Okrakrant juni 2021

ZOMEREDITIE

 

DROMEN

van het strand.

DROMEN

van de zee.

En als ik weer naar HUIS  ga

neem ik AL mijn

D R O M E N  mee !

     

CORONA-KRANT XIV

Zomereditie staat hier op de vorige pagina, eigenlijk ben ik een beetje beschaamd om zoiets te schrijven. Het is een rotmaand mei geweest, koud en nat. De opwarming van de aarde: mijn voeten ja. De tweede helft van deze week geven ze eindelijk beter en warmer weer. Tegen dat dit boekje bij u in de brievenbus ligt is het misschien eindelijk aangenamer.

En Corona-krant 14 schrijven we ook. Al anderhalf jaar is er geen Okra-koffietafel meer. Maar ook hier schijnt de zon op de achtergrond, het virus is aan het slabbakken. Okra Hoegaarden hervat langzamerhand haar activiteiten. We wandelen terug, we fietsen terug, we hebben een werkdag gehad in het PC.

We zijn ook al 14 dagen met ons bestuur aan het uitkijken naar mooier weer om te kunnen vergaderen. Wij moeten immers ook buiten samen komen en met deze regen en wind is dat onmogelijk. Wij moeten stilaan de heropstart van de maandelijkse koffietafel plannen. Hoe organiseren we onze eerste samenkomst? Hoe zit dat met een ontbijtbuffet? En organiseren we in september onze fietszoektocht? Is er haringenbak tvv PC? En hoe zit dat met het huurgeld voor PC? Waarschijnlijk kunnen we straks onze 2 € per vergadering met koffie, taart en avondeten niet meer aanhouden. Kortom: vele vragen. Maar het positieve is natuurlijk dat dit alles kadert in een verhoopte herstart van het normale leven.

En die fietszoektocht voorbereiden met deze koude is natuurlijk niet erg aangenaam, maar het zou na twee jaar inderdaad eens goed zijn om een flyer van Okra rond te delen in het dorp. Want weten de Hoegaardiers die geen lid zijn van onze kring wel dat we bestaan, dat ze welkom zijn bij ons? Want we zijn een beetje toe aan verjonging hoor.  Maar zelfs hier goed nieuws in de pijplijn: ene pastor Liesbeth beloofde na de laatste wandeling om binnen twee jaar met pensioen te gaan en zich dan te smijten in onze Okra-werking, werk te maken van die verjonging. En dus beloofden de zeventigers uit ons bestuur die twee jaar zeker nog te willen overbruggen. Ge voelt dat hé mensen: bij Okra zit je goed. En weet ge wat nog mooi is aan onze vereniging? We horen zo links en rechts dat onze leden steeds meer gebruik maken van de verjaardagkalender om vrienden eens te bezoeken of op te bellen bij hun verjaardag. En bijgevoegd aan deze is andermaal een kaartje van Nicole met lieve groeten. Dat is allemaal tof en geeft een gevoel van warmte. Nu nog beter weer worden en dan komt het goed, zeker weten!

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS GOED NA

 • Mooie momenten zijn veel mooier als je ze met vrienden kunt delen.
 • Soms is alles wat men nodig heeft alleen maar een schouder.
 • Diamanten zijn waardevol, vrienden onbetaalbaar.
 • Sluit vrede met het verleden, zodat het heden niet kan bederven.
 • Een nieuwe vriend is als nieuwe wijn, laat hem ouder worden en hij zal veel beter worden.
 • Jeugd zou een ideale toestand zijn als die wat later in het leven kwam.
 • Gelukkig zijn is genieten van wat je hebt en geloven in wat nog komt.
 • ’n Gelukske zit in het zonnetje !     (Met veel dank aan Jenny Depus)

WEERSPREUKEN VOOR JUNI EN JULI

 • Heeft Sinte Margriet geen zonneschijn, ’t zal een natte zomer zijn.
 • Juni meer droog dan nat, vult met goede wijn het vat.
 • Zonder dauw geen regen heet het in juli allerwegen.
 • Julidagen hel en klaar, heten altijd een goed jaar.
 • Is het helder op Sint-Jacobsdag, veel vruchten men verwachten mag.
 • Prijkt juli in hete gloed, dan zijn in ’t najaar de vruchten goed.

