Okrakrant maart 2019

 

 

MAART   2019

 

Als de lente komt stuur ik jou

tulpen uit Amsterdam.

Als de lente komt pluk ik voor jou

tulpen uit Amsterdam.

Duizend gele, duizend rode

wensen jou het allermooiste !

 

(W. Emmink )

  

UITNODIGING 3de LEDENVERGADERING 2019

Zijn jullie ook zo blij met deze zeer vroege lente? De winter was kort en helemaal niet zo koud, maar guur,  ongezellig en donker. Een mens herleeft als eindelijk de zon schijnt. Ik vind het fijn …  Maar mede hierdoor zaten we de ganse dag in de tuin en nu zal het heksen worden om dit krantje tijdig klaar te krijgen. Gelukkig hebben Nicole, Mia en Wasily hun bijdrage tijdig doorgestuurd en kunnen we naarstig verder werken. Dank u mensen voor uw maandelijkse hulp.

U wordt bij deze met z’n allen hartelijk uitgenodigd op onze volgende maandelijkse grote vergadering. Welkom in WZC Hugardis op donderdag 7 maart om 14u. En we hebben andermaal een spreker, iemand van CM komt nog eens extra uitleg geven over ‘Lekker actief’. Wij hadden in Hoegaarden al meer dan 20 mensen die belangstelling toonden, maar men komt ons nog eens extra motiveren, extra benadrukken hoe belangrijk regelmatig bewegen wel is, en veel praktische informatie geven.

Vorige maand hadden we een spreker die vooral uitleg verschafte over de vele diverse soorten honig en waarvoor elke soort honig een versterkende werking heeft. En we mochten proeven! Die jongeman sprak niet te lang, we konden lekker babbelen tussen zijn voordrachtjes door. Dat was niet groots, maar dat was goed. En die honigjenever die ik kocht was ook al goed.

Van hoge kwaliteit was de bezinning door onze pastora Liesbeth. Dat was top, deugddoend. Dank u Liesbeth. En sorry dat er geen pannenkoeken waren mensen, maar dat was technisch niet mogelijk in ons WZC. En ik schreef wel degelijk ons WZC, want ik voel me daar thuis en welkom.

En toch hopen we snel terug naar het PC te mogen verhuizen, daar zijn  we zeker thuis en dat geeft vele praktische voordelen. De heropbouwwerken starten waarschijnlijk in maart, volgens onze architect en okra-lid Hugo moeten we tegen de zomer winddicht zitten.

En voor het eerst sedert langere tijd waren we op een gewone koffietafel met meer dan 110 ingeschrevenen, eindelijk. Hop, hop naar de 120: een oude droom die terug komt!! Frans Mues en Monique Delimon uit de residentie Beatrijs in Tienen waren er voor het eerst en betaalden reeds het lidgeld; zij  voelden zich direct thuis. En dus volgden Rita Vandermolen, zus van, en Nicole Jansens, echtgenote van …, dit goede voorbeeld. Vier nieuwe leden,- andermaal, goed bezig zou ik zeggen -, wel 4 Tienenaars!!

OKRA HOEGAARDEN: VIER NIEUWE LEDEN

 

KOPPEL OKRA WEERSPREUKEN VOOR MAART

  • Voor oude lieden heeft maart kwaad.
  • Maart guur , volle schuur.
  • Mist in maart, water of vorst in mei.
  • Stof in maart is goud waard.
  • Maart roert zijn staart.
  • De maartse maan brengt het kwaad weer aan.

OKRA KAARTEN

Vorige maand schreef ik hier: ‘ Na 5 van de 10 speeldagen leiden Nicole J bij de kleurenwiezers en Josee Vandebroeck bij de gewone wiezers allebei vrij autoritair. Voorlopig is de spanning zelfs ver te zoeken.’  Wel voorlopig is het nog erger geworden bij de gewone wiezers: José heeft weer gewonnen. Bij de kleurenwiezers is Hugo dichterbij geslopen, de strijd is daar nog niet helemaal gestreden.

Wij kaarten terug op de derde donderdag van maart om 20u bij Brem. Alleen spijtig dat ons clubje een klein clubje blijft, maar diegenen die kaarten zijn heel trouw, zes mensen misten nog geen enkele avond. Toch graag nog enkele nieuwe mensen a.u.b.

