Okrakrant september 2018

SEPTEMBER   2018     FRUITMAAND

 

Een gouden roos, september

een laatste zonnezoen

een merel fluit vol heimwee,

’t refrein van een seizoen.

Nog zal de zomer zingen

een diep ontroerend lied,

ons blijft alleen verdriet .

De dagen vertragen en schuiven toe,

de zomer wordt moe, o zo moe …

(Wim Brabants  –  Bob Benny )

 

UITNODIGING KOFFIETAFEL AUGUSTUS 2018

U wordt uitgenodigd op de koffietafel van donderdag 6 september om 14u in het cafetaria van Hugardis.

We kunnen pas vanaf 11u in de zaal, die uiteraard in eerste instantie door en voor het WZC wordt gebruikt. Dat betekent wel dat wij niet zo heel veel tijd hebben om de zaal te schikken. Wij zouden dus heel graag hebben als er mensen willen komen helpen vanaf 11u. Misschien een boke meebrengen? We zullen zorgen dat al ons gerief klaar staat op de aanhangwagentjes: borden, geluidsinstallatie, bestek, enz.. Er is heel wat te doen.

Het zal wel niet meer zo warm wezen als vorige maand, dan kunnen de ramen vrij gemaakt worden en dan zitten we daar heerlijk: ruim en licht. Wasily heeft beloofd met de liefhebbers een beetje bingo te spelen, dat komt ook weeral goed. Verleden maand vergaten we de sjoelbak op te stellen, die stond gewoon buiten tegen de muur. Ook daar moeten we eventjes aandacht voor hebben. En willen we eens met de liefhebbers een partijtje pétanque spelen? Er zijn daar goei banen, en straks wordt het te koud om buiten te gaan. Moeten we ook al aan denken.

Vorige maand mochten we voor het eerst Jos Nicolaes ontvangen.
We vragen al een paar maanden geen lidgeld aan de nieuwe mensen, dat is zo ambetant in de helft van het jaar nog lidgeld vragen, maar straks vragen we aan die mensen om het lidgeld voor 2019 al te betalen, dan zijn ze hopelijk zoals vroeger ook al met alles in orde voor de laatste paar maanden van dit jaar. Eerst bevestiging van Leuven krijgen dat het mag.

We moeten afspreken om bij het begin van de vergadering binnen te komen langs de hoofdingang. Aan de deur van het cafetaria zit onze kassier. Als de mensen langs verschillende kanten binnen komen vergeten sommigen mogelijk de 2 € bijdrage te betalen. Vorige maand noteerde André minder ontvangsten van 2 € dan dat er aanwezigen waren. En dat is een beetje spijtig. En oké, vorige maand was bijzonder warm, te warm voor vele mensen die op het laatste moment afhaakten. Dat was niet normaal, maar we hadden meer dan 2 taarten teveel gekocht en ook aardig wat potjes vleessalade. Zo kan onze kas het niet blijven trekken, dan draaien we failliet, dan moeten we vroeg of laat de bijdragen verhogen. Het is niet eerlijk dat de mensen die stipt en altijd betalen zouden moeten opdraaien voor diegenen die inschrijven maar dan op donderdag niet verschijnen. Hierover moet ons bestuur zich beraden, we moeten een oplossing zoeken. U hoort van ons.

KOPPEL OKRA WEERSPREUKEN VOOR AUGUSTUS

  • Maria geboren , boer zaai uw koren.
  • September is als een boze vrouw, eerst zo warm en dan zo lauw.
  • Als Matthëus weent en niet lacht, azijn in plaats van wijn verwacht.
  • Vriest het op Sint-Kleofas, dan valt de winter in een plas.

OKRA ROUWT

Eind juli overleed Marguerite Van Nerum . Het was met de altijd

opgewekte Marguerite zoals Toon Hermans ooit in een gedichtje schreef:

Sterven doe je niet ineens

maar af en toe een beetje.

En alle beetjes die je stierf

’t is vreemd maar die vergeet je.

Het is je dikwijls zelfs ontgaan

je zegt: ik ben wat moe.

Maar op een keer dan ben je aan

je laatste beetje toe.

 

 

BIJ OKRA BEN JE THUIS !

