Okrakrant oktober 2021

OKTOBER      2021

 De weg naar geluk

is soms

een flinke wandeling…

maar er valt genoeg

te genieten onderweg.

 Onze OKRA blijft positief !

 

 CORONA-KRANT XVII

Dit is waarschijnlijk en hopelijk de laatste coronaversie van ons Okrakrantje, we kunnen immers hervatten met ongeveer alle gewone activiteiten uit het verleden. Wij nodigen u en uw vrienden uit op de eerste koffietafel sinds zeer lang, weest welkom op donderdag 7 oktober 14u in het Parochiecentrum.

En ik heb veel nieuws: goed nieuws maar ook minder aangenaam nieuws. We starten dan maar met het minder aangename. We zijn verplicht onze bijdrage aan de koffietafel te verhogen: het leven is een beetje duurder geworden, het PC is een beetje duurder geworden, onze hoofdsponsor Wim Tollet sloot de deuren, onze clubkas stond de voorbije twee jaar een beetje onder druk door kosten en geen inkomsten. Dit boekje kost ook een beetje centen nietwaar mensen. We vragen vanaf heden 5€ per koffietafel. Dat is inderdaad een verdubbeling, maar we beloven dat u er zal van genieten en dat er zoals vroeger zeker niet zal gestrooid worden met uw geld. En er zal zeker ook in 2022 niet meer opgeslagen worden.

En wat krijgt ge bijvoorbeeld al in ruil op 7 oktober? Iedereen krijgt een geschenkje ons aangeboden door Andree Pierlet. Ik mag alleen nog maar vertellen van haar dat het eieren na Pasen zullen zijn. In plaats van een stukje taart zoals normaal krijgt u bij de koffie een lekker gebak, een ‘engske’ zeggen ze in Hoegaarden. We zorgen voor livemuziek in de namiddag: wie wil kan een danske placeren. En bij het avondeten starten we met een glazeke cava of fruitsap. En het zal warm eten zijn. Geef toe: ziet er goed uit, niet?

Corona is dus een beetje in de verdrukking, maar dat betekent toch nog niet dat wij zullen gek doen. We willen dat iedereen zich veilig voelt. Daarom zullen de helpers een mondmasker dragen tijdens het opdienen en afruimen. Mogen wij u vragen dit mondmasker ook nog te dragen bij verplaatsingen naar het sanitair, enz.. Wij ontsmetten graag onze handen. Wie zich ziek voelt blijft best thuis. En wie niet ingeënt is haalt best een sneltest bij de apotheker, zo zijn we veilig voor al onze vrienden.

Wij zien iedereen heel graag terug op 7 oktober.

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS GOED NA

 • Volg je hart want dat klopt.
 • Als iets niet lukt heb je niet gefaald maar geleerd.
 • Om oud en wijs te zijn, moet je eerst jong en dom geweest zijn.
 • Sommige mensen zijn zo geslepen dat ze zichzelf in de vingers snijden.
 • Maak niet alle fouten zelf, geef anderen ook de kans.
 • Als slapen een sport is, is verslapen gewoon Topsport.
 • Maar als slapen een sport is, is een ochtendhumeur dan een sportblessure?

OKRA ACTIVITEITENKALENDER (met dank aan Mia)

1 oktober        14u
Wandelen in Hoegaarden en omgeving, samenkomst aan Kapittelhuys, Gemeenteplein, Hoegaarden

5 oktober        14u
Fietstocht, samenkomst  aan Parochiecentrum

7 oktober        14u
Feestelijke “Welkom terug” ledenbijeenkomst in het nieuwe Parochiecentrum

13 oktober      14u
Café Tricot in cafetaria WZC Villa Hugardis

15 oktober      13u30 i.p.v. 14u00
Wandelen, samenkomst aan het Dorpscafé, Gemeenteplein, Kumtich.  Ruime parking aan het voetbalplein. Korte wandeling 5 à 6 km, Lange wandeling 8 km.

19 oktober      13u30 i.p.v. 14u00
Laatste fietstocht van het jaar: samenkomst aan PC

21 oktober      20u
Kaarten in Parochiecentrum, iedereen welkom in het PC.

