.. Er zijn wel geen uitstappen voorlopig, eigenlijk is een verzekering nu helemaal niet nodig, enz., maar eigenlijk hoor je er dan niet meer bij.  Wij beloven vanuit Hoegaarden om ons Okrakrantje toch nog een paar keer te bezorgen, maar moeten daar straks daar ook mee stoppen uiteraard. We beloven zeker de mensen uit het WZC niet direct te schrappen, zij mogen nog altijd niemand van onze mensen ontmoeten en dan is het soms moeilijker. Laat deze info eens lezen aan uw knuffelcontact, zij kunnen misschien het nodige doen.

PS: de sportverzekering heeft ondertussen iedereen voldaan…

Samen met deze wordt u de nieuwe lidkaart bezorgd, wie niet stortte kan deze lidkaart nog niet ontvangen. Dus aub:

Gelieve bijgevolg te storten op BE94-0682-4779-4914 de leuke som van 25 € met vermelding ‘lidgeld’ en naam’.  Voor een tweede lid op hetzelfde adres bedraagt de som slechts 17 €, bewoners WZC storten graag 10€ en wie elders hoofdlid is betaalt 7 € en is bij ons bijlid.

Gijle zij allemaal bedankt.

En wilt ge nog iets tofs lezen? We hebben een vierde nieuw lid dit jaar. Uit Orsmaal werd Mia Polleunis lid. Mia is de mama van onze Hoegaardse pastor Liesbeth Goris. Dat is toch geweldig: er zijn al een jaar weinig activiteiten en wij hebben al ons vierde nieuw lid. Dat geeft dan moed aan het bestuur om verder te puzzelen.  En heel hoogstwaarschijnlijk mag ik hier volgende maand nog iemand aankondigen. Ik verraad nog geen naam, maar het is weeral een zij en zij wil mee wandelen en fietsen.

Uit Leuven schreven ze vorige maand al dat het uitzonderlijk was dat een trefpunt een nieuw lid aanmeldde in 2021 en wij zijn weer aan het feest. Ikke fier!!

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Lieve jarigen, wij klinken op jullie gezondheid. Genieten jullie voor de volle pot van dit enige moment. Proficiat !

 

We hebben voor de maand maart weer een heel schone lijst met jarigen. En kijk eens welke schone jongen deze lijst opent per 3 maart: onze wandelchef Albert Vandermeulen is jarig.

En op de vierde noteren we twee feestelingen, nl. Pierre Ottenburg en Georges Gevers. De eerste jarige moeten we toewensen dat we snel terug mogen wandelen in groep, de tweede wil bowlen en de derde ook nog eens extra een hervatting van het kaartspel. En ik wil ook alle drie!!!!

Nicole Bamps viert hard maar voorzichtig op 8 maart.

Wijkmeester en lid van ons hoofdbestuur Michel Winnen is de 13de jarig.

Eindelijk eens een echte Hoegaardier aan het feest: Willy Vanolst is jarig op 15 maart.

We gaan terug naar het buitenland op 16 maart: Leopold Willems, echtgenoot van Nicole van hier net boven zet de bloemekes buiten.

Rachel Merckx, (is Meldert ook buitenland?) viert op 19 maart.

Jo Kinaes, nog altijd onze benjamin, verjaart op 23 maart: proficiat Jo.

Jacqueline Raymaekers is hopelijk terug thuis van Melsbroek op 24 maart.

Liliane Vandenberg en Marcel Mues zijn op 24 maart samen jarig. Zou corona nog niet overwonnen zijn tegen dan, dan kunnen ze uitgebreid vieren.

En nog twee jarigen op dezelfde dag, twee van ons wijkmeesters dan nog wel. Nicole Ruyts en Danie Dehenin zijn beiden jarig op 26 maart. Hoera.

Fred Francart mag van mij een cola drinken met iets bij op 28 maart.

En Paul Cauberghs  sluit deze rij op 29 maart. Proficiat Paul.

Fouten en vergissingen altijd melden aub, zo wordt onze ledenlijst nog eens correct. Wie dus niet graag heeft dat zijn/haar naam/ foto hier of elders in dit boekje (mis)bruikt wordt moet het laten weten. Wij respecteren uw privacy en zorgen dat het nooit meer gebeurt. Dikke merci.

OKRA ROUWT

Op 11 februari ontsliep te Nerm ons trouw lid Jacques Dekeyser.

