Okrakrant oktober 2019

OKTOBER            2019

 

Wanneer je droomt

neem een truweel

en metsel meer

dan een luchtkasteel

 en spatten ze uiteen

lijm alle stukken samen

want dromen is soms bidden

met op het einde : AMEN !

( Jan Coghe)

UITNODIGING GROTE LEDENVERGADERING

Met z’n allen wordt u weer uitgenodigd op onze volgende koffietafel, namelijk deze van 3 oktober in het WZC Hugardis. We zullen nog maar eens aandringen om tijdig te komen, zodat we om 14u stipt kunnen starten met een welkomstwoordje en een tasje koffie. Dan duurt de namiddag precies een beetje langer als we tijdig starten.

Ons Mia heeft beloofd om dat welkomstwoordje te verzorgen en Nicole bereidt een bezinning voor. De taart wordt ons aangeboden door Marcel Mues en Vivianne Vanderweyden uit Lubbeek. Zij zijn in oktober 50 jaar getrouwd, proficiat. Dat is de eerste keer in ons 14-jarige ervaring in Okra dat zoiets gebeurt. Ik vind dat geweldig. “Dat zal jullie helpen om nog een paar keer langer alle gepensioneerden te ontvangen met die 2 € voor een namiddag, want dat is toch wel niet vanzelfsprekend, dat is zelfs straf en zo brengen wij ook ons steentje bij aan de goede werking van Okra Hoegaarden.” zei ons Marcel aan de telefoon.  Dat doet deugd aan het hart zo iets te horen, dikke merci Marcel en Vivianne en nog eens proficiat.

De kaarters zullen weer eens in de gang moeten spelen, want dat lokaaltje is bezet voor vergadering. En er is precies nog geen andere activiteit geprogrammeerd voor de namiddag. Werk aan de winkel tijdens bestuursvergadering.

Er wordt nochtans nog flink wat verder gewerkt aan en in Okra. Ons jaarlijks ontbijtbuffet nadert heel snel. We hebben terug de keuken en refter in Mariadal gehuurd. Ik moet flyer maken om in dit boekje te steken, affiches om op te hangen, deelnamekaarten om te verkopen. En dan moet ons keukenploeg nog vergaderen.

En ondertussen zijn Michel, Marc en Danie, na het voorbereidend werk van Andre, gaan onderhandelen in Meldert bij café Odette, want daarheen moeten we weer verhuizen voor ons nieuwjaarsbuffet. En dus moet ons keukenploeg weer maar eens vergaderen. Het zijn drukke dagen bij Okra Hoegaarden en steeds meer hopen we erop dat we snel naar ons PC terug mogen. Altijd maar onderhandelen, verhuizen, het mag stilaan stoppen.

En beseffen we wel allemaal dat er al enkele maanden geen nieuwe gezichten meer opdoken bij Okra? Het wordt stilaan hoogste tijd dat er een paar nieuwe leden verschijnen op onze vergaderingen, we moeten blijven groeien. Spreekt ook u eens buren en vrienden aan om lid te worden bij ons? Dank U.

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS EENS GOED NA

 • Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg.
 • Het vertrouwen ligt in kleine dingen, want daarin ligt je kracht.
 • Hoop is het beste antidepressivum.
 • Wat je voor jezelf niet wenst, wens dat een ander niet.
 • De natuur overtreedt nooit haar eigen wetten.
 • Zet jezelf eens op je prioriteitenlijstje.
 • Het laatste wat sterft is hoop.

EEN FOTO VAN 50 JAAR GELEDEN

OKRA EN DE SENIORENRAAD

Op maandag 14 oktober om 14u organiseert de seniorenraad in de raadszaal van het gemeentehuis een voordracht over valpreventie, mogelijke woningaanpassingen en de premies die hiervoor bestaan. Om 19u30 is er een volgende voordracht over levenslang thuis wonen en de premies die je eventueel kan krijgen voor woningaanpassingen. Beide voordrachten in samenwerking met BWAG ofte Beter Wonen Aan de Gete. Een aanrader voor wie zo lang mogelijk een verhuis naar WZC wil uitstellen.    

