Okrakrant december 2021

DECEMBER    2021

Lichtjes die vonken, verwarmen.

Lichtjes die zingen, strelen, omarmen.

Lichtjes van vrede, vrijheid, genade

Lichtjes die helen, voeden en laven

Lichtjes voor mensen, mensen tot zegen

Lichtjes vol toekomst,

LICHT van Godswege.

OKRA ANDERMAAL IN LOCKDOWN

Beste vrienden, wij kunnen of mogen jullie andermaal niet uitnodigen voor een volgende ledenvergadering, en het was nog wel ons eindejaarsfeest dat geprogrammeerd stond. Wij moeten zeker al december en januari afgelasten. De kranten staan bol van de negatieve berichten als:

Cijfers blijven de verkeerde kant uitgaan:
     Geen beterschap in zicht
     Nog nooit zo veel crèches dicht
     Steeds meer kerst-evenementen geschrapt
     Audi-fabriek Vorst stilgelegd
     Het ergste moet nog komen
     Enz…

Verder in dit krantje lees je dat ongeveer alles in Hoegaarden en ook dat de Okra-activiteiten van de regio afgelast zijn. Diverse leden lieten al weten toch niet te komen, zelfs als er iets moest georganiseerd worden. En geef toe, het zou onverantwoord zijn.

Dit eindejaarsfeest wordt dan ook slechts uitgesteld, als we terug durven en mogen organiseren zal het met een uitgebreid etentje zijn.

Voorlopig mogen we alleen nog wandelen. En het kaartspel zouden we ook nog laten doorgaan, dan zijn we met maximum 15 mensen in het PC. Als de cafés open mogen blijven mogen wij dit ook mits mondmaskers, covidpas, enz..

Bowlen en café Tricot worden ook ‘on holt’ gezet, toch zeker tot februari.

Ik denk dat ons Mia al een nieuwjaarsgeschenk had besteld.  Dat zullen we toch verdelen hopelijk? Te beslissen door ons bestuur.

Genoeg negativiteit, straks begin ik nog te wenen. Hoogste tijd voor iets plezanters hieronder:

MET OKRA OP STAP         

Reacties op de uitstap naar Scherpenheuvel

Donderdag 28 oktober ’21  was een mooie en zinvolle namiddag in Scherpenheuvel . Met deze bedevaart heeft Okra Hoegaarden na een zware covidperiode vele leden blij gemaakt , wees daar zeker van . Alles was weer voor de volle 100% tot in de puntjes georganiseerd , waarvoor een hartelijke dank . Hopelijk maakt onze Okra er een jaarlijkse traditie van.                                                                       (Nicole & André)

Omwille van covid is onze jaarlijkse uitstap naar Scherpenheuvel een jaartje stilgevallen, maar op 28 oktober waren we er terug om O.L.V. te eren. Onder een stralende zon kuierden 35 Hoegaardse-Okraleden langs winkels en kraampjes. Sommigen hielden het bij een tasje koffie. We hebben bijgepraat want we hadden zoveel te vertellen. De mooie teksten van ons Nicole tijdens de viering o.l.v. monseigneur De Bie gaven  iets extra de mis in de basiliek. We brandden  een kaarsje om O.L.V. te bedanken of vroegen om een persoonlijke gunst. De vriendschap, de hulp voor mekaar was geweldig. Tijdens de maaltijd in “De Ram” werden we nog verwend op een heerlijk stuk taart. Wat moet het meer zijn om tevreden naar huis te gaan. Bedankt allemaal en tot de volgende keer.                                  (Rita)

Op donderdag 28 oktober zijn we met 35 okraleden op bedevaart gegaan naar Scherpenheuvel. We hadden heel veel geluk met het weer want we zijn vertrokken met een prachtige herfstzon , en dit gedurende de ganse namiddag. Het geluk lag aan onze kant want de mis die werd opgedragen voor onze Okraleden werd voorgegaan door de Monseigneur!  Daarenboven werden de mooie teksten van Nicole Paulus door haarzelf voorgelezen, en zoals altijd zeer mooie gebeden! Daarna zijn we voor een broodjesmaaltijd en een lekker (heel groot) stuk taart naar de Ram geweest en ook dit was super georganiseerd door Rita Drossaert. Dank aan beide dames voor de hulp … want alleen kan ik dit niet allemaal organiseren.

Diverse leden die meegegaan zijn hebben gevraagd om dit jaarlijks te organiseren en dit doe ik met plezier. Ze verkiezen de Basiliek zelf ipv de Maria Hall. Ik bespreek dit op de eerste bestuursvergadering en ik ben er zeker van dat dit in orde gaat komen. We kunnen toch met de regio op bedevaart gaan met mis in de Mariahal en nog eens zo’n aparte bedevaart als deze?                                                         (Andree)

Daens            

Wanneer: Zondag 12 december
Vertrek: 13u30 Gemeenteplein Hoegaarden
Start Musical: 15u
Terugreis: na het einde van de Musical

Hier wil ik aan toevoegen dat iedereen een coronacerticaatT en zijn/haar identiteitskaart dient mee te nemen, zonder kunnen we niet binnen! We vragen ook met aandrang dat indien iemand zich niet goed voelt, dit zeker tijdig meldt zodat we eventueel nog vervangers kunnen vinden. Momenteel heb ik al 4 personen die reserve staan.