De eerste koffietafel in het WZC Villa Hugardis is al verleden tijd ! Het was best spannend om den zaal in orde te krijgen, iedereen zo goed als mogelijk een plaatsje te geven, maar al bij al is het heel goed gelukt. Het was voor velen een beetje onwennig, een fritske zoeken naar een geschikte parkeerplaats, naar de ingang van het rustoord, het is allemaal in orde gekomen. Heel erg warm weer, veel gepuf. Marc, André en Danny (de barkeepers) hadden gezorgd voor een massa koele dranken, zij hebben de dorstigen gelaafd een echt werk van barmhartigheid. De taart en bokes hebben gesmaakt. Christiane Ausloos kreeg van de maskes van Café Tricot mooie kleedjes.

De voorbije zeer warme maanden leverden een massa krieken en bessen op. Meer dan 130 glazen gelei en confituur werd er gekookt. In oktober en november is er nog gelegenheid om een glas ambachtelijke confituur te kopen. Na 7 jaar dienst heeft mijn grote confituurkastrol een definitief plaatske op zolder gekregen. Als Juzeke het toestaat zal er volgend jaar nog een beperkte verkoop zijn. Aan allen die ooit een potje zoetigheid kochten een welgemeende MERCI. De opbrengst ging o.a. naar Kom op tegen Kanker, Congo, Min, Bom en voor de aanschaf van een Qubb-spel dat helaas uit de Okra-kast gestolen werd .

Nog even meegeven dat er Café Tricot is op woensdagen 12 en 26 september. Dan  overleggen we of we meewerken aan een kerstmarkt, wat we eventueel gaan verkopen, enz . Tot een volgend …

EEN OUWE OKRA-MOP

Bij het begin van het nieuwe schooljaar begint de juf met :’Stel jullie even voor en zeg ook wat jullie vader doet.’
De eerste antwoordt : ‘Mijn naam is Jan en mijn vader is pompier’.
De volgende zegt : ‘Ik heet Polleke en mijn vader is kok’.
De derde :‘Mijn naam is Piet en vader is naaktdanser in een homobar!”

Een doodse stilte valt dan over de klas…

De juf verandert gauw van onderwerp en de lessen gaan verder.
Na schooltijd gaat de juf naar Piet en : ‘Is het echt waar dat uw vader naaktdanser is in een homobar?’Piet: ”Bah nee gij. Hij werkt bij de NMBS, maar daarover ben ik een beetje beschaamd!”

OKRA ACTIVITEITENOVERZICHT

1/09       9u werkdag in PC

06/09     14u Koffietafel in WZC Villa Hugardis

11/09     13u30 Fietsen, vertrek Parochiecentrum

12/09     14u Breicafé WZC Villa Hugardis

12/09    Daguitstap naar Louvain-la-Neuve, inschrijvingen zijn afgesloten

20/09     20u Kaarten  in café Brem

25/09   13u30 Fietsen, vertrek Parochiecentrum

26/09     14u Breicafé Villa Hugardis

01/10     14u film FC De Kampioenen in CC Kruisboog, Tienen

01/10     14u Okra Academie in Diest

23/10     14u Okra Academie in Leuven

Voor Louvain La Neuve hebben we nog altijd geen opstaplaatsen en opstapuren doorgekregen. Luister goed tijdens de koffietafel en anders verwittigen we iedereen later.

Voor Okra Academie en film Kruisboog: zie meer info in Sprokkels.

Zie ook info over dansfeest op 6 november in Aarschot en Regioquiz op 15 november in Oud-Heverlee.   Nu is de vraag hoeveel mensen er mee willen naar dat dansfeest en of we hiervoor een bus moeten inrichten, misschien samen met Meldert of gewest Tienen. Is er iemand die de tafels wil aflopen om mogelijke inschrijvingen te noteren??

Naar die regioquiz gaan we heel zeker, iedereen met eigen vervoer, of samen met enkelen in de auto zeker. Die regioquiz is de best verzorgde quiz die ik om de twee jaar mag meemaken, dat is een prachtige namiddag. Nu al inschrijven bij Luc, er mogen maximaal 12 mensen van ons trefpunt mee..

Op 24 november wordt er door de seniorenraad een ‘Dag van de senior’ ingericht. Okra moet daar met een standje staan, liefst een workshop organiseren, bijvoorbeeld met ‘Bewegen op muziek’. Interesse: melden aan Mia a.u.b. PS: doen we samen met trefpunt Meldert.

OKRA EN DE WET OP DE PRIVACY

De wereld wordt alsmaar ingewikkelder en ook als Okra moeten we rekening houden met bovenvermelde wet.

Daarom ook vragen wij dat als iemand onder ons niet kan hebben dat zijn/haar foto in de okrakrant komt het laat weten. Idem indien u niet graag heeft dat uw naam verschijnt in het boekje onder de hoofding verjaardagkalender. Wie niet wil dat zijn/haar foto en/of naam op onze website staat: laat het a.u.b. weten.

