Okrakrant januari 2021

JANUARI  2021

Voor het nieuwe jaar wensen we je :
tijd om van kleine dingen te genieten,
rust om stil te staan  bij mooie momenten,
sterkte om tegenslagen te overwinnen,
vriendschap om je hart te verwarmen,
humor om wat somber is te kleuren,
een glimlach om elke dag mee te
beginnen.

 

Voor 2021 wensen je, meer dan ooit, een goede gezondheid en veel hartverwarmende momenten

 

CORONA-KRANT IX

Het is Kerstmis heden voormiddag als ik aan deze pagina wil beginnen. Zalige Kerstmis wens ik jullie bijgevolg in dit krantje dat verder bol staat van de eindejaarswensen en de corona.

Maar heeft u op bladzijde één goed gekeken? Daar staat: jaargang 15 – nummer1. Deze knuppel start aan zijn 15de seizoen als redacteur van dit ledenblad. Zou dat geen extra pensioen opbrengen? Dat betekent alleszins dat hij al 15 jaar op pensioen is, dat hij een nieuwe voordeur krijgt in de loop van dit jaar, dat deze een oude man wordt die mogelijk best stilaan naar een opvolger zoekt. Maar dat zal in deze coronatijden niet aan de orde zijn zeker?

Want er staat ook Corona-versie IX. Het is negen maanden geleden dat we u hier konden uitnodigen op een koffietafel. En er is een nieuwe variant van het virus ontdekt. Engeland kan je niet meer in of uit. De ellende is nog niet gedaan. Maar de eerste mensen kregen hun spuitje tegen dit mottige virus, ergens blijft er hoop op een virusvrije toekomst. Straks zien we elkaar weer in het vernieuwde PC en kunnen we weer gaan wandelen.

En ondertussen krijgt u van ons dit hopelijk hartverwarmende krantje. We zetten er leuke foto’s in, een paar serieuzere teksten, maar toch ook veel humor. Geniet ervan, wees blij dat je lid bent van Okra.

Het past hier ook om snel nog enkele andere mensen te bedanken zonder wie dit alles niet mogelijk zou zijn. Nicole van d’Egypte stuurt al heel vele jaren trouw maandelijks haar teksten op. Zonder haar was dit krantje al lang een stille dood gestorven. Zij stuurt ook vele wenskaarten.  Enfin merci Nicole. En heel vele jaren ook al helpt Erik uit Bunsbeek met al het computerwerk te organiseren, met de lay-out van dit boekje. En zonder Wasily uit Diepenbeek hadden we nooit zulke mooie schat aan foto’s gehad. En Andre doet al vele jaren de kas en Mia leidt de administratie. Dat zijn twee taken die best gewaardeerd mogen worden. Michel is chef van de keuken, werkloos geweest in 2020. Ik mag Marc en Andree van ons bestuur niet vergeten te bedanken, de wijkmeesters die maandelijks trouw dit krantje verspreiden. En een dikke merci aan al wie helpt bij het opstellen van de feestzaal, het opdienen, het afruimen en het kuisen. Hopelijk mogen we jullie in 2021 snel weer aan het werk zetten. En tenslotte bedankt aan alle 170 leden van onze club voor uw vriendschap en warmte. Samen maken we van Okra Hoegaarden iets unieks.

En hopelijk mag ik volgende maand ergens al meer hoop geven op een herstart van onze gewone activiteiten. En de koffietafel blijft de belangrijkste!

OKRA WEERSPREUKEN VOOR JANUARI

 • Als het op St.-Hilarius vriest, de boer 6 weken niest.
 • -Antoon en St.-Sebastiaan komen met het hardste van de winter aan.
 • Als de louwmaand mistig is, wordt de lentemaand heel fris.
 • Draagt januaar een sneeuwwit kleed, dan is de zomer zeker heet.
 • Is er op St.-Paulus sneeuw of regen, dan komt een mager jaar ons tegen.
 • Januari rauw en hard, is voor het jaar een goeie start.