Nieuwjaarsconcert en regioquiz

Het regiobestuur deelt mee dat alle door haar georganiseerde activiteiten uitgesteld zijn. Het nieuwjaarsconcert is dus ook afgeschaft. Andree deelt mee dat wie zich inschreef het geld zal teruggestort krijgen.

Alle info over deze is te verkrijgen bij Andree Pierlet (0495/468484).

De gemeente Hoegaarden laat weten dat het kerstfeest voor senioren in de sporthal en alle andere evenementen niet doorgaan.

De restaurantdagen van het PC gaan niet door.

Het cafetaria van WZC Hugardis blijft gesloten tot minstens eind januari.

WAT KAN DUS WEL IN DECEMBER 2021

10/12 13u30: Wandelen, info volgt op mail. Meer info: bel bel Mia (0478/9841 43)

13/12 14u:  Okra Plusfilm “Joyeuse retraite” CC De Kruisboog. Voorlopig niets vernomen van mogelijke afgelasting.

16/12   20u Kaarten, Parochiecentrum

ADVENT

Zet de spots op wat gezien en gezegd moet worden om onrecht aan het licht te brengen.

Wie omziet naar een ander laat die niet in duisternis achter.

Advent is voor elkaar licht en warmte worden.                              (K Boedt)

DE KOFFIETAFEL VAN NOVEMBER

 

Nieuwe gezichten op de koffietafel

OKRA ROUWT

Okra rouwt om het overlijden van Annie Sors.

Annie,

groot was je liefde

voor je familie en

vrienden rondom je .

Nu ben je in rust

van ons heengegaan.

Het ga je goed.

Annie was een lid uit Meldert.
Ze kwam al enige maanden niet meer naar Okra . Ze was verhuisd naar een WZC.

Okra deelt ook in het verdriet dat Guy en Mia Goris-Polleunis komt te treffen bij het overlijden van hun schoonzus Mevrouw Denise Lowet.

EEN OKRA OPKIKKERTJE

Voor leden die een geliefde moeten missen :

“Wanneer je wat verdrietig bent, omdat je iemand mist, droom dan dat het in de hemel ook een beetje Kerstmis is !”

OKRA KAART EN BOWLT

We waren terug met drie kaarttafels en enkele sympathisanten in het PC. Dat is best gezellig. Bij de gewone wiezers haalde Staf een monsterscore van +201 punten. Hij vond het spijtig dat er niet voor euro’s was gespeeld. Winnaar van vorige maand Georges was nu de grootste verliezer. Bij de kleurenwiezers was Guido Gilis overwinnaar met ruime cijfers. Aan de andere tafel won de op 1 december jarige Nicole, zij het met sobere +15.

Bij de bowlers was niemand echt in vorm, heel gewone uitslagskes. Georges blijft dus kampioen van Okra met wel 209 punten. Nijg veel !

NIEUWS VAN CAFE TRICOT

Hier de data van de voorziene bijeenkomsten van de dames van Café Tricot in het cafetaria van WZC Hugardis:

 • 12  en 26  januari 2022
 • 09  en 23  februari
 • 09  en 23  maart
 • 13  en 27  april
 • 11  en 25 mei
 • 08  en 22 juni
 • 13  en 27 juli
 • 10  en 24 augustus
 • 14  en 28 september
 • 12  en 26 oktober
 • 09  en 23 november
 • 14  en 28 december .

Deze data kan u al in uw kalender voor 2022 vermelden. Alleen ook hier weer spijtig corona-nieuws: de cafetaria van het WZC zal gesloten zijn in december en minimum al tot einde januari. Sorry, hopelijk volgende maand ook hier beter nieuws.

De maskes waren nochtans heel goed bezig en zetten er vaart achter. Er werden veel sjaals gebreid. Ze zouden een eind aan 2021 breien en daarna zouden ze  beginnen met tafelkleden te borduren. En op 22 december zouden ze het jaar in schoonheid sluiten met een sjat kaffai en een stuk taart. Maar het mag ook hier niet zijn. We brengen u hopelijk snel veel beter nieuws. Info kan je altijd bekomen bij Nicole Ruyts op 016/766483.

OKRA WENST U

Een sfeervol jaareinde

De vrede van Kerstmis

en een schitterende start

van een gezond 2022 !

Moge corona zo snel mogelijk verdwijnen.

VERSLAG VAN HET ONTBIJTBUFFET

We zorgden toch weer een 300-tal ontbijten. De sfeer in het PC was bijzonder, met heel veel lovende kritieken. Maar bij de bestellingen aan huis hebben we geflaterd: niet alle zakken waren volledig, soms vergaten een gedeelte van het beleg. We hebben dit getracht goed te maken door ons bij al die mensen te gaan verontschuldigen en ze een pak koekjes te geven. Ik denk dat de meeste mensen ons vergeven hebben. Volgende keer moeten we toch beter oppassen.

