Okrakrant september 2019

SEPTEMBER     2019

 

Gelukkig is iemand

die zich bij zonsondergang

over de opkomende sterren verheugt.

Gelukkig is iemand

die met de meeuwen

hun gedachten over de zee zendt.

Gelukkig is iemand

die dankbaar is

omdat hij mag leven..

(Onbekend)

 

UITNODIGING VERGADERING SEPTEMBER

U wordt als gebruikelijk met z’n allen uitgenodigd op de maandelijkse koffietafel. Deze heeft plaats op donderdag 5 september vanaf 14u in het cafetaria van WZC Hugardis. We houden in september onze jaarlijkse tombola in de hoop met de opbrengst ervan het tekort voor één van de twee volgende koffietafels te kunnen bijpassen. En dan kunnen onze 2 € bijdrage per maand weer een tijdje handhaven. Volgende maand brengen we u hier een overzicht van de handelaars die ons sponsoren. Het komt allemaal in orde. Want na deze moeten we dringend werk maken van ons ontbijtbuffet, dat is normaal al voor oktober. Weet er iemand bij wie we nu moeten zijn om de refter van Mariadal te huren? Werk aan de winkel mannen!

We hebben WZC ook al gereserveerd voor oktober en november. In december zullen we terug moeten uitwijken naar Meldert voor ons eindejaarsfeest. Hier zal kassier Andre wel reserveren zeker? En in september zou ons vernieuwd PC winddicht moeten zijn, dan start de afwerking binnen. Ze zijn al bezig met de plannen voor de elektriciteit, met het opmeten van de inrichting van de keuken, enz.. Er is een 2de-handskeuken gekocht en gehaald van een restaurant dat sloot in Kortemark, West Vlaanderen. Ferm zulle, met alles er op en aan: ferme oven, afwasmachine, … Ook dat komt weeral in orde. Maar of we in januari al kunnen verhuizen?

In augustus waren we te gast in de Begijnhoeve te Oorbeek. Dat was een keer iets anders, niet? Tof, misschien moeten we jaarlijks eens zo’n verplaatsing doen. Die Begijnhoeve zat wel afgeladen vol met ons 90 mensen er extra bij. Enkelen van ons vertrokken zelfs vrij snel wegens plaatsgebrek, schoonheidsfoutje. Maar waar kunnen ze een grote groep als de onze aan met kleinere problemen? Is Hoksem of  Helecine een mogelijkheid?

De Hoegaardse parochiale bewegingen doen het goed niet? Afgelopen week waren we op de bezoekdag van Chiro in het Pexhof te Gruitrode. Mensen wat een overrompeling was dat! Chiro Hoegaarden was daar met liefst 260 leden op kamp!! Dat is bijna niet te geloven nietwaar. Een dikke proficiat aan de leiding. En het is dus heel heel héél goed dat het PC verbouwd en uitgebreid wordt zodat wij onder kunnen wonen en Chiro op de verdieping een nieuwe thuis krijgt. Maar voor de derde keer op deze bladzijde: het komt allemaal wel in orde. Vergeet de haringen op BBQ t.v.v. PC niet …

OKRA-FILMAANBIEDINGEN

Voor her vierde jaar na elkaar biedt Okra haar leden tijdens de winter de mogelijkheid om tegen een spotprijsje op een maandagnamiddag een filmpje mee te pikken. Mooi initiatief van het gewest Tienen. Ook uit ons trefpunt nemen jaarlijks enkel mensen deel. Daarom wordt een flyer aan ons ledenboekje toegevoegd met alle nodige informatie. En ook nu weer: spreek tijdens de koffietafel met uw vrienden af om daar samen naartoe te gaan, dan wordt dat ook weer een leuke namiddag.

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS EENS HEEL DIEP NA

 • Wees jezelf , er zijn er zoveel anderen.
 • Neem de tijd, er is genoeg.
 • Van tegen de storm in te zwemmen word je sterker.
 • Een wijde blik verruimt het denken.
 • Leven is het meervoud van “lef”.
 • Geniet, maar niet met mate.