DE OKRA SHOWNAMIDDAGEN

Ik moet hieronder een regeltje vrijhouden om maandagnamiddag na de gewestvergadering te kunnen invullen wanneer de bus vertrekt:

Ok dan: 12 maart 13 u op Gemeenteplein

We zouden met 37 mensen deelnemen, weer een record? Normaal zijn de inschrijvingen afgelopen, alleen Mia kan u heel misschien nog helpen, want de zaal zou uitverkocht kunnen zijn, maar misschien belt er iemand af..

Maar 37 deelnemers, dat is toch geweldig. We kunnen overwegen om met Hoegaarden alleen een bus in te richten. Dat moet perspectieven openen om met ons trefpunt alleen busuitstappen te organiseren. Alleen zoeken we al heel lang naar iemand die hier het voortouw wil nemen. De huidige bestuursploeg echter zit propvol, deze mensen mogen niet meer belast worden, anders wordt het teveel en haken er misschien mensen af. En dat zou pas lomp zijn. Wie durft het aan? U krijgt ‘carte blanche’ inzake organisatie, maar zeer zeker onze volledige steun, en van de regio ook. Zij zenden regelmatig verslagen van gelukte uitstappen van andere trefpunten. U zal zeker geen gebrek aan info hebben! Het kost u echter zeer zeker aardig wat werk.

OKRA AFSPRAKEN

Onze rekeningen

We hebben bij Okra Hoegaarden twee bankrekeningen.

Het rekeningnummer voor de busuitstappen is BE28 7360 3772 8620. Gelieve zoveel mogelijk per overschrijving te betalen, dat is gemakkelijker om later door te storten en het voorkomt misschien misverstanden in de aard van: ‘Ja, maar dat heb ik toch al betaald? ‘

Onze gewone bankrekening is BE94 0682 4779 4914. Deze rekening en de kas wordt beheerd door Andre. Op deze rekening kunnen lidgelden gestort worden, sommigen stortten er bv de deelname aan het eindejaarsfeest op. Op deze rekening stortten wij het mogelijke teveel aan cash, van deze rekening betalen wij onze leveranciers, enz..

Gelieve dit ergens te noteren aub, want regelmatig nog moeten wij van de ene naar de andere rekening missingskes verbeteren. Merci.

Gebruik lokalen WZC

Als u het sanitair gebruikt in het WZC, gelieve a.u.b. niet naar een lichtknop te zoeken en er zeker niet op te drukken. Het licht gaat automatisch aan dank zij een bewegingsdetector. Als u toch drukt gaat er in de controlekamer een alarm af. Dan moet het personeel dit alarm komen afzetten. En dat is vervelend en nodeloos. Dus nog eens merci.

Speciale ‘feesten’ bij onze leden

Wij durfden het niet meer aan om bij gouden bruiloften of andere speciale gebeurtenissen van onze leden die mensen te feliciteren, een cadeauke te kopen, een foto in ons krantje te zetten of iets dergelijks. Uit grote schrik iemand te vergeten, want niks lijkt ons spijtiger dan de ene te feliciteren en de andere te vergeten. Maar helemaal niks doen is dan ook weer stom. We moeten toch vieren als er iets te vieren is!

Maar iedereen heeft bij Okra toch goede vrienden? Daarom spreken we best af om mekaar te ‘verraden’. Als ge weet hebt dat iemand 50 of een ander rond getal getrouwd is, als ge weet dat iemands kind of kleinkind trouwt, dat er een achterkleinkind geboren werd, dat er iets speciaals gebeurt tout cour … dan moet ge ons dat melden, dan kunnen wij dat melden in ons krantje. Dat is toch leuk voor iedereen? De firma dankt u.

Visjes

Heeft er iemand thuis een aquarium en wilt u zo’n ‘ruitenkuiser’? In de visbak van Luc is er overbevolking. Wie zo’n visjes wil, ik breng ze graag.

OKRA LIDGELDEN 2019

Nog een dik tiental mensen dient het lidgeld 2019 te betalen. Zie de pagina hiervoor op welke rekening u dat eventueel kan doen. Diegenen die het lidgeld niet hernieuwden ontvangen bij deze mogelijk dit okrakrantje voor het laatst.

We blijven ook vragen om uw telefoonnummer en emailadres mede te delen. Dit ledenboekje en andere informatie wordt immers ook per email verstuurd. Is er voldoende interesse om nog een computerlessen te organiseren? Laat u horen. Wil iemand deze organisatie leiden?