NIEUWJAARSWENSEN VOOR OKRA  

Opnieuw geloven in de mens,

niet altijd wijzen op z’n falen,

maar 1 000 keer weer herhalen,

dat hij een deel is van Gods plan,

daar wordt de wereld beter van.

(Toon Hermans)

OPROEP !  OPROEP !

Lieve leden, laten we in elkaar het goede aanwakkeren, versterken, de eenzaamheid verdrijven en zeker niet vergeten DANKJEWEL te zeggen aan al die vrijwilligers voor elk klein gebaar ! Doen !

WIST U??

Waarom drinken muizen geen alcohol ? Wel … ze zijn bang van een kater !

OKRA WAARHEDEN

Mijn kleinzoon Wannes kwam te laat in de klas. De juffrouw vroeg naar de reden. ‘Ik heb gedroomd over voetbal’ antwoordde hij.
‘Maar dat is toch geen reden.’
‘Het waren verlengingen.’

Guy en Moniek wandelen heel veel in het dorp. ‘Waarom lopen jullie altijd handje in handje?’ vroeg ik hen. ‘Wel’ antwoordde Guy, ‘als ik ze loslaat gaat ze steevast winkelen en dat kost geld zulle manneke.’

EEN GEDICHTJE VOOR OKRA


Vannacht heb ik een mug vermoord,
het rotbeest had mijn rust verstoord.
ijn hels gezoem joeg mij op stang,
het was een onweerstaanbare drang.
Misschien heeft u de klap gehoord.
Hij tergde mij net ietsjes te lang,
zijn zoemen werd zijn zwanenzang.
Als soortgenoten nu komen loeren,
herkennen ze zwakjes zijn contouren,
in de rode vlek op mijn behang.

(VRT Taal)

OKRA STOEFFERKES

Een timmerman, een metselaar en een elektricien zitten tegen mekaar op te scheppen over wie het oudste beroep heeft. De timmerman: “Weet je nog, Jezus lag in een stalletje en dat stalletje is gebouwd door jawel een timmerman.”  Zegt de metselaar: “de piramiden stonden er toen al eeuwen en die zijn toch echt gemetseld.” Zegt de elektricien: “Jullie moeten niet leuteren want wij hebben toch het oudste beroep. Op de eerste dag zei God: “Er was licht!” en toen hadden wij de leidingen al liggen.”

EEN OKRA OPKIKKERTJE

Hélaba ! Zieke, herstellende, angstige of eenzame Okra-leden, asjeblieft, blijf moed houden, dat gaat wel allemaal terug in de sacoche komen hoor! Als we dat rotbeest dat Covid 19 noemt hebben verslagen, dan gaan wij samen met alle Okra-leden van Hoegaarden St.-Gorgonius coronaveilig feesten als de beesten. Neem al maar de doos ‘Ca-va-seul blink’ uit de kast en een stevige schoenborstel om je zondagse schoentjes ferm te doen blinken. Van Nicole Paulus en het hele bestuur van OKRA krijgen jullie nu dikke nieuwjaarskussen en poeslieve groetjes in deze coronatijden. Miaaauuw!

WIST JE??

De Kerstman vroeg me wat ik wou als kerstcadeau.
Ik heb niet getwijfeld, en hem gezegd, 

dat het enige cadeau dat me héél erg zou plezieren is: 
dat hij in 2021 héél goed zorg zou dragen voor de persoon 
die dit nu leest en zijn of haar dierbaren ! ! ! 

DE TIJD VAN TOEN, OKRA-HERINNERINGEN …

( met dank aan Raymond Billen en Wasily voor de foto’s)

Zo te zien een knappe Meldertse gast, uitstekende student aan het College te Tienen. Nu een rustige fietser en natuurwandelaar, beetje filosoof, een man met veel gevoel voor fijne humor. Dat is hem … Willy Beullekens !

