Okrakrant juni-juli 2020

  Het wordt zomer !

De kleuren van de regenboog

de zon die voor een wolk schuift.

Een speelse witte vlinder

onder een stralende zon.

Een dartel veulen in de wei

midden een bloementapijt.

Een roos die pas ontluikt

en de glimlach van een kind

dat is voor mij geluk !

 

CORONA-KRANT III

Er is maar één optie om lang te leven beste vrienden en dat is oud worden. En dat hebben wij nu aan onze rekker, we behoren met z’n allen tot de risicogroep en we moeten ons koest houden, wij zijn de meest geviseerden. Okra nationaal heeft alle Okra-vergaderingen voor juni verboden: geen vergaderingen, geen koffietafels, geen uitstappen. Het duurt lang, veel te lang.

En ik erger me steeds meer aan de Engelse termen die i.v.m. met corona altijd maar opnieuw gebruikt worden. Social distancing, bestaat daar geen goed Nederlands woord voor? Waar is Vlaanderens fierheid naartoe?

Maar gelukkig genieten we stilaan altijd maar meer van een versoepeling van de lock-down-maatregelen, weer zo’n stom vreemd woord. We mogen terug wandelen en fietsen in groep: zie verder in dit boekje.  Wij hier in Overlaar genieten uitgebreid van deze versoepelingen. Wij fietsen nog altijd heel veel, nu ook recent met de kleinkinderen. Binnen korte tijd zullen oma en opa deze jeugd niet meer kunnen volgen, maar voorlopig vinden wij dit heerlijk. En ondertussen ken ik alle ijsroomverkooppunten uit de grote omtrek: op de Heide in Linter, Vica in St Truiden, daar in Melkwezer, in Molenbeek-Wersbeek. Enfin, vroeger kende ik de caféterrasjes, nu de ijsventers. Het leven kan veranderen, maar ons mannen genieten en wij ook.

En stilaan durven we ook terug in een klein groepje fietsen en ontspannen met de vrienden. We maakten al en tochtje naar Scherpenheuvel. En op een meter of twee afstand van mekaar genieten in de tuin van een trappistje, daar is toch niks verkeerd mee? Zo blijft het leven aangenaam, maar ja: heel veel mensen hebben erg veel schrik, dan is het moeilijk, maar het wordt beter!!

En zouden we toch niet eens riskeren om te voet naar Scherpenheuvel te wandelen, straks als de cafés terug open zijn? Wie gaat er eventueel mee?

Samen met dit krantje ontvangt u een mondmasker, gemaakt door Sonia, Liesbeth en Arlette, met uitgebreide steun van Nicole en Mia. De Okra-familie leeft nog in ons dorpje. Zo had ik wreed veel angst om aan dit krantje te beginnen, na al dikke twee maanden geen Okra-vergadering meer. Maar door de warme hulp van weeral Mia en Nicole, maar ook van Andree en Erik natuurlijk en nog anderen is het weer prima gelukt. Geniet ervan mensen, hopelijk tot heel gauw in het dorp en laat u begot niet doen, straks mogen we terug een koffietafel organiseren.

Okra Hoegaarden zet door !!!!

BIJ OKRA BEN JE NU ZEKER THUIS!

Geloof me of niet, we zijn al in juni 2020 beland. Drie zware en nare maanden hebben we dit jaar al gehad, maanden met heel wat beperkingen, zorgen, misschien wel angst en eenzaamheid. Volgens de virologen moeten we blijven afstand houden, blijven handen wassen, onze woning dagelijks verschillende keren verluchten en veel bewegen. Als we winkelen dragen we bij voorkeur een mondmasker. In de media werden we overspoeld met info betreffende die fameuze mondmaskers. Dus lanceerde ik in het vorige OKRA-krantje een oproep. Ik zocht stiksters om die spullen te maken … en ik heb drie goeie zielen gevonden. Liesbeth, Sonia en Arlette zijn al dagen stof aan het knippen en stikken een berg maskers. Mia beloofde een reportage hierover te maken, en ergens in dit krantje kan je meer over die drie leden hun inzet vernemen.

We kregen veel reacties betreffende het kaartje dat jullie in het krantje van vorige maand vonden. Blijkbaar deed het plezier, wij zullen dat nog wel een keer doen. Beloofd. Tussen haakjes gezegd, er werden al meer dan 400 kaartjes geschreven en bezorgd bij Okra-leden of eenzamen in en rond Hoegaarden. Dank aan allen die kaartjes schonken en zij die iedere week op pad gaan om ze in de brievenbussen te stoppen. Tot een volgende keer !