Wie nog de okra-sportverzekering wil afsluiten: volgende donderdag sluiten we deze inschrijvingen ook af.

Het lidgeld bedraagt 25 € per persoon, een tweede lid op hetzelfde adres betaalt 17 €, een bewoner WZC slechts 10 €, hoofdleden in een ander trefpunt 7 €.

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Okra wenst jullie een  prima nieuw levensjaar toe met meer ups dan downs .
Genieten maar !

Albert Vandermeulen is jarig op 3 maart.

Georges Gevers viert op 4 maart. Met een kaartspel??

Nicole Bamps is jarig op 8 maart.

Ons nieuw bestuurslid Michel Winnen is aan het feest op 13 maart.

Willy Vanolst doet er een jaartje bij op 15 maart.

Paul Willems verjaart 8 dagen na zijn vrouwtje, namelijk op 16 maart.

Rachel Merckx zet Meldert op zijn kop op 19 maart.

Nog altijd een van onze benjamins, Jo Kinnaes, is jarig op 23 maart.

Jacqeuline Raymaekers wensen we proficiat  op 24 maart.

Marcel Mues uit Lubbeek en Liliane Vandenberg uit Tienen verjaren op dezelfde dag, namelijk 25 maart. Prachtig.

Danie Dehenin drinkt nen goeien op 26 maart, net als Nicole Ruyts. Twee wijkverantwoordelijken verjaren samen.

En Fred Francart feliciteren we op 28 maart.

Aan allen die in een beetje ziek waren: meer geluk dit jaar. De anderen: houden zo!!!

Nadenkertje: Als we ouder worden wordt schoonheid innerlijke kwaliteit .

OKRA ACTIVITEITENOVERZICHT

01/03   19u  bij Brem, flyers voor pannenkoekendag in brievenbussen posten.

04/03        Voordracht Okra Academie “Leven, lijden en dood bij de 5 wereldgodsdiensten” door Bart Lauvrijs”,  Aula Cordeys, CC Begijnhof, Infirmeriestraat z/n, Diest

07/03   14u   Koffietafel met voordracht CM  “Lekker Actief”, WZC Hugardis

10/03   14u tot 18u Pannenkoeken en Trappistenproeverij, Mariadal, Kaarten verkrijgbaar bij de bestuursleden en tijdens koffietafel

11/03   14u Film “Mary Magdalene”, is het verhaal over een van de meest omstreden en fascinerende figuren uit de Bijbel. CC De Kruisboog Tienen

12/03   14u Okra Shownamiddag met zang, dans, ambiance, magie en humor: Lisa del Bo, Davy Gilles, Bandit, Paul Severs, Koen Bossuyt (magie en humor) en Filip D’Haese (presentatie), Aarschot. Uitverkocht!

13/03   14u Breicafé Villa Hugardis

19/03   14u Bowlen Acro Tienen

21/03   20u Kaarten, café  Brem

27/03   14u Breicafé WZC Villa Hugardis

29/03   14 u Start “Lekker Actief” WZC Villa Hugardis, zie hieronder             

OKRA LEKKER ACTIEF

“Samen gezonder en fitter worden: da’s plezant!”

In 2019 helpt Okra je goede voornemens waar te maken.

Gezonder eten, regelmatig bewegen en minder zitten: onder de noemer “Lekker actief” zet Okra Sport je op de goede weg. Op 12 weken tijd kan ook jij jezelf een gezondere en actievere levensstijl aanmeten. Lekker actief biedt je een gevarieerd, wetenschappelijk onderbouwd programma aan, zowel individueel als in groep. Op vrijdag 29 maart starten we. Al wie instapt krijgt ook een stappenteller, een sportverzekering, een handige box met krachtoefeningen die je helpen om langer te blijven bewegen en heerlijke gezonde recepten. Bovendien kan je rekenen op advies van een voedingsdeskundige. Zet de eerste stap en er zullen er vele volgen! Het levert je een flinke portie gezondheidswinst op! Ook niet-leden welkom!

BIJ OKRA BEN JE THUIS !

Het was druk de vorige koffietafel. Pastor Liesbeth bracht ons een sobere, zinvolle gebedsdienst voor Lichtmis. Spijtig dat er nogal rumoer was en er soms weinig respect voor een gebed of kleine bezinning is. Waarschijnlijk is dat voor vele leden iets wat tot een ver verleden behoort, dat oubollig is. Kan beter.