 

 

 

 

 

 

Toen een lieftallige schone met strikjes in haar mooie lokken, kuiltje in de wangen. Nu een wijze en goedhartige vrouw, al tientallen jaren zeer trouw lid en grote supporter van onze Okra. Wel begot het is da madameke van den Boulvaard, het is Nelly Vanhulst!

 

 

 

 

 

 

WAAUUW! Net een filmdiva ! Deze mooie jonge dame met een bos prachtig haar, woont al heel lang in de verre uithoek van Hoegaarden. Altijd goedlachs, nooit om een grapje verlegen, hier is onze Madame Cécile Sweerts de Nerm !

 

 

 

 

 

 

En hier nog eentje uit het verre Nerm ! Alle weken trouw op afspraak bij de coiffeuse, altijd picobello in orde. Warme meevoelende vrouw, Okra-fan pur sang. Dames en Heren, dit is ons Mariake Vanolst !

 

 

 

 

 

 

 

Knappe, jonge meid met een groot hart voor dieren. Met haar rollator als partner placeert ze graag een danske. Jazeker, het is iemand van oep de baik, van an de Canal, ’t is Patricia Gilis!

 

 

 

 

 

 

Louis Goelen (grootvader van Raymond Billen) en Make Hardiquest. Harde werkers die mee de kar van de eerste Katholieke Gepensioneerdenbond in het Patronaat trokken. Twee Hoegaardse monumenten.

 

 

 

 

ENKELE WIJZE OKRA-WOORDEN

 • Het is niet genoeg dat we ons best doen, soms moeten we doen wat nodig is.
 • We kunnen niet iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen.
 • Stop met hetgeen je niet verder helpt.
 • Laat negatieve mensen niet de ruimtes in jouw gedachten vullen.
 • Zo gaat het goed, zo gaat het beter op 1,5 meter.

BIJ OKRA EN Kerknet.be BEN JE NU ZEKER THUIS

SAMEN proberen corona-eenzaamheid te VERLICHTEN

 • Een telefoontje doen naar een lid dat je mist of al lang niet hebt gehoord.
 • Een brief of kaart sturen naar een vriend of Okra-lid. Zo’n brief of kaart ontvangen doet deugd. Je kan dat verscheidene keren lezen. Je zet dat op de kast en je beseft dat men je niet vergeten is.
 • Een gesprek op afstand met mensen die je buiten ontmoet. Afstand en nabijheid gaan hier ten volle samen. Verse lucht bij zo’n gesprek zal zeker deugd doen. Zo kunnen we samen de groeiende eenzaamheid verlichten.

Met deze eenvoudige stapjes zetten we samen een grote stap voorwaarts om op een veilige manier deze moeilijke tijd dragelijker te maken.
SAMEN  VERLICHTEN we de corona-eenzaamheid, dus: Afstand vervangen door nabijheid in een belletje, een krabbeltje en een babbeltje! D O E N !

 

VOOR WIE ER MISSCHIEN NOG NOOD AAN HEEFT

Luc en Nicole ontvangen ongeveer wekelijks bezinnings- en bemoedigings-teksten van onze nationale proost, de heer Jan Denil. Nicole stuurt deze al door naar verschillende mensen van wie ze weet dat ze dat belangrijk vinden en die er sterkte uit putten. Wie ook regelmatig deze brief wenst te ontvangen neemt best contact met Nicole Paulus. Zij zal u in de toekomst verder helpen. Ik zend het laatste schrijven samen met dit krantje ter info één keer aan alle leden met email. Aan u om desgewenst te reageren.

En pastor Denil vindt overings ook dat ons Okrakrantje belangrijk is en warmte uitstraalt. Leest u eens wat hij ons mailt, dat doet deugd aan hart.

Goed bezig wat jullie daar doen in Hoegaarden! Laat vooral jullie pen niet opdrogen, zou ik zeggen. Jullie geven in deze maanden handen en voeten aan de warmte en verbondenheid die we met OKRA graag uitdragen. Mocht het jullie aan inspiratie ontbreken, neem dan gerust een kijkje in onze gedeelde map zingeving!