KOPPEL OKRA WEERSPREUKEN VOOR FEBRUARI 

 • Het laatste weer van oktober reikt november de hand.
 • Brengt oktober vorst en wind, zo zijn januari en februari mild.
 • In oktober veel regen, voor het kerkhof een zegen.
 • Warme oktoberdagen, februarivlagen.

OKRA KAARTEN 

En ons maandelijks kaartspel op de derde donderdag van de maand is ook weer herbegonnen. En ge kunt het bijna niet geloven, maar de winnaressen van vorig seizoen hebben weer allebei gewonnen aan hun tafel. Proficiat Josee en Nicole. Wij zien elkaar weer op donderdag 17 oktober om 20u bij Brem. Het zijn altijd dezelfde die opdagen, zij kaarten inderdaad allemaal heel graag. Maar ergens een beetje spijtig dat niet

meer volk opdaagt. Ook u bent welkom!!

OKRA BOWLING 

En ook hier zijn we herstart. Voor het eerst zullen we nu elke maand bowlen op de dinsdag na de koffietafel. We zien elkaar dus op dinsdag 8 oktober om 14u in zaal Arco op de Leuvenselaan te Tienen. We waren helemaal alleen deze maand, de mensen van Okra Tienen waren er niet en de mensen van Okra Waanrode kwamen met de fiets en arriveerden later. Zij speelden 1 baantje en fietsten terug naar hun dorp. Ook ferm gevonden dachten we. Wij speelden op twee banen. Georges en Marc zijn heel regelmatige en goede spelers. Zij haalden elk eens 109 en eens 128 punten. Voor mij is dat laatste een droom. Maar onze vriend Pierre uit Meldert is de meest eigenaardige. Hij kwam wat later, want er was een stielman thuis. Hij speelde dus slechts 1 baan mee. Hij startte met twee ballen in de goot, maar scoorde toch 148 punten. Zoveel heb ik nog nooit gehaald, amai.

In Arco kan je rustig een koffie drinken, een ijsje eten, gewoon genieten van het spel. Maar iedereen kan bowlen!! En dat is plezant, kom meedoen, dat is altijd een toffe namiddag. Wij willen meer volk op de bowlingbaan!!!

OKRA FIETST 

En het fietsseizoen loopt dan weer op z’n einde. Het is goed geweest, we waren dikwijls met een ‘bendeke’ van zo’n 10 fietsers, dat is genoeg. Onze voorlopig laatste rit leidde naar dat cafeeke naast de kerk in Jodoigne Souveraine. Daar waren we nog niet geweest dit seizoen, toffe plek!

OKRA VERJAARDAGKALENDER 

Van harte fijne gelukwensen ter gelegenheid van jullie verjaardag.

Dat jullie verjaardag moge zijn , een dag vol geluk en zonneschijn !

 Odette Degeest uit de Tiensestraat is jarig op 2 oktober. Zij is reeds geruime tijd lid, maar komt niet naar onze activiteiten. Misschien vindt zij ons ledenblad wel aangenaam.

Marie-Louise Bernaerts uit Kumtich is een recenter lid, zij is jarig op 9 oktober.

Lea Stiers is een voorbeeld-Okralid, zeer lang lid al en steeds op post. Zij verjaart op 16 oktober. Nog zo’n trouw en vast lid is Eliane Smets, zij is jarig op 17 oktober.

Margareta Fillet woont recent in het WZC, zij doet alles mee wat zij aankan. Paula Schreurs uit Hoksem komt dan weer om te kaarten. Beide dames vieren hun verjaardag op 22 oktober.

Monique Elsen uit de Biesenstraat is altijd in de weer om te helpen. Zij is jarig op 24 oktober. Op diezelfde dag verjaart ook Simonne Michiels. Zij woont in Altenaken. Proficiat dames.

Herman Cordewinner woont in Hakendover. Het leukste aan Okra vindt hij denkelijk het bowlen. Hij speelt gastheer als we straks naar zaal Maures gaan voor ons etentje. Hij verjaart op dezelfde dag al mijn vriendin Jeanne Vanhulst. Wij zijn al vrienden van uit mijn Chirotijd!!

Raf Poelvoorde uit de Stoopkensstraat viert op 26 oktober, geweldige man.