Anderzijds: wie dit boekje nog niet per email ontvangt en dit wel plezant zou vinden, geef dan uw adres op aan Luc. Er worden deze maand alleen al meer dan 100 foto’s bijgeplaatst op de website van de vorige koffietafel, de uitstappen naar zee en Leopoldsburg. Toch leuk om eens in te bladeren? Of om een foto van jezelf te downloaden?

OKRA KAARTEN

De zomer, de vakantie, is voorbij. Hopelijk heeft u genoten zoals ik, veel op reis geweest, hard gevierd, soms een beetje te warm gehad.

Maar in september hervat het maandelijkse kaartspel op de derde donderdagavond van de maand.  Welkom om 20u bij Brem in de Stoopkensstraat. Oké, we zijn maar een kleine club, maar maandelijks zijn alle deelnemers trouw op post. Dat betekent dat zij het leuk vinden, ik ook, dus is er ook dit jaar maandelijks kaarten. Welkom trouwens.

OKRA VERJAARDAGKALENDER

Liefste jarige , OKRA wenst je een fijne verjaardag en dat je nog heel veel jaren gezond en gelukkig blijven mag !

 En de jarigen van deze maand zijn:

Op 1 september verjaart Julie Hendrickx.

Op 5 september is het de beurt aan Julien Verstaete.

Op 7 september is Charlotte Medaers jarig

Op 8 september verjaren Irma Crabbe en Julien Cuyvers.

Jeanne Vansumsen feest op 9 september.

Pierre Ottenbourg, de wereldreiziger, viert op 12 september.

Stefan Vanlaenen is de gelukkige op 13 september.

Marthe Finoulst wordt gevierd op 14 september.

En dan moeten we plots 14 dagen wachten tot 28 september: dan verjaart Yvette Dehoux.

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS ZEER GOED NA

  • Eén druppel tederheid is meer dan geld en macht.
  • Elke minuut dat je je druk maakt om je verleden gaat af van je toekomst.
  • Wie over iedere stap lang nadenkt, staat zijn leven lang op één been.
  • De muziek is de moedertaal van ons hart.
  • Het scherpste wapen dat ik ken is het gouden puntje van mijn pen.
  • Dromen zijn als golven waarop je langzaam drijft.

OKRA EN HET PC

De vorige werkdag in PC op 25 augustus gaf schrijver dezes forfait wegens problemen met zijn huisdieren. Hij had namelijk een kater van jewelste …   Maar de volgende werkdag komt er reeds aan, namelijk op zaterdag 1 september. Iedereen in bezit van een hamertje, een beiteltje en een koevoetje is uitgenodigd. Ons PC is ondertussen totaal onherkenbaar. Er zijn achteraan al vroegere buitenmuren verdwenen, de plafonds zijn bijna afgebroken, ze zijn begonnen aan de afbraak van het vroegere podium in de toneelzaal. Na zaterdag zouden we moeten klaar zijn voor de grote afbraak van het oude woonhuis en het opbreken van de koer.

Onze fietszoektocht en de bijhorende haringenbak t.v.v. PC gaan dit jaar niet door. Er is helemaal niets meer in PC: geen plafonds, geen WC’ s, geen stoelen noch tafels, op sommige plaatsen zelfs geen deuren meer. Nu wil onze pastor Liesbeth die haringenbak toch absoluut laten doorgaan in samenwerking met de Venetiaen. Maar we hebben geen flyer gemaakt, noch enige andere reclame, noch niets besteld. Als ze erin slaagt wil ik komen helpen, u verneemt dan wel meer informatie via andere kanalen.

En net nadat dit geschreven is rinkelt de telefoon. Men wil deze haringenbak, samen met pensen op de BBQ, laten doorgaan op het Gemeenteplein op zondag 9 september vanaf 11u30 in de voormiddag. Die dag geeft de harmonie een concert op de kiosk en dat is dus inderdaad een mooie gelegenheid om toch nog iets te verdienen voor ons PC, want centjes zullen er heel veel nodig zijn. Er zal nog een flyer gemaakt worden die we graag helpen ronddragen, maar aan Okra vraagt men om de BBQ te verzorgen: haringen en pensen bakken. En dus weeral: wie wil er meehelpen? Wees gerust: er zijn triestiger zaken in de wereld dan samen met vrienden een paar uurtjes te komen BBQ-en. Dat is best plezant, maar er moeten aankopen gedaan worden, enz.. Wij horen u graag.