EEN ZOMERS GEDICHTJE!

Soms zijn de wolken boos,
zelfs woedend op elkaar.
Je kunt ze horen zuchten,
of, voelen hier en daar.
En wij hiervan onderen
zullen het merken,
als ze daar boven weer lopen te donderen.
Maar één ding kan ik je zeggen,
één enkel ding zo fijn,
knoop het in je oren,
“na regen komt zonneschijn “!

DE TIJD VAN TOEN, OKRA-HERINNERINGEN …

Woow ! De eerste keer een naaktfoto in ons gazet! De schattige baby op het schapenvel werd een lieve, toffe madame bij wie je altijd welkom bent . Dus … ga gerust langs in Hoksem bij ons aller Vonneke Denhaen !

Pluchen hond ferm in de arm, ook een kleedje met poefmouwkes, haartjes in de plooi, alles “comme il faut” voor een mini staatsieportret! Deze peuter werd een warme hartelijke vrouw. Het is niemand minder dan onze lieve Jenny Depus !

 

 

 

 

Frisse, ferme bloem in een bloemendecor! Geboren en opgegroeid in Hoegaarden, maar na de liefde te hebben gevonden trok ze de Walen in, naar Zétrud-Lumay. Il n’y a pas de doute, c’est notre chère Marcelle Dotremont !

Ook dit meisje met strik in het haar en kleedje ook met poefmouwkes poseert graag voor de schoolfotograaf. Zij had een droom, maakte hem waar en liet de Chirovendels door Hoegaarden marcheren. Nu een bezorgde echtgenote en oma en wandelaarster 1ste klasse. Ja minse, ’t es Moniek Dodion van de Bazaar.

 

 

 

Geboren en opgegroeid in een warm nest in de Galicstraat in Bost. Vond de liefde in Ezemaal, en is nu een warme mama en oma. Yes, ’t is onze wijkmeesteres Elza Kustermans uit de Jules Lowetlaan !

 

 

 

Vorige maand was deze de quizvraag, maar niemand zond het goede antwoord naar ons Nicole. Stoute kinderen zijt gijle allemaal. Maar het was wel niet vanzelfsprekend.  Diversen hebben mij gevraagd wie er op deze foto stond. En nu zal het wel zijn van: ha ja zeg.

EEN OKRA OPKIKKERTJE

Lieve zieke, herstellende of eenzame Okra-leden, kiezen jullie allemaal voor optimisme, ook al komt niet alles helemaal goed. Het zal jullie altijd verder brengen dan pessimisme doet. Dikke warme knuffel omdat jullie zo’n mooie mensen zijn! En vergeet het niet: het coronavirus is aan het afzwakken, straks we elkaar allemaal terug. Moed!!

OKRA KLAPT E BEKKE OEGETS

 • oërzak doogn: vals spelen
 • oesje: opjagen, aansporen
 • onderdevoot: beetje ziek zijn
 • onnekot: bolhoed
 • ontrint: bijna
 • ontroase: grote angst
 • oëtel: warboel
 • oreimës: lange, vervelende uitleg
 • oure: papieren zak
 • uirëke: papieren zakje
 • ouver: oven

OKRA EN HET PC

We hebben op vraag van Fernand, Joris, Liesbeth en Ivan een namiddag gaan helpen opruimen en kuisen in het PC. En lees eens wat een mooie hartverwarmende mail ik nadien mocht ontvangen.

Goede avond Luc,

Fantastisch hoe Okra zoveel volk heeft kunnen mobiliseren. Een dikke proficiat aan alle Okra-leden alsook voor de manier waarop is samengewerkt. Hopelijk doet het voor eenieder goed in het hart dit te doen. Nog een dikke proficiat voor de jarige die dan ook nog de catering heeft verzorgd.

Nog nen dikke mercie van Joris en mij. Hopelijk kunnen wij samen nog lang genieten van dit PC en napraten over die opruimdag.