26 oktober      14u
Bowlen in zaal Acro te Tienen.

27 oktober      14u
Café Tricot in cafetaria WZC Villa Hugardis

29 oktober     13u30 ipv 14u
Wandelen in Hoegaarden en omgeving, samenkomst aan Kapittelhuys, Gemeenteplein, Hoegaarden

Vanaf 15 oktober starten we met wandelen en fietsen een half uurtje vroeger, het wordt immers al maar sneller donker en kouder. Schrijf ook op voorhand in voor deze activiteiten, dan weten we of we misschien een paar minuutjes op u moeten wachten.

DE TIJD VAN TOEN, OKRA-HERINNERINGEN …

Een blond, teer meisje met haar beste kleedje met boefmouwkes aan is één van de jongste uit een gekend Hoegaards kroostrijk gezin. Jarenlang werkte ze in het parlement en de senaat. Nu een charmante vrijwilligster met helpende handen bij Okra en Samana. Niet twijfelen …. het is ons Gabrielle Vandenbosch  uit de Walestraat !

 

Mollige peuter met een prachtig kleedje met strikken en veel schmokwerk én boefmouwkes. Deze peuter werd later schooljuf , schooldirectrice en schepen in Hoegaarden . Maar vooral was en is ze de zorgzame mama en oma. Dit is een echte Hoegaardier voor 100%: dit is Godelieve Hardiquest!

 

 

Een vlinderstrik in de lokken van deze jonge meid in haar gebloemd zomerkleedje. Ze zorgde perfect voor haar gezin en haar zus, was jaren samen met buurvrouwen Diana en Hilde drijvende kracht bij KAV. Nu een stille bewoonster van ons WZC. ’t Is Maria Vandewauver!

Dit lachende meisje is afkomstig van Klein Overlaar. Even woonde ze in Bost, maar settelde zich later weer in Hoegaarden-City. Altijd is ze piekfijn in orde. ’t Is echt een bijoeke van een vrouw. Weet je wie dit is? Het is de schoonzus van Maria Vandewauver, het is Mariette Schoensetters.

 

 

 

 

Voilà, dit was de allerlaatste keer “De tijd van toen ”. Aan alle liedjes komt een einde. Twaalf keer vulden vele foto’s uit de oude doos én anekdotes vele bladzijden van het Okrakrantje. Ik dank van harte de vele leden die me hun foto ter beschikking stelden, en zeker Wasily Pedjko voor zijn bereidwillige medewerking.

Nu de ALLERLAATSTE foto én wedstrijdvraag:

Wie zijn deze twee schattige zusjes ?

 

Bel uw antwoord voor 15 oktober naar Nicole Paulus 016/76 67 59 of mail paulus.nicole@proximus.be. Er wachten nog een paar geschenkjes voor de winnaars!

EEN OKRA OPKIKKERTJE

Aan onze zieke of revaliderende leden heel veel beterschap gewenst. Van het Okra-bestuur krijgen jullie een dikke, warme knuffel toegestuurd.

EEN OKRA WETENSCHAP

Je moogt nooit kwaad zijn op luierikken, ze hebben immers niks gedaan!!

OKRA ROUWT

Op 30 augustus overleed ons lid Leopold Caubergs

 Afscheid nemen

is met zachte vingers.

Wat voorbij is

dichtdoen

en verpakken

in de goede gedachten

ter herinnering .

Tot later, Paul.

 

MET OKRA OP STAP       (door Andree Pierlet)

Alle vroegere afspraken i.v.m. de uitstappen zijn uiteraard in het water gevallen, maar niet verloren.  Andree en Mia komen tijdens de koffietafel langs om afspraken te maken voor Daens en andere uitstappen.  Ook Scherpenheuvel geven zij nog niet op. Zijn we met weinig doen we de trip mogelijk met de wagen, zijn we met veel huren ze snel toch nog een bus(je). Noteert u 11 januari in uw agenda, dan is er in Scherpenheuvel het nieuwjaarsconcert. Op de koffietafel weten we of regio Tienen net als vorige jaren een bus inlegt.