OKRA LEKKER ACTIEF

Het is in dit krantje al dikwijls geschreven: ‘raar volkje daar bij Okra in Hoegaarden’. Als we in Hoegaarden gaan wandelen zijn er soms tot 30 en meer mensen aanwezig in de Toontuinen. Maar we hebben al alle wegen afgewandeld in ons dorp en dus werd voorgesteld om de Okra-wandelzoektocht in Landen eens te gaan doen. En weet ge met hoeveel we waren ? Met vijf! Het was nochtans echt de moeite, we zijn in veel straatjes geweest waar je normaal niet komt, echt eens iets heel anders..

Onze uitstap naar Bokrijk met de trein kende dan toch weer iets meer meeval. We waren met 15 mensen. We hebben aardig onze 10 000 stappen gehaald, goed gegeten ’s middags, terrasje gedaan, toneeltje meegepikt  in de namiddag, enkele rare tentoonstellingen gezien. Dat met die grote rare spiegelwand vond ik het fijnst. Ik denk toch dat alle deelnemers het een toffe dag vonden. En een speciale proficiat aan Yvonne, heel ferm gestapt!!

WREED STRAF NADENKERTJE

Dit is een mededeling van grofstoffelijk belang.

Onverdoofd lachen blijft nog steeds toegestaan. Het is zelfs ten zeerste gewenst. (Bron: ’t Pallieterke)

WREED STRAF NADENKERTJE

Dit is een mededeling van grofstoffelijk belang.

Onverdoofd lachen blijft nog steeds toegestaan. Het is zelfs zeer gewenst.

Uit ’t Pallieterke.

OKRA ROUWT

Opnieuw rouwt OKRA. Totaal onverwacht overleed op maandag 19 augustus ons trouw en fier Okra-lid Carine Strauven, amper 58 jaar oud.

 

Zo onverwacht afscheid nemen

is verwijlen bij een brok leven

en stil staan op de pieken

van pijn en vreugde .

 

 

Groot is de leegte die Carine achterlaat voor Dimitri en Jan.

Waardevol zijn de herinneringen die blijven.

Het is niet eerlijk als iemand als Carina, geboren in 1961, ons moet verlaten. Maar ook onze leden Michel Winnen en Jeannine Smets kenden een moeilijke zomer. Op één maand tijd verloren zowel Michel als Jeannine elk een broer. Ook hier betrof het beide keer mannen die veel te jong deze wereld verlieten, ze waren amper 70. We zullen tijdens de koffietafel voor allen een weesgegroetje bidden. Okra biedt aan allen haar christelijke deelname in uw leed aan.

Aan onze leden die een beetje ziek of herstellende zijn , een spoedig herstel gewenst.
Kop op, laat de moed niet zakken ! Dikke klapzoen van  de Hoegaardse Okra-leden

MET OKRA VIEREN IN ZAAL MAURES

Nog in het kader van ‘Lekker actief’ word deze activiteit uit de hoed getoverd. Maar deze keer nodigen we ook de niet wandelaars uit. Op zaterdag 26 oktober verzamelen we om 14u15 aan de kerk van Hakendover. Er is voor u een wandeling via verkavelingswegen uitgedokterd van ongeveer 8 km. We rekenen er op om rond 16u30 à 17u in zaal Maures aan te komen, aan de Processieweg 4. Daar nemen we het aperitief, met hapjes aangeboden door het huis. En het huis, dat zijn de kinderen van onze leden Herman en Nelly.

De mensen die zoals in Hoegaarden een kortere wandeling willen maken, moeten dit op de koffietafel afspreken met hun gebruikelijke begeleiders: Liesbeth, Rita of Moniek.  Zij vertrekken m.i. best ten vroegste om 15u15.     En zij die niet willen wandelen verwachten we dus rond 17u in de zaal.