Fernand

OKRA ROUWT

Vervuld van mooie herinneringen neemt Okra Hoegaarden afscheid van Angèle Morren

Mama’s sterven niet,
zij glijden hooguit naar de overkant .
Ze leven verder in wie blijft,
in woorden en gedachten,
in verhalen, gevoel en tederheid.
Mama’s sterven niet,
ze blijven altijd in de buurt,
ze worden bewaarder van de tijd .

Rust zacht Angèle.

OOK BLIJ NIEUWS BIJ OKRA

Wij bij Okra feliciteren Guy & Mia Poffé-Vandebroeck met de geboorte van hun eerste kleinkind. Kleine Lina wensen we een gelukkige en zonnige toekomst !

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils        PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                   Doelstraat 47

3321Outgaarden              3320 Hoegaarden

Herhaalde vraag: familienieuws bellen of mailen naar Nicole en/of Luc.
Okra-vriendenkring dankt u, want dat maakt ons krantje zo uniek

OKRA HERSTARTTE BUITENACTIVITEITEN

Wandeling vrijdag 14 mei 2021

Eindelijk na zoveel maanden OKRA-inactiviteit mochten we  terug samen komen voor onze eerste wandeling , ondertussen al mei 2021.

Met 21 vertrokken we in Hoegaarden aan de kerk richting Houtem.

Eens halfweg aan de kerk in Houtem hadden de weergoden het niet op ons gemunt en werden we even later onthaald op een plensbui, waardoor de wegjes herschapen werden in kleine riviertjes.

Er werd besloten om de kortste weg naar Hoegaarden te nemen en op het terras aan de toontuin het onweer te vergeten met de nodige drank en de babbel die we al zo lang hadden moeten missen.          (Verslag door Albert)

Fietsen hebben we ondertussen al twee keer gedaan. En de laatste keer hebben we direct de tocht gedaan die we al jaren de mooiste van het seizoen vinden. Via het fietspad naar Huppaye en Enines, en daar dan de schoonste bergaf uit het land: door de velden van Marilles naar Nodebais en verder tot in het cafeetje naast de kerk van Neerheylissem. ‘Ho, mes amis d’ Hougaerde sont revenus’ verwelkomde de baas ons. Machtig en dan verder over Chapeveau naar huis. Wie volgende fietstocht wil voorbereiden?

Wandel-en Fietskalender juni 2021

Vrijdag 28 mei – 14u: wandelen in Bost, vertrek aan de kerk van Bost. Er wordt een lange en een korte wandeling voorzien.

Dinsdag 1 juni – 14u: fietsen, vertrek om 14u aan het Parochiecentrum van Hoegaarden. Tocht van +/- 35 km

Vrijdag 11 juni – 14u: wandelen in Hoegaarden, vertrek aan het Kapittelhuys, Hoegaarden. Er wordt een lange en een korte wandeling voorzien.

Dinsdag 15 juni -14u: fietsen, vertrek om 14u aan het Parochiecentrum van Hoegaarden. Tocht van +/- 35 km

Vrijdag 25 – juni 14u: wandelen in Orsmaal (Linter), vertrek aan de parking Frituur, Sint-Truidense-steenweg, tegenover café Trefpunt. Er wordt een lange en een korte wandeling voorzien.

Wandelaars: laat tijdig weten dat je aanwezig zal zijn aan Albert Vandermeulen 016/81 74 83 (albert.vandermeulen@telenet.be) of aan Mia Vandebroeck 0478/98 41 43 (vandebroeck.mia@skynet.be).

Als er vanaf juni fietsers zijn die kortere afstanden en trager tempo willen nemen ze best contact op met Luc. Er wordt voor een oplossing gezorgd!

De sportverzekering is ondertussen betaald aan Okra-Sport. De mensen van de hoofdzetel melden dat wie regelmatig deelneemt aan de georganiseerde Okra sportactiviteiten best Okra-lid wordt en een Okra-Sportverzekering afsluit. Dit maar om alle eventuele latere problemen te vermijden. Bovendien kost die verzekering amper 8 € en je krijgt dat geld zelfs nog teruggestort van uw mutualiteit.  Doen mensen aub, uw organisatoren zullen zich ook veiliger voelen.  Méér info bij Luc of Mia.