Je voelt het hé mensen, je moet komen op 7 oktober. Er staat te veel op het spel.

EEN OKRA-WAARHEID ALS EEN KOE

Ik wil mijn tijd nuttig verspillen, daarom ga ik naar OKRA Hoegaarden !

NIEUWS VAN CAFE TRICOT

Allé, de maskes van Tricot zetten er de pres oep. En of ge het gelooft of niet, ze zitten begot al op Facebook of beter gezegd op ‘t Smoelenboek ! Ge moet het toch maar doen. Ze lanceerden een oproep naar Hoegaardiers toe die willen leren breien, en er was joenk volk dat reageerde. Patricia uit Tienen werd gecontacteerd en zal ook terug op de afspraak zijn. Nu afwachten of er nog liefhebsters gaan opdagen om de groep maskes nog een fritske meer te versterken op woensdagen 13 en 27 oktober van 14 tot 16u30. We duimen

Interesse? Neem contact met Sonia Laeremans : 016/76 67 64 en/of Nicole Ruyts: 016/76 64 83

De zomer liet zich nog niet van zijn mooiste kant zien, maar dat houdt Okra niet tegen om jullie allen nog een nazomertje te wensen met toch wat redelijk streepjes zon!

CURIEUS VOLK DAAR BIJ DEN OKRA

Martheke Finoulst heeft een beetje pech gehad de voorbije maand. Maar ze is terug veel beter en woont nu in het WZC. Zij werd 90 jaren jong op 14 september en dat wilden met haar vieren en we zongen van ‘lang zal ze leven’ en hiep hip hip hoera.

Goe gedaan Marthe.

VERSLAGJES WANDELINGEN EN FIETSTOCHTEN

De voorlaatste fietstocht op 7 september leidde ons nog eens naar Wallonië via Zetrud en Sclimpré, Bruyère, Gobertange en Lathuy naar Jodoigne Souveraine. Het was meer dan twee jaar geleden dat we daar nog eens een terrasje deden: aangenaam. Daarna reden we een beetje verloren in het veld richting Huppaye, maar mensen wat was het weer een schone dag. En 14 deelnemers!!

Op 21 september volgden we Guy die een tocht uitstippelde via alle dorpen rond Tienen. Dat is heel raar, je rijdt meer dan 30 km en je zijt nergens meer dan een paar km van het Tiense stadscentrum. En toch reden we weer eens op weggetjes waar we nog nooit geweest waren. En stoppen deden we bij de Grietmuil in Bost: lekkere Koninck van het vat.  Mooi.

Wandelen is de haast uit je hoofd halen en kijken wat er overblijft !

Op 3 september wandelden we onder leiding van Marc, bijgevoegd zijn verslagje.

Onze wandelgroep wordt alsmaar groter, niet alleen het aantal deelnemers stijgt maar ook het enthousiasme. Voor de start hebben we voor Willy B. met volle borst gezongen voor zijn verjaardag. Aangezien onze lieve, ervaren, gedreven, bekwame, vinnige, lenige gidsen (Albert, Leonce) onverwachts moesten afhaken ben ik vlug –na overleg- vertrokken naar richting niverance en toch langs rustige wegskes en paadjes. Ondertussen zijn enkele kranige Okrafans aan een alternatieve korte wandeling begonnen. Proficiat voor hun inzet. Het was de moeite om onderweg onze babbeltjes te delen. Op het einde gingen onze gedachten naar die frisse pint of dat lekkers dat lonkte want het was warm, zeer warm. Ik hoop dat Albert de volgende keer terug van de partij is want naar het einde toe kreeg ik rond mijn voeten. In alle haast waren Dany en ik de 2 Moniqeun gevolgd die in 4de versnelling naar de eindmeet stapten. Gelukkig is de groep terug aangekomen of was die drank nu al lang lauw.