Van de voorzitter van B.O.M., Johan Bekaert , ontvingen wij een bedankje voor de 600 € die door Okra geschonken werd. Mede dank zij onze steun en inzet kan B.O.M. zijn werking volhouden. Maandelijks doen gemiddeld  543 mensen beroep op B.O.M., dus blijven de maskes bij Café Tricot breien en dingen verkopen. Als alles wat meezit komt er dit jaar een kleine verkoop van confituren, zepen, handdoeken en allerlei spullen; alles spiksplinternieuw en aan kleine prijzen. En …. als het van de directie van het WZC  Hugardis mag, nemen wij terug een stand op de jaarlijkse en succesvolle kerstmarkt. Jullie horen het nog wel.

De maskes van Tricot doen hun best. Nu zijn er ook sympathisanten,- niet leden -, die aan het haken en breien zijn voor Tricot. Vorige bijeenkomst waren ze met 28 personen en 3 hondjes in het cafetaria aanwezig. De vormelingen kwamen hen interviewen, een foto nemen … en nu worden onze maskes BV’S in Hoegie City. Chic hé! Kijk maar in Kerk en Leven! Joehoe, wij van Café Tricot zijn beroemd, wie had dat ooit kunnen denken? Misschien kunnen we de VRT vragen om ons eens te filmen voor het programma “Iedereen beroemd”.

Ik doe een zeer warme oproep tot alle OKRA-leden ! Kom iedere 2de en 4de woensdag van de maand naar Café Tricot in ons WZC Hugardis. Kom er een lekkere pannenkoek of ijsje eten of genieten van een fris biertje. De sfeer is er uitermate warm en gezellig.

 

AFSPRAAK OP 13 EN 27 MAART TUSSEN 14 EN 16u30

                         ==   W E L K O M  !  ==

 

!!! OPROEP!!!

Wie heeft er nog ongebruikte kluwens wol ergens in een kast of doos? Schenk ze aan Café Tricot, vlijtige dames maken er prachtige en nuttige dingen van.

Nadenkertje: Schoonheid is een ongelukje van de natuur, op oudere leeftijd is het een kunstwerk

 

 OKRA HOEGAARDEN IN MEI

Naast de normale activiteiten van de maand hebben we tal van speciale uitstappen in de aanbieding.

5 mei: Bedevaart Scherpenheuvel, inschrijven voor bus vanaf deze donderdag. We spraken met trefpunt Meldert af om tegen 14u in Scherpenheuvel te zijn, de H Mis is om 15u30. Dus is er tijd voor een koffie vooraf. Na de mis gaan we samen ergens eten? We rijden niet per fiets naar Scherpenheuvel op deze dag, dan is er meer volk beschikbaar om iedereen op en af de bus te helpen, samen te wandelen naar de Mariahal en naar het restaurant erna. Zo kunnen ook de minder mobielen op bedevaart, wees dus niet bevreesd om in te schrijven, u wordt geholpen.

17 mei: speciale vergadering voor alle bestuursleden en helpers

22 mei: halve daguitstap samen met alle trefpunten van gewest Tienen.

Bezoek aan witloofbedrijf Bruyninckx in Messelbroek.

Bruyninckx is de producent van die kleine witloofstronkjes, hydrocultuur.

We worden verwelkomd met een witloofbier. Er wordt een film vertoond, de bedrijfsleider houdt een toespraak, we krijgen drie proevertjes te genieten. Daarna is er natuurlijk de rondleiding door het bedrijf. En tot slot krijgen we een avondeten onder de vorm van witloofsoep en brood.

Voor dit alles betaalt u amper 25 €, inclusief de bus.

Opgepast: er kunnen in totaal maar 54 personen mee. Daarom raden we u aan om volgende week al in te schrijven, want wie wacht tot de koffietafel van mei zou kunnen te laat zijn. Dit is een uitstap die iedereen aankan, niet veel stappen, leerrijk en niet duur.

23 mei: wandeling in Eliksem onder leiding van Staf Drossart. Samenkomst en vertrek van de wandeling om 14u aan de kerk van Eliksem. Deze wandeling bedraagt meer dan 8 km, een totaal ander parcours dan vorige keren: een stukje door de natuur. Degelijk schoeisel is aan geraden. Deze wandeling kan dus niet iedereen aan. Na de wandeling worden we net zoals de twee vorige jaren ontvangen in het Parochiecentrum aldaar voor een natje en een droogje. Meldt aub uw interesse aan Staf en/of Danielle want dezen zorgen als gebruikelijk voor de bevoorrading.