Wat is het toppunt van automatisering?
Een stewardess die zwanger wordt van de automatische piloot.

HOEGAARDSE KAPELLETJES

Deze is nog een uitnodiging om te bewegen, wandel eens langs Hoegaardse wegen, en kom kapellekes tegen! Start het zoeken, en amusement…

In de Lange Grachtstraat kom je een gevelkapelletje tegen van de Heilige-Kindsheid.

 

 

 

 

 

 

Ook in de Gasthuisstraat kan je een Mariabeeld vinden.
Zoeken maar …

 

 

 

 

 

 

Wandel eens naar Nerm, daar vind je ergens dit mooie kruisbeeld .

En geef maar toe, Nerm is een prachtig gehucht.

 

 

 

 

 

En hadt U ooit al aandacht voor dit mooie beeldje hoog boven in de gevel van deze woning in de Pastorijstraat?

Raar nietwaar, wij kijken wel, maar we zien veel dingen niet.

 

 

 

 

En straffe Hoegaardier, weet je de Doornestraat in Hoksem? Daar staat dit mooie Mariakapelletje.

 

 

 

 

 

 

Tot slot: in Hauthem Sinte Katrien vind je ergens dit mooie beeldje.

 

 

 

 

 

 

 

Trouwens: met heel veel dank aan Wasily en de Hoegaardse Heemkundige Kring voor de foto’s.

MET OKRA OP STAP

Ook al bijgevoegd aan dit krantje vindt u een folder over de Okra-reizen van ons gewest Oost-Brabant. Veel leesplezier gewenst, mogelijk kan je een reis boeken. Eventueel samen met vrienden, maar dan zou ik mij haasten.  Okra Neerlinter heeft al ingeschreven voor die reis naar Duitsland. Hieronder dan bijdrage van onze vriendin Andree met nieuws heet van de naald over vroeger geplande en uitgestelde uitstappen van ons trefpunt.

Bedevaart Scherpenheuvel

Al een paar maanden hoop ik dat er toch eens goed nieuws zou komen in verband met onze uitstappen, maar helaas …

Nochtans wil ik de moed niet opgeven en iedereen een beetje perspectief geven om eens op stap te gaan.

Als de daguitstappen terug mogen van onze regering dan zou ik toch graag in september met Okra Hoegaarden naar Scherpenheuvel gaan, we hebben onze jaarlijkse traditie verleden jaar al moeten opgeven.

Indien we aan 40 deelnemers geraken dan kunnen we met de bus naar Scherpenheuvel. We bespreken dit op een volgende bestuursvergadering, maar ik zal er zeker voor pleiten om dit mogelijk te maken, dus brandt al maar een kaarsje.

Daens

Hier wachten we ook op nieuws van de organisatie, want je zou het al vergeten zijn na al die tijd dat we in oktober 2020 een uitstap hadden.

Zodra er nieuws is breng ik jullie onmiddellijk op de hoogte.

Ik blijf positief en ben ervan overtuigd dat dit zeker zal kunnen doorgaan dit jaar. Blijven duimen. En vooral blijf gezond en houd er de moed in.
“Alles komt goed”

Tijdens de geschiedenisles:
Meester: ‘Wie kan mij vertellen wie Columbus was?’
Rikske: ‘Dat was een vogel meneer.’
Meester verbaasd: ‘Hoe kom je daar nu bij?’
Rikske: ”Iedereen praat toch altijd over het ei van Columbus.’

 

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Een jaar is als het leven, het groeit elke dag naar meer geluk . Zonnige en gelukkige verjaardag !

Rita Vincke uit Vissenaken is jarig op 2 juni en in Hoksem viert Agnes Mattheus op dezelfde dag.

In ons eigenste Hoegaarden is Jan Lemmens jarig op 3 juni! En Monique Vangrambesen op 4 juni. En op 7 juni is het de beurt aan Henri Sweerts.

Terug naar Tienen: Georgina Willems is er jarig op 9 juni. Proficiat.

En ons aller vriendin Suzanne Swellen doet er een mooi jaartje bij vanaf 11 juni. En onze oud Davidsfonds-voorzitter Jean-Pierre Dendooven wensen we een schoon jaar tegemoet op 14 juni. Natuurlijk wensen we hetzelfde voor Lieve Meulemans op 15 juni. Lieve is de tweede jarige uit Hoksem in juni.