En Godelieve Hardiquest tenslotte is jarig op 29 oktober.

OKRA VIERT MEE MET JORIS HARDIQUEST 

Wij schrijven hierboven Godelieve Hardiquest en denk ik onmiddellijk aan haar broer Joris.  Joris zeggen ze in Tienen, maar wij in Hoegaarden zeggen Geo. De deken van St-Germanus, medeoprichter en oud groepsleider van Chiro Breydel wordt 70 jaren oud en viert dit op 17 november met een geloofsconcert door Lisa del Bo in de St.- Germanuskerk. Aansluitend is er een receptie met drankje en hapje. Als Hoegaardier hoopt hij op heel wat deelname uit zijn geboortedorp. Er is een flyer toegevoegd aan ons ledenblad. Wie mij 10 € overhandigt bezorg ik een deelnamekaart aan huis.

Die Lisa del Bo is echt goed, Geo ook. Een aanrader dus.

 OKRA ACTIVITEITENOVERZICHT 

3 oktober – 14u
Koffietafel WZC Villa Hugardis

7 oktober – 14u
Voordracht met een actueel thema “Het pad van de radicalisering” door Christophe Bush, directeur van de Dossin kazerne. Hij benadert dit onderwerp vanuit historisch perspectief en plaatst dit in de realiteit van vandaag. CC Begijnhof, Diest

8 oktober – 13u30
Bowlen

9 oktober – 14u
Breicafé WZC Villa Hugardis

11 oktober – 14u
Wandelen vertrek Toontuinen: korte en lange wandeling

14 oktober – 14u
Infonamiddag over Woningaanpassing, valpreventie en premies door Beter Wonen aan de Gete (BWA). Info elders in dit boekje

14 oktober – 14u
Film “Green Book” Komedie. CC De Kruisboog , Tienen.

17 oktober – 20u
Kaarten bij Brem

22 oktober – 13u30
Fietsen, vertrek Parochiecentrum

22 oktober – 14u
Voordracht “Eddy Merckx, held en ketje van bij ons” door prof. Bart Vanreusel. CM, Platte Lostraat 541, Kessel-Lo

23 oktober -14u
Breicafé  WZC Hugardis

26 oktober – 14u15
Wandelen, vertrek lange wandeling ( 8km)aan de kerk van Hakendover, 15u15 vertrek korte wandeling. Om 17u wordt iedereen, die ingeschreven is, verwacht in zaal Maures,( Processieweg 4, Hakendover) voor een gezellig etentje. Opgepast: zaal zit eivol. Vraag raad aan Mia of Andree…, misschien valt er iemand af..

Noteer al volgende data alvast in je agenda

5 november  14u tot 17u30
Okra Dansnamiddag.  , Stadsfeestzaal Aarschot. Kostprijs in voorverkoop: 4 €.
Eigen vervoer

10 november –  8u tot 11u
Ontbijtbuffet in Mariadal

18 november – 9u
Gewestvorming, CM Gilainstraat Tienen. Wie wil mee?

21 november   
Daguitstap opnames Blokken met middagmaal en bezoek aan het Shopping Center in Woluwe – Volzet!

14 januari 2020 – 14u30
Nieuwjaarsconcert met European Philharmonia.

12 maart 2020
Showdagen in Aarschot, dit jaar met onder meer Gunther Neefs.

BIJ OKRA BEN JE THUIS !

Na een zalige zomer zijn we weer goed en wel een nieuw Okra-jaar gestart.

’t WZC Hugardis zat weer vol goedgemutste Okra-leden, leden die veel lotjes kochten en mooie prijzen mee naar huis namen, die potten zomerse zoetigheden kochten tvv B.O.M. waarvoor mijn grote dank . Met de winst die ik maak bij de verkoop van confituren, kleedjes en pulls maak ik kansarmen in onze regio een beetje blij. Tijdens de zomerkoopjes kocht ik degelijke schoenen (met gewaardeerde steun van Scarpina), ondergoed en T-shirts en ander gerief voor de missiepost van Abbé Constant. Mijn kleindochter gaf veel degelijk ondergoed en topjes voor jonge meisjes in Pindi. Iemand schonk me 2 grote, nieuwe Samsonite valiezen om alle spulletjes goed en wel in Congo te krijgen. Langs deze weg wil ik de dames van Café Tricot en de weldoeners heel hartelijk danken voor hun blijvende inzet en steun voor de armsten in de wereld. Vaak krijg ik uit onverwachte hoeken in Hoegaarden en ook daarbuiten pakken mooie en dure wol die door mijn maskes omgetoverd worden tot prachtige pulls, kleedjes, enz. Het is hartverwarmend te zien en te voelen dat er nog solidariteit bestaat. MERCI !

