Okrakrant januari 2022

JANUARI 2022

 

2021 is bijna vervlogen.

2022 staat voor de deur.

Een nieuw jaar met vele dromen,

alles krijgt een nieuwe kleur.

Veel geluk en vrede,

veel liefde voor elkaar.

Het wordt vast een prachtig jaar !

OKRA NOG ALTIJD IN LOCKDOWN

De ellende is dus nog altijd niet voorbij, integendeel zijn de regels van hoe we moeten samenleven heel recent nog maar eens verstrengd. Dat betekent dat we ook in januari weer geen koffietafel kunnen houden. Het enige wat we mogen is buiten sporten en voor ons betekent dat dus wandelen. Wat verder in ons krantje vind je verslagjes  van de vorige wandelingen en een uitnodiging voor de volgende. Zelfs binnensporten al bowlen is voorlopig niet toegelaten, kaarten lijkt mij ook al uit den bozen.  Dus rest en mij alleen maar de taak nogmaals een okrakrantje te schrijven zodat we toch enigszins met elkaar in contact blijven.

Heeft iedereen trouwens ons wenskaartje en het cadeauke gekregen voor Kerstmis en Nieuwjaar? Geniet ervan. En u heeft dit duidelijk gedaan.  Getuige hiervan de vele reacties die u zond aan Nicole, de ontwerpster van de wenskaart en aan Mia, die de pakketjes voorbereidde. Ook hier bij ons thuis ontvingen we diverse mails met bedankingen of kaartjes met de beste wensen. Het doet echt deugd dat zovelen het best leuk vinden dat ons Okrabestuur blijft contact houden met de leden. En dat men hoopt dat we het na corona nog vele jaren zullen volhouden. Bedankt allemaal en aanvaardt dus allemaal onze nieuwjaarswensen zoals hieronder door Nicole geformuleerd:

En een warme en welgemeende wens voor jullie allemaal vanwege de redactieploeg van dees gazet mag niet ontbreken :

 

Wij wensen jullie iets

wat je in de winkel

niet kan kopen ….

maar alles waar jullie

stilletjes op hopen ….

 

EEN GEZOND EN GELUKKIG NIEUWJAAR !

 

DE TIJD VAN TOEN, OKRA-HERINNERINGEN …

Dringend gezocht !

Velen missen de rubriek “De Tijd Van Toen … Herinneringen …”

Nicole Paulus zoekt dringend foto’s van bekende en minder bekende Hoegaardiers zoals bijvoorbeeld Lewieke 16, Mon van Jakkes, Make Quest, Fille Fillé, een schoenlapper, bakker, cafébaas, stationschef, politicus, en veel anderen. Of foto’s van oude huizen, boerderijen, verenigingen, die al dan niet uit het straatbeeld verdwenen. Mag ook van Hoksem, Meldert of Outgaarden, Nerm of Hauthem zijn.

Contacteer Nicole  016/76 67 59, Brouwerij Loriersstraat 40 te Hoegaarden. U krijgt uw foto’s spoedig terug.  Dikke merci !

Herinneringen: een iets oudere foto’s bijgevolg uit 2018. Herken je ons PC nog? Nu is het toch wel schoner niet?

*De mooiste tijd van het jaar is tijd met elkaar.

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Ook in 2022 geven we maandelijks de verjaardagkalender. Het geeft u de kans om uw vrienden op hun verjaardag de beste wensen te mailen, te bellen.  Even aan de deur kloppen en een gelukkige verjaardag wensen maakt de wereld in deze rotte coronatijden een beetje warmer. En dan moet je kijken wat een lange lijst we in januari hebben, en allemaal goei mensen. Voor iedereen een prachtig 2022 gewenst..

Maddy Janssens en Lea Kustermans bijten de spits af en verjaren op 2 januari. Een dagje later, op 3 januari dus viert Helene Willems haar verjaardag. Dikke proficiat allemaal net als aan Marleen Deboeck die in het verre Mont St Andre verjaart op  4 januari.

En ook op 5 januari kunnen we twee jarigen nl. Greet Dehennin en Gabrielle Wouters vieren.

Ineens schuiven we op naar 11 januari en is Lucien Geerkens jarig. Hier past het om een goede gezondheid te wensen..

