Okrakrant oktober 2018

OKTOBER – ZAAIMAAND

’n Groet met een glimlach

maakt vreemden tot medemensen.

’n Groet met een glimlach

is als een zachte klop

die meer deuren opent

dan welk breekijzer ook .

’n Groet met een glimlach

verzacht verharde gezichten .

( M. Van den Berg )

 

UITNODIGING KOFFIETAFEL AUGUSTUS 2018

U wordt met z’n allen verwacht op onze derde vergadering in het WZC Hugardis, deze keer op donderdag 4 oktober om 14u uiterlijk. En in oktober houden we onze traditionele jaarlijkse tombola. We hebben weer heel wat mooie prijzen gekregen en ik moet er nog een paar gaan ophalen bij mensen, die belden dat zij nog iets liggen hadden. Iedereen zal prijs hebben, we kopen bloemetjes bij tot we iedereen een prijs kunnen bezorgen. De kassier zal weer gelukkig zijn.

Over de kassier gesproken …   we vertelden al een paar keer dat we echt ongelukkig zijn over het feit dat er maandelijks mensen zijn die inschrijven voor de koffietafel, maar niet de 2 € betalen en die dan niet opdagen. Wij berekenden dat een koffietafel aan boekje, bakker en beenhouwer meer dan 6 € per deelnemer kost. Dat is dus inbegrepen de kortingen die we krijgen bij de handelaars, maar exclusief de uitzonderlijke uitgaven. Zo kochten we onlangs plastic verpakkingen aan om al onze eigendommen proper te kunnen bewaren bij Walter en Liliane, zo kostte in 2018 onze nieuwe geluidsinstallatie 750 €, enz.. De huurprijs van de zaal is ook niet in die 6 € begrepen. Zo verdeelden we vorige maand bv 6 cadeaukes onder de winnaars van de bingo. Dat kost ons ook minstens 25 € nietwaar? Trouwens die bingo, geleid door vriend Wasily was plezant, er was heel veel aandacht in de zaal. Dank u Wasily.

Maar terug naar onze domme uitgaven omdat we te regelmatig voedsel moeten wegwerpen. Vanaf januari 2019 vragen we iedereen met nog meer aandrang om op voorhand te betalen. Wie aan de kassa betaalt moet 3 € i.p.v. de gebruikelijke 2 €. Dat betekent dus ook dat we voor de zeer regelmatige leden die netjes inschrijven ook in 2019 niet zullen opslagen. En geef nu toe: waar kan je voor 2 € nog terecht voor koffie taart en avondeten?? Maar zolang ons kas het kan trekken houden we het zo. Ook met dank aan de vele maandelijkse helpers, zonder hun inzet is dit niet houdbaar. Wij stellen voor dat u tijdens de koffietafel van januari al betaalt voor de koffietafel van februari. U kan nog altijd aan de wijkmeester betalen uiteraard. Er zijn enkele mensen die zelfs in januari voor het ganse seizoen betalen, of toch voor de volgende 5 maanden.

Als het donderdag vergadering is, ronden we de inschrijvingen af op maandagmorgen om 9u. Vandaar trekken Andre en Marc dan naar de handelaars voor de aankopen. Wie ten laatste op maandagmorgen 9u afbelt krijgt gegarandeerd die 2 € terug, of beter we boeken ze direct naar de volgende maand. Wie niet afbelde of aan de wijkmeester vertelde dat hij/zij niet kan komen is die 2 € kwijt. Wie op voorhand betaalde, maar aan de wijkmeester bij het leveren van de boekjes moet afzeggen krijgt die 2 € overgeboekt naar de volgende maand..

Ok, dat kost ook ons wat administratieve inspanningen, maar beter dat dan maandelijks eten te moeten verkwanselen. Wie niet de moeite doet om te verwittigen van zijn/haar komst kan niet rekenen op taart of avondeten. Hoewel, mijn stuk taart mogen ze hebben desnoods. Wij bestellen niks meer voor diegenen die zelden of nooit inschrijven en maar af en toe komen afzakken naar onze vergaderingen.

Mensen die eens naar Okra komen om de sfeer op te snuiven, om te testen of ze wel lid willen worden betalen vanaf 2019 ook 3 € i.p.v. 2 € nu.

