Okrakrant april 2020

APRIL  2020

 

De doodgewoonste dingen

die brengen mij tot zingen.

Ik zing van al ’t mooie dat ik zie.

Het dagelijkse leven

is m’n allermooist gegeven

in harmonie op melodie .

En meestal zijn de dingen

als de vogels die mooi zingen

van eindeloos geluk …

(Passe-Partout / Versteeg )

Beste Okra-leden,

We leven in een echt nieuwe wereld, in nare en ongemakkelijke omstandigheden. Corona heeft ons leven echt wel ondersteboven gehaald. Gelukkigerwijze beschikken we in België en Europa over fantastisch goede artsen, verpleegkundigen en wetenschappers, en kunnen we zo ook rekenen op goede gezondheidszorg.

Okra vraagt jullie de richtlijnen van de regering strikt na te leven, zeker vaak jullie handen grondig te wassen, de woonruimte regelmatig te verluchten.

Wees solidair, bel even naar medeleden of stuur hen een kaartje of een mailtje. Luister naar muziek, lees een boek en volg de nieuwsberichten via radio of tv. Haal tussendoor ook een frisse neus in je tuin of op je terras. Moeten jullie absoluut zeker doen.

Van ons krijgen jullie via deze weg allemaal een welgemeende warme knuffel en een dikke klapzoen.

IN APRIL IS ER GEEN KOFFIETAFEL

Met warme Okra groeten

Bovenstaande tekst van ons Nicole stuurden we meer dan een week geleden al per email naar al onze leden die over een PC beschikken. Nu ontvangt iedereen hem. Uiteraard had iedereen wel verwacht dat er in april geen Okra zou zijn, het is trouwens verboden en het zou uiterst onverantwoord om met zovelen ergens in een zaal te zitten.

Het lijkt mij trouwens hoogst onwaarschijnlijk dat er in mei al Okra zal zijn. Laat ons gewoon afspreken dat indien u van ons niks hoort er op de eerste donderdag van mei ook geen Okra zal wezen. We mogen ook niet met ons bestuur vergaderen. Ik schrijf dus een beetje zonder medeweten van mijn bestuur, maar als alles goed verloopt bestaat toch de mogelijkheid om op de tweede of derde donderdag Okra te houden? Ik denk wel dat Mia, Andre, Andree, Marc en Michel akkoord zijn als ik zo iets schrijf.

Maar om het Okra-gevoel toch een beetje levend te houden maken we dit Okrakrantje. Dan bereiken we iedereen, ook diegenen die al geruimere tijd een beetje in afzondering wonen.

Het zijn rare tijden beste vrienden, maar hou jullie haaks, straks wordt het weer beter en zien we elkaar terug.

OKRA IN MAART MET CORONA

De eerste donderdag van maart stonden we aan de start van de Corona-crisis. Het WZC werd afgesloten van externe contacten, we konden er met Okra niet terecht voor onze vergadering. Misschien waren we zelfs een beetje onverantwoord, maar wij vergaderden in t’ Paenhuys, met dank aan Leen. En geef toe dat het gezellig was. Velen haakten uit vrees besmet te raken al af, met een dikke zeventig konden we net allemaal knus zitten in het jeugdhuis. We hadden een spreekster van CM over de gezonde slaap, dat mens was wreed vlot, vertelde veel knappe dingen om te weten. Anderen vonden het beetje lang duren, maar straks lossen we dat op als we terug thuis zijn in PC. Daar kunnen zij die niet wensen te luisteren elders gaan zitten en verder babbelen. Maar velen vinden net als ik dat de Okra-koffietafel soms al eens iets meer mag zijn dan koffie en taart en tetteren. Wij zijn toch geen oude mensen zeker die zich aan niets interesseren?

Maar daarna begon de ellende pas goed zeg. We hebben nog wel wezen bowlen, maar onze pannenkoekendag met de trappisten werd uitgesteld. We hebben nog altijd geen nieuwe datum, ha neen: we mogen niet vergaderen en pas net vandaag zegt men op TV dat het aantal nieuwe besmettingen niet meer elke dag stijgt. Deze crisis is nog niet ten einde. Gaan werken in PC is er voorlopig ook niet bij. Ze zijn er wel aan het ‘plakken’, maar gaat PC tijdig afraken? En wanneer mogen we terug samen feesten?

