Okrakrant december 2019

 DECEMBER           2019

Kerstmis,

en er komt weer vrede in ons hart.

Mijn eigen gelijk mag even opzij .

Ik ben blij met jouw geluk.

Zoveel warme harten verdringen

de kou.

Het licht in onze ogen jaagt

de duisternis weg.

Kerstmis, en alles is weer mogelijk.

 (Kolet Janssen)

UITNODIGING EINDEJAARSFEEST

U wordt met z’n allen uitgenodigd op het eindejaarsfeest van 2019 op donderdag 5 december vanaf 11u30 in de zaal St.- Ermilindis te Meldert. U krijgt dit boekje andermaal vrij snel, want er is nog een heleboel te doen: we moeten nog vergaderen met ons bestuur, met onze koks en met de werkploeg van opdieners en afruimers. We moeten correct weten met hoeveel we zullen zijn. Dus moeten we vooreerst heel even erg streng zijn. Wij vragen 30 € deelname aan dit feest, incl. drank, huur zaal en muziek. U begrijpt toch dat dit onvoldoende is om de kosten uit te wrijven? Daarom moet er absoluut correct ingeschreven en betaald worden, anders kopen we waarschijnlijk te veel en wegwerpen is toch zo’n zonde. Bovendien kost dat veel te veel centjes aan de kas. Mede dank zij uw hulp hebben we door het ontbijtbuffet terug wat geld in kas, we kunnen tegen een stootje. Maar verkwisten is niet aan ons besteed. Daarom voegen we nog eens de adressen en telefoonnummers toe van onze relatieverantwoordelijken. Neem a.u.b. contact op met deze mensen en schrijf in: inschrijven = betalen. Mits heel grondige reden zijn we als altijd bereid uw 30 € terug te betalen. Heirkracht is altijd mogelijk, maar weet toch dat we na 2 december alle aankopen moeten verrichten. Dus wie niet uitdrukkelijk ingeschreven heeft verwachten we niet. Akkoord?

Voor de rest wordt het zeker weer goed. Michel en Rita en anderen braken zich al het hoofd over de menu, over de aan te kopen etenswaren per kop, enz.. Nicolleke, gij herinnert uw broer er toch nog eens aan dat we hem in Meldert verwachten? Zijn vriend Marc zou naar de vorige koffietafel komen om alles af te spreken, maar moest op het allerlaatste verstek geven met griep. Mia zorgt nog voor een Sinterklaasgeschenkje. De menu’s en tafelversiering zijn besproken, de hapjes bij het aperitief ook al. Mensen wat hebben we bij Okra-Hoegaarden toch een goeie ploeg van bestuur en medewerkers!! Dat is niet overal zo hoor, bedankt lieve mensen. Ook aan dit boekje werken steeds meer mensen mee, anders hou je dat geen 13 jaargangen vol. Deze maand heeft ook Jenny Depus een verslag ingediend van de dansnamiddag in Aarschot. Albert stuurde weer verslagjes van de wandelingen. Een foto kregen we deze keer van Mia, want onze vriend Wasily was tijdelijk afwezig. Van Andreé kwam de uitnodiging voor Daens. Nicole, Erik en ikzelf zorgen als altijd voor de rest. Hop, hop naar jaargang 14 van ons okrakrantje.

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS EENS GOED NA

 • Wie over de gebreken van anderen zwijgt, kent zichzelf.
 • Wat niet te veranderen is, moet men dragen.
 • Een goede kant is beter dan een groot verstand.
 • Een spiegel verdubbelt de eenzaamheid.
 • Een oog om een oog maakt de wereld blind.

VERSLAG DANSNAMIDDAG AARSCHOT

Dinsdag 5 november trokken we met een groepje Okra-leden er weer eens op uit. Onze bestemming was de stadsfeestzaal van Aarschot voor een gezellige dansnamiddag. Bij onze aankomst zat de zaal al goed vol. Stipt 14 uur begon de DJ zijn eerste plaatjes te draaien. Direct zat de sfeer al goed in. Hij speelde liedjes voor jong en oud, van vroeger en nu, voor elk wat wils. De dansvloer was dan ook nooit leeg van dansende voetjes en stralende, vrolijke gezichten. Tussendoor konden we genieten van een fris drankje of een lekker stuk taart met koffie. Het werd een geslaagde , ontspannende namiddag. Degenen die er niet bij waren hebben misschien wel iets gemist. Zeker voor herhaling vatbaar!