Met de verdiende centjes hebben we al een nieuwe koffiemachine en warmhoudschotels gekocht. Dat was groot nodig. Samen met de inox-schotels die we van u kregen kunnen we nu hopelijk weer een tijdje verder zonder grote kosten, maar we besteedden toch meer dan 400 euro.

Hier twee reacties die we op email mochten ontvangen:
     Ziet er kei lekker uit. Jullie zijn een top team!!!
     Was superlekker en luxueus, wat een ploeg!

 

 VERSLAGJES WANDELINGEN EN FIETSTOCHTEN

Op 12 november wandelden we in het Mollendaalbos te Bierbeek onder leiding van Luc Briesen, voorheen natuurwachter van het MINA. Laten we gewoon stellen dat het een prachtige wandeling was, gekruid met deskundige uitleg over het leven van en in een bos. Knap jong, met een heerlijke drankje achteraf in het café ‘In de Molen’. Als dat niet voor herhaling vatbaar is.

Op 29 oktober wandelden we in Meldertonder auspiciën van Josee en Georges. Bijzonder hoe je zo kort bij huis mooi kunt wandelen op weggetjes waar je nog nooit geweest zijt. We wandelden over de verkavelingswegen en dus door de velden richting Hoksem, verder naar Babelom richting Honsem. Met een zevental namen we ingekorte versie over L’ Ecluse, maar een grotere groep deed er nog een ommetje van een twee à drietal km bij. Via het park van het kasteel van Meldert haalden we na een dikke 7 km de eindstreep aan café Den Bonheur. Een half uurtje later was de groep weer compleet, zij wandelden dus ongeveer 10 km. Leuke namiddag, schoon weer.

Volgende wandeling was gepland op 26 november, maar dan moet deze jongen zijn okrakrantje af zijn.

DE TIJD VAN TOEN, OKRA-HERINNERINGEN …

Hieronder een foto uit de oude doos ons opgestuurd door Raymond Billen, waarvoor dank.

Je kunt hem iets groter afdrukken en kan u zoeken naar bekende gezichten. Een beetje plezier gewenst.

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Het is koud en ongezellig buiten, en binnen mogen we niet met teveel samen komen. Het kan dus alleen maar beteren voor allen die in december verjaren. Wij wensen iedereen, maar vooral deze jarigen natuurlijk een schitterend komend jaar toe. Laat het niet te erg aan uw hart komen mensen, maar viert voorzichtig in beperkte kring….

En er zijn maar vier jarigen in december? Allez dan: alle vier twee keer gelukkige verjaardag gewenst nietwaar.

Op 1 december is Nicole Janssens jarig, dat gaan we in Overlaar toch wel een klein beetje vieren hoor.

Op 10 december is Gaby Vandenboch jarig. Hopelijk heb je corona eindelijk verslagen Gabyke.

Op 30 december is Christianne Fourie aan het feest.  Met zo ne schone familienaam moet 2022 wel een schitterend jaar zijn,  nietwaar Christianne!!

En op 31 december is Willy Beullekens de gevierde. Een rare dag om te verjaren Willy, maar doet dat maar verder goed jong.

ALS DAT GEEN AANGEPASTE MOP IS?

OKRA DANKT ELKE MAAND HAAR MEDEWERKERS

Bedankt als altijd aan de auteurs van een tekstje en zoals altijd komt het gros ervan van Nicole. Bedankt aan alle helpers tijdens het ontbijtbuffet en de koffietafel. Soms zijn we zelfs met zoveel dat we elkaar een beetje in de weg lopen en er foutjes gebeuren: zie verslag ontbijtbuffet. We gaan moeten proberen een beetje gestructureerder tewerk te gaan, een zaalmeester aanstellen bv. Maar toch allemaal dikke merci, gij ook hé Erik.

Volgende bestuursleden staan altijd voor u klaar., val ze maar lastig ..

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen 0475-35 00 67

Fille Andre, Br Loriersstraat 40       0475-91 52 55

Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar     0478-98 41 43

Marc Finoulst, Beukenlaan 6        016-76 71 27

Dodion Moniek, Stationstraat 22         0498-82 71 94

Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert  016-766 632                0495-56 69 04 

Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2     016-76 72 33

Laeremans Sonia, H. Dotremotstraat 15/1          0497-25 56 05

Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1     016-76 57 17

Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                  016-76 64 83

Lea Kustermans, J Lowetlaan 4              016-76 76 18        0499-23 23 74

Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen  0497-18 77 19

Willy Bamps, Heelblok 44  Tienen   0472-57 0429     

Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever 0498-30 71 54 

Andree Pierlet, Diestsesteenweg 25 Tienen     0495-468 484

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils                              PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                                          Doelstraat 47

Outgaarden                                                 3320 Hoegaarden

Bedankt nog maar ne keer aan Sven en An omdat we bij hen in de bakkerij de ontbijten mochten klaar maken voor het personeel. Dat is tof.