Ook onze wandelingen werden op non-actief gezet, we moeten in ons kot blijven. Café Tricot kan uiteraard niet plaats vinden in WZC. Alles staat op stop, en dat gaat precies nog een tijdje duren. De Okra-muziekdagen in Aarschot werden afgelast, en ook de bedevaart naar Scherpenheuvel gaat niet door. De activiteiten van doorstapper gaan niet door, uiteraard de filmvoorstellingen niet, noch de vergaderingen van Horizonten, zelfs de gewestvergadering van Tienen op 6 april is uitgesteld. Wat er gaat gebeuren met de busreizen van gewest Tienen blijft dus ongeweten.

Is de wereld dan om zeep? Neen begot, wij beloofden hiervoor al een volgende koffietafel direct als alle huidige beperkingen opgeheven worden. Andree zorgt dat iedereen die betaalde voor uitstappen het geld terug krijgt. Via email maakten onze reisleidsters zich al sterk dat we heel zeker een uitstap doen naar Scherpenheuvel dit jaar, ook als de grote regio-bedevaart

niet doorgaat. Als we bv samen met trefpunt Meldert afspreken krijgen wij toch wel een bus vol zeker?

Wij gaan door! En zeker als er nieuw mensen blijven opdagen voor onze vergaderingen. In Paenhuys mochten we in maart Monique Hendrickx uit Meldert voor het eerst verwelkomen in onze groep en uit Vissenaken kwam Rita Lenaerts voor het eerst naar een koffietafel. Heel hartelijk welkom vrienden!!

       

OKRA IN APRIL MET CORONA

Normaal zend Mia een overzicht van de activiteiten van de Okra-activiteiten voor de maand. Voor deze maand is de lijst leeg. Alles is naar de kammezolen, alles staat op stop. Geen kaartspel, geen bowlen, geen koffie, geen wandelingen zelfs, alle overige vergaderingen uitgesteld. Misschien tegen einde april dat we terug zouden kunnen overwegen om in groep te wandelen, maar voorlopig staat alles on ‘hold’.

Is er dan geen enkele goede kant aan deze situatie? Maar jawel he, we houden ons sterk met een beetje humor.

Mijn kinderen vinden corona zelf goed voor ons. Wij wandelen en/of fietsen iedere dag, en  bewegen is gezond, moesten we veel meer doen. Dat is goed voor ons gezondheid.

De auto staat al een ganse week op de oprit, dat is goed voor het milieu.

Restaurants en cafés zijn dicht, dat is goed voor de portemonnee en voor de dikke buik. Ge ziet: wij zijn goed bezig.

Maar het gaat potdekke nog lang duren. Wij missen het gezelschap van de vrienden en zeker de knuffels van de kleinkinderen. En voor de kinderen begint het ook lang te duren, zo lang zonder de vriendjes. En dan hebben wij geluk dat we nog kunnen fietsen en wandelen, voor sommige van onze leden ligt dat veel moeilijker. Daarom stelde Nicole op pagina twee ook al voor om de minder mobielen onder ons niet te vergeten: steek een kaartje met een wens in de brievenbus of telefoneer eens. Als je iemand van onze leden eens wil bellen, maar je hebt die telefoonnummer niet, dan kunnen wij misschien helpen. Onze ledenlijst is niet perfect, maar we hebben toch heel wat telefoonnummers. Mail, bel ons, we kunnen u mogelijk het juiste telefoonnummer geven. De mensen die u belt gaan zo gelukkig zijn.

Mag ik Kantoro hier nog snel bedanken. Normaal wordt er niet gekopieerd, is de winkel gesloten. Maar voor Okra Hoegaarden wil ze een uitzondering maken. Ik mag dit boekje per email doorzenden, ze gaan mij verwittigen hoe en wanneer ik aan de boekjes kan geraken. Toffe madam!

Bedankt ook aan iedereen die in corona-tijden deze boekjes wil helpen verspreiden.