Achteraan vindt u de namen en adressen van de wijkmeesters, een telefoontje naar die mensen kan toch niet te veel moeite zijn?? En er is nog altijd de e-mail.

Nu we toch saai bezig zijn met financiën: de hoofdzetel laat weten dat de lidgelden 2019 bepaald werden op 25 € per lid, 42 € per koppel. De bijdragen WZC blijven beperkt tot 10 €. Hiervoor ontvangt u: het Okra-magazine, de Sprokkels en ons eigenste Okrakrantje. Maar u kan dus deelnemen aan alle regionale activiteiten als nieuwjaarsconcert, regio-uitstappen, de quiz, het dansfeest, de vakanties, de shownamiddagen, enz.. En u bent verzekerd tijdens alle Okra-activiteiten. Opgepast de Okra-sportverzekering is nog iets apart. Er komt ook een bonnenboekje met allerlei kortingen en voordelen verbonden aan het lidmaatschap Okra. En in principe geeft Okra Hoegaarden aan elk  nieuw lid een fles wijn cadeau bij het overhandigen van de lidkaart

We hebben nog een paar recent nieuwe leden. Als deze mensen nu betalen is hun lidgeld voor 2019 ineens ook vereffend, en je bent dus in orde met alles, want die kregen tot heden geen Magazine, enz.. U kan betalen aan Andre of storten op BE94 0682 4779 4914. Merci.

De kans is reëel dat we vanaf nu vroeger in het WZC binnen mogen dan tot heden. Maar voorlopig vragen we de helpers om tegen 10u30 naar WZC af te zakken om de zaal in orde te zetten. En er moeten dus tombolaprijzen gezet worden. Er zal heel veel werk zijn.

KOPPEL OKRA WEERSPREUKEN VOOR OKTOBER

 • Wie Bruno tart, zijn koren wordt zwart.
 • Kruipen muizen diep in de grond, zo maken zij een koude winter kond.
 • Wilfried lauw, januari kou.
 • Oktober met veel regendrank, maakt de sterkste mens zelfs krank.
 • Met Sint Severijn kan ’t al winter zijn.

OKRA ROUWT

Liliane, nu Okra je missen moet,
niet voor even, maar voorgoed.
Dan valt dat heel erg zwaar,
ja, dat is gewoon heel erg naar.
Nooit meer samen lachen en praten.
Een leegte die je hebt achtergelaten.
Verdriet en een groot gemis
als iemand als jij er niet meer is .
Wat blijft zijn de herinneringen
dat worden waardevolle dingen
om te bewaren, veilig en apart
bij vele Okra-leden in hun hart .

 

Ter nagedachtenis van Liliane Charles

BIJ OKRA DENKEN WE SOMS ZEER GOED NA 

 • Waar mensen in liefde weer mens worden voor elkaar, groeit de hemel over de aarde.
 • Hou van de mensen zoals ze zijn: er bestaan geen anderen.
 • Je medemens is hier. Zoek hem niet te ver.
 • Optimisme is de wonderbaarste en goedkoopste kuur om lang, gezond en gelukkig te leven.
 • Voor optimisme heb je een gezonde geest nodig.
 • Er zijn nog engelen onder ons. Ze verrichten wonderen zonder het zelf te weten.

OKRA BERICHT AAN DE BEVOLKING

Volgend bericht vraagt de regionale zetel te verspreiden onder haar Okra-leden. Doen we dan ook graag.

Heel wat ouderen ontvingen de laatste tijd een mailtje over de Seniorenvoordeelkaart, ook wel Seniorenvoordeelpas genoemd in Nederland. De kaart zou hoge korting geven bij webwinkels, lokale winkels, restaurants, energieleveranciers, … Je krijgt er ook nog een welkomstgeschenk en een grote kortingsbon bovenop. Te mooi om waar te zijn? Ja, wel degelijk. Laat je dus niet misleiden! De Federale Overheidsdienst Economie kreeg al verscheidene klachten binnen. Ook OKRA onderzocht samen met Test Aankoop de kaart. Wij en de FOD Economie zijn het er over eens: koop geen Seniorenvoordeelkaart! De beloftes die het bedrijf doet, zijn schimmig en het niet duidelijk of ze die kunnen waarmaken. Het bedrijf is daarenboven uiterst opdringerig en stuurt snel dreigende boodschappen.