**********************   NIEUWE OOGST!  **********************

Wie de komende maanden een potje verse confituur of gelei van aardbei, rode bes of kriek wil kopen moet contact nemen met Nicole Paulus, 016/76 67 59 of paulus.nicole@skynet.be.
UITSLUITEND OP BESTELLING .

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS GOED NA

 • Als je goed kijkt, kun je iedere dag iets moois zien.
 • Hoop is het enige wat sterker is dan de angst.
 • Pak de zon, en straal.
 • Een kus is een prachtige truc om je spraak te stoppen als woorden overbodig worden.
 • Elke wandeling in de natuur levert meer op dan we zoeken.
 • Kijk aandachtig naar de natuur, je zal alles beter begrijpen.

VLIJTIGE OKRA BIJTJES MAKEN MONDMASKERS

In onze Okrakrant van mei werd gevraagd of er geen mensen bereid zouden zijn om mondmaskers maken voor onze leden. Liesbeth Van Nerum, Sonia Laeremans en Arlette Lafosse, ervaren stiksters, gingen aan de slag om 150 stoffen en herbruikbare maskers te maken voor onze Okra-leden. Heel wat mensen schonken katoenen stoffen, er werd overlegd over het juiste model, maar het grootste probleem was om elastiek te vinden. Liesbeth ging een uur in de rij staan aan de Veritas om 5 m elastiek te bemachtigen. Elastiek was even zeldzaam als het wc-papier aan het begin van de Corona-crisis. Na enkele bezoeken aan Veritas ontdekten we “Het vlijtige bijtje” in Waanrode en ons elastiekprobleem was opgelost.

Knippen, zomen, stikken, plooitjes maken, elastiek knippen, spelden en stikken, strijken, … na een dikke week was de klus geklaard. Nicole zorgde daarna dat elk masker in een plastieken zakje zat en groepeerde de voorraad per wijkverantwoordelijke. En zo vond je uw cadeauke samen met ons Okrakrantje in de bus. Tof hé!!

Vooraleer het te gebruiken kan je het best 30 min wassen op 60 graden. Er wordt geadviseerd om een mondmaskers te dragen daar waar je de afstand van 1,5 m niet kan garanderen en waar veel mensen samen zijn zoals op de bus, in de trein, in de winkel, op de markt, … Onze vlijtige Okra-bijtjes vinden het belangrijk dat alle leden goed beschermd zijn.

Enkele afsluiters van onze vlijtige bijtjes: “We kunnen beter mondmaskers stikken dan ziek worden!” “We zijn blij dat we iets konden doen voor Okra.” “We missen onze vrienden en vriendinnen van Okra !” “Ik bescherm jou, jij beschermt mij!”   Toffe maskes nietwaar!?

Er is nog een kleine voorraad mondmaskers beschikbaar bij Nicole Paulus. Wie graag nog eentje extra wil, contacteer Nicole. Ze worden verkocht aan 1 euro zolang de voorraad strekt. Vandaag krijg je eentje gratis, de volgende kost dus 1 euro, zo recupereren we de kostprijs van den elastiek.

Vlak hierna, onder onze maandelijkse rubriek ‘Okra op de foto’ zie ja onze straffe madammen. Merci Liesbeth, Sonia, Arlette, Nicole en Mia.

OKRA OP DE FOTO

OKRA VERJAARDAGKALENDER

 Hieperdepieper … HOERA !

Voor al de leden die in juni en juli jarig zijn zingen wij: 1 – 2 – 3  –  4 …, nee, niet hoedje van … maar een knuffel en kusje van papier!

Rita Vincke en Agnes Matheus zijn de eerste jarigen op 2 juni, proficiat.

Jan Lemmens verjaart op 3 juni en Monique Vangrambesen op 4 juni, top!

Rik Sweerts wensen we proficiat op 7 juni en Georgina Willems viert op 9 juni. Suzanne Swellen feest op 11 juni. Hopelijk zijn de terrasjes terug open op uw verjaardag Suzanne.

Jean-Pierre Dendooven wensen we een mooi jaar toe op 14 juni en voor Lieve Meulemans hetzelfde op 15 juni.