Jacques ,

Bij het vallen van de eerste echte sneeuw ben je stilletjes vertrokken naar hierboven. Met stil verdriet vernamen wij je overlijden.

Je was een harde werker, sterk verbonden met de Hoegaardse natuur, maar nog sterker verbonden met je zus en familie.

 

Dank Jacques dat je onze vriend was, dat je vele jaren bij ons en Okra was.

 

 

In een email heeft de familie Okra bedankt voor het medeleven. Bedankt Nicole dat je dat voor ons deed.

OKRA WEERSPREUKEN VOOR MAART

 • De maand maart heeft venijn in zijn staart.
 • Nooit maart zo goed, of het sneeuwt een hoed.
 • Donder in maart, april kou vergaart.
 • Wat maart niet wil, doet april.
 • Op Sint Geertrui komt de warmte uit de grond.
 • Sint Jozef sta ons bij, of de winter gaat niet voorbij.

VERSLAG VAN DE OKRA-GEWESTVERGADERING

Het is ongebruikelijk dat we u over zo’n gewest- dan wel regiovergadering briefen, maar u heeft recht op alle informatie, dus … Zo’n gewestvergadering in corona-tijden vindt plaats via de computer en skype. Voor ons nam Mia deel. Echt opbeurend nieuws had men niet, lees het verslag maar.

Vernieuwing lidmaatschap 2021: ten laatste half maart gegevens doorsturen naar regio Leuven, wie einde maart niet betaald heeft, wordt in Leuven geschrapt van de lijst. Leden die twijfelen: wijkverantwoordelijken kunnen nog telefonisch contact opnemen en hun overtuigen en anders kan men nog altijd terug lid worden als de activiteiten terug opstarten. Ondertussen ontvangt men geen Okra magazine meer.

Week van 27/2/2021: week van de Okra vrijwilliger, elk trefpunt beslist zelf hoe men dit invult. Voorstel: ik wil iedere vrijwilliger een kaartje bezorgen met een dank je wel!  Doe maar Mia.

Shownamiddagen, lentekriebels met…de Melando’s, muziekantenstad, Angelo Martinez, Tom en Tamara, Lissa Lewis, Michael Lanzo, Johan Kalifa, Ida de Nijs, Kris, Marianne en Micji, Eric Flanders, Ingrii, Ivann PC Brown en Doran-Ellis. Dit jaar spijtig genoeg niet in de stadsfeestzaal van Aarschot maar wel live bij jou thuis op zondag 21 maart om 20u. Alle info op https://www.facebook.com/okraRegioOostBrabant. Ook op de Okra website www.okra.be/oost-brabant zal je kort voor de aanvang een link vinden naar de show. Een show zien op je computer of laptop is soms niet ideaal. Je kan altijd je knuffelcontact vragen om te helpen. Als je een smart TV hebt is het via je smart TV naar de website gaan.

Opstart andere groepsactiviteiten: we wachten af. Tot Paasvakantie al zeker geen activiteiten in groep.

Regionale wandelingen en fietstochten: terug opstarten wanneer het mag.

Academie voordrachten dit voorjaar geannuleerd, misschien najaar opstart

Buitenlandse reizen tem juni 2021 afgelast.

Binnenlandse reizen wordt nog bekeken in functie van versoepelingen en opstart horeca.

3 mei bedevaart naar Scherpenheuvel: viering gaat niet door, er komt een zingevingsmoment met teksten en muziek, wordt digitaal verzonden. Er wordt ook een papieren versie voorzien in de regiokatern van het magazine of apart in sprokkels.

DE OKRA SJOEKES

Wandelspecialist Albert Vandermeulen stuurde ons een foto van zijn sjoesjoeke. Zijn Léonceke was jarig en hij tracteerde haar met veel bubbels.

 

 

 

 

Het was onze secretaris Mia die het initiatief nam om de sjoekesdag ook in Hoegaarden een plaatsje te geven. Zij bezorgde in Overlaar op 14 februari de nodige sjoekes en stuurde bijgevoegde foto’s, ook van zichzelf en hare grote sjoe Guy.

 

 

 

 

 

 

 Hebt gijle ook door dat Willy Bamps hier nogal scoort in dit krantje met zijn fotookes ?

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils           PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                    Doelstraat 47

3321 Hoegaarden              3320 Hoegaarden

 

 

Wanneer we elkaar niet in de armen kunnen nemen,

dan moeten we het doen met andere kleine tekens van genegenheid.