Op 14 januari verjaren twee schoon meiskes: Annemie Pittevils en Irma Hendrickx. En op de 16de viert Bertha Guelluy. Ze heeft een wreed moeilijke naam, maar we wensen haar een schitterend jaar toe.

Op 18 januari is Josette Stenkendries aan het feest en op 19 januari staat Goetsenhoven op zijn kop: Celine Logist viert haar verjaardag.

Onze vriend Roger Patrie verjaart op 20 januari. We wensen hem veel schoon wandelingen toe. En op 28 januari is Monique Hendrickx jarig. Het betreft hier de Monique uit de Gilainstraat in Tienen, voeger woonde ze in Meldert. Ons andere Monique Hendrickx woont in L’Ecluse.  En ook op 28 januari is Marcella Dotremont jarig. Dikke dikke proficiat.

Jos Nicolaes is jarig op 30 januari. Hij woont op het Frans Huonplein. Schoon adres om te wonen niet?

En Pierre Rotty sluit deze mooie reeks met zijn verjaardag op 31 januari.

Geniet van de bollen en ballen, de knetters en knallen, de knuffels en wensen van al die lieve mensen !

LICHT TUSSEN OUD EN NIEUW

Het kerkelijk jaar liep intussen op z’n einde. Wat een jaar is dit geweest! Corona gooide zowat alles overhoop. De warme ontmoetingen na de vieringen maakten plaats voor een koele afstandelijkheid. Maar het einde van het kerkelijk jaar luidt ook het begin van een nieuw (kerkelijk) jaar in. Dat begon met de advent waarin we uitkijken naar de komst van Jezus die licht bracht in het leven van zovele mensen. En elk jaar volgen we diezelfde cyclus: we sluiten het jaar af en kijken vol verwachting uit naar het nieuwe jaar. 

Pessimisten zullen hier misschien zeggen: ‘Al zovele jaren dromen jullie telkens van iets nieuws, terwijl er hoegenaamd niets verandert!’ Optimisten zullen zeggen: ‘We verliezen de moed nooit, we geloven telkens opnieuw op meer en beter, we gaan door’! Want er kómt licht in deze donkere dagen, de eerste voortekenen waren al zichtbaar in de voorbije maanden. Buren die om 20u op straat kwamen. Akkoord: dat was uit solidariteit met de zorgsector. Maar was het ook niet vooral het moment van een vluchtig contact waarmee de eenzaamheid van een lock-down werd verbroken? Mensen die regelmatig contact hielden met een of andere vriend(in): o eist? Niks nodig? Een bemoedigend woordje dat hier en daar werd uitgewisseld. Iemand verwoordde het vorige week als volgt: ‘We kijken uit naar de betere tijd die moet komen, we zullen de komende winter met z’n allen blijvende zorg hebben voor mekaar en dan uitkijken naar een nieuwe lente en een deugddoend nieuw jaar’.

Zoals gezegd: de pessimisten hebben ongelijk. Uitkijken naar de komst van Jezus is geen naïef dromen van verbetering, maar geloven dat we voor mekaar een stukje hemel op aarde kunnen betekenen. Is dat niet het Rijk Gods waarover Jezus zo vaak heeft gesproken en waarvoor we heel ons leven onderweg zijn? Onze inzet kent geen begin en geen einde. In de voetsporen van Jezus blijven we zoeken hoe we licht kunnen brengen bij mekaar. We geven nooit op, toch?                                 

(Jan Denil, proost Okra)

ADVENT

Zet de spots op wat gezien en gezegd moet worden om onrecht aan het licht te brengen.

Wie omziet naar een ander laat die niet in duisternis achter.

Advent is voor elkaar licht en warmte worden.

(K Boedt)

 

EEN OKRA GEDICHTJE

Buiten wordt het donker,
de winterjassen gaan weer aan.
Het is wat grijs en donker,
maar binnen zijn de lichtjes aan.

De winter is begonnen,
de nachten lang, de dagen kort,
met zoveel te doen
voordat het donker wordt.

Toch heeft ook in mijn ogen
de winter zo zijn charme.
En zolang we tijdens de komende dagen
elkaar af en toe maar verwarmen.

Gewoon maar met een lief gebaar,
met woorden of een luisterend oor,
dan komen we met zijn allen
ook deze winter gezond en warmpjes door !