Op 17 september verzamelden we op de parking van het Vinne in Zoutleeuw. Nu hebben we al meerdere keren gewandeld daar in geburen, maar wandelmeester Albert bood ons weggetjes aan waar niemand ooit tevoren al was geweest. Het was gewoon meer dan goed. En we hadden de

Jongste deelnemer ooit, de tweejarige kleinzoon van Yvan en Nicole, de Vik, was erbij. Zij wandelden de korte versie, de anderen haalde andermaal een kleine 8 km alvorens ze op terras konden genieten van een Rodenbach van het vat. De dappersten bezochten daarna nog de Leeuwenaar in het centrum: lekker, echt lekker!! En tot de volgende wandeling op 1 oktober. En hieronder het verslagje van onze vriend Albert, zopas toegekomen per mail.

Wandeling 17 september 2021 in Zoutleeuw “Het Vinne”

Met 19 waren we op de afspraak aan het Vinne. De wandeling was zoals misschien verwacht niet rond het vernieuwde meer maar langs de overzijde van de straat. We vertrokken langs het Wijngaardenpad richting de Kleine Gete. Aan de brug over de Gete ging het richting Terweiden. Vanaf de brug namen 5 personen terug de richting naar het Vinne. De overigen vervolgden de rustige weg langs Terweiden (Budingen) om alzo langs de vervallen zagerij via een mooi paadje terug aan het meer te komen, waar een zonnig terras uitnodigde wat in dank werd aanvaard.

Is het jullie al opgevallen als Okra Hoegaarden wandelt het altijd mooi weer is

Zou Okra een goede band met de weergoden hebben?

En onthoudt u heel goed

Wandelen of fietsen is de haast uit je hoofd halen en kijken wat er overblijft !

CC KRUISBOOG EN OKRA

Net als vorige jaren kan u op namiddagen in cc De Kruisboog in Tienen naar de film.  Op 11 oktober, 8 november, 13 december, 10 januari, 7 februari en 7 maart start telkens om 14 start een film. De kostprijs bedraagt amper 3€ per film. Wie ons krantje per mail toegestuurd krijgt, krijgt ook een folder toegestuurd met alle info. Voor meer info en bestellingen kan u terecht op www.dekruisboog.be Je kan ook terecht aan de infobalie van De Kruisboog. U kan altijd bellen naar 016/80 56 96. Tickets kunnen ook altijd aangekocht worden net voor de voorstellingen, op voorwaarde uiteraard dat de zaal niet uitverkocht is. Tijdens de koffietafel kan u de folder bekijken op mijn PC.

Ik ben geen filmfanaat, ken de voorgestelde films niet, maar vorig jaar waren de deelnemers blijkbaar zeer tevreden. Veel kijkgenot bijgevolg.

OKRA LIDGELDEN

Nieuwe leden kunnen vanaf nu best hun lidgeld betalen, als ze nu betalen zijn ze direct lid voor heel 2022. Ze doen dus paar maanden extra voordeel, ze ontvangen vanaf de betaling ook het Okra-magazine, ze zijn verzekerd tijdens de normale activiteiten. De sportverzekering blijft apart te betalen, maar kan gerecupereerd worden via CM. De gewone leden betalen het lidgeld liefst pas na nieuwjaar, we schrijven dat wel in ons krantje voor januari en februari.

Het lidgeld voor 2022 bedraagt 26 €. Wij als trefpunt Hoegaarden krijgen daar 5 € van, de rest is voor die verzekering en het maandelijkse Okra-magazine, de organisatiekosten van het nieuwjaarsconcert, de regio-uitstappen, de regio-quiz, enz… Een gezin betaalt 43 €, en een bewoner WZC 11 €.

Wie voor het eerst lid wordt van Okra en CM-lid is krijgt bovendien nog eens extra 10 € terugbetaald door CM. En natuurlijk krijgen nieuwelingen ook het bonnenboekje dat normaliter iedereen vorige maand al ontvangen heeft. Nieuwe leden zijn dus het eerste jaar ongeveer gratis lid. Schone cadeau.

Het lidgeld okra-sport blijft ook in 2022 onveranderd op 8 €, maar ook hier regelen dat voor de gewone leden pas na nieuwjaar.

ENORM BELANGRIJK BERICHT

De goedkoopste facelift is een glimlach !