OKRA KAARTEN

Altijd dezelfde aanwezigen, altijd dezelfde winnaars: Nicole en Josee. Deze maand haalde ook Staf een mooie uitslag: plus 80. Ons clubke blijft te klein, maar veel organisatietalent is er niet nodig voor een kaartavond, en diegenen die die komen zijn er dan ook graag. En er wordt al eens een ferm mop getapt ook!!  Graag tot de derde donderdag van de maand om 20u bij Brem. De derde donderdag van november is wel na ons bezoek aan Blokken, het leven van een actief Okralid is heel héél druk, maar boeiend. Lid zijn van Okra en u vervelen, dat is toch wel heel raar.

PLEZANTE WOORDSPELINGEN

 • Van mensen die nooit wat geven, daar krijg ik iets van..
 • De gynaecoloog gaf aan zijn hoogzwangere patiënte de volledige persvrijheid.
 • Toen ik de prijs van de sla zag, kreeg ik de krop in de keel.
 • Hij wacht op een levertransplantatie, maar de levertijd is wel acht maanden.
 • Bij de geboorte van hun eerste kind worden man en vrouw op slag ouder.

HET BESTUUR VAN OKRA

Herhaling: er zijn een paar mensen, vrouwtjes, die vragen of er iemand hen wil leren kaarten. Wie neemt er initiatief voor al is het maar een half uur per namiddag te starten met een heel eenvoudig spel om zo stilletjes op te bouwen tot ze bijvoorbeeld kunnen wiezen? Gij zijt fel bedankt.

En dat van die korte wandeling in november tijdens de koffietafel was fantastisch. Ik denk dat aardig wat mensen daar echt deugd van gehad hebben. Voor maandelijkse herhaling vatbaar a.u.b.. En een dikke merci voor wie hielp. En zelfs voor diegenen die niet buiten gingen was dat aangenaam, want het is daar toch druk in onze cafetaria, en warm soms!! Wij zijn met velen he mannen!

En op het ontbijtbuffet schreven zich 2 nieuwe leden is, twee mensen uit Hoksem, twee ‘jongeren’ zelfs. Dat zijn mensen waar we in de toekomst op tellen. Dikke dikke welkom aan Lieve Meulemans en Anna Smets. Een foto in ons krantje krijg je pas na een actieve deelname aan een activiteit; maar laat zeker weten welke uw interesses zijn, welke activiteiten gij eventueel wilt begeleiden. Er is altijd plaats in ons bestuur als jullie dat wensen. Ook Jan Lemmens, echtgenoot van ons overleden lid Carine Strauven blijft lid van Okra. Hij zou ook al naar ons eindejaarsfeest komen, tof!!

En wees blij beste vrienden die deze lezen. U bent lid van Okra, u kan maandelijks aan activiteiten van okra deelnemen. U bent gezond, en nog belangrijker: sociaal actief. Voor veel mensen is de drempel om naar Okra te komen een beetje hoog. Te veel mensen zijn sociaal minder vaardig, durven de stap naar Okra niet te zetten, zijn eigenlijk een beetje eenzaam. ‘Ik ken daar eigenlijk niemand, met wie moet ik daar zitten?’ Help mensen, uw buren, beloof ze dat ze bij u aan tafel mogen zitten. Spreek mensen aan om te komen, ge kunt heel veel betekenen voor veel mensen, veel meer dan je zelf denkt. Okra kan voor veel mensen heel belangrijk en waardevol zijn in ons dorp. Ge zijt fel bedankt.

DE OKRA REKENINGNUMMERS

BE28 7360 3772 8620 voor de reizen en uitstappen, beheerd door Mia en Andree.

BE94 0682 4779 4914 voor lidgelden, alle overige inkomsten en uitgaven, beheerd door Andre. Hier kan u heel dringend het eindejaarsfeest nog betalen moest dit nog niet gebeurd zijn.

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Hoera  ! Okra wenst jullie allen een warme en knusse verjaardag !

Het is een korte lijst in deze winterse decembermaand, maar kijk eens naar de weerspreuken hieronder, eind van deze maand gaan de dagen weeral lengen en kijken we hoopvol uit naar een nieuwe lente.