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils           PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                      Doelstraat 47

 Outgaarden                            3320 Hoegaarden

MET OKRA OP STAP

Onze reisleidster Andree onderhandelt onder meer met de mensen van trefpunt Boutersem om samen uitstappen te organiseren. Dat moet op termijn wel schitterende dagen opleveren.

Ondertussen stuurt Okra Oost-Brabant in haar Nieuwsbrief dat het nieuwjaarsconcert op januari 2022 uiteraard niet doorgaat, maar ze nodigen ons nu reeds uit op het nieuwjaarsconcert op 18 januari 2023 met het orkest Franscati. Zeg nu nog dat Okra geen vooruitziende vereniging is!

De shownamiddagen 2022 staan nog altijd gepland op 15 maart, wij duimen. Info volgt   

NIEUWS VAN CAFE TRICOT

Noodgedwongen door dat rotvirus staakten de maskes hun activiteiten in het WZC, en dat was wreed tegen hun goesting. Er werden nog een dik pak warme sjaals en kragen gebreid, schouderdoeken gehaakt … allemaal prachtexemplaren, echte bijoekes zijn het.

Nu breiden de maskes een eind aan 2021 en knoopten er alle fijne herinneringen stevig aan  vast, maar … haken in 2022 zeker weer volle charge aan ! Graag meer info ? Nicole Ruyts  (016/76 64 83) geeft je met veel plezier een gepast antwoord op je vragen .

De maskes zoeken dringend, heel dringend veeeel goede wol. Merci…

OKRA BEZINT BIJ HET NIEUWE JAAR
(door Manu Verhulst)

Als ’t Nieuwjaar is – ’t is schoon om zien –
schijnt elke mens een maatje groter,
de gebaren wat ruimer,
de glimlach veel breder.

Als ’t Nieuwjaar is – ’t is schoon om horen –
wordt elke mens een beetje kleiner,
met meer en betere voornemens in de mond
en wat uitgesproken spijt.

Als ’t Nieuwjaar is ,–’t is goed om voelen -,
wordt elke mens een beetje week van binnen,
zou hij ieder willen kussen en omhelzen
en iedere mens het beste wensen !

’N OPKIKKER VAN FORMAAT

Om heel eerlijk te zijn lieve zieke leden : ik heb niet de woorden om jullie beter te maken, maar ik heb wel twee armen om jullie een dikke knuffel te geven, twee oren om te luisteren naar waar jullie ook maar over willen praten, en ik heb een hart, een hart dat jullie graag ziet lachen. Lieve zieken en eenzamen, jullie zijn bijzondere mensen . Van mij krijgen jullie van ver een fijne knuffel vol vriendschap en een dikke kerstkus. Dat het nieuwe jaar jullie veel warme genegenheid en licht mag brengen .

(Nicole)

ACTIVITEITEN JANUARI 2022

Wegens de nieuwe Coronamaatregelen (private bijeenkomsten) mag er geen enkele leden-activiteit binnen doorgaan. Buitensporten kunnen nog wel doorgaan.

De eerstvolgende wandeling zal doorgaan op vrijdag 14 januari 2022. Vertrek om 13u30 aan het Kapittelhuys, Gemeenteplein, Hoegaarden. Onze gids Albert Vandermeulen heeft een wandeling uitgestippeld van 7 km, deze kan ingekort of uitgebreid worden. Graag uw deelname vooraf bevestigen aan Mia Vandebroeck 0478/98 41 43.

Op vrijdag 28 januari 2022 wordt er gewandeld in Boutersem. Vertrek om 13u30 aan de kerk van Vertrijk. Onze gids Josée Vandenbroeck heeft een parcours uitgewerkt van ongeveer 7 km.  Graag uw deelname vooraf bevestigen aan Mia Vandebroeck 0478/98 41 43.

OKRA LIDGELDEN 2022

Diversen hebben het lidgeld voor 2022 reeds gestort. We vragen aan iedereen te willen storten op  BE94 0682 4779 4914 van Okra Hoegaarden.