Heel de zaal is afgehuurd voor Okra Hoegaarden. Er is plaats voor iets meer dan 40 mensen, dus bestaat weer maar eens de mogelijkheid dat late beslissers de trein missen. En dubbel opgepast, want de mensen die onze jaarlijkse wandeling in Eliksem begeleiden hebben al ingeschreven met 8 personen. En als altijd:de inschrijving telt pas als er betaald is.

Wij bestelden een menu van 35 €, te betalen op de Okra-rekening van de uitstappen BE28 7360 3772 8620, met vermelding ‘etentje Maures’. Hierin is het eten begrepen, iedereen betaalt de eigen drank. Wie de dag ervoor, de 25ste oktober, wegens ziekte of wat dan ook niet kan meegaan, kan dit nog tot 12 uur (25/10/2019) afbellen, hij of zij krijgt de centen terug. Maar ten laatste op de koffietafel van oktober moet er betaald zijn. Anders kan je geen feestje voorbereiden natuurlijk.

We starten met een heerlijke pompoensoep waar je zelf gebakken groentjes, zalm, kaas, enz. naar believen kan aan toevoegen. Ik heb dat daar als eens gegeten, lekker hoor!!!   Voor het hoofdgerecht heeft u de keuze tussen een visserspannetje met puree of een gerookt varkenshaasje met warme groenten en kroketten en saus op grootmoeders wijze. En we sluiten af met warme appeltaart met ijs.

Komt het water ook u al in de mond? Lekker snel storten dus. Je mag vanaf nu je menukeuze opgeven en ook meegeven met wie je de tafel wil delen. Erwin en Els proberen met uw wensen rekening te houden bij de tafelschikking. De dames komen rond, Luc centraliseert. Dus ook eventueel afmelden bij Luc. Voor alle veiligheid: nogmaals  0475.35 00 67 of lucfourie@yahoo.com.

KOPPEL OKRA WEERSPREUKEN VOOR SEPTEMBER

 • September-regen komt de druiven gelegen.
 • In september warm, in december koud.
 • Als Maria is geboren, landman zaai dan vlijtig uw koren.
 • Regen op Sint-Gorgoon, dan is oktober een demoon.
 • Sint-Mattheus helder en klaar, vele stormen verwacht U maar.
 • Sint-Michiel brengt de winter onder zijn kiel.

BIJ OKRA BEN JE THUIS !

Voor velen is de vakantie weer voorbij. Wij bij Okra kijken uit naar een boeiend nieuw werkjaar, met vele warme momenten en vriendschap.

De maskes van Café Tricot hebben geen vakantie genomen, ze hebben ondanks de grote hitte de priemen blijven gebruiken, vele spullen werden er gemaakt. Alles t.v.v. B.O.M. of voor Congo natuurlijk. Komende koffietafel is er een beperkte verkoop van verse confituren, met dank aan Danny en Monique, Yves en Carla, Jean Luc ,Pierre en Yvette. Er zijn ook enige potjes “boerejongens” te koop . Dus … wie wat zomerse zoetigheid wil zal rap moeten zijn!

Cathy Mahieu, een toffe madame uit Wemmel met roots in Hoegaarden, heeft een tof boek geschreven over haar herinneringen aan Hoegie City in de jaren 50 en 60 . Wie er een exemplaar wil kopen kan terecht bij Nicole Paulus, een exemplaar kost 20 € (verzendingskosten inbegrepen) . Mensen, het is een aanrader !

Nog even zeggen dat er op 11 en 25 september Café Tricot is in het WZC Hugardis . Tot dan!

OKRA KAARTEN

Ja mensen, vanaf september begint het leven weer zijn gewone gangetje. En vele Okra-activiteiten herstarten, zoals het kaarten. Iedere kaarter start weer met dezelfde nul punten. Wie wordt kaartkampioen van 2019-2020.? Het is straf nietwaar, we schrijven al 2020 precies of dat de doodgewoonste zaak van de wereld is. Maar enfin, iedereen welkom op de derde donderdag van de maand om 20u bij Brem. In 2019 spelen we nog bij Brem, daarna hopen we op ons PC. Trouwens bij Brem is het best gezellig, daar is goeie muziek jong.. En Brem sponsort ook onze jaarlijkse tombola. Tim schonk 4 flessen wijn. En elk jaar zet ik daar pannenkoeken en ontbijt af. Danke Tim en tot 19 september. U komt toch ook???