Op 1 december verjaart Nicole Janssens, ik ga dat mee vieren!

Op 10 december is Gaby Vandenbosch jarig. Blijf nog lang fris en gezond Gaby, want Okra kan maandelijks uw hulp goed gebruiken.

Monique Delimon verjaart op 12 december. Zij overweegt om Okra vaarwel te zeggen, niet leuk. Proficiat toch.

Aselin Uyttebroeck verjaart op 27 december, hij is op donderdag vaak van wacht bij de kleinkinderen.

Annie Sors is jarig op 28 december. Zij is er altijd, toffe madam.

Christianne Fourie, een van onze yougsters verjaart op 30 december.

En op 31 december is Willy Beullekens jarig, wat een toffe dag, verjaren op St.- Sylvester. Willy joeng, een opperbeste verjaardag en een fijne en veilige roetsj naar 2020!!.. 

En hopelijk zijn we dus weer niemand vergeten. Altijd fouten melden a.u.b. Dank U.

OKRA BOWLING

Winnaar van de dag werd Georges met andermaal 2 keer boven de 100 punten. Met zijn drie zijn ze nog die gemiddeld boven de 100 spelen: Pierre met 131, Marc met 119 en Georges met 115. Maar de twee eersten waren er niet in november, dus verklaar ik Georges voorlopig tot onze kampioen. Hij scoorde dit seizoen ook al het meeste punten, nl. 810. Tweede staat Josee met 728 en ikke derde met 694. Ik heb nog geen enkele baan gemist en heb dus veel punten.

Ziet ge mannen dat ik iets gevonden heb om mee te stoefen.

Nog iets eigenaardigs: Luc VDM scoorde de eerste baan 103 punten en de tweede och arme 59. Die moet dringend aan zijn conditie werken!!

MET OKRA OP STAP

Met Okra naar de Musical Daens op zondag 4 oktober 2020 – 18u

De musical Daens neemt ons mee terug naar het Aalst van 1888. De bevolking werkt er onder erbarmelijke omstandigheden in de textielfabrieken: ze worden misbruikt en uitgebuit door de rijke fabrieksdirecteuren. Zo is de situatie die priester Adolf Daens (Peter Van de Velde), na een conflict met Bisschop Stillemans (Jo De Meyere), aantreft wanneer hij terugkeert in zijn geboortestad Aalst.

De plaatselijke industrieel heeft de helft van zijn arbeiders ontslagen en wordt gesteund door de voorzitter van de Katholieke Partij. Daens verzet zich tegen deze ontslagen en tegen de wantoestanden in de textielfabrieken. In zijn strijd krijgt Daens de steun van Nette (Free Souffriau), pas zeventien maar al kostwinner voor haar hele gezin. Ook de liberalen en de socialisten kiezen de kant van het volk. Eén van die socialisten is Jan De Meeter (Jelle Cleymans). Te midden van de sociale onrust en de barre levensomstandigheden ontstaat er een verboden liefde tussen het katholieke meisje en de doorwinterde socialist.

Gezien deze musicals steeds een succes zijn, dienen we snel te beslissen of we met Okra naar deze Musical willen gaan.

Je moet rekenen op een kostprijs van ongeveer 85 €.

Graag hadden we vernomen wie zich wil inschrijven voor deze Musical zodat we kunnen beslissen of we al dan niet willen gaan. Op het eindejaarsfeest van december zal ik informeren wie geïnteresseerd is.

Met okra naar kerstshow Kaasboerin, 17 december 2019

Vertrek om 10u:Gemeenteplein

Lunchom 12u: Romig soepje van pastinaak, gepaneerd kalkoenlapje met saus, warme groeten en aardappelgarnituur, dessert

Showprogramma met David Vandijck – Bandit – Mieke – Maarten Cox – Wim Quirijnen – Stardancers Showballet

Avondlunch om 18u

Kostprijs 50 € storten BE 28 7360 3772 8620

Er zijn nog plaatsen beschikbaar!!  Info bij Andree op eindejaarsfeest.

BIJ OKRA BEN JE THUIS !