We hebben niet alleen een overvolle kalender, maar ook een overvol okrakrantje, daarom dit extra blaadje. Raar hé??

OKRA ROUWT

        Afscheid van Edgar Vandenbosch 

 

Edgar, je markante persoonlijkheid en je lachende gezicht zullen wij ervaren als een gemis.

Een dag zonder lach was voor jou geen dag.

Van reizen had je nooit genoeg, je laatste reis kwam veel te vroeg .

Tot later …

 

 

 

OKRA BOWLING

Hoera, er waren voldoende bowlers om op twee banen te kunnen spelen. Onze banen lagen naast elkaar zodat we toch als één groep konden genieten. Pierre van Meldert gooide een okra-record: 168 punten liefst!

En bowlen kan je leren, Herman Cordewinner bewijst dit prachtig. Vorige maand speelde hij amper 44 punten, maar deze keer haalde hij bij het tweede spel liefst 98. Bewijs dat ook jij het kan leren, kom daarom op dinsdag 19 maart naar zaal Arco. We starten om 14u.

Opgepast 19 maart i.p.v. de gewone dinsdag na de koffietafel: dan is er de uitstap naar Aarschot. Spelen we in april nog één keer? Te beslissen door de deelnemers tijdens volgende bowling. Ik zou willen ja zeggen, want het is begorie een fel plezante activiteit.

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

 

Bakkerij Edwin Wils

Altenaken 80A

3321 Hoegaarden

 Okra koopt altijd Hoegaards, deze mensen helpen ons maandelijks en geven ons een mooi percentje korting. Merci Edwin. Merci Sven.

PATISSERIE SVEN

DOELSTRAAT 47

3320 HOEGAARDEN

 

OKRA HUMOR

Door gebruik te maken van alle nieuwe technologieën met betrekking tot de vruchtbaarheid lukte het een 77-jarige vrouw zwanger te raken en een gezonde baby te laten baren. Toen ze thuiskwam uit het ziekenhuis kwamen natuurlijk haar vriendinnen super nieuwsgierig op bezoek.

‘Mag ik de baby zien’? vroeg één van hen.

‘Nog niet’, antwoordde de 77-jarige moeder, ‘straks’.

Na een half uur vroeg de andere vriendin: ‘Mogen we nu de baby zien?’

‘Nog niet’, zei de moeder.

Nadat opnieuw een paar minuten waren verstreken vroegen ze weer: ‘Mogen we nu de baby zien?’

‘Nee’, antwoordde de moeder.

De vriendinnen werden erg ongeduldig en ze zeiden: “Zeg, wij zijn moe van het wachten, wanneer kunnen we nu eindelijk de baby eens zien? ‘

“ZODRA HIJ HUILT” was het antwoord.

“ZODRA HIJ HUILT ?????’ vroegen de vriendinnen, ‘waarom moeten we wachten tot dat manneke begint te huilen?

Zegt de moeder: ” Omdat ik vergeten ben waar ik hem gelegd heb.”

 

Laat de zon in je hart, ze schijnt voor jou en voor mij, geniet

van het leven !

 

Mag ik nog eens iedereen bedanken die aan de realisatie van dit boekje meewerkte? Mia Vandebroek voor het overzicht activiteiten en bijdrage over lekker actief. Nicole Paulus voor de teksten van het voorblad, café Tricot, weerspreuken, rouwtekst Edgar, hoofding verjaardagkalender, tekstje hierboven en de nadenkertje her en der verspreid. Erik Vanoppen voor de verbetering lay-out, de reorganisatie website en ledenlijsten. Heel hard gewerkt Erik, merci. Wasily Pedjko voor de foto’s.

Op vrijdag 1 maart om 19u bij Brem komen wij samen om de flyers over onze pannenkoekendag in de Hoegaardse brievenbussen te posten. Als we met ‘velen’ zijn  is dit op minder dan twee uren gebeurd en verzamelen we terug bij Brem voor een onderonsje. En als er heel weinig volk opdaagt hebben de aanwezige sukkelaars dikke pech en heel veel werk. Dan begin ik te wenen van groot verdriet. Dat wil toch niemand op zijn/haar geweten hebben. Dus: U komt toch ook?

Nadenkertje: De kunst van het ouder worden bestaat uit ” de hoop nooit opgeven “