Anne-Marie Ausloos nipt aan een glaasje op 18 juni.

En Paulette Vercammen en Any Smolders sluiten de rij van juni af op 25 juni.

Op 4 juli wordt er weer een glaasje gedronken aan de Tiensestraat: Christianne Ausloos is jarig.

Mondmaskermaakster Sonia Laeremans wensen we het allerbeste toe op 13 juni. En op 17 juli verjaart er een schoon koppel: Gilbert Dehennin en Ivonne Denhaen vieren de pannen van het dak. Nog een koppeltje dat samen verjaart: op 21 juli vieren Julia Boffé en Boudewijn Dekeyzer.

En dan sluiten we af met een trio dat op 25 juli verjaart. 25 juli moet toch een speciale dag zijn als Luc Fourie, Nicole Paulus en Arlette Cortoos samen verjaren. Den alcool zal vloeien …

OKRA ROUWT

 

En Okra rouwt opnieuw want op 20 mei overleed onverwacht Diana De Vlaminck; Ze was 67 jaar lang de echtgenote van Raf Poelvoorde. Deze West-Vlaamse vrouw voelde zich perfect thuis in Hoegaarden, had hier haar gezin, haar job in de “Bon Lait” in Tienen, was erg actief bij KAV, fervent wandelaarster en trouw lid van Okra.


Diana was een rots in de branding,
en koerste recht door zee .
Ze trotseerde storm en golven
alleen …de laatste tijd had ze de wind niet mee .

 

Rust zacht Diana .

OKRA WEERSPREUKEN VOOR JUNI-JULI

 • Als het regent op Barnabas, zwemt de oogst in een waterplas.
 • Sinte Jan, de regenman.
 • Donderweer in juni, maakt het koren dik.
 • Is de eerste juli regenachtig, geheel de maand zal wezen regenachtig.
 • Zonder dauw geen regen, heet het in juli allerwegen.
 • Helder op Sint Jacobsdag, veel fruit de boer verwachten mag.

EEN OKRA OPKIKKETJE

Wij willen al onze leden die momenteel in een dipje zitten, eenzaam zijn, een hart onder de riem steken. Onze leden die wat ziek zijn, wensen wij een spoedig herstel. Jullie zijn tijdelijk uit ons oog, maar niet uit ons hart.
Goeie moed !

Voor wie er nood aan heeft

Hemelse Vader, heilig zij Uw naam
Uw rijk vervult heel ons bestaan.
Mochten wij steeds Uw wil volbrengen hier
en op Uw veilige paden gaan.
Geef ons de kracht met het dagelijks brood
en wees genadig als wij falen.
Dan zullen wij ook veel milder zijn
voor hen, die ons beproefden ooit.
O Vader, geef ons ook een zuiver hart
waar kwaad geen plaats vindt nu of nooit .                          ( J. Pierloz – Internet )

De Heer schenke ons zijn zegen, Hij beware ons voor onheil en geleide ons tot eeuwig leven .Amen.

Ongeveer dagelijks ontvangen wij per email een bezinning van de nationale okraproost Jan Denil. Het zijn mooie warme teksten. Wie hier steun en troost zou in vinden kan contact opnemen met Nicole Paulus, zij zendt zeker met veel plezier die bezinning door….                                                         

OKRA TIP VAN DE MAAND

Vorige maand schreven we hier op info van Andree over de mogelijkheid om te onderhandelen over de kostprijs van gas en elektriciteit. We herhalen even dat u altijd kan bellen op 03/361.46.03, waar men u altijd kan helpen met het vergelijken van prijzen en het eventueel wijzigen van leverancier. Andree stelt voor dat u zich altijd kan laten helpen door de kinderen, maar indien u dit liever heeft zal zij iedereen die wil verder helpen tijdens onze eerstvolgende vergadering. Er gaat toch ooit eens een einde komen aan deze corona-ellende zeker, maar het zal toch rap september worden indien er dan weer geen heropflakkering komt van het virus.

Daarom: allemaal samen een kaarsje branden. Of ten minste beloven in het najaar een kaarsje te zullen branden in Scherpenheuvel als we in het najaar die uitstap met de bus kunnen organiseren.

Voor Daens blijft 4 oktober voor ons voorbehouden, alle andere uitstappen en vakanties zijn denkelijk afgelast voor 2020, ook de regio- en de gewest-uitstappen. Kent ge dat liedje nog: ’t Is een miserie nondedju’?