Ik wil hier in de rand toch nog eventjes verder filosoferen. Die beslissing om de fietszoektocht en de haringenbak een jaar uit te stellen werd zeer gemakkelijk en unaniem genomen in ons bestuur. Ik heb daar al een beetje spijt van en denk dat dat een paar jaar geleden niet waar zou geweest zijn. Dan hadden we dat zelf elders georganiseerd. Maar toen waren we jonger beste vrienden en was ons bestuur nog geen 12 seizoenen bezig. Ik besluit maar dat het heilige vuur een beetje minder fel brandt dan bv 10 jaar geleden. En dat het goed zou zijn moest ons bestuur een beetje uitbreiden, mogelijk zelfs een beetje verjongen. Binnen bv nog eens vijf jaren smeult er misschien nog ergens iets, maar is er mogelijk zelfs geen vuur meer. Binnen vijf jaar zijn wij geen bestuur meer om jongere 55-plussers aan te trekken. Daarom nog maar eens een oproep om toe te treden tot het bestuur. Misschien wenst u alleen maar 1 deelactiviteit te leiden, voorbeeld 1 daguitstap per jaar organiseren: bijzonder welkom. Wilt u bv alleen maar het transport naar de film in Tienen regelen: welkom. Maar ook als u zegt niet zomaar aan de rand een beetje te helpen, maar er te willen invliegen: alles is bespreekbaar. Deze jongen bv is zeker bereid om een stapje opzij te zetten. We hebben nood aan aanjagers!! Wie wil er mee naar de startdag van Okra in Kessel-Lo in september? Wie wil er mee naar het gewestbestuur in Tienen? Enz …  enz… 700 keer welkom. Wie wil er voor Okra naar de seniorenraad?

OKRA TOMBOLA IN OKTOBER

Zoals elk jaar is er in oktober onze jaarlijkse tombola tijdens de koffietafel. Er zijn uiteraard geen wereldreizen te winnen, maar toch denken we dat we jaarlijks een mooi prijzenpakket aanbieden. Wie denkt thuis nog een of een paar prijzen te hebben liggen mag die zeer zeker meebrengen tijdens de koffietafel van september. Na dit boekje maken een brief voor onze Hoegaardse handelaars-sponsors. Wij beloven onze sponsors te vermelden in dit boekje, maar ook op de flyers die we in alle Hoegaardse brievenbussen posten ter gelegenheid van ons ontbijtbuffet, onze pannenkoekendag, onze fietszoektocht. Wie zo’n brief wil om te overhandigen aan een mogelijke sponsor: heel graag.

OKRA ONTBIJTBUFFET

Op 14 november staat ons jaarlijks ontbijtbuffet geprogrammeerd. Ook voor deze moet na dit boekje een flyer geproduceerd worden en inkomkaarten. Ook deze moet gebeuren na onze bestuursvergadering van nu 30 augustus, na gemaakte afspraken. Het ontbijt vindt plaats in Mariadal vanaf 8u  in de morgen. En ook nu weer doen we beroep op medewerkers, meldt u zich a.u.b. bij Luc of Andre.

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Okra koopt altijd Hoegaards, deze mensen helpen ons maandelijks en geven ons een mooi percentje korting. Merci !!!!

Bakkerij Edwin Wils

Altenaken 80A

3321 Hoegaarden

 

PATISSERIE SVEN

DOELSTRAAT 47

3320 HOEGAARDEN

 

 

OKRA HUMOR

Een beetje hard gezeverd op de vorige bladzijden, daarom nog snel een goei mop

Een heel chique madam arriveert in haar chique BMW coupé bij de dokter, nadat ze gestoken was door een wesp.

Vraagt de dokter: ‘Waar bent u gestoken mevrouw?’

Zegt zij verlegen: ‘Oh dokter, dat kan ik u niet zeggen, want dan schaam ik

me zo.’

‘Maar ik moet het toch echt weten hoor, anders kan ik u niet helpen’, reageert de dokter verbaasd.

‘Nee dokter, als andere mensen dit weten dan word ik uitgelachen en schaam ik me dood.’

‘Luister,’ zegt de dokter, ‘ik heb een geheimhoudingsplicht, dus ik zal echt tegen niemand zeggen waar u gestoken bent.’

‘Ok dan,’ zegt de vrouw opgelucht… in den Aldi’.

  

Ergens zingt een vogel zijn zelfgeschreven lied, de natuur is zijn theater,

ik luister en geniet !