Hartelijke groet Jan

DE FINANCIES VAN OKRA

OKRA heeft jullie nodig, lieve mensen,

net zo nodig als water en lucht .

Jullie weven een gouden randje,

rondom alle dagen van het jaar .

Blijf gerust lid bij ons,

het komt zeker en vast allemaal wel weer goed.

Het is ongeveer 2021 als u dit krantje leest, wij doen dus nog eens een warme oproep om het lidgeld 2021 te storten op BE94-0682-4779-4914. Diverse mensen hebben dit ondertussen al gedaan, voor hen is deze pagina dus dikke zeverij. Ik heb alleen vorige maand geschreven dat het lidgeld onveranderd was gebleven op 23 € en dat moest eigenlijk 25 € zijn. Maar dat regelen we met die mensen later wel, en anders neem ik het te mijnen laste, ik heb immers die fout gemaakt. En wat zag ons lodderig oog? We hebben een nieuw lid. Annemie Pittevils van de Stationstraat werd lid, hoera. Zij wordt zeer zeker een versterking voor al onze activiteiten, welkom. En Marcel en Viviane uit Lubbeek die stortten zelfs meer dan zij eigenlijk moesten: sponsoring stond erbij. En wijle blij.

Sommigen onder ons betaalden in 2020 al hun 2 € per koffietafel op voorhand, maar we hebben maar 3 koffietafels gekend in 2020. Dat geld is uiteraard niet verloren, we hebben dat al overgeboekt naar de lijst koffietafels 2021. Onze Andre zal u dat wel bewijzen tijdens de eerste koffietafel. En hopelijk komt die toch sneller dan we vorige week verwachtten: de derde crisis lijkt afgewend, de cijfers stijgen niet meer en er is straks de inenting. En de dagen lengen ondertussen al terug, we kijken stilaan uit naar mooie dagen, het komt goed, echt waar.

Wij zien dus graag uw storting van 25 € als lidgeld tegemoet. Het tweede lid op hetzelfde adres betaalt slechts 17 €, er moet immers maar één Magazine en één Okrakrantje gepost worden. Bewoners WZC betalen 10 € en wie elders hoofdlid is, betaalt bij ons 7 € is dan bijlid in Hoegaarden. Die 7 € is de jaarprijs van ons krantje. De sportverzekering blijft 8 € en is recupereerbaar bij uw mutualiteit. Voor meer uitleg en andere info kan je terecht bij de wijkmeester en heel zeker bij Luc, 0475.350067 of lucfourie@yahoo.com

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Verjaren is altijd een beetje beseffen dat het leven toch nog mooi kan wezen, ondanks corona. Het leven is niet perfect maar er zijn toch best leuke dagen.

Dikke proficiat aan de eerste jarigen van het nieuwe jaar.

Op 2 januari hebben we direct 2 jarigen: Lea Kustermans en Maddy Janssens. Wij wensen Maddy ook spoedig herstel toe.

Op de derde is Helene Willems jarig, doet dat goed meiske.

Op 4 januari zet Marleen Deboeck gans Wallonië op zijn kop. Tot spoedig Marleen.

Weer twee jarigen op 1 dag.  Op 5 januari zijn Gabrielle Wouters en Greet Dehennin aan het feest. Mooi 2021 gewenst.

Op 11 januari wordt er in Roosbeek gevierd: Lucien Geerkens is jarig.

En weer twee meisjes die op dezelfde dag verjaren, op de 14de. Irma Hendrickx uit Tienen en nieuw lid Annemie Pittevils zijn jarig.

Bertha Guelluy wensen we een mooie verjaardag toe op 16 januari.

En Josette Sterkendries viert dan weer in Goetsenhoven op 18 januari.

Ook al in Goetsenhoven verjaart Celine Logist, maar dan de 19de januari.

Op 27 januari vieren ze dan weer in Meldert: proficiat Denise Godefridi.