Heb je ergens in een vergeten hoek nog kluwens wol , restjes KATOENEN stof , aarzel niet en contacteer Nicole Paulus op 016/76 67 59. Ons Patricia werkt aan een prachtig kinderdekentje  en heeft  veel lapjes stof nodig. Toch al even vermelden dat er in het WZC Hugardis op 15 december opnieuw een stand van Café Tricot op de jaarlijkse kerstmarkt zal zijn .

Ook nog even meegeven dat er terug Café Tricot is op woensdagen 9 en 23 oktober . Iedereen welkom, breng gerust vrienden mee, men hoeft echt geen OKRA-lid te worden . Een warme groet en tot in ons Café Tricot!

Een ruggensteuntje  ….

Aan onze leden die recent een familielid, een steun of toeverlaat verloren, leden die een zwaar heelkundig ingrijpen ondergingen, leden die een beetje triest zijn : VOOR JULLIE ALLEMAAL EEN DIKKE ZOEN EN EEN WELGEMEENDE KNUFFEL !

En nog allemaal bedankt voor het succes van onze tombola. Zeker bedankt voor alle leden die ons prijzen bezorgden. Zeker bedankt: Theo en Josette, Andrée, Liesbeth, Yvonne, Mia, Rita, en iedereen wiens prijzen ik al vergeten ben. Sorry, maar toch fel bedankt.

OKRA ROUWT

Mariette,

Verstomd is nu je stem en stilte zal er zijn .
Geen plaats meer bij OKRA maar ook geen zorg meer en pijn.
Je maakte deel uit van de groep.
Je was uniek en zo vol herkenbaarheden.
De schakel is nu verbroken de lege plaats een feit .
Verdriet vermengd met dankbaarheid  want … je hoorde er zo bij.

 

Aan Nelly en Herman wenst OKRA Hoegaarden veel goede moed om het verdriet en gemis een plaatsje te geven. Trouwens: prachtige brief die haar petekind voorlas tijdens de afscheidsceremonie.

OKRA EN DE MILIEURAAD

De milieuraad vergadert maximum 4 keer per jaar en behandelt er thema’s als subsidiereglementen bij plaatsing van zonnepanelen, bij woningisolatie. Men geeft advies over bijvoorbeeld: ontwikkeling voetpaden, waar ergens rustbanken plaatsen langs wandelwegen, enz.. Men geeft advies bij investerings-aanvragen van industrie of landbouw. Dit is allemaal belangrijke info voor onze okraleden.

Best is dit iemand uit Hoegaarden zelf, het is niet zo goed als een Tienenaar hier moet onze vereniging vertegenwoordigen. Trouwens hetzelfde geldt eigenlijk voor de seniorenraad. Nu gaan Mia en ikzelf, Tienenaars naar deze vergadering. Wie neemt verantwoordelijkheid? Geef uw naam op!! Merci

OKRRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils

Altenaken 80A

3321 Hoegaarden

Okra koopt altijd Hoegaards, deze mensen helpen ons maandelijks en geven ons een mooi percentje korting. Merci Edwin. Merci Sven.

PATISSERIE SVEN

DOELSTRAAT 47

3320 HOEGAARDEN

 

 

OKRA ‘Lekker Actief’… wat nu?

Vijf maanden zijn er voorbij na onze start met “Lekker Actief”, wat voor ons senioren als hoofddoel bestond uit wandelen. Om deze activiteit niet te laten doodbloeden werd door enkelen voorgesteld om dit wandelen terug op te starten.

Dit voorstel is werkelijkheid geworden en op vrijdag 13 en vrijdag 27 september hebben onze eerste wandelingen plaats gehad (zie beknopt verslag hierna).