Lijst van de ijverige dames van Café Tricot: Julie, Sonia, Jacqueline, Gilberte, Gaby, Nelly, Simonne, Rosalie, Angèle, Patricia, Nicole R., Yvette, Odette S., Odette D., Jenny, Arlette, Any, Margaretha en anderen die verkiezen dat hun naam niet in het krantje komt. Hopelijk heb ik dit keer niemand vergeten te vernoemen en moet er zich niemand benadeeld voelen, verdrietig zijn, … missen is menselijk en Nicole Paulus is ook maar een mens.

Allé, ons Café Tricot is samen met mijn tante nonnenkes van Mariadal een hele “onderneming ” aan het worden. Wij breien samen t.v.v. B.O.M. en Congo ,en delen onze pakken wol . Mijn tantekes en mijn maskes weten van wanten, samen gaan we bergen breiwerk verzetten voor kansarmen in onze eigen regio en in het verre Congo. Van echte samenwerking en solidariteit gesproken!

Zondag 15 december van 14u tot 17u is er in ons WZC Hugardis de” jaarlijkse Kerstmarkt. Café Tricot heeft er ook een stand . Er is een flyerke  toegevoegd aan ons Okrakrantje. We verkopen handdoeken, onderlakens, schilderijtjes, zeepjes,  geurzakjes , bloesjes, kleedjes, sjaals  ed.. Er zal ook Hoegaardse zatlap te koop zijn. Zeker komen!

Op 11 december is er bijeenkomst in het cafetaria van het WZC en iedereen is uiteraard van harte welkom; en op 18 december laten we de breipriemen thuis en komen we samen voor een goed stuk vers gebakken taart uit de oven van André & Nicole , en slurpen we enige sjatjes koffie. Een mini cadeautje zal er ook zijn.

 Een Opkikkertje ter attentie van Okra-leden die recentelijk een heelkundige ingreep ondergingen, leden die een beetje op de sukkel zijn, hopelijk worden ze uitstekend verzorgd en verwend. Herstellen gaat stap voor stap en kost ook kracht en moed. Een dikke, warme knuffel doet hen zeker goed. Okra wenst hen heel speciaal  een zalige Kersttijd.

 

UITNODIGING KOFFIETAFEL JANUARI 2020

Opgepast: wijziging. Deze koffietafel vindt plaats op 9 januari ipv op de gebruikelijk eerste donderdag. Op 2 januari een koffietafel houden zou immers al te gek zijn. Op tweede nieuwjaarsdag voelt er zich niemand geroepen om naar okra te komen. Noteer nu al in u agenda a.u.b..

OKRA LEKKER ACTIEF

Verslag wandeling Hakendover 26 oktober

Meer dan 20 wandelaars (ik kan maar tot 20 tellen) waren aanwezig .

Er werd gewandeld langs de oost-zuid-kant van Hakendover, en zoals gewoonlijk met prachtig zonnig en winderig weer. Het traject liep langs fruitplantages en reusachtige boerderijen, nadien door  een heuvelachtig landschap. De namiddag werd afgesloten met een lekkere maaltijd, overgoten met bier en wijn. De onontbeerlijke babbel overstemde alle andere (smakkende) geluiden.  Foto wandelaars grote tocht hieronder..

Verslag wandeling Zoutleeuw 15 november

Met slechts 8 moedigen, -een serieus deel van onze gebruikelijke wandelaars zat op weekend aan zee -, werd de wandeling aangevat onder een frisse maar droge hemel. Via kleine wandelpaadjes (vestenwandeling) werd de grote ring rond Zoutleeuw  gestapt.

Zoals gewoonlijk werd een frisse pint/warme koffie genuttigd in de taverne

“De Kleine Tafel” met de nodige babbel.

WEERSPREUKEN VOOR NOVEMBER

 • Brengt Sinterklaas ijs dan brengt Kerstmis regen.
 • Sinte Lucije laat de dagen lengen.
 • Decemberregen is geen zegen.
 • Groene Kerst, witte Pasen.

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils

Altenaken 80A

3321 Hoegaarden

Okra koopt altijd Hoegaards, deze mensen helpen ons maandelijks en geven ons een mooi percentje korting. Merci Edwin. Merci Sven.