Het lidgeld voor 2022 bedraagt 26 € per lid, als er twee personen op hetzelfde adres wonen en lid willen worden  vragen we 43 € te willen storten.  Mensen uit het WZC betalen 11 €. Wie elders hoofdlid is betaalt bij ons 7 €. De wandellaars-fietsers-bowlers, kortom de sporters betalen 8 € extra. Die 8 euro kan je terug vorderen van CM als je daar lid bent.

Van uw lidgeld komt 7 € terecht in de kas van ons trefpunt. Hiervan kunnen wij een jaar lang ons maandelijks Okrakrantje betalen, dat is de prijs die we in het copycenter moeten betalen. De rest van uw centen moeten we doorstorten aan onze gewestzetel in Korbeek-Lo. Met dit geld verzorgen zij het maandelijkse Magazine-tijdschrift, met dat geld wordt het personeel van de zetel betaald. Zij verzorgen de gewestraden, organiseren sportdagen, de regiowandelingen en fietstochten, voordrachten van Okra-academie bv, de shownamiddagen in Aarschot, het nieuwjaarsconcert, de jaarlijkse bedevaart in Scherpenheuvel, enz..   Uw geld wordt dus goed besteed, als je alleen al uw maandelijks Magazine aan 2 € telt zijn de centen rap uitgegeven…

Gelieve te storten want eerstdaags stuurt men ons de rekening en moeten wij doorstorten. Wie dus niet betaalt moeten we schorsen als lid en kunnen we geen Magazine en Okrakrantje blijven bezorgen. Bedankt.

VERSLAGJES WANDELINGEN

Hakendover 26 november2021
Ondanks het gure weer tekende toch 9 deelnemers present met vertrek  aan de kerk richting Ezemaal. Eens de huizen achter ons gelaten was het dwars door de velden waar enorme hopen suikerbieten soms het zicht op de horizon verstoorden.

Het ging er wel stevig aan toe door de wind en de striemende regen. Eens het keerpunt in Ezemaal richting Hakendover met de wind langs achter was er nog een stevig obstakel. Ondanks alle verharde wegen ging het een paar honderd meter dwars door een modderstrook. Eens terug de eerste huizen in zicht was er een wakkere wandelaar die in de verte een lichtje zag en dat kon niet anders dan een café zijn. Na een dergelijke tocht kan een warme koffie, thee of choco zelfs een frisse pint deugd doen.               

Bovenstaand verslagje kregen we toegezonden door onze gids Albert, maar we ontvingen er ook nog eentje door vriendin Marleen. Daarom graag …

 

 

 

Frank Deboosere had het voorspeld: bewolkt, grijs, motregen, een stevige wind en een vrij koude temperatuur rond een graad of 4. Warm aangekleed, muts, sjaal, handschoenen en gewapend met paraplu, die door de wind voortdurend omklapte, wandelden wij langs velden en vooral modderige wegen. Buiten een eenzame boer die zijn veld omploegde was er weinig beweging te bespeuren. Iedereen stapte dan ook aan een flink tempo door maar wij genoten van de leuke babbel in goed gezelschap. Desondanks het barre weer haalden wij wel een frisse neus, letterlijk en figuurlijk. Door de wind, door de regen, dwars door alles heen maar dit kon ons niet deren.  Naar goede gewoonte eindigde onze verkorte wandeling met een kleine beloning in De Korenbloem waar wij ons zelf trakteerden op een warm drankje of een lekker biertje.

 

 

 

 

Ter info een klein overzicht van 2021.

Vooreerst een dikke proficiat aan alle sportieve wandelaars die zich  niet hebben laten klein krijgen door al die corona virussen. In dit moeilijke jaar hebben wij wandelaars toch 14 prachtige wandelingen gemaakt in de wijde omgeving van Hoegaarden. Met een totaal van 224 deelnames  een meer dan mooi resultaat. Alles samen werden zo een 105 km afgelegd en hebben wij zo maar +/- 2.500.000 voetafdrukken achtergelaten.

Een dikke merci aan al degenen  die dit hebben mogelijk gemaakt. Het aantal dranken genuttigd  na elke wandeling, om het verloren vocht terug aan te vullen, ben ik spijtig genoeg kwijt gespeeld.