OKRA LEKKER ACTIEF

Wandelen en fietsen in groep mag dus terug, zij het onder strikte voorwaarden en als organisatie door een sportclub. Ik gebruik hieronder hoofdzakelijk de tekst die Mia per mail zond naar onze wandelaars om ze uit te nodigen voor de wandeling van vrijdag 29 mei. Waarom het moeilijk maken als gemakkelijk ook kan? Een luierik verander je immers zo maar niet, ook niet door corona.

Dankzij jullie jaarlijkse sportbijdrage (8 €) aan de erkende sportfederatie Okra Sport+ is Okra Hoegaarden een officieel erkende sportclub. De leden die deze bijdrage dit jaar nog niet betaalden, kunnen deze nog overschrijven op rekeningnummer van Okra Hoegaarden BE94 0682 4779 4914 met vermelding Okra Sport. Opgepast: deze verzekering is een verplichting voor de wandelaars en fietsers tijdens Okra-activiteit!! Elke sporter draagt zijn/haar verantwoordelijkheid en volgt de algemene richtlijnen: was je handen voor en na de activiteit met zeep, vermijd handen geven, hou altijd 1.5 m afstand, bewaar deze afstand ook ten opzichte van voorgangers, tegen- en achterliggers en tijdens een pauze, neem je eigen drank en versnapering mee, verzamel niet eerder dan 10 min voor de activiteit en ga achteraf onmiddellijk naar huis, het dragen van een mondmasker is een aanrader. Blijf zeker thuis als je ziek bent of als jij of een huisgenoot symptomen hebt/heeft die op COVID-19 kunnen wijzen. Gebruik voor, tijdens en na de activiteit steeds je gezond verstand! Sporten is inderdaad belangrijk, maar niet belangrijk genoeg om mensenlevens te riskeren.

De eerstvolgende wandeling zal doorgaan op vrijdag 29 mei 2020. Wij vertrekken om 14u in Bost aan het Ontmoetingscentrum De Buksboom, Sint Odulphusstraat 15, Bost. Onze wandelgids Albert heeft een wandeling uitgestippeld van +/- 1u30, voorlopig nog zonder terras. Indien alles vlot verloopt zal er op vrijdag 12 juni een volgende wandeling doorgaan in Hoegaarden, opgesplitst in een korte en een lange wandeling. We komen samen aan de Toontuinen, hopelijk kunnen we na die wandeling al terecht op het terras voor een achterafje. U komt toch ook?

Ook inschrijven op voorhand is verplicht. Laat tijdig weten dat je aanwezig zal zijn via albert.vandermeulen@telenet.be of op 016 81 74 83 of aan Mia  op 0478 98 41 43 of via vandebroeck.mia@skynet.be  Het aantal deelnemers is beperkt tot 20 personen, desnoods splitsen we in groepen.

Hopelijk ook nog wandeling op 26 juni, neem contact met Albert of Mia.