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Wij blazen voor onze jarigen kaarsjes uit. We sparen wel wat adem voor een volgende keer, want dan staat er één kaarsje meer

Gefeliciteerd!

Odette Degeest opent deze maand de rij der jarigen op 2 oktober. Proficiat Odette.

Veertien dagen later, namelijk op 16 oktober is Lea Stiers aan het feest. En op 17 oktober viert Eliane Smets haar verjaardag. Gefeliciteerd meisjes!!

Op 22 oktober dan zijn er twee jarig: Margaretha Fillet uit het WZC en Paula Schreurs uit Hoksem. Nog vele gezonde jaren gewenst.

Monique Elsen viert op 24 oktober in de Biesenstraat in Tienen, zij is de jongste uit deze lijst.

Nog een koppel heel schoon mensen viert samen de verjaardag en wel op 25 oktober: Herman Cordewinner en Jeanne Vanhulst.

En op 29 oktober sluit Godelieve Hardiquest deze rij van feestvierders.

Wij wensen iedereen een schitterend volgend jaar met een aangenaam okra-leven, zonder corona du.

OKRA WEERSPREUKEN VOOR OKTOBER

 • Als de bomen zich ontkleden, gaan de mensen zich meer kleden.
 • Wie veel noten kan klippelen, zal van kou nog veel trippelen.
 • Tot het vallen van het blad, geuren doet het duizendblad.
 • Warme oktoberdagen, koude februarivlagen.
 • Verdwijnt de boer van de akker, dan worden hond en jager wakker.
 • Als Simon en Judas henen gaan, dan komt de winter aan.
 • Houden de kraaien school, zorg dan maar rap voor hout en kool.
 • Oktober vijs, november grijs, december ijs.
 • Draagt de haas nog zijn zomerkleed dan is de winter niet gereed.
 • Wie met Lucas zaait, ’t jaar daarom met vreugde maait.

OKRA IS WAARDEVOL

We hebben zilver in onze haren,
goud in onze tanden,
en gas in onze darmen.

Stenen in de nieren,
lood in onze schoenen,
en kalk onder onze nagels.

Staal in onze heupen,
en elastieken in onze knieën.

Vol medicijnen,
zijn we wel goudmijnen.

Een mens met zoveel mineralen,
moet wel het jaar 3000 halen!

Daarom gaan we fier door het leven,
nemen kritiek op als een spons,
want door al die rijkdom,
draait de economie door ons!!!

OKTOBER: ROZENKRANSMAAND – MARIAMAAND

Lief Vrouwke, ik kom niet om te bidden,

maar om een poos bij U te zijn.

Ik heb U niets te geven,

niets te vragen deze dag .

Ik bezit alleen de grote vreugde,

dat ik U bekijken mag.

 

Lief Vrouwke, ik kom niet om te spreken,

maar om een poos bij U te zijn.

Ik heb U niets te zeggen,

niets te vragen deze dag.

Bewaar voor mij de grote vreugde,

dat ik bij U blijven mag .

 

Foto Mariakapelletje uit de Gasthuisstraat

OKRA DANKT ELKE MAAND HAAR MEDEWERKERS

Bedankt aan de auteurs van een tekstje en zoals altijd komt het gros ervan van Nicole. Bedankt wijkmeesters en toch nog een speciaal vraagje.

Tracht zoals vroeger uiteraard te weten te komen wie er naar de koffietafel komt, maar wil u aub zeker vermelden als er mensen zijn die thuis of in WZC moeten opgehaald worden met de wagen. Maandag 4 oktober om 10u kan u uw info brengen naar het PC en dan maken we een strijdplan op om iedereen tijdig op onze vergadering te krijgen.  En als er mensen zijn die met hun wagen één of meer minder-validen willen bij hen thuis ophalen. Graag een seintje aan één van de vier bovenste namen uit de lijst hieronder. Er moet zeker naar Nerm, WZC, Zétrud, Tienen gereden worden.

Als je nood hebt aan een gesprek, als je belangrijke info hebt, volgende bestuursleden staan voor u klaar.