TIJD VOOR EEN ECHTE OKRA-MOP

Lennert kijkt gefascineerd toe hoe zijn grootmoeder huidcrème op haar gezicht smeert. ‘Waarom doet gij dat, oma?’ vraagt hij.

‘Om mezelf mooier te maken.’ antwoordt oma.

Even later begint ze de crème met een doekje af te vegen. Lennert kijkt bezorgd en zegt: ‘Het helpt niet hé oma!’

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Via deze weg wenst OKRA jullie een heel gelukkige verjaardag vol zonneschijn .

Liefst 21 mensen verjaren in april, ferm lijst. Geniet ervan vrienden en hou de taart voor de kinderen en kleinkinderen tot na de quarantaine, tenzij ge goei weer treft en op het terras kunt genieten..

Andre Fille verjaart op 1 april. Rare dag zulle Andre.

Maria Vandewauver start een nieuw werkjaar op 2 april.

Simonne Laenen verjaart op drie april.

Op 5 april zijn ze met twee: Mariette Stockmans en Simone Peeters.

Willy Nijs geniet misschien al van rustiger corona beperkingen op 6 april.

Godelieve Stockmans is jarig op 7 april en Gilberte Beys op 11 april.

Vivianne Vanderweyden uit het verre Lubbeek verjaart de dertiende. En Theo Delorge uit Goestenhoven de 15de.

Reismoeder Andree Pierlet feest op 16 april.

Arlette Lafosse, Ivan Rems en Hilda Saenen mogen waarschijnlijk nog niet samen vieren op 17 april.

Angele Pierlet is aan de feestbeurt op 18 april.

Op 26 april verjaren er andermaal drie tegelijk: Marie-Louise Hendrickx, Josee Buvé en Rita Vandermolen.

En op 27 april juichen Josee Vandenbroeck en Ceceile Sweerts.

Onze pastor Liesbeth Goris sluit de rij per 28 april.

OKRA ROUWT

Okra deelt in het verdriet en gemis dat Mia Vanvlasselaer en Odette Degeest komt te treffen bij het overlijden van hun dierbare .Wij wensen hen veel goede moed. Bidden we allen samen voor de overledenen het gebedje op de volgende pagina. De K van Okra staat nog altijd voor kristelijk.

Voor wie er nood aan heeft

Heer onze God,

Kom ons tegemoet in deze dagen van onrust en onzekerheid.

Geef ons kalmte, wijsheid en moed om te onderscheiden wat we kunnen doen om anderen tot steun te zijn en de zware crisis te helpen overwinnen.

Doe ons groeien in hoop en vertrouwen nu wij allen zo sterk onze kwetsbaarheid ervaren, en houd in ons het geloof levend dat Gij alles ten goede leidt. AMEN. 

(Kerknet .be)

BIJ OKRA BEN JE NU ZEKER THUIS

Het zijn nu toch wel rare tijden met dat nare coronavirus. Ik probeer mij aan de nieuwe regels goed aan te passen. Ik zit hier aan mijn computer met in handbereik een goeie frisse Mexicaanse Corona.. Dagelijks tracht ik wat te bewegen, ja mijn gymnastiek te doen, lekker en gevarieerd te koken, af en toe te zingen, buiten te luisteren naar de stilte en nu meer en meer naar het gefluit van de vogels. Ik geniet volop van de narcissen, tulpen, blauwe druifjes en de fel geurende magnolia in onze tuin, en ook al van een stevige lentezon.

Ook ben ik naarstig beginnen kaartjes te schrijven naar onze lieve leden die in het WZC in afzondering zijn. Nu knutsel ik zelf de kaartjes, ja, onze mensen krijgen unieke kaartjes in hun brievenbus. En zonder stoef of bluf…mijn kaartjesmakerij heeft Nicole Ruyts zo danig aangestoken dat ze ook is beginnen kaartjes te maken. Het mens heeft zoveel gebreid dat ze erg pijn in haar vingers heeft, en uiteindelijk besloot van kaartjes te maken en ze ook rond te dragen. Enfin ,er zit creativiteit in ons trefpunt. Wie ook kaartjes wil maken én bij onze leden kan bezorgen  neem dan contact op met Nicole Paulus 016/76 67 59 of paulus.nicole@skynet.be. Jullie kunnen ook bij Nicole Ruyts terecht op het nummer 016/76 64 83.