OKRA DANSFEEST

Okra Oost-Brabant bestaat 60 jaar. Ze willen dat vieren met een dansfeest met muziek uit de jaren ’50 en ’60. Dit feest gaat door in de Stadsfeestzaal Aarschot op dinsdag 6 november 2018 tussen 14 en 18u.

Wie nu inschrijft betaalt 4 €, aan de kassa betaal je 6 €. Wie zich kleedt in de stijl van toen ontvangt een verassing. Inschrijven moet nu uiterlijk tijdens de koffietafel van oktober.

In principe rijden we met eigen vervoer. Op maandag 8 oktober is er nog vergadering met gewest Tienen. Als er voldoende interesse is proberen we nog samen met Tienen en Meldert een bus te regelen. U kan dus voorlopig inschrijven onder voorbehoud van bus.  Op vrijdag 5 oktober is er de startdag van de regio, waar men de regionale activiteiten voor 2019 zal voorstellen. Dan zou men ons flyers bezorgen, maar dat is de dag na onze koffietafel.

OKRA KAARTEN

We zijn een nieuw seizoen begonnen en kaarten in de Venetiaen. Bij de gewone wiezers haalde Josée direct fel uit met 94 pluspunten. Ik mag van Andre niet schrijven wie er aan die tafel het meest verloor. Bij de kleurenwiezers was de uitslag rustiger: Nicole haalde +11.

Volgende afspraak bij Brem op de derde donderdag van de maand: 18 oktober dus.

BIJ OKRA BEN JE THUIS !

Ruig en nat weer, geen spiertje zon meer te bespeuren, zo plots, zo ineens is het herfst geworden. Dag  mooie lange hete zomer, tot volgend jaar!

Verwarming aan, een goei sjat lekkere koffie en bij mooie rustige muziek aan dit krantje werken, dat is plezant.  Ik heb een deadline te respecteren, want onze voorzitter zit op mijn schrijfsels te wachten en te popelen om jullie weer een toffe OKRA-gazet te bezorgen. Toffe gast onze voorzitter, trouwens hij mag er nog lang wezen !

Komende koffietafel is er verkoop van lekkere zoete confituren zoals van  perzik, peer en rabarber. Sla  gerust een voorraadje zomerse zoetigheid in. Ik herhaal het nog even dat de opbrengst naar het Tiense Bezorgd om Mensen gaat . Met de komende winter voor de deur breng ik weldra  bij BOM veel mooie kleedjes, bloesjes en sjaals en zo rond  Kerstmis schenk ik BOM  de opbrengst van de verkochte confituren en prullaria.

De maskes van Café Tricot missen Liliane, hun trouwe breister  en vurig supporter van Café Tricot en van OKRA .Dag Liliane, tot later. Au revoir.

Er is Café Tricot op woensdagen  10 en 24 oktober. Iedereen van harte WELKOM !

OKRA REGIO-QUIZ

Ik zou vorige maand moeten rond gegaan zijn om de inschrijvingen voor de regioquiz te noteren, maar we zijn nog altijd een beetje aan het zoeken op onze nieuwe locatie.

Het loopt nog niet 100% gesmeerd, we vergeten regelmatig dingen. En dus ook deze. Wie gaat er mee op 15 november naar zaal Rosenberg in Oud-Heverlee aan het Zoet Water, Maurice Noestraat 15  om (start om14u stipt). Er mogen maximum 3 tafels per trefpunt meedoen met maximum 4 spelers per groep. Schrijf a.u.b. in per telefoon of per email. Als ik nog geen 8 deelnemers mocht noteren kom ik langs aan de tafels tijdens koffietafel. Want wees ervan overtuigd: deze quiz is altijd prachtig. Dat is gegarandeerd een mooie namiddag. Mag ik u horen of lezen a.u.b.???