Tijdens deze wandelingen werd dan besproken om elke 2de en 4de vrijdag van de maand  om 14 uur te starten met een wandeling van maximum 3 km voor de trage wandelaars en  rond de 8 km voor de meer  geoefende wandelaars.

De trage wandelingen zullen altijd starten aan de Toontuinen voor een plaatselijk traject en worden begeleid door Moniek Dodion en Liesbeth Van Nerum. De grotere wandelingen zullen beurtelings starten  aan de Toontuinen en op verplaatsing en worden in principe begeleid door Albert Vandermeulen. Deze voorstellen kunnen altijd en door iedereen aangepast en gewijzigd worden. Iedereen mag een of meerdere  trajecten voorstellen en begeleiden. Dat zal zeker al eens nodig zijn als Albert eens verstek moet geven..

Wij hopen wij dat  het project “Lekker Actief, elke stap telt!”  toch nuttig is geweest om onze conditie te verbeteren en  “Meer bewegen is beter leven”!  Iedere wandelaar is van harte welkom, ook al heb je nog  niet deelgenomen  aan “Lekker Actief”!

OKRA WANDELT BIJ DE BUREN IN BOST

Op vrijdag 13 september om 14 uur verzamelden 10 wandelaars aan het ontmoetingscentrum De Buksboom in Bost. De weergoden waren ons gunstig gezind en onze eerste wandeling na ”Lekker Actief” werd een feit.

We wandelden langs rustige en stille veldwegen, soms even verstoord door het geruis van de E40  en kwamen langs het kasteel van AST (bouwjaar +/- 1865). Na 6,5 km werd beslist om nog een lus bij te doen zodat we eindelijk ongeveer 9 km in de benen hadden.

Met een frisse pint in de Grietmuil werd afscheid genomen en opnieuw afgesproken op vrijdag 27 september aan het gemeentehuis van Linter, Helen Bosstraat 43, te Orsmaal.

Maakt u hiernaast kennis van Rita Vanherwegen uit de Tommestraat. Zij is als fervente wandelaarster-lid sedert maart. Maar zij komt nog niet naar de koffietafels, maar is telkens aanwezig als er gewandeld wordt. Zo komt het dat wij nog geen foto van haar hadden om in ons boekje te zetten. Deze foto werd verleden week geschoten te gelegenheid van de wandeling in Bost.

PS: zij verjaart op 20 september, maar stond niet in ons vorig boekje door duistere fout in ons ledenprogramma. Maar dit is bij deze rechtgezet. Heel hartelijk welkom dus bij Okra, Rita..

 

Kijk vooruit, de dag is te mooi om te laten liggen !

 

Mag ik nog eens iedereen bedanken die aan de realisatie van dit boekje meewerkte? Mia Vandebroek voor het overzicht activiteiten, diverse overige info. Zij bezorgde de foto van Rita. Nicole Paulus voor de teksten van het voorblad, café Tricot, weerspreuken, rouwtekst en foto Mariette, hoofding verjaardagkalender, de nadenkertjes. Erik Vanoppen zorgt voor de verbetering lay-out, de organisatie van de website en de ledenlijsten. Wasily Pedjko nam alle overige foto’s.

En bijzonder wil ik deze keer Albert Vandermeulen bedanken. Hij neemt vanaf nu het voortouw bij de organisatie van de 14-daagse wandelingen. Hij bezorgde voor het eerst teksten over ‘lekker actief…Wat nu?’ en over de voorbije wandeling in Bost. Knap initiatief. Zo worden we een volwassen vereniging. Maar zo zoeken we dus nog zo’n mensen. Wie wil korte fietstochten begeleiden? Dat is echt een manco bij ons.. En elders in dit boekje vragen we naar leden voor de seniorenraad en de milieuraad. En al uw andere voorstellen zijn welkom.

En om het nooit te vergeten: nog eens de bankrekeningnummers

BE28 7360 3772 8620 voor de reizen en uitstappen, beheerd door Mia.

BE94 0682 4779 4914 voor lidgelden, alle overige inkomsten en uitgaven, beheerd door Andre.