Het mooiste wat Nicole en ik Okra-leden kunnen geven is vriendschap in goede en in minder goede tijden . Houden jullie maar veel moed, dit komt vast en zeker allemaal weer goed ! Dikke kus aan allemaal !

DE REDACTIE VAN DE OKRAKRANT IN BEELD

Iedere maand is er een vast team dat de realisatie van dit Okra-krantje op zich neemt , hier hun foto’s :

Luc Fourie , de grijze en wijze voorzitter

Erik Vanoppen , de geduldige en deskundige webmaster

Mia Vandebroeck, de madame van de zo drukke Okra-agenda

Wasily Pedjko , de snelle, flitsende ,Limburgse  fotograaf

Nicole Paulus, die zich bij Okra erg thuis voelt .

Andree Pierlet, druk in de weer voor de uitstappen.

OKRA LEKKER ACTIEF

We starten met twee korte verslagen van onze laatste wandelingen. De laatste wandeling van maart en de eerste van april gaan zeker niet door. Als de crisis misschien geluwd is en we mogen van de overheid wordt er mogelijk gewandeld met start om 14u op de frituurparking op de Grote steenweg in Orsmaal.  Ik denk dat u best eventjes contact neemt met 0477/132839, onze wandelchef Albert Vandermeulen.

Wandeling 28 februari Melkwezer

Ondanks het ruig en winderig weer 20 moedige wandelaars. Er werden een 7 km gestapt en wij waren voor de regen terug. De samenkomst nadien in het ijssalon werd een gezellige onderonsje en de verloren calorieën werden gretig bijgevuld en doorgespoeld met het nodige vocht. Zeker voor herhaling vatbaar.

Wandeling 13 maart Hoegaarden

Met de harde kern van 18 werd er gestart. Via de brouwerij door de holle straat naar de golvende hoogte met de weidse vergezichten, gevolgd door de afdaling richting Rosdelvallei. Hier  werd de beek (de brug om over te steken was er niet). gevolgd door een bos met nogal houterige obstakels (kleine test voor de soepelheid maar met glans geslaagd door iedereen).

Via Nerm terug naar de Toontuin om het verloren vochtverlies aan te vullen.

MET OKRA OP STAP

Shownamiddag Aarschot

Tot onze spijt is dit evenement geannuleerd, uiteraard in het belang van onze gezondheid. Ik heb normaal gezien iedereen die deze betaling overgeschreven heeft teruggestort. Heden zijn er nog drie personen waarvan ik geen gegevens heb om het betaalde geld over te schrijven, maar niet getreurd, we zoeken een oplossing! Het betreft: Dotremont Marcella – Schoensetters Mariette – Stiers Lea: heb je een rekening dan kan je mij dat laten weten en dan stort ik het onmiddellijk terug, een seintje volstaat: 0495/46 84 84 of 016/81 93 22 (Andrée)

Bedevaart Scherpenheuvel

Alles wat Andree doorzond voor publicatie in dit krantje mag geschrapt worden, want de Okra-bedevaart is ook geannuleerd. De mail van de regio-zetel en de afspraken van Andree bereikten ons quasi gelijktijdig. Onze meisjes zorgen er wel voor dat diegenen die de bus al betaalden de centjes zullen terug krijgen. En ook hier: uitgesteld is niet verloren!!

Daens

Geef toe … hier hebben we geluk dat dit evenement pas in oktober is!

Tegen dan zijn we het corona tijdperk al lang vergeten.

Hou er de moed in.

OKRA KALENDER

Dit is de bijdrage van Mia normaal gezien. En normaal: een vol blad.

Nu: niks voor april.

U hoort gegarandeerd van ons zodra corona haar pluimen verloren heeft.