OKRA ONTBIJTBUFFET

 

 

  Okra Hoegaarden

                          St.- Gorgonius                          

 organiseert

voor de 11de keer

ONTBIJTBUFFET

ZONDAG 11 NOVEMBER 2018

van 8u tot 11u

Mariadal Hoegaarden

Laat je nog maar eens verwennen op zondagmorgen met
een lekker en uitgebreid ontbijtbuffet: 
een glaasje bubbels of fruitsap,
een uitgebreide keuze 
aan broodjes, rozijnenbrood, beleg, spek, eieren,
ambachtelijke confituren, verse fruitsla, koffiekoeken, e.a.

Kaarten kan je bekomen bij het bestuur en de leden.

Volwassenen              13 euro
Kinderen tot 12            8 euro

Wij leveren ook aan huis  mits inschrijving voor 10 november

Duidelijke afspraken maken met de verkoper van uw deelnamekaart

  Info op de website www.okrahoegaarden.be

                of via mail info@okraboegaarden.be

Parking aan de Kloosterstraat

 

OKRA EN DE WET OP DE PRIVACY

Na deze keer vermelden we dit nog ergens in heel kleine lettertjes ergens verdoken op de laatste pagina van ons boekje. Wie niet graag heeft dat zijn/haar naam en/of foto vermeld staat in dit ledenboekje of op de website moeten dit melden. Dan doen wij ons best opdat uw privacy heirdoor niet meer geschonden wordt. Merci.

OKRA EN HET PC

Sfeerbeelden

 

OKRA WANDELT

Op 11 oktober, ook een donderdag, wandelen we in Meldert. Vertrek om 14u aan de kerk. Opgepast: het worden toch wel minstens 6 km..

Na een wandeling in het voorjaar in Eliksem onder leiding van Staf Drossart, nu een wandeling onder leiding van Okra Meldert en Danie Dehenin. Na de wandeling gaan we een pintje drinken in de kantine van de voetbal, nu ook het clublokaal van Okra Meldert. Toffe samenwerking.

Wie wil zorgen voor een jaarlijkse wandeling in en rond Hoegaarden? Dan hebben we er drie per jaar: mooi, maar ook voldoende.

Verslag en foto’s uitstap naar Louvain La Neuve in volgend boekje.

OKRA EN DE SENIORENRAAD

Op 24 november zou de seniorenraad een dag van de senioren organiseren, maar plots blijkt dat men op 24 november alle Hoegaardse verenigingen uitnodigde om zichzelf te komen voorstellen in het Paenhuys. We hadden al vergaderd samen met Okra Meldert om samen een infostand te bouwen en een volksspelenruimte te creeren. We zullen aanwezig zijn op  die namiddag, wie mee wilwerken neemt best contact met Mia en/of Moniek. ’s Avonds zal De Totale Waanzin optreden. Meer info volgende maand en door de publiciteit die de gemeente zal maken. Maar dat kan best een gezellige namiddag en avond worden. Noteert u misschien best al die dag in uw agenda.

OKRA FIETST

Het wordt herfst en stilaan koeler, sommige fietsers haken af. En toch willen we nog twee tochtjes rijden in oktober.

Afspraak op dinsdagen 9 en 23 oktober om 13u30 aan het PC.

Vanaf november gaan we weer 5 maanden na elkaar bowlen…

OKRA VERJAARDAGKALENDER

 Aan allen die in oktober jarig zijn : van harte een gelukkige en warme dag gewenst  en nog heel  veel toffe jaren bij OKRA !  PROFICIAT!

Odette Degeest is jarig op 2 oktober.

Mariette Tomboy viert op 12 oktober.

Lea Stiers blaast kaarsjes op 16 oktober.

Eliane Smets viert dan weer feest op 17 oktober.

En in het WZC viert men op 22 oktober Margareta Fillet.

Ook op 22 oktober feest Paula Schreurs in Hoksem.

Monique Elsen en Simonne Michiels verjaren samen op 24 oktober.

Herman Cordewinner en Jeanne Vanhulst vieren ook op dezelfde dag: 25 oktober.

Raf Poelvoorde dan weer op 26 oktober.

Godelieve Hardiquest wordt 1 jaartje ouder op 29 oktober.

En Josette Vanstappen sluit deze lijst op 30 oktober.