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Bijzondere mensen, een bijzondere dag , een welgemeende klapzoen , een wens en een lach : PROFICIAT MET JULLIE VERJAARDAG !

Een kort lijstje deze maand, maar kijk eens welke prachtige mensen er verjaren. Julie Hendrickx opent de lijst met haar verjaardag op 1 september. Papa Julien Verstraete is jarig op 5 september en chef van de afwas, onze vriend Julien Cuyvers viert op 8 september. Onze vriend Julien zal nooit meer uren aan de afwasbak moeten staan. Want in het WZC bestuurt hij de afwasmachine en in ons vernieuwde PC zal ook zo’n machine staan. Het leven kan mooi zijn hé Julien.

Flamboyante Jeanne Vansumsen is jarig op 9 september, gezond en actief blijven meiske, goed bezig.

Pierre Ottenburgh viert in Vissenaken op 12 september en Stefan Vanlaenen in Kumtich op 13 september. Proficiat mannen.

Marthe Finoulst dan weer is een echte Hoegaardierster, zij is jarig op 14 september. En dan is het 14 dagen wachten tot 28 september, dan viert Yvette Dehoux. Proficiat Marthe en Yvette.

OKRA BOWLING

Hiervoor staat dat we terug herstarten met het kaarten, elders staan voorstellen tot wandelingen, er volgt nog een itempje over fietsen. Het is druk bij Okra. Maar in september herstarten we dus ook het bowlen. Vanaf nu elke maand op de dinsdag na de koffietafel bij Arco, Leuvenselaan in Tienen om 14u: eerstvolgende afspraak 10 september. Bowlen doen we niet alleen maar in de winter, maar elke maand. Bowlen is immers plezant, zij die vorig jaar kwamen vonden het zo plezant dat besloten werd om iedere maand te komen. Het is een fijne namiddag. En eigenlijk kan iedereen het, ieder op eigen niveau. En als je echt niet wil bowlen, dat is daar een aangenaam cafetaria. Je kan gewoon iets drinken, een ijsje eten, … 

Tot 10 september??

OKRA FIETSEN

En zolang het weer het toelaat blijven we fietsen op de dinsdag na het bowlen. Welkom dus op 17 september om 13u30 aan het PC.

Fietsen is gezond, je kan het  eigenlijk het jaar rond. Als het kouder wordt kan je je immers warmer kleden, maar als het regent is het plezier ver weg.

Spreken we nu al af voor dinsdag 1 oktober als volgende rit? Ast ni regent.

OKRA ACTIVITEITENOVERZICHT

28 augustus – 14u 
Breicafé in Villa Hugardis

5 september – 14u
Koffietafel met tombola in cafetaria WZC Villa Hugardis

6 september – 14u
Wandelen – vertrek Kapittelhuys

10 september – 13u30
Bowling om 14 u , Leuvensestraat te Tienen

11 september – 14u
Breicafé – cafetaria WZC Villa Hugardis

14 september – 14u
Wandelen vertrek Kapittelhuys

17 september – 13u30
Fietsen – vertrek aan PC

19 september – 20u
Kaarten bij Brem

21 september – 14
Wandelen – vertrek Kapittelhuys

24 september – 13u30
Fietsen – vertrek Parochiecentrum

25 september            
Daguitstap naar Namen

28 september – 14u
Wandelen – vertrek Kapittelhuys

1 oktober – 13u30
Fietsen – vertrek aan PC

MET OKRA OP STAP

Voor alle daguitstappen verwijzen we u naar onze twee dames Mia en Andreé. In deze vakantiemaanden hebben ook wij minder contact gehad, want altijd is er weer iemand op reis.. Zodoende bereikte mij weinig nieuwe informatie over de uitstappen en dien ik jullie door te verwijzen naar onze organisatrices. Zij zullen u graag verder helpen.