OKRA BOWLING

Gelukkig zijn we nog gaan bowlen op 10 maart. De getrouwen waren andermaal op post, er waren voor de tweede maand na elkaar zelfs supporters. Zo is het plezant hé mensen! Pierre uit Meldert was er terug en dan is de winnaar natuurlijk gekend. Hij speelde 165 en 146, daar moet ik een hele dag voor spelen.. Maar behalve Pierre was niemand top, alleen Georges haalde 1 keer 101 punten. Dat is niet vet, Nelly presteerde het zelfs om een keer amper 29 te spelen. Dan eindigen er veel ballen in de goot hoor. We zullen weer een slechte baan gehad hebben. Tot mei vrienden..

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils

Altenaken 80A

3321 Hoegaarden

Okra koopt altijd Hoegaards, deze mensen helpen ons maandelijks en geven ons een mooi percentje korting. Merci Edwin. Merci Sven.

PATISSERIE SVEN

DOELSTRAAT 47

3320 HOEGAARDEN

HET BESTUUR VAN OKRA

Ik had onvoldoende attesten om de terugbetaling van de sportverzekering aan te vragen. Die zijn ondertussen toegekomen, maar ik weet begore niet meer wie nog zo’n attest moet krijgen. Gelieve dus te reageren bij Luc. Ik kom als straf dat attest bij u thuis bezorgen en ook het stickertje voor op uw lidkaart.

De stickertjes 2020 voor het lidgeld zal ik aan de wijkmeesters bezorgen. Het is nu 23u28 en ineens denk ik eraan dat de Magazines voor april nog aan de voordeur staan, die zijn deze namiddag gebracht. Rap binnen halen.

Amai, nog veel sorteerwerk dus. Gelukkig is boekje nu bijna af. Hopelijk geniet u er een beetje van. 

PAAR OKRA WIJSHEDEN

Wat is het verschil tussen een maîtresse en een echtgenote? Ongeveer 30kg.

En het verschil tussen vrijen met een maîtresse en een echtgenote? Ongeveer 30 minuten.

“Onze nieuwe buren zijn zo verliefd op mekaar” vertelt een vrouw aan haar man, “hij kust haar steeds, neemt haar in zijn armen, betast  haar over haar hele lichaam . Waarom doe jij dat niet ?”.

De man antwoordt : “Omdat ik de buurvrouw nog niet ken !”

 

Mooie dagen worden gemaakt uit het  

gezang van vogels

Behoefte aan een telefoontje? Bel gerust eens iemand van de bestuursleden op, het is een beetje hun plicht om tijd voor u te maken. Als ge de eerste belt, die neemt waarschijnlijk niet direct op, maar hij belt terug hoor, beloofd!

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen
0475/35 00 67        
lucfourie@yahoo.com

Fille Andre, Br Loriersstraat 40      
0475/91 52 55                   
fille.andre@skynet.be

Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar    
0478/98 41 43     
vandebroeckmia@skynet.be

Marc Finoulst, Beukenlaan 6       
016/76 71 27                    
finoulstmarc@skynet.be

Dodion Moniek, Stationstraat 22        
0498/82 71 94           
moniek.dodion@live.be

Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert 
0498/56 69 04 
danie.dehenin@pandora.be

Nicole Van Mol, Lange Grachtstraat 2    
016/76 72 33            
ivan.rems@telenet.be

Laeremans Sonia, Henri Dotremontstraat 15/1                    
0497/25 56 05

Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1     
016/76 57 17

Nicole Ruyts, K Astridstraat 30
016/76 64 83

Lea Kustermans, J Lowetlaan 4             
016/76 76 18       
0499/23 23 74

Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187, Tienen 
0497/18 77 19                     
magda.vanleemputten@proximus.be

Willy Bamps, Heelblok 44,  Tienen  
0472/57 0429     
willy_bamps@hotmail.com

John Mues, E Ourystraat 65 bus 1    
0479/20 13 07     
john.mues@outlook.com

Michel Winnen, Steenbergsestr 7, Wever
0498/30 71 54 
smets.jeannine111@telenet.be

Andree Pierlet, Diestsesteenweg 25, Tienen              
0495/46 84 84
016/81 93 22
andree.pierlet@gmail.com