Luc Fourie, Groot Overlaar 162, Tienen 0475-35 00 67

Fille Andre, Br Loriersstraat 40       0475-91 52 55

Mia Vandebroeck, Nieuw Overlaar     0478-98 41 43

Marc Finoulst, Beukenlaan 6        016-76 71 27

Dodion Moniek, Stationstraat 22         0498-82 71 94

Danie Dehenin, Meerstraat 9   Meldert  016-766 632                0498-56 69 04 

Van Mol Nicole, Lange Grachtstraat 2     016-76 72 33

Laeremans Sonia, H. Dotremotstraat 15/1          0497-25 56 05

Mariette Schoensetters, E Ourystraat 46 bus 1     016-76 57 17

Nicole Ruyts, K Astridstraat 30                  016-76 64 83

Lea Kustermans, J Lowetlaan 4              016-76 76 18        0499-23 23 74

Magda Van Leemputten, Res Beatrijs 187 Tienen  0497-18 77 19

Willy Bamps, Heelblok 44  Tienen   0472 -57 0429      

Michel Winnen, Steenbergsestr 7 te Wever 0498-30 71 54 

Andree Pierlet, Diestsesteenweg 25 Tienen     0495-468 484

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils       PATISSERIE SVEN

Altenaken 80A                   Doelstraat 47

Outgaarden                         3320 Hoegaarden

 

Gelukkig zijn is genieten van wat je hebt en geloven in wat nog komt.

Een overheerlijk recept van uw Okra!

Als je de ingrediënten van de zon kent , kun je ze zelf maken als   dagelijkse soep .

 • Neem 1 grote portie goedheid
 • Doe er flink wat geduld bij
 • Geduld met jezelf, geduld met anderen.
 • Vergeet dat tikkeltje humor niet om de tegenvallers te verbeteren
 • Meng er een behoorlijke dosis werklust in en giet over alles een gulle lach, ….

en je hebt de zon van de dag .

EN NU AAN DE SLAG !

HET OKRA ONTBIJTBUFFET

Uw voorzitter had zo’n beetje het idee van we gaan langzaam terug opstarten, maar de rest van ons bestuur wou er direct terug invliegen als vroeger. En dus organiseren we op zondag 7 november ons jaarlijks ontbijtbuffet. Er is een folder toegevoegd, kaarten worden vanaf 7 oktober te koop aangeboden. De winst van ons ontbijtbuffet wordt vrijwel integraal gebruikt om het eindejaarsfeest aan een redelijke prijs te kunnen aanbieden. U kan kaarten bekomen als u ook wil verkopen. Ons ontbijtbuffet zal zoals altijd tiptop verzorgd en rijkelijk zijn. U kan met meer dan gerust gevoel, met fierheid zelfs kaarten verkopen. Belangrijk is dat leveringen aan huis alleen gebeuren aan op voorhand gekochte kaarten. Voor de rest ontvangen we volk tot we uitverkocht zijn.

Natuurlijk wordt dat weer een hoogdag

OKRA KAARTEN EN OKRA BOWLT

Zie in het activiteitenoverzicht. Met kaarten zijn we al herstart: Hugo Nicolaes en Josee Vandenbroeck waren de winnaars van de dag. Altijd als we kaarten, derde donderdag van de maand, houden wij als Okra het café van het PC open. Iedereen is dus welkom, ook als je niet kaart: gewoon iets komen drinken, een leuke babbel slaan. Ook de eerste donderdag van de maand, na de koffietafel dus houden wij het café open.

OKRA EN HET PC

Hieronder een sfeerbeeld van ons nieuw café de dag van de opening na de wijding door onze pastor. Gij ziet ook vooral Okra-gezichten? En ’s anderendaags bij de haringenbak op de BBQ was dat niet anders: vooral Okra-gezichten. En dat is goed ook: het PC is voor een groot stuk van ons, wij zijn thuis in het PC. En het is er begot gezellig niet?

En vanaf volgende maand: terug een krantje zoals vroeger van 12 bladzijden, gedaan met dat corona-gedoe van 16 bladzijden.  En terug met verse foto’s van Wasily??