WREE CORANA OVERWEGINGEN

De aardappelboer zit in de puree.
De tandarts trekt het niet meer.
De elektricien kan de spanning niet meer aan.
De piloot zit aan de grond.
De exporteur voert niets meer uit.
De kweker zit op zwart zaad.
De kappers zitten met de handen in het haar.
De gids is de weg kwijt.
De kroegbaas is het allemaal goed zat.
De reisleider komt er niet meer uit.
De stratenmakers staan op straat.
De zwemleraar gaat kopje onder.
De winkelier heeft er geen boodschap meer aan.
De imker is er niet bij.
De opticien wenst iedereen sterkte.
De treinmachinist is het spoor bijster.
De postbode is erg bezorgd.
De wielrenner kan niet rondkomen.
De uroloog is pissig. 
De loodgieter staat het water aan de lippen.
En de DJ draait door.
De accountant rekent nergens meer op.
De gynaecoloog ziet er geen reet meer in.
De zwangere vrouw bevalt het niet.
De dokter is er goed ziek van.
De toiletjuffrouw zit in de shit.
De voetballer heeft geen doel meer.
De brandweerman is uitgeblust.
De inpakkers kunnen wel inpakken.
Voor de behangers is geen rol meer weggelegd.
De baggeraar vindt het bagger.
De rij-instructeur kan niet schakelen.
Bij de cardioloog komt het “hart” aan.
De kapitein zit op een zinkend schip.
De cartoonist ziet geen tekenen van herstel.
De dermatoloog krijgt het vel over de neus.
De diëtist wordt aan het lijntje gehouden.
De frezer heeft niets meer te vrezen.
De mijnwerkers zien het donker in.
De pedicure heeft geen poot om op te staan.
De gedetineerden zien het niet meer zitten.
De buschauffeur volgt de lijn niet meer.
De kleermaker is de draad kwijt.
De leerkracht krijgt het niet meer uitgelegd en de leerling snapt er niets meer van, terwijl.de schoolleiding leidt nu niet maar lijdt.
De ouders voelen zich machteloos.
De alcoholist is te belazerd.
De nagelstylist heeft geen nagel om aan het gat te krabben.
De boswachter ziet door de bomen het bos niet meer.
De slagers hebben niet genoeg vlees op de botten.
De verpleger ziet het verband niet.
De cipier kan niet meer anticiperen.
De apotheker ziet er geen heil meer in.
De pastoor is voor het zingen de kerk al uit.
De bloemist ziet het niet meer fleurig in.
De prostituees gaan naar de kloten.
De taxichauffeur heeft geen bestemming meer.
De belegger heeft geen opties meer.
De groenteboer kan het niet kroppen.
Maar verder gaat alles goed.

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

 

Bakkerij Edwin Wils
Altenaken 80A
3321 Hoegaarden

Okra koopt altijd Hoegaards, deze mensen helpen ons maandelijks en geven ons een mooi percentje korting. Merci Edwin. Merci Sven.

PATISSERIE SVEN
DOELSTRAAT 47
3320 HOEGAARDEN

OKRA GAAT DIGITAAL

Zie ons vorig boekje beste mensen. Daar schreven we dat er al meer dan 30 mensen inschreven om te leren werken met PC, Ipad en andere moderne communicatiemiddelen. Na deze oproep schreven nog paar mensen in.

Deze tijd waarin we zo’n beetje opgesloten waren in ons huisje en heel weinig contact konden hebben met familie en vrienden maakten het u misschien ook overduidelijk dat je eigenlijk moet kunnen computeren om te vechten tegen de eenzaamheid. Dit is een laatste oproep om, wanneer het mag, deel te nemen aan een lessenreeks over mailen, twitteren, enz. Ik ben weeral Engelse woorden aan het gebruiken, maar dit is duidelijk nuttig..

Schrijf in bij Mia Vandebroeck of Andree Pierlet. Hun telefoonnummer vind je op de volgende bladzijde.

OKFA FIETST

Alles op pagina 9 vermeld geldt tevens voor het fietsen: fietsen in groep is toegelaten als het gebeurt in een sportclub, er moet een verantwoordelijke aangeduid worden, deelnemers moeten op voorhand melden, verzekering is noodzakelijk, enz.. Maar ok, we komen uit ons kot …

De eerstvolgende fietstocht zal doorgaan op dinsdag 16 juni 2020, vertrek om 13u30 aan het Parochiecentrum. Afstand +/- 30 km. Laat tijdig weten dat je aanwezig zal zijn aan Luc Fourie 0475 35 00 67 of  lucfourie@yahoo.com.

 

Geniet als het lukt .
Huil als het moet.
Verdriet of plezier.
Blijf hopen .
Alles komt goed !

 

Behoefte aan een telefoontje? Hulp nodig? Bel gerust eens iemand van de bestuursleden op, het is een beetje hun plicht om tijd voor u te maken

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen 0475-35 00 67
Fille Andre, Br Loriersstraat 40       0475-91 52 55
Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar     0478-98 41 43
Marc Finoulst, Beukenlaan 6        016-76 71 27
Dodion Moniek, Stationstraat 22         0498-82 71 94
Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert  0498-56 69 04 
Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2     016-76 72 33
Laeremans Sonia, Dumontstraat 15/1          0497-25 56 05
Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1     016-76 57 17
Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                  016-76 64 83
Lea Kustermans, J Lowetlaan 4              016-76 76 18        0499-23 23 74
Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen  0497-18 77 19
Willy Bamps, Heelblok 44  Tienen   0472 -57 0429     
Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever 0498-30 71 54 
Andree Pierlet, Diestsesteenweg 25 Tienen     0495-468 484