OKRA ACTIVITEITENOVERZICHT

01/10 – 14u
Film “De kampioenen Forever”, CC Kruisboog ,Tienen

01/10 – 14u
Voordracht “Waarom vergissen we ons zo vaak?” door Prof. Jean Paul Van Bendegem, Aula Geertrui Cordeys, CC Begijnhof Diest

04/10 – 14u
Koffietafel met tombola, WZC Villa Hugardis

09/10 – 13u30
Fietsen, vertrek Parochiecentrum

10/10 – 14u
Breicafé WZC Villa Hugardis

11/10 – 14u
Wandelen in Meldert, vertrek 14u  aan de kerk

18/10 – 20u
Kaarten, café Brem

23/10 – 13u30
Fietsen, vertrek Parochiecentrum

23/10 – 14u
Voordracht “Klim in je stamboom!” door Walter Van Hoorick, CM, Platte Lostraat 541, Leuven

24/10 – 14u
Breicafé WZC Villa Hugardis

05/11 14u
Voordracht “Tsaar Poetin, Rusland en zijn leiders” door Bert De Craene, Aula Geertrui Cordeys, CC Begijnhof Diest

06/11 – 14u Dansfeest 60 jaar Okra, Stadsfeestzaal Aarschot

08/11 – 14u
Koffietafel met voordracht CM “Partners in thuiszorg”, WZC Villa Hugardis

11/11 – 7u30 tot 11u30
Ontbijtbuffet, Mariadal

12/11 – 14u Film “Call me by your name”, CC Kruisboog Tienen

13/11 – 14u
Bowlen, Acro Tienen

14/11 – 14u
Breicafé WZC Villa Hugardis

15/11 – 14u Regioquiz

16/11 20u
Kaarten, café Brem

20/11 – 14u
Voordracht “Erfrecht” door Paul Nijs, zaal Vinea, Poortveldenplein, Aarschot

27/11 – 14u Voordracht “Feestelijke muziek” door Jules De Beule, CM, Platte Lostraat 541, Leuven

28/11 14u
Breicafé WZC Villa Hugardis

OKRA DANKT ZIJN SPONSORS

Bakkerij Edwin Wils
Altenaken 80A
3321 Hoegaarden

Beenhouwerij Wim Tollet
Tiensestraat 83
3320 Hoegaarden

Patisserie Sven
Doelstraat 47
3320 Hoegaarden

Okra koopt altijd Hoegaards, deze mensen helpen ons maandelijks en geven ons een mooi percentje korting. Merci Edwin, Wim en Sven.

OKRA HUMOR

Er was eens een dag dat de Belgische koning Phillip wilde gaan wandelen.
Hij ontbood Frank Deboosere ,de weersvoorspeller, om het weer voor de volgende dagen te voorspellen. De weerman verzekerde hem dat er zeker geen regen zou vallen. Dus gingen de koning en de koningin wandelen. Onderweg ontmoetten ze een boer met zijn ezel. De boer zei: ‘Uwe Hoogheid, U zou beter terugkeren naar Uw paleis want dra zal er een aanzienlijke hoeveelheid regen vallen.’

De koning was beleefd en terughoudend en antwoordde: Wij hebben een zeer gewaardeerde weerman die hoog opgeleid is en bovendien jarenlange ervaring heeft. De belastingbetaler betaalt hem een hoog loon. Hij gaf me een zéér verschillende voorspelling. Ik vertrouw hem en dus zal ik niet terugkeren.’ En dus ging de koning verder wandelen. Maar een korte tijd later viel er een verschrikkelijke hoeveelheid regen. De koning en de koningin waren doorweekt Woedend keerde de koning terug naar het paleis en beval de weerman te ontslaan. Dan vorderde hij de boer naar zijn paleis en bood hem de prestigieuze en vet betaalde baan van weersvoorspeller aan. De boer zei: ‘ Uwe Hoogheid, Ik weet niets over weer voorspellen. Ik krijg mijn informatie van mijn ezel. Hoe meer de oren van mijn ezel hangen, hoe harder het gaat regenen.’
Dus gaf de koning de baan van weersvoorspeller aan de ezel. Vanaf toen begon men bij de overheid ezels aan te stellen en hen de hoogste en invloedrijkste posities te doen bekleden. En tot nog toe wordt deze traditie in stand gehouden.

 

Tijd voor ’n groet met een glimlach is er altijd