Anne-Marie Ausloos viert op 18 juni. Paulette Vercammen en Anny Smolders sluiten de maand juni af op 25 juni.

Anne-Maries zusje en rots in de branding Christianne Ausloos verjaart op 4 juli. En dan wordt het plots al 13 juli als een andere rots in de okra-branding verjaart.  Dikke proficiat gewenst aan Sonia Laeremans.

En dan groot feest op 17 juli want er verjaren twee speciallekes namelijk Gilbert Dehennin en Ivonne Denhaen. Gilbert is van de Staawesestrowet, maat Ivonne is de derde jarige uit deze lijst die in Hoksem woont.

Guy Stokart ging terug bij zijn vrouwtje wonen in het WZC, hij is jarig op 19 juli. Zorg maar goed voor Annnyke Guy.

We sluiten de lijst Hoksem af op 20 juli met de verjaardag van Hervé Vanhulst. Proficiat Hervé, maar heel Hoksem verjaart in de zomer zeker?

Op 21 juli zijn twee straffe Hoegaardiers aan het feest: Boudewijn Dekeyzer en Julia Boffé. Laten we hopen dat op jullie verjaardag we eindelijk terug mogen schrijven in het volgende Okrakrantje dat we elkaar mogen terug ontmoeten op de eerste koffietafel sinds lang.

En dan de schoonste dag van het jaar op 25 juli: Nicole Paulus, Luc Fourie en Arlette Cortoos zijn jarig. En daar maken we een prijskamp van Hoe oud zijn deze drie samen? Ge moet uw antwoord bellen of mailen naar Nicole Paulus op paulus.nicole@proximus.be. Misschien wint ge zelfs nog ne schone prijs met uw antwoord.

OKRA BLIJFT VECHTEN TEGEN CORONA

De meeste leden hebben inentingen tegen het coronavirus gekregen, PROFICIAT !

Blijf echter op jullie hoede voor corona, respecteer de basisregels.

WAS JE HANDEN MET ZEEP. HOU AFSTAND. GEBRUIK EEN MONDMASKER. VERLUCHT JE WONING . BEPERK JE CONTACTEN.

Kom Okraleden, laten we verdwalen in de warme zonnestralen ! 
FIJNE VAKANTIE  !   

Onze zetel uit Leuven meldt dat het voorlopig ongepast zou zijn om reeds activiteiten binnenshuis te organiseren, zelfs museumbezoeken raden zij ten stelligste af. Lees maar mee:

COVID

Binnen activiteiten zijn nog verboden. Versoepelingen hieromtrent worden ten vroegste eind juni verwacht. Aangezien de meeste activiteiten in ons trefpunt stilliggen tijdens de zomermaanden betekent dit dat we pas in september ten volle zullen kunnen heropstarten.

Carpoolen is af te raden, zo niet met mondmasker en voldoende ventileren.
Daguitstappen in groep zullen ten vroegste eind juni mogelijk worden (mits naleven van protocol voor autocarsector)                                                                              Museumbezoek en andere culturele binnen activiteiten voor groepen zijn nog steeds verboden. Wie dit individueel doet, valt onder de afspraken voor individuen.

Ook al bereikt ons het bericht dat de vaccinatiegraad bij onze leden alsmaar groeit, we blijven tijdens alle activiteiten de geldende veiligheidsmaatregelen consequent opvolgen. Wie gevaccineerd werd, kan het virus nog altijd doorgeven aan leden of beroepskrachten die nog niet gevaccineerd werden. En uiteraard organiseren we geen aparte activiteiten voor wie wel of niet gevaccineerd is!

In het Magazine van deze maand kondigen zij toch ook al terug de mogelijkheid op reizen aan. En zij maken promotie voor een zoektocht in Wezemaal dit jaar… Vorige keer was deze zoektocht in Landen, weten jullie nog? Vraag aan de wandelgroep: Doen we mee??