25/09 Daguitstap naar Namen, organisatie van regio Leuven. Te vrezen valt dat hier de inschrijvingen afgesloten zijn, maar mogelijk diende her of der nog iemand af te zeggen en kwam er zo nog een plaatsje vrij. Ook voor het vertrek uur van de bus verwijzen we u naar de dames.

21/11 Uitstap naar Blokken, eigen organisatie. Onze bus zit eivol en we mogen niet met meer mensen binnen voor de opnames. In de voormiddag maken we dus de opnames van 2 afleveringen mee, in de namiddag stoppen we aan shopping center in Woluwe. Wie nog niet betaald heeft: heel dringen 35 € stortenop BE287360 3772 8620

17/12 Uitstap naar Kaasboerin, eigen organisatie. Hier weet ik begot niks van: hoeveel er zouden mee willen, of er uberhaupt voldoende kandidaten zijn om verder te organiseren. Roep Mia en Andreé bij u tijdens koffietafel!

 

Haring met aardappel: 7 €
2 pensen met appelmoes en brood: 9   €

Reserveren via parochiecentrum.hoegaarden@gmail.com of tijdens koffietafel of bij Joris Verbaeten.

Om 11u30 zal het gezellige Hoegaardse Gemeenteplein in een muzikale sfeer gebracht worden door Harmonieorkest Feniks Hoegaarden. De muzikanten brengen er een kermisconcert o.l.v. dirigent Jeroen Bavin.

Er volgt nog een flyer in alle Hoegaardse brievenbussen. Wie wil meehelpen flyeren of tijdens de BBQ  een handje wil toesteken is van harte welkom. Geef uw naam op aan Luc.

Wij stellen aan onze leden-wandelaars voor om onmiddellijk na het concert samen een wandeling te maken en op het einde hiervan te genieten van onze BBQ. Zo vermijd je de drukte die er hopelijk zal wezen na het optreden van de Harmonie. Maar iedereen is welkom tot de haringen en pensen allemaal verkocht zijn. Maak dus tijdens de koffietafel de nodige afspraken met uw vrienden om er een gezellige dag van te maken.

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Okra koopt altijd Hoegaards, deze mensen helpen ons maandelijks en geven ons een mooi percentje korting. Merci Edwin. Merci Sven.

 Bakkerij Edwin Wils

Altenaken 80A

3321 Hoegaarden

 

PATISSERIE SVEN

DOELSTRAAT 47

3320 HOEGAARDEN

  

PIKANTE (?) OKRA-MOP

De Chille zegt tegen zijn twee spitsbroeders: Ik ben nu 72 Jaar en ik begin ferm last te krijgen. Deze morgen wandelde ik op mijn dooie gemak over de straat, keek naar links en naar rechts, stak over en plotseling vloog er een mastodontvrachtwagen rakelings langs mij. Ik had hem niet gezien. Mijn ogen mijn ogen, mannen, mannen ik ga achteruit.

De Richard repliceert: Ik ben nu 73 en gisterenavond liet ik mijn hond buiten. En plotseling zag ik een man wild rondspringen. Ik keek naast mij en een prachtige Ferrari kon nog juist remmen op een tiental centimeters van mij. Iedereen had het claxonneren gehoord, behalve ik. Mijn oren, mijn oren,  … mannen, mannen ik ga achteruit.

Hierop antwoordt de Staf: Ik word dit jaar 80. Deze morgen rond elf uur kreeg ik zo’n goesting in seks dat ik mijn vrouwtje Julie een ferme beurt heb gegeven. Ze was verbaasd en zei: Stafke, dit is al de derde keer deze morgen. Ja mannekes, mijn geheugen, mijn geheugen, … mannen, mannen ik ga achteruit.

Een mens zegt vaak de mooiste dingen door eens af en toe te zwijgen.