 

Wandeling 17/12/2021 Goetsenhoven

Ondanks de winterperiode waren weeral 19 sportievelingen klaar om op het dorpsplein van Goetsenhoven te starten voor de wandeling van +/- 7 km rond de dorpskern.  De wandelpaden liepen over bonkige kasseien, droge betonstroken, af en toe modderstroken zoals het past op een winterdag. De mooie zichten over de velden werden verstoord door de vele tinten grijs  die de hemel over het landschap uitstrooide. Die verdomde corona heeft het afscheid met een drankje voor sommigen wel een beetje verstoord.

WEERSPREUKEN VOOR JANUARI

 • De eerste dagen altegaar bepalen de rest van ’t jaar.
 • Nieuwjaarsnacht helder en klaar, verwacht U aan een vruchtbaar jaar.
 • Geeft St Hilarius zonneschijn, weldra zal het kouder zijn.
 • St Sebastiaan die het were maakt, doet het vriezen dat het kraakt.
 • Is het op St Paulus helder en klaar, dan brengt het een gezegend jaar.
 • Geeft januari een sneeuwtapijt, dan zijn we gauw de winter kwijt.
 • Als de dagen lengen, begint de winter te strengen.
 • Stoot de mol in januaar, kijk van kou in mei niet raar.
 • Overwinteren de ganzen in ons land, dan blijft de winter aan de kant.

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS EENS GOED NA  … OOK IN 2022 !!!!!

 • Mobieltjes brengen je dichter bij mensen die ver weg zijn, maar verder weg van degenen die naast je zitten.
 • Niet perfect is ook goed.
 • Alles waar je ogen gaan van sprankelen moet je doen.
 • De verandering die je zoekt zit altijd in jezelf.
 • Sommige mensen komen in je leven als zegen, anderen als lessen.
 • Gebruik je verleden als springplank, niet als hangmat.
 • Stap uit je hoofd én in je leven.
 • De wonden die onzichtbaar zijn doen het meest pijn .
 • Mensen … ze luisteren maar half, begrijpen een kwart en vertellen het dubbele.
 • Alles lijkt onmogelijk voor mensen die nooit iets proberen.
 • Wie je morgen bent, creëer je vandaag met de som van gisteren.

TWEE OKRA WAARHEDEN

Wat is de overeenkomst tussen een verkiezingsbelofte en een hondendrol? Wel ja mag er niet intrappen…..

En hebt ge al gehoord van die dame in de C&A die aan de verkoopster vroeg: “Ik zoek een rok die bij mijn gezicht past”. Antwoordde de verkoopster: “De plooirokken hangen achteraan, mevrouw!”

OKRA DANKT ELKE MAAND HAAR MEDEWERKERS

Tijdens deze feestdagen wil het Okra-bestuur eens extra alle medewerkers HARTELIJK DANKEN voor alles wat ze in de vereniging doen. Jullie zijn BIJZONDER , en Luc en zijn team zijn blij dat zij steeds op jullie kunnen rekenen

Bedankt als altijd aan de auteurs van een tekstje voor ons krantje en zoals altijd komt het gros ervan van Nicole. Bedankt Mia, Albert, Marleen en heel zeker onze webmaster Erik. Bedankt dus heel zeker de wijkmeesters die u deze maand zelfs twee keer bezochten, één keer met ons cadeauke en één keer met dit boekje.

Volgende bestuursleden staan altijd voor u klaar., val ze maar lastig ..

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen 0475-35 00 67

Fille Andre, Br Loriersstraat 40       0475-91 52 55

Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar     0478-98 41 43

Marc Finoulst, Beukenlaan 6        016-76 71 27

Dodion Moniek, Stationstraat 22         0498-82 71 94

Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert  016-766 632                0495-56 69 04 

Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2     016-76 72 33

Laeremans Sonia, H. Dotremotstraat 15/1          0497-25 56 05

Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1     016-76 57 17

Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                  016-76 64 83

Lea Kustermans, J Lowetlaan 4              016-76 76 18        0499-23 23 74

Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen  0497-18 77 19

Willy Bamps, Heelblok 44  Tienen   0472-57 0429     

Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever 0498-30 71 54 

Andree Pierlet, Diestsesteenweg 25 Tienen     0495-468 484

 

Dat de lichtjes volop mogen stralen

in deze kerstige donkere dagen,

dat we alle verloren tijd

gezond en wel in mogen halen !