Niet te geloven, weer twee meisjes die op dezelfde dag verjaren, de 28ste: Monique Hendrickx die ondertussen verhuisde naar de Gilainstraat in Tienen en Marcella Dotremont, hopelijk dan terug in Zétrud. Proficiat Monique en Marcella.

Op 30 januari in het WZC mogen ze hopelijk terug feest vieren op 30 januari, want Jos Nicolaes verjaart. Alleszins proficiat van ons.

De laatste jarige van de maand verjaart op de laatste dag van de maand, de 31ste. Voorspoedig jaar gewenst aan Pierre Rotty.

 

Dat was nogal een lange lijst nietwaar. En een toffe lijst ook. Maar ik stel nu vast dat in onze ledenlijst van 2020 twee verjaardagen ontbreken. Ergens ben ik ze verloren of kwijtgeraakt. Alleszins vind ik de verjaardagen van Marc Bamps en Willy Lambrechts niet meer terug. Vragen de wijkmeesters mij deze eens op? Of betrokkenen mogen ook mailen naar schrijver dezes: lucfourie@yahoo.com

Merci en hopelijk zien we elkaar spoedig op een Okra-koffietafel.

NOG OKRA FEESTVIERDERS

Vorige maand vermeldden we onder deze titel onze leden die een speciale huwelijksverjaardag te vieren hadden. Normaal geven we die mensen een bloemeke op ons eindejaarsfeest. Om duistere redenen ging dit feest dit jaar niet door. Op initiatief van onze Mia en met medewerking van de wijkmeesters kregen de betrokkenen toch hun cadeauke aan huis aangeboden. Iedereen was zeer aangenaam verrast schreef Mia toen ze onderstaande foto’s doorstuurde. Hier werd nog maar eens bewezen welke warme vriendenkring OKRA is.

“Het huwelijk is een mozaïek, dat je samen maakt, miljoenen momentjes die bij elkaar een liefdesverhaal vormen.  Soms horen mensen duid’lijk bij elkander. Je kunt het zien – die twee dat is een paar. De een is veel de één, maar ook de ander. Soms horen mensen zichtbaar bij elkaar.”                              

Toon Hermans (weeral…)

We hopen dat ondertussen elkeen het eigen nieuwjaarscadeauke van Okra gekregen heeft: een corona-masker en wenskaarten. Normaal krijgt iedereen op het eindejaarsfeest nog een extra geschenk. Deze maand zorgden Nicole, Mia en Andree voor een extraatje. Ik bedank dus extra de initiatiefnemers en de wijkmeesters die in december een extra ronde deden.

En ik weet dat de meesten onder u dit gebaar kunnen waarderen. Ik kreeg immers heel wat kaartjes in de post of mailtjes in de box waarin u ons gebaar op prijs stelde. Verschillenden vroegen om de nieuwjaarswensen over te maken aan bestuur, maar ook aan alle leden. Diverse keren mocht ik lezen dat ook u hoopt om iedereen zo spoedig mogelijk te kunnen terugzien. De wandelingen, de uitstappen, maar vooral de koffietafels worden duidelijk erg gemist. Oef, ik ben niet alleen.

Gelukkig nieuwjaar dus nog maar eens wordt u gewenst door o.a. Celine Logist, Willy en Jenny, Hugo en Monique, Jan en Christine, Albert en Leonce, Andre en Nicole, Luc en Marie-Rose, Irma en Marie-Louise, Gilberte, Michel en Jeanine, Herman en Nelly, enz.. Niet boos worden aub moest ik uw naam hier vergeten zijn.

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils           PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                      Doelstraat 47

3321 Hoegaarden                 3320 Hoegaarden

Een laatste  welgemeende wens voor jullie allemaal vanwege de ijverige redactie van deze gazet :

Mag de zon je elke dag nieuwe energie brengen

Mag de regen al je zorgen wegspoelen

Mag OKRA je elke dag inspireren tot meer moed

Mag je opgewekt door de wereld stappen

En beseffen dat er schoonheid is, overal en elke dag opnieuw