PATISSERIE SVEN

DOELSTRAAT 47

3320 HOEGAARDEN

Een foto van het ontbijtbuffet met de eerste klant, zoals dikwijls: Franske

DE OKRA KALENDER

Activiteiten december 2019

02/12 – 14u tot 16u30
Okra voordracht “Leven en muziek van Fréderic Chopin”, door Jos Meersmans. CC Begijnhof (aula) Infirmeriestraat, 3290 Diest

05/12 – 11u30 tot 18u
Eindejaarsfeest met muziekanimatie,  feestzaal Ermelindis

09/12 – 14u
Film “Stan en Ollie” (biografie, komedie), CC De Kruisboog, Tienen

10/12 – 14u
Bowlen, Acro Tienen

11/12 – 14u
Breicafé WZC Villa Hugardis

13/12 –  14u
Wandelen(Startplaats af te spreken met Albert Vandermeulen)

18/12 – 14u
Breicafé WZC Villa Hugardis

19/12 – 20u
Kaarten, café Brem

Activiteiten januari 2020

08/01 – 14u
Breicafé WZC Villa Hugardis

09/01 – 14u
Koffietafel  WZC Villa Hurgardis

10/01 – 14u
Wandelen

10 en 11/01
Okra Vakantiebeurs 13u30 tot 17u30. CM Leuven, Kessel-Lo

13/01 – 14u
Film “The favourite”  CC De Kruisboog, Tienen

14/01 – 14u30
Okra Nieuwjaarsconcert met European Philharmonia in  CC Den Egger, Scherpenheuvel. Snel inschrijven, nog enkele kaarten beschikbaar! Toegang 23 € voor leden, 28 € voor niet leden. Vervoer autobus 10€. Na concert: receptie!!

16/01-  20u
Kaarten, café Brem

21/01 – 14u
Bowlen, Acro Tienen, want op de normale 14de is het  Nieuwjaarsconcert

22/01-  14u
Breicafé WZC Villa Hugardis

24/01 – 14u
Wandelen

28/01 – 14u tot 16u30
Okra voordracht “Waarom vergissen we ons zo vaak?” door  Jean-Paul Van Bendegem. Hij is een wiskundige, filosoof en was als hoogleraar verbonden aan de Vrije Universiteit  Brussel. Zalen CM, Kessel-Lo

12/03 – 14u
Muziek- en Shownamiddag met Herbert Verhaege, Dina Rodriguez, Marjan Berger en Gunter Neefs. Stadsfeestzaal, Demervallei, Aarschot.  Toegangskaarten leden 22 €, niet- leden 27 €. Vervoer met de autobus 10 €. Er wordt in de namiddag taart met koffie aangeboden, na de voorstelling worden er broodjes voorzien.

Schrijf nu al in dan ben je zeker dat je erbij bent. Er worden tafels per trefpunt voorzien zodat je kan samen zitten.

 

Warme kerstdagen en een fijn oudejaar !

 

Hieronder dus de lijst van de mensen bij wie je kan, mag, moet inschrijven voor eindejaarsfeest. Neem met deze mensen ook contact voor inschrijvingen van gewone koffietafel, dat is voor iedereen aangenamer. Dikke merci.

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen
0475-35 00 67                 
lucfourie@yahoo.com

Fille Andre, Br Loriersstraat 40      
0475-915 255                           
fille.andre@skynet.be

Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar    
0478.984143                          
vandebroeckmia@skynet.be

Marc Finoulst, Beukenlaan 6       
016-767 127                         
finoulstmarc@skynet.be

Dodion Moniek, Stationstraat 22        
0498-827194               
moniek.dodion@live.be

Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert 
0498-566904         
danie.dehenin@pandora.be

Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2    
016.767 233            
ivan.rems@telenet.be

Laeremans Sonia, Dumontstraat 15/1                    
0497-255 605

Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1    
016- 76 57 17

Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                 
016- 766 483

Lea Kustermans, J Lowetlaan 4             
016- 767 618       
0499 232 374

Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen 
0497-187719                 
magda.vanleemputten@proximus.be

Willy Bamps, Heelblok 44  Tienen  
0472 – 570 429     
willy_bamps@hotmail.com

John Mues, E Ourystraat 65 bus 1     
0479 20 13 07     
john.mues@outlook.com

Michel Winnen, Steenbergsestraat 7 te Wever
0498.307154 
smets.jeannine111@telenet.be

Andree Pierlet, Diestsesteenweg 25 Tienen              
andree.pierlet@gmail.com