VOOR WIE ER SOMS BEHOEFTE AAN HEEFT

God, samen met velen richt ik mij tot U en ik bid U.  Toon uw nabijheid aan allen die zich angstig en onrustig voelen, aan die zich zorgen maken over zichzelf en over de mensen die hen dierbaar zijn. Schenk genezing en kracht aan alle zieken, aan hen die alleen zijn, aan mensen zonder vrienden of familie. Sterk allen die werken in ziekenhuizen, in woon – en zorgcentra, in scholen en kinderdagverblijven, in huizen waar kwetsbare mensen wonen.

Geef wijsheid en moed aan alle politieke leiders en wetenschappers, aan allen die verantwoordelijkheid dragen over anderen.

Neem allen die door het coronavirus gestorven zijn op in uw vrede en troost allen die om hen rouwen.

Toon mij waar en hoe ik iets kan betekenen voor de mensen rondom mij, maak mijzelf tot een teken van uw liefde en menslievendheid.

Van 1-zaam naar samen 1 !

Verlicht de corona – eenzaamheid en doe mee aan onze actie:

Elke week 

 • 1 telefoontje naar iemand die je niet of lang niet meer gehoord hebt.
 • 1 brief of kaartje dat de ontvanger verscheidene keren kan lezen en een plaats in zijn omgeving kan geven.
 • 1 gesprek op afstand met mensen uit je buurt die je buiten ontmoet.

Samen blijven we zo elke week verbonden en geven we elkaar moed en hoop!

NOG RAP EENS LACHEN

Er staan twee schapen in de wei:

Zegt het ene schaap: “Zeg, wat loop jij mank !”
Antwoordt het andere : ” Tja,…ik ben vroeger lam geweest.”

Bartje zit aan de ontbijttafel met z’n vader: ‘Papa, is het waar dat er aan de kust menseneters wonen?’
Vader: ‘Maar hoe kom je daarbij, Bart?’
Bart: “Omdat de meester zegt dat men aan de kust vooral leeft van toeristen!”

 

Een plaatsnamenpuzzel …

voor wie tijd heeft en graag nadenkt.
Hier volgen cryptische omschrijvingen van Belgische plaatsnamen. Probeer achter de naam te komen door logisch te denken. Veel plezier. (De oplossing van deze puzzel kan je in het volgende krantje vinden.)

 • Hij wil wel heel veel, hij haalt het … naar zich toe.
 • Een waterloop vol wondvocht.
 • Je wordt er niet nat tussen de bomen.
 • Het is voorbestemd, je kan er niets aan veranderen.
 • Wat doe ik met die bal, … of niet?
 • Er is een varken in de sloot geraakt en ik denk dat de boer nu naar zijn …
 • Er zijn laaggelegen steegjes maar ook …
 • Het steekt mij echt tegen, ik moet er van …
 • Een bij uitstek middeleeuws muziekinstrument.
 • Ik til dit niet op, ik zou mij een breuk …
 • Daar blijven de schoenmakers het best bij.
 • Hier komen de Duitsers eten.
 • Een kleine gemeente, maar niet zo kort.
 • Van deze waterloop kan je dronken worden.
 • Hier kan je vliegtuigen laten …
 • Die man heeft erge pijn, hij … fel.
 • Wij willen een kampvuur aansteken, maar moeten eerst …
 • Dit gaat te ver, ik moet er … en … aan stellen.
 • In deze waterloop kan je niet rechtstaan.
 • Je waant je wel in Zwitserland met al die …
 • Dat bier is niet te drinken, het is …
 • Gemeente op een bezemsteel.
 • Er is een tijd van … en gaan.
 • Hé, .., ik kan niet volgen.

OKRA DANKT HAAR MEDEWERKERS

Bedankt weer maar eens aan al wie meewerkte aan dit krantje. We schreven 16 pagina’s bij elkaar, hopelijk volgende maand een boekje waarin iedereen uitgenodigd wordt op een koffietafel.  Bedankt Nicole, Mia, Andree, Wasily, wijkmeesters. Bedankt iedereen. Zeker ook aan Erik voor de computerhulp. We hebben door dit rotweer zelfs ons gazon niet kunnen verticuteren dit jaar Erik, maar het wordt zeker beter straks, we zien elkaar wel spoedig.